Şimdi Ara

Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
668
Cevap
235
Favori
47.396
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
66 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • -----------------------------------------







    Fulbright bursuna kabul aldım arkadaşlar, bu konuyla ilgilenen varsa yardımcı olabilirim. Benim bursum yüksek lisans için. Bu yüksek lisans bursunun yanında burstan bağımsız olarak doktora başvuruları da yapıyorum. Detaylı bilgilerden oluşan karma bir mesaj aşağıda. Doktora konusunda pek bir şey yok mesajda, sadece 14 aralık editi doktora programları için, detaylı sorusu olan varsa onları da cevaplayabilirim.

    Edit: 27.02.2015: Bursun bu seneki başvuruları şu anda açık arkadaşlar. 20 Mart'a kadar başvurular devam ediyor.

    http://www.fulbright.org.tr/

    Burs koşulları
    Master:http://www.fulbright.org.tr/PageDetail.aspx?id=6
    Doktora:http://www.fulbright.org.tr/PageDetail.aspx?id=7

    Burs miktarı: Bu seneki başvurulardan itibaren okul ücreti için 30.000, yaşam masrafları için ise 20.000 dolara kadar ödeme. Sınav ücretleri, okul başvuru ücretleri ve uçak biletleri de yine burs tarafından karşılanıyor. Bursun yeterli olmayacağı durumlarda ise okullara da ek finansman başvurusu yapılıyor. Dolayısıyla cebinizden hiç para çıkmaması yüksek bir olasılık.


    Cevaplardan EDİT:

    Ben ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisiyim, 3. sınıfım. Çalışma alanım siyaset sosyolojisi, sosyal hareketler olacak (tam olarak "Orta Doğu'daki sosyal hareketler ve uluslararası etkileri). Not ortalamam 3.85. İngilizcem iyi, orta seviye de Fransızca biliyorum. İkinci dile önem veriyorlar mı bilmiyorum. Fransa'da Erasmus programına katıldım.

    ÖNEMLİ NOT: Burs başvurusu bir sene sonrası için oluyor. Mesela bu sene kazananlar 2015-2016da gidecek.

    Başvuru süreci: ben 2013/2014 öğretim yılında üçüncü sınıfken 21 Mart 2014'te başvurumu yaptım. Başvuru sonuçları 3 Haziran'da açıklandı ve mülakata çağrıldım. Mülakat alan alan farklı günlerde oluyor, benimki 23 Haziran'da oldu. 11 Temmuz'da da mülakat sonuçlarını açıkladılar. 24 Temmuz'da oryantasyonu var. Bu sene ODTÜ'de bir sene daha okuyup mezun olacağım, 2014-2015'te de buradayım yani. Gelecek sene Ağustos/Eylül ayı gibi (2015) kabul edildiğim okula gideceğim. Süreç böyle işliyor yani. Mart 2014'te başvuran Eylül 2015 gibi gidiyor.

    Burs kapsamı: Yaşam ve okul masrafları, uçak biletleri, okul başvuru ücretleri ve girmem gereken sınav ücretlerini ödüyorlar, bunun yanında bürokratik işlemleri de kendileri hallediyor. En fazla 35.000 dolar ödüyorlar, eğer ki bu miktar o okul için yeterli değilse ek burs başvuruları da yapıyorlar. O okulun ya da şehrin finansal olarak imkansız olacağını düşünüyorlarsa hiç başvurmuyorlar. Ama sizi bir yere gönderiyorlarsa her şeyin karşılanacağından emin oluyorlar.

    Şartlar: 3'ün üstünde not ortalamanız olduktan sonra ve de son 2 senede Amerika'da 6 aydan fazla bir süre geçirmediyseniz başvurabiliyorsunuz. Başka bir şartı yok diye biliyorum. Tabii Amerikan vatandaşıysanız, orası için yeşil kartınız falan varsa da başvuramıyorsunuz o ayrı.

