Şimdi Ara

Gelir arttikca, Fiyatlar neden artar? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
1.167
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Blackkan

    enflasyon dediğimiz şeyden dolayı bir mala yıldan yıla belirli miktarda fiyat artışı uygulanır. Devlette halkın bu fiyat artışı altında ezilmemesi için maaşlara bu oranı dengeleyecek miktarda zam yapılır. Alım gücü ile enflasyon oranı dengede tutulur yani. Bu sisteme göre bir insanın maaşı artsada hayatında herhangi bir iyileşme olmaz. Buna kökten bir çözüm bulmak gerekli.

    Bunun çözümü yüksek teknoloji ürün ihracatından geçiyor. Yüksek teknoloji ürün ihraç etmediğimiz sürece orta gelir tuzağında kısılıp kalırız.
    2008 yılına kadar kişi başı milli gelirimiz ciddi derecede artış gösterdi. Amerika bol bol dolar basıp parasal genişleme yaptı. Yani doların değerini düşük tuttu. Biz ve bizim gibi gelişmekte olan ülkeler ise bu para kaynağı ile yüksek büyüme oranları gösterdiler (Gelişmekte olan ülkeler arasında en az büyüyenlerden biri yine bizdik). Bu sayede kişi başı milli gelirimiz 2008 yılında 10bin dolar seviyesine geldi. Sonra küresel kriz çıktı ve dünya piyasaları duraksadı. Biz de bu zamana kadar yüksek teknoloji ürün yatırımı yapmak yerine paraları inşaata saçtığımız için bu krizden direk etkilendik. Para akışı azaldı. Ekonomi yavaşladı. Sonraki yıllarda hep yerimizde saydık (2013'e kadar). 2013 sonrasında ise ülkenin iyice çivisinin çıkmasından dolayı yabancı yatırımcı yavaş yavaş kaçmaya başladı. 2015 yılına geldiğimizde ise kişi başı milli gelir 9 bin dolar seviyesine düştü. Tabi bunu açıklamıyorlar yada açıklamaya korkuyorlar. Bu rakam ekonomistlerin telaffuz ettiği rakam. Sonuçta ekonomimiz son 7 senede büyümek yerine küçüldü. Üstüne bir de 2002-2008 arasında eskisine göre iyileşen gelir dağılımı; 2008-2015 arasında eskisinden daha da kötü hale getirildi. Halk iyice fakirleşti.




  • Ulkenin refahligi arttiginin gostergesidir. O ulkede isciye daha fazla para vermek zorundasin.
    O urunlere talep artar
    Urunlerin daha saglikli ulasmasi icin ulasimi daha luks olur. Maliyetin artmasi demek
    Devlet ulke ferahi arttigi icin urunlere sinir koyar mesela kimyasal kullanmasin vs. Maliyeti artar demek
    O ulkede yasli nufusu arttar emekli maasida artar devlet masrafi daha artar vergiler koyar ustune sirf yasli diye degil farkli vergiler koyar.

    Cografya ogrencisi olarak zEkonomik Cografya gozunden



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr.Mareşal -- 14 Kasım 2015; 11:27:33 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • martı döner ile gerçek et döner arasındaki fiyat farkı neden kaynaklanıyorsa genelde ondan kaynaklanır. maliyet artarsa fiyat da artar
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cok yakinda


    quote:

    Orijinalden alıntı: forumu

    Bir nevi aç gözlülük yani.

    Bir filmde ki replikte dendiği gibi" aynı şişe, aynı şarap ama önceden 40 liraydı şimdi neden 45 lira?"

    Cevap, üretenin daha fazla kazanmak istemesi oluyor o zaman.

    Yanlis.
    Ureten daha fazla kazanmak ister ama bunun nedeni piyasada tutunabilmektir. Bir isletme surekli yenilikler bulup esnek davranmazsa eninde sonunda batar.
    Senun dedigine gore bir sirket daha fazla kazanmak istedi diyelim. Basit bir gamleyle fiyatlara zam yapti. Peki bu firma nasil tutunacak. Rakip firma esdeger urunu daha ucuza uretiyor. Kacinilmaz son. Batti.
    Peki firmalar serbest piyasa ekonomisinde ne yaparlar. Esdeger urunu iki ayri firma uretiyor diyelim. Piyasanin toplam talebi 1000 olsun. Bu iki firma toplam talebi yari yariya paylasiyorlar cunku fiyatlari esit. İlk firma arge bolumunde geliatirdigi bir teknikle uretim maliyetini dusurdu. Bunu fiyatlarina yansitti. Artik avantajli olan firma budur. Toplam talebin buyuk cogunlugunu toplayacak. Diger firma daha radikal bir karar aldi ve fiyatlarini o da duaurdu. Simdu avantajli firma bu oldu . bu sefer bu firma toplam talebin buyuk cogunlugunu toplar. Bu islem nereye kadar tekrar eder. Firmalar marjinal olarak kar maximisayonunu sagladigi noktaya kadar devam eder. Bu niktada kar iktisadi olarak sifirdir.
    İste piyasalar boyle calisir. Tabiki bu serbest piyasa ekonomusi icin gecerlidir.

    Fiyat bence her zaman için önemli bir unsur değildir.Önemli olan insan psikolojisidir.Sosyal mühendislik denilen alan yani.Apple dünya üzerinde alanında fiyat olarak pahalı tabakada yer alan bir firma fakat satış rekorları kırıyor.Benzer işlevleri,teknolojileri daha uygun fiyattan sunan bir sürü rakibi varken Apple en yüksek kâr oranıyla alanında lider çünkü insanları etkileyebilen insanlara ürünü en iyi şekilde pazarlayabilen bir şirket.

    Maddi geliri bu firmanın ürünlerine yetebilecek hatta fazla gelecek insanlar için zaten bir sorun teşkil etmezken asgari ücretle bu telefonu alanlarda var.Konuştuğumuz iş sektörleri belki farklı ama bu konuda düşüncemi belirtmek istedim.Türkiye'de ekmek aldıktan sonra para üstü kuruşları sayan millet alternatiflerine göre tonlarca pahalı olan Apple ürününü gözü kapalı alabiliyor




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Key

    demekki zammın bir amacı yokmuş ...bence artik yediklerimiz içtiklerimiz giydiklerimiz veya kullandigimiz eşyalarda indirim talep etmek daha iyi olacak ozamnda maaşlarımızı düşürmek isterler herhalde..

    Aynen öyle zaten zam isteyenleri zam bekleyenleri anlayamıyorum.Asgari ücret resmi olarak arttığı anda türk lirasında çok ciddi bir değer kaybı yaşanacak.Bu ne asgari ücretliye yaracak ne de memurlara.Sermaye sahipleri için büyük bir fırsat.Asgari ücretten dolayı artacak olan x kat giderleri 3x olarak gösterip millete daha da pahalıya satacaklar her şeyi.
  • Herkes 10 lira kazanırken ekmeği 1 liraya satarsın. Eğer herkes 100 lira kazanıyorsa ekmeği insanlar 10 liradan alabilir hale gelir. Senin 1 ekmekten kazanacağın 1 lira da çok değersiz olur. Ekmeği 10 liraya koyarsın.
  • Hort.

    Golf -ki bedava verseler almam- dizel otomatik 140bin lira olmus. Ama halen satiliyor.

    Demek ki gelir artmis. Ama fiyat da artmis.Sonucta gelir gider dengesinde degisen bir sey yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.