Şimdi Ara

Geocaching - İlginç bir etkinlik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
5
Favori
579
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Geleneksel geocache; geocacherin su geçirmez bir kutu içine bir kalem ile birlikte bir adet kayıt defterini koyarak, kutuyu koyacağı yerin koordinatlarını kaydederek, kutuyu üzeri açık bir yere (GPS cihazları kapalı yerlerde düzgün çalışmamaktadır) saklanmasıdır.

Kutunun koordinatı ve içindeki malzemeler www.geocaching.com sitesine kayıt edilir. Bu kayıt işlemi sırasında kutu hakkında ve saklanılan yer hakkında bilgi verilmelidir. Bu sayede daha sonra kutuyu bulmak isteyen geocacher'ler GPS cihazları ile kutuyu aramaya başlayabilirler. Bulunan kutuların bilgileri de ilgili web sitesine kayıt edilir. Böylece saklanan kutuların bilgisi web tabanlı olarak saklanmaktadır. Kural olarak bulunan kutu içinden bir eşya alınacaksa aynı değer veya daha büyük değerde başka bir şey kutunun içine konulmalıdır.

Geocaching, çok eski bir aktivite olan "Letterboxing"e benzemektedir. En büyük farkı Geocaching'de GPS kullanılmasıdır. GPS ile geocaching, Dave Ulmer (Beavercreek, Oregon) tarafından 1 Mayıs 2000'de GPS sisteminin daha fazla geliştirilmesi ve askeri çalışmalar dışında sıradan insanların kullanımına açılması ile mümkün olmuştur. Dokümantasyonu yapılan ilk kutu yerleştirmesi 3 Mayıs 2000'de gerçekleşmiştir. Lokasyon 6 Mayıs 2000'de "Usenet newsgroup sci.geo.satellite-nav"e kayıt edilmiştir. Bu kutu iki kez bulunmuş, bir kez loglanmıştır. Günümüzde, dünya çapında, 7 kıta üzerinde, 222 ülkede, Antartika dahil olmak üzere, çok çeşitli web sitelerine kayıtlı 900.000 kutu yer almaktadır.

Tipik kutu defineleri parasal olarak değerli olmasa bile bulanlar için manevi değerlere sahip küçük eşyalardır. Bu definelere örnek olarak: CD, küçük model oyuncaklar, hediyelik eşyalar veya kitap, özel geocoin denilen geomadalya veya Travelbug'lar verilebilir.

Geocoin ve Travelbug sahipleri genellikle belli bir hedef koyarak sahip oldukları parçaları online olarak takip edebilmektedirler. Takip edilen bu araçların hedefleri bir hazine kutusundan öbür hazine kutusuna geocacher'ler tarafından taşınmaktadır. Saklanan kutunun ilk bulan kişisi en değerli hediyeye sahip olan kişidir. Buna First Time Finder FTF denir. Kutulara tehlikeli maddeler, yiyecek icecek tarzı bozulabilecek maddeler, ponografik yayınlar gibi yasa dışı maddeler konulması yasaktır. Bu oyun çocukların da rahatça oynaması ve doğayı sevdirmek için uygulandığı düşünülerek oynanmalıdır.

Geocache kutuları parmak büyüklüğünde "nano", film kutusu büyüklüğünden "micro" veya beslenme çantası boyutuna kadar farklı seçeneklerde olabilir.

Geocoin ve Travelbug'lar özel olarak üretilmektedir. Üzerlerinde özel kod numarası olan bu küçük madalyonlar belli sayıda üretilmiştir.

Geocache oyununun en büyük problemi, muggles diye adlandırılan bu oyunu bilmeyen meraklı kişilerin kutuları bulmalarıdır. Kutuyu bulan oyun dışındaki kişiler kutuların icindeki kucuk hediyeleri çalmakta veya saklı kutulara hasar vermektedirler. Bu nedenle kutuların koordinatlarına gidip sadece kutuyu bulmak yeterli olmamaktadır.

Özellikle Türkiye'de geocache çok bilinmediğinden dolayı oyunu bilmeyenler kutuları bulduğunda -oyun- sebebiyle saklandığını düşünmeyerek, kutuları yerine koymamaktadır. Bu nedenle kutuları bulurken etrafta başkaları tarafından görünmemeye çok dikkat etmek gerekir.

Eğer ki kutuların muggled olduğu anlaşılırsa, kutunun sahibine e-mail ile bilgi verilir. Bu sayede kutu sahibi yeniden kutuyu tamir eder veya kutunun kayıdını siteden silerek kutuyu iptal eder.

