Şimdi Ara

Füzyon enerjisinde önemli adım: Araştırmacılar rekor sıcaklığa ulaştı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
1
Favori
1.182
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Füzyon enerjisinde önemli adım: Araştırmacılar rekor sıcaklığa ulaştı!
    Özellikle son yıllarda bilim dünyası füzyon enerjisinde ciddi başarılara imza atıyor. Nükleer füzyon, insanlık için önemli zira ortada sınırsız enerji söz konusu. Nükleer füzyona örnek olarak Güneş'in çekirdeğinde gerçekleşen reaksiyonları verebiliriz. Füzyon enerjisinden yararlanmak, sera gazı emisyonu ya da uzun ömürlü radyoaktif atık üretmediği için uzun zamandır bilim insanlarının ve araştırmacıların hedefi olmuştur.



    Ancak füzyon enerjisi üretmenin önünde yüksek sıcaklık ve basınç gereksinimi, plazma kararsızlığı, maliyet, ölçeklenebilirlik ve enerji dengesini bulma gibi çeşitli engeller bulunmakta. Kısaca, füzyonu oluşturmak için verdiğimiz enerjiden daha fazlasını sürekli olarak şimdilik elde edemiyoruz. Geçtiğimiz yıl ABD’de nükleer füzyonda verilen enerjinin miktarından daha fazla enerji elde edilse de aşılacak engeller önümüzde duruyor. Yapılan yeni bir çalışmada ise bir başka önemli adım atıldı. Bilim insanları küçük bir reaktörde çok yüksek sıcaklıklara erişti.



    Nükleer füzyonda yeni adım



    Füzyon enerjisinde önemli adım: Araştırmacılar rekor sıcaklığa ulaştı!
    Füzyonu başarmak için farklı reaktör tipleri bulunuyor, bunlardan birisi de tokamak temelli olanlar. Tokamaklar, esasında manyetik hapsetme füzyonunda kullanılan bir cihaz olarak özetlenebilir. Bu reaksiyonlarda, reaktör çekirdeğindeki füzyon yakıtının sıcak plazmasını kontrol etmek ve hapsetmek için güçlü bir manyetik alan kullanılıyor. Ana hedef, füzyon reaksiyonlarının sürekli olarak gerçekleşebileceği ve sınırsız bir enerji kaynağı sağlayan kararlı bir plazma durumunu sürdürebilmek. Bunun için de son derece yüksek sıcaklıklar gerekiyor.



    Ayrıca Bkz.Perovskit güneş panellerinin en büyük sorunu çözüldü



    Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı (ORNL), Princeton Plazma Fiziği Laboratuvarı (PPPL) ve Tokamak Energy araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir çalışma, füzyon enerjisi araştırmalarında önemli bir başarıya imza atıyor. Ekip, füzyon enerji santrallerinin ticari düzeyde enerji üretebilmesi için gerekli olan yaklaşık 100 milyon santigrat derece sıcaklığa ulaşmayı başardı. Bu başarı ve kullanılan ST40 adındaki cihaz tamamıyla benzersiz zira, diğer füzyon cihazlarına göre çok daha küçük ve daha küresel bir plazmaya sahip.



    Ticari füzyon santralleri için umut verici



    Füzyon enerjisinde önemli adım: Araştırmacılar rekor sıcaklığa ulaştı!
    Araştırmacılar bu sonuçları elde etmek için, 1990'larda TFTR tokamakta 10 milyon watt'tan fazla füzyon gücü üreten TFTR tokamaktakine benzer bir yaklaşım kullandı. Ekip, plazmayı ısıtmak için 1,8 milyon watt yüksek enerjili nötr parçacık kullandı. Plazma boşalması ya da füzyon reaksiyonlarının aktif olarak gerçekleştiği süre sadece 0,15 saniye olmasına rağmen, çekirdekteki iyon sıcaklıkları 100 milyon santigrat derecenin üzerine çıktı.



    Sonuçlar, kompakt yüksek alanlı küresel tokamaklara dayalı füzyon enerji santrallerinin gelecekteki gelişimi için umut veriyor. Bu gelişmeler, sürdürülebilir ve temiz enerji üretimi için umut verici bir yol sunan daha verimli ve ekonomik olarak uygulanabilir füzyon enerjisi çözümlerine yol açabilir.




