Şimdi Ara

GRAN TURISMO 6 - İNCELEME

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
1
Favori
9.132
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  GRAN TURISMO 6 - İNCELEME


    Dün bayağı bir oynadım oyunu, kesinlikle GT5'den çok daha kaliteli ve GT adına yakışan bir oyun olmuş. Bence sağdan soldan gördüğünüz resimler ve yorumlara bakmak yerine oyunu oynayıp sonra yorum yaparsanız daha sağlıklı yorum yapmış olursunuz...

    Gelelim oyunumuza...

    Grafikler için kesinlikle söyleyecek tek kelime yok, mükemmel ötesi olmuş bu nesil konsollar için. Adaptive Tessalation sayesinde LoD 1 ile LoD 2 seviyesi arasında fark var, GT5'de uzaktaki araçlar daha fazla poligon kullanıyordu. Bu sayede hafıza için gerekli boşluğu yaratmışlar diyebilirim. Alpha blending'ten kaynaklanan karelenmeler hafızanın daha efektif kullanılması ile çözülmüş. MLAA tekniği ile AA yapıldığı için çok az bir bulanıklık var ama grafikler kesinlikle daha iyi. Sanırım GT5'deki gibi yine 1280x1080p çözünürlükte oyun. 720p oynuyorsanız bu sefer 2XAA yapıyor oyun.

    Gölgeler çok iyi olmuş, kokpitte gölgeler çok yumuşak görünüyor ve kesinlikle grafiklere büyük bir gerçekçilik katıyor. Yalnız araç dışından oynuyorsanız gölgeler tırtık tırtık görünebiliyor. Ancak GT5'e göre bu konuda da ciddi geliştirmeler var, siz tırtıklı görünüyor dediğime pek bakmayın.

    Grafik geliştirmeler oyunun bir yönü, asıl geliştirme oyunun anlayışında olmuş. Bir defa harika bir career sistemi getirmişler. Önceden lisansları kafadan alıp her yarışa girme imkanınız varken artık bir düzeydeki yarışları ve ona ait 5 lisans testini geçmediğiniz sürece bir üst seviyedeki yarışlara geçemiyorsunuz. Her seviyede görevler var ayrıca, bunlar da aynı lisans testleri gibi olmuş, ayrıca marka kısıtlamalı yarış/görevler var ki bunlar adama saç baş yoldurur. Çok dikkatli ve teknik sürü yapmak zorundasınız.

    Gece/gündüz, hava şartları oyunun en fazla geliştirilen özelliklerinden birisi. Öyle güzel olmuş ki, insan gece yarışlarında bir kenara çekip gökyüzüne bakmak istiyor öylece. Yağmur tam anlamı ile efsane olmuş diyebilirim, GT5'den bayağı bir iyi olmuş yağmur olayı, görmek lazım, anlatmakla olmuyor. Gece, gündüz dönüşümü de ayrı bir güzel olmuş.

    Menüler resmen kaymak gibi, her şey derli toplu, yerli yerinde ve geçişler çok hızlı. Siz bir yarışı bitirip ekrana geldiğiniz oyun autosave yaparken bile siz menülerde kafanıza göre gezebiliyorsunuz. Araç almak, modifikasyon yapmak çok kolay, menüler kullanıcı dostu olduğu için her şeye bir kaç saniye içinde erişebiliyorsunuz.

    Araçlar GT5'dekinin aksine tamamı ile elinizin altında, Forza 5'de iki yüz araç var topu topu ama burada belki 200 tane araç markası var, her marka altındaki araç sayısı olayına girmiyorum, siz artık olayı anlayın. Yani GT6'da hep aynı araçların farklı modelleri var diyen insanlar bunu dikkate alıp öyle yorum yapsınlar.

    Standart araçlar inanılmaz derecede düzeltilmiş ve güzel görünüyorlar. Zaten sim oynama mantığı ile oyuna bakan arkadaşlar için kesinlikle önemli değil. Yarışlara direksiyonla katılan aşağı yukarı herkes bumper kameradan oynadığı için bu sorun değil. Sim oynayan kişiler zaten araçların fiziklerine baktığından bunu dert etmiyorlar. Premium araçlara ise tek kelime etmeyeceğim, bilen biliyor...

