Şimdi Ara

Full HD Bilgisayar Çok mu Gerekli? Ayrıntılı İnceleme (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
0
Favori
8.563
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Rica ederim sözledikleiniz kesinlikle saçma değil, ben bir iddia atıyorum ortaya tabii ki karşı tezler veya bunun nedenini sorgulayacak insanlar olacaktır ve benim de zaten bulmaya çalıştığım şey bu. Tam olarak en iyisini ve gerçeğini arıyorum.

    Öncelikle Apple ürünlerinde de Photoshop kullandım ve tıpkı TN panellerde olduğu gibi onlarda da bir renk karmaşası veya garipliği hissetmedim. iPad Prod kullanmanız bu yüzden sorun olmamış olabilir çünkü IPS panel ama retina ekran kullanıyor Apple.

    Benim bahsettiğim ise piyasada özellikle full hd bilgisayarlarda kullanılan IPS panellerin tamamen bir gudubet olduğu. Çünkü yıllarca resim ve fotoğraf ile çalışırım ama bu kadar kötü bir görüntü veren cihazları yeni görüyorum. Sanıyorum Full HD modası ile birlikte piyasayı son iki üç senedir ele geçiren bu gudubet renkler kimsenin de nazarı dikkatini çekmemiş veya çekmiş de profesyonel kullanıcı genelde ya TN ekrandaz kalmış veya Apple a geçmiş.

    Şu dediğiniz kelimeye katılıyorum, detayların yüksek çözünürlüklü ekranlarda bulanıklaşması. Tamamen yaşadığım ve gördüğüm bu. Bulanıklaşıyor. Gerek oyun, fotoğraf film her ne ise iki farklı monitör ve panelde durdurup baktığımızda biri hakikaten bulanık ve detaydan yoksun diğeri ise en küçük gölge ve ton arasındaki deseni ve detayı gösteriyor. Renkleri daha duru ve doğru. Bunu bir ya boyunca uğraıp didinip doğru bir renk ayarına getiremediğim bilgisayarımla da deneyimledim müşteri temsilcileri ile de deneyimledim. Bir çok test yazılımını ve kontrast yazılımı da kurcalayarak deneyimledim ve ortaa çıkan sonuç bana göre, şu an Full HD ekranlarda IPS panellerin çoğu bozuk görüntü veriyor. Detaydan ve doğru renkten yoksunlar.

    Keşke donanımhaber ekibi bu konuyu alıp büyük bir test yapsalar da bizler de rahatlasak ben de akıl ve gözsağlığımın yerinde olduğunu göstermiş olsam...





  • MonitörKertenkelesi kullanıcısına yanıt
    Aslında biraz haklısınız bulanıklaşmada, bende de oluyor. Fotoğraf 2k olsa bile bulanıklık var nedense. Ama bazı fotoğraflar ise dehşet keskin. Sanırım bu dpi ile alakalı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bulanıklık çok net, bunu bir başkasına anlatmak bazen zor oluyor ama tenkoloji marketlerde de inanmayan ve ısrar eden müşteri temsilcisine bizzat IPS ve TN panel ekranlar açıp, fotoğraflardaki detayı karşılaştırarak gösterdiğimde hak vermeyeni görmedim.

    Resmen detaylar kayıp oluyor, bulanık ve daha karanlık ve hafif de sarıya çalan bir hal alıyor. Değil iş yapmak ben oyun bile oynayamadım. Hakim olduğum ve görmeye alıştığım bütün detayların yok olduğu yarı alacakaranlık sahnelerde neredeyse görüntülerin yüzde onu kayıp olduğunu görmek dehşet bir şey. Kesinlikle işkenceden farksızdı ve geri teslim edip TN aldığımda kendimi mağaradan aydınlığa çıkmış gibi hissettim. Burada TN mükemmel demiyorum sadece IPS panellerde bir garip tuhaflık, gudubetlik var ben gibi detaycı kişilerin altından kalkabileceği bir kusur değil üstelik.

    Ama mağazada arka fona koyuyorlar mükemmel aydınlık bir yüksek çözünürlüklü resim, ışık, yansıma her şey mükemmel. Daha sdoğrusu mükemmel -gibi- işte buradaki gibiyi sadece o bilgisayarı kullanmaya başladığınızda anlıyorsunuz, o tamamen bir işkenceye dönüyor. Resmen kötü, bana göre kötü. Bunu kimse mükemmel monitör diye pazarlamamalı bence. IPS'lerde bana göre ciddi bir görüntü kalitesi sorunu var.




  • MonitörKertenkelesi kullanıcısına yanıt
    IPS ve yüksek çözünürlüklü ekranı gerçekten aşırı aşağılıyorsunuz düşünceme göre. Baya da bilgili konuşuyorsunuz, ben yine de gerçekten sizi anlamıyorum. O yüzden ben aramızdaki tartışmayı burada sonlandırmak istiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SpesifikBrush -- 3 Aralık 2016; 0:44:8 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Konu sahibinin laptoplarda düşük çözünürlüklü panel kullanın tezine ben de katılmıyorum. Bunun uzmanı değilim fakat yaşadığınız sorunlar panel kalitesi ya da aydınlatmayla ilgili olabilir gibi geliyor.

