Şimdi Ara

GALAKSİLER(Gökadalar)-Bazı Gökada Örnekleri. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
27.461
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: akarahmet

    Feylesof,uzay gerçekten böyle renkli ve cümbüş havasında mı,şehrin ışıklarının karanlığında unutmuşuz.


    Gerçekten de gökyüzüne bakamıyoruz bile apartmanlardan,şehir ışıklarından.Bir Venüs'ü bir de Ay'ı görebilir olduk sadece.
    İnan hayatı boyunca Samanyolunun kollarını görmemiş arkadaşlarım var.
    Ancak şehir dışında yıldızların,samanyolunun varolduğunu hatırlıyorum.
    Morluğunu,kırmızılığını,pembeliğini,sarılığını farkedebiliyorum.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: akarahmet

    Feylesof,uzay gerçekten böyle renkli ve cümbüş havasında mı,şehrin ışıklarının karanlığında unutmuşuz.



    Evet, damda uyuduğumuz Ağustos geceleri,
    Sayılamayacak kadar çok parlak noktacılaklardan mürekkep
    Sabahleyin yönünü tamamen değiştirmiş yıldız cümbüşünü unutmak mümkün mü?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: su*fi
    Galaktik karadelik, bizim bildiğimiz karadelik mi?
    Eğer öyle ise, bu durumda galaksideki cisimleri çekmesi/emmesi gerekmez mi?


    Galaksilerde birçok karadelik var aslında irili ufaklı. Ama yıldızların karadelikler tarafından yutulması sürecinde bir o kadar da yeni yıldız oluşumları gerçekleşiyor.
    Galaktik karadelikler etkileşim içinde birçok yıldızla ama bahsettiğim gibi bu Galaksi kütlesini en azından ölçülebilir bir süre içinde yani kısa vadede etkileyebilecek bir sonuç yaratmıyor.
    Güneşimizin ikizi de bir karadelik ve sistemimiz ona doğru ilerliyor.Fakat bu süreçler oldukça uzun.




  • yaw bu ışık hızını bulsakta bir işe yaramazki haln çok uzak bunlar ışık hıızndan daha yukarılara çıkmamız lazım peki ışık hıızndan daha yukarı çıkılabilirmi
  • resımlerı gorunce kafama bısey takıldı ..........samanyolunda ve dıger galaksılerde bızım gunes sıstemımız gıbı 100 .1000 lerce sıstem var acaba bu sıstemler hep galaksılerın ıcınde olmak zorundamıdır?.... tek basına 1 yıldız etrafında 7- 8 gezegen seklınde olamazmı ıhtımal varmı?
  • uzay gerçekten insanı o kadar içine çeken bir yapıya sahip ki bu kadar güzel ve bu kadar gizemli başka birşey bilmiyorum açıkçası burada yazılanları okurken keşke evren hakkında daha bilgili olduğumuz bir dönemde yaşasaydım diye düşündüm(komik geliyor ama böyle)hoş böyle hissetmek de çok hoş
  • quote:

    Orjinalden alıntı: evren87speed

    resımlerı gorunce kafama bısey takıldı ..........samanyolunda ve dıger galaksılerde bızım gunes sıstemımız gıbı 100 .1000 lerce sıstem var acaba bu sıstemler hep galaksılerın ıcınde olmak zorundamıdır?.... tek basına 1 yıldız etrafında 7- 8 gezegen seklınde olamazmı ıhtımal varmı?


    Güzel soru.
    Galaksilerdeki güçlü ışınım nedeniyle buralardaki yıldızları gözlemleyebiliyoruz ama düzensiz bir şekilde dağılan, belki tek olmasa bile çok az sayıda yıldızdan oluşan gruplar olabilir. Ama yıldız oluşumlarına baktığımızda genellikle devasa galaktik gaz ve toz bulutları içinde yeni reaksiyonların başlayabilmesi mümkün olabiliyor. Bu nedenle Galaksi dışı yıldızların bulunma ihtimali yok diyemeyiz ama çok düşük.
    Düzensiz galaksilerde yıldızlar belli bir yoğunlaşmadan ziyade oldukça dağınık bir yapı sergiler. Bu açıdan galaksi merkezinden oldukça uzak olan ve "tek başınaymış" gibi görünen yıldızları gözlemlemek mümkün sanırım.
    Bu arada bir Karanlık Madde sorunu var ki, gözlemleyemediğimiz ve henüz sadece kütleçekimi nedeniyle varlığından haberdar olduğumuz yapılardır. Bunun içerisinde gözlemleyemediğimiz yıldızların varolabileceğini düşünmeden edemiyor insan.




