Şimdi Ara

Genel Sağlık Sigortası Af Kanunu (2/1585) Meclise Gönderildi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
156
Cevap
12
Favori
5.167
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rakipsiz89

    isterlerse yollasınlar hocam onlar almak için uğraşırlar ben ödememek için. Allah göstermesin sağlık ile ilgili problemimiz olmasın yeter. tek pişmanlığım gelir olmayınca ücretsiz faydalanırız diye başvurduk ama g1 çıktı keşke hiç yaptırmasaydım diyordum ama kısmet. vergisini borcunu zamanında ödeyeni keriz yerine koyan her sisteme karşı artık bizde karşılık verelim.

    Yollamazlar hiç korkunuz olmasın. 53 lira da olsa yine ödeyemeyen birçok insan olacak. 3.5 milyon Suriye vatandaşına ücretsiz olduğu için borçlu milyonlarca insan yine ödemek istemeyecektir. Hiçbir siyasi irade de milyonlarca insanı karşısına almayacaktır.

    Siz yine şanslıymışsınız. G1 çıkan kişi sayısı ana konuda gördüğüm kadarıyla oldukça az. Evine sadece 1500 lira giren birçok kişiye de G2 çıkmış. 3000 lira civarında aile geliri olan kişilere de G3 çıkartmışlar.




  • - Genel Sağlık Sigortalılar Devlete Bağlı Hastaneler ve Devlete Bağlı Vakıf Üniversite Hastaneleri dışındaki hastanelerden faydalanamıyor. (Özel Hastane)

    ne yani sgk nın anlaşmalı olduğu özel hastanelerden yararlanamayacak mıyız şimdi bu yasayla?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: biskrem42

    Borç Tutarı
    314,35 TL
    Tahsil Edilen Borç Tutarı
    0,00 TL
    Kalan Borç Tutarı
    314,35 TL
    Tahsilinden Vazgeçilen Tutar (Geçici 69'uncu Md.)
    130,02 TL

    faizleri silmişler

    Başka bişey o 130 lira. Sanırım senin 25 yaşından önceki borçların silindiğini gösteriyor.
  • Güzel bir konu olmuş, teşekkürler bilgilendirme için

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İster 53 TL, ister 3 TL olsun.

    Ö-DE-ME-YE-CE-ĞİM !
  • Arkadaş madde madde yazmış ama konu içinde çok tezat var,

    bir kere soran arkadaşlara söyleyim,önceki borç silinme olayı hiç yaptırmayanların evet ama o yaptırmayanlar yaptıracak,yeşilkart çıkarsa geri yönelik g0 olarak işleneceği için silinmiş olacak.

    Yani aslında silinmiyor düzeltiliyor.Tutar sıfırlanıyor.

    Peki ben G1'ken 1300 ödedim.. şuan 1300 borcum var ve bu ay yeşilkart aldım.Artık G0'ım.. bana şimdi ödediğimi geri verirler mi ? kanunu incelicem ama tahmini olanlarıda dinlerim..

    Yeşilkart'ıda son anda kurnazlık yaparak aldım.
  • + Yeşil Kart Testine girip G0 çıkanların geçmişte yaptıkları tüm prim ödemeleri geri ödeniyor ve sonraki prim ödemelerinden düşülüyor

    Cümle tamamen yanlış arkadaşım insanları yanlış bilgilendirme. yeşilkart çıkana bir daha borç işlemiyor ki? sonraki prim ödemelerinden nasıl düşülsün ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: chaplinn

    - Genel Sağlık Sigortalılar Devlete Bağlı Hastaneler ve Devlete Bağlı Vakıf Üniversite Hastaneleri dışındaki hastanelerden faydalanamıyor. (Özel Hastane)

    ne yani sgk nın anlaşmalı olduğu özel hastanelerden yararlanamayacak mıyız şimdi bu yasayla?

    Orası kesin olarak belli değil. Bu iş ilk 2006'da başlamış ve 2006'da çıkardıkları mevzuatlar farklı, 2008'de güncellenmiş o tamamen farklı, 2012'de zorunlu olunca güncellenmiş o da tamamen farklı. 2016'da bir güncelleme gelmiş ve GSS'de G0'dan G3'e kadar herkes aynı sınıfta sayılmış. Dolayısıyla özel hastaneden ancak devlet hastanesinin sevki ile yararlanılabiliyor.

