Şimdi Ara

Genel sorunlara çözümler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
186
Cevap
0
Favori
30.566
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Son zamanlarda gördüğüm kadarıyla birçok konu defalarca gündeme getiriliyor ve forumun arama özelliği kullanılmıyor. Birçok kez yazdıklarımızı tekrarlamak yerine bu konuların çözümlerini bir konu altında toplayıp sorunlarınıza hızlı ve eksiksiz cevap vermek daha mantıklı olacaktır. Bu başlıkta yer vereceğim konular çok sık sorulan ve birçok kullanıcının başını ağrıtan genel sorunlar olacak. Dilerseniz gerekli açıklamalarla ve elinizden geldiği kadar açık ve eksiksiz bir anlatımla sizler de genel sorunlara çözümlerinizi iletebilirsiniz. Paylaşımınız konuyu daha da faydalı bir hale getirecektir.

    Not : Bu başlık Oynasana.com forumlarında hazırladığım rehberlerden oluşur. Herhangi bir kaynaktan alıntı değildir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tora -- 28 Ekim 2004, 19:21:56 >



  • Windows 2000 ve XP'de 60hz sorunu :
    Windows 2000 ve XP işletim sistemlerinde 3D uygulamalara girildiğinde masaüstü tazeleme oranınız geçersiz sayılır ve 60hz'in üstüne çıkmaz. Örnek olarak monitörünüz 1024*768 çözünürlüğünde 85hz destekliyor ve ekran kartı ayarlarınızda da masaüstü tazeleme oranı ayarı 85hz'de diyelim. 3D uygulamalara girdiğinizde 60hz'e düşecektir ve saniyede görüntülenecek resim sayısı 60'da kalacaktır (60fps).
    Bu sorunu düzeltmek için uzun süredir birçok program üretildi. Bir süreye kadar en basit ve etkin çözüm nVIDIA kartlar için NV RefreshTool 'du. ATI için Refresh Fix'ti. Aslında ATI kartlar için pek fazla bulunmazdı ama ATI'nin 2003 ve 2004'teki pazar payı arttıkça program yazan kişiler ATI kullanıcıları için de program hazırlamaya başladılar. Şu an her iki ekran kartı üreticisi için en basit ve etkili program Refresh Force olarak belirtiliyor. Kullandığım kadarıyla beni de çok tatmin etti. Herhangi bir sorun görmedim.
    Program açıldığında ilk olarak Monitörünüz ile eşleştirilmiş ekran kartınızı doğru seçtiğinizden emin olun. Plug and Play Monitor yada Modeli belirtilmiş bir monitör yerine Default Monitor yazabilir. Bu şekilde yapılan ayarlar geçersiz olacaktır. Doğru seçimden sonra Auto Populate ile Refresh Force varsayılan tazeleme oranlarını atayacaktır. Kontrol edin ve yanlış olan tazeleme oranlarını düzeltin. Genelde hatasız atamalar yapıyor. Onaylayın ve sistemi yeniden başlatın. Programın güzelliği ise kayıt defterine girmesi ve program olarak arka planda çalışmaması. Bazı programların arkaplanda çalışması gereklidir. Sistem açılışını ağırlaştırabiliyorlar ve sistem belleğinden kullanabiliyorlar.
    Refresh Force 1.10

    Yeni ekran kartı sürücüleri ile Refresh Force çalışmazsa Refresh Lock'ı kullanmanızı öneririm.
    İndirmek için ;
    Refresh Lock 2.21



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tora -- 28 Ekim 2004, 19:20:26 >




