Şimdi Ara

Google'da Staja Basladim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
474
Cevap
240
Favori
58.632
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
106 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaslar merhaba,

    Yurt disi egitim hakkinda egitim forumunda bir konu acmistim, uzun zamandir orda arkadaslarla bilgi alisverisi yapiyoruz, baya da faydali oluyor diye dusunuyorum. Imzamdaki linkten konuya ulasabilirsiniz. Amacim genc arkadaslara mumkun oldugunca motivasyon saglamak ve bilgi vermek, boylece belki bir kac kisiye bile yardimci olursam ya da olumlu etkileyebilirsem cok sevinirim. Zamaninda ben de bu asamalardan gectigimde bu isler hakkinda bilgi sahibi olan kisilere ulasmak icin cok ugrasiyordum. O yuzden bu konuda elimden geldigince sorularinizi yanitlamaya calisacagim.

    Su an Amerika'da yuksek lisans yapiyorum ve bu yaz Google'da staja kabul aldim. Eger isle ilgili merak ettiginiz seyler olursa burda sorabilirsiniz. Sirketten ya da silikon vadisinden genel olarak bilgi vermeye calisacagim, umarim fotograf vs. paylascak kadar ve konuyu surekli guncel tutcak kadar vaktim olur. Mumkun oldugunca ozel mesaj yerine konu uzerinden tartisalim boylece, herkes faydalanabilir.

    Umarim faydali bir konu olur. Duruma gore gerekirse de ilk mesaja da guncellemeler ekleriz.

    Herkese sevgiler.


    Edit 1: Arkadaslar bugun San Francisco'ya gidiyorum, onumuzdeki 1-2 gun yogun olucak. Bir araba almam lazim ve bir kac is daha var. En kisa zamanda guncelleyecegim konuyu

    Edit 2: Bilkent Bilgisayar Muhendisligi mezunuyum, Virginia Tech'de yuksek lisans yapiyorum. Teaching Assistant olarak calistigim icin para odemiyorum, okuldan maasim var o yuzden gecimimi saglayabiliyorum. Software Engineer Intern olarak Google+'in iOS uygulamasinda calisacagim.

    Edit 3: Surda kendimi bir ifsa ediyim. Bu 2009 yilinda actigim konu: Kod yazmak ne demek?. Bu meslegi sectigimde ne yapcagim hakkinda en ufak bir fikrim yoktu, ilk yillarimda oldukca zorlandim. Zaten o yasa kadar universite sinavina hazirlanmak disinda adam gibi hic bir sey yapip ogrenmemistim. Zor gozuken seyler sizi korkutmasin bir sekilde yolu buluyosunuz.


    Basvuru Sureci - Mulakatlar

    Ilk olarak bu konuda bilinmesi gereken su ki eger Amerika'da ogrenci degilseniz staj basvurusu yaptiginizde geri donus almaniz imkansiza yakin. Bunu yapabilmek icin gercekten superstar olmak gerekiyor. CV nizde cok onemli bir seyler olmasi lazim ki adam sadece 3 ay icin bir suru ekstra vize isi ile ugrassin. 4.0 ortalamaya sahip olmak buna dahil degil ornegin. Burda bir parantez acmak gerekiyor. Bugun tanistigim 2 cocugun Google'da 2. stajlari, ikisi de fransadan gelmis ancak ikisi de yuksek lisans ogrencisi. Bir tanesi fransanin en prestijli okulundan gelmis, digeri de diyor ki ilk basvurdugunda onun okulu cok iyi degilmis ama yine de mulakatlara girebilmis. Ama aldigim kadariyla iyi bir Github profili varmis. Demem o ki imkansiza yakin dedigime bakmayin, eger gercekten kendinizde bir sans goruyorsaniz Turkiye'den dahi olsa staja basvurmaktan cekinmeyin.

    Eger Amerika'da iseniz CPT denen staj izni alabiliyorsunuz. Is yerinden teklif aldiktan sonra okula basvuru yapiyorsunuz ve okul sizin icin evraklari ayarliyor. Yani tamamen ogrenci vizesinde iken bu CPT denen olay sayesinde staj yapabiliyorsunuz. Eger baska bir ulkeden geliyorsaniz sirket vize isleriyle ugrasiyor ve yanlis bilmiyorsam bu vizenin adi J-1. Edit: Bunu da teyit ettim; J-1 ile calisiyorlarmis.

    Ben Google'in sistemine CV mi yukledim ve uzun bir form doldurdum. Standart basvurular boyle yapiliyor zaten. Orda hangi konularda bilgi sahibi oldugumu ve hangi alanlarda calisabilcegimi isaretledim. Ayrica onemli basarilariniz varsa onlar ya da Google'a niye uygunsuz gibi seyleri yazabilceginiz bir kisim var. O kisimlari doldurdum.

