Şimdi Ara

Gıda Dedektifi İşine Geldiği Gibi | Züber Hayranlığı ve Sponsorluğu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
3.279
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
12 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kendi uygulamalarından Züber ice tea şikayetinde bulundum ama reddedildi.

Sonra bir baktım kendi sosyal medya uygulamarından ürünün reklamını almış :)

Neden şikayet ettim?

Başka ürün olsa hemen yerden yere vururlar ama kendi sponsorlu (paralı) içerillerine dokunmazlar.

1) Üründe meyve oranı belli değil.

2) Aramo vericiler ile tatlandırılmış.

2) Çay oranı bilmem binde yüz binde kaç. (Diğer incelediği ürünlerde bu oranlara çok vurgu yapıyor ama konu para olunca benim şikayet red yiyor)

Diğer şikayetimde Züber antep fıstık kreması. Ona da red vermişlerdi.

Başka ürün olsa 62 gram şekeri hemen kaç tane küp şeker içerir onu hesaplardı :) ama konu sponsorlu markaları olunca RED :)

İlave şeker içermez diyor. Hurma oranı belli değil?

Özetle herkes yolunda maalesef. Para verirsen üründe hata kusur bulmazlar.

Edit:

Siyah Çay Ekstraktı (%0.09)

Yapay zekanın cevabı: Siyah Çay Ekstraktı %0.09 olarak belirtilmişse, bu ürünün 100 gramında sadece 0.09 gram (yani 90 miligram) siyah çay ekstraktı bulunduğu anlamına gelir. Bu oran oldukça düşüktür ve genellikle sadece aroma veya renk katkısı amacıyla kullanılır, çayın kendine özgü faydalarını yeterli miktarda sağlamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YOURMOVE -- 9 Temmuz 2025; 10:33:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

İsterim, fakat bir ölümsüz dost isterim.

• Bu adamı engelleyeli 2 yıl falan oluyor herhâlde. Sebebi de şuydu: Bir ürün paylaşmıştı tam olarak hatırlamıyorum mayonez miydi hardal mıydı neydi. Neymiş efendim içindekiler kısmının Türkçesinde "sirke" yazıyormuş ama İspanyolcasında mı İtalyancasında mı ne "vinegar de alcohol" gibi bir şey yazıyormuş (birebir böyle olmayabilir hangi dildi hatırlamıyorum). Neyse beyefendi "dedektif" ya, kendi aklınca "vinegar de alcohol" ifadesini "alkol sirkesi" olarak çevirmiş ve neymiş, orijinalinde alkol sirkesi yazıyor ama Türkçesinde sadece sirke yazdığı için tüketicileri yanıltıyormuşmuş.

Önce baktım, dedim ki gerçekten "gıda dedektifi" olan bir insanın sirkenin nasıl üretildiğini bilmiyor olması imkânsız ya... Yani sen ne kadar cahil bir insansın da hiç arka planını düşünmeden böyle karalama yapıyorsun...

Sonra bir beş dk. araştırdım, meğerse söz konusu dilde beyaz sirkeye "alkol sirkesi" deniyormuş. Hani biz nasıl elma sirkesi üzüm sirkesi diyoruz, adamlar da işin içinde bir meyve olmadan yapılan sirkeye doğrudan alkol sirkesi diyormuş. E mantıklı da... Ama gıda dedektifi denen herif yarı cahilin teki olduğu için bundan haberi yok.

Ki bilmemek ayıp değil ama ortalıkta "dedektif" diye gezip de bu kadar basit bir mantığı bile yürütemiyorsan senin niyetin, kapasiten bellidir. Standart yarı cahil işte.

• Bunun da TL karşılığı bir değeri varmış. Nese takipten çıkalım :)

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Uygulamadan hesabımı vs sildim.

Diğer ürünlerde sürekli vurgu yaptığı binde, yüz binde ibaresini züberde kullanmadan reklam almış :) ülker olsa topa tutar. Ee üründe çay yok onu da söyle.

• Bu sayfayı takipten çıkıp engelleyeli çok oldu.

kalorinihesapla isimli sayfayı takip ediyorum özellikle sağlıklı yiyecekler için.

Denetim eksikliği var ve Türk halkı bile bile zehirleniyor.

• Bu fenomenlik çok kaygan bir zemin. Sırf reklam verenlerin üzülmesin diye ne doğruları konuşabiliyorsun ne siyasi olarak vs özgürce bir yazı paylaşabiliyorsun. Para kazanmanın daha güzel yolları olmalı.

