Şimdi Ara

FISHER CA 7000 Restorasyon

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
1.620
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Forum üyesi arkadaşların bakıma onarıma gelen cihazlarını paylaşmaya devam ediyorum .
    Cihaz Sinan bey'in Mersin Mut ilçesinden geliyor .
    Bir amplifikatör bir CR7000 tape ,kapsamlı bakım için göndermiş , Bu tür restorasyonlar için ilk söylediğim cümle şudur !.
    Sizin için ne kadar değerli ,tamir olsun ,3-5 sene kullanırım idare etsin sonra belki satarım mı ,yoksa ben bu cihazı çok seviyorum ,manevi değeri var veya sesi çok güzel ,elden çıkarmayı düşünmüyorum mu !.
    Sinan bey , bu cihazı çok beğendiğini dönemin şık Vu meterleri ile donatılmış siyah panelli şık bir cihaz olduğunu söyledi .

    Kapsamlı bir ReCap ve genel tam bakımla revizyondan geçmesi gerektiğini çok uzun yıllar sorunsuz kullanabileceğini söyledim ,tamam dediler ,önce amplifikatörden başladım işe .
    çok tozlu bir iç ile karşılaştım , cihaz hiç tamire gitmemiş ,fabrikadan çıktığı gibi .
    önce plaketleri söktüm , özel sülosyonla yıkadım ,kondansatörleri söktüm ,yarı iletkenleri söktüm ,tek tek ölçüm yaptım ,transistörler sorunsuz datalara bakınca hFe değerleri normal . elektrolitikler bitmiş ,dirençleri plaket üzerinden ölçtüm özelikle sigorta direnç diye adlandırdığımız dirençler toleransları bozuk olur , hayret ! oldukça iyi durumdalar ,dirençleri ellemedim . Tüm elektrolitik kondansatörler Nichicon Fine Gold serisi ile değiştirdim ,bir kaç tane Elna Silmic II ile taçlandırdım , Power katında filitre kondansatörler 100 uF 50V ları seramik tozlu özelliği ile Tonerex kullandım ,kısaca Audio sınıfı kondansatörler kullandım .

    STK 0040 power entegresinin termal macununu yeniledim ,eskisi 40 yıl zarfında kurumuş . 200 den fazla olabilir tüm lehim noktaları gümüş alaşım lehim ile tazelendi . lehim işlemi sonrası vernikleşmiş kötü görünümlü atıklar sülosyonla temizledim ,ardından koruyucu tabaka oluşturması için Plastık 70 ile sonlandırdım ,şıkır şıkır temiz bir görünüme sahip oldu plaket altı bile .

    tüm potansiyometreleri söktüm ,kapaklarını açtım ,karbonlarını sildim ,switchleri söktüm ,oksit olmuş kontakları özel sülosyonla temizledim ,.Oksit demek temas yüzeyinin kötü olması demek ,

    Kontak sprey geçici çözümdür , yılların deneyimi ile şunu yazayım , kontak sprey ile yapılan temizleme uzun süre kalıcı olmuyor , sökülüp temizlenmesi ilk alındığı gibi olup çok daha uzun yıllar sorunsuz kullanıma sahip olmasını sağlıyor .

    besleme redresör devresi kötü durumdaydı fotoğrafta görüldüğü gibi elektrolitik kondansatör sızıntı yapmış , alt plakaya akmış . kondansatörleri ölçtüğümde gerçekten bitmiş olduğu ortaya çıktı . pre katına giden beslemeye Nichicon gold tune kullandım .
    Power katına giden filitre kondansatör Dual tip Rubycon 6800+6800 uF 50 V , biri 7400 küsür çıktı diğeri 4470 di sanıyorum .yani sizlere ömür Yırtınsan bulamazsın ,o yıllar vardı şimdi üretimiyor , var olan küçük kapasiteli yüksek voltajlı .Olmaz ..
    yerine Rodenstein Alman markasını koymakta uygun buldum . Şans ki yer müsait . iki tane 10000 uF 50 V pertinaks plakete devresini cizdim . deliklerini deldim yükselteç ayaklarla monte ettim gayet şık oldu .

    arka hoparlör konnektörlerini değiştirdim ,eski tip konnektörler hem çok kötü oksit olmuştu hem kısa devre riskine açık bağlantı sunuyordu , bakır levhayı kestim ,konnektöre uygun delikleri açtım ,arkaya bakan yüzeyi siyaha boyadım . ve montajını yaptım . hem çok şık durdu hem çok daha emniyetli sağlam bir bağlantı olmasını sağlayacak .

    çıkış koruma sigortaları seramik hızlı seri Alman malı sigorta ile yeniledim .
    Ön panel temizlendi ,düğmeler temizlendi .
    Osilaskopla kontrolleri yapıldı ,Hum sesi vs yok ,ses gayet güzel çıkıyor . Güle güle kullansın Sinan Bey ,bir iki başka işten sonra CR 7000 Teybine bakayım .

