Şimdi Ara

Genel Sağlık Sigortası Af Kanunu (2/1585) Meclise Gönderildi (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
156
Cevap
12
Favori
5.167
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Uygx


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: rakipsiz89

    Eee hani gelir testine hiç girmeyenlerin geçmiş borçları ve faizleri komple silinecekti o madde yok ?

    Öyle bir şey yok. O bir beklentiydi ama birkaç saat önce meclise giden kanun teklifinde ve kanun taslağında hiçbir zaman öyle bir madde de olmadı. Bazı gazeteler ve sosyal sigorta uzmanları öyle olsa daha iyi olur diyordu ama olmadı.

    Tabi bu olmayacağı anlamına gelmiyor daha yasa meclis oylamasına sunulacak oylama için sıra numarası vermişler. Plan ve bütçe komisyonunda isterse partiler bir araya gelip kanun teklifinin oylanmasından önce tüm borçların silinmesi diye ek bir madde ekletebilir ve o şekilde oylamaya sunabilirler. Bunu mecliste bulunan partilerden herhangi biri de yapabilir Ak Partinin yapmasına gerek yok.

    İyi geceler. Şimdi olay nedir anlayamadım . Sanırsam 2012 yılında çıktı bu GSS işi . Çıktığı günden bu yana herhangi bir kuruma belge götürmedim , imza vs atmadım. Bir kaç sene önce baktığımda 12 bin tl borcum vardı. Allah dert tasa vermedi yolumuz hastaneye sadece 1 kere oda mide üşütme sebebiyle düştü ve özele gitmiştim. Tam olarak ne yapmam lazım benim şimdi ? Teşekkürler.

    Şu an için hiçbir şey yapmadan bekleyin. Sakın hiçbir şeye imza atmayın.

    Bu kanun teklifi 1 haftaya meclisten onay alır ve resmi gazetede yayınlanıp yasalaşır. Ondan sonra yani resmi gazetede de yayınlandıktan sonra yazılanları okuyun. Taslak metinde brüt asgari ücretin %3'ü üzerinden yeniden hesaplama yapılır ve faiz silinir diyor. Eğer yine aynısı varsa o zaman SGK'ya gideceksiniz.

    Şu an sizin borcunuz benim akrabam gibidir tabi G3'den yazıldıysa. G3'den yazıldıysa 19.000 civarı borcunuz, G2'den yazıldıysa 10.000 civarı borcunuz vardır. SGK gidip başvurduğunuzda bu borç 3200 seviyesine düşecek.

    Size bir teklif sunacaklar. İstersen borcu peşin öde %5-10 gibi bir indirim yapalım. Muhtemelen 3000 olur, istersen indirimsiz fiyat üzerinden (3200) 12 eşit taksitte öde faiz ödemeden bu şekilde borcu kapat. Sonra da her ay 53 TL olacak şekilde ödeme yap.

    Kanun teklifi yasalaştıktan sonra yapacağınız işlemler bunlar. Konuyu takip edin elimizden geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalışırız.




  • simcell S kullanıcısına yanıt
    Ayrıca konunda önceden g1 g2 alanlar yeşilkart alırsa ödediklerini iade alır denmiyor.

    Yani kendiniz gidip gelirtesti yaptırdıysanız işler karışabiliyor.

    Bence kanunda bahsedilen hiç test yaptırmayıp para ödeyenlerin parasını iade etmekten bahsediyor.Ben böyle düşünüyorm
  • bakın işte sorunları nasıl da iyi biliyorlar :)
    referandum olmasa bu kanun mümkün değil çıkmazdı
    gerçi böyle böyle her seçim vs. ile kanun komple yok olacak gibi :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gskysk

    işte bu son cümle çok saçma,bende öyle düşündüm ve sgk kurumları o kadar bilgisiz ki bu konularda bu işin içinden çıkamıcaklar,kanun çıktıktan sonra tescil istiyorsa,bir daha gelir testi yaptırırım 1 ay içinde yine yeşil kart çıkar ve kanunun açığından faydalanırım. Resmen referandum öncesi apartopar oy toplama çabası olmuş bu.

    Ben zaten yeşilkartlıyım,öncedende para ödemişim.

    Önceden para ödemiş ama kanundan sonra yeşilkart almışa iade çıkar bana çıkmazsa harbi bu sefer dava açılır.