• Başından beri öyle ki o adam. Ulker'e bir gicigi var (bence az bile yapıyor) oradan sosyal medya bilmemesi oldu ama "gıda dedektifi" gıda firmasından reklam alamaz, yani gerçekten "gıda dedektifiyse".
    Ben ilk gıda reklamını gördüğüm an ciddiye almayı biraktim, kaliteli de bir urundu bu arada, ama ne olursa olsun tarafsızlığını sorgulatamaz o işi yapacak biri.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AREryilmaz -- 10 Temmuz 2025; 11:23:35 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ne sandınız ki? Adamın önüne 300 400k bir de sözleşmeyi koy. Anında imzalar. Sözleşmeye ürünlerimiz hakkında ömür boyu eleştiri ve kötüleme yapılamaz, instagram sayfası içerisinde de kamuoyundan gelecek eleştirilere ve şikayetlere izin verilemez ibaresi ekle çatır çatır görevini yerine getirir.

Bir influcerın paylaştığı ürün benim kara listeme girmesi için yeterlidir. Tükettiğim ürünler belli zaten. Para veren benim ve ne alıp almamak adına bu tür saçma sayfaları takip ediyorsam kendimi enayi yerine koyarım. Hm sucuk alacaktım ama gıdadedektifi sayfasında bu sucuk şöyleydi böyleydi. Ya birader senin aklın yok mu sen de alacağın ürünü araştır. Araştırman maksimum 1 dakika. Böylelerine pay vermemek lazım.

Bahsi geçen ürün.

Siyah Çay Ekstraktı (%0.09)

Yapay zekanın cevabı: Siyah Çay Ekstraktı %0.09 olarak belirtilmişse, bu ürünün 100 gramında sadece 0.09 gram (yani 90 miligram) siyah çay ekstraktı bulunduğu anlamına gelir. Bu oran oldukça düşüktür ve genellikle sadece aroma veya renk katkısı amacıyla kullanılır, çayın kendine özgü faydalarını yeterli miktarda sağlamaz.

===

Normalde gıdadedektifi başka marka olsa bu oranı eleştirirdi. Ama konu züber olunca (para) eleştirmeden reklam yapıyor.

• Adamlar hayrına mı dedektiflik yapıyor? Şikayet sitelerinin ve böyle içerik sunan platformların yegane para kaynağı söz konusu şikayetin sistemden kaldırılması yada göklere çıkarılması için marka sahiplerinin verdiği paralardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yaman01 -- 9 Temmuz 2025; 10:31:50 >

• Su: Temel bileşen, beklenen bir içerik.
    • Meyve Suyu Konsantreleri (Elma | Limon | Şeftali): Doğal meyve konsantreleri kullanılmış, bu olumlu. Ancak oran belirtilmemiş, bu yüzden meyve suyu miktarı düşük olabilir.
    • Doğal Şeftali Aroması: Gerçek meyveden çok, tat ve koku verici işlev görür. “Doğal” olması kimyasal olmayan kaynaklı olduğunu gösterir.
    • Siyah Çay Ekstraktı (%0.09): Çok düşük bir oran. 250 ml kutuda sadece 0.225 gram çay ekstraktı var. Bu oran sağlık açısından anlamlı bir çay faydası sağlamaz.

🧠 Sonuç: Sağlıklı mı?

Günlük şeker alımını sınırlayan biri için çok sık tüketilmemesi gereken bir içecektir. Ara sıra serinletici bir alternatif olabilir ama "sağlıklı bir içecek" kategorisine girmez. Özellikle çocuklara veya düzenli içen yetişkinlere önerilmez.

• Bu adamı engelleyeli 2 yıl falan oluyor herhâlde. Sebebi de şuydu: Bir ürün paylaşmıştı tam olarak hatırlamıyorum mayonez miydi hardal mıydı neydi. Neymiş efendim içindekiler kısmının Türkçesinde "sirke" yazıyormuş ama İspanyolcasında mı İtalyancasında mı ne "vinegar de alcohol" gibi bir şey yazıyormuş (birebir böyle olmayabilir hangi dildi hatırlamıyorum). Neyse beyefendi "dedektif" ya, kendi aklınca "vinegar de alcohol" ifadesini "alkol sirkesi" olarak çevirmiş ve neymiş, orijinalinde alkol sirkesi yazıyor ama Türkçesinde sadece sirke yazdığı için tüketicileri yanıltıyormuşmuş.

Önce baktım, dedim ki gerçekten "gıda dedektifi" olan bir insanın sirkenin nasıl üretildiğini bilmiyor olması imkânsız ya... Yani sen ne kadar cahil bir insansın da hiç arka planını düşünmeden böyle karalama yapıyorsun...