    Bol bellekli, ufacık ekranda 2K çözünürlük sunan batarya düşmanı cep telefonları için bunu deseniz anlarım fakat 15" laptopta 1366x768 çözünürlük artık olmaması gereken bir şey sanki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onder.t -- 3 Aralık 2016; 4:39:47 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Peki bu tft ve led ekranlar ne oluyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • onder.t O kullanıcısına yanıt
    Bence buna düşük çözünürlük demek yanlış, 1366x768 15 inç bir bilgisayarda düşük çözünürlük değildir. Yeterlidir. Ayrıca ben Full HDD'nin 15 inç ekran için çok da bariz bir getirisi olamayacağını düşünüyorum, Bilboart ekranı büyüklüğündeki resmi kayıpsız olarak 15 inçte görsen ne olur görmesen ne olur. Full HD büyük resim demektir. Çok büyük resim. Bu da bu bilgisayarda çok büyük resimleri kalite görmek mümkün manasına gelir ki bunun için de yakınlaştırarak bakıldığında fark daha iyi anlaşılır. Yani 55 ekran bir TV'de görmen gerekeni 15 inç ekranda görebileceğini sanmak saflıktır bana göre.

    Görüntü ile ilgili sorun sadece Full HD ekranlarda kullanılan IPS panellerin resmi bulanıklaştırdığı ve sarıya yaklaştırdığı üzerine genel bir hata. Belki retine ekranlar bunun dışında tutulabilir ama gözlemlediğim bunun genel bir özellik olduğu. Bu da görsel malzemeler ile çalışan profesyonel kullanıcılar için tamamen bir handikap. Geriye kalanlar oyun film vs için alrdığından bu göz alıcı abartılı ve şu an için işlemciyi ve ekran kartını iki misli yoran bu Full HD safsatasına para yatırabilendir. Önümüzdeki senelerde gerek renk gerek ton gerek ise güçlenen işlemciler ile bu sorunlar aşılır ise alınabilir tabii TV'ye bağlarsınız dev ekran tam randıman almak için.





  • Bu bir aşağılama değil bu varolan bir sorunu göstermeye çalışma.

    Ama nedense Full HD'nin veya IPS'in özellikle şu an 15 boyutuntaki bilgisayar monitörlerinde yaşattığı sorunu kimsenin görmemesi veya görmemeye çalışması yok saymasına içerliyorum o kadar.

    Mars'da yaşamıyor ve gözlerimizde de bir başka retina yok ise bu özellikle profesyonel kullanıcıları ilgilendiriyor.

    Diğerleri zaten burada bunları okuyor olmaz.
  • MonitörKertenkelesi kullanıcısına yanıt
    hocam seni anlıyorum. şu konuda anlıyorum yeni cihazlarda belirtmiş olduğun sarımtırak lık var. bende acer marka bir leptop aldım ve konunda belirttiğin gibi panelin sarımtırak olduğunu farkettim. ve evet bende ps ile çok olmasa da bazen çalışıyorum fotoğraflara renklere ayrıca dikkat ederim zaten bu yüzden fark ettim o sarımtıraklığı. yalnız bunun nedeninin full hd ya da hd olması ile alakalı olduğunu zannetmiyorum bence firmaların kullandığı panel markası kalitesi ile alakalı olabilir. gerçi siz mağazalar gezdim diyorsunuz yani full hd olan tüm marka modellerde o sarımtırak lık varmıydı ?

    bu da beni konum
    https://forum.donanimhaber.com/acer-a315-42g-r25u-ekran-sarimtirak-photoshop-kullanacaklar-almasin--143061123



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fotografya -- 27 Nisan 2020; 17:47:16 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: MonitörKertenkelesi

    Bu bir aşağılama değil bu varolan bir sorunu göstermeye çalışma.

    Ama nedense Full HD'nin veya IPS'in özellikle şu an 15 boyutuntaki bilgisayar monitörlerinde yaşattığı sorunu kimsenin görmemesi veya görmemeye çalışması yok saymasına içerliyorum o kadar.

    Mars'da yaşamıyor ve gözlerimizde de bir başka retina yok ise bu özellikle profesyonel kullanıcıları ilgilendiriyor.

