Şimdi Ara

Garmin nüvi 200 ile iz kaydı / rota kaydı / track logging

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
4.660
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Saygıdeğer Navigasyon Severler,

    İz kayıt ile ilgili olarak Nüvi 200W için aşağıdaki linkte daha önce uzunca bilgiler verilmiş. Ancak bizim cihazımız Garmin Nüvi 200 olduğu için arada farklar var. Bu sebeple Nüvi 200 cihazında iz kayıt özelliğini kullanmak için yapılması gerekli ve karşılaşabilecek problemleri bu forumda paylaşacağız.
    Nüvi 200W için daha önce verilen bilgiler (sarikanarya567'ye teşekkürler):
    http://forum.donanimhaber.com/m_24662343/mpage_5/tm.htm

    Kendi Nüvi 200 cihaz tecrübelerimi aşağıda yazıyorum:
    Şu an Gamrin Nüvi 200 içindeki güncel Software versiyonu 5.0 dır. Ancak iz kayıt özelliğini kullanabilmek için cihaza 3.4 software versiyonunu kurmak gerekiyor. Çünkü 3.4 sürümünden daha güncel sürümlerde Garmin firması iz kayıt özelliğini kapattı. Sofware versiyonuna aynı zamanda firmware de deniyor. Nüvi 200 için 3.4 software (Firmware) versiyonunu aşağıdaki linkten yükleyebilirsiniz:
    http://www.gawisp.com/perry/nuvi/
    Burada nuvi200_340.exe 'yi download edeceksiniz.
    Daha sonra Nüvi 200 ü bilgisayara takıp, nuvi200_340.exe yi çalıştıracaksınız. Ancak bu yükleme sırasında elektrik kesilirse Nüvi 200 kullanılamaz hale gelebilir. Bu yükleme süresi 10 saniye civarındadır. Yükleme bitince nüvi 200 'ün bilgisayar bağlantısını çıkarmanız isteniyor. cihazın USB kablosunu sökün, zaten daha sonra cihaz açılacak ve kendi kendine 3.4 sürümünü kuracak. Kurarken de cihaz ekranında DOWNLOADER DOWNLOADING gibi yazılar göreceksiniz, bitince de normal olarak açılacak. Daha sonra cihazın Ayarlar-Sistem-Hakkında menüsünden girip Software Version 3.40 olduğunu görün. Artık gönül rakatlığı ile iz kaydı yapabilirsiniz.

    İz kaydı yapmak için uyduları bulduktan sonra;
    Menü ekranında Haritaya Bak butonuna basın.
    Harita ekranında sağ aşağıdaki Hız butonuna basın (eğer rota vermişseniz Varış butonuna basın).
    Daha sonra Hız Göstergesi üzerine 10 saniye boyunca elinizi basılı tutun.
    Daha sonra ekrana Shutdowns ekranı gelecek, burada Next butonuna basın.
    Veeee böylece Logging Control ekranına geldik. Burada Start Recording butonuna basınca iz kayıt başlıyor. Ve harita yani sürüş ekranına geri dönüyor, yalnız ekranın orta üst kısmında şeffaf bir STOP butonu çıkıyor. Bu stop butonuna basınca iz kayıt durduruluyor.

    Bu kayıtları görmek için cihazı bilgisayara takın. G:\Garmin\Logs (Garmin cihazının iç hafızası) altında klasör olacak. Benim oluşan klasör ismi 20090723_054432 . Ve bu klasörün içinde de gps.bin ve nav.bin diye iki adet data oluşuyor. Bunlardan gps.bin datasını kullanıyoruz.

    Benim yaptığım iz kaydı 6 noktadan oluşuyor ve boyutu 216 bayt. Cihaz her saniyede 1 adet kayıt alıyor. Bu demektir ki 6 saniyelik kayıt 216 bayt ise, 1 saatlik kayıt = 126 KB (kilobayt).

    Karşılaştığım Problem:
    İlk başta 3.4 versiyonunu yükledim ve Start Recording yaptım, daha sonra kaydı bitirmek için sürüş ekranında STOP'a bastım. Fakat cihazı bilgisayara bağlayınca, G:\Garmin\ altında yani iç hafızada Logs diye bir klasörün olmadığını gördüm, halbuki iz kaydını yapmıştım.
    Bunun sebebi cihazda virüs var ve muhtemelen Logs klasörünü oluşturamıyordu. Ben cihazı bilgisayara takıp G:\Garmin\ içinde kendim Logs isimli yeni bir klasör oluşturdum. Daha sonra cihazın kablosunu çıkarıp uyduya bağlanıp tekrar iz kaydı yaptım. Ve sonra bilgisayardan cihaza bağlanınca G:\Garmin\Logs\20090723_054432\gps.bin datasının olduğunu gördüm.