    Bu yeni kanun teklifi ile özel hastaneden de hizmet alınacağı söylenmişti beklenti o yöndeydi ve gazete haberleri de o yöndeydi ama meclise oylama için gönderilen teklifte bununla ilgili bir şey yazmıyor. Meclise oylamaya sunulacak teklifi ilk mesajda paylaştım. Kanun teklifi şu durumda yasalaşırsa o zaman 2016'da son düzenleme yürürlükte kalacağı için devlet hastanesinden sevk edilmeden yararlanamazsınız.

    Ancak Gelir testi kalktığı ve G0'ı yeşil kartlılar olarak ayrıca bir teste alacakları için yeni bir mevzuat ile özel hastanelerden de doğrudan GSS kapsamında hizmet almanızı sağlayabilirler. GSS'nin SGK bünyesinde kodu farklı ve SGK özel hastanelerle GSS içinde anlaşma yapabilir.

    Kısaca 2016'daki son düzenlemeler ve mevcut meclisteki kanun teklifine göre "şimdilik" özel hastanelerden ve özel vakıf hastanelerinden GSS ile yararlanamazsınız. Ancak kanun teklifi yasalaşıp yürürlüğe girdikten sonra iş değişebilir. Bu sebeple bekleyip görmekten başka çare kalmıyor.




  • rakipsiz89 kullanıcısına yanıt
    silinir eğer yeşilkart g0 alırsan gelir testi yaptırıp,o zaman geriye yönelik düzeltilir,silinmiş gibi olur. ama alamazsan 53ten damgalarlar.
  • En üzüldüğüm şeyde internet kotası için o kadar çalışma yapıldı şu konuya ses çıkaran kimse yok,müstehak galiba bize bu düzen.
  • Konu tamamen yanlış arkadaşlar,orada arkadaşın yazdığı maddelerinde alayı hatalı ve yanlış.Açın pdf dosyasını bi okuyun. gecen 1 ay önce yapılan yapılandırmanın aynısı geliyor fark yok. sadece primler tek şekilde olacak 53 tl gibi o kadar.

    O maddelere bakıp hayallere dalmayın. açın okuyun kanunda öyle bir madde falan yok heveslenmeyin.Bir an bende geri alcam diye heveslendim ama alakası yok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gskysk

    Konu tamamen yanlış arkadaşlar,orada arkadaşın yazdığı maddelerinde alayı hatalı ve yanlış.Açın pdf dosyasını bi okuyun. gecen 1 ay önce yapılan yapılandırmanın aynısı geliyor fark yok. sadece primler tek şekilde olacak 53 tl gibi o kadar.

    O maddelere bakıp hayallere dalmayın. açın okuyun kanunda öyle bir madde falan yok heveslenmeyin.Bir an bende geri alcam diye heveslendim ama alakası yok.

    Nasıl yani hocam ben tam olarak anlamadım şimdi benim işime yarayacak olan şey, geçmiş borçların faizinin tamamının ya da bir kısmının silinip onun dışındaki geçmiş borçların 53 tl ye çekilmesi. Bu doğrumudur yanılıyor muyum ? Pdf yükledim ama telefondan okuyamıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Scawn kullanıcısına yanıt
    Eğer borcun varsa, gidip ben bu borcu 12 ay içinde veya şimdi peşin öducem dersen,faizi falan silecekler. bunu demesen bile geçmiş dönemdeki borcun 53 liradan düzeltılecek,faizinde buna göre tekrar şekillencek. yani şuanki faizin düşecek. borcu öducem dersen eğer tamamen faiz gecikme cezasını siliyolar. zaten 1 ay öncesine kadar bu vardı.

    Ben iki gün arayla bu yapılandırmayı kaçırdım az kalsın 1300 öduyordum. ve yeşil kart aldım geçen hafta. daha önce zaten 1300 kaptırdım..

    Kapalım yeşil kart alanlara ödedıklerı iade yazıyor ama cümle çok kafa kurcalayıcı. SGK uzmanlarını twitterdan takip etmek en dogrusu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gskysk

    + Yeşil Kart Testine girip G0 çıkanların geçmişte yaptıkları tüm prim ödemeleri geri ödeniyor ve sonraki prim ödemelerinden düşülüyor

    Cümle tamamen yanlış arkadaşım insanları yanlış bilgilendirme. yeşilkart çıkana bir daha borç işlemiyor ki? sonraki prim ödemelerinden nasıl düşülsün ?