    Sesler GT5'den daha iyi, ancak şöyle bir nüans farkı var. Eğer TV'den sesleri alıyorsanız araç sesleri biraz sönük kalıyor. Ben genelde yarış oyunlarında yarış müziklerini kapatıp, sadece motor ve çevresel efektlerin sesini açtığım için pek sorun olmuyor. Tabii PS3'ünüzü Pulse Elite gibi bir kulaklığa bağlayıp oynamaya başlarsanız kesinlikle seslerin mükemmel olduğunu göreceksiniz. Özellikle 12 silindirli Amerikan araçlarında çıkan sesler resmen gök gürültüsü gibi, gümbür gümbür. Toprak yollarda aracın altına çarpan çakılların sesleri bile duyuluyor. Kaliteli bir kulaklı yok, iyi bir ses sisteminiz varsa yaşadınız demektir. Ben evdeki Z623 2+1 ses sistemimi PC'deki optik girişli kartıma bağladıktan sonra ortaya çıkan sonuca şaşırdım. Kulaklıktan aldığımdan daha kaliteli sesler aldım.

    Bir yarış oyununda ki, bu bir simulasyon oyunu ise sesler aslında pekte önemli değil. Sonuçta sizin motoru dinleyip ne zaman vites değiştirebileceğinizi anlayabiliyorsanız iş bitmiştir. Abartılı motor sesleri yerine ben bu kadarı ile de yetinebiliyorum ki, GT6 bundan çok çok daha fazlasını sunmuş durumda. Kazu'nun dediklerine göre yakında sesler ile ilgili zaten bir güncelleme gelecek. güzel olan motor sesleri daha bir güzel olacaklar.

    Müzikler eski GT'lerde olduğundan daha farklı olmuşlar. Lounge tarzı müzikler yerine Rock tarzı daha fazla müzik var. Aralarında bazıları çok iyi ama hepsinin gaza getirici kalite müzikler olduğunu söylemek mümkün değil. Ama bunu dert etmenin pek anlamı da yok, sonuçta ister bu müziklerden beğendiklerinizden bir liste yapıp yarışlarda onu dinleyin, ister PS3'ünüzün HDD'sinden istediğiniz bir şarkı. Yani Fiat Abarth'ınıza atlayıp, Müslüm Gürses ile bir kombinasyon yapma şansına sahipsiniz.

    Fizikler için kesinlikle diyecek tek kelime bulamıyorum, fevkaladenin de fevkinde olmuş. Eğer bir direksiyon seti ile oynama şansınız varsa, aradaki farkı resmen hissediyorsunuz. Araçların tekerleri kitlenince direksiyonunuz boşa dönmeye başlıyor, ilk baştaki tüm ağırlığı gidiyor. Başka bir araç sizin aracınız arasındaki farkı ister kolla oynayın, ister direksiyonla farkı direk hissediyorsunuz...

    Yapay zeka bir GT oyununda görüp görebileceğiniz en iyi seviyeye gelmiş. Hızlı araçla yarışıyorsanız yavaş araçlar yolun bir kenarına çekilip size yol veriyor, denk araçlar önünüzü resmen kapatıyor ve araçlar kesinlikle rayda giden tren katarları gibi birbirini takip etmiyor. Onların da aralarında sıralama kapışması var. Bu arada eski GT'lerde olduğu gibi yarışlarda dengesiz araçlar bir araya gelmiyor. Zaten career sistemi sizi güçten tutun lastiklere kadar belirli bir sınır içinde tutuyor. Böylece yarışın son metrelerine kadar kapışma devam ediyor.

    Oyunda sezonluk etkinliklerle, online yarışlara A lisansını almaya hakettiğiniz zaman katılabiliyorsunuz. Yani belirli bir tecrübe edinmeden bunlara katılmanıza izin vermiyor sistem. Aynı şekilde Goodwood etkinlikleri gibi etkinliklerin olduğu yarışlar da belirli bir süre sonra açılıyor, buna ay görevi de dahil. Kazu bunları oyuna renk katmak için oyuna eklemiş, oynayıp, oynamamak size kalmış.

    Tüm bunların dışında pilotunuzdan tutun, aracın spoiler'ına, cantına kendi keyfinize göre özelleştirmeler yapabiliyorsunuz. Bunlar bir NFS Undergorund seviyesinde olmasa da GT için gayet yeterli. Aracınızı yıkama, yağlama, hasarını onarma gibi seçenekler de mevcut. Bu sefer bayağı bir cant çeşidi eklemişler.

    Bunlar oyunun artıları, gelelim eksilerine. En önemli eksiklik yarışlardan kazandığınız paranın çok çok az olması. Oyunda 1200 araç olunca bu eksiklik çok göze batıyor, oyun sizi resmen para ile oyun içi para almaya itiyor. Şahsen oyunun bu yönünü çok kötü buldum, PD'nin bu kadar paracı olmasına da içerledim. Sanırım ilerde bu konu ile ilgili ciddi bir güncelleme gelebilir, ya da sezonluk yarışlar ki, bunlardan da çok az para geliyor ilerde daha fazla para verebilir.

