Şimdi Ara

Friedrich Dürrenmatt - Büyük Romulus

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
71
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sinema değil ama tiyatro ile ilgili küçük bir bilgi vereceğim. Friedrich Du¨rrenmatt, 2. Dünya savaşı sonrası Alman Tiyatro yazarlarının bas¸arılı isimlerinden biri. Yapıtlarında genelde du¨nyadaki kaos, du¨zensizlik, haksızlık ve adaletsizlik gibi konuları işliyor.

    Büyük Romulus son roma imparatorudur ve adaletsizliği, har vurup harman savurduğu ülke hazinesi ve devlet düzeninin bozulmasıyla adeta roma imparatorluğunun sonunu getirmiştir. Oyun tam da bu dönemi anlatmaktadır.

    Oyunda Friedrich Du¨rrenmatt'ın aynı eserde sayfa 73 ve 74'deki şu dizeleri bence müthiştir; "Vaterland nennt sich der staat immer dann, wenn er sich anschickt, auf menschenmord auszugehen" (Devletler cinayet işleyecekleri zaman, kendilerine vatan adını verirler) ve "Nein, Nein! Der Mensch sollte ihn weniger lieben als einen Menschen. Zuallererst sollte man seiner Heimat skeptisch gegenüberstehen. Niemand kann ein leichter Mörder sein als eine Heimat" (Hayır, Hayır! İnsan onu bir insanı sevdiğinden daha az sevmeli. İnsan her şeyden önce vatanına karşı şüpheci olmalı. Kimse bir vatandan daha kolay katil olamaz)

    Ancak daha ilginci şu ki, ülkemizde 27 mayıs ihtilali ve süreci devam ederken bu oyun milli eğitim bakanlığı yayınlarınca basılmış ve devlet tiyatrolarında ihtilal sonrası bile gösterimi devam etmiştir.

    Friedrich Dürrenmatt - Büyük Romulus - Kültür Bakanlığı Yayınları (1961)
    https://yadi.sk/i/OW1Yb2JYXik1wA







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.