    Üstadım cümle yalnış değil. Ben konuyu 15 gündür takip ediyorum ve çıkan ne varsa okuyorum.

    + Siz gelir testine daha önce girmediniz ve örneğin size G2'den borç yazmaya başladılar. Bu durumda 8000 lira borcunuz çıktı diyelim. Bu kanun teklifi yasalaştıktan sonra yeşil kart testine girip G0 çıkarsanız geriye dönük tüm borcunuz silinecek.

    + Daha önce gelir testine girdiniz G1, G2, G3 çıktı sizde primlerinizi ödediniz. Bu madde de yazdığım gibi geçmişte yapılan ödeme oluyor. Eğer kanun teklifi yasalaştıktan sonra test yaptırır ve yeşil kart testinde G0 çıkarsa orada yazdığım gibi geçmişte yaptığınız tüm prim ödemelerini geri alabiliyorsunuz. Bu ayrıcalıkta sadece G0 çıkanlara verilmiş yani yeşil kartlılara.

    Bütün mevzuatlar basılı halde önümde duruyor. Madde madde yazmak istemezdim ama "insanları yalnış bilgilendirme" dediğiniz için yazmak zorunda kaldım. Kusuruma bakmayın.

    ---------------------------------------------------

    https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem26/yil01/ss456.pdf

    Madde 14: (Sayfa 97)

    MADDE 14-
    5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin dördüncü fıkrasının ikinci ve üçüncü cümleleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkranın dördüncü cümlesi madde metninden çıkarılmıştır.

    “60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar için 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarı, prime esas kazanç tutarı olarak esas alınır. Ancak, tescil tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde gelir testi talebinde bulunanlardan gelir testi sonucuna göre aile içindeki gelirleri brüt asgari ücretin üçte birinin altında tespit edilenlerin bu sürelerde yaptıkları ödemeler herhangi bir faiz uygulanmaksızın iade veya mahsup edilir.

    Gelelim 5510'un 2014'de yürürlüğe giren geçici 60. maddesindeki (g) bendi ne diyor. (Sayfa 165)

    Yukarıdaki bentlerin dışında kalan ve başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan vatandaşlar, genel sağlık sigortalısı sayılır.

    Yani (g) bendinin üstündeki maddeleri kapsam dışı bırakıyor. Yani o maddelerden birine uyan bir kişi hiçbir şartta GSS primi ödemiyor.

    Peki I bendi ne diyor;

    1) Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar ile gelir tespiti yapılmaksızın genel sağlık sigortalılığı ya da bakmakla yükümlü olduğu kişi bulunmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmamış çocuklar.

    Peki yasayı hazırlayanlar ne demişti tekrar hatırlayalım.

    “60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar için 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarı, prime esas kazanç tutarı olarak esas alınır. Ancak, tescil tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde gelir testi talebinde bulunanlardan gelir testi sonucuna göre aile içindeki gelirleri brüt asgari ücretin üçte birinin altında tespit edilenlerin bu sürelerde yaptıkları ödemeler herhangi bir faiz uygulanmaksızın iade veya mahsup edilir.

    Kısaca yeşil kart statüsünde olan vatandaş daha önce gelir testi yaptırdığında sistem ona G1, G2, G3 dediyse veya bu kişi hiç gelir testine girmediyse bu kanun yasalaştıktan sonra yeşil kart için olan gelir testine girer ve G0 çıkarsa ödediği primi geri alabiliyor. Hiç ödeme yapmadıysa zaten siliniyor ancak yasada açıkca "iade veya mahsup edilir" dediği için bu kapsamdakiler parasını geri alabiliyor.

    http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5510.pdf

    Ayrıca bana inanmıyorsanız da konuyu bir SGK uzmanına sorabilir veya kanun teklifi yasalaştıktan sonra SGK'ya direk olarak sorabilirsiniz.

    -----------------------------------------------------------------

    Son olarak ben kul hakkından çok korkan bir insanım. Bile bile kimseyi yalnış yönlendirmem, istemeden bir hatam olduysa hatam olan kişiden hem özür dilerim hem helallik isterim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: simcell


    quote:

    Orijinalden alıntı: rakipsiz89

    Eee hani gelir testine hiç girmeyenlerin geçmiş borçları ve faizleri komple silinecekti o madde yok ?

