Şimdi Ara

Galaksimizdeki dev yıldızda benzeri görülmemiş bir patlama yaşandı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
1.943
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Habere denk gelince malum Betelgeuse mi dedim; şaşırtmadı. Bu sıra dışı yıldızın bir süredir "can çekiştiği" biliniyor.

    Büyük kütleli yıldızlar çok daha yüksek basınç ve sıcaklıktan ötürü füzyona müsait yakıtlarını daha çabuk dönüştürüyorlar; o sebeple ömürleri küçük ve orta kütleli yıldızlara göre daha kısa, milyarlarca yıl yerine milyonlarca yıl. Görece kısa ömürlerini ve büyük kütlelerini düşününce şaşırtmayacak biçimde genellikle daha dengesizler / daha az stabiller. Üstüne füzyona müsait olmayan demirin elementsel füzyon sürecinin sonunda çekirdekte birikme yapması ve yerçekimini dengeleyici füzyon sürecinin durmasıyla devasa bir madde kitlesinin demir ağırlıklı çekirdeğe çökmesi bu tarz yıldızlarda "süpernova" denilen akıl almaz güç ve parlaklığa sahip çok kolay seçilebilir bir patlama fenomenine yol açıyor.

    2014'ün başında M82 galaksisinde tespit edilmiş supernova, ne denli parlak olduğunu görebilirsiniz:https://idp.nature.com/transit?redirect_uri=https%3A%2F%2Fwww.nature.com%2Farticles%2Fnature.2014.14579&code=f306bee2-a784-4bd3-b25a-316d8f9b9784

    Bu patlamalar altın ve uranyum gibi ağır ve nadir elementler oluşturup uzaya saçmasının yanında Güneş gibi yeni kuşak yıldızların oluşmasına olanak tanıyacak materyaller saçıyor. Bu materyaller içerisinde yaşam için gerekli elementler ve bu elementlerin meydana getirdiği veya bir kısmını sonradan meydana getireceği organik bileşikler de var. Kimyasal tepkimelerin yanında esas olarak füzyonun yani yüksek basınç ve sıcaklık altında hadronların ve periyodik tablodaki hidrojenden başlayarak element çekirdeklerinin kaynaşma süreçlerinin ürettiği şeyler hepsi. Diğer bir değişle kimya derslerinden bildiğimiz ünlü periyodik tablo ve yaşam için gerekli atom yapıtaşıları altyapısı bu tarz yıldızların füzyonla yanma faaliyetlerinde ve süpernovalarında vuku buldu. Canlılar dahil etrafınızda gördüğünüz hemen hemen her şeyin atomları yıldızlar tarafından dövüldü.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • "Üstelik bilim insanları gelecek 100.000 yıl içinde yıldızın, süpernova patlamasıyla yaşantısının sona ereceğini tahmin ediyor."
    Patlamayı nasıl gözlemyeceksiniz merak ettim , gözle görülecekmiş ama bu süreye kadar bekleyeckmisin

  • makine26 M kullanıcısına yanıt
    Hocam biz yıldızın artısı eksisi ile 700 milyon ışık yılı önceki halini görmekteyiz. 100.000 yıl bizim için uzun ama bu yıldızlar için çok kısa bir süre…

    Yani bizim 100.000 yıl bekleme gibi bir durumumuz da olmayabilir, çoktan patlamış da olabilir. Sonuçta daha ışığı bize gelmedi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • AirSupport kullanıcısına yanıt

    O zaman patlamış halinin bize ulaşmasına yine ömür yetmez bu hesaba göre.

  • makine26 M kullanıcısına yanıt
    Yani hocam bilemiyoruz, belki göreceğiz belki göremeyeceğiz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fenerbahce duymasin,koc ali uzay mekigi yollarir aldirir,al sana 6 yildiz XD

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Biz görmek için ışığa ihtiyaç duyuyoruz ve ışık kendi hızıyla yani ışık hızıyla bile 700 yılda geliyor. Nasıl hızlansın ki bu işler.


    Işık hızına ulaşıp kütlemizi ve bütünlüğümüzü korusak bile o tarz yere yaklaşmamız yüz yıllar sürüyor. Misal şu an gelen görüntüye sebep olan olay gerçekleştiğinde Osmanlı yeni kurulmuş  


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Kullandığın kelimelere dikkat edeceksiniz. Yaratmak ALLAH'A mahsustur. 3 5 süslü kelimeyle birşey mi anlattın şimdi? Herseyi ALLAH bilir. Mülk ALLAH'INDIR. La ilahe illallah Muhammed RASULULLAH.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dini ilimler ile ilgili haberler gelsin artik bu saçmalıklara gerek yok

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dunyanin geri kalani teknoloji ve bilimde mucizeler YARATIRKEN bu sirada ortadogu

  • fiattempraegea F kullanıcısına yanıt

    Yok artık ahahaha


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • darkaura kullanıcısına yanıt

    Hangi belgeler? Kaynak?

  • Dokunmayın Betelguesse’a o benim izlemeyi sevdiğim en güzel yıldız ☺️

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.