    Genel Bilgiler:
    İki farklı tür iz kaydı vardır. Garmin Nüvi 200 cihazının yaptığı iz kaydı Raw Data türüdür. Raw Data ham kayıt anlamına geliyor, ve nerde olursan ol bulunduğun noktayı kayıt ettiğini gösteriyor, bu tür kayıt en iyi ve kaliteli türdür. Raw data türünde kayıt sınırı yoktur. İstersen günlerce kayıt yapabilirsin. Ancak şuna dikkat etmek gerekiyor: örneğin Garmin nüvi 200 cihazının iç hafızası 240 MB, ve boş yer 22 MB ise, iz kaydı yaparken kaydın 20 MB'ı geçmemesi gerekiyor. Aksi halde Nüvi 200 kilitleniyor ve çalışmıyor. Bu türün artı yönleri sınırsız kayıt yapması ve her yeri kaydetmesidir. Negatif yönü ise hafıza dolarsa cihazın kilitlenmesidir. Bunun önüne geçmek için hafıza dolmadan önce cihazı bilgisayara bağlayıp G:\Garmin\Logs altındaki kayıtların silinmesi gerekiyor.

    İkinci tür iz kaydı ise Breadcrumbs yöntemi olup, bu türde sadece haritada işlenmiş yol üzerinde kayıt yapmaktadır ve 10000 nokta sınırı vardır. Breadcrumbs türü iz kaydını kullanan cihaza örnek olarak Nüvi 760 verilebilir. Bu türün eksi yönü kayıt sınırı olması ve sadece yol üzerinde kayıt yapmasıdır.

    İz kayıtlarını Google Earth de görmek için gps.bin datasını *.gpx türüne çevirmeniz gerekiyor. Bunu da Nutrak progarmı ile yapabilirsiniz (wNutrak v0.16a)

    Linkler:
    http://www.gpspassion.com/FORUMSEN/topic.asp?TOPIC_ID=98909 (41 sayfa forum)
    http://www.marcforrest.com/2007/11/15/garmin-nuvi-200-track-hack/ (Fotoğraflar var)
    http://www.anpo.republika.pl/download.html (wNutrak v0.16a progarmını donload edebilirsiniz)
    http://e-trex.info/fw/nuvi/ (Diğer Garmin Nüvi modelleri için iz kaydı software versiyonları)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi huseyin10 -- 20 Ağustos 2009; 9:40:32 >







  • Yukarıdaki yazıda iz kaydı yaparken dikkat edilmesi gereken bir hususun hafıza olduğunu söylemiştim. Garmin cihazında iç hafızada fazla yer olmayanlar aşağıdaki dataları silerek yer açabilirler:
    1- G:\Garmin\ içindeki GUPDATE.GCD yi silebilirsiniz. Çünkü cihaz kendi içinde yüklü Software version ile GUPDATE.GCD yi karşılaştırır, ve fark yok ise normal olarak açılır, fark varsa bu defa GUPDATE.GCD yi çalıştırıp yeni software versiyonunu yükler. Yani normal çalışmada GUPDATE.GCD ye ihtiyaç yoktur.
    2- G:\Garmin\Voice içindeki Turkce__.vpm ve turkce__.sum haricindeki tüm dataları silin.

    Ben yukarıdaki işlemleri yaptım ve cihaz sorunsuz çalışıyor.
  • Az önce 5 dakikalık bir kayıt yaptım cihazın içindeki boyutu 8,25 KB . Bu 5 dakikalık kayıtta 300 adet nokta var.
  • Ellerine kollarına sağlık, çok güzel bilgiler.

    Peki şunu yapabiliyormuyuz? Garmin Nüvi 200'ümde yüklü olan Navcity 2009.02 haritasının yerine kendi iz kayıtlarımdan bir haritayı nasıl hangi programla yaparım?

    Yani bizim buraların köy yollarını çizip .img uzantılı bir map nasıl yapabilirim? Ya da Google Earth'de çizdiğim yol çizgileri veya dereler gibi çizgileri, yolları Garmin Nüvi 200'e nasıl kaydedebilirim?
  • Bildiğim kadarı ile kendimiz cihaza atamıyoruz.
    Ama Başarsoft firmasına göndererek bir sonraki harita sürümünde bu yollar güncellenebilir. Öncelikle köy yollarının iz kaydını alın, daha sonra bu gps.bin kayıtlarını Başarsoft firmasından candan@basarsoft.com.tr ve yalcin@basarsoft.com.tr mail atın.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Karadeniz Otoyolu

    Ellerine kollarına sağlık, çok güzel bilgiler.

    Peki şunu yapabiliyormuyuz? Garmin Nüvi 200'ümde yüklü olan Navcity 2009.02 haritasının yerine kendi iz kayıtlarımdan bir haritayı nasıl hangi programla yaparım?

    Yani bizim buraların köy yollarını çizip .img uzantılı bir map nasıl yapabilirim? Ya da Google Earth'de çizdiğim yol çizgileri veya dereler gibi çizgileri, yolları Garmin Nüvi 200'e nasıl kaydedebilirim?




  • Evet bu güzel bir fikir. Peki şöyle de yapabilir miyiz?