Sonra bir beş dk. araştırdım, meğerse söz konusu dilde beyaz sirkeye "alkol sirkesi" deniyormuş. Hani biz nasıl elma sirkesi üzüm sirkesi diyoruz, adamlar da işin içinde bir meyve olmadan yapılan sirkeye doğrudan alkol sirkesi diyormuş. E mantıklı da... Ama gıda dedektifi denen herif yarı cahilin teki olduğu için bundan haberi yok.

Ki bilmemek ayıp değil ama ortalıkta "dedektif" diye gezip de bu kadar basit bir mantığı bile yürütemiyorsan senin niyetin, kapasiten bellidir. Standart yarı cahil işte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 18 Temmuz 2025; 10:2:54 >
    AMD Ryzen 7 5800X3D // NZXT Kraken X62 // ASUS Rog Strix B550-F Gaming Wi-Fi II // MSI RTX 5080 16G VANGUARD SOC LAUNCH EDITION // G.SKILL RIPJAWS DDR4 3200 Mhz CL16 2x16 GB // Corsair HX850i // Phanteks Enthoo Evolv ATX TG // WD_BLACK SN850 1TB // LG Ultragear 27GN880-B // Lenovo Legion R27qe // XPG Summoner Cherry MX Blue // Logitech G903 // Edifier M3200 2.1

Ibanez RG370AHMZ-BMT // Behringer U-PHORIA UMC204HD // BIAS FX 2 Professional

• ürün 'kötü' olabilir size göre. Ama piyasada yapay tatlandırıcı kullanmayan ice tea bulmak bile imkansıza yakın iken, bu üründen daha 'sağlıklı' veya muadil ürün öneriniz varsa öğrenebilir miyim?
    Paylaştığınız ürünü yeni gördüm ve bence alttaki alternatiflerden çok daha sağlıklı. (Tabii ki nu ürünler genel olarak sık tüketilmemesi gereken ürünler)

Lipton Ice Tea;

Su, şeker, fruktoz, asitler (sitrik asit, malik asit), siyah çay ekstratı (%0.14), şeftali suyu konsantresi (%0.1), asitlik düzenleyici (trisodyum sitrat), aroma vericiler (şeftali aroması), antioksidan (askorbik asit), tatlandırıcı (steviol glikozitler).

Fuse tea;
    Su, şeker (S)* veya fruktoz-glukoz şurubu (F)*, asitliği düzenleyiciler (sitrik asit, sodyum sitrat), çay ekstraktı (%0,1), şeftali aroma vericileri, antioksidan (askorbik asit), şeftali suyu konsantresi (meyve oranı en az % 0,1), tatlandırıcı (steviol glikozitler), bitki ekstraktları (% 0,004) (papatya, kuşburnu, nane

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SailorTurkey -- 9 Temmuz 2025; 12:16:4 >

• SailorTurkey kullanıcısına yanıt

Hocam ben ürüne yüzde yüz sağlıksız demedim.

Ürün masum değil. Elbete lipton, fuse tea vs onlara göre bu ürün iyidir ama burada asıl konu gıdadedektifi hiç eleştirmeden direkt sponsor alması ve şikayetime RED vermesi.

Diğer inceledği ürünleri hepimiz biliyoruz. Yüz binde bilmem kaç vs vs..

Sen bu ürünü de incele ama eleştir.

Meyve oranı neden belirtilmemiş?

Çay oranını söyle.

Beğenmediğimiz ki asla içmem ama siz attınız diye söylüyorum lipton ve fuse tea bile meyve oranını belirtmiz.

Sadece bir örnek: Bu video gibi yüzlerce var. Muz oranını üzerine basa basa söylüyor. Ama reklamını yaptığını sözde İce Tea, Çay! oranını söylemiyor :) hemen reklamını yapıyor. Sanırım reklam yaptıktan sonra ürünü inceler. Ah bu para ah.

Gıda Dedektifiyoutube
    Geçtiğimiz haftalarda Bim mağazalarında satılan Centro markalı muzlu gofretteki muz oranına dikkat çekmiştik. Üründe yüzbinde 5 oranında muz olduğunu tespit etmiş ve ambalajdaki muz görselleriyle üründeki “muzlu” ifadesini eleştirmiştik. 350 gr.’lık tek pakette 0,02 gr. muz tozu bulunan bu ürün içeriğinde sizlerden gelen tepkilerden sonra bir takım değişikliğe gidildi. Daha önce içeriğinde yer alan zerre kadar muz tozuyla “muzlu” diye satılan ürün raflarda artık “muz aromalı” olarak satılmaya başlandı. Ambalajında “muzlu gofret” ifadesi yerine artık “muzlu aromalı kremalı gofret” ifadesi yer alan gofretteki yüzbinde 5 oranındaki muz tozu da kaldırıldı. Dolayısıyla adamlar artık ne muzlu demek için yüzbindelik oranlarda muz tozuyla uğraşıyor, ne de muzlu yazıp tüketiciyi kandırıyor. Fakat ilginç bir detay, ürünün içeriğindeki muz tozu çıkartılıp, muz aroması konmasına rağmen ürünün fiyatı değişmedi. Fiyat etiketinde hala muzlu gofret yazılı üründen çıkarılan muz maliyete o kadar etki etmiyor ki, bu durum ürününsatış fiyatını da etkilemiyor. Halihazırda zaten aroma vericilerle muz tadı ve kokusunu veren üründe değişen şey, tüketicinin artık “aptal” yerine konmaması oldu. Fakat en önemlisi bunu sağlayan kurumların denetimi ya da mevzuat değil, yaptığımız yayınlara destek olan sizler oldu. #NeYediğiniziBilin Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın: https://www.youtube.com/channel/UCLMlZMw7vP9JlA76nIeTkdQ/join
    https://www.youtube.com/shorts/kdURS_0vqeY

