Şimdi Ara

Genel Sağlık Sigortası Af Kanunu (2/1585) Meclise Gönderildi (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
156
Cevap
12
Favori
5.167
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • konunun başlığı yanlış açılmış insanları çok yanlış yerlere yönelndirir bu başlık..

    bir sürü saftirik şimdi af yazısını görür görmez konuyu bile okumadan aa ne güzel af gelmiş borçlarımız silinmiş zannedicek..

    af maf değil bu af dediğin şeyde herkesin borcu silinir sıfırlanır bunda yok öyle bir şey..

    Bildiğiniz tek tip prim sistemine geçiliyor o kadar zaten yıllardır beklenen bir şeydi yeni bir şeyde değil..

    53 tl üstünden tek tip prime geçilicek eski borçlarda 53 tl üstünden yeniden hesaplanıcak senkronize edilicek..
  • 25 yaş altı olanların borçları silinmedi mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkmoon34

    konunun başlığı yanlış açılmış insanları çok yanlış yerlere yönelndirir bu başlık..

    bir sürü saftirik şimdi af yazısını görür görmez konuyu bile okumadan aa ne güzel af gelmiş borçlarımız silinmiş zannedicek..

    af maf değil bu af dediğin şeyde herkesin borcu silinir sıfırlanır bunda yok öyle bir şey..

    Bildiğiniz tek tip prim sistemine geçiliyor o kadar zaten yıllardır beklenen bir şeydi yeni bir şeyde değil..

    53 tl üstünden tek tip prime geçilicek eski borçlarda 53 tl üstünden yeniden hesaplanıcak senkronize edilicek..




    Öneriniz varsa değiştebiliriz. Sayın bakanlar ve vekiller bu şekilde isimlendirdiği ve SGK uzmanları da bu şekilde belirttiği için ayrıca gazetelerde de aynı ifade kullanıldığı için başlık bu şekilde açıldı.

    Konuyu ben açtım ama şu an ben hariç 3 arkadaşın daha şekillendirmeleri ve önerileri ile yürütülüyor. Konunun tamamı önerilere açık, konunun ilk mesajında her şey açıkca yazıyor. Konu başlığı şöyle olsa daha iyi olurdu diye belirtirseniz arkadaşlara da danışıp başlığı değiştirebilirim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: batucan57

    25 yaş altı olanların borçları silinmedi mi?

    25 yaş altını sildiler. Üstünü de 53 liradan faizleri silerek yeniden yapılandırıyorlar.
  • Ödersem adam değilim gaspçı devlet

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • biliyorum yazımın aslında sizle bir alakası yok ben tavrım genel şu AF kelimesine.. affedilen yada af'fa maruz bırakılan bir şey yok ortada..

    Ben biraz bu konularda takıntılıyımdır.. Af hak ettiği bir şeyi almayıp sahibine bağışlamak demektir. Hadisi şerifte ne diyor "Affedin ki, Allahü teâlâ da sizi affetsin ve şerefinizi yükseltsin!"

    eskidende böyle çok yapıldı yapılandırmalar çıkartır af çıkarttık herkesin borçlarını siliyoruz derlerdi halbuki af maf borç silme yokdu .. milletin borcunu takside bağlayıp faizi siliyorlardı..faiz zaten senin çıkarttığın bir şey silsen ne silmesen ne..

    misal borç bin lira faiz 50 lira 100 lira silmesende olur binlirayı ödedikden sonra 50 lira 100 lira faizde ödenir zaten.. kısaca benim tavrım bu af falan tarzı yazılara size değil çünkü ortada af denilicek bir işlem yok..

    AF nasıl olur top yekün a dan z ye 7 den 70 e bütün gss kapsamına dahil olan aktif pasif kim tabii ise sisteme top yekün geçmişe dönük borçlarının komple sıfırlanması silinmesidir.. Af budur..

    tek tip prime geçiliyor açık basit yalın ve sade herkes 53 tl üstünden artık sınıflandırılıcak eski borçlarda haliyle bu yeni sınıfa göre 53 tl üstünden senkronize edilip uyarlanıcak ..




  • herkezi borçlandırdılar bu borç ilerle birşey aldığında hacize de dönüşür.
  • Arkadaşlar bu borç asılsızdır. Yani düzgün bir hukuk sistemine riayet ederse, örneğin AIHM gibi, kesinlikle ret edilir ve bozulur. Ancak bu şekilde girişim henüz sonuçlanmadığı için yerel kanunların getirdiği ile hareket etme durumu var.



    Konu sahibi arkadaş elinden geleni yapıyor, sağolasın.



    Şimdi hukuki olarak birşeye imza atarsanız sorumluluğa girersiniz, bunu asla unutmayın. Tabii atmam diyip hastahanelerden yararlanmama durumunu göze alıyorsanız orası başka, ancak hazır böyle bir kanun gelirse, direk başvurun, G1 çıkacaksınız, ona göre muamelenizi yaptırın.



    Size şöyle seçenek sunayım. Bunlar hassas ve tecrübeye dayanan bilgidir ve bende en Güzeli de budur.



    --Eğer gerçekten geliriniz yoksa yani G0 a oynuyorsanız, gidin testi yaptırın G0 çıkın, G0 çıktığınız an gidin SGK ya, orada işleminizi yaptırın ve tüm borçlarınızı sildirin.



    Bu borçlar silindikten 10-15 gün sonra, yada en kötü 30 gün geçinde birdaha Sosyal yardımlaşma ya gidin, gelir grubumu G1 r yükseltmek istiyorum diyin ve G1e yükseltin.