    Diğer bir kötü yönü ise frame rate ile ilgili ciddi sorunlar var, bazı yerlerde oyunun frame rate'i 15-20 fps'ye kadar düşüyor, tearing sorunları bunun üstüne tuzu biberi oluyor. Yakında büyük sitelerden bununla ilgili teknik incelemeler gelir, kesinlikle çözülmesi gereken bir sorun. Büyük ihtimalle de çözemeyecekler, çünkü o kadar belirgin ki bu sorun, teknik olarak ben pek şans vermiyorum. Bu sorun her pistte olmasa da, bazen keyif kaçıracak noktaya kadar geliyor.

    Sonuç olarak bu neslin en baba kapanışlarından birisi bu oyun. Türü seven herkesin keyifle oynayacağı, ufak tefek sıkıntıları olan ama oyun keyfinizi çok etkileyecek bir sorun değil. Bu oyuna GT 5.5 yakıştırması yapan kişilerin olaya çok yanlış baktıklarını, hatta oyunu oynamadan, oynayan kişileri eleştirmelerini de yanlış buluyorum. Oyunu oynayan, 15 yılını bu seri ile geçirmiş biri olarak GT3'ten GT4'e ne gelişme olmuşsa bu oyunda da o olmuş diyebilirim. Verilen notlar, eksik incelemeler kafanızı karıştırmasın. Zaten Metacritic'te oyuncular tarafından verilen notlar çok dikkat çekici. Bu notlar ya çok yüksek ya da çok düşük, genel olarak pek arası yok. Bu dengesizlik sonucu ortaya dengesiz notlar çıkıyor. Oyunu inceleyen ciddi sitelerin(!) de ciddiyetleri bayağı bir tartışılır, oyunda eksik buldukları yönler bu kadar puan kırmalarını gerektirmiyor.

    Benim bu oyuna verdiğim notlar ise şöyle;

    Grafikler: 9.5
    Kontroller: 9.5
    Oynanabilirlik: 9.0
    İçerik: 9.5
    Sesler: 8.0
    Eğlence: 8.0
    (Herkes açısından böyle ama türü sevenler için rahat 9.5 alır bu husus)
    Ortalama: 8,9



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İdrak İstimlak -- 7 Aralık 2013; 19:55:54 >







  • Ewy hocam tesekkur ederiz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnceleme notları kötü çünkü yine bitmemiş oyun çıkardılar, hatta GT5 den bile daha eksik durumda, Bspec, track editör, data logger, mobile uygulama, club kurma gibi özellikler 1 ay sonraki güncelleme ile gelecek, yeni arabalar ve pistler de eklenince bence 9,5 puanlık bir oyun olur, şu haliyle bile oynamaya değer ama fps sorununu çözmeleri gerek, güzel inceleme olmuş
  • Nasıl canım çekti, nasıl oyanayasım geldi lakin PS3 yok.
  • oyun gt5 den daha kolay geldi bana gt5 çok kazıktı yarışları olsun lisansları olsun.ay modu çok saçma ve gereksiz geldi.bunların dışında her şeyiyle çok beğendim gt5 şu ana kadar çıkmış en iyi grafikli yarış oyunu diyordum artık gt6 diyorum. olan ufak tefek sorunlarda rakibi diyebilceğimiz tüm oyunlardan uzak ara güzel olan grafikleriyle renk canlılığı ile hiç farkettirmiyor kendisini.oynanış zaten çok güzel.artık old gen oldu ps3 fakat şu haliyle bile gt6 eminim ps4 e çıkacak pek çok yarış oyunundan yeğ tutacağımız bir oyun olmuş. almaya çalışsın simülasyon severler oynamamak kayıp olacak gerçekten



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nemesis-cpa -- 7 Aralık 2013; 23:32:04 >
  • Framerate dususu hangi bolumde yasadin, ben monitorle ic kamerada oynuyorum ama hicbir bolumde dikkatimi cekmedi

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ellerine sağlık güzel inceleme olmuş. Frame rate olayını ben de ilk defa duyuyorum, umarım senle ilgili bir sorundur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mesela ağac ve gölgelerin olduğu kısımlarda olabiliyor. Çok rahatsız etmiyor ama frame rate düşüşleri var. Geçen oyunda da vardı, bu kadar mıydı hatırlamıyorum. Digital foundry bakalım frame rate incelemesi yapacak mı?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • sanırım temel düzeyde bir kullanıcı olmalısın , yapay zeka iyi olmuşu neye dayanarak söylediğini merak ediyorum.. yapay zeka bildiğin tek düze hareket ediyor, aynı gran turismo 5 de olduğu gibi..