    Yanlis hatirlamiyorsam ertesi gun bir tane Google Recruiter'indan mail geldi telefon mulakati icin zaman ayarlamak icin. Burda bilmeniz gereken su Google on binlerce staj basvurusu aliyor her yil ve bir recruiter(ise alimci diyelim)'in CV nize bakmasi 10 saniyeden fazla surmuyor, buna emin olabilirsiniz. Yani CV'nizin 1 sayfadan uzul olmamasi ve kim oldugunuzu cok acikca anlatmasi lazim. Bunun icin Junior Software Engineer Resume example diye google da aratabilirsiniz.

    Google ve diger bir cok sirket basvuru almaya eylulde basliyor ancak ben aralikta cok gec bir zamanda basvurdum. Cunku basvurmadan once bir sure pratik yapmak istedim. Kulladigim 2 kaynagi tavsiye ederim:

    -Cracking the Coding Interview: Bu kitabi bilmeyen bir silikon vadisi muhendisi oldugunu dusunemiyorum. Bu isin bible'i diyorlar bu kitap icin. Google okullari ziyaret ettiginde bu kitabi tavsiye ediyor calismaniz icin. Eger ilerde boyle hedefleriniz varsa simdiden kitabi alip kurcalayabilirsiniz.

    -LeetCode.com: Bu sitede bir cok teknoliji sirketinde sorulmus gercek sorulari cozebilirsiniz. Eger premium uyelik alirsaniz sirket ismine gore sorulari filtreleyip calisabilirsiniz. Ben Google'da daha once sorulmus bir cok soruyu bu sayede calistim. Zaten gorceksinizki sorularin tamami Cracking The Coding Interview da anlatilan seylere benziyor.


    Google staj icin sirkette gorusme yapmayi kaldirmis bir sure once. O yuzden sadece 2 tane teknik telefon mulakati oldum. 45 dakika her biri. Ilk 1-2 tane kolay soru sordular. Daha sonra LeetCode.com'da gorebilceginiz Moderate ayarinda sorular sordular. Mulakatlara ozel olarak hazirlanmazsaniz bunlar cozmeniz oldukca zor, ancak calistiktan sonra gercek oyle aman aman seyler degil.

    Ilk mulakatcim yabanci biriydi, tahminimce Hintli. Ben cok cekiniyordum mulakattan once ancak adam nerdeyse benden daha cekingendi. Cok guzel bir sohbet oldu ve onun sorulari oldukca iyi sekilde cozdum. Kapattigimda cok mutluydum. 2. mulakatcim Amerikaliydi ve inanilmaz hizli konusuyrdu, bazen anlamakta zorlandim. Sordugu ilk soruyu yaklasik 30 saniyede falan kodladim diye dusunuyorum. Soru suna benzer bir seydi: Bir tane integer sayida kac tane 7 rakami buludungunu return eden bir method yaz. Bu soru asiri bilindik bir sey oldugu icin burda paylasiyorum ancak digerlerini sorulari paylasmama adina bir kagit imzaladigim icin burda yazmayacagim. Ancak dedigim gibi LeetCode daki Moderate sorular gibilerdi. 2. mulakatin devaminda biraz zorlandim ancak fena olmayan bir cozum yaptim. Korkum suydu ki eger adam daha hizli cozmemi beklediyse o sorudan sonra baska bir sey daha soracakti. Ancak ben 2. soruyu cozdugumde zaman bitmisti. Emin olamadim adamin sormak istedigi bir soru var miydi diye.

    Yaklasik 1 hafta - 10 gun sonra mulakatlari gectigimi soyleyen bir mail aldim. Asiri sevinmistim cunku is garanti sandim. Eskiden teknik mulakati gecince staja baslayacagin garanti idi ancak Google bunu degistirmis. Sisteme benim CV mi ve doldurdugum formu eklediler ve Host Matching Process denen surec basladi. Proje yoneticilerinin sizi teknik mulakati gecen adaylar arasindan secip son bir mulakat icin aramasi gerekiyor. Tam 2.5 ay hic kimse beni aramadi ve martin ortasina geldigimde benim isin olmayacagina emin gibiydim. Cunku pozisyonlarin cok buyuk bir cogunlu araliktan once doluyor zaten ve ben artik bir pozisyon kalmadigina tam emin olmustum ki host matching icin bir yoneticinin beni arayacagina dair bir email aldim.

    iOS development la ilgili oldugu icin pozisyon tahmin ediyorumki bu konuda bilgi sahibi olan kisi sayisi diger pozisyonlara gore cok daha dusuktur. Ben de Virgina Tech'de mobil software development da asistan oldugum icin bu konuda bilgiliydim. Adam bana yaptigim en buyuk projeyi sordu. Isin guzel yani suydu ki bir onceki sene benim bi start-up baslatma niyetim vardi ve bir tane cok kapsamli bir proje icin baya vakit harcamistim. Projede Google Maps SDK, Facebook SDK, Parse Server Framework gibi seyler kullanmistimki bunlarin hepsini anlatinca adamin etkilendigini anladim.