Saklanan kutular web sitelerine üye olunarak kayıt altına alınır ,bu sayede diğer oyunu oynayacak kişilerin kutuların koordinatlarını bulmaları sağlanır. Arama motorlarında Geocache ile ilgili çok sayıda site bulunmaktadır. Geocache resmi web sitesi "Geocaching.com" 'dur. Türkiye'de Anatolian Geocachers ve Geocaching Türkiye tarafından Türkçe olarak yaygınlaştırılmaktadır.

Geocache Çeşitleri
    Geocache kutuları değişik boyutlarda olduğu gibi, değişik zorluklarda ve alanlarda saklanmış olabilir. Kolay bulunabilen kutular olduğu gibi çok zor yerlere saklanmış, zor koşullar kat edilerek ulaşılması gereken yerlere konulmuş kutular vardır. Bu çeşitlilik geocaching'in daha zevkli ve bir çok kişiye ulaşmasını sağlamaktadır. Bulmaca çözmeyi sevenler için, koordinatların şifrelenmiş olarak saklandığı kutular da vardır.

Geleneksel: En basit cache türüdür. Geleneksel kutunun içinde kayıt defteri veya buna benzer bir kâğıt olması yeterlidir. İçerisinde trackableitem denilen (web sitesi üzerinden takip edilebilen) madalyonlar veya etiketler de konulabilir. Ama konulması zorunlu değildir. Geleneksel cache türünün diğer türlerden en ayırt edilebilen özelliği tek adımda belirli koordinata gidilinerek bulunmasıdır.

Multi-cache: Bu tür cache'lerde sıra ile birden fazla nokta bulunması istenir, sonuçta kayıt defteri ve takas edilebilecek madolyanların olduğu kutuya ulaşılır.

Offset: Offset cache türü, Multi-cache türüne benzer, tek farkı sıra ile aranan noktalarda , son kutunun olduğu koordinatı basılı tabelalara veya tarihlerden tahmin etmeye çalışılmasıdır. Ara noktalarda fiziksel olarak kutu bulunmaz.

Gece Cache: Genellikle multi-cache olarak hazırlanmış olan bu tür, gece görünmesi sağlanacak şekilde reflektif özelliği olan şekilde tasarlanmış ve son saklanan kutuyu gece karanlıkta rahatça bulabinecek şekilde hazırlanmıştır.

Gizem/bulmaca: Bu tür belli bilgileri kullanma veya bazı bulmacaları çözmeyi gerektirmektedir. Gizemli türlerde bazı koordinatlar bilerek yanlış verilebilinir. Kutunun saklandığı noktanın ismi veya koordinatların bazı sayılarını bulmak için bazı ipuçlarını değerlendirmek hatta kayıt defterinin saklı olduğu kutunun kilidini açmak için gereken şifre bulunması istenebilir.

Görsel: Bu türde , geleneksel kutularda olduğu gibi kayıt defteri veya saklanmış bir kutu yoktur. Bu türde belirtilen koordinata gidildiği, fotoğrafla veya o gidilen noktadaki özel bir cismi e-mail atarak cache'in bulunduğu kanıtlanır.

Webcam: Görsel türe benzemekle birlikte bu türde, koordinata gidildiğinde halka açık web kamerasında kutuyu bulan kişinin o anın fotografının çekilmesi istenmektedir.

Etkinlik Cache: Bu tür, o etkinlik için katılımcılara özel hazırlanmış cachelerden oluşur.

Mega Etkinlik: 500 kişi üzerinde katılımı olan etkinliklerdir. Dünya genelinde katılımcılara açık etkinliklerdir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Geocaching
    www.geocaching.com

The car is on fire, and there's no driver at the wheel, And the sewers are all muddied with a thousand lonely suicides, And a dark wind blows, The government is corrupt, And we're on so many drugs, With the radio on and the curtains drawn, We're trapped in the belly of this horrible machine, And the machine is bleeding to death, The sun has fallen down, And the billboards are all leering, And the flags are all dead at the top of their poles, It went like this: The buildings tumbled in on themselves, Mothers clutching babies, Picked through the rubble, And pulled out their hair, The skyline was beautiful on fire, All twisted metal stretching upwards, Everything washed in a thin orange haze, I said, "Kiss me, you're beautiful - These are truly the last days", You grabbed my hand, And we fell into it, Like a daydream, Or a fever, We woke up one morning and fell a little further down, For sure it's the valley of death, I open up my wallet And it's full of blood

• merhabalar efenim..

2012 yazılmış bir yazı üzerine cevap yazıyorum ama bilemiyorum ne kadar etkili olacak :)
    Geocaching oyuncusuyum ve bu hobiyi oldukça severek yapıyorum.

Geocaching nedir bilmeyenler için yukarıdaki anlatım çok güzel olmuş öncelikle albaya teşekkür ederim.

Geocaching dünyada çok popüler bir oyun.
    5 milyondan fazla oyuncu 2 milyondan fazla saklı kutu var şu sıralar.