    Öyle bir şey yok. O bir beklentiydi ama birkaç saat önce meclise giden kanun teklifinde ve kanun taslağında hiçbir zaman öyle bir madde de olmadı. Bazı gazeteler ve sosyal sigorta uzmanları öyle olsa daha iyi olur diyordu ama olmadı.

    Tabi bu olmayacağı anlamına gelmiyor daha yasa meclis oylamasına sunulacak oylama için sıra numarası vermişler. Plan ve bütçe komisyonunda isterse partiler bir araya gelip kanun teklifinin oylanmasından önce tüm borçların silinmesi diye ek bir madde ekletebilir ve o şekilde oylamaya sunabilirler. Bunu mecliste bulunan partilerden herhangi biri de yapabilir Ak Partinin yapmasına gerek yok.

    İyi geceler. Şimdi olay nedir anlayamadım . Sanırsam 2012 yılında çıktı bu GSS işi . Çıktığı günden bu yana herhangi bir kuruma belge götürmedim , imza vs atmadım. Bir kaç sene önce baktığımda 12 bin tl borcum vardı. Allah dert tasa vermedi yolumuz hastaneye sadece 1 kere oda mide üşütme sebebiyle düştü ve özele gitmiştim. Tam olarak ne yapmam lazım benim şimdi ? Teşekkürler.




  • simcell S kullanıcısına yanıt
    Bilgilendirmen için sağol emek veriyosun ama, iadelerin ne konuda olacağı açıkca yazılmamış, yani daha önce g1 çıkmış ama bu kişi kendimi gidip yaptırdı,devlet otomatik mi yaptı bunu bilmiyoruz.
    Kendisi daha önce başvurup g1 aldıysa,şimdi başvurup yeşilkart alırsa silinceği mechul. (benim aynen böyle şuan durumum)

    Bana yazdığın iki maddeyi konunun başına o şekilde yazarsan insanlar heveslenmez. Bana cevapta yazdıgın iki madde ve bütün primlerin 51 liraya çekileceği dışında başka bir şey yok.

    Peki ben g1den borcluyken 1300 ödedim. sonra 1300 birikti tekrar, ve yeni yeşilkart aldım gecen hafta.Bu durumda ben ne olucam :D
  • Sığmadığı için buradan devam ediyorum.

    Ayrıca kanun maddesi ne diyor? Sadece iade edilir demiyor mahsuplaşılır yani ileriye dönük primlerinden de düşülebilir diyor.

    “60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar için 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarı, prime esas kazanç tutarı olarak esas alınır. Ancak, tescil tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde gelir testi talebinde bulunanlardan gelir testi sonucuna göre aile içindeki gelirleri brüt asgari ücretin üçte birinin altında tespit edilenlerin bu sürelerde yaptıkları ödemeler herhangi bir faiz uygulanmaksızın iade veya mahsup edilir.

    Mahsup etmek, mahsuplaştırmak hesaplaştırmak, bir kişiye hesap açmak, hesap oluşturmak demek. SGK'da burada alacak hesabından bahsediyor.

    Yani SGK diyor ki;

    + Güzel kardeşim benden 5000 TL alacağın var ama istersen bu alacak bende dursun ve sana hesap açayım.
    + Gelecekte kendi işini kurup SGK'ya işveren sigorta primi ödemek istersen bu primleri bendeki 5000 TL'lik hesabından düşebilirim.
    + Gelecekte olur da ailen zenginleşir ve bu sebeple aylık 53 TL olan primden ödemek zorunda kalırsan o 53 liralık pirimleri hesabındaki 5000 TL'den düşebilirim.
    + Olurda ileride emekli olmak istersin ama yaşa takılırsın, prim ödemen durur ama emekli olmak için yaş beklersin. Yaş beklerken bana aylık prim ödemek zorunda kalırsın (çünkü kanun öyle diyor, bakınız emeklilikte yaşa takılanlar) o zaman bendeki 5000 TL'lik hesabından düşerim.

    Bu tabi zorunlu değil isteğe bağlı yani alacağınız olan paranın örnek 5000 TL'nin SGK'da kalmasını istiyorsunuz. Tabi kim ister orası tartışılır.