    Tahmin ediyorumki bu pozisyon icin 5-6 kisiyle konustu. Benimle konustuktan sonra bu pozisyona cok uygun oldugumu ama baska gorusmeler yapmasi gerektigini soyledi. Ben ayni gun ya da ertesi gun cevap bekliyordum ancak 3 gun sonra cevap gelmeyince artik baskasini sectiklerine emin olmustum. Baya canim sikkin oldugu bir zamanda kabul aldigima dair email geldi ve ondan sonra evrak isleri basladi.

    Elimden geldigince detayli aciklamaya calistim, umarim beklediginiz gibi tatmin edici olmustur aciklamam. Baska sorulariniz varsa yine yardimci olmaya calisacagim.

    Calisma Ortami

    Ilk haftam oryantasyon oldugu icin kendi ekibimi pek gormemistim ama ikinci haftam da calismalara basladim. Genel olarak hemen her sey cok hosuma gitti. Sirket inanilmaz buyuk, Google Sunnyvale'de yeni kampusunu acti ve benim takim ben gelmeden 2 hafta once oraya tasinmis. Sunnyvale headquarter'larin oldugu merkeze arabayla 10 dakika, pek bir sey degil yani. Yol ustunde giderken Nasa ve Microsoft var ama

    Internlere calisanlarla ayni haklari sagliyorlar, bu cok hosuma gitti. Ayni zamanda ekip arkadaslari da cok profesyonel davraniyorlar yani o sirkette full time olayak yeni ise baslayan biriymis gibi hissediyorsunuz. Bu oldukca onemli bir nokta bence. Turkiye'de staj yaptigimda pek sallamiyorlardi stajerleri acikcasi.

    Gelis gidis saatleri kafalarina gore insanlarin. Mutlaka takimdan takima is yogunlugu olarak cok fark vardir ancak bizim ekip rahat gibi gorunuyor simdilik, isler yolunda gidiyor anladigim kadariyla. Ben genelde 9 gibi iste oluyorum, 7 gibi isten cikip aksam yemegi yiyorum takimdakilerle. Ordan sonra genelde evlere dagiliyorlar. Tabi bu mesai saatleri icinde surekli ofiste olmaniza gerek yok, benim binamda cok guzel bir gym var ornegin, haftada 3-4 gun 1-2 saatligine oraya gidebilirim. Takimda bir cok kisi 10'dan sonra ise geliyor. Toplantilarda bulunduktan sonra gerisi cok onemli degil acikcasi.

    Restorantlar oldukca iyi ancak sinirsiz yemek yiyebilmek cok sikintili. Kilo almamaya caliscagim ama oldukca zor Her sey oldukca kaliteli. Ornegin Amerika'da adam gibi organik meyve yedigimi pek hatirlamiyorum. Normal marketlerde pek olmuyor ve olunca da cok pahali oluyor. Ama Google'da 100 gram'i 3-4 dolar olan meyveleri(bogurtlen vs.) sinirsiz alabiliyorsunuz ornegin. Sporla ilgilenenler icin sinirsiz protein ne kadar buyuk bir nimet tahmin edebilirsiniz, elimden geldigince saglikli beslenmeye calisiyorum ben de. Ofisin hemen dibinde baristalarin oldugu bir yer var. Hemen gidip istediginiz kahveyi yaptirip ise donebiliyorsunuz. Ayni yerde yine bir cok atistirmalik, kuruyemisler, cesit cesit soguk icecekler vs alabiliyorsunuz. Internler genel olarak gormemislik yapabiliyor Ben oldukca dikkat etmeye calisiyorum.

