Şimdi Ara

GPU eskimesi (performance degradation)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
327
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar sadece bilgilendirme amaçlı yazıyorum, semptomları siz de görüyorsanız büyük ihtimalle bu soruna sahipsiniz demektir.

    Ben 4-5 senedir Zotac'ın standard (ilk stock) model GTX670 kullanıyorum, BIOS MOD'lu olarak voltage ve power kilidi açık OC'un dibine vurulmuş olarak... Ve son zamanlarda GPU eskimeye başladı, nasıl derseniz eğer;

    1) Sistem PCI-E bandwidth'i azaltıyor, yani PCI-E 3.0 x16 PCI-E 3.0 x4 oluyor ve uzun süre öyle kalıyor ta ki rastgele sistem açılışına kadar PC'i 2. kez tekrar kapanıp açılıyor ve yine bir süre sonra oyundayken CTD olup tekrar x4' geçiyor. (güç tasarrufu değil bu, güç tasarrufu PCI-E 3.0 dan 1.1'e düşmesiyle olur).

    2) GPU power kullanımı birkaç dakikada bir 50%-40%'nin altına düşüyor, GPU 99% kullanımla en düşük FPS'yi veriyor. (Bazı zaman saat hızlarıda bir limite düşüp orada kilitleniyor ta ki sistemi restart'layana kadar)

    3) Full OC'ta kullanınca patlama veya GPU'yu en yoran sahnelerde FPS düşüyor. (şu an mesela komple OC ve BIOS MOD'u kaldırdım tekrar stock BIOS'u flashladım ve o yerlerde FPS çakılmaları yaşamıyorum artık)

    Google'da aratırsanız eğer bunun esas kaynağının VRM'lerin eskimesi ya da kasa içi airflow (hava akışının) yetersiz oluduğu durumlarda meydana geldiğini görürsünüz. VRM'ler MOSFET tipte voltaj regülatörleridir, uzun süre nvidia mühendislerinin belirlemiş olduğu stock voltaj ve güç limitlerinin üstünde kullanırsanız böyle olur Anlamam uzun sürmedi ve paylaşmak istedim, bilinçlenelim
    Aynı şeyi anakart üzerindeki VRM'ler içni yorabiliriz, yüksek ve uzun vadeli CPU OC'ları benzer soruna CPU tarafında yol açabilir.

    Bunları engellemek için kasa içi soğutmaya önem verin mutlaka egsoz ve üfleyen fanınız olsun. Fazla uzun süreli OC'lardan eğer GPU ve anakartınız çok kaliteli değilse uzak durun, mesela benim GPU standard Zotac'tı aşırı voltajdan eskittim yukarıda anlattığım gibi ayrıca son 2 sene accelero hybrid su soğutmalı kullandım, VRM'lere çok az hava akışı gidiyordu birde üstüne onları limitindne fazla yormak kartı eskitti.







  • Bu yüzden özel tasarımlı modeller tercih edilmeli zaten Zotac GTX 480 AMP yıllarca 850 Mhz de kullanıldı hala sorunsuz
  • Guzel konu

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lan bende diyorum bu ne ile alakalı? 2009'da 100 FPS ile oynadığım oyunu şimdi 60 FPS olarak oynuyorum. Acaba dedim ekran kartı üreticileri yüksek modeller satsın diye çaktırmadan yeni sürümle performans mı düşürüyor diye düşürdüm ama onla alakalı değilmiş, eski driverları kurup denedim demek ki bunla alakalı imiş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkayjan -- 18 Temmuz 2016; 2:55:06 >
  • Böyle bir şey yok. Linustechtips de bununla ilgili bir video var.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hep Nvidia'ya çalışmayın, sanki AMD ekran kartları bozulmuyor.
  • Düşük Gpu kullanımına ben de şahit oldum. Bu darboğaz ya da tek oyunda rastladığım bir şey değildi. O günden beri ekran kartlarıma hızaşırtma yapmam.
  • cpu ya hız aşırtma yapmakla gpu ya hız aşırtma yapmak ikisi aynı şey değildir, gpuya mümkün olduğunca yapılmamalı

    çünkü ekran kartına o/c yapılması anlık belli olmasada gpu nun ramlerinin zamanla kararsız çalışmasına neden oluyor ama cpular daha dayanıklıdır o/c ye
  • @k2fg9: Linus'u her yerden severek takip ediyorum kaliteli çalışmaları var, videosunu çoktan izlemiştim, fakat orada ki gtx480'e bios mod yapılmamış yani limitler içerisinde kullanılmış.

    @berkayjan: dostum o dediğin zaten var olan birşey, resmi olarak kanıtlanmasada driverlar ile eski kartlar yavaşlatılıyor.

    @Mete Can Karahasan: hep nvidiaya çalışmayın ne alaka anlamadım ama burada bahsettiğim şey genel bir olay, nvidia amd farketmiyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.