    İlk aşamada iki tane niyet mektubu tarzı yazıyorsunuz ve oldukça uzun bir başvuru formu dolduruyorsunuz. Eğer ondan geçmeyi başarırsanız mülakata çağırıyorlar. Herhangi bir sınava girmeniz gerekmiyor yani. Eğer bursu alırsanız TOEFL ve GRE sınavlarına girmeniz gerekiyor zira okullar başvurularda bu sınavların sonuçlarını görmek istiyorlar.

    Okul: Daha belli değil, komisyonla birlikte belirlencek okullara başvuru yapılacak. Şu an sadece bursu kazandım, önümüzdeki bir sene içerisinde de okul belli olacak.

    Bursu aldıktan sonra ABD'ye iki sene oturma izni ya da çalışma izni alamıyorsunuz. Yani eğitiminiz sonrası ABD'den ayrılmanızı bekliyorlar. Yazdığımız mektuplarda da gelecek planlarından bahsederken buna değinmek gerekiyor. Eğer bursun sağladığı eğitim sonrasında başka imkanlarla eğitiminize devam etmek istiyorsanız o konuda bir sıkıntı çıkarmıyorlar. 2 sene kuralı ile ilgili açıklama aşağıda da var.

    Mülakat: Türkiye'de, Ankara'da yapılıyor. 5-7 kişi civarıydı komisyon. Sizin alanınızda insanlar oluyor ama tam uzman da olmuyorlar genelde sosyal bilimler uzmanlarıydı bizimkiler. Zorlayacak, fikirlerine karşı çıkacak sorular soruyorlar genelde. Yani savunabilmen ve analitik yorum yapabilmen gerekiyor. Bir de bir okul tercihi yazmıştım, neden o diye sordular, orada da okuldaki akademisyenlerin çalışmalarını inceledim, şu adamın şu makalesi çok ilgimi çekti demiştim, o da baya yardımcı oldu diye düşünüyorum.

    Mülakat baştan sona Ingilizce.

    Eğitim sonrası?

    Eğitiminize devam ettiğiniz sürece ABD'de kalabiliyorsunuz, yani mesela yüksek lisansa gittiiniz sonra doktoraya devam etmeniz gerekiyor, o noktada iki sene kuralı da erteleniyor. İki sene kuralı da şöyle işliyormuş, ABD'den ayrıldıktan sonra tekrar oturma izni alabilmek için Türkiye'de iki sene geçirmeniz gerekiyormuş. Ancak başka bir yere gitmenizde de bir engel yok, yani çok rahat bir şekilde Avrupa'ya gidebilirsiniz örneğin. ABD'den oturma izni almak için de toplamda Türkiye'de iki sene geçirmeniz gerekiyor, Türkiye'ye 2 gün giriş yapsanız o bile sayılıyor. Ben doktoramı ya da post-doktoramı Avrupa'da yaparken arada bir geldiğimde tamamlarım diye düşünüyorum :)

    Bunun yanında burs oldukça prestijli bir burs, yani sonrasında size pek çok kapı açabilecek bir burs.

    Okul seçiminde iki yol var, birincisi IIE (Institute of International Education) adlı kuruma tüm belgelerinizi ve niyet mektuplarınızı yolluyorsunuz, okul tercihlerinizi de yolluyorsunuz, onlar size genelde sizin önerdiğiniz okulların da içinde bulunduğu 4 okulluk (doktora için 5) bir liste öneriyorlar, bu listeyi kabul ettiğiniz anda okullarla tüm iletişiminiz yasaklanıyor ve her şeyi IIE hallediyor sizin için. Ek bir burs gerekiyorsa ona bile IIE başvuruyor. IIE yolu ile başvuru seçerseniz siz hiçbir şey yapmıyorsunuz yani; ancak pek özgür de değilsiniz. Yine IIE yolunda iki adet bireysel başvuru hakkınız da bulunuyor. Öbür yol ise tamamen bireysel başvuru. Bunda özgürsünüz; ancak hem tecrübeli bir kurumun tecrübesinden yararlanamıyorsunuz, hem gerek başvuru ücretleri, gerek sınav ücretlerini ödemeniz gerekiyor, hem de her okul için ayrı ayrı başvuru dosyası hazırlamanız gerekiyor. IIE'nin önerdiği listeye itiraz pek hoş karşılanmıyormuş, IIE istemediğiniz yerleri seçtiyse tek yapabileceğiniz iki bireysel başvuru hakkınızı kullanmak.

