Şimdi Ara

FX 8320 Yamuk Pin, Hız Düşmesi Ram Sorunum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar elimde yıllardır Asus M5A97 le R2.0 üzerinde kullandığım FX-8320 var. PUBG gibi oyunlarda işlemcinin aşırı ısındığını fark ettim bir de malum Adana sıcaklarında stock fan ile işlemci 100 derecelere ulaşıyordu. Bundan yaklaşık 1 hafta önce de anakart işlemci oyunda iken pc'yi kapattı , bir kaç dakika sonra açmayı denediğimde cpu over temperature hatası aldım.

    Bunun üzerine kasayı tamamen söküp iyice temizledim, sanıyorum ki bu sırada işlemci üzerindeki pinlerden ikisini yamulttum. Yamulan pinleri dikkatlice eski haline getirdim. Fakat bilgisayarı başlattığımda ''Windows başlatılıyor'' kısmında iken pc kendini resetliyor ve Windows başlatılamadı'' hatası veriyor. Hiçbir şekilde pcyi başlatamayınca en son üzerinde 78LMT-S2P AM3+ ve Athlon x2-260 bulunan kasayı kullanmaya başladım.

    Dün gece bu anakarta fx 8320'yi ve kullandığım 2x4gb ramleri taktım. Bilgisayar sorunsuz bir şekilde çalıştı ama işlemci hızım 3.5ghz yerine 2.92 gözüküyor ve kullanılabilir ram 8 yerine 4 gözüküyor. Ramlerden birini taktığımda normal bir şekilde 4gb gözüküyor yani sıkıntı yok. Üzerinde Athlon işlemci varken böyle bir ram sıkıntısı yoktu.

    İşlemci çalıştığı için M5A97'ye FX-8320'yi taktım fakat sorunun devam ettiğini gördüm, pc hala açılamıyor.

    Benim merak ettiklerim;

    Araştırdığımda eğik pinlerin ram kontrolcüsünü etkilediğini sorunun bu yüzden kaynaklandığını gördüm. Fakat pinler düzeltildiğinde bile bu sorun neden devam ediyor? Tamir edilebilir mi? Veya benim sorunum başka mı?

    İkinci sorum ise kullandığım Asus anakart daha önceden ekrana görüntü gelmemesinden ve işlemci yüke bindiği an aniden ısındığı için garantide kuzey-güney köprüleri ve işlemci fanı değişmişti. Acaba bu yeniden mi tekrarlıyor?


    FX 8320 Yamuk Pin, Hız Düşmesi Ram Sorunum


    Bu halde iken CPU-Z'den yarım saatten fazla stress cpu denedim bir sıkıntı olmadı, fakat işlemci hızından dolayı performans kaybı -var ise- ne orandadır? Yeni bir anakart ile bu sorun çözülebilir mi? (Eğer bu halde kullanmak zararsız ise)



  • Kullandığınız ikinci anakart 95w tdp li fx leri destekliyor. Sizin işlemci eğer fx8320e değil de normal fx8320 ise (125W TDP) bu yüzden düşük hızda çalışıyor. Eğer işlemcide problem olsaydı bence sistem hiç açılmazdı. Benim tahminim işlemcide problem yok, asus anakartınızda sorun var. Diğer anakart ise tam desteklemediği için düşük hızda çalıştırıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • warchief46 W kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için teşekkür ederim hocam öncelikle. Bugün işlemciyi tekrar söküp pinleri kontrol ettim tüm pinler dimdik hiçbir eğilme vs. yok fakat 2 adet pin kırılmış bunu yeni farkettim.



    Evet cpuzde de işlemci 125W gözüküyor yavaş çalışma sebebi buymuş demek, fakat hala ram işini anlayamadım. Eski işlemci takılı iken 2 slotda da çalışıyor idi şuanda ise 1 ram takabiliyorum aksi halde FX işlemci çalışmıyor.

    En iyisi gittiği yere kadar kullanıp zamani dolunca yeni parçalar almak sanırım.
    FX 8320 Yamuk Pin, Hız Düşmesi Ram Sorunum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bellup -- 21 Haziran 2018; 22:31:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bellup B kullanıcısına yanıt
    Ben de şu an Gigabyte 970A-UD3P ile FX-8320 kullanıyorum. Oyunla pek aram olmadığından fazla bile geliyor.