    Diğerleri zaten burada bunları okuyor olmaz.
    Hocam renk olayına yorum yapamayacağım ama diğer eleştirinizi yani font/icon ölçüleri konusunu maalesef kimse anlamamış, telefon örneği bile veren olmuş. Telefonda ve apple tarafında bu olayın uzaktan yakından alakası yok, örneğin 1. nesil ipad mini ile retina ekranlı ipad mini2 aynı görüntü alanını verir, ipad mini de ekrana 20 uygulama iconu sığıyorsa retina ekrana da 20 icon sığıyor, daha küçük 40 icon değil, birinde pixeller belli oluyor retina cam gibi. Öyle olmasaydı retina ekranda her uygulamayı, responsive desteği olmayan eski HTML siteleri okurken 3-5 defa zoom yapma ihtiyacı gibi kullanmak zorunda kalırdık, telefonda değişen şey görüntünün netliği, daha fazla/az alan görme konusu değil, tıpkı filmlerde çözünürlük yükseldikçe daha geniş sahne göremediğimiz gibi.

    Ama windows da olay öyle değil ki (win10 da durum nedir bilmiyorum), siz 15" ekranda karınca gibi yazı ve iconlar şahsi olarak hoşuma gitmiyor diyorsunuz ki bende size sonuna kadar katılıyorum, ha bundan hoşlanan var mıdır vardır onlara da saygı duymak lazım ancak ben derdinizi anlatamamış gibi yada size itiraz edenleri gerekçenizi anlayamamış gibi gördüm.




  • Konu sahibi tamamen saçmalamış.

    Sembollerin küçüklüğünden şikayetçi olan "Görüntü Ayarları => Ölçek ve Düzen" kısmından sembollerin boyutunu %100'den %150 veya %175'e çekerek Full HD ekranda 1366 x 768 boyutunda sembol kullanımına geçerek küçük sembol sorununu aşabilir.

    Peki büyük bir Excel dosyası ile 1366 * 768 ekranda mı çalışmak mantıklı yoksa 1920 * 1080 ekranda mı? Tia Portal, AutoCAD gibi programlarda biraz büyük projeler yapmaya başlayınca 1366 * 768 ekran insana saç baş yoldurtur.

    Renk ile ilgili yorum da bana mantıklı gelmedi. Aksine 1366 * 768 ekrana yakından baktığımda pikselleri seçtiğim için düşük çözünürlüklü ekranda ben daha fazla rahatsız oluyorum. Işık sızdırması yapmayan IPS panel bilgisayar tercih ederseniz hiç sorun yaşamazsınız.

    İşin en komiği ise dizüstü bilgisayarın 15.6 inçlik monitöründe 141 ppi piksel yoğunluğuna denk olan Full HD'nin gereksiz olduğunu söyleyerek 1366 * 768 yani 100 ppi yeter diyenler, elindeki telefonun 300 ppi'dan fazla piksel yoğunluğuna sahip olduğunu biliyor mu acaba?




  • https://forum.donanimhaber.com/windows-10-yazilar-cok-kucuk--113566347-2
    benzer sorunu yaşıyorum çözümü bilen varmı.buraya ayrıntılı yazdım
  • talhadogdu T kullanıcısına yanıt

    Hayır hiç saçmaladığımı sanmıyorum. Neyse ki piyasadan 1366x768 bir HP laptop buldum da tüm sorunlarımdan tümüyle kurtuldum. Ne ikon küçüklüğü, ne %3+5 gri tonların kaybolması ne de başka bir şey. Hem bu şekilde bilgisayar performansı da yüksek tutuyor kendini. Yanisi bu derece bir ekranda daha fazla çözünürlük aramak büyüteç veya yakın gözlüğü ile her naneye bakmıyorsan gereksiz ve az baş ağrısı. Konu hortlamadı, zaman içinde acaba yanlış mı yapıyorum başım sonra ağrır mı dedim tam tersi Full HD ekran aldığımdan 1000'de bir kadar bile ağrımadı. Öneririm.

  • 6 inç ekranı olan bir cep telefonu 525 * 295 çözünürlükte (100 ppi) olsa görüntü kalitesi çamur gibi denecekken dizüstü bilgisayarda 1366 * 768 (100 ppi) üstüne gereksiz demek bana mantıklı gelmiyor.


    Herkesin kendi tercihi fakat ben 1366 * 768 çözünürlükte dikkatli bakınca pikselleri kolayca seçebiliyorum. Baş ağrısı için mavi renk filtresi kullanmanızı öneririm  

  • Konu açılalı 4 sene olmuş hala hd nin daha iyi olduğunu savunan var. Bir malı satın aldığınız zaman o çok güzel bir cihaz olmuyor. Bende o hp laptopu gördüm sadece ekranı yüzünden almıyorum.

  • Kafam cok karisik. Hp 1368+720 laptop denedim. Youtubede 1080 p acaviliyorum sikinti olmadan. Islemci daha fazla guc harciyor degil mi?

    Oyunu da 1368 de mecbur oynuyorum. Daha yakjnlasmis olarak mesela dota 2. Cs go.

    Onum disinda doger 1080 p laptopumla fark goremiyorum. Dizi vs izliyorum.

    Masaustunde daha az simge diye bir sey yok linuxta. Ayarlayaboliyotum istedigim kadar.

    Hatta cozuburlugu 1920+1080 cektim linuxta da direk dondu video acinca :d bir daha yapmadim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.