    Kaynak:https://www.eurekalert.org/news-releases/990809
    Kaynak:https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1741-4326/acbec8



  • derken? Zaten tüm füzyon reaktörleri reaksiyonun başlayabilmesi için güneşten çok daha yüksek seviyede sıcaklıklara çıkmıyor muydu? Yani ya çok yüksek bir basınç olacak ya da çok yüksek sıcaklık. Yani ikisinin birleşimi önemli. E kütlesinden ötürü güneşin kendi basınç avantajı var, sıcaklık daha az olsa da oluyor. E bizde ciddi basınç yaratacak avantaj yok, o yüzden sıcaklığa abanıyoruz.
  • tokamak, mokamak kecekler belamızı.

  • quote:

    güneşten bile yüksek seviyede sıcaklıklara ulaştı

    derken? Zaten tüm füzyon reaktörleri reaksiyonun başlayabilmesi için güneşten çok daha yüksek seviyede sıcaklıklara çıkmıyor muydu? Yani ya çok yüksek bir basınç olacak ya da çok yüksek sıcaklık. Yani ikisinin birleşimi önemli. E kütlesinden ötürü güneşin kendi basınç avantajı var, sıcaklık daha az olsa da oluyor. E bizde ciddi basınç yaratacak avantaj yok, o yüzden sıcaklığa abanıyoruz.

  • muharrem ince adamdır.

  • Dünyada füzyona dayanabilecek bir element henüz keşfedilmedi

  • Visionx st V kullanıcısına yanıt
    5. element o işi halleder ya!

  • Deney adına bilimden soğuttunuz gezegenin anasını ağlattınız. Son füzyon deneyinde 5 dakika çalışabildi ancak cihaz. İşin kötüsü ya 1 gün calissaydi dünyanın iklimi ne halde olurdu?? Atom pompasından beter işler peşindesiniz yeterr artıkkk. Bişi bulucam diye gezegen gümlicek kimseden tepki ykk,, blablablaa,,, Haziran geldi akşam buz gibi hava,, ne yaptınız lensiz bu dünyayaaa,,,???

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Gamer10 kullanıcısına yanıt
    Ya bu atom teorisi sadece bilim yayınları, akademik çalışma ve haberlerde cıkan bir hikayeden ibaret ise?

    Atom, molekül bir teoridir. Atom diye birşeyin gerçek olduğu ispatlanmış değildir. Atom en küçük maddeydi, içinde çekirdek cıktı. İyi ama atom en küçük madde değilmiydi, çekirdek nerden cıktı? Çekirdek içinden de nötron proton cıktı. Matruşka bebeği gibi bu atom.

    Bu atom hikayesi ilkokulda bize gerçek diye yutturulmuş ya artık her türlü atış serbest.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Düz mantık kuracak olursak atomdan bile çok güçlü atom bombası yapılıyorsa düşün atomun içindeki çekirdeğin içindeki protondan nötrondan nasıl bir bomba yapılır Füzyon enerjisinde önemli adım: Araştırmacılar rekor sıcaklığa ulaştı! 

  • WatchAndLearnn kullanıcısına yanıt
    İlkokul, lise ve üniversitede gösterilmeyen Filojiston teorisini inceledim. Filojiston teorisine göre her maddenin yanabilirlik (flammability) özelliği var. Atom, hidrojen bombası, fizyon, füzyon bu özelliğin atom teorisine göre adlandırılmışıdır. Atom teorisinde konu edilen "maddenin en küçük birimi" olayı, maddelerin davranışını açıklama yöntemidir iyi ama filojiston teorisinde o zaten yapılıyordu. statik elektrik, elektrik iletimi konusunu açıklamak için çekirdeğin çevresinde dönen elektron eklediler.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • O zaman sırada rekor soğutma hızı var




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Demir1357 -- 1 Haziran 2023; 12:48:3 >
  • Vallahi kendi rekoru olabilir ama füzyon alanında bir rekor sayılmaz. Daha önce daha yüksek sıcaklıklara çıkılmıştı.