    Niye G1 e yükseltiyoruz derseniz. Eğer G0 olursanız Sadece Devlet hastahaneleri ve Devlete bağlı Eğitim ve Araştırma Hastahenelerinde bakılabilirsiniz. Özel hastahaneye fark verip yahut Üniversite hastahanesinde Bakılamazsınız. Ancak Eğitim ve Araştırma hastanelerinden Sevk ile Üniversite hastanesinde bakılabilirsiniz, kaldı ki sevk etmek istemezler.



    G0 harici G1-G2-G3 yada yeni adı sadece G1 olsun, bunlarda ise hiçbir fark olmaz, normal çalışan SGK lı şeklinde Tüm üniversite hastahanesi yada fark varsa özel hastahaneden yararlanırsınız.



    Bu yüzden G0 sadece eskiye dönüş borçların kapanması için bence tercih edilmesi gereken bir müessese, akabinde hemen bir üst kademeye geçmeniz de çok büyük fayda vardır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Test Yaptırmadım Hiç ödemedim ve Ödemeyeceğim Umrumda değil...

    Geçen sene 4500 TL fiyat çakmışlardı bikaç ay sonra baktm 1500'e düşmüş, şimdi baktm 700 TL'ye düşmüş..Ödeseydim neyle uğraşacaktım kimbilir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris

    Üstadım geçmişte ödediklerimiz 53tl'ye çekilip arada kalan kısmı gelecek borçlardan mı ödenecek?

    Geçmişte ödedikleriniz 53 TL'den sayılacak. Örneğin ocak ayında 103 TL GSS primi ödediniz o prim 53 TL ödenmiş gibi görünecek ve aradaki fark yanacak. Kanun teklifinde önceki GSS primlerinden fark ödenmeyeceği açıkca belirtilmiş.

    Sistem sadece Genel Sağlık Sigortası borcunuz varsa devreye girip faizi siliyor ve eski ödenmemiş borçların hepsini 53 TL'den yeniden hesaplattırıyor. Ödenmiş durumda olan paraların geri tahsiline izin vermiyor. Burada tek istisna var gelir testi kalktığında kullanılmaya başlanacak yeşil kart testine girerseniz ve yeşil kart alabilirseniz SGK geçmişte yaptığınız GSS primlerini size iade ediyor. Yeşil kart alamazsanız eski primleri de geri alamıyorsunuz veya aradaki farkı size vermiyor.

    Ödeyen kişi sayısı %2 %3 civarında olduğu için sistem ödemeyen %98 %97'nin üstüne kurulmuş durumda.

    Ama bu pek adil bir düzenleme olmamış hocam öyle değil mi? Sonuçta küçük bir madde ekleyip geçmişte ödeyenlerin farkını gelecek dönem taksitlerinden düşeceğiz diyebilirlerdi illa nakit olarak vermelerine gerek yoktu..

    Evet adil değil. Ödeyenlerin aleyhine bir durum söz konusu. Kanun koyucular; ödeyenler zaten 70 lira, 200 lira, 400 lira gibi paralar ödüyorlar onlarında ödemelerini 53 liraya düşürüyoruz, bununla yetinsinler şeklinde düşünmüş olabilir.

    Daha kanun teklifi yasalaşmadı meclis oylamasından sonra da ek bir madde ekletebilirler. En mantıklısı sizinde dediğiniz gibi geçmişte ödeyenlerin ödedikleri tutarın tamamının gelecekteki borçtan düşürülmesi.

    Genel Sağlık Sigortasının kendisi zaten gördüğüm kadarıyla adaletli bir sistem değildi. GSS primi çıkmaması gerekenlere de prim çıkartılmış, prim hesaplamaları kanunda yazdığı şekilde değil de keyfi uygulamalara göre yapılmış. Devlet şimdi bu yanlıştan dönmeye çalışıyor ama yanlıştan dönerken ufakta olsa yine bir mağdur kesim bırakmış oluyor.

    Üstadım maalesef bizim devletimiz bunu hep yapıyor. Ama son dönemde beni şaşırtan bir uygulama yaptılar ve duygulandım. ABD'de olduğu gibi vergisini zamanında düzenli ödeyene vergi indirimi getirdiler %5 gibi.

    Bakalım umarım ilerde daha insan odaklı sistemler olur hayatımızda, madurların olmadığı/yaratılmadığı bir sistem.

    Detaylı cevaplarınız için çok teşekkür ederim hocam.

    Rica ederim.

    Evet maalesef %100 adaletli sistemlere geçemiyoruz. Bir yeri yaparken diğer bir yer bozuluyor bu yasalar yapılırken her kesimi memnun etmek kolay değil ama her kesime hitap edebilecek yasaları hazırlamakta devletin asli görevi.

    GSS konusunda da %97'nin işine yarayacağı için %3'lük kesimi biraz görmezden gelmişler ama o %3'ü de memnun etmek zor değil. Sizinde dediğiniz gibi aramızda mahsuplaşırız, ödenenlerin genel toplamdan düşeriz deseler iş bitecek.

    Şimdi GSS'de 1 0cak 2012'den beri hiç ödemeyenin borcu yeni hesapla ortalama 3200 civarında olacak. Ona da belki peşin ödeme indirimi getirirler (gelecek gibi duruyor) bir fayda da bu olabilir.

