Şimdi Ara

Geleceğin sanal gerçeklik teknolojisinde iyiliğin veya kötülüğün, haramin veya helalin yaratıcı katında önemi varmıdır ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
0
Favori
1.170
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar
    Bir çoğumuz biliyor ki sanal gerçeklik diye bir şey var.Deneyenler bilir şuan emekleme aşamasında olan bir teknoloji olmasına rağmen epey bir etkileyicidir.Gelecekte bu sanal gerçeklik teknolojisi inception filmini izleyenler bilir onun gibi olursa. Yani sanal ortamda dokunduğunu hissettiğin yediğin elmanın tadını aldığın insandaki duyu organlarının hepsinin sanal ortama entegre olduğu bir teknoloji olacak bana göre.Ve hatta bunları gerçek dünyada yattığın yerden yapıcaksın. Lucid dream yapanlar bilir bir nevi rüyayı kontrol edebilme gibi olucak.Beyninin içinde yaşıcaksın bir nevi şu an da bu gerçek dediğimiz evren o şekilde yaratılmış bana göre.Böyle bir sanal ortamda yaptığın iyiliğin veya kötülüğün günah veya sevabın yaratıcı katında önemi nedir sizce ?
    Örneğin o sanal dünyaya giren biri zina yapıcak yada ne bilim yaratıcının haram kıldığı şeyleri yapıcak domuz eti yicek , içki içecek(sanal ortamda olsa sarhoşluk hissiyatını vericek) bu durumda bu yapılanlar aynen gerçek dünyadaki gibi haram mı sayılacak yoksa bir önemi yokmu ? Eğer öyle olursa bu yaratıcıyı aldatmak olmazmı? yada ne bilim o ortamda ibadet edicek yada kabeye gidicek ve bunların hepsini hissedebilicek.Biz belki göremeyiz ama eğer bu teknoloji dediğim gibi olursa geleceğin dini tartışma konuları bu olucak. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz arkadaşlar? Sonuna kadar okuyan arkadaşlara teşekkürler.


    Edit: İlerde bu teknoloji eğer bu şekilde olursa dini tartışma konuları çok değişecek çoğu hoca error verecek :) örneğin adamın biri şunu bile sorabilir ilerde "hocam oruç tutarken sanal ortamda su içsem orucum bozulurmu ?" yada hocam sanal ortamda abdest alıp gerçek dünyada namaz kılsam namazım kabul olurmu:) vb.. bir çok hocalara error verdirecek bu tarz sorular olucak. ve tahminimce hocalar işin içinden çıkamayıp bu teknolojiyi kullanmayı haram kılıcaklar ve şeriatla yönetilen bir çok ülkede bu teknoloji yasaklanacak. çünki orda zina veya yaratıcının haram kıldığı şeyleri sanal ortamda yaparsan ve buna haram derse hocalar bu sefer millet dicekki o zaman bu sanal dünyanın bir gerçekliği var ben sanal ortamda namaz kılarsam farzı yerine getirmiş olurum dicekler ama bir çok hoca bu konuda birbiri ile tartışacaklar. herhangi bir önemi yok orda zinada yapsan adamda öldürsen veya ibadette yapsan herhangi bir günahı veya sevabı yok deseler bu seferde millet yaratıcının yasaklamış olduğu şeyleri sanal ortamda rahatlıkla yapabilecekler. o yüzden bu teknolojiyi kullanmayı komple haram dicekler. bana göre buradaki helal,haram ve farzlar sanal ortamda da aynı şekilde olacak. Çünki bu teknoloji rüyadan farklı olarak bunu kendi istek ve iradenle yapıyorsun



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi **Nightmare** -- 7 Temmuz 2017; 18:56:29 >







  • Ben soruyu çok beğendim. Cevap veren pek çıkmaz gibi geliyor.
    Farklı bir başlık da ben açtım. Ona da pek cevap gelmedi :))
  • Gerçekten sağlam soru hocam
  • Eğer dediğin gibi tüm duyu organlarına gerçeklikle aynı şekilde hitap edecekse bence o dediğin şeyler günah sayılabilir. Mesela harama bakmak günahtır. Sen bundan 1000 sene önceki birine ''Gelecekte bir teknoloji çıkacak ve evinden istediğin ülkeyi, manzarayı görebileceksin. Tabii bunun yanında cinsellik olarak da istediğin şeyi sanal bir şekilde görüntüleyebileceksin'' desen o zamanın insanı da bu haram olur mu olmaz mı diye düşünürdü. Ama şuan sanal ortamda da gerçekte de harama bakmak hemen her müslüman tarafından günah kabul ediliyor. Yani diyeceğim o ki şuan varsayımlarla konuşmak zor ama bahsettiğin teknoloji geldiğinde insanlar ellerini vicdanına koyup akla yatkın bir karara varabilirler diye düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LePortaBim -- 24 Nisan 2017; 18:9:23 >
  • Cidden bende merak ettim. O kadar uğraştığım insan var sanalda diğer dünyada karşıma çıkmazlar inş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LePortaBim