    Uçak biletleirni direkt komisyon alıyor verdiğimiz tarihlere göre, ancak ABD kökenli havayollarından alıyorlar biletleri.

    Seçildikten sonra başvuru yapılan sistemi size tekrar açıyorlar ve oradan düzeltmelerinizi yapabiliyorsunuz; ancak bursa kabul aldığınız konu dışında bir konuya hiçbir şekilde başvurmanıza izin vermiyorlar. Mülakatta hnagi konu üzerinde konuştuysanız o konu olması gerekiyor.

    1300 üstü kişi başvurmuş, 400 civarı kişi mülakata çağrılmış, 66 kişi seçilmiş. Yaklaşık 20si ODTÜlü, toplam 60 kişi ise Ankara-İstanbul'dan gelme. Bunun yanında Çanakkale falan da var, yani her yerden girilebiliyor gördüğüm kadarıyla.

    Her alandan bir kişi seçilmiş, ancak bu bölüm olarak değil. Örneğin ben sosyal hareketler çalışacağım, bu o alandan tek kişi seçildiği anlamına geliyor. Mesela diyetetik bölümünden sporcu beslenmesine başvuran 10 kişi oldu, hepsi mükemmel olsa bile 1 en fazla 2 kişi alıyorlarmış. Yani kendi alanında en iyi gördüklerini alıyorlarmış. Bu nedenle pek çok okul birincisi de eleniyormuş hatta.

    Şu an bizden TOEFL ve GRE'ye girmemizi bekliyorlar ve iyi okullara gidebilmemiz için TOEFL'dan 95 üstü almamızı bekliyorlar.

    üniversitede katılacağınız topluluklar ve oralarda yapacağınız yöneticilikler, bir spor ya da müzik etkinliği, üniversite hayatınız boyunca yaptığınız araştırma aktiviteleri gibi şeyler hem bursa hem üniversitelere alacağınız kabulu çok daha kolaylaştıracaktır.

    5 Kasım 2014 Edit - okul başvuruları:
    Arkadaşlar merhabalar, yukarıda açıkladğım yollardan ben IIE yolunu seçtim. Pek özgür bırakmıyorlar demiştim; ancak tamamen benim tercihlerim doğrultusunda bir okul başvuru listesi hazırlandı. Aklımda olan ama başvurmadığımız okullara başvurmamamızın tek nedeni finansal olarak ek yardım vermemeleri ve çok pahalı olmaları. Şu anki başvuru listem:

    1- New York University - Siyaset Bilimi
    2- American University - Uluslararası İlişkiler
    3- University of Washington - Uluslararası İlişkiler ve Ortadoğu Çalışmaları
    4- Georgia State University - Siyaset Bilimi.

    Bireysel başvurularımdan birisi kesinlikle "the New School for Social Research" olacak, ikincisi hakkında karar vermedim daha.

    Bunlar yanında burstan bağımsız olarak, iletişime geçtiğim bir hocanın çok olumlu cevabı sonrasında, bir tane doktora-master birleşik programa başvuruyorum. O programdan kabul alırsam 5 sene tam finansman sağlıyorlarmış zaten :)

    TOEFL sonucum 109, GRE matematik 165, GRE sözel 154 geldi. Bunun yanında, okullardan genel aldığım yorum özellikle sözel bölümlerin önem verdiği sözel kısmın uluslararası öğrenciler için TOEFL sonucu yüksek olduğu sürece çok da önemli olmadığı :) Çok kötü yapmadıkça sıkıntı çıkarmıyormuş. Sayısallar ise matematik kısmından çok çok iyi sonuçlar gerekli gibi. Benim 164/170 alan arkadaşlarım tekrar giriyor.