    Hocam kamu yönetimi ve siyaset bilimcilerin çok güzel bir sözü vardır devletin insan yönetimi konusunda.

    "Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek." diye:)

    Devlet ölümü gösterdi aylık 400tl'ler ile, herkes isyan etti çalışmayan adamdan paramı alınır diye. Şimdi 53tl'ye herkes fit oldu birde faizler silindi diye seviniyorlar:))

    İnsan psikolojisi çok değişik bir şey gerçekten..

    Almanya'ya üniversite eğitimi için gitmiştim ve devlet orada 18 yaşını geçmiş herkese ayrı ev imkanı sunuyor, sağlık sigortasını ödüyor ve 650 euro gibi bir para banka hesabına yatırıyordu. Ama buna neden bilmiyorum elektrik faturası dahil değildi. Doğalgaz ve suyu da ödüyordu devlet.

    Biz ise bize az işkence çektirdikleri için seviniyoruz:)) Elbette ekonomik gücümüz bir değil ama bizde vergiler doğru toplanabilse eminim refah düzeyimizde çok ciddi bir sıçrama yaşarız. Sizinde dediğiniz gibi bu devletin görevidir.




  • beyler ben yapilandirdim 12 taksite.400 odedim sadece taksitler kaldi 12x 128 tl.ben napyim iptal mi edeyim sgk dan.benimkilerde silinme olcak mi bilen var mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkmoon34

    biliyorum yazımın aslında sizle bir alakası yok ben tavrım genel şu AF kelimesine.. affedilen yada af'fa maruz bırakılan bir şey yok ortada..

    Ben biraz bu konularda takıntılıyımdır.. Af hak ettiği bir şeyi almayıp sahibine bağışlamak demektir. Hadisi şerifte ne diyor "Affedin ki, Allahü teâlâ da sizi affetsin ve şerefinizi yükseltsin!"

    eskidende böyle çok yapıldı yapılandırmalar çıkartır af çıkarttık herkesin borçlarını siliyoruz derlerdi halbuki af maf borç silme yokdu .. milletin borcunu takside bağlayıp faizi siliyorlardı..faiz zaten senin çıkarttığın bir şey silsen ne silmesen ne..

    misal borç bin lira faiz 50 lira 100 lira silmesende olur binlirayı ödedikden sonra 50 lira 100 lira faizde ödenir zaten.. kısaca benim tavrım bu af falan tarzı yazılara size değil çünkü ortada af denilicek bir işlem yok..

    AF nasıl olur top yekün a dan z ye 7 den 70 e bütün gss kapsamına dahil olan aktif pasif kim tabii ise sisteme top yekün geçmişe dönük borçlarının komple sıfırlanması silinmesidir.. Af budur..

    tek tip prime geçiliyor açık basit yalın ve sade herkes 53 tl üstünden artık sınıflandırılıcak eski borçlarda haliyle bu yeni sınıfa göre 53 tl üstünden senkronize edilip uyarlanıcak ..






    Böyle düşünüldüğünde haklısınız aslında ismi "faiz affı ve yeniden yapılandırma" olmalı ama bütün kanalları yanlı yansız tüm gazeteler, tüm kurumlar bunun adına af diyor. Tepkinizin bana olmadığının da farkındayım bu sebeple isim önerisi rica etmiştim.

    Keşke sizin dediğiniz gibi olsa ve herkesin tüm borcunu silseler. Devlete para lazım olduğu için faiz iptali ve yeniden yapılandırma ile idare edilmek zorunda kalınacak gibi gözüküyor.

    Tabi şöyle de bir durum var. G3'den prim çıkan birinin borcu 20.000'e yaklaştı, bu borç hacizlik olmasa da e-devlette ve diğer kanallarda görünmesi rahatsız edici. Şimdi bu borcun 3000 civarına düşmesi özellikle G3 seviyesinde borç yazılanları sevindiriyor. Birde kısa süreli işsiz kalanlar var örneğin 10 ay işsiz kalmış birinin şu an borcu atıyorum 5000 TL ama bu yeni yapılandırmadan sonra 500 TL'ye düşecek. Tabi 5000'den 500'e düştüğünü gören kişi sevinip bunu sildirmek isteyecektir. Devlette bunu bildiği için hepsini silmiyor ne koparsak kardır diye düşünüyorlar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Equris


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris

    Üstadım geçmişte ödediklerimiz 53tl'ye çekilip arada kalan kısmı gelecek borçlardan mı ödenecek?

    Geçmişte ödedikleriniz 53 TL'den sayılacak. Örneğin ocak ayında 103 TL GSS primi ödediniz o prim 53 TL ödenmiş gibi görünecek ve aradaki fark yanacak. Kanun teklifinde önceki GSS primlerinden fark ödenmeyeceği açıkca belirtilmiş.

    Sistem sadece Genel Sağlık Sigortası borcunuz varsa devreye girip faizi siliyor ve eski ödenmemiş borçların hepsini 53 TL'den yeniden hesaplattırıyor. Ödenmiş durumda olan paraların geri tahsiline izin vermiyor. Burada tek istisna var gelir testi kalktığında kullanılmaya başlanacak yeşil kart testine girerseniz ve yeşil kart alabilirseniz SGK geçmişte yaptığınız GSS primlerini size iade ediyor. Yeşil kart alamazsanız eski primleri de geri alamıyorsunuz veya aradaki farkı size vermiyor.

    Ödeyen kişi sayısı %2 %3 civarında olduğu için sistem ödemeyen %98 %97'nin üstüne kurulmuş durumda.