  • MS Blaster solucanı :
    Windows NT tabanlı işletim sistemleri olan NT4.0/2000/XP/2003 'de otomatik güncelleme özelliğinden oluşan güvenlik açığı aracılığı ile sisteminize giren solucan yüzünden internet bağlantısı tespit edildiği anda 60 saniye geri sayım yaparak sisteminizi kapatıyor. Bu ileti ile karşılaşırsanız internet bağlantınızı kapatın,Bilgisayarım'a sağ tıklayıp özelliklerin girin ve otomatik güncellemeyi kapatın. Yamaları çekmek ve kurmak için 60sn yetmeyebilir. İkaz çıktıktan sonra Başlat'ı açın ve Çalıştır'a tıklayın. Shutdown -a yazdığınızda 60sn içinde kapanmayacaktır. İmkanınız yoksa bir arkadaşınızdan yada internet kafe'den internete girerek belirteceğim yama ve temizleme araçlarını indirin. Sisteminizi açın ve sistem bilgilerinizin gösterildiği ekrandan itibaren F8'e basın. Karşınıza çıkan seçeneklerden Güvenli Kip'i (Safe Mode) seçin ve sisteminiz açıldığında öncelikle Microsoft'un çıkarttığı MS Blaster solucan temizleme aracını açın. Gerekli temizliği yapacaktır. Bundan hemen sonra Microsoft'un NT tabanlı işletim sistemleri için güvenlik açığı yamasını kurun. Sisteminizi yeniden başlatıp, internet bağlantınızı kurarak normal olarak işletim sistemine giriş yapabilirsiniz.

    Gerekli araç ve yamalar:
    İngilizce Windows 2000/XP MS Blaster temizleme aracı
    Türkçe Windows 2000/XP MS Blaster temizleme aracı

    İngilizce Windows Server 2003 32bit Blaster güvenlik yaması
    Türkçe Windows Server 2003 32bit Blaster güvenlik yaması
    İngilizce Windows Server 2003 64bit Blaster güvenlik yaması
    İngilizce Windows XP 32bit Blaster güvenlik yaması
    Türkçe Windows XP 32bit Blaster güvenlik yaması
    İngilizce Windows XP 64bit Blaster güvenlik yaması
    İngilizce Windows 2000 Blaster güvenlik yaması
    Türkçe Windows 2000 Blaster güvenlik yaması
    İngilizce Windows NT 4.0 Blaster güvenlik yaması
    İngilizce Windows Terminal Server NT 4.0 Blaster güvenlik yaması



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tora -- 29 Ekim 2004, 16:30:33 >




  • Winamp'te arka hoparlörlerden ses gelmemesi :
    Eğer 4.1 ve üstü olan bir ses sistemi kullanıyorsanız Winamp'te arka hoparlörlerden ses alamayabilirsiniz. Winamp'te Options > Preferences'e girin ve Output seçeneğinde DirectSound Output'un özelliklerine girin. Primary Sound Device'ın yerine ses kartı modelinizi seçin. Eğer PCI'dan ses kartı kullanıyorsanız veya onboard olmasına rağmen nVIDIA SoundStorm kullanıyorsanız Hardware Acceleration'ı açın ve Apply'a basarak çıkın. Bir sonraki şarkıda sorununuz düzelecektir.
  • Dosya transferi yaparken sistemin takılarak çalışması :
    Direct Memory Access açılmadığında dosya transferleri sistemde takılmalara yol açabilir. Örnek olarak farenizi sürekli hareket ettirdiğinizde bu takılmaları anlayabilirsiniz. Müzik dinlerken de anlaşılabilir. Ayrıca DVD izlerken yada CD yazarken DMA açık olmadığı sürece işinizi göremezsiniz. DMA'yı açmak için Windows 98'de Bilgisayarım'a sağ tıklayıp özelliklerine girin ve Aygıt Yöneticisi'ni seçin. Disk sürücülerinizin ayarlarına girerek DMA'yı işaretleyin.
    Windows 2000 ve XP'de Bilgisayarım'a sağ tıklayıp özelliklerine girin ve Donanım sekmesinden Aygıt Yöneticisine girin. IDE ATA/ATAPI Denetçileri'ne (Controller) girin ve Primary Channel ile Secondary Channel'daki tüm aygıtları PIO'dan DMA'ya çevirin. Bazı IDE sürücülerinde anakartınızın yongası yazabilir ve Primary yada Secondary Channel olmayabilir. Yongasetinin yazdığı denetçi özelliklerine girerek bu ayarları yapabilirsiniz. Yine yoksa sağ tıklayın ve Update Driver (Sürücü Güncelle) seçeneği ile IDE sürücüsünü kendiniz yükleyip sistemi yeniden başlatarak deneyin.