    Benim cihaz gittiğim bütün yolları mavi renkli bir şerit şeklinde sürekli kaydediyor .gpx olarak. Sonra eve gidince direkt Google Earth'de açabiliyorum. Bu bahsettiğim köy yollarını gpx olarak başarsofta göndersem? Yayınlarlar mı bir sonraki sürümde?
  • Evet, bu şekilde yaparsanız bir sonraki sürümde yayınlanır.
    quote:

    Orijinalden alıntı: Karadeniz Otoyolu

    Evet bu güzel bir fikir. Peki şöyle de yapabilir miyiz?

    Benim cihaz gittiğim bütün yolları mavi renkli bir şerit şeklinde sürekli kaydediyor .gpx olarak. Sonra eve gidince direkt Google Earth'de açabiliyorum. Bu bahsettiğim köy yollarını gpx olarak başarsofta göndersem? Yayınlarlar mı bir sonraki sürümde?
  • Karşılaştığım İkinci Problem:
    Logging Control ekranında Start Playback butonuna basınca cihaz kapanıyor. Bu sorun yabancı forumlarda da konuşuluyor, ancak şu ana kadar bir çözümü yok.
  • Diğer Garmin cihazların iz kaydı özelliğini açmak için gerekli Software sürümlerini veren bir site buldum. Rus sitesi olduğu için ne kadar güvenli olduğunu bilmiyorum, ama iz kaydı desteği olan cihazları örneğin fw_nuvi7x5_id0870_en_v330+tracklog.rar diye belirtmiş. Fakat Nüvi 310 cihazı için tracklog versiyonu yok.

    Garmin Nüvi 200W, 205, 205W, 215, 215W, 760, 775 için, daha doğrusu Nüvi 2xx, 2xxW, 2x5, 2x5W, 7xx, 7x5 modelleri için iz kaydı:
    http://e-trex.info/fw/nuvi/
  • quote:

    Orijinalden alıntı: huseyin10

    Karşılaştığım İkinci Problem:
    Logging Control ekranında Start Playback butonuna basınca cihaz kapanıyor. Bu sorun yabancı forumlarda da konuşuluyor, ancak şu ana kadar bir çözümü yok.
    Buna üzüldüm açıkası. Sürüm/Yazılım uyuşmazlığı mı o acaba?

    200W'de playback yapıyor sağlıklı şekilde. Yalnız; bu logging olayı için gerekli güncellemeyi yaptıktan sonra cihazın, listelemelerdeki dikdörtgen kutusu çizgilerinde ve Nereye? menüsündeki kare kutu çizgilerinde ufak deformasyonları farkettim. Güncelleme öncesi yoklardı.

    Eski (log özelliği olmayan) sürümü tekrar yükleyip emin olmak istiyorum. Bakalım bir...
  • Geçen hafta 20 dakikalık kayıt yaptım, cihazda 33 KB yer kaplıyor. Bu demektir ki 10 saatlik kayıt yapsak 990 KB yer tutacak.
  • Ben 6 saat kesintisiz kayıt yaptım hiçbir sorunla karşılaşmadım 200w de.
  • Bu kaydın boyutu kaç KB?
    Cihazın içinde gps.bin dosyasının boyutuna bakabilirmisiniz?
    quote:

    Orijinalden alıntı: sarikanarya567

    Ben 6 saat kesintisiz kayıt yaptım hiçbir sorunla karşılaşmadım 200w de.
  • Arkadaşlar Nüvi 200W ile, ~8 saat gidiş ve ~8 saat geliş yaptım. Konya - Kalkan, Fethiye - Konya şeklinde. Mola yerlerinde ise bir sürü ekran görüntüsü aldım scrn klasörüne. Hiç sorun olmadı. Sorunsuz kayıt yaptı!...

    Doğal olarak mola yerlerinde cihazı hapatınca kayda ara verdi, açınca otomatik olarak devam etti. Boyutuna bakmadım, şu an da bakamıyorum (dosyalar harici HD'de). Bakınca haber edeyim.
  • Sayın huseyin10,

    Ben de Garmin Nuvi 1410 model bir cihaz kulanıyorum. Bu cihazın da özelliklerinde nokta kaydından bahsediliyor. Ancak nasıl olacağı konusunda bir bilgi bulamadım. Sizin yöntemi denedim (hız 10 sn basılı tut vs) bahsedilen ekranlar gelmedi. Software version 3.30 denmekte.

    Yardımcı olursanız sevinirim.

    Şimdi cihazı PC ye bağladım ve Software version 4.10 oldu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi prmtr -- 24 Mayıs 2010; 1:46:07 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: prmtr

    Sayın huseyin10,

    Ben de Garmin Nuvi 1410 model bir cihaz kulanıyorum. Bu cihazın da özelliklerinde nokta kaydından bahsediliyor. Ancak nasıl olacağı konusunda bir bilgi bulamadım. Sizin yöntemi denedim (hız 10 sn basılı tut vs) bahsedilen ekranlar gelmedi. Software version 3.30 denmekte.

    Yardımcı olursanız sevinirim.

    Şimdi cihazı PC ye bağladım ve Software version 4.10 oldu


    Nokta kaydı başka, iz kaydı başka bir özellik. Benim anlattığım iz kaydı, yani track logging. bu model için internette araştırmak lazım ama ben bulamadım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.