    Eğer dediğin gibi tüm duyu organlarına gerçeklikle aynı şekilde hitap edecekse bence o dediğin şeyler günah sayılabilir. Mesela harama bakmak günahtır. Sen bundan 1000 sene önceki birine ''Gelecekte bir teknoloji çıkacak ve evinden istediğin ülkeyi, manzarayı görebileceksin. Tabii bunun yanında cinsellik olarak da istediğin şeyi sanal bir şekilde görüntüleyebileceksin'' desen o zamanın insanı da bu haram olur mu olmaz mı diye düşünürdü. Ama şuan sanal ortamda da gerçekte de harama bakmak hemen her müslüman tarafından günah kabul ediliyor. Yani diyeceğim o ki şuan varsayımlarla konuşmak zor ama bahsettiğin teknoloji geldiğinde insanlar ellerini vicdanına koyup akla yatkın bir karara varabilirler diye düşünüyorum.

    Benim dediğim görüntü değilde aynı matrix filminde ki gibi olmasından bahsediyorum.Bu durumda bana göre zina o ortam da günah değilde haram olur. Yada orda bir insanı öldürürsen o da haram olur.Aynı şekil de abdest alıp namaz kıldıgında yada o ortamda kabeye gittiğinde aynı sevabı alırsın bence.Bizim evrenimizde ki yaratıcının kurallarının geçerli olması lazım.Çünki bu sistemi kötüye kullanmak isteyenler olucak. Zina eğer o ortamda günah dersek bu durumda çoğu kişi orda tüm kötülükleri rahatlıkla yapabilir nasıl olsa günah diye.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • GTA oyunu gibi düşünün şu an bilgisayar başından yönetiyoruz karakteri fakat dediğim gibi sanal gerçeklik olunca o karakter sen olucaksın etrafındaki sanal nesneleri hissedebilip onlarla etkileşime girebileceksin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Eskel

    Gerçekten sağlam soru hocam

    Teşekkürler hocam.
  • Şu an bi tane dizi var. İnsanlar para verip, sanal vahşi batı ortamına giriyor. Oradaki yapay zeka robotları öldürüyolar, tecavüz ediyolar. Bu dizide baya sorgulanmış sanal günah muhabbeti.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O zamana din min kalmaz

    Edit: İmla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Khan Aitmatov -- 25 Nisan 2017; 0:41:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ha gayret cevaba yaklaşıyoruz. bir el atın.

    sanal gerçeklikte ödülümüz sanal cennet ve sanal cehennem olsa yeterli gelmez miydi.
    yoksa sanal iyilikler için gerçek cennet mi talep ediyorsunuz? ger-çek cen-net?
    şu anki yaşamın sanal gerçeklik olmadığının garantisi var mı?

    hep diyorum kimse merak etmiyor. bundan önce neydik? nerdeydik? onu düşünün bulun.
    bundan sonra ne olacağımızın cevabı belki de ordadır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi laserss -- 25 Nisan 2017; 8:58:16 >
  • **Nightmare** kullanıcısına yanıt
    matrix filmi gibi diyorsan orada tüm insanlık bir köleydi.bilinçli olarak orada değiller.ve en önemlisi orda birisni öldürüsen gerçekte d e ölüyor.diğer taraftan sorunun cevabını bilemeyiz.
  • insanın kendisini özelleştirmesi makul olan çözümdür. bu özelleşme esnasında insani olan duyguyu geliştirmek de anlamlıdır. sanal bi alemdesiniz burası sizin reelde yapamadığınız şeylerse zaten siz osunuz demektir. mevzuyu sevab günah olarak algılamak bu açıdan bakınca ne kadar zorlamalı bi yorum anlaşılıyor aslında.

    bazı holywood yıldızları 5000 kadınla fiilen birlikte oldum diyor.halbuki aile deneyimi de var olan ya da yapabilecek durumda olan kimseler. şimdi siz de o olamadığınızdan ötürü denen bi aleme girmenin ne manası var.

    insanın olması gereken şey bellidir bunu sevab ya da günah argumanıyla sunmazsanız ahlaki olanın aslında örtüştüğü değeri de sevabmış gibi algıladığını görürsünüz.

    diynin akla hitab etmeyen yönlerini çok iyi kavramak lazım. ensest batının bazı ülkelerinde yasaldır. zira akıl demiş ki sen ve karından neşet eden sen ve hanımındır ve bununla ne yapıyorsan yine sen olan çocukla aynen takılabilirsin.