  • W32.Sasser.Worm :
    Microsoft NT tabanlı işletim sistemlerinin yeni bir güvenlik açığı bulundu. Microsoft Windows LSASS (Local Security Authority Subsystem Service) kullanıcı yetki ve güvenliğinden sorumludur. Bu servisin güvenlik açığı yüzünden Sasser solucanı sisteminize girdikten sonra işletim sisteminiz güvenlik sebebi ile sisteminizi 60 saniye içerisinden kapatıyor. Yamaları çekmek ve kurmak için 60sn yetmeyebilir. İkaz çıktıktan sonra Başlat'ı açın ve Çalıştır'a tıklayın. Shutdown -a yazdığınızda 60sn içinde kapanmayacaktır.

    Gerekli yamalar ve silme araçları:

    W32.Sasser.A-F.Worm silme aracı (Microsoft)
    W32.Sasser.A-E.Worm silme aracı (Symantec)

    Microsoft Windows 2000 için güvenlik yaması (İngilizce)
    Microsoft Windows 2000 için güvenlik yaması (Türkçe)
    Microsoft Windows XP 32bit için güvenlik yaması (İngilizce)
    Microsoft Windows XP 32bit için güvenlik yaması (Türkçe)
    Microsoft Windows XP 64bit ve Microsoft Windows Server 2003 64bit için güvenlik yaması (İngilizce)
    Microsoft Windows XP 64bit SP1 için güvenlik yaması (İngilizce)
    Microsoft Windows Server 2003 için güvenlik yaması (İngilizce)
    Microsoft Windows Server 2003 için güvenlik yaması (Türkçe)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tora -- 28 Ekim 2004, 19:19:39 >




  • Performanslı sistem için işletim sistemi kurma püf noktaları :

    Not:İmkanınız varsa Service Pack'lerinizi CD'ye dahil ederek yükleme yapınız. İşletim sistemi kurulumundan sonraki ilk adımda yüklemek sistemi ağırlaştırabiliyor. Dahil etme işlemi bir sonraki mesajımda açıklanmıştır.

    Uzun zamandır, performans sorunu yaşayan kullanıcı ve arkadaşlarıma öneride bulunduğum işletim sistemi kurma püf noktalarını yazıyordum. Bu konu içerisinde kalıcı yapmak çok daha faydalı olacaktır. Defalarca aynı yazıları yazmaktansa rehbere yönlendirmek işimizi kolaylaştıracaktır.

    Performanslı bir sistem için işletim sistemi kurma aşamaları çok büyük önem taşır. Rastgele yüklenmiş bir işletim sistemi, sorunları ve performans sıkıntısını beraberinde getirir. Anlaşılamayan garip sorunların çözümü ise imkansızlaşabilir. Sırf kurulum aşamasında önemsenmeyen bir detay, içinden çıkılamayacak sorunlar yaratabiliyor. Hazırladığım yazıda işletim sistemi kurulum aşamalarını maddeleyerek yazacağım. Bu şekilde kurulacak işletim sistemi, performans olarak fark yaratacaktır. Bazı sistemlerde büyük farklar oluşurken bazı sistemlerde çok az bir fark oluşabiliyor ama performanstan öte sorunsuz bir işletim sistemi, kullanıcıyı daha da rahatlatacaktır.

    Öncelikle sisteminizi yeniden kurmaya hazırlanmadan, gerekli yama ve sürücüleri kurulum aşamasında edinebileceğiniz sağlam bir kaynağa yükleyin. Sabit diskinizin bir başka bölümü yada yazılabilir bir cd olabilir. Güncel resmi sürücüler başlığımızdan yeni sürücüleri edinebilirsiniz. Yeni sürücüleri yüklemeniz, eski sürücülerde varolan birçok sorunun düzeltilmesi anlamına gelecektir. Bu yüzden eski sürücülerinizi kullanmayı tercih etmek yerine güncel olanlarını kurmak daha faydalı olacaktır.