    Ama bu pek adil bir düzenleme olmamış hocam öyle değil mi? Sonuçta küçük bir madde ekleyip geçmişte ödeyenlerin farkını gelecek dönem taksitlerinden düşeceğiz diyebilirlerdi illa nakit olarak vermelerine gerek yoktu..

    Evet adil değil. Ödeyenlerin aleyhine bir durum söz konusu. Kanun koyucular; ödeyenler zaten 70 lira, 200 lira, 400 lira gibi paralar ödüyorlar onlarında ödemelerini 53 liraya düşürüyoruz, bununla yetinsinler şeklinde düşünmüş olabilir.

    Daha kanun teklifi yasalaşmadı meclis oylamasından sonra da ek bir madde ekletebilirler. En mantıklısı sizinde dediğiniz gibi geçmişte ödeyenlerin ödedikleri tutarın tamamının gelecekteki borçtan düşürülmesi.

    Genel Sağlık Sigortasının kendisi zaten gördüğüm kadarıyla adaletli bir sistem değildi. GSS primi çıkmaması gerekenlere de prim çıkartılmış, prim hesaplamaları kanunda yazdığı şekilde değil de keyfi uygulamalara göre yapılmış. Devlet şimdi bu yanlıştan dönmeye çalışıyor ama yanlıştan dönerken ufakta olsa yine bir mağdur kesim bırakmış oluyor.

    Üstadım maalesef bizim devletimiz bunu hep yapıyor. Ama son dönemde beni şaşırtan bir uygulama yaptılar ve duygulandım. ABD'de olduğu gibi vergisini zamanında düzenli ödeyene vergi indirimi getirdiler %5 gibi.

    Bakalım umarım ilerde daha insan odaklı sistemler olur hayatımızda, madurların olmadığı/yaratılmadığı bir sistem.

    Detaylı cevaplarınız için çok teşekkür ederim hocam.

    Rica ederim.

    Evet maalesef %100 adaletli sistemlere geçemiyoruz. Bir yeri yaparken diğer bir yer bozuluyor bu yasalar yapılırken her kesimi memnun etmek kolay değil ama her kesime hitap edebilecek yasaları hazırlamakta devletin asli görevi.

    GSS konusunda da %97'nin işine yarayacağı için %3'lük kesimi biraz görmezden gelmişler ama o %3'ü de memnun etmek zor değil. Sizinde dediğiniz gibi aramızda mahsuplaşırız, ödenenlerin genel toplamdan düşeriz deseler iş bitecek.

    Şimdi GSS'de 1 0cak 2012'den beri hiç ödemeyenin borcu yeni hesapla ortalama 3200 civarında olacak. Ona da belki peşin ödeme indirimi getirirler (gelecek gibi duruyor) bir fayda da bu olabilir.

    Hocam kamu yönetimi ve siyaset bilimcilerin çok güzel bir sözü vardır devletin insan yönetimi konusunda.

    "Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek." diye:)

    Devlet ölümü gösterdi aylık 400tl'ler ile, herkes isyan etti çalışmayan adamdan paramı alınır diye. Şimdi 53tl'ye herkes fit oldu birde faizler silindi diye seviniyorlar:))

    İnsan psikolojisi çok değişik bir şey gerçekten..

    Almanya'ya üniversite eğitimi için gitmiştim ve devlet orada 18 yaşını geçmiş herkese ayrı ev imkanı sunuyor, sağlık sigortasını ödüyor ve 650 euro gibi bir para banka hesabına yatırıyordu. Ama buna neden bilmiyorum elektrik faturası dahil değildi. Doğalgaz ve suyu da ödüyordu devlet.

    Biz ise bize az işkence çektirdikleri için seviniyoruz:)) Elbette ekonomik gücümüz bir değil ama bizde vergiler doğru toplanabilse eminim refah düzeyimizde çok ciddi bir sıçrama yaşarız. Sizinde dediğiniz gibi bu devletin görevidir.

    Haklısınız hocam ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar. Bizde de var G3'den çıkıp da borcu 20.000'e yaklaşan. Şimdi 3200 civarına düşecek dediğim için bayram yapıyor. Yurt dışında yaşadığı için hemen euro olarak hesaplıyor ve hemen ödemeyi planlıyor. Devlete borçlu olmaktan çoğu kişi çekiniyor bana da böyle bir borç yazılsaydı artık epey yaşlanan babamda bundan haberdar olsaydı elindeki bastonla borcunu öde diye peşimde dolanırdı.

    Benim akrabalardan Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde yaşayanlar var. Bu sebeple oralardaki durumları iyi biliyorum, alım gücünü ve imkanları iyi biliyorum. Gönül ister ki Türkiye'de öyle olsun ama çok zor. Oradaki insanlar çok çalışıyor Almanya'nın çiftçisi malını kendi satıyor aracı sokmuyor, kendi içinde kooperatif kuruyor. Bizim çiftçimiz ise birlik olamıyor, malı para etmiyor ve parayı aracılar kazanıyor. Kısaca iş birazda insanlarda bitiyor, hakkınızı savunmazsanız devlette, firmalarda, aracılarda o hakkı elinizden almaya çalışır.