Türkiye'de 1000 adet kutu saklı bu kutuların 60 kadarını ben sakladım ;)
    Geocaching Türkiye Grubu'muz ayda bir kere (minimum) toplanıyor. Istanbul'da olduğumuz için genellikle Anadolu yakasında yapıyoruz toplantılarımızı ama Avrupa yakasında da toplantı yapmaya calısıyoruz. Bu yüzden ayda 2 toplantı yapıyoruz.

Toplantılarda ne yapıyoruz?
    - hic bilmeyenlere kuralları anlatıyoruz
    - bilenlerle geocaching'i daha popüler nasıl yapabilirz onu tartısıyoruz
    - yeni gelenlere oyunu hic bilmeyenlere demo oyun (saklı kutularımız var) onları bulduruyoruz
    - yemek yiyor içiyor muhabbet eidyoruz

ben kendi sitemde geocaching'in kurallarını oyun hakkında bilgileri yazıyorum deneyimlerimi yazıyorum (www.omactivities.com)
    Geocaching Turkiye Facebook grubumuz var.

Toplanzi'de etkinliklerimiz duyuruyoruz

şimdi ben buraya bir kaç link bırakacagım
    isteyen soru sorabilir
    isteyen bu linklerden bize ulaşabilir.. mesela en yakın toplantılar:

19 subat 2014- Sultanahmet toplantısı
    04 mart 2014 - Kadıkoy Balon Cafe toplantısı
    15 Mart 2014 - Ankara toplantısı

http://www.omactivities.com/p/geocaching.html
    http://toplanzi.com/geocachingturkiye/
    https://www.facebook.com/geocachingturkiye

Geocaching Turkiye web sitesi bizimel alakalı değil. Kim zamanıdna yazmış ulaşamadık. ilgilenen yok
    o yuzden bu yukarıdaki linkler daha aktif...

etkinliklerde gorusmek uzere

iyi avlanmalar :D

• 4 mart 2014

kadıkoy Balon cafe'de toplantımız var..

geocaching merak edenlere duyrulur..

sonra duymadım etmedim demeyin

kadıkoy: saat 19-22 arası

bu da facebook event sayfası
    https://www.facebook.com/events/648136991917352/
    Steam ID : comisko
    LoL ID : comisko
  • quote:

Orijinalden alıntı: y u do dis

Bu ne læ

Etkinlik knk

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    Orada öyle bir isim var ki
    Kuldan öte kuldan ziyade
    O'nu düşün o'na sığın
    O senden öte benden ziyade
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • google pokemon challenge çalıntı çıktı beyler

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

PSN: itsberkelium
  • Baktim yakinimda 8034 sonuc cikti fakat cogu binalarla ic ice bazilari da parklarda.Boyle milletin icinde aramak sarmaz issiz bi yerde olsaydi iyiydi.Issiz yer de yok gerci

Merak ettiğiniz birşey olursa özellikle ankarada geocaching ile ilgili bana PM atabilirsiniz :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Cosmic Love

Böyle bir şeyden bu kadar geç haberim olduğu için üzüldüm. Güzel bir hobi, tabi zaman ve ulaşım imkanı gerekli. Bilgili arkadaşlara pm'den sormak istediğim sorular olabilir.

Gördüğüm kadarıyla zaman gerektiren ancak ulaşım olanağı çok fazla gerektirmeyen bir etkinlik. Yani illa arabanın olması gerekmiyor kutuların olduğu yere ulaşım için. Çünkü oyunun amacı biraz da evden çıkmayan asosyalleri evden çıkarıp biraz çevreyi gezmesini, spor yapmasını sağlamak.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Türkoğlu35

quote:

Orijinalden alıntı: Cosmic Love

Böyle bir şeyden bu kadar geç haberim olduğu için üzüldüm. Güzel bir hobi, tabi zaman ve ulaşım imkanı gerekli. Bilgili arkadaşlara pm'den sormak istediğim sorular olabilir.

Gördüğüm kadarıyla zaman gerektiren ancak ulaşım olanağı çok fazla gerektirmeyen bir etkinlik. Yani illa arabanın olması gerekmiyor kutuların olduğu yere ulaşım için. Çünkü oyunun amacı biraz da evden çıkmayan asosyalleri evden çıkarıp biraz çevreyi gezmesini, spor yapmasını sağlamak.

Bence olayın asosyallikle ilgisi yok. Sonuçta geocaching sosyalleşmeye katkı sağlamıyor, en azından fiziksel anlamda. Yalnızca güzel bir hobi. Ulaşıma gelirsek, evet şehirde veya yerleşime yakın yerlerdeki kutular için özel bir araca gerek yok ama dağ bayır orman demeden saklanan pek çok kutu olmalı, bu durumda insanın en azından bisiklete ihtiyacı olabilir.

• _____________________________
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.