Şimdi Ara

Fotoğraf Çekme Yasağı - Yasak Yerler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
1
Favori
36.005
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Daha önce bu forumda açıldı, konuşuldu, tartışıldı.. Ama bir yerden sonra gerçekten lanet olsun böyle işe denilecek hale geldi..

    Askeri alanlar, havalimanları, AVM gibi özel mülkler vs. tamam ama kamuya açık alanların bile fotoğraflarının çekilmesine izin verilmez oldu.

    Örneğin Alışveriş merkezlerinde elinizde kompakt makineyle fotoğraf çektiğinizde kimse birşey demiyor. Ama Dslr yada Like bir makine olduğu zaman eli g*tünde koştura koştura size gelen güvenlikler ortaya çıkıyor ve fotoğraf çekmeniz engellenmeye çalışılıyor. Özel mülk olduğu için söz hakkımız yok elbette ama özellikle Dslr ve Like cihazlara karşı bir durum söz konusu. Zira Dslr'dan daha iyi fotoğraf çekebilen kompakt makineler var günümüzde...

    Başka bir örnek, Florya Sahilinde fotoğraf çekmek yasak! Sebebi ise inen uçakların fotoğraflarının çekilmemesiymiş. Florya sahiline gitmiş hemen hemen herkesin orada bir fotoğrafı vardır. Güvenlik görevlileri normalde sahile pek inmez. Sahilde nadiren de olsa polis ekipleri devriye geziyor. Yine kompakt makineye sahip kişileri es geçiyorlar. Ancak elinizde bir Dslr varsa ve hele ki denize doğru tutuyorsanız vay halinize..
    Bir sürü soru ve makinedeki fotoğrafları kontrol etmeye çalışmaları...

    Havalimanının yanından geçerken çıkartıp makinenizi yada telefonunuzu birkaç fotoğrafını çekmişsinizdir..
    Ama tripod kurarsanız ve güvenlik gücü sizi fark ederse en az 5 saat göz altına alındınız demek..

    Şehir meydanlarının, bazı anıtların fotoğraflarını çekmek de keyfi olarak yasak.. Sebep olarak da terör örgütünün eylem yapmadan önce gelip fotoğraf çektiğini plan yaptığını belirtiyorlar..
    E siz onları biz meydanlarda rahat rahat gezelim, fotoğraf çekebilelim diye engellemiyor musunuz zaten?

    Tarihi bir binayı karşı kaldırımdan çektiğinizde binadan size koşa koşa gelen özel güvenliklere hastayım.. Çekemezsin, yasak!
    Ben seni çekmiyorum ki, yoldan geçen arabaları çekiyorum... Hadi buyur, ne yapacaksın?

    Hele ki bazıları var, makinenize el koyarız diyorlar. Yiyorsa gel ve makineme elini sür!

    Bu durumlar insanları fotoğraf çekmekten soğutuyor.. Ne yazık ki çözümü de yok gibi..

    Özel güvenliklerin artistlikleri ise birgün kafalarının yarılmasına neden olacak. Yemin ediyorum indireceğim birinin kafasına body i.

    Kanun açıkca diyorki kamuya ait olan ama kamunun kullanımına kapalı yerlerde izinsiz fotoğraf çekmek yasak. (Örnek olarak Boğaz köprüsünden fotoğraf çekemezsiniz)
    Kamuya ait olan ve kamunun kullanımına açık olan yerlden fotoğraf çekmek serbest. (Burada da örnek, Ortaköy sahilinden, Boğaz köprüsünü çekmek serbest)


    Hem bu konuyu tartışıp, hemde fotoğraf çekmenin yasak olduğu yerleri bu başlık altında toplayalım..


    -Haydarpaşa Tren Garı, Sirkeci Tren Garı ve diğer tren garları.

    -Havalimanları

    -Florya Sahili

    -Alışveriş Merkezleri

    -Otogarlar

    -Hastaneler

    -İdo iskeleleri (Hem iskeleyi, hemde deniz taşıtlarını çekmek yasak. Ama tel örgülerin arkasından çekince serbest oluyor.)

    -Türkiye Büyük Millet Meclisi (Özellikle kısaltarak yazmadım. Milli değerimizin fotoğraflarını çekmemiz kesinlikle yasak.)

    -Metro. Evet her gün bindiğimiz, gördüğümüz, dokunduğumuz şeyin fotoğrafını çekmek yasak.

    -Camiler. Camilerde de fotoğraf çekmek yasak. Valilik ve kaymakamlıklardan izin almanız gerekiyor.