    Benim icin yaz oldukca dolu gecicek gibi. Gunde en az 8-9 saat ise ayirmam gerekiyor ozellikle ilk baslarda. Cunku ogrencek cok sey var, okulda yurudugu gibi degil isler. Sirketin kendi araclari, sistemleri, stilleri var. Hepsi hakkinda bilgi sahibi olmak gerekiyor. Biraz katki yapmaya basladiktan sonra ise mulakatlar icin pratik yapmaya baslayacagim. Umarim her sey olumlu gider.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CThirty -- 18 Ağustos 2017; 4:54:28 >







  • Ilk gun kafeteryalar disinda sikiciydi diyebilirim. Bir cok seminer oldu, yasal isler, google'in sagladigi olanaklar, nelere dikkat etmeliyiz gibi bir cok sey. Herkese bilgisayarlarini dagittilar, Google cantasi, intern sapkasi falan verdiler. Google'in cok enteresan servisleri var, mesela araba servisi varmis, bir ara yagini degistirmeye goturcem. Bir cok binada camasir yikama yerleri var. Sanirim sizin icin yikayanlar var, ve tabiki en onemli sey, restorantlar, kahve yerleri, ufak mutfaklar. Her sey sinirsiz acik bufe. Insanlar isten cikinca aksam yemegini yiyip oyle eve gidiyor. Bu cok hosuma gitti, ozellikle yemek hazirlamak icin vakit harcamayacagim icin.







    Kampus asiri buyuk. Benim binamin oldugu yer Google merkeze arabayla en az 10 dakika. Google'in 2600 civari stajeri olcakmis sadece Kuzey Amerika'da. Benim gibi headquarter'da olan sanirim 1500 kisi falan vardir. Ancak herkez ayni anda baslayip bitirmiyor. Istedigin hafta baslayip istedigin hafta bitirebiliyorsun. Ben 13 hafta caliscagim.





    Ogle yemeginde butun yeni internler ayni yerde oldugu icin inanilmaz bir sira vardi, ben de kendimi japon restoraninda buldum. Su gordugunuz seyin icinde princ noodle'lari ve karides var. Tadi fena degildi. Sinirsiz tatli meyve vs var her yerde ama mumkun oldugunca dikkat etmeye calisiyorum yediklerime.





    Dondurma makinalari bile var.





    Mini mutfaklardan kampusun icinde yuzlerce var, herhangi bir calisana yanlis bilmiyorsam maksimum 50 metre uzaklikta en az bir mini mutfak var. Bir cok cesit kuruyemisler, tatlilar, kahve makinalari, soguk icecekler istediginiz kadar alabilirsiniz.









    Aksam yemeginde bir cok yer kapali oluyor dogal olarak. Binalara girip cikarken bir yere denk geldik aksam yemegini de ordan aldim.





    Sirf buraya yuklemek icin foto cektim biraz, cok daha fazlasini cekebilirdim ama utandim acikcasi. Ortalikta turist gibi gezmek istemedim, zamanla cektikce daha fazla yuklerim.
    Alincak bir sey yok, keske soylediginiz gibi olsa en cok ben mutlu olurdum. Ben kesinlikle kendimi cok yetenikli ya da basarili bir muhendis olarak tanimlamiyorum hatta kendimi cok sansli hissediyorum, ancak sizin kafaniz biraz karismis gibi geldi bana.

    Ilk olarak amerikada cok dandik bir okulda bile yuksek lisans yapiyorsan, bizim universitelerin adinin bir onemi hemen hemen hic yok, zaten burdaki recruiterlarin bizim en iyi universitelerin cogunu hayatlarinda duymadiklarina bile eminim. Burda onemli olan kisim su amerikada yuksek lisans yapan hemen herkes demissiniz. Zaten isin en zor kismi da orasi, ben hala en buyuk basarimin amerikada doktora kabulu almak oldugunu dusunuyorum. Herhangi bir sirketten is teklifi almak, amerikaya geldikten sonra imkansiz degil. Ama yuksek lisansa kabul almak bir cok kisi icin imkansiza yakin. Cunku is mulakatlarina gerekirse bir kac ay calisip hazir hala gelebilirsin ama yuksek lisans basvurusunda yillarin emegi gerekiyor, bunun yaninda dunyanin her yanindan insanlarla rekabet halindesin.

    Google'dan staj teklifi almak imkansiz falan degil tabiki ama hemen hemen herkesin yapabilcegi bir sey degil. Istatiksel olarak Google'dan staj kabulu almak Harvard ya da Standford'a girmekten daha zor:
    https://www.cnet.com/videos/landing-a-google-internship-is-tougher-than-getting-into-harvard/