    Tavsiye edilen ve rehberde yer alan işletim sistemleri Microsoft Windows 2000 Service Pack 4 ve Microsoft Windows XP Service Pack 2'dir çünkü en yaygın, basit, kullanıcı dostu, güvenilir, performanslı ve sağlam işletim sistemleri olduğunu düşünüyorum.

    Gerekli yama ve sürücüler :

    * Microsoft Windows 2000 için Service Pack 4 güncelleme paketi.
    * Microsoft Windows XP için Service Pack 2 güncelleme paketi.
    (Paketleri, Microsoft'un Servis Paketleri Sayfası'ndan edinebilirsiniz)
    * Servis Paketleri sonrası çıkmış olan ve pakete dahil edilmemiş yamaları içeren Autopatcher2000 / AutopatcherXP paketi.
    (Autopatcher.com adresinden edinebilirsiniz)
    * İşletim sistemi güvenlik yamaları (Blaster)
    (Sasser)(Service Pack 2 ile gerekmiyor)
    * Directx 9.0c (Service Pack 2 ile gerekmiyor)
    * Anakart yongaseti sürücü paketi
    - Intel yongasetleri için Intel Chipset Installation Utility
    - nForce yongasetleri için nForce 5.10
    - VIA yongasetleri için Via Hyperion 4.53
    * Ekran kartı sürücü paketi
    - ATI ekran kartları için ATI Catalyst 4.10
    - nVIDIA ekran kartları için nVIDIA 61.77 ForceWare
    * Ses kartı sürücüleriniz

    Diğer bileşenler çok çeşitli marka modellerden oluşabileceği ve performansa pek etkileri olmayacağı için eklenmeye gerek duyulmamıştır.

    İşletim sistemi yükleme sonrası kurulum aşamaları :

    Not : İşletim sistemi kurulumu sırasında güvenlik sorunları sebebiyle internet bağlantınızı kesmenizi öneririm. Yamasız ve güncel olmayan bir işletim sistemine, güvenlik açıkları sebebiyle kolayca virüs yada solucanlar sızacaktır.

    İşletim sisteminizi kurduktan sonra yama ve sürücüleri yüklemeden önce lütfen herhangi bir işlem yapmayınız. Gerekli ayarlarınızı kurulum tamamen bittikten sonra yapabilirsiniz. Yama ve sürücüler yüklenmeden kurulum tamamen bitmiş sayılmaz. Aşşağıda belirttiğim her madde sonrası sisteminizi yeniden başlatın.

    * İşletim sistemi son servis paketi (2000 için SP4, XP için SP2)
    * İşletim sistemi son servis paketine dahil olmayan yama paketi (Autopatcher)
    * İşletim sistemi güvenlik yamaları
    * Directx (Service Pack 2 ile gerekmiyor)
    * Anakart yongaseti sürücüleri
    * Ekran kartı sürücüsü
    * Ses kartı sürücüsü

    Not : Yukarıdaki genel isimler kullandığım sürücüleri lütfen tavsiye ettiğim yada en güncel sürümleriyle kurunuz

    Belirtilen sürücülerden sonra diğer aygıtlarınızın sürücülerini kurabilirsiniz. Sonrasında güvenliğiniz için antivirüs ve güvenlik duvarı programları kurmanızı tavsiye ederim. Bu aşamalardan sonra internet bağlantınızı kurabilirsiniz ve kullanacağınız programları ve oyunları yükleyebilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tora -- 28 Ekim 2004, 19:14:11 >




  • Windows XP CD'sine Service Pack 2 entegre etmek:
    XP isminde bir klasör yaratin (örnekte C sürücüsü kullanılmış)...Yaklaşık 800MB'lık sabit disk alanının önceden bulunduguna emin olun. Bu XP klasörünün içine CD-ROOT, XP-BOOT ve XP-SP2 adında üç klasör daha oluşturun...

    Windows XP CD'sinin tüm dosyalarını (veya ISO dosyasini) CD-ROOT klasörüne kopyalayın.

    Service Pack 2 dosyasını C:\XP'ye kopyalayıp ismini XP-SP2.exe olarak değiştirin.

    Service Pack 2 dosyasının içeriğini aşşağıdaki Çalıştır komutu ile XP-SP2 klasörüne kopyalayın.
    - C:\XP\XP-SP2.EXE -U -X:C:\XP\XP-SP2

    Service Pack 2'yi CD-ROOT klasörüne kopyalamak i.in aşşağıdaki Çalıştır komutunu kullanın.
    - C:\XP\XP-SP2\i386\UPDATE\UPDATE.EXE -S:C:\XP\CD-ROOT

    CD'yi başlatılabilir yapmak için boot dosyasını Windows XP CD'sinden çıkartmak gerekiyor. IsoBuster bunun için en iyi çözüm. Windows XP CD'sini takın ve IsoBuster'ı açın. Yan panelde Bootable CDye tıklayın ve karşınıza çıkan Microsoft Corporation.img dosyasına sağ tıklayıp Extract Microsoft Corporation.img'a basın XP-BOOT klasörünün içine açın.
    Nero'da boot için bu dosyayı kullanacaksınız.

    Sira Nero ile CD'yi olusturmaya geldi.Nero'yu acin ve File > New'a basın. Eger Nero Wizard baslarsa, Close Wizard'a basarak onu kapatın.

    1.) CD-ROM (Boot)'u secin
    2.) Boot image dosyasini burdan sececegiz...
    3.) No Emulation'i secin
    4.) Load segment of sectors (hex!): 07C0 olarak ayralayin
    5.) Number of loaded sectors: 4 yazin.
    6.) Browse'a basin ve...

    File of type'dan All Files (*.*)'i secin

    C:\XP\XP-BOOT klasöründeki Microsoft Corporation.img dosyasını seçin.

    File-/Directory length: ISO Level 2 (Max. of 31 chars)

    Format : Mode 1

    Character Set: ISO 9660'i secin

    Relax ISO Restrictions: üç kutuyuda işaretleyin.

    ISO9660.

    Volume Label: WXPVOL_EN

    System Identifier: WXPVOL_EN

    Volume Set: WXPVOL_EN

    Publisher: MICROSOFT_CORPORATION

    Data Preparer: MICROSOFT_CORPORATION

    Application: WXPVOL_EN

    * Windows XP Professional OEM için WXPVOL_EN olarak ayarlanan yerleri WXPOEM_EN olarak değiştirin.
    * Windows XP Home OEM icin WXPVOL_EN olarak ayarlanan yerleri WXHOEM_EN olarak değiştirin.

    Use the date and time from the original file'i seçin.

    *Write

    *Finalize CD (No further writing possible!)

    *Disk-At-Once ayarlarını yapın.

    C:\XP\CD-ROOT klasörünün içindekilerinin tümünü seçerek ISO compilation panel'e sürükleyin.

    Write CD'ye basın.
    Tekrar karşınıza çıkacak olan panelde Boot sekmesini yine kontrol edin çünkü her defasında Expert Settings kayboluyor. Buradaki ayarlar olmazsa boot edilebilir bir cd yaratamazsınız.

    *Write'a basabilirsiniz.

    Not: Bu rehberin temel ayarları birkaç sene önce DonanımHaber forumlarındaki bir konudan alıntıdır. Açıklama Service Pack 1 için yapılmıştı ve birçok ayar yanlıştı. Araştırma yaparak doğruları ile değiştirdim ve Service Pack 2'ye göre değişikliklerini dekledim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tora -- 28 Ekim 2004, 19:19:54 >