    -Limanlar

    -

    ....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Burhan -- 3 Şubat 2012; 6:27:51 >







  • bende geçen yaz Konya da Mevlana müzesini ziyaret etmiştim ve müzenin birçok yerinde fotoğraf çekmek yasak. bir müzede hangi mantıkla fotoğraf çekmek yasaklanır anlamış değilim.

    ben bir çok yasağın keyfi olduğunu düşünüyorum
  • Açıkçası göze sokmadikca yukarıdaki yerlerin hepsinde fotoğraf çekilebilir diye düşünüyorum. Neden, çünkü hemen hemen hepsinde çektim Sadece ido'da çekmedim herhalde. O da ido kullanmadigimdan olsa gerek.

    Tripod kurmak biraz göze sokmak oluyor.

    Ama genel olarak argümana katılıyorum. Oldukça aptal fotoğraf yasakları var. Kompaktla çekerken izin verilmesi olayı gülünç.

    Ben de bir gün bakirkoy'deki bir kafede kahve içerken arkadaşlarımı çekmek istedim. Kafe sahibi koşturarak yanima gelip aynı şeyi yaptı. Meğer o kafede fal varmış, yasadışı imiş fal, insanlar burada çektiği fotoğrafları facebook'a filan koyarsa "fal baktırdım" diye, kafe ifşa oluyormuş. Cep telefonu veya ufak makineyle çekmekte sakınca yokmuş ama "büyük makina" sakıncalıymış

    Öyle saçma sapan işler işte. Hayır milletin arabalı vapurunun fotoğrafını kim ne yapacaksa.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • ido da vapur beklerken baya fotoğraf çektiğimi hatırlıyorum dslr ile, kimsenin umrunda olmamıştım
  • İlk önce lafa "GOOD MORNING AFTER SUPPER" değimiyle başlayayım. Ben Ankara' da 3 yıldır fotograf çekmeyi bıraktım. Ülkede embesiller o kadar çok çoğaldı ki, A.N. nin illa o meşhur %60 lafını doğrulatacağız. Bir dSLR veya like makine ile fotograf yasak ama compactla serbest. Bunun kadar embesilce bir gerekçe olamaz. Eğer adamın niyeti kötüyse ufak makinalarla, cep telefonlarıyla i-Pod' larla hatta milyoncularda satılan casus kameralarla bu iş daha kolay yapılır.
    Tüm bunların altında son 2-3 gündür tartışması yapılan bir "gençliğin nasıl yetiştirileceği" konusu var ya, İşte O yatar.
    Uyusunda büyüsün bu millet, ninnnnnni, ninnnniiiiii, UUUUUU, evladım Uuuuu ! ! ! ! ! ! ! ! ! !




  • Bizim başımıza bu olay bahariyede geldi. Bir arkadaşın makinesini alıp incelemeye başladır." bunu niye çektin" " şunu niye çektin" diye. Hadi kapalı alanları bir nevi tamamda açık alanda da fotoğraf çekmeyeceksek ne yapıcaz? yanımızda seyyar stüdyo mu gezdiricez

    Valla ben kafaya koydum mu güvenlik yanımdayken bile çekerim Allah'ın kuluda ne yapıyosun diyemez. Ben metrolarda fotoğraf çekmek yasaktır diye bir ibare görmedim. Müzelerde haklı olabilirler. Flash ın antika eserler üzerindeki etkisi falan düşünüldüğünde doğrudur. Çünkü herkes bizim gibi oturup bu işle uğraşmıyor, flashı nasıl patlatacağını veya ne zaman patlatacağını bilemiyor.

    Açıkcası ben camii nin veya kilisenin içine girip foto çekmiyorum. İbadet edilen bir yeri fotoğraflamak, onu zevk için kullanmak bana ters geliyor açıkcası. Çekene de niye çekiyosun demiyorum.

    Havaalanı olayı da garip. Uçağı çeksem ne çekmesem ne?