    14 Aralık Edit: Doktora Başvuruları

    Arkadaşlar okul başvurularımı tamamladım, yukarıda bahsettiğim 5 okulun yanında başka master başvurusu yapmadım, ancak iki tane PhD (doktora) programı başvurusu yaptım. Bu doktora programları Columbia ve Duke'a. Bu iki okuldan birisi olursa 5 sene boyunca doktoramı yapacağım, bu 5 sene 2+3 gibi olacak yani 2 sene master, 3 sene doktora gibi; ancak başvurusu ve kayıt işlemleri direkt doktora programına başvuru şeklinde. Yani ayrıca master yapmak gerekmiyor. Bu iki programdan birisi olursa burstan vazgeçeceğim zira bu okulların ikisi de 5 sene boyunca "full funding" veriyorlar, yani okul parası ödenmiyor, üstüne aylık 2.000 ile 2.400 dolar arasında bir ücret ödemesi yapıyorlar. Maaşlı çalışan gibi oluyorsunuz kısacası. Bu ikisi olmazsa yukarıda bahsedilen master programlarından gelecek sonuçlara bakacağım


    27 Şubat Edit: Cevaplar

    Arkadaşlar merhaba. Cevaplar yavaş yavaş gelmeye başladı. Columbia'daki doktora programına reddedildim, boyumu aştı biraz hem Columbia hem doktora olması :) Bunun yanında University of Illinois at Urbana Champaign ve University of Washington'dan iki tane kabul aldım. Dolayısıyla şu an iş biraz NYU'dan gelecek cevaba kaldı, NYU kabul ederse oraya gideceğim, etmezse University of Washington'a gideceğim :)

    24 Mart Edit: NYU!

    Arkadaşlar nereye gideceğim de kesinleşti, dün gelen emaile göre alanımdaki en iyi okullardan, ve de master programları arasında ilk tercihim olan New York University beni kabul etti. Üstelik 40.000 dolarlık okul parasını da almayacaklarını belirttiler. Burs komisyonu ise bir senelik (10 aylık) masrafın 27.000 dolar olacacağını hesaplamış, dolayısıyla bir sene için 27.000 dolar ödeyecekler. Şu an süreçte sadece okula kayıt, vize alma gibi teknik detaylar kaldı :)

    17 Mayıs Edit

    Çok da bir gelişme yok şimdilik, ev arama sürecindeyim, okula kaydım falan tamamlandı, e-mail adresim aktifleştirildi :). Öbür yandan da gidişim direkt New York'a olmayacakmış, oryantasyon için beni Delaware'e gönderip oradan da New York'a göndereceklermiş. Şimdilik bu kadar :)

    6 Haziran Edit

    Arkadaşlar sanırım bu senenin mülakata çağrılma sonuçları açıklanmış. Umarım buradan da pek çok kişi mülakata çağrılmıştır :) Mülakat ile ilgili sorunuz olursa çekinmeyin.

    21 Haziran Edit

    Arkadaşlar geçen hafta ODTÜ'den mezun olmuş bulunmaktayım, ve okulla ilişiğimi de kesmiş durumdayım, dolayısıyla artık sadece NYU öğrencisiyim diyebilirim :) 3.88 ortalama ile bölüm ikincisi olarak mezun olabildim. Amerika'ya yolculuk ise 9 Ağustos'ta olacak, Delaware şehrine oryantasyona gideceğim, 14 Ağustos'ta ise New York'a geçeceğim

    23 Haziran Edit

    Bu arada, yeni bir bilgi: eğer ki bursu aldıktan sonra İngilizceniz yeterli görülmezse (yani TOEFL'dan belli bir notun altında aldıysanız) okul açılmadan önceki yaz sizi Amerika'da dil eğitimine gönderiyorlar iki ay, ve bu iki ay boyuncaki her şey de karşılanıyor. Ve TOEFL'dan 120 üzerinden 70 civarı alan arkadaşlarım da oldukça iyi yerlere kabul almayı başardılar, tabii sözel ağırlığı çok daha az olan bölümlerden. Ancak, İngilizce konusunda şüpheleriniz varsa, siz bursu alabilirseniz o konuyu da hallediyorlar :) gönderdikleri yer okuyacağınız yerden farklı olsa da ulaşım masrafları da karşılanıyor.

    30 Temmuz Edit:


    AirBnB üzerinden en azından Kasım ayına kadar Brooklyn Bay Ridge tarafında bir oda buldum, okula 30-50 dakika arasında metro yolculuğuyla gitmem gerekecek. 10 Ağustos'ta University of Delaware'e gideceğim ve oryantasyonum başlayacak, oradan da 14 Ağustos'ta New York'a geçeceğim.

    Uçak biletlerim ise şu şekilde:

    Ankara İstanbul THY
    İstanbul Chicago THY
    Chicago Philadelphia United
    Philadelphia New York Delta

    Yani oryantasyon okuluma iki aktarmayla gideceğim. Ancak bu sene ilk defa THY biletleri alıyorlar. Bunun yanında, gitmeden yerleşme masraflarına yardımcı olması için, ve kitap ücretlerini karşılamak için toplam 850 dolar yatırıyorlar. Aylık bursum gelene kadar iyi bir miktar bence :) Dolayısıyla şu an önümde sadece vizemin çıkması kaldı. Yerleştiğimde SSler gelecek.





    *****************

    ---------

    17 Ağustos edit:


     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Burası Amerikan tarihi için önemli bir yermiş ama pek de dinlemedim işin açığı. Anayasa, bildirgelerin falan hazırlandığı - okunduğu yerler sanırım. Philadelphia'da.

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Bu da university of Delaware'de sabnha karşı odamdan gördüğüm manzaraydı :)





     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Bu sabah evde biraz dinleneyim dedim :)

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.
     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Dün de standart turistik bir gün yaptım denebilir sim kart alma gibi bürokratik işlemleri hallettikten sonra. Eylül'e kadar büyük ölçüde turist olacağım :)) dersler başladıktan sonra ise ne olur hiç bilmiyorum


    22 Ağustos Edit

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.


    Hudson nehrinin oradan bir manzara, burada insanlar tango yapiyorlardi oturdum izledim bir sure :)

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    9\11 saldirilari aniti. Yaninda da yeni dunya ticaret merkezi dikilmis durumda.

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Okulumun yanindaki park, bu park okulla ozdeslesmis durumda baya

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.
     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Bunlar da Central Park. Ozellikle buyuk cimenlik alan bana filmleri falan hatirlatti baya.

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Son olarak Cin mahallesi.



    Bunun yanında, okulun bşalamasına neredeyse iki hafta olmasına rağmen hocalar okuma listelerini göndermeye başladı, ve gelen emailler genelde <sadece> 100 sayfalık bir okuma olduğuna dair ilk hafta için. Yani bana haftalık bir 400 sayfa falan kilitlenecek gibi duruyor.

    1 EYLUL EDIT


     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan. Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan. Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan. Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan. Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    16 EYLUL EDIT


     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Evimin oradan tren istasyonuna giderkenki standart bir gun :)

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    New York Yankees machine bedava bile buldum ve simdiye kadar ki ikinci beyzbol macimi izlemis oldum simdiden

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Sadece ilk 3-4 haftada derslerde kullanacagimiz materyal

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Birlesmis milletlerdeki etkinlikten bir kare. BM'nin merkezinde, genel salonda yapildi baya etkileyici bir yerdi.

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Birlesmis milletler genel sektereteri Ban ki Moon konusma yaparken.



     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Acik hava partileri surekli oluyor hava guzelken, bu da bir tanesi

    27 EYLÜL 2015

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.