    ben z5500 ile senin aldığından çok daha kaliteli bir ses alırken şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; sesler tamamen çöp ve gran turismo 5'in aynısını ..


    grafiklerde bariz tırtıklanma sorunları devam ediyor, özellikle gölgelerde.. ve gran turismo 5'e göre özellikle gece yarışların nerdeyse sıfır fark var.. bazı ışıklandırma oyunlarıyla gündüz yarışlarında %10 luk bir iyileştirme ancak vardır diyebiliriz..


    üstelik hasar modellemesine de hiç değinmemişsin, ilginç..

    bence sonuç olarak; objektif olmayan ve yarış oyunlarından bir haber yorumlar zinciri olmuş.. sanırım hiç project cars,assetto corsa falan oynamadın..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SLaYeR KiNG -- 8 Aralık 2013; 3:53:01 >
  • Project cars cikmadi ki dostum ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: e.c.i

    Project cars cikmadi ki dostum ?

    beta süreci diye birşey var.. ona bakarsan assetto corsa da çıkmadı o da beta sürecinde.. ama şuan her ikisi de oynanabiliyor..
  • İnceleme için teşekkürler

    Kazu'ya kızgınlığımdan 6. oyunu daha almadım ucuzlayınca almayı düşünüyorum..
  • Yazdıklarınızdan temel düzeyde bir okuyucu olduğunuz sonucuna varıyorum. Yazılanları dikkatli okumadığınız ve nezaket, görgü kuralları dışında olaya yaklaştığınız ortada. Tabii buna tamamı ile dengesiz karşılaştırmalar yaptığınızı da eklemek istiyorum.

    Birincisi bir platforma çıkan oyun ya kendi muadili platformlardaki oyunları ile karşılaştırılır ya da aynı platforma çıkan benzer türdeki oyunlarla. Gran Turismo serisini bu açıdan karşılaştırabileceğiniz tek oyun Forza oluyor haliyle. Tutup PC gibi farklı bir platforma çıkan, hala sonu belli olmayan mahkemelik olan bir kickstarter projesi Project C.A.R.S ile karşılaştıracak değiliz. Ha aynı firmanın PS3 ve 360 platformlarına çıkan NFS: Shift gibi rezil oyunu ile karşılaştıracaksanız o başka.

    Bu açıdan bakınca PC bu tarz oyunlar için çok farklı bir platform haline geliyor. GT6'yı karşılaştıracaksak, kendi platformundaki veya muadil platformlardaki oyunlarla kıyaslamak gerekir. Ayrıca konsollara safkan simulasyon oyunu diyebileceğimiz oyunlar çıkmamakta. Düşünsenize GT gibi her bir yapımı 10 milyon civarı satan bir oyunun böyle bir oyun olduğunu. Sanırım o satış rakamlarının yakınını bırakın %10'unun bile yakınından geçemezdi. Genel olarak kapsamı geniş tutan, her seviyeden insanın severek oynayacağı bir tür GT'nin türü. 15 yılı aşkın başarı hikayesinin arkasında da bu tarzı vardır.

    Gelelim diğer takıldığınız hususlara, bakın sesler için ne demişim...

    quote:

    Sesler GT5'den daha iyi, ancak şöyle bir nüans farkı var. Eğer TV'den sesleri alıyorsanız araç sesleri biraz sönük kalıyor. Ben genelde yarış oyunlarında yarış müziklerini kapatıp, sadece motor ve çevresel efektlerin sesini açtığım için pek sorun olmuyor. Tabii PS3'ünüzü Pulse Elite gibi bir kulaklığa bağlayıp oynamaya başlarsanız kesinlikle seslerin mükemmel olduğunu göreceksiniz. Özellikle 12 silindirli Amerikan araçlarında çıkan sesler resmen gök gürültüsü gibi, gümbür gümbür. Toprak yollarda aracın altına çarpan çakılların sesleri bile duyuluyor. Kaliteli bir kulaklı yok, iyi bir ses sisteminiz varsa yaşadınız demektir. Ben evdeki Z623 2+1 ses sistemimi PC'deki optik girişli kartıma bağladıktan sonra ortaya çıkan sonuca şaşırdım. Kulaklıktan aldığımdan daha kaliteli sesler aldım.