    Kanun teklifinde açık açık yazmış. Kanunda yazmayan maddeler SGK'nın hükmündedir ve SGK mevzuatları uygulanır demiş. SGK bu durumda istediği gibi davranabilir.

    Adaletli olan kanun yasalaşmadan önce yeşil kartlı olanlarında iade alması yönünde ama dediğim gibi bu tamamen SGK'nın insafına kalmış durumda. Belki yeni bir düzenleme yaparlar belli olmaz.

    Muhtemelen yeni testi yaptırıp tekrar yeşil kart alırsanız sizde faydalanırsınız.

    quote:

    Ayrıca konunda önceden g1 g2 alanlar yeşilkart alırsa ödediklerini iade alır denmiyor.

    Yani kendiniz gidip gelir testi yaptırdıysanız işler karışabiliyor.

    Bence kanunda bahsedilen hiç test yaptırmayıp para ödeyenlerin parasını iade etmekten bahsediyor.Ben böyle düşünüyorum.


    Haklısınız kafanızın karışması doğal çünkü bazı şeyler açık değil. Ancak şöyle bir durum söz konusu, eskiden yapılan testler gelir belirleme üzerine her mükellefe yapılan testlerdi. G0, G1, G2 ve G3 hepsi aynı testlere giriyor ve G0 çıkarsa prim ödemiyordu, G1 G2 G3 çıkan belirlenen oranlarda prim ödemesi yapıyordu.

    Şimdi ise gelir testi denen testi kaldırıyorlar. Ayrıca eskiden testi vakıflar genel müdürlüğü kendi adına ve kendi bünyesinde yaparken yeşil kart almak isteyenlerin testini artık SGK kendi bünyesinde yapacak.

    Kısaca geçmişte yapılan testler anladığıma göre (uygulamaya geçmeden kimse %100 doğru veya yalnış olduğunu iddia edemez) geçersiz sayılacak ve G1, G2, G3 olanlar hiç test yaptırmayacak. Daha önce G0 olanlarda SGK bünyesindeki yeni testleri yaptıracak. Bu durumda herkesin sisteme yeni dahil olduğu kabul edileceği için eski yeni herkes bu kanundan faydalanabilecek.

    Zaten Sayın Bakanlar ve SGK uzmanlarınında kanuşmaları bu yönde. Neredeyse bütün uzmanların konuşmalarını dinledim aynı zamanda iki bakanımızında konuşmalarını dinledim. Uygulamada herkesi kapsayacağını tekrar edip durdular. Herkesi kapsamazsa sadece yeni gireni kapsarsa siyaseten büyük bir hata ve oy kaybı olacağı için ben kapsayacağını düşünüyorum.




  • simcell S kullanıcısına yanıt
    Bunları tek amacı gidip gelir testine herkesin imza atması.

    Yine diyorum gelir testine başvuranlarla,başvurmadan otomatik borçlananların durumları farklı.

    Adam bana 4 yıl öncesindeki başvurumun dosyasını çıkartı,yeni başvurumu onun içine koydu.Ve bu izmir gibi büyük bir semtinde 10 saniyede şak diye yapıldı.

    Amaç fişlemek kayıt altına sokmak. Keşke zamanında başvurmasaydım şuan yeşilkart alıp sildirebilirdim.Yasa çok allak bullak aceleci olmuş.

    Benim tahminim daha önce gelir testine gidip başvuralanlara faiz silme yapılandırma dışında bir hak tanınmayacak.inşallah tanınır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gskysk

    Bunları tek amacı gidip gelir testine herkesin imza atması.

    Yine diyorum gelir testine başvuranlarla,başvurmadan otomatik borçlananların durumları farklı.

    Adam bana 4 yıl öncesindeki başvurumun dosyasını çıkartı,yeni başvurumu onun içine koydu.Ve bu izmir gibi büyük bir semtinde 10 saniyede şak diye yapıldı.

    Amaç fişlemek kayıt altına sokmak. Keşke zamanında başvurmasaydım şuan yeşilkart alıp sildirebilirdim.Yasa çok allak bullak aceleci olmuş.

    Benim tahminim daha önce gelir testine gidip başvuralanlara faiz silme yapılandırma dışında bir hak tanınmayacak.inşallah tanınır.