    Siyaseten mevcut yönetimi destekleyen biriyim ama hata yapıldığında öyle her hatayı kabul eden tiplerden değilim. Hata varsa devletin görevi o hatayı düzeltmek düzeltmiyorsa ben tepkimi koyuyorum. Ülkemizdeki seçmenler maalesef spor kulübü destekler gibi parti desteklediği ve doğru yalnış her şeye evet dediği için devlet yalnış da yapsa ses etmiyor. Kendi görüşüne yakın olan kişiler ve partiler ne hata yaparsa yapsın sahip çıkmaya çalışıyor, hatasını kabul ediyor. Hata da yalnış da yapılabilir ama önemli olan bunu düzeltmek, GSS'de birazda olsa yoluna koymaya çalışıyorlar fakat bu da yeterli değil.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris

    Üstadım geçmişte ödediklerimiz 53tl'ye çekilip arada kalan kısmı gelecek borçlardan mı ödenecek?

    Geçmişte ödedikleriniz 53 TL'den sayılacak. Örneğin ocak ayında 103 TL GSS primi ödediniz o prim 53 TL ödenmiş gibi görünecek ve aradaki fark yanacak. Kanun teklifinde önceki GSS primlerinden fark ödenmeyeceği açıkca belirtilmiş.

    Sistem sadece Genel Sağlık Sigortası borcunuz varsa devreye girip faizi siliyor ve eski ödenmemiş borçların hepsini 53 TL'den yeniden hesaplattırıyor. Ödenmiş durumda olan paraların geri tahsiline izin vermiyor. Burada tek istisna var gelir testi kalktığında kullanılmaya başlanacak yeşil kart testine girerseniz ve yeşil kart alabilirseniz SGK geçmişte yaptığınız GSS primlerini size iade ediyor. Yeşil kart alamazsanız eski primleri de geri alamıyorsunuz veya aradaki farkı size vermiyor.

    Ödeyen kişi sayısı %2 %3 civarında olduğu için sistem ödemeyen %98 %97'nin üstüne kurulmuş durumda.

    Ama bu pek adil bir düzenleme olmamış hocam öyle değil mi? Sonuçta küçük bir madde ekleyip geçmişte ödeyenlerin farkını gelecek dönem taksitlerinden düşeceğiz diyebilirlerdi illa nakit olarak vermelerine gerek yoktu..

    Evet adil değil. Ödeyenlerin aleyhine bir durum söz konusu. Kanun koyucular; ödeyenler zaten 70 lira, 200 lira, 400 lira gibi paralar ödüyorlar onlarında ödemelerini 53 liraya düşürüyoruz, bununla yetinsinler şeklinde düşünmüş olabilir.

    Daha kanun teklifi yasalaşmadı meclis oylamasından sonra da ek bir madde ekletebilirler. En mantıklısı sizinde dediğiniz gibi geçmişte ödeyenlerin ödedikleri tutarın tamamının gelecekteki borçtan düşürülmesi.

    Genel Sağlık Sigortasının kendisi zaten gördüğüm kadarıyla adaletli bir sistem değildi. GSS primi çıkmaması gerekenlere de prim çıkartılmış, prim hesaplamaları kanunda yazdığı şekilde değil de keyfi uygulamalara göre yapılmış. Devlet şimdi bu yanlıştan dönmeye çalışıyor ama yanlıştan dönerken ufakta olsa yine bir mağdur kesim bırakmış oluyor.

    Üstadım maalesef bizim devletimiz bunu hep yapıyor. Ama son dönemde beni şaşırtan bir uygulama yaptılar ve duygulandım. ABD'de olduğu gibi vergisini zamanında düzenli ödeyene vergi indirimi getirdiler %5 gibi.

    Bakalım umarım ilerde daha insan odaklı sistemler olur hayatımızda, madurların olmadığı/yaratılmadığı bir sistem.

    Detaylı cevaplarınız için çok teşekkür ederim hocam.

    Rica ederim.

    Evet maalesef %100 adaletli sistemlere geçemiyoruz. Bir yeri yaparken diğer bir yer bozuluyor bu yasalar yapılırken her kesimi memnun etmek kolay değil ama her kesime hitap edebilecek yasaları hazırlamakta devletin asli görevi.

    GSS konusunda da %97'nin işine yarayacağı için %3'lük kesimi biraz görmezden gelmişler ama o %3'ü de memnun etmek zor değil. Sizinde dediğiniz gibi aramızda mahsuplaşırız, ödenenlerin genel toplamdan düşeriz deseler iş bitecek.

    Şimdi GSS'de 1 0cak 2012'den beri hiç ödemeyenin borcu yeni hesapla ortalama 3200 civarında olacak. Ona da belki peşin ödeme indirimi getirirler (gelecek gibi duruyor) bir fayda da bu olabilir.

    Hocam kamu yönetimi ve siyaset bilimcilerin çok güzel bir sözü vardır devletin insan yönetimi konusunda.

    "Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek." diye:)

    Devlet ölümü gösterdi aylık 400tl'ler ile, herkes isyan etti çalışmayan adamdan paramı alınır diye. Şimdi 53tl'ye herkes fit oldu birde faizler silindi diye seviniyorlar:))

    İnsan psikolojisi çok değişik bir şey gerçekten..

    Almanya'ya üniversite eğitimi için gitmiştim ve devlet orada 18 yaşını geçmiş herkese ayrı ev imkanı sunuyor, sağlık sigortasını ödüyor ve 650 euro gibi bir para banka hesabına yatırıyordu. Ama buna neden bilmiyorum elektrik faturası dahil değildi. Doğalgaz ve suyu da ödüyordu devlet.