    Arkadaşlar dün şu festivale gittim, bundan da fotoğraflar ekleyeceğim baya güzel bir etkinlikti. Joe Biden, Michelle Obama, Ban-ki Moon falan geldi konuşma yaptı. İşin ilginç yanı zaten bir sürü milyonerin (Bill Gates, Gucci'nin CEOsu falan) gelip de 'dünyada fakirliğe, açlığa son verelim' demesiydi. Yani sanki milyar dolarları olan bizmişiz gibi

    Bir de tabii en güzel yanı ücretsiz olmasıydı

    19 EKİM 2015

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Fenerbahce - Brooklyn Nets maçına gitmiştim, ondan bir fotoğraf.

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.


    Bu da ailece büyük bir fanı olduğumuz Geleceğe Dönüş serisinin New Jersey senfoni orkestrası eşliğinde film gösterimiydi. Radio City Music Hall'da yapıldı etkinlik ve filmden doktor, filmin yapımcısı ve de soundtrackin bestecisi de oradaydı. İnanılmaz bir salondu


     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Okulun etkinliklerinin bir kısmının yapıldığı salondan bir fotoğraf


     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Bu da Boston Celtics'e karşı :)

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Gökdelenlerin arasında - ortasında böyle bir görüntü oluşuyor

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Bu da karşı eyalet New Jersey

     Fulbright Bursu Bilgilendirme Basligi - Amerika'da Yuksek Ogrenim - Son Başvuru 9 Nisan.

    Son olarak, 9/11 anıtı


    Bu aralar iyice yoğunlaştı okul. Hani zaten yoğun ama öbür yandan da şu asistanlığın gelmesi baya ek iş bindirdi. Yine de bir şekilde sosyalleşmeyi başarmaya çalışıyorum. Yanında uykuyu da halledersem baya güzel olacak :))






    quote:

    Burs ile ilgili ıstaka nickli arkadaşın yazısı:

    2015'de bir Fulbright furyasının daha sonuna gelmiş bulunuyoruz :) Aramızda kazanan arkadaşlar var ise onları bu vesileyle tebrik ediyorum. Bana gelicek olursak mülakat aşamasını geçemedim. Az çok internette ilk aşama ile ilgili ipuçları, materyal vb. şeyler kolayca bulunuyor ancak ben mülakat'a hazırlık aşamasında fazla bilgiye ulaşamadım. BU sebepten ileride başvuracak arkadaşlara yardımcı olabileceğini düşünerekten sıcağı sıcağına mülakat ile ilgili tecrübe ve gözlemlerimi paylaşayım dedim.

    Mülakatlar bu sene sarktı gibi, geç açıklandı 21 temmuz tarihinde öğrendim sonucumu. Malesef olmadı. Sorulara gelecek olursam; Fulbright Nedir, Yüksek Lisans için başvuru yapmıştım ve mülakatta bana evet bu alanda yapmak istiyorsun ancak daha da spesifikleştirebilir misin? ilgilendiğin konuyu diye sormuşlardı (bu nokta önemli kanımca). Bunu cevapladıktan sonra bunun ülkeye nasıl bir faydası olacağını düşünüyorsun sordular ve benden geçmişte bu alanla ilgili araştırma deneyimimin olup olmadığını sordular. Onlara asistanlığını yaptığım projeleri ve kendi yaptığım çalışmaları anlattım. Beni şaşırtan nokta ise hobilerim üzerinde çok durdular yani görüşmenin önemli bir bölümünü bu kısım oluşturdu. Döndükten sonraki planlarımıda sorduktan sonra görüşme tamamlandı. Dört kişi vardı, bir tane konsolosluk görevlisi, 1 tane fulbright komisyon üyesi, alandan 2 uzman, akademisyen olduğunu tahmin ediyorum. Mülakatı bahsettiğim akademisyenler yürüttü, konsolosluk üyesi sürekli bir şeyler yazıyordu sıklıklada gözü üzerimdeydi. Ayrıca çok soğuk bir duruşu vardı. Komisyon üyesi gözlemciydi yanılmıyorsam sadece oturuyordu. Mülakata girmeden önce sizden istenen kağıtları inceleyip tartışıyorlar sonra sizi mülakata alıyorlar ( az çok kulak misafiri olarak ulaştım). Sonuç olarak makul bir mülakat oldu. Hani sonradan belirteceğim faktörleri saymazsak soru cevap kısmı çok sakin bir havada geçiyor. Kabul alamamamın arkasında bir çok neden olabilir. Kendimi iyi ifade edememiş olabilirim. Her ne kadar sorular hakkında cevap tasklakları hazırlamış olsamda olayın heyecanıyla bir birine girdi. İngilizce konuşma konusunda da iyi olmamam işi daha da bozmuş olabilir. Ancak her bölümden ortalama bir kişi alındığını dikkate alırsak sizden iyilerin olabileceği de aşikar.

    Mülakatın yapıldığı ortama değinecek olursam, bekleme salonunda sinir bozucu bir sessizlik hakim. Ancak onu geçtim mülakatın yapıldığı ortam başlangıçta beni cidden gerdi. Bir ara kendimi acaba istiklal mahkemesinde mi yargılanıyorum hissine kaptırdı. Sandelye bildiğimiz sanık sandalyesi gibi evet o telaşın içinde gözlemleme fırsatım oldu yapacak bir şey yok tabi konuşma başladığında unutup gidiyorsunuz jestler, mimikler, gülmeler efendim havada uçuşuyor. Mülakatta giyeceğiniz kıyafet konusunda ciddiyeti bozmayacak tarzda olması kafi bence bekleme salonunda gördüğüm diğer adaylara bakarak söylüyorum. Son bir şey söyleyerek mesajımı bitireyim. Benden önceki giren adayların bir tanesi, sonradan mülakatının Türkçe ye döndüğünü söylediğini hatırlıyorum. Hani işin sırrının kendini ne kadar iyi ifade ettiğinin (hangi dilde olduğu farketmiyor) ve istediğin şeye ne derece hakim olduğunda gizli. Söyleyeceğim bu kadar bilinçli olarak hazırlanıldığı sürece bence alınabilecek bir burs, onun dışında birkaç kere şansını en azından deneyin derim ben çünkü sonuç itibari ile hayatınızda dönüm noktası yaratabilir. arz ederim...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Max_Kolesne -- 2 Mart 2018; 2:19:23 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >









  • Şimdi okulun kütüphanesindeyim, baya inanılmaz bir kütüphanesi var. Fotoğrafa sığdırabildiğim kadar çekmeye çalıştım :)) Aradığım tüm kaynakları buldum, ancak okulda olmayan kaynakları da ülkenin pekçok yerindeki kütüphaneden getirtebiliyorlar, ya da taratıp email atıyorlar. Bunun yanında lisansüstü öğrenciler için özel çalışma alanları var. Son olaraksa, kütüphane sadece kitaplar için değil, film dizi falan da alınabiliyor. Mesela Game of Thrones'un tüm sezonlarını alabiliyorsunuz :))
  • Sartlarini yazarmisin birazda anlatsan fena olmaz hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nasıl başvurdun nerden geldi bu istek hangi okul
  • 1-hangi üniversite/bölüm
    2-şartlar neler ? hangi sınavlara girmek gerekiyor?
    3-nasıl çalıştınız ?
  • Hocam zamanınız varsa nasıl yaptığınızı anlatır mısınız kapsamlı olarak?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: furkanxtr

    Sartlarini yazarmisin birazda anlatsan fena olmaz hocam

    https://forum.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=63478341&p=1#63478341

    Seninle alakası yok heveslenme.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar öncelikle bu bursa 3. sınıfta başvurmak gerekiyor, yani ben 2015-2016 öğretim yılından itibaren burs kazandım.