    şimdi aklın bu zaviyesine göre siz buna dur demek için bi şey öneriyorsunuz ve buna diyn diyorsunuz. birincisi bu ne kadar yanlış ve ikincisi bu ne kadar doğru?

    diyn anne ve kız kardeşi haram kılmış. yani bunu akledemez mi idik? diyn evet yapınız gereği akledebilmeniz mümkün değildi diyor. gerçekten salt akla göre bu doğal bi haldir. akılla bi yere gitmek isteyen kimseye bunu teklif ettiğinizde dna nın ensest yapısını diyne yorduğu da görülen bi şey. kişi düşünerek bulucam diyor ve mesela ademin çocukları da öyleydi diyerek hazırda bilinen gerçeği, görmediği şehadet etmediği bi hayale tercih ediyor.

    şimdi bunu diyn demese aramızdan birisi dese idi ona gökten vahiy mi indi sana demek zorundayız. doğal akıl gereği bunlar normaldir ve sen sapma gösteriyorsun sapıklardan olmuşsun. o da bize asıl sapık sizlersiniz derse buna inanç duymasını istediği kimseler bakımından diynin ne olduğu ve taraftarı denen kimselerin ne türden akli oyunlarla karşılaşacağı veya karşılaştığı görülebilir.

    siz bu açıdan bir rasul gibi görülebilirsiniz halbuki ben sadece sizin gibi bi insanım demek durumunda iken.

    toplamda aklın ve o aklın düş dünyasının reel görünümleri bakımından insanın herkes gibi birisi olmadığını anladığı bi zaman dilimi gerçekleşmektedir. bu süreçteki düşünsel duygu birikimini farklı kılmak için çaba göstermesi ise onu anlamlı kılar.




  • Önemi olur, niye olmasın?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Donald Trump kullanıcısına yanıt
    Katılıyorum fakat nasıl o ortamda haram işlersen haram olursa.Aynı şekilde o ortamda namaz da kılarsan farzı yerine getirmiş olursun sanal dünyada

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kingman29

    Şu an bi tane dizi var. İnsanlar para verip, sanal vahşi batı ortamına giriyor. Oradaki yapay zeka robotları öldürüyolar, tecavüz ediyolar. Bu dizide baya sorgulanmış sanal günah muhabbeti.

    Hocam dizi ismini alabilir miyim?



    Ayriyeten bence günah sayılır. Şu an sadece herhangi bir görsel olarak açıp, izlediklerimiz bile günah sayılıyorken (harama bakmak), bilinçli bir şekilde sanal bir alemde varolup orada bu eylemleri gerçekleştirmek bence yine de günah.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sanal dünya gerçek dünyada değişiklik yaratmıyorsa önemi olmamalı

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu hakkında sözlükte bir düşüncemi paylaşmıştım, hatırladığım kadarıyla buraya yazayım.

    Yer yüzünde insanlık olarak hepimiz evrenin de ötesinde bir noktada kendi kendimizin simülasyonlarını yaratıp oynadığı farklı bir varlıklarız.
    bu simülasyonda kullanılan model adı; insan
    haritası; evren ve dünya
    Vücudumuz ve çevremizde algıladığımız her şey yine bu programın ürünü. . aslında beynimiz gerçek bizler ile bu dünya üzerinde yaşayan biz arasında bağ oluşturan sıradan bir donanım.
    Şuan ki mevcut vücudumuz ile fiziksel olarak dokunabiliyor, hissedebiliyoruz, düşünebiliyor ve diğer tüm insansı vasıfları gerçekleştirebiliyoruz ama tüm bu hisler ve diğer şeyleri aslında gerçek olan diğer benliğimiz ile hissediyoruz. insan olan
    Biz ile adını henüz koyamadığım gerçek olan biz bu beyin sayesinde eş zamanlı olarak iletişim kuruyoruz.
    Bu haritadaki senaryomuz bittikten sonra mevcut evrendeki farklı bir haritada, farklı bir simülasyon formunda oyuna devam edeceğimiz fikri de olası. eski çağ insanları bu bilinci kavrayamadığı için dinler ve mitlerde çeşitli isim ve özelliklerde haritalardan bahsederler. cennet ve cehennem, valhalla gibi.

    Edit: İmla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tastarakay -- 25 Nisan 2017; 14:30:05 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • AzRocK kullanıcısına yanıt
    westworld
  • Güzel bir soru boş bir zamanımda cevaplandıracağım. Mobilden giriyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.