    Ayrıca tren garlarında öyle bir yasak göremedim ben. millet model koyup çekiyor fotoğrafları. ben de her seferinde bir iki kare çekerim. Daha kimsenin bana veya bir başkasına " niye fotoğraf çekiyorsun" dediğini görmedim. Hatta şimdi tren seferleri de durduruldu çok güzel kareler çıkabilir oralarda



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Piêr Dé Sans -- 3 Şubat 2012; 10:30:54 >




  • Şimdi hükümet özel güvenlikcilere de polise benzer yetkiler vermeye çalışıyor. Ondan sonra gör sen eğlenceyi...
  • Burhan : Gerçekten uzun yıllardır his ettiklerimi gayet de güzel bir şekilde dile getirmişsiniz.Malesef durum böyle memleketimizde.Bir de sizinde belirttiğiniz gibi makinenin boyu ile orantılı bir profesyonellik yargısı varki tam komedi! Sırf bunun (Ve bazende fazla ağırlık taşımak istemiyorum seyahtlerde vs) için türlü türlü ufak gövdeli makine aldım.Şu an bu klasmanda Sony NEX serisi bir cihaz kullanıyorum (16mm pancake lens ile ciddi ufak sayılabilir) Nikon larımla dert sahibi olduğum her alanda bu makineyi kullanınca kimse yüzüme bile bakmıyor desem yeridir.Bu bakımdan çok rahatladım sayılır.

    Halbuki : Çeken ben aynı amaç için kullanan yine ben makinenin boyutu ile ne değşiyorsa artık? İlginç bir anı : Paris te meşhur Louvre müzesinde fotoğraf çekmek serbest.İstediğiniz saatte içeride dışarıda ne varsa çekebilisiniz.Yanlız tripod/monopod yasak.Ben bunu bilmiyordum ufak bir tripod ile Nikon D-SLR ile ufak ufak bir şeyler çekiyorum bir baktım ileriden iki üç görevli koşa koşa bir yere gidiyorlar.Her halde birileri bir şeyler yaptı filan derken (Hiç üstümede alınmıyorum) bir anda etrafımda belirdiler.Hafif yüksek sesli bir şeyler konuşuyorlar sonra birisi İngilizce olarak anlattı derdini vs turistim bilmiyordum kullanmam bir daha dedim sözüme itimat edip uyarı verip gittiler.Hani birine vursam bu kadar çabuk gelmezler.Bizde de söze itimatı vaz geçtim sanki ahlaka aykırı bir davranışta bulunmuşum muammelesi yapmıyorlarmı..orada gerçketen sinirleniyorum.




  • Zaten işte asıl problem aslında fotoğraf çekmenin yasak olmaması. Tamamen keyfi yasaklar bunlar.

    Kamuya kapalı özel alanlarda,
    Askeri alanlarda,
    Özel mülk alanlarında
    Fotoğraf çekmek yasak. Alışveriş merkezleri özel mülk olduğu için, avm yönetimi yasaklamışsa yapacak birşey yok. Askeri alanları da anlıyoruz, stratejik, güvenlik vs vs.. Kamuya kapalı alanlarda da eyvallah...

    İnsanların girip çıkabildikleri ortamlarda fotoğraf çekmeyi engellemek kadar saçmalık olabilir mi?
    Müzelerde fotoğraf çekimi esere zarar vermesinden ziyade, kopyalanması ve taklit edilmemesi için engellenmeye çalışılıyor. Bu da mantıklı bir açıklama bir yerde. Ama akşam vakti, uzun pozlama yapacağım diyerek E5 in üzerindeki bir üst geçite çıkıp makinenizi kurduğunuzda "Napıyorsun sen?" diyerek kolunuza girip sizi sorguya alan iki polis memuruyla karşılaşıyorsunuz..

    Tamam, fotoğraf çekerken göze batmamak gerek. Ama kocaman dslr, insanların her zaman ilgisini çekiyor.
    Nasıl ki şoförler yolda Ferrari görünce hayranlıkla bakıyorsa, biz profesyonel ve amatör makine kullanıcıları da insanlarda aynı etkiyi yaratıyoruz. Hele bir de tripod falan kurulmuşsa, film çekimi var zannediyorlar...

    Başıma gelen bir olay: İdo Yenikapı iskelesinden bir arkadaşımı uğurluyordum. Ben iskelenin dışında, yolcuların binişini izlerken, arkadaşım beni tellerin arkasından el sallarken çekmek istedi.
    Makinesini çıkarmasıyla güvenliğin koşması bir oldu...
    Ancak biz Yenikapı iskelesinde belkide yüzlerce fotoğraf çekmişizdir. Özellikle sabah saatlerinde martı fotoğrafı çekmek isteyenlerin uğrak yeridir..

    Haydarpaşa garı da yine amatör fotoğrafçıların yegane mekanı. Bana da hiç denk gelmemişti orada herhangi bir yasak. Ancak internette yasak olduğu söylenip, engellendiğini belirten birçok kişi mevcut. Şu sıralar 2 yıllığına kapandı Haydarpaşa. Otel olacağı söylentileri yeniden gündeme geldi.. Belki de fotoğraf çekmek için son günlerimizdir...