    Dikkat ederseniz GT6'daki sesleri başka bir oyunla karşılaştırmamışım ve GT5'den daha iyi demişim. Oyunu takip ediyorsanız seslerle ilgili bir güncelleme geleceğini de biliyorsunuzdur. Tabii hangi güncelleme gelirse gelsin çok fark yaratacağını da düşünmüyorum. Çünkü kısıtlı hafızası olan PS3'te sesler için kullanılan sample'lar kendine hafızada yeterli boşluğu bulamıyor. Mesele anlayacağınız üzere tamamı ile RAM ile alakalı. Daha önce yazdığım üzere yarış oyunlarında sesin oyunun simulasyon tarzına psikolojik etkiden başkaca bir etkisi olmuyor. Sonuçta siz vitesi ne zaman değiştireceğinizi anlıyorsanız geriye başka bir sorun kalmıyor olmalı.

    Yapay zeka için de şunu demişim...
    quote:

    Yapay zeka bir GT oyununda görüp görebileceğiniz en iyi seviyeye gelmiş. Hızlı araçla yarışıyorsanız yavaş araçlar yolun bir kenarına çekilip size yol veriyor, denk araçlar önünüzü resmen kapatıyor ve araçlar kesinlikle rayda giden tren katarları gibi birbirini takip etmiyor.

    Yapay zeka dediğim üzere bugüne kadar çıkmış tüm GT oyunları içindeki en iyi noktaya gelmiş. Bence muadilleri içinde de çok iyi bir noktada.

    Grafikler de 5. oyuna göre gayet iyi olmuş, tırtıklanmalar var evet ama GT5'den daha az, kokpit içinde zaten penumbra kalitesinde gölgeler var, Kazu bu defa kokpit içini çözmüş zaten. Tabii bu gölgeler penumbra gölgeler değil teknik olarak ama öyle görünüyorlar.

    Ve evet hasar modellemesini unutmuşum anlatmayı, kabul edersiniz ki burası forum, inceleme siteleri için yazılan incelemelerin boyutunda bir inceleme beklemiyorsunuz herhalde. Sonuçta 15-20 dakika emek dökerek hazırladığım bir inceleme oldu, elbette eksikleri hataları olacaktır. Keşke sizden bu oyunla ilgili daha geniş bir inceleme okusaydık, karşılaştırma imkanımız olurdu en azından...

    quote:

    bence sonuç olarak; objektif olmayan ve yarış oyunlarından bir haber yorumlar zinciri olmuş.. sanırım hiç project cars,assetto corsa falan oynamadın..

    bir haber değil, bihaber olacaktı...

    Dediğim gibi sizden daha geniş ve kaliteli incelemeler bekliyoruz...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İdrak İstimlak -- 8 Aralık 2013; 13:21:00 >




  • ellerine sağlık güzel inceleme olmuş.. G27 direksyonla oynuyorum ve müthiş keyifli , yapay zeka ciddi anlamda oyunda size baskı yapıyor ve sizi baskı altında hatalara sürüklüyor.. hem Gt5 ve Gt6 oynayan birisi olarak Gt6 ciddi anlamda harika olmuş.. Gt5 güzeldi Gt6 güzel ve daha keyifli olmuş...

    elbette Gt6 beğenmeyenler olacaktır ama beğenlerde olacaktır.... Şunu söylemek itiyorum forza veya diğer oyunlar beni çok fazla ilgilendirmiyor ben sonuca bakarım Gt6 çıktı ve Gt5'in üstüne baya baya koymuş ben bunu bilirim..
  • Süper inceleme sanki ben yazmışım gibi o yapay zeka olaylarıda geldi benim başıma inanılmaz gerçekten artık yarışlar daha zevkli,Şunu da test ettim bir sonraki turda yapay zeka hangi çizgiden gittiğini anlıyor açığını bulunca önünbe geçmeye çalışıyor.
  • Eksik hususları zaman içinde ilk mesaja ekleyeceğim. Bugün gördüğüm yeni bir şeyi daha söyleyeyim;

    Önceki oyunda adam gibi bir leaderboard yoktu hatırlarsanız, sadece sezonluk etkinliklerde oluyordu. Artık her time trail'i bırakın ehliyet için yaptığınız mücadelelerde bile arkadaşlarınızın zamanı bir yana yolda ghost'larının izleri çıkıyor, onlarla kapışıyorsunuz. İş altını almakla bitmiyor yani, bence bu da çok iyi olmuş.

    Yapay zeka ile ilgili arkadaşların tespitleri aynen doğrudur, oynadıkça oyunun güzel yanlarını keşfediyorsunuz.
  • Ellerine sağlık abicim güzel inceleme yazmışsın yine...
  • Sağolun arkadaşlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: d3vstator

    Yazdıklarınızdan temel düzeyde bir okuyucu olduğunuz sonucuna varıyorum. Yazılanları dikkatli okumadığınız ve nezaket, görgü kuralları dışında olaya yaklaştığınız ortada. Tabii buna tamamı ile dengesiz karşılaştırmalar yaptığınızı da eklemek istiyorum.

    Birincisi bir platforma çıkan oyun ya kendi muadili platformlardaki oyunları ile karşılaştırılır ya da aynı platforma çıkan benzer türdeki oyunlarla. Gran Turismo serisini bu açıdan karşılaştırabileceğiniz tek oyun Forza oluyor haliyle. Tutup PC gibi farklı bir platforma çıkan, hala sonu belli olmayan mahkemelik olan bir kickstarter projesi Project C.A.R.S ile karşılaştıracak değiliz. Ha aynı firmanın PS3 ve 360 platformlarına çıkan NFS: Shift gibi rezil oyunu ile karşılaştıracaksanız o başka.

    Bu açıdan bakınca PC bu tarz oyunlar için çok farklı bir platform haline geliyor. GT6'yı karşılaştıracaksak, kendi platformundaki veya muadil platformlardaki oyunlarla kıyaslamak gerekir. Ayrıca konsollara safkan simulasyon oyunu diyebileceğimiz oyunlar çıkmamakta. Düşünsenize GT gibi her bir yapımı 10 milyon civarı satan bir oyunun böyle bir oyun olduğunu. Sanırım o satış rakamlarının yakınını bırakın %10'unun bile yakınından geçemezdi. Genel olarak kapsamı geniş tutan, her seviyeden insanın severek oynayacağı bir tür GT'nin türü. 15 yılı aşkın başarı hikayesinin arkasında da bu tarzı vardır.

    Gelelim diğer takıldığınız hususlara, bakın sesler için ne demişim...

    quote:

    Sesler GT5'den daha iyi, ancak şöyle bir nüans farkı var. Eğer TV'den sesleri alıyorsanız araç sesleri biraz sönük kalıyor. Ben genelde yarış oyunlarında yarış müziklerini kapatıp, sadece motor ve çevresel efektlerin sesini açtığım için pek sorun olmuyor. Tabii PS3'ünüzü Pulse Elite gibi bir kulaklığa bağlayıp oynamaya başlarsanız kesinlikle seslerin mükemmel olduğunu göreceksiniz. Özellikle 12 silindirli Amerikan araçlarında çıkan sesler resmen gök gürültüsü gibi, gümbür gümbür. Toprak yollarda aracın altına çarpan çakılların sesleri bile duyuluyor. Kaliteli bir kulaklı yok, iyi bir ses sisteminiz varsa yaşadınız demektir. Ben evdeki Z623 2+1 ses sistemimi PC'deki optik girişli kartıma bağladıktan sonra ortaya çıkan sonuca şaşırdım. Kulaklıktan aldığımdan daha kaliteli sesler aldım.

    Dikkat ederseniz GT6'daki sesleri başka bir oyunla karşılaştırmamışım ve GT5'den daha iyi demişim. Oyunu takip ediyorsanız seslerle ilgili bir güncelleme geleceğini de biliyorsunuzdur. Tabii hangi güncelleme gelirse gelsin çok fark yaratacağını da düşünmüyorum. Çünkü kısıtlı hafızası olan PS3'te sesler için kullanılan sample'lar kendine hafızada yeterli boşluğu bulamıyor. Mesele anlayacağınız üzere tamamı ile RAM ile alakalı. Daha önce yazdığım üzere yarış oyunlarında sesin oyunun simulasyon tarzına psikolojik etkiden başkaca bir etkisi olmuyor. Sonuçta siz vitesi ne zaman değiştireceğinizi anlıyorsanız geriye başka bir sorun kalmıyor olmalı.

    Yapay zeka için de şunu demişim...
    quote:

    Yapay zeka bir GT oyununda görüp görebileceğiniz en iyi seviyeye gelmiş. Hızlı araçla yarışıyorsanız yavaş araçlar yolun bir kenarına çekilip size yol veriyor, denk araçlar önünüzü resmen kapatıyor ve araçlar kesinlikle rayda giden tren katarları gibi birbirini takip etmiyor.

    Yapay zeka dediğim üzere bugüne kadar çıkmış tüm GT oyunları içindeki en iyi noktaya gelmiş. Bence muadilleri içinde de çok iyi bir noktada.

