Bildirim
Forumda Muhasebeci Var mı?
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
Giriş
-
225 saat olmaması lazım..iş hukukunda haftalık çalışma saati süresi 45 saattir.bu miktar hafatda çalışılan günlere eşit olarak paylaştırılabilir.ancak yoğunlaştırılmış sürelerle günlük 11 saati geçmemek koşuluyla fazla mesai yaptırılabilir fakat bunun sınırı da 4 aydır.bu şekilde yoğulaştırma olmadan aylık çalışma süresi 180 saat oluyor.fazla mesai olsa bile fazla mesai olarak çalışılan saat saat başına düşen ücret miktarı ile çarpılarak maaşa eklenir.benim bildiğim bu kadar çok fazla ayrıntı bilmiyorum..
senin dediğin belki yoğunlaştırılmış şekildedir.mesela günde 11 saatten haftada 66 saat ayda ortalama 260 saat yapar.
bahsettiğin düzenlemeler İŞ HUKUKU dalındadır. -
http://www.calisma.gov.tr/mevzuat/4857_is_kanunu.htm
41.maddeye bakarsan gorursun saygılarımla.. -
Her derde deva forumum benim gözlerim yaşardı vallaha yaa! [^][bwlng] -
<font color='blue'>O iş kanununda sadece haftalık çalışma saati vardır.
Aylık yoktur.
Eski firmamda bordroda her zaman aylık 225 saat üzerinde hesaplanır
Bu Büyük firmalarda da böyledir.
6 * 7,5 saat = 45 saat * 4 = 190 saat net çalışma olmak zorundadır.
şimdi bunu bordrolara yazdıklarına göre bunun yazılı olduğu bir kanun maddesi de olmalıdır
Mesela iş kanununda fazla çalışma ücreti normalin % 50 sidir.
Bunun nasıl hesaplanacağın hakkında bir bilgi yoktur.
Ne yapılır?
Maaş / 4 hafta / 45 saat*1,5 mudur?
Büyük firmalarda maaş / 225 * 1,5 şeklinde hesaplanır.
Ben hep böyle aldım fazla çalışma ücretlerini ve bunu doğru biliyorum
Ama bu nerde yazılı onu bilmiyorum.
Onu araştırıyorum.</font id='blue'> -
Araştırmalarım sonucu kanunların çok net olmadığını ve bu tip işlerin tıpkı hakemler gibi yorum üzerine yapıldığı kanaatine vardım.
İnternette sohbet ettiğim bir mali müşavir bu yönde bir fikir verdi ve
Kanunlarda gizli olan yoruma açık maddeleri daha dikkatli okuyunca aşağıdaki sonuca vardım.
--------------------------------------------------------------------------------
Çalışma süresi
MADDE 63. - Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine ( 6 gün ) eşit ölçüde bölünerek uygulanır. ( 45 saat / 6 gün )
--------------------------------------------------------------------------------
Hafta tatili ücreti
MADDE 46. - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.
Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir.
Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.
Fazla çalışma ücreti
MADDE 41. - Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. 63 üncü madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırkbeş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.
Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir. Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz.
İş kanunun 39 ve Asgari Ücret Yönetmeliğinin 6. madddeleri uyarınca Asgari Ücret Tesbit Komisyonunun 31 Aralık 2003 tarih ve 25333 sayılı Resmi gazetede yayınlanan 30 Aralık 2003 tarih ve 2003 / 1 sayılı kararı gereğince
1.1. Ocak 2004 den itibaren bir günlük normal ücret brüt 14.100.000 TL dir. Bu şekli ile maktu aylıkla çalışan işçilerin aylık asgari ücreti brüt 423.000.000 TL dir. Saat Ücretleri 1.880.000 TL dir.
Yorumlar
45 saat / 6 gün = 7,5 saat ( Günlük Çalışma Süresi ) Bir gün tatil olduğuna göre en çok 6 güne dağıtılabilir.
423.000.000 / 1.880.000 = 225 saat ( Aylık )
14.100.000 / 7,5 saat = 1.880.000 ( Saat Ücreti )
Fazla Mesai hesabı :
423.000.000 / 225 x 1,5 = 2.820.000 TL dir.
Yani 1.880.000 x 1,5 = 2.820.000 TL ( 1 saat fazla Çalışma Ücreti )
--------------------------------------------------
-
ilk yazdığında yanlış yazmışsın sonra ki yazdığında düzeltmişsin fazla mesai ücretini.
ayrıca şunu belirteyim.eğer işçi hafatlık 45 saatlik çalışma saati süresinin altında çalıyorsa(iş sözleşmesinde böyle belirtilebilir)45 saate kadar olan süreye "fazla sürelerle çalışma" denir.ve saat başına ücretin %25 fazlası verilir.
ama çalışan haftalık 45saatlik çalışma süresini aşıyorsa,çalışana saat başına ücretin %50 fazlası ödenir.ikisi arasındaki farka dikkat etmek lazım.
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler