Şimdi Ara

Fonksiyon sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
290
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • x tam sayılar kümesinin elemanı olmak üzere,
    x=(y+3)/2 ifadesinin fonksiyon olduğunu söyleyebilir miyiz?

y hakkında bir şey söylenmemiş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Crowne -- 7 Temmuz 2021; 20:19:54 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• y 2 desek x tam sayı olmuyor ki

• Bir kere fonksiyon olabilmesi için fonksiyona açıkça bir tanım kümesi ve görüntü kümeleri verilmesi lazım.

y=2x-3 ve x tamsayı demek fonksiyon tanımlamaya yetmez, tamam x tamsayı ama f şöyle de tanımlanır:

f:{1/2}->R, f(x)=2x-3, burada x in tamsayı olması yeterli bir bilgi değil, diğer taraftan soruyu soran zeki arkadaş şunu kastetmiş olabilir:

f:Z->Z, f(x)=2x-3 fonksiyon belirtir mi?

Cevap evet olur bu durumda, fonksiyonu tanımsız yapan bir tamsayı olmayacağı aşikar, ayrıca iyi tanımlı olduğu da aşikar, diğer taraftan x tamsayı ise 2x de tamsayıdır, bir tamsayıdan 3 çıkartırsan o da tamsayıdır, yani sonuç olarak x tamsayı iken 2x-3 de tamsayıdır, o halde f(x) in tanım kümesiyle görüntü kümesi de uyumlu, sorun yok.

• Meliodas.xr kullanıcısına yanıt
    x’in tam sayı olduğu kesin bilgi

y=2x-3 şeklinde yorum yapabiliriz

• ata122 kullanıcısına yanıt
    teşekkürler

• Crowne C kullanıcısına yanıt
    Söyleyemeyiz

• Berkos21 B kullanıcısına yanıt
    Söylenebiliyormuş hocam, bu üniversitede sorulan bir soruydu. Çözüm şöyle, y kümesindeki elemanların Z kümesinde bulunduğunu ve fonksiyon olma şartını sağladığını kanıtlamaya çalışıyoruz.

Ne diyon hocam değer kümesi olmadan fonksiyon olup olmadığını söyleyemezsin eğer değer kümesi 3/2ve7/3 elemanlarından oluşsa misal fonksiyon olmaz çünkü tanım kümesindeki elemanların hiçbiri eşlenmicek

Hayır, tanıma göre her x elemanıdır Z için y kümesinde yalnız ve yalnız bir tam sayı değeri olması gerekir. Fonksiyonun tanımı bunu gerektirir.

Yani y kümesine istediğin tam sayıyı yazamazsın, x tam sayı olmak zorunda çünkü (tanım kümesinde boşta eleman kalmayacak). Tanıma göre hareket ederiz. Anlaşıldı?

Ne diyosun kanka sen anlamadım

Üzerinden zaman geçmiş konu 2 hafta önce açılmış, çözülmüş. Boş ver.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Crowne -- 20 Temmuz 2021; 20:33:30 >
    Fonksiyonlar değer ve tanım kümeleri ile belli olur değer kümesi olmadan buna fonksiyon diyemezsin kim dedi denebileceğini

Buna benzer bir yorumu ders içerikleri anlatan bir videoda da duydum BUders kanalından bu yüzden sınavda ben de fonksiyon belirtmez dedim ama yeterli gelmedi, yani çözüm doğru değil.

Aslında bu üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan hocamın sınavda sorduğu bir soruydu. Sınavda da, ispatını yaparken tanım kümesinden yani elimizdeki bilgilerden yola çıkarak değer kümesine göre fonksiyon olup olmadığını belirtmemiz isteniyormuş ve birden farklı durum da olabilir, buna göre ispat yapılmalı. Konuya yorum yapan 2. kullanıcının cevabına bakabilirsin, gayet ayrıntılı anlatmış aslında.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.