  • nVIDIA SoundStorm'da merkez hoparlörden ses gelmemesi :
    Eğer 5.1 yada daha üstü ses sistemi sahibiyseniz mutlaka 3.66 ses sürücüsünden sonra bu sorunu yaşamışsınızdır. İlk olarak nVMixer'ın beta sürümünde gerçekleşen sorun, resmi sürümden sonra da devam etti. Test sırasında verilen seslerde merkez ve hatta arka hoparlörlerden ses gelmeyebiliyor. Bu sorunu halletmek için regedit'ten birkaç değeri değiştirmek yeterli. Çok önemli bir sorun değil.
    Başlat > Çalıştır'a regedit yazın ve enter'a basın. Karşınıza çıkan pencerede ctrl + f tuşlarına basın ve arama kutusuna createcenter yazın. Sağ alanda bulunan sonuç APU yani Audio Proccessing Unit'e ait olacaktır. CreateCenter'ın yanısıra PhantomBass, 3D Headphone gibi ayarları da etkinleştirmeniz faydanıza olacaktır. Bu değerlere çift tıkladığınızda 0 olan değeri 1 yapıp tamama basmanız yeterli. Ayarlardan sonra regedit'i kapatarak sistemi yeniden başlatın. Testleri tekrarlayarak başarılı olup olmadığını denetleyebilirsiniz.




  • Windows XP Service Pack 2'den sonra P2P programlarda bağlantı sorunu:
    Service Pack 2'den sonra P2P programların tcp/ip bağlantı noktasını saniyede sadece 10 port açabiliyor. Bu sınırlama yüzünden paylaşım ve indirmede sorunlar ve aksaklıklar yaşanabiliyor. Service Pack 1'deki gibi 50 porta çıkmasını sağlayan bir yama, tecrübeli kullanıcılar tarafından geliştirildi. İndirmek için;http://www.lvllord.de/download.php?url=en/EvID4226Patch212-en.zip

    Kaynak: Ek$i Sözlük yazarı justhink.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tora -- 28 Ekim 2004, 19:20:09 >
  • NTFS dosya sistemini biçimlendirerek (formatlayarak) Windows 2000/XP kurmak :

