Şimdi Ara

Focus araba uzaktan kumanda sorunu (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
12.526
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. 



    yaklaşık iki aydır bana sıkıntı veren ve anahtarcılara verdiğim kazık maliyetle gerçek maliyetleri öğrendikçe beni sinirlendiren durum konusunda sonunda uzman oldum tüm sorunlarımı çözdüm. ve buradan yazacağım hepiniz çözeceksiniz. kazık yemeyeceksiniz. kazık yemenize izin vermeyeceğim.



    önce yaşadığım sorunu yazayım.



    2004 focus mk1 aracım var. iki anahtarı vardı. ikiside tıkır tıkır her şeyi çalışıyordu. derken anahtarlardan birinin uzaktan kapı-bagaj-cam uzaktan açma özelliği gitti. biliyorsunuz bizim arabalarda dört camı otomatik hepsini birden açabiliyor veya kapayabiliyor o yüzden cam açma kapamayı da yazdım.



    neyse derken ikinci anahtarda gitti. butonlara basında hiç bir şey yapmıyordu.



    neden olduğunu bilemedim. hanım korona yüzünden pek bir sulu siliyordu kolanya dezenfektan falan biraz bundan olabilir. tabii işe hanımı haşlamakla başladım. ama sonuçta maddi külfet bize kalıyor. bir şüpemde hani şu apartman kapı açma manyetik çiplerle ve garaj kapısı çipiyle aynı anahtarlıktaydılar. bunu da yazanları okudum. ama neden yıllardı gayet iyi geçiniyorlardıda şimdi şiddetli geçimsizlik oldu. çok mantıklı değil. yinede korkudan diğerlerini çıkardım.



    neyse dedik belki kodlama gitmiştir. meşhur 4 veya 5 kere hızlıca 0-II kontak hareketi ve ses gelince kumandada bir düğmeye bas kodlama prosedürüde işe yaramadı.



    sonuçta anahtarcının yolunu tuttum. 180TL ye bir adet anahtar yaptı. ikinciyi yap bile demedim. zaten oturdu içime.



    bir elektronik onarım teknisyeni olarak içime dert oldu. anahtarların onarımını devresini her bir şeyini inceledim. çipini değiştirmeye bile kalktım eski arızalıların. ama smd çipi piyasada yok.



    sonra aliexpress çin sitesinden araştırdım. ağlasammı gülsem mi. 180tl ye bana satılan şey 35TL. pek çok var ama ben aşağıda vereceğim linkten aldım. anlatacağım.



    tr.aliexpress.com/item/32889232251.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.79264c4dSpxiB3   buradan aldım. isterseniz sade devre değil kapta var. oda 7tl ile 10tl arasında.



    Jingyuqin 3 düğmeler uzaktan anahtar Fob 315Mhz 433MHz 4D60 ID63 çip Ford Mondeo odak Fusion Fiesta Galaxy transit tam araba anahtarı 


    bu şekilde aratırsanız bolca bulursunuz. sonra karşıma frekans sorunu çıktı. iki frekans var. biri 315MHZ biri 433MHZ bir türlü emin olamadım. bir anahtarcı 433MHZ dedi. bir başkasıda. ama çindeki satıcıda senin aracın 315MHZ dedi. anahtarcılarda bir cihaz var anahtarı yaplaştırıp herhangi bir düğmeye basınca frekansı söylüyor. ama bunu kızgınlığımdan gidip istemedim. yalanda söyleyebilir. veya hiç söylemeyedebilir. söylede benim emin olmak için görmem gerekir. forumada yazdım cevap gelmedi. her kez kodlamayı soruyorum sandı. halbuki onu biliyorum frekansı soruyorum.



    neyse frekans okuyucu cihaz yapmaya karar vermiştim (ki bu iş yerimin olanakları için çocuk oyuncağı) gerek olmadığına karar verdim.



    aliexpress te bazı devreler (bu üzerinde elektronik malzemeler olan küçük bir karttır. sökünce görürsünüz) switch li. yani siz kendiniz frekansı değiştirebiliyorsunuz. nasıl derseniz hızlıca kilit aç - kilit kapa -  5 kere bağaj açmaya bas. bunları seri yaparsanız 433mhz ile 315 MHZ arasında değişim yapıyor. kumandanızda bu varsa sorun kaynağı. zira bilinçsizce yapmışsanız  frekansı değiştirmiş olursunuz ve kapı artık açılmaz.



    yabi bu özelliğe bir 10TL daha fazla verdim. sabir frekanslılar 25TL idi. bu 35TL. sanırım bir ay gibi bir sürede geldi. 15TL vergi ve PTT resmi ücretleri ödedim. ücretsiz kargoydu. bunlar son kanunlardan sonraki ücretler. hepsi bana maliyeti 35 artı 15TL = 50TL dir arkadaşlar. 50TL 180TL nerde 50TL nerede. kar et tamamda üç kat mi kar.



    neyse bu arada immobilizer içinde bir iki paylaşım yapayım. 