    Kanunda iade edilir veya mahsup edilir dediği için "+ Yeşil Kart Testine girip G0 çıkanların geçmişte yaptıkları tüm prim ödemeleri geri ödeniyor veya sonraki prim ödemelerinden düşülüyor" yazmışım. Yani isterseniz SGK'dan alacağınız parayı almıyorsunuz ve SGK'da bırakıyorsunuz. Olurda bir gün SGK'ya GSS primi, SGK işveren primi, emeklilik primi gibi primler ödemek durumunda kalırsanız SGK bunları hesabınızdan düşüyor.

    İnşallah anlatabilmişimdir.




  • 700 küsür TL ödemiştim geçen yıl... Ödeyenleri keriz yerine koyacaklar yani he! Haram zehir zıkkım olsun... Aynı şekilde üni kredisi vardı 2k ya yakın faiz ödedim hepsini peşin kapadım, kalktılar faizleri sildiler... Yazıklar olsun ödeyene getirmedikleri düzeltmeler için, herşeyde!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gskysk

    Bilgilendirmen için sağol emek veriyosun ama, iadelerin ne konuda olacağı açıkca yazılmamış, yani daha önce g1 çıkmış ama bu kişi kendimi gidip yaptırdı,devlet otomatik mi yaptı bunu bilmiyoruz.
    Kendisi daha önce başvurup g1 aldıysa,şimdi başvurup yeşilkart alırsa silinceği mechul. (benim aynen böyle şuan durumum)

    Bana yazdığın iki maddeyi konunun başına o şekilde yazarsan insanlar heveslenmez. Bana cevapta yazdıgın iki madde ve bütün primlerin 51 liraya çekileceği dışında başka bir şey yok.

    Peki ben g1den borcluyken 1300 ödedim. sonra 1300 birikti tekrar, ve yeni yeşilkart aldım gecen hafta.Bu durumda ben ne olucam :D

    Kanunda açık açık sizin durumunuzu yazmış. Yazdıklarımın hepsini okursanız orada iki tane PDF var onları indirip okursanız orada hepsi yazıyor.

    Siz herhalde PDF dosyalarını indirip okumadınız. Kanun teklifinde açık açık belirtilmiş. 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin g bendine uyanların ödedikleri primler iade ediliyor veya SGK mahsuplaşma yoluna gidiyor.

    g bendinde ne demiş geçici 60. maddedeki kendinden önce gelen tüm bendleri kapsam içine alın. Bu durumda I bendi ne diyor;

    1) Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar ile gelir tespiti yapılmaksızın genel sağlık sigortalılığı ya da bakmakla yükümlü olduğu kişi bulunmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmamış çocuklar.

    Yani yeşil kartlılar diyor.

    Bu kanun teklifi bu şekilde yasalaşırsa ve herhangi bir yeni değişiklik yapılmazsa siz bu kanun teklifi yasalaştıktan sonra yeşil kart testine girip G0 çıkarsanız varsa önceden ödediğiniz primleri geri alıyorsunuz.

    G0 çıktığı için ne varsa silerler.

    Ancak yasa teklifinde "bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren test yaptıranlar" diye bir ibare var. Siz bu yasa yürürlüğe girmeden gelir testi yaptırıp G0 çıktığınız için sizin primlerinizi geri alıp alamayacağınıza SGK karar verecektir.

    Bu kanun teklifinde de açık açık yazılmış. Kanun teklifinde yazmayan olaylar SGK'nın yetkisine bırakılmış. SGK size isterse ödeme yapar isterse yapmaz. Yaparsa teşekkür edersiniz, yapmazsa herhangi bir hakkınız olmaz çünkü kanun teklifinde açık olmayan durumların SGK hükmüne bağlı olduğu açıkca belirtilmiş.




  • simcell S kullanıcısına yanıt
    işte bu son cümle çok saçma,bende öyle düşündüm ve sgk kurumları o kadar bilgisiz ki bu konularda bu işin içinden çıkamıcaklar,kanun çıktıktan sonra tescil istiyorsa,bir daha gelir testi yaptırırım 1 ay içinde yine yeşil kart çıkar ve kanunun açığından faydalanırım. Resmen referandum öncesi apartopar oy toplama çabası olmuş bu.

    Ben zaten yeşilkartlıyım,öncedende para ödemişim.

    Önceden para ödemiş ama kanundan sonra yeşilkart almışa iade çıkar bana çıkmazsa harbi bu sefer dava açılır.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.