    Grafikler de 5. oyuna göre gayet iyi olmuş, tırtıklanmalar var evet ama GT5'den daha az, kokpit içinde zaten penumbra kalitesinde gölgeler var, Kazu bu defa kokpit içini çözmüş zaten. Tabii bu gölgeler penumbra gölgeler değil teknik olarak ama öyle görünüyorlar.

    Ve evet hasar modellemesini unutmuşum anlatmayı, kabul edersiniz ki burası forum, inceleme siteleri için yazılan incelemelerin boyutunda bir inceleme beklemiyorsunuz herhalde. Sonuçta 15-20 dakika emek dökerek hazırladığım bir inceleme oldu, elbette eksikleri hataları olacaktır. Keşke sizden bu oyunla ilgili daha geniş bir inceleme okusaydık, karşılaştırma imkanımız olurdu en azından...

    quote:

    bence sonuç olarak; objektif olmayan ve yarış oyunlarından bir haber yorumlar zinciri olmuş.. sanırım hiç project cars,assetto corsa falan oynamadın..

    bir haber değil, bihaber olacaktı...

    Dediğim gibi sizden daha geniş ve kaliteli incelemeler bekliyoruz...

    Yazdıklarınız birçoğu gerçeğe o kadar zıt ki , bunun aslında iyi niyetli bile olsa insanları manüple edebileceğini düşünmeniz gerekirdi.

    Project C.A.R.S. 'nun mahkemelik olması kıyaslama yapılamayacağı anlamına mı gelir? Her platform kendi platformundaki oyunla mı karşılaştırılır? O zaman bugüne kadar yapılan forza vs gran turismo karşılaştırmalarını yapanlara ne diyeceksiniz? Ben hayatımda böyle düz bir mantık sahibi görmedim açıkcası. Biz yarış severler için önemli olan en iyi yarış dinamiklerinin en iyi grafikler ve en iyi seslerle bizlere sunulmasıdır. Şuan beta sürecinde olan ve projeye belli bir üyelikle girebilen 10.000lerce kişinin aktif olarak destek verdiği test ettiği project cars'ın oyun içi seslerini duymuş , grafiklerini görmüş olsaydınız.. böyle bir oyunun adını ağzınıza alırken iki kere düşünürdünüz..

    Yapay zekanın serinin en iyisi demek büyük hata olur.. öyleki gran turismo 4'deki yapay zeka bence en iyisiydi, gran turismo 5 den sonra tamamen çökme eğilimine girdi, biraz gran turismo 6 ana konusuna girseydiniz, 400 pp lik araçlarla neredeyse alay geçercesine 500pp lere tur bindirmekten şikayet eden bir çok insan görebilirdiniz.. özellikle forza'nın yanında gran turismo serisinin yapay zekası ahmak denecek kadar aptalca hareket eder, hafif önüne kırsanız frenler ve muhtemelen tekrar atağa kalkmaz..

    Grafikler iyi demek için durup bir düşünmek lazım, tamam ps3'e göre iyi olabilir, ama zaten ps3'dediğiniz alet 2008 yılı grafikleri sunuyor yani çağımızdaki tablet grafikleri seviyesinde..

    Bence her insan oyunu ilk oynadığında bir hayranlık hisseder ama zaman geçtikçe oyunun aslında çok da farklı olmadığını farkeder ya hani.. siz bu aşamaya gelmeden , oyunu iyi test edemeden yorum yazmak gibi bir eyleme girmişsiniz , keşke daha çok test edip sonra fikirlerini paylaşsaydınız.. oyunda çok büyük sorun ve buglar olması bir yana oyun aslında gran turismo 5.2



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SLaYeR KiNG -- 8 Aralık 2013; 23:20:44 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: SLaYeR KiNG
    Yazdıklarınız birçoğu gerçeğe o kadar zıt ki , bunun aslında iyi niyetli bile olsa insanları manüple edebileceğini düşünmeniz gerekirdi.

    Project C.A.R.S. 'nun mahkemelik olması kıyaslama yapılamayacağı anlamına mı gelir? Her platform kendi platformundaki oyunla mı karşılaştırılır? O zaman bugüne kadar yapılan forza vs gran turismo karşılaştırmalarını yapanlara ne diyeceksiniz? Ben hayatımda böyle düz bir mantık sahibi görmedim açıkcası. Biz yarış severler için önemli olan en iyi yarış dinamiklerinin en iyi grafikler ve en iyi seslerle bizlere sunulmasıdır. Şuan beta sürecinde olan ve projeye belli bir üyelikle girebilen 10.000lerce kişinin aktif olarak destek verdiği test ettiği project cars'ın oyun içi seslerini duymuş , grafiklerini görmüş olsaydınız.. böyle bir oyunun adını ağzınıza alırken iki kere düşünürdünüz..