    imobilizerin kapı anahtarını açmakla hiç bir lakası yok. şöyleki kapınızı açan o gördüğünüz küçük elektronik devreyken immobilizer çipi iki çeşit olan biri bizim model için cam tüpün içinde başka modellerde karbon denilen küçük bir plstik kılıfın içinde bir parça. içeredeki tüm devreleri ve pili dahi çıkarsanız aracınız çalışır. bu su geçirmeyen ve pile ihtiyaç duymayan bir çip. 4d60 ve id63 modeli var. dediğim gibi farkları yapısı biri cam tüp diğer karbon. bu çipte aparmanlardaki kapı manyetikleri gibi çalışıyor. enerjisini kontak takılıyken manyetik olarak araçtan alıyor. bu çok akıllıca. neden derseniz hep pil biterse bu araç uzun yolda kalmaz mı derdim. kalmaz çünkü immobilizerin pile ihtiyacı yok. denizede düşürseniz çalışır ki düşürdüm. neden zaten kapalı bir kılıf. korumalı. yani mekanik hasar vermedikçe bozulması çok zor. 2004 focusta bu çip cam tüpte. uzun süre ne olduğunu anlayamamıştım. yani devre ve pille bir bağlantısı yok. infrared lede benziyordu ama ne alaka. neyse sonunda çözdük. bildiğiniz manyetik anahtar prensibide aynı. programlanması konusuda farklı. bu başka bir konu. bu immobilizer anahtarın çoğaltılmasına giriyor ve aracın ikinci bir anahtarla çalıştırılabilmesi. konumuz bu değil.



    konumuza geri dönersek devre çinden gelir gelmez denedim. yani 4-5 kez hızlıca motor lambasını yakacak şekilde kontağı hızlıca 0-II konumuna aldım. sonra ses gelince yani anahtar programlamaya hazır olduğunu söyleyince araba  kontağı çıkarıp kumandada bir düğmeye bastım. evet birde baktım çalışıyor. 50TL ye oh bu iş çözüldü zannettim ama çözülmemiş.



    evet arkadaşlar bu kadarı sorununuzu çözmeyecek. yeni kumanda çalışacak ama eskisi iptal olacak. esiksini programlasanız bu iptal olacak. sinir olacaksınız.



    defalarca denerken sonunda püf noktasını buldum. aslında basitmiş ama akla hayale gelecek türden değil. yani akla gelmiyor bu dediğimi yapmak.



    bu nedir ?



    HER HANGİ BİR ANAHTARI PROGRAMLAMAK İÇİN YAPTINIZ İŞLEMİN SONUNDA ARABADAN DUYDUĞUNUZ BİP SESİNDEN HEMEN SONRA HANİ ANAHTARDA BİR BUTONA HEMEN BASIP İKİNCİ BİP SESİNİ DUYUYORSUNUZ YA. İSTE BUNU GECİKMEDEN İKİNCİ ANAHTAR İÇİNDE YAPACAKSINIZ. YANİ BİRİNCİ KUMANDADA HERHANGİ BİR TUŞA BASIP BİP SESİ ALDIKTAN HEMEN SONRA DİĞER KUMANDADADA HER HANGİ BİR TUŞA BASIP BİR BİP SESİ DAHA ALACAKSINIZ. YANİ MANTIKLI BİR ŞEKİLDE ARAÇ PROGRAMA GEÇTİĞİNİ BELİRTEN BİR BİP SESİNDEN SONRA KUMANDALARA BAŞTIĞINIZ TUŞLAR EVET BEN PROGRAMLANDIM HEMEN ARKASINDANDA İKİNCİSİ BENDE PROGRAMLANDIM DİYOR. EMİNİM BİR ÜÇÜNCÜSÜDE BÖYLE OLACAKTIR. AMA BUNU SERİ YAPMALISINIZ. YANİ ÇOK BEKLERSENİZ OLMAZ.



    arkadaşlar bu bir püf noktası oluyor. bunu yapmadığınız taktirde her bir programlamanızda bir diğer anahtar susuyor. genellikle forumlarda verilen bilgi tek bir anahtarın programlanmasıdır. benim size verdiğim bilgi birden çok anahtarın (tabi kumandadan bahsediyoruz imoobilizer değil) programlanmasıdır.



    araç kitapçılarında verilen kodlamanın ise sanırım immobilizer anahtar kopyalama ki bunun kapı kumandası ile bir alakası yok. kumanda programlama ile ilgili servis yolu gösterilmiş nedense anlamadım.