    2 sene önce aynı cihazı tamir etmiştim , sorunu çözülemeyen patırtı çatırtılar diye . Arkadaşa sorunsuz teslim etmiştim , hatırlıyorum benden önce tamirciye vermişti ,Recap yapmış tamirci Çin malı Kondansatörlerle donatmıştı , Piyasada olan malesef bunlar . Bir tane bulamadım adam gibi kaliteli mal getireni , abi ucuz istiyorlar diyorlar .
    Bu işi yıllarca yapıyorum ,Çin kondansatörlerin insanı nasıl 6 ay -1 yıl içinde mahçup ettiğini bilirim .
    Yurtdışından mecbur getirtiyorum ,son hükümetin azizliği ile 30 eu gümrük kısıtlaması can sıkıcı oldu .Ekstradan %20 vergi ödüyoruz . Çok para lazım Suriyeli kardeşlerimize .



    FISHER CA 7000  Restorasyon FISHER CA 7000  Restorasyon FISHER CA 7000  Restorasyon
    FISHER CA 7000  Restorasyon FISHER CA 7000  Restorasyon FISHER CA 7000  Restorasyon FISHER CA 7000  Restorasyon FISHER CA 7000  Restorasyon FISHER CA 7000  Restorasyon
    FISHER CA 7000  Restorasyon FISHER CA 7000  Restorasyon FISHER CA 7000  Restorasyon FISHER CA 7000  Restorasyon







  • FISHER CA 7000  Restorasyon

    40 elektrolitik kondansatör
    10 kuplaj kondansatör
    1 Dual elektrolitik kondansatör
    Hoparlör konnektörü

    değişenler .
    Regüle katındaki tüm kuplajlar kötü durumdaydı , genelde alçak gerilimde bozulmazlar fakat bunlarda ciddi tolerans değerlerinde sapma hatta bir tanesinde vloss akımı çok yükselmişti ,tümünü Wıma MKS 4 serisi kondansatörle yeniledim .
    simetrik beslemedeki -39 volt + 41 Volt dengesizliği bundanmış . 230 V şebeke geriliminde besleme 41 Volt +- besleme ile stabil hale geldi .




  • Eline sağlık abi titiz bir çalışma daha.
  • bama_boyy kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim Tolgacım .
  • Elinize sağlık cihaz kutudan yeni çıkmış gibi tabiri caizse
  • Enfes bir restorasyon işi çıkarmışsınız üstat, tebrikler.
  • Delerıum kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim .
  • hilhan kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler üstadım .
  • Bu şekilde işini aşkla yapan insanlara hayranım... Tebrikler üstad
  • efsanelacivert E kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim ., Severek ve bilgi tecrübe ile yapılan her ne iş ne olursa olsun güzel sonuçlar çıkarır .
  • Bu haftam Teyp tamir etme haftasıydı
    Öncelikle Sinan bey'in CR7000 teybiyle uğraştım , sorun play de devir hızı yüksekliği . olasılık motor regüle devresi arızası .
    Regüleyi inceledim sorun yok ,yükselmiş Vloss değerleri haricinde ,fakat bu ciddi hızı yapacağını sanmadan hazır sökmüşken el attım değiştirdim ,diode'lar transistörler sağlam . tek motor regülesinin transformatörden sonra diot doğrultmasından sonra gelen filitre kondansatör 2200 uF . ölçüm yaptım , Ovvv 1200 gibi değere düşmüş asıl olan Vloss değeri 12 gibi rakam . değiştirdim ,düzeldi . normal hızda çalışmaya başladı .
    Xtal fena durumda ,önce temizlerim idare eder dedim ama , biraz aşınmada gördüm , P.tesi bir bakayım uygun bir şey bulabilecekmiyim .
    Tüm kondansatörleri ReCap yaptım , Amplifikatörden daha çok Kondansatör varmış , Kondansatör değişiminden önce trimpotu max yapsamda Vu meter 20 dB üzeri çıkamıyordu , kondansatörleri değiştirince kendine geldi ,boğukluk gitti .
    tüm lehimler tazelendi ,temizlendi ve koruyucu parlak tabaka için spreylendi .
    panel ve düğmeler kirliydi ilaçlı suya bastırdım ( çamaşır suyu değil ) durulandı kurulandı . p.tesini bekliyor ,umuyorum alındığı gün gibi olacaktır .
    hafta sonuna doğru okul arkadaşımın ikinci el aldığı Sony TC-K666ES teybiyle kafa yordum .3 Direct Drive 3 Kafa olan sistem . dehşet olmasada inanılmaz şık bir cihaz . 80 lerde üretilmiş ,teyp savaşlarının yapıldığı güzel bir cihaz .
    neredeyse hiç kullanılmamış . kafa çok çok temiz ,hatta pinch roller vs .
    sorunu play tuşuna basınca hızlı sarma yapıyor . Ahaaa hapı yuttuk dedim , control entegresi sorunluysa o entegreyi arasan bulmak neredeyse imkansız ,ki arkadaşım Sony de satış müdürü , bulabilirmisin böyle bir şey varsa diye sordum . Yürü git oğlum dedi .
    ölçtüm biçtim control entegresi ve sürücü transistörlerinde problem yok , Eeee ne var Mekanizma .
    Hapı yuttum dedim sırasına uygun şekilde minik minik parçalar , minicik segmanlar ,rondelalar , vidalar ,sök Allah sök . Mekanizma kurumuş sıkışmış ,eski kurumuş gresi alkol ile temizledim . şematik diagrama bakarak tekrar monte ettiğimde sabah ezanı okunuyordu , yatayım bari dedim sabaha play yaparım artık .
    Sorun ortadan kalkmış., belki 100 kere play stop yaparak teybi canından bezdirdim
    önlü arkalı 5-6 kaset dinledim ve müjdeli haberi arkadaşıma verdim ,hadi gözün aydın .