    Yapay zekanın serinin en iyisi demek büyük hata olur.. öyleki gran turismo 4'deki yapay zeka bence en iyisiydi, gran turismo 5 den sonra tamamen çökme eğilimine girdi, biraz gran turismo 6 ana konusuna girseydiniz, 400 pp lik araçlarla neredeyse alay geçercesine 500pp lere tur bindirmekten şikayet eden bir çok insan görebilirdiniz.. özellikle forza'nın yanında gran turismo serisinin yapay zekası ahmak denecek kadar aptalca hareket eder, hafif önüne kırsanız frenler ve muhtemelen tekrar atağa kalkmaz..

    Grafikler iyi demek için durup bir düşünmek lazım, tamam ps3'e göre iyi olabilir, ama zaten ps3'dediğiniz alet 2008 yılı grafikleri sunuyor yani çağımızdaki tablet grafikleri seviyesinde..

    Bence her insan oyunu ilk oynadığında bir hayranlık hisseder ama zaman geçtikçe oyunun aslında çok da farklı olmadığını farkeder ya hani.. siz bu aşamaya gelmeden , oyunu iyi test edemeden yorum yazmak gibi bir eyleme girmişsiniz , keşke daha çok test edip sonra fikirlerini paylaşsaydınız.. oyunda çok büyük sorun ve buglar olması bir yana oyun aslında gran turismo 5.2

    Yahu ne maniplasyonu, ne niyeti

    Kuzum nedir bu komplo teorileri, bu klavye delikanlısı çıkışlar?..

    98'den beri yıllarımı verdiğim ve severek oynadığım oyunu sizin gibi sonradan seriyi tanıyanlardan daha fazla bilelim müsaede ederseniz. Saydığınız ve belki de bilmediğiniz bir çok oyunu da yıllardır oynamışızdır, oynuyoruz da. Sizden bu konuda ders alacak durumda değilim. Önce bir üslubunuzu gözden geçirin...

    Gelelim GT4'e, bu oyunun yapay zekasının, bir nesil üst oyundan daha iyi olduğunu iddia etmeniz, 300 hz'lik işlemcinin 3.2 ghz'lik işlemciden daha sağlam olduğunu iddia etmeniz gibi bir olay olmuş ki, aslında bu noktadan sonra sizinle bir şey tartışmamakta gerekiyor.

    Her oyun elbette kendi platformu içinde değerlendirilir, düzgün okumadığınız veya okuduğunuzu anlamadığınız için muadil kelimesini görmediğinizi, görmek istemediğiniz sonucunu çıkartıyorum. GT kıyaslanacaksa Forza ile kıyaslanır, başka bir oyunla değil. Aynı dönemde çıkan atıyorum Grid bile farklı türdedir. Yani iyi ki Assetto Corsa oynamışsınız, Project C.A.R.S. oynamışsınız, sizden başka oynayan yokmuş gibi.

    Burada 2008 değil, 2006'da çıkmış bir konsolun son demlerinde çıkan bir baş yapıttan bahsederken tabiki saydığınız PC oyunları ile kıyaslamayacağız. Orası ayrı bir dünya, oyunları bambaşka bir olay, o tarz oyunları seven gider o platformlarda oynar. Zaten belirttiğim halde siz ısrarla bu oyunları kıyaslıyorunuz. GT olsun, Forza olsun bunlar konsollara çıkan sim'e yakın ama sim olmayan oyunlar. PC'de ise safkan sim'ler mevcut, bunları aynı tür oyunlar kabul edip kıyaslamak bile hata.

    Oyunu da yeteri kadar oynadık, dün bu konunun ilk mesajını atarken sadece pistlerde 8 saat vakit geçirmişim. İlk izlenim olarak bu kadar şey yazmaya da yetecek düzeydedir. Artık size göre Gt 5.2'dir, 5.3'tür bilemem ama bana göre gayette taş gibi 6. oyundur.

    Lütfen bu mesaja alıntı veya cevaben bir şeyler yazacaksanız üslubunuza dikkat edin, karşınızda arkadaşınız, yaşıtınız olduğunu düşündüğünüz birisi yok. Uslübunuzu düzeltin öyle gelin, aksi takdirde sizinle tartışma zahmetine girmeyeceğim bile...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İdrak İstimlak -- 8 Aralık 2013; 23:42:48 >




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.