    şimdi anahrarı ucuza nereden alacağınızı biliyorsunuz. aliexpressten. 35TL+15TL=50TL, link yukarıda. frekans çok kuvvetle muhtemel 433MHZ ama gidip bir anahtarcıya sormayacağım. sırf sormamak için siyal jonksyon jeneratörü ve komparatör bile yaparım. ama gerek yok 10tl fazla verelim switch model olsun. gerçi ben switch yaptığımda bile her iki durumda anahtarın çalıştığını gördüm ve yorumlayamadım. belki araçlarımız her iki frekansıda okuyabiliyor bilmiyorum.



    evet ikinci anahtar kopyalama - frekans - aliexpresten alım konusu böyle.



    arkadaşlar siz hak verin bana. şimdi ben bunu 35tl ye aldım ama binlik parti toptan alsam alibaba dan inanın iki doları geçmez. 1 dolar civarı bile olabilir. tamam tane 8-10 lira. şimdi ben bunu türkiyede kaça satayım. vergim var. dükkanın kirası var. çalışanım var. tamam eyvallah. ama kaça satayım. iki katı. üç katı mı. dört. beş altı. kaç katı.  18 katına satayım mı?



    bence 10 liraya mal ediyorsam 50-60 TL yeterli arkadaşlar. kar marjınında bir sınırı olması. kap kılıf derseniz onlarda 7TL bilginiz olsun. bizim ülkemizde devresi üretilmiyor. onlarda çinden alıyor yani anahtarcılar. zaten içindeki smd çipin (kart değil) satışı yok. bulsmsdım. yurt dışında bile yok. datasheet bulamadım.



    her ihtimale karşı



    1- pilini dolu mu ? pil 3 volttur. ve CR2032 idi sanırım söküp bakın. 3V altına düşerse pil bitik demektir.



    2- pinler başıyor mu ? pinler pildeki enerjiyi devreye taşır. pil dolu olabilir ama pinler bamıyordur. bu nedenle pillerdeki 3 voltu pinlerdede görmelisiniz. pil soketide diyebiliriz. veya yuvası.



    3- butonlar sağlam mı? bastığınız düğmeler aşağıda butonları itekliyor. itekleme hareketini yapan tırmaklar kırıksa yetişmiyorsa çalışmaz. veya butonların kendi bozuksa yine çalışmaz ama devreniz sağlamdır. smd buton dediğiniz 50 kuruş bir şeydir. ona bile gerek yok pek çok hurdadan sökebilirsiniz.



    bu tip basit şeylerde çıkabilir.



    arkadaşlar şu an her iki kumandamda çalışıyor. istersem 3-4 adet bile çoğaltabilirim. bir kontak demiride yeterlidir. yani diğer anahtarlarınızda metal kısım olmayabilir isteğinize kalmış. zaten o kısmın aracı çalıştırması için immo çipi gereklidir.



    tabi yogun uğraştığım için bir diğer çözümdende bahsedeyim. piyasada üniversal kapı kumandaları da var. bu aracınızın orjinal görünümdeki kumandası gibi olmayıp farklı ama şık görünümdeler. yani tv üniversal kumandaları gibi öğretiyorsunuz. koyorsunuz orjinal anahtarı yanına. önce üniversalde tanımayı açıyorsunuz. sonra orjinalde bir düğmeye basıyorsunuz hooop öğrenmiş kerata.



    tabi şöyle bir anlamda çıkıyor anahtarınızı ele geçiren biri kapı açma kumandasını bu tip bir anahtara kolaylıkla öğretir. neler yapıyorlar arkadaş. tv de tamamda buna da mı evrensel kumanda yaptınız. pes valla. infrared filanda değil resmen 433MHZ radyo firekans evrensel kumanda.



    bir diğer konu basit ama bilmek lazım. diyelim ki kumandanız bozuk. kontak demiri kapıları bagajı açar. çaresiz bir durum yok. sadece uzaktan lüksünüz bozuldu. yani herkes biliyordurda ben yinede yazayım.



    benden bu kadar arkadaşlar. biraz roman gibi oldu kusura bakmayın biz elektronikçiler fazla yoğunlaşınca biraz psikopatlaşıyoruz. ama dediğim gibi sizi kazıklatmam. gerekirse immo mimmo dağıtırım sökerim bütün parçaları devresini çıkarırım ürettiririm pertenansa yinede kazıklatmam sizi. bütün sır perdelerini püf noktalarını çözerim. verenlerden de Allah razı olsun.



    aracımdaki yeni gündemim ise yanan bagaj kilidi motoru. gaz kesici arızası. onlarıda kendim halledip buraya yazacağım. yeni kilidede 900-1500 tl arası fiyat veriyorlar. çıkmasına 500TL. 



    camaaçma butonuda arızalanmıştı 80TL ye yenisini taktırdım. hani şu soldaki dörtlü buton. gizli vida deliği var dikkat edin sökemezsiniz.



    napalım anlaşılan bizim focuslar eskidi artık o dökülcek biz topluyacağız.



    ve yine bir püf noktası ile bitireyim üst model focuslarda su fıskiyesi deposundaki su nasılsa kablo boyunca ilerleyip işte bu bizim kapı kumanda sisteminin arabadaki karşılığı devreyi bozuyor ismini unuttum. ve kronik arıza arkadaşlar. yani her focusun bu jenerasyonunun başına geliyor. şimdiden izole edin.
  • Süpersin ..Nerde bizde öyle yetenek..Citroen c2 uzakta kumanda kapıları açmıyor.DEğişim ve 450 tl yenisi, manuel devam ediyorum.

  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.