    Güvenlik görevlileri zaten artist.. İşini düzgün yapana sözümüz yok elbet ama özellikle de genç olanlar ve hele ki hayatta hiçbir şekilde başarı elde edememiş, en büyük başarısı ise asgari ücretle o üniformayı giymek olan güvenlik görevlisi arkadaşlar bazı konularda insanların sabrını zorluyor..

    Bu konuda tepkimizi göstermekten geri kalmamalıyız diye düşünüyorum. Özellikle de herhangi bir güvenlik görevlisi (örneğin tramvay istasyonunda yaptığınız bir çekimde) yanınıza gelip fotoğrafları silmenizi vs. isterse kesinlikle boyun eğmeyin. "Uğraşmayayım şimdi" demeyin. Kaybedeceğiniz 15 dakika olur belki ama kendimizi bu keyfi yasaklamalara ezdirmemeliyiz.
    Polis çağırmalarını söyleyin. Fotoğraf makinenizi yargı organlarından başka hiçbir merciye elletmeyin. Fotoğraf makinelerimize "Mahkeme Kararı olmadan" hiç kimse el koyamaz.




  • Tren Garlarında fotoğraf çekmek yasak değil, benim Haydarpaşa Garında tonla fotoğrafım var. Her gittiğimde çekerim illa ki 1-2 kare.

    Cami içlerinde de serbest. Özellikle tarihi camilerde (Sultanhamet vb.) turistler için belli bir kısma kadar içini geziyorlar. O kısmı geçmedikten sonra izin veriyorlar. Güvenlikçilerde birşey demiyor.

    Kilise de yasak. Taksim İstiklal de ki San Antonion Kilisesinde görevli bizi kovmuştu . Ama ayin vardı ve ayin sırasında çektirmiyorlardı.

    İlk TBMM de yasak. Kurtuluş Savaşında kullanılan bina. İkinci bina da serbest. Ben çekmiştim orada.

    Anıtkabirin, müze olan kısmını gezerken de fotoğraf çekmek yasak.

    Akvaryumlarda (Turkazzo ve istanbul Akvaryum) flash lı fotoğraf çekmek yasak. Flash balıklara zarar veriyormuş.

    bir çok müzede de flashlı çekim yasak. Flash patlatmadan çekebiliyorsunuz.

    Büyük bir problemle karşılaşmadım çok şükür.


    Uçak konusunua gelince;

    Forumda Loading arkadaşımız, Fly mı Airport AVM mi öyle bir yere gitmiş ve teras katından 60D ile bir sürü uçağın fotoğrafını çekmiş. Yalnız tripod kurmak yasakmış.




  • Dediklerinize katılıyorum ek olarak :

    AVM lerdeki özel güvenlik görevlilerinin (Makineden geçtikten sonra) çanta arama/bakma/karıştırma yetkisi kesinlik ile yoktur.

    FOTOĞRAF ve HAKLARIMIZ Ufak bir PDF dosyası inidirip bir göz atsın bakmamış olan arkadaşlar (Malum akıllı telefonlar yaygınlaştı bu dosyayı telefonda da tutumak faydalı olabiliyor) : Buraya tıklayın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vipracing

    Dediklerinize katılıyorum ek olarak :

    AVM lerdeki özel güvenlik görevlilerinin (Makineden geçtikten sonra) çanta arama/bakma/karıştırma yetkisi kesinlik ile yoktur.

    FOTOĞRAF ve HAKLARIMIZ Ufak bir PDF dosyası inidirip bir göz atsın bakmamış olan arkadaşlar (Malum akıllı telefonlar yaygınlaştı bu dosyayı telefonda da tutumak faydalı olabiliyor) : Buraya tıklayın.

    Teşekkürler, okuyacağım




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vipracing

    Dediklerinize katılıyorum ek olarak :

    AVM lerdeki özel güvenlik görevlilerinin (Makineden geçtikten sonra) çanta arama/bakma/karıştırma yetkisi kesinlik ile yoktur.

    FOTOĞRAF ve HAKLARIMIZ Ufak bir PDF dosyası inidirip bir göz atsın bakmamış olan arkadaşlar (Malum akıllı telefonlar yaygınlaştı bu dosyayı telefonda da tutumak faydalı olabiliyor) : Buraya tıklayın.