    Ben şunu anlıyorum ,çok geveze adamım bu özelliğim klavyeyede yansıyor ,okuduğunuz için teşekkür ederim .

    Fısher CR7000
    FISHER CA 7000  Restorasyon FISHER CA 7000  Restorasyon
    FISHER CA 7000  Restorasyon

    Sony Teyp
    FISHER CA 7000  Restorasyon
    FISHER CA 7000  Restorasyon




  • Elinize sağlık

    Bu ESpritlerde kullanmaya kıyamamaklıktan mıdır nedir bu gibi sorunlar olabiliyor. Tabi başka cihazlarda da olabilir benzer sorun bende 700ES'de görmüştüm bir benzer sorun cihazı açınca kendinden sardırma yapıyordu durdurup play deyince devam ediyordu sorunsuz çalışmaya sadece ilk açıldığındaydı problem. Zaten setde görsel olarak takımı tamamlasın diye duruyordu genellikle de bu cihazlar hep böyle durmuş hastasında.

    Yine de ne demişler işleyen demir pas tutmaz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Delerıum -- 16 Nisan 2017; 15:50:7 >
  • Delerıum kullanıcısına yanıt
    Sağol dostum ,teşekkür ederim .
    mekanizmada problem olabilir . system controlde olsaydı play geçmeyebilirdi .
    Bu cihaz Ankarada vefat eden bir koleksiyonere aitmiş ,aklımızın alamayacağı kadar çok cihaz ve bu cihaz en basitleriymiş ,kapanın elinde kalmış . Mirasçılar değer bilmeyip üç otuz paraya satmışlar nakte çevirmek için .
    İçim acıdı ,merhumun kemikleri sızlamıştır . ben bile elimdeki 3-5 değerli gördüğüm cihazıma üzerine etiket koydum dolar üzerinden Takdiri ilahi ne olur olmaz ,aniden göçersek ,nayloncuya kilo ile satmaın kızım .
  • elina sağlık abi gene döktürmüşsün.
  • ilkerinanç kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim .
  • FISHER CA 7000  Restorasyon

    An itibari ile iki cihazıda tamamlamış bulunmaktayım , teyp kristal çok çizik ve noktasal ezikler farkettim , aynı değerde kristal ile değişimi yaptım ,master kaset ile ayarları yaptıktan sonra kayıt durumunu ve bias ayarını kontrol ettim ,eraser osilatör sağlıklı çalışıyor ,ayarına dokunmadım . okuma ve kayıt kalitesi yeni kristal ile birlikte arttı .
    kasa metal gri boyalı ,üzerinde kir sabunlu suyla çıkmadı ,inatçı bir lekeler vardı . elle ince pasta ile temizledim ,ardından oto cilası sürdüm . Merak etmesin Sinan bey kardeşim ,üzerinde başka cihaz kaymıyor . şebeke kablosunu alkol ile sildim ,gözü gönlü açıldı , paneli zaten söylememe gerek yok , gayet temiz ,çok uzun yıllar keyifle kullanabileceği bir müzik sistemi haline geldi .
    Güle güle kullansın .




  • Bunun hakkındaki düşünceniz nedir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ArmaganT A kullanıcısına yanıt
    Ne hakkında düşüncem CA 7000 mi ?.
  • Kusura bakmayın mobilden atınca resimi eklememiş DUAL set hakkındaki düşüncelerinizi merak ettim sanırım en üstte pikabıda var. Bir antikacıda gördüm ve aklıma takıldı.FISHER CA 7000  Restorasyon



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ArmaganT -- 18 Nisan 2017; 19:20:54 >
  • ArmaganT A kullanıcısına yanıt
    Transistör çıkışlı sade bir cihaz . sesi ,görünümü hoşunuza gittiyse ,dinlenerek satın alınabilir .
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.