  • cvp icin tesekkurler
  • bir soru da ben sorayım:

    uzayda tespit edilmiş en büyük nebula galaksi büyüklüğünde olmuş varsayalım. bu nebula tek başına bir yıldız oluşturabilir mi ?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: OğuzhanAhan

    bir soru da ben sorayım:

    uzayda tespit edilmiş en büyük nebula galaksi büyüklüğünde olmuş varsayalım. bu nebula tek başına bir yıldız oluşturabilir mi ?


    Gerekli şartlar sağlanmışsa evet oluşturabilir. Gaz ve toz bulutlarının kütleçekimi etkisiyle yoğunlaşması ve etrafındaki güçlü radyatif ışınımın etkisiyle yıldızların ana yakıtı olan Hidrojeni Helyuma dönüştüren reaksiyonları başlatabilir.
  • Konu yeniden düzenlenmiştir. Eklemeler yaparak daha ayrıntılı bir hale getireceğim. Devam edecek.
  • History Channel de bugün gökadaları anlatan çok güzel bir belgesel vardı:

    Samanyolu galaksisi 30 adet gökadadan oluşan "Yerel Grup" olarak adlandırılan gökada topluluğunun bir üyesi. Bu gurubun en büyük gökadaları Samanyolu ve Andromeda.
    Samanyolu boyu 100.00 ışıkyılı ve kalınlığı 3000 ışık yılı olan bir disk biçiminde sipiral gökadadır. Dünyanın samanyolu merkezine uzaklığı 30.000 ışıkyılıdır. Andromeda ise dünyadan 2 milyon ışıkyılı uzakta.

    Peki bu spiralin kolları nasıl oluşuyor?
    Spiral biçimli gökadaların kolları yoğunluk dalgalanmalarıyla oluşur. Merkezden kollara doğru uzanan bir hat boyunca nedeni henüz bilinmeyen bir sebeple yıldız ve gaz bulutunun dönme hızı düşer. Böylece arkadan gelen diğer maddede yavaşlar ve orada daha yoğun bir ışık kaynağı oluşur. Bu yoğunluk dalgası sabit olmayıp sürekli dönmektedir. Yani bir yıldızın gökada merkezi etrafında ki dönüş hızı belli bir periyodda yavaşlar sonra artar.
    Dünya güneş sistemiyle birlikte Samanyolu merkezi etrafında ki bir tam turu 250 milyon yılda tamamlar.

    Peki bu kadar maddeyi bir gökadada tutan güç nedir?
    Son tesbitlere göre Samanyolu' nun uydu gökadaları olan Magellan Bulutsularında olduğu gibi Samanyolu merkezinde de dev bir karadelik var. Bu öyle bir karadelik ki hacim olarak güneşten 300.000 kat büyük.

    Tahminlere göre Andromeda bu hızla yaklaşmaya devam ederse 5 milyar yıl sonra Samanyolu ve Andromeda çarpışacak. Ama çarpışma şiddetli bir şekilde olmayacak. Çünkü yıldızlar arasında ki boşluk iki gökadanın birbirleri içinden geçmesine müsade edecek. Yalnız çok yoğun olan gökada merkezleri kesin bir çarpışma ile birleşecek.




  • @Burak[Alper] güzel bir özet olmuş.

    Spiral kolların oluşumu ve özellikle de galaktik karadeliklerle ilgili sürekli değişen yeni teoriler geliştiriliyor.

    Andromeda ve Samanyolunun "muhtemel" bir çarpışmasını simule eden animasyon:



    Merkezdeki kırmızı bölgenin hemen yanındaki mor kürecik Güneşimizi temsil ediyor.




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.