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YOURMOVE -- 9 Temmuz 2025; 13:2:37 >

• YOURMOVE kullanıcısına yanıt
    ürünler zaten sağlıksız hepimiz biliyoruz da Züber de bu ortamda 'kötünün iyisi' üzerinden pr modunda zaten. Yoksa git ayran iç daha iyi :) Gıda dedektifi hesabı ben de takip etmiyorum onların yanlı değerlendirmeleri beni de rahatsız ediyor. Mesela şu kadar şeker var diyor da tatlandırıcı daha büyük sorun ona değinmiyor. Koruyucuları söylüyor ama daha büyük problem olan kıvam arttırıcıları es geçiyor vb.

• tuborgu kötülemişti şu bu diye, niye takip ediyorsunuz ki? he şeker yemişsiniz he hurma, zaten böyle basit hesaplarla kendinizi kandırmaya çalışıyorsanız ne diyet yapabilirsiniz ne bir şey. Şekersiz şekersiz diye hurma yiyip duruyor beyaz yaka ne fark eder sen insülini fırlattın zaten, istersen git düz şeker ye boşuna x2 para ödüyon. Arkadaş da üstte atmış GPT ye sorarak adaletli ve objektif cevap alabilirsiniz. züberin fıstık ezmesini çok severim ve beğenirim, gerçekten kaliteli. Fakat çoğu ürünleri hurma, hurma suyuyla, wrap edilmiş şeker bombası. Özellikle protein barları, 10g protein 14g şeker :) Şimdi diğer firmalar da keşfetti şeker yazmıyor hurma suyu elma suyu basıyor. kardeş ne fark eder şeker işte, kendini akıllı zannedenler de şekersiz diyip alıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nuksws_99 -- 9 Temmuz 2025; 14:50:20 >

Teşekkürler hocam.

Ayrıca hurma olayına da yüzde yüz katılıyorum.

Bir diğer konu ise gerçek hurma mı? Yoksa şekere basırılmış hurmalar mı? :) Hepsi şüphe.

• Vay beklemiyordum ondan.

Orijinalden alıntı: nuksws_99

tuborgu kötülemişti şu bu diye, niye takip ediyorsunuz ki? he şeker yemişsiniz he hurma, zaten böyle basit hesaplarla kendinizi kandırmaya çalışıyorsanız ne diyet yapabilirsiniz ne bir şey. Şekersiz şekersiz diye hurma yiyip duruyor beyaz yaka ne fark eder sen insülini fırlattın zaten, istersen git düz şeker ye boşuna x2 para ödüyon. Arkadaş da üstte atmış GPT ye sorarak adaletli ve objektif cevap alabilirsiniz. züberin fıstık ezmesini çok severim ve beğenirim, gerçekten kaliteli. Fakat çoğu ürünleri hurma, hurma suyuyla, wrap edilmiş şeker bombası. Özellikle protein barları, 10g protein 14g şeker :) Şimdi diğer firmalar da keşfetti şeker yazmıyor hurma suyu elma suyu basıyor. kardeş ne fark eder şeker işte, kendini akıllı zannedenler de şekersiz diyip alıyor

Meyve şekeri bazı durumlarda çok daha kötü olabiliyo çünkü fruktoz karaciğerde depolanıyor

• Bir avrupa videosunda cay ekstratinin %18 civari oldugunu gordum.

Sahtekar firma sahtekar gidadedektifi.

Algida urunlerine dondurma yazmaz sutlu buz yazar hic dikkat ettiniz mi? Cunku icinde sut yok

Bu ice tea meselesi de ayni soguk cay yazmaz aromali icecek yazar. Cunku icinde cay yok. Cunku bu ureticiler seref yoksunu.

Ruhsat almak icin bin turlu dansozlugu yaparlar.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.