    Haklısınız herkesin imza atmasını sağlamak olabilir.

    Konuda ufakta olsa hatalı veya eksik bilgiler bulunduğunu belirten bazı arkadaşlar bana özelden de ulaşmaya başladılar. Donanım Haber forumuna üye olmayıp diğer forumlara üye olan arkadaşlarda diğer forumlar üzerinden bu konuyla ilgili bana ulaşmaya başladılar. Şu an için maddelerin olumsuz kısmında bulunan bir hizmetten yararlandığını belirten ve düzeltme rica eden bir arkadaşımız, prim sisteminin herkesi kapsayacağını ileten bir arkadaşımız ve birde konuda uzman olduğunu belirten 3 arkadaşımız bana ulaşmış durumda.

    Genel olarak herkes için yazayım. Konu milyonları ilgilendirdiği için her konuyu ince eleyip sık dokuyarak cevaplamaya ve tüzük, düzenleme, kanun gibi yasal metinleri okuyup onlara göre yorumlamaya çalışıyorum. Konuda uzman değilim ve hatamda olabilir. Kimseyi yalnış yönlendirmemek için beni uyaran, düzeltme rica eden özellikle uzman olduğunu belirten arkadaşların bana gönderdiklerini SGK başta olmak üzere tüm resmi kurumlara iletip o kurumlardan aldığım cevaplara göre hatalı olan yerleri (tabi hata payı düşük ama) düzeltmeye çalışacağım.

    Eksik, hatalı veya yeni düzenlemelerde değişeceğini düşündüğünüz yerleri üye olduğum tüm forumlar üzerinden bana iletebilirsiniz. Geçerliliği olan her düzenleme konuya eklenecektir ve gerekli düzeltme yapılacaktır.




  • Suriyelilere bedava olduğu sürece ASLA AMA ASLA ÖDEMEM! Kendi ülkemde ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyorum Ak Parti iktidarı döneminde.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: spacenet

    Suriyelilere bedava olduğu sürece ASLA AMA ASLA ÖDEMEM! Kendi ülkemde ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyorum Ak Parti iktidarı döneminde.

    Belki sonradan bir düzenleme yapıp mevcut borçları silerler. Haklısınız Suriyelilere bedava olduğu sürece ödeyen sayısı yine %20'yi geçmeyecektir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cemal CEMİL

    bakın işte sorunları nasıl da iyi biliyorlar :)
    referandum olmasa bu kanun mümkün değil çıkmazdı
    gerçi böyle böyle her seçim vs. ile kanun komple yok olacak gibi :)

    Ülkedeki GSS dahil sorunları hemen herkes biliyor. Çözüm için keşke seçim önceleri beklenmese.
  • simcell S kullanıcısına yanıt
    iyi de seçim veya referandum olmasa bunlar harekete geçer mi sence :)
  • Arkadaşlar benim gibi okurken babasının sgk'sından yararlanan arkadaşların bir şey yapmasına gerek yok değil mi ?
  • Mq8 F9Brute kullanıcısına yanıt
    25 yaşına kadar gerek yok
  • 2012'den 3,5 aylık GSS geçirmişler bana 2016 yılında farkettim borcum olduğunu. Hatta sigortalı işe başladıktan sonra da devam ettirmişler. 8500TL borç görünüyordu. Gittim düzelttirdim sigortalı olduğum ayların borcu silindi ama 3,5 ay için gelir testi yaptırmadığımdan aylık 106,38TL'den geçirmişler. 386TL'lik borca bir de 200TL faiz binince toplamda 587TL ödedim geçen haziran ayında.

    Haram zıkkım olsun her bir kuruşu !!!

    Her ay maaşımdan 1000TL üzerinde sigorta keseceksin ama ben yine doktora gidince muayene, sıra, reçete, katılım payı parası vereceğim ne güzel iş be !!!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fractal design -- 22 Şubat 2017; 12:15:34 >
  • Üstadım geçmişte ödediklerimiz 53tl'ye çekilip arada kalan kısmı gelecek borçlardan mı ödenecek?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cemal CEMİL

    iyi de seçim veya referandum olmasa bunlar harekete geçer mi sence :)

    Geçmezler. Türkiye'deki siyaset anlayışı maalesef bu geçmişte de gecekondulara seçim dönemlerinde tapu verdiler, maaş yükseltmelerini seçim dönemlerinde yaptılar, su elektrik gibi sorunları seçim dönemlerinde hallettiler. Ben kendimi bildim bileli Türkiye'de sistem bu şekilde işliyor. Olması gereken bu mu değil tabi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Equris

    Üstadım geçmişte ödediklerimiz 53tl'ye çekilip arada kalan kısmı gelecek borçlardan mı ödenecek?