    Problem anakartınızda görünüyor. Benim de bir önceki anakartım Asus M5A97 EVO R2.0 idi. Genelde Giga tercih ederim ama Giga biraz geç hareket eder. Bir serinin ilk çıkan anakartları genelde pek iyi olmaz, rezvize olanları ise iyidir. FX-8320 alırken Giganın Rev 1 olanları (UD3 vb) vardı daha, Rev 2 olanlar çıkmamıştı. Bu yüzden mevcut 970 çip AM3+ anakartlar içinde en iyi gibi görünen EVO R2.0 almıştım pek de istemeyerek.

    İlk başlarda iyiydi ama sonra sapıttı. Araştırdığımda M5A97 serisinin kronik problemli bir anakart olduğunu gördüm. Üstüne birkaç BIOS sürümü de hatalıydı.

    Sorunlar genelde ilk RAM ile başlıyor. Benim de dual 16 GB (16384 MB) belleği hatalı görmeye başladı. Bir modül hatalı olsa 8192 MB görmesi gerekirken 7168 gibi garip bir değer gördü. Win altında kullanılır olarak değil BIOS altında. Modülleri değiştirdim olmadı. Dual için gereken A2-B2 olarak hiç görmedi. Single olacak şekilde A1-B2 olarak 16 GB gördü, ama single çalıştı.

    Bir süre sonra sizinki gibi win altında görmemeye başladı. Dual-single fark etmedi kullanılabilir 8168 görmeye başladı.Bu da uyumsuz bir değer.Zor bela 16 GB gösterebildim.

    Sonra USB slotlar sapıttı. Takılan cihazı tanımıyor, tanıdığını çıkarıp takınca tanımıyor, bir slotta tanıdığını diğerinde tanımıyor, bugün tanımadığını yarın tanıyor gibi tamamen saçmalamaya başladı.

    En son da dahili ses gitti. Ne yaptıysam olmadı. BIOS upgrade ile sorunlu BIOS yüklenmişti, daha eski sağlam BIOS yükledim olmadı. Sorunlu biosun ayarları gitmedi. Fi tarihide çöpe attığım fare-klavye bile hala listeleniyordu POST ekranında. Velhasıl adam olmadı.

    Kronik sorunlu olduğunu da öğrendiğimden gözden çıkardım. Artık adam olmuş REv2 serilerini çıkaran Giga aldım yine. 970A-UD3P ile değiştirdim ve o günden bu yana sıfırı sorun.

    Ben sinin sorunun da anakart olduğunu düşünüyorum. Artık FX için sıfır anakart alınmaz. İkinci elde Giga 970A-UD3P veya MSI 970A Gaming 1 gibi şeyler kovalayın derim.
  • Aslında gayet güzel işlemci gigabyte 990fxa anakart alsanız voltajı 1.5i geçmeden 5ghz'i rahat görürsünüz. O değerde de R5 1400 ile teorik olarak aynı performansı alırsınız. Ben durumu şaibeli diye satılan GİGABYTE GA-990FXA'yı 50tl'ye aldım. Güzey kuzey köprüler sapasağlam mosfetler ve kondastörlerde öyle. Bu hafta test edeceğiz anakartı. Amazon.de'den de yaklaşık 400tl'ye yeni bir FX 8350 alınca benim işim tamamdır 5 sene idare eder beni. Zaten 5GHZ'de Cinebench R15'de 800cb alıyor bu da R5 1400 ve İ5 8400'ün arasında. Bu açıklardan sonra İntel almam. AMD Ryzen alsam da sadece 16GB RAM 1100TL buna rağmen 16GB DDR3 300'e bulunuyor ikinci elde. Bir de çizimlerde kullanabileceğim ve oyun oynayabileceğim güzel bir kart aldım mı benim işim tamamdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mikhail -- 2 Temmuz 2018; 22:45:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mikhail kullanıcısına yanıt
    Hocam vallahi pc işleri insanı kanser ediyor bir arıza yaşanınca şunu dene bunu tak onu yükle

    Forumdan efedemirci'ye göndereceğim işlemciyi bu hafta içerisinde, kendisinin zaten forumda referansları var konu ile ilgili

    Amazondan bu tür ürünler getirmekte sıkıntı olmuyor mu hocam gümrük vs. Daha önceden 120 dolarlık ürün almıştım 35 dolarda kargo ve ekstra gümrüğe gitmişti. Kapıdan geri göndermezler dimi anakart işlemci falan



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bellup -- 3 Temmuz 2018; 3:50:12 >
  • Bellup B kullanıcısına yanıt
    amazon.de'den fx 8350 sadece 75 Euro gerhangi ek vergi kargo ücreti yok onlar ödüyor hepsini. Bahsettiğiniz durum amazon.com'da bana da olmuştu çünkü onun resmi türkiye desteği yoktu. Şu anda amazon.tr de sayfasına yönlendiriyor zaten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.