    Biz ise bize az işkence çektirdikleri için seviniyoruz:)) Elbette ekonomik gücümüz bir değil ama bizde vergiler doğru toplanabilse eminim refah düzeyimizde çok ciddi bir sıçrama yaşarız. Sizinde dediğiniz gibi bu devletin görevidir.

    Haklısınız hocam ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar. Bizde de var G3'den çıkıp da borcu 20.000'e yaklaşan. Şimdi 3200 civarına düşecek dediğim için bayram yapıyor. Yurt dışında yaşadığı için hemen euro olarak hesaplıyor ve hemen ödemeyi planlıyor. Devlete borçlu olmaktan çoğu kişi çekiniyor bana da böyle bir borç yazılsaydı artık epey yaşlanan babamda bundan haberdar olsaydı elindeki bastonla borcunu öde diye peşimde dolanırdı.

    Benim akrabalardan Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde yaşayanlar var. Bu sebeple oralardaki durumları iyi biliyorum, alım gücünü ve imkanları iyi biliyorum. Gönül ister ki Türkiye'de öyle olsun ama çok zor. Oradaki insanlar çok çalışıyor Almanya'nın çiftçisi malını kendi satıyor aracı sokmuyor, kendi içinde kooperatif kuruyor. Bizim çiftçimiz ise birlik olamıyor, malı para etmiyor ve parayı aracılar kazanıyor. Kısaca iş birazda insanlarda bitiyor, hakkınızı savunmazsanız devlette, firmalarda, aracılarda o hakkı elinizden almaya çalışır.

    Siyaseten mevcut yönetimi destekleyen biriyim ama hata yapıldığında öyle her hatayı kabul eden tiplerden değilim. Hata varsa devletin görevi o hatayı düzeltmek düzeltmiyorsa ben tepkimi koyuyorum. Ülkemizdeki seçmenler maalesef spor kulübü destekler gibi parti desteklediği ve doğru yalnış her şeye evet dediği için devlet yalnış da yapsa ses etmiyor. Kendi görüşüne yakın olan kişiler ve partiler ne hata yaparsa yapsın sahip çıkmaya çalışıyor, hatasını kabul ediyor. Hata da yalnış da yapılabilir ama önemli olan bunu düzeltmek, GSS'de birazda olsa yoluna koymaya çalışıyorlar fakat bu da yeterli değil.

    Hocam keşke tüm Akp'li kardeşlerimiz sizin gibi olaylara rasyonel bakabilseler. Bende Chp'ye oy veriyorum doğma büyüme İzmir'liyim ama burda belediye yönetimini ya da Chp'yi eleştirmeyi de yeri gelince çoğu Akp'liden bile sert yapıyorum. Askerlik zamanı vatanımı sevdiğim için gönüllü olarak doğuya gittim herkes bana ülkücümüsün dedi. Yahu arkadaş ne alakası var:) Dediğiniz gibi vatanın geleceği için yeri gelince herkesi eleştirmek gerekiyor ama bu eleştirini yapıcı bir eleştiri olması lazım. Kimine bakıyorum adam çıkmış sırf Akp yaptı diye yaptığı şeye kötü diyor. Diğer tarafta bir akp'li sırf bir şeyi chp sundu diye kötü diyor. Yahu arkadaş bu vatan hepimizin hiç kimse her şeyi doğru bilemez en güzeli bir arada olup beyin fırtınası yapmaktır ama dediğiniz gibi işte. Bizde parti fanatizmi var maalesef. Fanatizmin olduğu yerde ise rasyonel düşünmek çok zorlaşıyor:)




  • 8 Milyar tl borca af geliyor haberleri yapılıyor.Yok öyle bşy ya insanları böyle bir algıya sokuyorlar.Gelir testi hiç yaptırmayanlar 12 ay içinde yeniden gelir testine girerse borcu güncellenicek deniyor.Teste hiç girmemiş birisi gitti diyelim baktılar yeşil karta uygun yani 500 liradan aşağı hane halkı geliri var tmm dediler borcun hepsini sildiler bu uygulama zaten olan bşy.Diyelim ki başkası gitti teste baktılar anne babasının üzerine ev araba var yani gelir sahibi görülüp artık tek prim olucağı için de 53 tl den geriye dönük borcu yeniden güncellenicek yani 10 bin tl olan borcu 4 bin tlye inecek ve bu parayı ya peşin yada 12 taksitle faizsiz ödenmesi istenicek ve üzerine her ay yeni gelicek aylar içinde 53 tl ayrıca ödenmesi istenicek.Yeşil kartlı olduğu için borcu silinen belkide 100 bin kişi olmayacak ama borcu silinmeyen sadece bir miktar düşen milyonlarca vatandaş olucak.Şimdi soruyorum 8 milyar tl borç siliniyor doğru mu yoksa tamamen hedef saptırma mı !!!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bu uygulama tamamen insan haklarına aykırıdır. Muhalefetin çoktan Avrupa İnsan Hakları mahkemesine dava açması gerekiyordu bununla ilgili. Ama bir dava bile görmedim. Zorla işsiz insandan sigorta bahanesiyle para almak nedir?
  • sosyal devletlerde ;

    ödeme durumu olmayanlara yardım edilir
    sağlık giderleri devlet tarafından karşılanır

    buna rağmen bizde birde işsiz insanlardan üste para istiyorlar :)

    tabi birde siyasilerin yıllardır söylediği bir yalanı maalesef ki vatandaş hep yutuyor (sadece şimdiki iktidar değil)
    ne diyorlar ?
    sgk. büyük açık veriyor

    sgk. derken aslında sağlık kısmı büyük açık veriyor ama bundan değil de ,sanki her türlü zarar ediyormuş gibi anlatılıyor

    iktidar olarak çıkacaksın ,biz fakirlere yeşil kart dağıttık ,şehitlerin ailelerine ve gazilere her türlü yardımı yaptık ,bunu biz yaptık diyerek oy isteyeceksin
    sonra çıkıp sgk. açık veriyor diyeceksin

    tamam yani siyasetçiler kelimelere takla attırma uzmanıdır ama hiç değilse bu gibi konularda samimi olmamalarını beklerdik
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Equris


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris

    Üstadım geçmişte ödediklerimiz 53tl'ye çekilip arada kalan kısmı gelecek borçlardan mı ödenecek?

    Geçmişte ödedikleriniz 53 TL'den sayılacak. Örneğin ocak ayında 103 TL GSS primi ödediniz o prim 53 TL ödenmiş gibi görünecek ve aradaki fark yanacak. Kanun teklifinde önceki GSS primlerinden fark ödenmeyeceği açıkca belirtilmiş.

    Sistem sadece Genel Sağlık Sigortası borcunuz varsa devreye girip faizi siliyor ve eski ödenmemiş borçların hepsini 53 TL'den yeniden hesaplattırıyor. Ödenmiş durumda olan paraların geri tahsiline izin vermiyor. Burada tek istisna var gelir testi kalktığında kullanılmaya başlanacak yeşil kart testine girerseniz ve yeşil kart alabilirseniz SGK geçmişte yaptığınız GSS primlerini size iade ediyor. Yeşil kart alamazsanız eski primleri de geri alamıyorsunuz veya aradaki farkı size vermiyor.

    Ödeyen kişi sayısı %2 %3 civarında olduğu için sistem ödemeyen %98 %97'nin üstüne kurulmuş durumda.

    Ama bu pek adil bir düzenleme olmamış hocam öyle değil mi? Sonuçta küçük bir madde ekleyip geçmişte ödeyenlerin farkını gelecek dönem taksitlerinden düşeceğiz diyebilirlerdi illa nakit olarak vermelerine gerek yoktu..

    Evet adil değil. Ödeyenlerin aleyhine bir durum söz konusu. Kanun koyucular; ödeyenler zaten 70 lira, 200 lira, 400 lira gibi paralar ödüyorlar onlarında ödemelerini 53 liraya düşürüyoruz, bununla yetinsinler şeklinde düşünmüş olabilir.

    Daha kanun teklifi yasalaşmadı meclis oylamasından sonra da ek bir madde ekletebilirler. En mantıklısı sizinde dediğiniz gibi geçmişte ödeyenlerin ödedikleri tutarın tamamının gelecekteki borçtan düşürülmesi.

    Genel Sağlık Sigortasının kendisi zaten gördüğüm kadarıyla adaletli bir sistem değildi. GSS primi çıkmaması gerekenlere de prim çıkartılmış, prim hesaplamaları kanunda yazdığı şekilde değil de keyfi uygulamalara göre yapılmış. Devlet şimdi bu yanlıştan dönmeye çalışıyor ama yanlıştan dönerken ufakta olsa yine bir mağdur kesim bırakmış oluyor.

    Üstadım maalesef bizim devletimiz bunu hep yapıyor. Ama son dönemde beni şaşırtan bir uygulama yaptılar ve duygulandım. ABD'de olduğu gibi vergisini zamanında düzenli ödeyene vergi indirimi getirdiler %5 gibi.

    Bakalım umarım ilerde daha insan odaklı sistemler olur hayatımızda, madurların olmadığı/yaratılmadığı bir sistem.

    Detaylı cevaplarınız için çok teşekkür ederim hocam.

    Rica ederim.

    Evet maalesef %100 adaletli sistemlere geçemiyoruz. Bir yeri yaparken diğer bir yer bozuluyor bu yasalar yapılırken her kesimi memnun etmek kolay değil ama her kesime hitap edebilecek yasaları hazırlamakta devletin asli görevi.

    GSS konusunda da %97'nin işine yarayacağı için %3'lük kesimi biraz görmezden gelmişler ama o %3'ü de memnun etmek zor değil. Sizinde dediğiniz gibi aramızda mahsuplaşırız, ödenenlerin genel toplamdan düşeriz deseler iş bitecek.

    Şimdi GSS'de 1 0cak 2012'den beri hiç ödemeyenin borcu yeni hesapla ortalama 3200 civarında olacak. Ona da belki peşin ödeme indirimi getirirler (gelecek gibi duruyor) bir fayda da bu olabilir.

    Hocam kamu yönetimi ve siyaset bilimcilerin çok güzel bir sözü vardır devletin insan yönetimi konusunda.

    "Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek." diye:)

    Devlet ölümü gösterdi aylık 400tl'ler ile, herkes isyan etti çalışmayan adamdan paramı alınır diye. Şimdi 53tl'ye herkes fit oldu birde faizler silindi diye seviniyorlar:))

    İnsan psikolojisi çok değişik bir şey gerçekten..

    Almanya'ya üniversite eğitimi için gitmiştim ve devlet orada 18 yaşını geçmiş herkese ayrı ev imkanı sunuyor, sağlık sigortasını ödüyor ve 650 euro gibi bir para banka hesabına yatırıyordu. Ama buna neden bilmiyorum elektrik faturası dahil değildi. Doğalgaz ve suyu da ödüyordu devlet.