    Geçmişte ödedikleriniz 53 TL'den sayılacak. Örneğin ocak ayında 103 TL GSS primi ödediniz o prim 53 TL ödenmiş gibi görünecek ve aradaki fark yanacak. Kanun teklifinde önceki GSS primlerinden fark ödenmeyeceği açıkca belirtilmiş.

    Sistem sadece Genel Sağlık Sigortası borcunuz varsa devreye girip faizi siliyor ve eski ödenmemiş borçların hepsini 53 TL'den yeniden hesaplattırıyor. Ödenmiş durumda olan paraların geri tahsiline izin vermiyor. Burada tek istisna var gelir testi kalktığında kullanılmaya başlanacak yeşil kart testine girerseniz ve yeşil kart alabilirseniz SGK geçmişte yaptığınız GSS primlerini size iade ediyor. Yeşil kart alamazsanız eski primleri de geri alamıyorsunuz veya aradaki farkı size vermiyor.

    Ödeyen kişi sayısı %2 %3 civarında olduğu için sistem ödemeyen %98 %97'nin üstüne kurulmuş durumda.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris

    Üstadım geçmişte ödediklerimiz 53tl'ye çekilip arada kalan kısmı gelecek borçlardan mı ödenecek?

    Geçmişte ödedikleriniz 53 TL'den sayılacak. Örneğin ocak ayında 103 TL GSS primi ödediniz o prim 53 TL ödenmiş gibi görünecek ve aradaki fark yanacak. Kanun teklifinde önceki GSS primlerinden fark ödenmeyeceği açıkca belirtilmiş.

    Sistem sadece Genel Sağlık Sigortası borcunuz varsa devreye girip faizi siliyor ve eski ödenmemiş borçların hepsini 53 TL'den yeniden hesaplattırıyor. Ödenmiş durumda olan paraların geri tahsiline izin vermiyor. Burada tek istisna var gelir testi kalktığında kullanılmaya başlanacak yeşil kart testine girerseniz ve yeşil kart alabilirseniz SGK geçmişte yaptığınız GSS primlerini size iade ediyor. Yeşil kart alamazsanız eski primleri de geri alamıyorsunuz veya aradaki farkı size vermiyor.

    Ödeyen kişi sayısı %2 %3 civarında olduğu için sistem ödemeyen %98 %97'nin üstüne kurulmuş durumda.

    Ama bu pek adil bir düzenleme olmamış hocam öyle değil mi? Sonuçta küçük bir madde ekleyip geçmişte ödeyenlerin farkını gelecek dönem taksitlerinden düşeceğiz diyebilirlerdi illa nakit olarak vermelerine gerek yoktu..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Equris


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris

    Üstadım geçmişte ödediklerimiz 53tl'ye çekilip arada kalan kısmı gelecek borçlardan mı ödenecek?

    Geçmişte ödedikleriniz 53 TL'den sayılacak. Örneğin ocak ayında 103 TL GSS primi ödediniz o prim 53 TL ödenmiş gibi görünecek ve aradaki fark yanacak. Kanun teklifinde önceki GSS primlerinden fark ödenmeyeceği açıkca belirtilmiş.

    Sistem sadece Genel Sağlık Sigortası borcunuz varsa devreye girip faizi siliyor ve eski ödenmemiş borçların hepsini 53 TL'den yeniden hesaplattırıyor. Ödenmiş durumda olan paraların geri tahsiline izin vermiyor. Burada tek istisna var gelir testi kalktığında kullanılmaya başlanacak yeşil kart testine girerseniz ve yeşil kart alabilirseniz SGK geçmişte yaptığınız GSS primlerini size iade ediyor. Yeşil kart alamazsanız eski primleri de geri alamıyorsunuz veya aradaki farkı size vermiyor.

    Ödeyen kişi sayısı %2 %3 civarında olduğu için sistem ödemeyen %98 %97'nin üstüne kurulmuş durumda.