    Fulbright Türkiye komisyonunun websitesinden başvuru tarihlerini takip etmeniz gerekiyor. Önce internet üzerinden başvuru yapacaksınız ancak bu başucu aşaması baya uzun, iki tane niyet mektubu yazmanız gerekiyor falan. Çalışacağınız alana çok iyi karar vermeniz ve o konudaki bilginizi göstermenizi bekliyorlar. Online başvuru sonrasında da mülakat var. Mülakat İngilizce

    Burs hükümet bursu arkadaşlar. Dolayısıyla okul şu an belli değil. Komisyon bir okul önerecek ben iki tane okul seçeceğim üç okula başvuracağım. Birisi University of Wisconsin olacak ama.

    Bursu aldıktan sonra ABD'ye iki sene oturma izni ya da çalışma izni alamıyorsunuz. Yani yüksek lisans sonrası ABD'den ayrılmanızı bekliyorlar. Yazdığımız mektuplarda da gelecek planlarından bahsederken buna değinmek gerekiyor.

    Siyaset Sosyolojisi altında sosyal hareketler çalışacağım. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisiyim.

    Not ortalamam 3.85 idi arkadaşlar ama mülakata kaldıktan sonra buna çok baktıklarını sanmıyorum. Bana alanımla ilgili çok soru sordular, yani alana hakimiyet aradılar kesinlikle. Bunun yanında Türkiye'yi nasıl temsil edebileceğinizi de gözlemliyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Max_Kolesne -- 20 Temmuz 2014; 11:21:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Mülakat nasil oluyor ve turkiyedemi yapiyorlar hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: furkanxtr

    Mülakat nasil oluyor ve turkiyedemi yapiyorlar hocam

    Türkiye'de, Ankara'da yapılıyor. 5-7 kişi civarıydı komisyon. Sizin alanınızda insanlar oluyor ama tam uzman da olmuyorlar genelde sosyal bilimler uzmanlarıydı bizimkiler. Zorlayacak, fikirlerine karşı çıkacak sorular soruyorlar genelde. Yani savunabilmen ve analitik yorum yapabilmen gerekiyor. Bir de bir okul tercihi yazmıştım, neden o diye sordular, orada da okuldaki akademisyenlerin çalışmalarını inceledim, şu adamın şu makalesi çok ilgimi çekti demiştim, o da baya yardımcı oldu diye düşünüyorum.

    Mülakat baştan sona Ingilizce.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • He bide diploma notu 3 ve uzeri olmasi gerekiyordu sanirim daha asagisi kesinlikle kabul edilmiyormu hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: furkanxtr

    He bide diploma notu 3 ve uzeri olmasi gerekiyordu sanirim daha asagisi kesinlikle kabul edilmiyormu hocam

    Başvuru yapamıyorsunuz not ortalaması 3 altında ise.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 3. Sinifta bende basvuru yapmayi dusunuyorum hocam cevaplar icin tesekkur ederim yine aklima takilan olursa sorarim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım istediğiniz zaman :)

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • baştan sona ingilizceyse o zman yatar o iş bnm onlara ingilizce tartışmam konuşmam değerlendirme yapmam için nerdeyse 1 sene yurt dışında yaşayıp ingilizcemin köpek gibi olması gerek
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Max_Kolesne

    Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım istediğiniz zaman :)

    Öncelikle tebrikler hocam yolunuz açık olsun
    yabancı dilinizi nerede ve nasıl geliştirdiğinizi paylaşırsanız çok memnun olurum :)
  • yüksek lisansı ne kadar sürede bitireceksiniz ne kadar burs vericek uçak biletlerini falan karşılıyor mu
  • takip

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ne kadar veriyolar
  • :) Geçmiş olsun. Sefillik içerisinde geçireceğin yıllar seni bekliyor. Köle gibi çalışacaksın. Senelik iznin 2 hafta.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Max_Kolesne


    quote:

    Orijinalden alıntı: furkanxtr

    He bide diploma notu 3 ve uzeri olmasi gerekiyordu sanirim daha asagisi kesinlikle kabul edilmiyormu hocam

    Başvuru yapamıyorsunuz not ortalaması 3 altında ise.

    Ünide her bölüm için başvuru oluyor mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.