    Biz ise bize az işkence çektirdikleri için seviniyoruz:)) Elbette ekonomik gücümüz bir değil ama bizde vergiler doğru toplanabilse eminim refah düzeyimizde çok ciddi bir sıçrama yaşarız. Sizinde dediğiniz gibi bu devletin görevidir.

    Haklısınız hocam ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar. Bizde de var G3'den çıkıp da borcu 20.000'e yaklaşan. Şimdi 3200 civarına düşecek dediğim için bayram yapıyor. Yurt dışında yaşadığı için hemen euro olarak hesaplıyor ve hemen ödemeyi planlıyor. Devlete borçlu olmaktan çoğu kişi çekiniyor bana da böyle bir borç yazılsaydı artık epey yaşlanan babamda bundan haberdar olsaydı elindeki bastonla borcunu öde diye peşimde dolanırdı.

    Benim akrabalardan Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde yaşayanlar var. Bu sebeple oralardaki durumları iyi biliyorum, alım gücünü ve imkanları iyi biliyorum. Gönül ister ki Türkiye'de öyle olsun ama çok zor. Oradaki insanlar çok çalışıyor Almanya'nın çiftçisi malını kendi satıyor aracı sokmuyor, kendi içinde kooperatif kuruyor. Bizim çiftçimiz ise birlik olamıyor, malı para etmiyor ve parayı aracılar kazanıyor. Kısaca iş birazda insanlarda bitiyor, hakkınızı savunmazsanız devlette, firmalarda, aracılarda o hakkı elinizden almaya çalışır.

    Siyaseten mevcut yönetimi destekleyen biriyim ama hata yapıldığında öyle her hatayı kabul eden tiplerden değilim. Hata varsa devletin görevi o hatayı düzeltmek düzeltmiyorsa ben tepkimi koyuyorum. Ülkemizdeki seçmenler maalesef spor kulübü destekler gibi parti desteklediği ve doğru yalnış her şeye evet dediği için devlet yalnış da yapsa ses etmiyor. Kendi görüşüne yakın olan kişiler ve partiler ne hata yaparsa yapsın sahip çıkmaya çalışıyor, hatasını kabul ediyor. Hata da yalnış da yapılabilir ama önemli olan bunu düzeltmek, GSS'de birazda olsa yoluna koymaya çalışıyorlar fakat bu da yeterli değil.

    Hocam keşke tüm Akp'li kardeşlerimiz sizin gibi olaylara rasyonel bakabilseler. Bende Chp'ye oy veriyorum doğma büyüme İzmir'liyim ama burda belediye yönetimini ya da Chp'yi eleştirmeyi de yeri gelince çoğu Akp'liden bile sert yapıyorum. Askerlik zamanı vatanımı sevdiğim için gönüllü olarak doğuya gittim herkes bana ülkücümüsün dedi. Yahu arkadaş ne alakası var:) Dediğiniz gibi vatanın geleceği için yeri gelince herkesi eleştirmek gerekiyor ama bu eleştirini yapıcı bir eleştiri olması lazım. Kimine bakıyorum adam çıkmış sırf Akp yaptı diye yaptığı şeye kötü diyor. Diğer tarafta bir akp'li sırf bir şeyi chp sundu diye kötü diyor. Yahu arkadaş bu vatan hepimizin hiç kimse her şeyi doğru bilemez en güzeli bir arada olup beyin fırtınası yapmaktır ama dediğiniz gibi işte. Bizde parti fanatizmi var maalesef. Fanatizmin olduğu yerde ise rasyonel düşünmek çok zorlaşıyor:)

    Teşekkür ederim. Söz konusu vatansa gerisinin bir önemi yok. Forumda da Ak Parti, CHP ve diğer partileri destekleyen arkadaşların bazıları bu sizin dediğinizi maalesef yapıyor. Birinin ak dediğine diğeri kara, diğerinin kara dediğine bir diğeri ak diyor. Ülkemizde maalesef uzlaşma kültürü çok zayıf ve karşımızdakinin ne düşündüğüne pek önem vermiyoruz. Örf, adet gibi konularda komşumuz ne der diye düşünüyoruz ama konu memleket meselesi olunca hemen herkes kendi fikrini kabul ettirmeye çalışıyor.

    Siyasilerde insan, devlette tıpkı sıradan insanlar gibi hata yapabiliyor, yalnışa düşebiliyor. Zaten seçimlerin amacı da bu, yalnışa düşen bir iş olursa siyasileri seçimle uyarma, gerekiyorsa değiştirme. Fanatikliğin hiçbir alanı bugüne kadar hiçbir medeniyeti ileriye götürmemiş tam tersi yıkılmalarına sebep olmuş. Bizlerde uzlaşma kültürü yerine kavga kültürünü sürdürmeye devam edersek maalesef ülkemizi çok daha zor günler bekliyor olacak.




  • Adamlar hala alacaklarından vaz geçmiyor ya ben ona şaşırıyorum zaten hak etmediği bir paradan hala vaz geçememek herhalde yüzsüzlükte son nokta , ve halada isteğe bağlı yapalım demiyorlar bir yandanda emekliliği etkilemez diyorlar ki isteğe bağlıları ürkütmeyelim ,bu resmen ayağınla gel ver gelmiyosanda sağlık yok sana demek.
  • 2 yıl gss de kaldım su anda borcum 5600 tl gözüküyor.

    Tekrar hesaplansa bile gidip o parayı ödemem kimse kusura bakmasın.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.