    Ama bu pek adil bir düzenleme olmamış hocam öyle değil mi? Sonuçta küçük bir madde ekleyip geçmişte ödeyenlerin farkını gelecek dönem taksitlerinden düşeceğiz diyebilirlerdi illa nakit olarak vermelerine gerek yoktu..

    Evet adil değil. Ödeyenlerin aleyhine bir durum söz konusu. Kanun koyucular; ödeyenler zaten 70 lira, 200 lira, 400 lira gibi paralar ödüyorlar onlarında ödemelerini 53 liraya düşürüyoruz, bununla yetinsinler şeklinde düşünmüş olabilir.

    Daha kanun teklifi yasalaşmadı meclis oylamasından sonra da ek bir madde ekletebilirler. En mantıklısı sizinde dediğiniz gibi geçmişte ödeyenlerin ödedikleri tutarın tamamının gelecekteki borçtan düşürülmesi.

    Genel Sağlık Sigortasının kendisi zaten gördüğüm kadarıyla adaletli bir sistem değildi. GSS primi çıkmaması gerekenlere de prim çıkartılmış, prim hesaplamaları kanunda yazdığı şekilde değil de keyfi uygulamalara göre yapılmış. Devlet şimdi bu yanlıştan dönmeye çalışıyor ama yanlıştan dönerken ufakta olsa yine bir mağdur kesim bırakmış oluyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris

    Üstadım geçmişte ödediklerimiz 53tl'ye çekilip arada kalan kısmı gelecek borçlardan mı ödenecek?

    Geçmişte ödedikleriniz 53 TL'den sayılacak. Örneğin ocak ayında 103 TL GSS primi ödediniz o prim 53 TL ödenmiş gibi görünecek ve aradaki fark yanacak. Kanun teklifinde önceki GSS primlerinden fark ödenmeyeceği açıkca belirtilmiş.

    Sistem sadece Genel Sağlık Sigortası borcunuz varsa devreye girip faizi siliyor ve eski ödenmemiş borçların hepsini 53 TL'den yeniden hesaplattırıyor. Ödenmiş durumda olan paraların geri tahsiline izin vermiyor. Burada tek istisna var gelir testi kalktığında kullanılmaya başlanacak yeşil kart testine girerseniz ve yeşil kart alabilirseniz SGK geçmişte yaptığınız GSS primlerini size iade ediyor. Yeşil kart alamazsanız eski primleri de geri alamıyorsunuz veya aradaki farkı size vermiyor.

    Ödeyen kişi sayısı %2 %3 civarında olduğu için sistem ödemeyen %98 %97'nin üstüne kurulmuş durumda.

    Ama bu pek adil bir düzenleme olmamış hocam öyle değil mi? Sonuçta küçük bir madde ekleyip geçmişte ödeyenlerin farkını gelecek dönem taksitlerinden düşeceğiz diyebilirlerdi illa nakit olarak vermelerine gerek yoktu..

    Evet adil değil. Ödeyenlerin aleyhine bir durum söz konusu. Kanun koyucular; ödeyenler zaten 70 lira, 200 lira, 400 lira gibi paralar ödüyorlar onlarında ödemelerini 53 liraya düşürüyoruz, bununla yetinsinler şeklinde düşünmüş olabilir.

    Daha kanun teklifi yasalaşmadı meclis oylamasından sonra da ek bir madde ekletebilirler. En mantıklısı sizinde dediğiniz gibi geçmişte ödeyenlerin ödedikleri tutarın tamamının gelecekteki borçtan düşürülmesi.

    Genel Sağlık Sigortasının kendisi zaten gördüğüm kadarıyla adaletli bir sistem değildi. GSS primi çıkmaması gerekenlere de prim çıkartılmış, prim hesaplamaları kanunda yazdığı şekilde değil de keyfi uygulamalara göre yapılmış. Devlet şimdi bu yanlıştan dönmeye çalışıyor ama yanlıştan dönerken ufakta olsa yine bir mağdur kesim bırakmış oluyor.

    Üstadım maalesef bizim devletimiz bunu hep yapıyor. Ama son dönemde beni şaşırtan bir uygulama yaptılar ve duygulandım. ABD'de olduğu gibi vergisini zamanında düzenli ödeyene vergi indirimi getirdiler %5 gibi.