    Windows 2000 ve XP kurulumuna girebilmek için sisteminizi CD'den başlatmaya ayarlamalısınız. Bunun için başlangıçta belirtildiğinde DEL yada F1 tuşuna basarak (bazı anakartlarda farklı tuşlar olabilir) BIOS'a girmelisiniz. Yeni nesil anakartların bazılarında Esc ile Boot menüsünü görebilirsiniz. BIOS'a girip ayarları değiştirmeniz gerekmeden bir seferliğine sisteminizi istediğiniz aygıt ile başlatabilirsiniz. Bu özellik bulunmuyorsa BIOS'ta boot ayarlarını aramalısınız. Bazı BIOS sürümlerinde Advanced BIOS Features yada BIOS Features gibi isimleri olabiliyor. Eğer böyle bir menü ismi yoksa %90 ilk 2 seçenektedir. First boot device yada boot priority ayarı ile hangi aygıtın öncelikle başlayacağı ayarlanabilir. CD-Rom'u seçin ve ayarı kaydedip BIOS'tan çıkın.
    Sistem yeniden başlayacaktır ve CD-Rom'daki CD'yi başlatmak isteyecektir. Sırası geldiğinde bir tuşa basarak başlatmanızı isteyebilir (Örnek : Boot from CD ... Press any key to boot from CD). Kur'a girecektir ve belirli aygıtlar için bazı sürücüleri yükleyecektir. Serial ATA yada SCSI sabit diskiniz varsa bu aygıtların sürücü disketini takarak F6'ya basmanız gerekebilir. Fakat bazı aygıtlar için gerekmeyebiliyor.
    Sürücüleri yükledikten sonra ilk ekranda işletim sistemi kurmak için Enter'a basmalısınız. Automatic Recovery Console'a girmenize gerek yok. Bu yüzden R tuşuna basmayın. Tamir etmek isterseniz bir sonraki seçenekte Repair (R) ile devam etmelisiniz. Bir sonraki bölümde son kullanıcı sözleşmesi karşınıza çıkacaktır. F8 ile kabul edip devam edin. Sıradaki bölümde varolan işletim sistemlerini denetleyecektir. Eğer eski işletim sisteminiz bulunuyorsa Esc ile devam edin çünkü konumuz temiz kurulum. Tamir edilerek tekrar kurulan işletim sistemleri çok daha kötü performansla çalışacaktır. Temiz kurulum her zaman en iyi seçenektir.
    Sıradaki alanda disk bölümleri karşınıza çıkacaktır. Eğer yeni bir sabit disk aldıysanız yada fdisk ile bölümleri sildiyseniz Unpartitioned Space yani Bölümlendirilmemiş boşluk/alan olacaktır. C tuşu ile yeni bir bölüm yaratabilirsiniz. Eğer birden fazla bölüm istiyorsanız ilk yaratmada bütün sabit disk alanını kullanmayın. Bölmek istediğiniz kadarını yazın. Daha sonra yaratılan alan dışında bulunan, bölümlendirilmemiş alanın üstüne gelip tekrar C'ye basın ve diğer bölümü yaratın. Tek bölüm olacaksa ilk yaratma işleminde sadece Enter'a basmanız yeterli.
    Eğer sabit diskinizde daha önceden bölümler yaratılmışsa temiz bir sistem kuracağımız için işletim sistemi kurmak istediğiniz bölümü silip tekrar yaratmalıyız. Örnek olarak C: bölümünün üstüne gelip D'ye basın ve Enter ile devam edip en son L'ye basın. Zaten bu yönlendirmeleri Kur programı üst yada alt taraftaki açıklamalar ile anlatacaktır. Bölüm silindikten sonra tekar yaratma işlemlerini yukarıdaki açıklamalar ile yapabilirsiniz. Bölüm işlemleri tamamlandıktan sonra işletim sistemini kurmak istediğiniz bölüm üstüne gelin ve Enter'a basın.
    Sonraki alanda biçimlendirme (format) seçenekleri çıkacaktır. NTFS (Quick/Hızlı)'yı seçtiğinizde bölüm biçimlendirilecektir ve Kur için gerekli dosyalar yüklenecektir. Ardından sistem yeniden başlayacaktır. BIOS'tan boot ayarlarını yaptıysanız eski haline getirin ve kaydedip çıkın. Sistem yeniden başladıktan sonra otomatik olarak Kur'a devam edecektir. Bundan sonraki seçenekler kullanıcı tercihine kalıyor.

    Not : Windows 2000/XP işletim sistemlerinin Servis Paketleri'ni CD'ye dahil ederek kurarsanız daha iyi olacaktır. Birçok güncellemeden kurtulacaksınız ve gereksiz Servis Paketi kurulumları ile performans kaybı yaşamayacaksınız.
    Windows XP için CD'ye Servis Paketi dahil etme rehberini yukarıdaki mesajlarda bulabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tora -- 29 Ekim 2004, 16:30:03 >




  • Güzel bir çalışma ellerine sağlık
  • üst konu yapılabilir.
  • faydalı bilgiler
  • hımmmm teşekkürler.


    bir süre üst konu kalmalı
  • ellerine sağlık
    tam bu konulard biri hakkınd sorunum vardı
  • Teşekkürler Tora...
  • Öncelikle problemim genel mi yoksa özel mi diye karar veremedim. Belki başkaları da aynı sorunlarla uğraşıyordur diye buraya yazıyorum; başlığa uygun olmadığını düşünürseniz silebilirim.

    Sürekli (mavi ekran ve açılışta windows trajikomik bir hatadan kurtarıldı çok şükür ağırlıklı) hata veren Winxp pro Türkçe işletim sistemime son darbeyi SP2'yi yüklemeye çalışarak vurdum. Yükleme tamamlandıktan sonra yeniden başlatıldı bir mavi ekran hatası verdi 0000000XE'lerden sonra birdaha windows açılmadı. Problemli sistemimin üzerine Sp2'nin faydasının olmayacağını biliyordum ancak umut fakirin ekmeği işte :)