    Aselsan'da calisanlarin hepsine teklif geliyor ve kabul etmiyorlar kismi oldukca dusundurucu. Keske oyle bir Turkiyemiz olsaydi. Keske ben yanlis bilseydim. Keske bahsettiginiz okullar istisnasiz tamamindan mezun arkadaslarim, Aselsan, Havelsan, Roketsat, TAI'de calisan arkadaslarim olmasaydi da sizin soylediginizin dogru oldugunu teyit edebilseydim. Oyle bir sey yok malesef, Google oturup Aselsan'da calisan bir adamin cvsini bulup is teklifi falan yapmiyor. Zaten bulamaz da, yapilan is confidential Aselsan'da. Yani Google o adamin isinde ne kadar iyi oldugunu ya da neler basardigini o kisi Google'a is basvurusu yapmadigi surece bilemez. O yuzden oyle Aselsan'a gidip muhendislere is teklifi falan yapmaz. Kucuk bir not da Aselsan'da calisanlar muhendislerin yuzde 80 e yakini elektronik muhendisi, bilgisayarcilarin orani cok daha dusuk. Zaten is alani olarak cok farklilar

    Edit: Bir not da su ki Google yurt disindan adam bulup getirmek istese H1-B vizesi icin basvuru yapmasi lazim. Google bu kisiyi cok istiyor diyelim ve is vermeye hazir. Amerika'da bu vizenin 80.000 tane kotasi var. 2017'de sirketler 199 bin civari kisi icin basvuru yapti. Yani sirketler bir cok masraf yapio calisanlari getirtmek istese bile yurt disindan o vizenin o kisiye cikma ihtimali yuzde 40 civari. Zaten bu yuzden Amerikan sirketleri boyle seyler yapmiyorlar.


    Google'da 1000 Turk kismi da cok enteresan. Google'da zaten 30 bin civari muhendis var. Bunlardan 1000 tanesinin Turk olmasi istatistiksel olarak bana mumkun gelmiyor. Google'da 100 tane Turk varsa ben acikcasi cok sasiririm


    Sizin hayalinizdeki guclu Turkiye'ye kavusmak dilegiyle, umarim bir gun o seviyelere gelebiliriz
    Sistemin kolesi olmamak icin sistemi yenmek lazim :) Zaten o yuzden bu kadar calisiyoruz. Benim hosuma gitmeyenlerden biri sistemi ya da baskalarini elestiren insanlarin bunu duzeltmek icin yeteri kadar calisip caba gostermemeleri. Turkiye'de eylem yapan gencleri dusunun ne konuda olursa olsun. Bir seyleri begenmiyorlar, protesto ediyorlar ancak daha iyisini yapmak icin canla basla calismiyorlar. Sistemin icinde en iyi olalimki daha sonra kendimiz ve cevremizdekiler icin en iyisini saglayabilelim, benim amacim bu.
  • Google'a basvru yaparken yaptiginiz hazirlik surecini ve basvuru surecini anlatirsaniz cok seviniriz. Telefon mulakati, on-site teknik mulakatlari vs.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lisansı nerde tamamladınız ?

    Yükseği nerede yapıyorsunuz ?

    Ne kadar para veriyorsunuz, burs olanakları nelerdir?

    Çalışmaya başladığınızda tam olarak neyden sorumlu olacaksınız? Ve title'ınız nedir?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kıskananlar gelmiş şimdiden..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayırlı olsun. Böyle bir şeye ihtiyacım yok ama yine de konuyu takip edeceğim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çabuk tüm detayları ver çok heyecanlandım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Senin adına sevindim dostum başarıların daim olsun

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bekliyoruz paylaşımlarınızı

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Takip.





    Hocam Google mulakatinda neler sordular ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Thisisabook

    Sistemin bir kölesi olmaya hazır mısın?



    Kıskanmakla alakası yok arkadaşı tebrik ederim lakin dünyayı değiştirebilecek güçte bilgiye sahip olan markaların masum kalacağını düşünmüyorum.

    Dostum ne iş yapıyorsun? Eğer okuyor isen bölümün ne acaba?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyi iyi google'da adamımız yok demeyiz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dark_Passenger47 -- 18 Mayıs 2017; 15:19:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Helal olsun be vallahi forumun ikinci ilham kaynağı olabilirsin birincisi tartışmasız



    Shadow_Shooter

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Onlerden

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Saat orda gece 3.30 herhalde 5 saat sonra falan kalkınca ancak güncelleyebilir konuyu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Thisisabook kullanıcısına yanıt
    Dedi minecraft gamer

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rez

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birincinin özelliği nedir?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tebrikler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alimmm78

    Birincinin özelliği nedir?

    https://forum.donanimhaber.com/amerika-hayat-ve-dunyanin-en-iyi-universitelerinden-birinde-okumak-mezun-oldum--55599386



    Şu konuyu gözat nedemek istediğimi anlarsın



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arsenon -- 11 Mayıs 2017; 11:18:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tebrik ederim başarılar :) konuyu takipteyim
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.