    Bakalım umarım ilerde daha insan odaklı sistemler olur hayatımızda, madurların olmadığı/yaratılmadığı bir sistem.

    Detaylı cevaplarınız için çok teşekkür ederim hocam.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Equris


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris


    quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Equris

    Üstadım geçmişte ödediklerimiz 53tl'ye çekilip arada kalan kısmı gelecek borçlardan mı ödenecek?

    Geçmişte ödedikleriniz 53 TL'den sayılacak. Örneğin ocak ayında 103 TL GSS primi ödediniz o prim 53 TL ödenmiş gibi görünecek ve aradaki fark yanacak. Kanun teklifinde önceki GSS primlerinden fark ödenmeyeceği açıkca belirtilmiş.

    Sistem sadece Genel Sağlık Sigortası borcunuz varsa devreye girip faizi siliyor ve eski ödenmemiş borçların hepsini 53 TL'den yeniden hesaplattırıyor. Ödenmiş durumda olan paraların geri tahsiline izin vermiyor. Burada tek istisna var gelir testi kalktığında kullanılmaya başlanacak yeşil kart testine girerseniz ve yeşil kart alabilirseniz SGK geçmişte yaptığınız GSS primlerini size iade ediyor. Yeşil kart alamazsanız eski primleri de geri alamıyorsunuz veya aradaki farkı size vermiyor.

    Ödeyen kişi sayısı %2 %3 civarında olduğu için sistem ödemeyen %98 %97'nin üstüne kurulmuş durumda.

    Ama bu pek adil bir düzenleme olmamış hocam öyle değil mi? Sonuçta küçük bir madde ekleyip geçmişte ödeyenlerin farkını gelecek dönem taksitlerinden düşeceğiz diyebilirlerdi illa nakit olarak vermelerine gerek yoktu..

    Evet adil değil. Ödeyenlerin aleyhine bir durum söz konusu. Kanun koyucular; ödeyenler zaten 70 lira, 200 lira, 400 lira gibi paralar ödüyorlar onlarında ödemelerini 53 liraya düşürüyoruz, bununla yetinsinler şeklinde düşünmüş olabilir.

    Daha kanun teklifi yasalaşmadı meclis oylamasından sonra da ek bir madde ekletebilirler. En mantıklısı sizinde dediğiniz gibi geçmişte ödeyenlerin ödedikleri tutarın tamamının gelecekteki borçtan düşürülmesi.

    Genel Sağlık Sigortasının kendisi zaten gördüğüm kadarıyla adaletli bir sistem değildi. GSS primi çıkmaması gerekenlere de prim çıkartılmış, prim hesaplamaları kanunda yazdığı şekilde değil de keyfi uygulamalara göre yapılmış. Devlet şimdi bu yanlıştan dönmeye çalışıyor ama yanlıştan dönerken ufakta olsa yine bir mağdur kesim bırakmış oluyor.

    Üstadım maalesef bizim devletimiz bunu hep yapıyor. Ama son dönemde beni şaşırtan bir uygulama yaptılar ve duygulandım. ABD'de olduğu gibi vergisini zamanında düzenli ödeyene vergi indirimi getirdiler %5 gibi.

    Bakalım umarım ilerde daha insan odaklı sistemler olur hayatımızda, madurların olmadığı/yaratılmadığı bir sistem.

    Detaylı cevaplarınız için çok teşekkür ederim hocam.

    Rica ederim.

    Evet maalesef %100 adaletli sistemlere geçemiyoruz. Bir yeri yaparken diğer bir yer bozuluyor bu yasalar yapılırken her kesimi memnun etmek kolay değil ama her kesime hitap edebilecek yasaları hazırlamakta devletin asli görevi.

    GSS konusunda da %97'nin işine yarayacağı için %3'lük kesimi biraz görmezden gelmişler ama o %3'ü de memnun etmek zor değil. Sizinde dediğiniz gibi aramızda mahsuplaşırız, ödenenlerin genel toplamdan düşeriz deseler iş bitecek.

    Şimdi GSS'de 1 0cak 2012'den beri hiç ödemeyenin borcu yeni hesapla ortalama 3200 civarında olacak. Ona da belki peşin ödeme indirimi getirirler (gelecek gibi duruyor) bir fayda da bu olabilir.




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.