    Artık bilgisayarcılara güvenim kalmadığı için kör-topal bir biçimde sistem kurmak için kolları sıvadım. Bilgisayarı XP Pro Türkçe işletim cd'si ile boot ediyorum Windows Kur yazan mavi bir ekran çıkıyor, işte Tora'nın anlattığı gibi F6'ya basıp nvidia raid disketini gösteriyorum, tamam diyorum sistem kur dosyalarını yüklüyor diye başlıyor işte hata ayıklama dll, usb, kernel,xt enchanced felan diye gidiyor bir yerden sonra -ki son kurduğu dosyalardan biri fat diye bir dosya birden sanki işlem tamamlanmış gibi Dos'un simsiyah boş bir sayfasına geçiyor; sadece "_" şeklinde bir imge ekranın sol üst köşesinde yanıp sönüyor ve 2 saat beklesem de bir işlem olmuyor. Yeniden başlatıyorum yine aynı olay, kur sayfasına giriyor aynı rutin işlemler ve siyah ekran olayı devam ediyor. Cd'yi çıkarıp başlatınca da boot edicek disket takılı değil fln diyor normal olarak.

    XP Kur mavi ekranında yüklediği son dosyadan bir önceki dosya fat diye bir dosya olduğu için eksik bilgimle kendi kendime "acaba önceden ikiye ayrılmış c: fat32 ve d:ntfs şeklinde olan biçimlendirmemden dolayı mı XP fat32'yi sindiremedi?" diye düşünüp sistemi bu sefer Win98 cd'si ile boot ettim. Cd'den boot et yada hdd'den boot et seçeneklerinden sadece Cd'den boot et seçeneği devam şansı tanıdı bana. Boot edildi ancak 3 seçenekli (win98 cd'den kur//cd desteği ile başlat///bilgisayarı cd desteği olmadan başlat) bölümlerine geçmeden önce "A20 satırı okunamadı, XMS uzatılmış bellek belirleyicisi yüklü değil" gibi birşeyler yazıyor ama boot devam edip 3 seçenekli bölüme geliyor.

    Bilgisayarı Cd desteği ile başlatı seçiyorum. fdisk yazıyorum fdisk sayfası açılıyor ve tanılı bölümlerin hepsini ordaki 3. seçenekten siliyorum. Sonra yine Xp cd'si ile kurmaya çalışıyorum yukarıda anlattıklarım aynen tekrar ediyor.

    Win98'i cd'den kur diyince kur sayfası açılıyor 512 mb'tan büyükse Evet/Hayır fln diye siyah yazılı Dos sayfası çıkıyor. Her iki şıkkı da ilerleyen denemelerimde seçtim. Ancak Win98 kur dosyalarını yüklüyor tam yükleme bitince makine "dıııııt"layarak :) ardarda Dos'un siyah sayfasına atlayıp "XMS driver not installed, üst bir bellek tanımlanmamış" gibisinden yazıları altalta dıtlamaya devam ederek çıkarıyor. Res atıyoruz durum yine aynı.

    Burda win98'i kurmak istediğimden değil, Xp'yi kuramayınca bari geçici olarak win98 kurayım ve nete evden bağlanıp bilgi almaya çalışayım sorun çözümü hakkında dedim. Ancak o da olmadı, evde 64bitlik makine var ben internet cafede Kantır oynayan ufakların arasında telef oluyorum :)

    Ne yapmalıyım bilemiyorum. Oturduğum yerin yakınlarında senin gibi bu işlerden anlayan, işletim sistemi kurmayı cd'yi sokup kur demekten daha fazla ve detaylı şekilde anlayan birileri olsa hemen yardım isteyeceğim ancak burda bilgisayardan anlayan -satıcı ve teknik servisler dahil- pek kimseler yok. İstanbul yada Ankara'da olsam hiç uğraşmayıp vericem anlayan birine, bana sağlam, performanslı, sorunsuz bir Xp Pro Türkçe kur diyeceğim. Bir de ghost alıp rahat etmek en büyük arzum.

    Tavsiye, yardım ve yönlendirmelerini bekliyorum.




  • iyi düşünülmüş
  • evet gayet güzel teşekkürler
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.