    @Vipracing,
    56 sayfayı büyük bir sabırla hem indirdim, hem bastım ve üstün körüde olsa okudum. Ve çok şaşırdım O kadar çok takdire, yoruma bırakılmış ve her bilirkişiye hatta sıradan kişinin anlayışına göre değişecek bir yığın konu varki, adeta geçiç dönemi Gorbachev döneminde zannettim kendimi. Hatta küçük çocukların fotografı çekildiğinde fotografın evebeynin izin verdiği anlaşılacak şekilde olması gerektiği ile ilgili bir bölüm var ki açıkçası acı acı çok güldüm. Buna göre 2 durum ortaya çıkıyor, ya bol bol telif ücreti vb ücretler ödersiniz iflasa kadar yolu var yada ASILIR' sınız, yapamayacağınız tek şey var. "Bir Amatör olarak Fotograf çekemezsiniz"
    Bir kez daha anladım ki, bizler doğduğumuzda istisnasız her birimiz genlerimize işlemiş bir YASSAH KARDEŞİM ! geniyle doğuyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 3 Şubat 2012; 12:28:21 >




  • Bayagi uzun yazmıştım, elektrikler gitti. Bedas da takibe aldı galiba beni :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Burhan

    Bayagi uzun yazmıştım, elektrikler gitti. Bedas da takibe aldı galiba beni :)

    @Burhan
    ".........Bedas da takibe aldı galiba beni :)" valla olur mu olur...
  • Bu saçma yasaklar gerçekten sinir bozucu. ''burada fotoğraf çekemezsiniz'' diyen görevlilere çok denk geliyorum. Aslında suç güvenlik görevlilerinde değil verilen talimatı uygulamak zorunda oda saçma olduğunun farkında ama yapmazsa işinden olabileceğini biliyor. Suç o talimatı verenlerde. Compact makinelere genelde karışmamaları göze çok batmamasından olabilir.
  • Ozel Guvenlik gorevlilerinin cogu aslinda gariban insanciklar. Kus kadar para alip "guvenlik" isini yapmaya calisiyorlar. Devlet polisini bile adam gibi egitemiyor, ozel guvenlikcilerden ne beklersin ki? Cok okuz ve odun olmadigi surece nazik bir sekilde "sefinle gorusmek istiyorum" diyorum, o da olmazsa ve zamanim varsa "buranin yoneticisi ile gorusmek istiyorum" diye isi yokusa suruyorum. O an gorevli ile tartissan is uzar ve hatta sen "gorevi basindaki yetkiliye hakaret" vs.. gibi sacma seylerden suclu bile cikabilirsin.
    Alisveris merkezlerine giriste sunu %90 yasiyorum:
    - Makineler sizin mi?
    - Evet.
    - Cekim yapacak misiniz?
    - Neden soruyorsunuz?
    - Iceride cekim yasak.
    - Iceride sigara icmek de yasak ama sigarasi olanlari rahatsiz etmiyorsunuz?
    - ??... Ama oyle degil...
    - Peki nasil? (bu sirada ben cantami alip iceri dogru yurumeye basliyorum dogal olarak)
    - ...
  • Devlet bizim nerde fotograf cekecegimize karar veriyor hey allahim..gerekli olan yasaklar var ama yasaklardan bazilari gercekten cok anlamsiz ustelik yasaklari uygulama konusunda ne derece basarililar ortada.yetkililerin 2 dudagi arasinda gidip geliyoruz.

    Ha birde suna karsiyim sokaktan gecerken mesela birinin izin alinmadan fotografinin cekilmesi yasaklanmali (yasak olabilir emin degilim).boyle bir durumda polisin hemen mudahale etmesi lazim en sinir oldugum konulardan biri bu.
  • Tchibo, lcw , polo gibi mağazalarda da yasak. ürünün fotoğrafını çekip çalmayalım diyeymiş. Görende çok uçuk ürünler satıyorlar eşi benzeri yok sanacak. Çalıp aynısını üretecek olsam parası neyse verir alırım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Piêr Dé Sans

    Tchibo, lcw , polo gibi mağazalarda da yasak. ürünün fotoğrafını çekip çalmayalım diyeymiş. Görende çok uçuk ürünler satıyorlar eşi benzeri yok sanacak. Çalıp aynısını üretecek olsam parası neyse verir alırım.

    Bu da boNbamis :Dcakmacilara kiyafetlerimin fotografini satiyorum :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KIZLARIN KORKULU RÜYASI -- 3 Şubat 2012; 16:00:16 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.