  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Pozitron, notron , alfa , beta, gama , notrino gibi işimalari ve bunun gibi pek cok seyi aciklayan dunyada butun fizik kursulerinde kabuledilen dogrulugu milyonlarca deneyle surekli sinanan bir atom modelimiz var.. yuzde yuz tum gerceklere ulasilmamis olabilir ama su ana kadar ulasabildigimiz gercege en yakin atom modeli budur..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EcZaNeT -- 1 Haziran 2023; 22:14:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Atom altı parçacıklarinda altı keşfedildi.proton ve nötron altında quarks adı verilen yeni bir katman var. Bu quarkslarda trde bu alanda pro seviyesinde bir unideki hocanın konuşmasına denk geldiydim. Bu parçacıklar rastlantı bir çiftçinin tarlasının bazı yerlerini görüp bazı yerlerini görememesiyle keşfedilmiş. Bu duruma sebep olan şey uzun süreli bir araştırmayla ortaya çıkmış.yani baktığınız yüzeyi bazen görüyor, bazen görmüyorsunuz.quarkslar maddi evren ile madde ötesi yani metafizik olarak en yakın sınır kabul ediliyor. Bı üst leveli ,ruhsal tinsel âleme geçiş deniyor bu yüzden..

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Ya matrixdeysek, ya matrix bizsek.


    Füzyon enerjisinde önemli adım: Araştırmacılar rekor sıcaklığa ulaştı!
  • EcZaNeT kullanıcısına yanıt
    Ben atom bi teoridir diyorum siz hala gercege en yakın model atom modelidir diyorsunuz. . Hocam siz iyi misiniz ?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Izafiyet, kuantum (modern atom modeli), evrim , uzerinde binlerce universite kursusunun calistigi dunyada en fazla sorgulanan ve ispatlanan ve uzerinde teknolojiler gelistirilen insanliga yarar saglayan gercek bilimsel teorilerdir... adinin teori olmasi butun teorileri ayni kefeye koymaz.. filojisston , dunya duzdur gibi gibi sacma fikirler artik bilimsel teori degildir var mi dunyada bu teorileri arastiran universite siz bundan haber verin..


    Ahmet bugun ise gec geldi bununla ilgili bir ^teorim^ var. Da ki teori ve bilimsel teori ayni sey degil.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gamer10 kullanıcısına yanıt

    dünyayı patlatmaktan ziyade bu projenin dünya için faydalı bir proje olacağı yönünde barış özcandan bir şeyler izledim. petrol türevi ürünlerin doğaya daha çok zararı var diye biliyorum.


    Füzyon enerjisinde önemli adım: Araştırmacılar rekor sıcaklığa ulaştı!Barış Özcanyoutube
    Cambly ile bugün akıcı İngilizce konuşmaya başlayın. Sınırlı sayıda kişi için geçerli %60 indirim ve ücretsiz deneme kodu: NY2023 https://cambly.biz/NY2023 4-15 yaş arası her seviyeden tüm çocuklar için İngilizce öğrenme uygulaması Cambly Kids'e %60 indirimle üye olmak için kod: NYKids https://cambly.biz/nykids (iş birliği) --- Enerji konusunda bugüne kadar yaşanan en önemli gelişmelerden biri gerçekleşti. ABD'li bilim insanları füzyon gücünün hayalini kurmaya bir adım daha yaklaştı. Artık gerçek bir füzyon enerjisi buluşumuz var! Dünyanın en güçlü lazeriyle laboratuvarda gerçekleştirilen bir nükleer füzyon deneyinde ilk kez verilen enerjiden daha fazlası elde edildi. Tüm bunlar iki anlama geliyor: 21. yüzyılın en etkileyici bilimsel başarılarından biriyle karşı karşıyayız. Bu bilimsel başarının teknolojik başarıya dönüşüp kullanılabilir hale gelmesi için daha yapılması gereken çok şey var. --- Bu videoyu ve kanalımdaki diğer içerikleri nasıl hazırladığımı merak ediyorsanız: https://superpeer.com/barisozcan/collection/sistemim --- Videnun tam metni ve kullandığım kaynaklar: https://barisozcan.com
    https://www.youtube.com/watch?v=j2e46IM6xks
  • adamlar nukleer fuzyonla ugrasıyor biz daha tuketıcı hakem heyetının sacmalıklarıyla :D

  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    He ya o zaman Atom bombasını nasıl yaptılar ki. Bizim bilmediğimiz bir maddeyi patlatıp bizi kekliyor olabilirler mi ki.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.