Şimdi Ara

FİBERTAPARLAR HK. fttc fiberdir. (kabul etseniz de etmeseniz de!)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
0
Favori
3.884
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • nedir bu bütün forumun ftth sevdası? ha


    adam 100 mbps vdsl kullanıyor ftth gelemedi gitti diyor hadi diyecekseniz 200-500 mbps kullanacak o zaman eyvallah ama bu daha 1 haziranda kullanılmaya başlanan olay.



    2019-2020'den beri hep aynı sitemler evet ben de isterdim dsl altyapısı diye bir kavram olmasa ama fiber hızını (50-100 mbps) sağlayabilen bir sistem var. var yani hali hazırda.


    arkadaşın evinde vdsl 50 mbps var, ablası taşınıp kendi evine ftth 50 mbps bağlatmış bir heves gitti 0 ping farkı diyor hatta evdeki kendi modeminin daha stabil olduğunu söylüyor (orası modemlik mesele tabi)



    vdsl ile 25 mbps alabilen adam ftth istiyor haklıdır da öbürü 100 mbps kadar şeklinde satılan paket hızının 88'ini 76'sını 94'ünü alıyor ftth da ftth gelmez bekleme hiç.



    50 mbps 125 liraya turk telekomda vdsl kullanıyorum. modemi de kuponla 270 liraya almıştım gayet f/P her şey benim için ftth gelse geçmem. yeni router +10 lira ont ücreti bilmem ne



    türkiyede eleştirilecek konu bence fttc ftth değil insanların 16 mbps'yi 35-50 mbps'ye bile yükseltmemeleri ve fahiş fiyatlar. 2022 yılında 70-80 lira

    ödememiz gereken internetlere 120-130-150 liralar veriyoruz.




    FİBERTAPARLAR HK. fttc fiberdir. (kabul etseniz de etmeseniz de!)
    FİBERTAPARLAR HK. fttc fiberdir. (kabul etseniz de etmeseniz de!)







  • Vdsl'i baban icat etmiş gibi sahiplenmen komik geldi :D

    2000 lerin sonu için iyi bir çözümdü. Adsl'i yetersiz bulan kullanıcılar için cezbediciydi. Ama gelişen teknolojiler vdsl'den kat kat iyi bir çok alternatif sundu. Bu aşamada hâlâ eski teknolojiyi savunmak akıl işi değildir.

    Oturduğum binaya 2012 yılında Telekom Fttb fiber getirdi. Fttb dahi günümüzde demode bir teknolojiyken fttc övmek komik.

    Fttc neden fiber değildir ve neden fttb/ftth ile kıyaslanamaz:

    -Stabil ve devamlı bir bağlantı mümkün değildir. Hat değerleri sebebiyle bağlantı kalitesi sürekli değişir kimi zaman iyi, kimi zaman kötü bir bağlantınız olur.

    -1 kilometrelik alanda yerleştirilen 1 adet saha dolabına ne kadar uzaksanız, o kadar düşük hız alırsınız ve bağlantı kaliteniz düşer. Sokaktan kamyon geçse dahi hat değerleriniz değişebilir ve hızınız düşebilir.

    -Bağlı olduğunuz saha dolabı ne kadar yoğunsa hızınız o kadar düşecektir. Dolayısıyla sabit yüksek bir hızdan bahsedemezsiniz. Akşam saatlerinde paket hızınız yarıya düşebilir.

    -Ping değerleri 5-10 ms daha yüksektir.

    -Crc vs. tonla ıvır zıvırla uğraşırsınız. Karşı komşu internet bağlatır, 75 mbps olan internetiniz 50 mbps'e düşer.

    -İss yüksek hız tanımlar, bağlantınız kopar. Stabil bağlantı için hızınızı düşürürsünüz falan.

    Kısaca fttc'nin bir sabiti standartı yoktur. Ne gelirse onu kullanırsınız.

    Fttb/Ftth sistemle kıyaslanamaz bile. Fiber demek stabilite demektir, hız demektir. Fttc her ne kadar fiber olarak sınıflandırılsa bile artık çağdışı ve yetersiz bir teknolojidir.

    Bir fttb kullanıcısı olarak, fttb'nin bile artık çağın gereklerini sunamayan bir sistem olduğunu düşünüyorum. Fttc artık sökülüp ftth dönüşümüne başlanmalıdır.
  • konuyu yanlış yere açtım. fttc düşmanları genelde konu dışında yaşıyor.

  • Bakır kablo zaman içerisinde korozyona uğradığı için 30 mb destekleyen hat 1 - 2 sene sonra bu hızı desteklemez. Ayrıca vdsl abone sayısı arttıkça veya azaldıkça yine hat değerlerin aşağı yukarı oynamalar oluyor.


    Şuan bende 35 mb vdsl var. İlk başta 45 mb ulaşılabilir hız gözüküyordu. Şuan 35 mb düştü hat değeri ve aldığım hız eşitlendi buda tabi ara sıra bağlantı kopmasına ve paket kaybına neden oluyor.


    Ev içi kablo tesisatı derdinden hiç bahsetmiyorum. Yok cat 5 mi çekeyim yok cat 6 mı işini bilmeyen elektrik ustası gelir 2 telli kablodan çeker uğraşır durursun sonra FİBERTAPARLAR HK. fttc fiberdir. (kabul etseniz de etmeseniz de!) 

  • Ceann Capall kullanıcısına yanıt

    30 yıllık binadayım daire içindeki tv-elektrik-telefon bağlantı kutusundaki kıldan ince dandik dsl kablolarının renkleri ışık görmemesina rağmen ağarmış resmen.


    ona rağmen akma kopma yok. o yalıtımlı cat kablolar falan bir dünya para ek yerlerini kesip yeniden bağlasanız oksitlenene kadar +5 yıl götürür olmadı eksiz bir kablo çekersiniz aynı hesaba gelir. sonuçta ftth çekilirken de resmen dairede tadilat yapılıyor.



    2019'da 160m ötedeki vdsl dolaba bağladılar 1 yıldır farklı hızlar kullandım bu süreçte ama ulaşılabilir hız modemde seçtiğim snr değerleri ile hep aynı çıktı.




    zaten artık turk telekom yeni binalara ftth bağlıyor. vdsl kabinlerinden yeni yeni internet almaya başlayan kaldı mı 2022'de?

  • Yıllar önce adsl den fttc vdsl geçince internet konusunda çok rahatlamıştım 79 mb 8 snr ile alırken şuan 8 snr 62 mb anca alabiliyorum. Hızda Kayıplar mevcut, kayıp olmasa dahi artık internet hızı yetmiyor, hız yetse bile dsl de oluşan crc ve asimetriklik artık internet kullanımımdan zevk aldırmamaya başladı. İnsanlar yıllar önce yaptıkları taahhütlerin süresi bitince yüksek pakete geçmeye başlayacaklar çünki onlarda 16, 25 mb civarı internetin onlara yetmediğini anlayacaklar. Acil ihtiyaç olan yerlere fttc döşenebilir fakat bu altyapının ftth olarak değiştirilmesi zaruri çünki bu süreç çoktan başladı artık birçok kişi hızı yetmediği için vdsl paketlere geçmek istiyor fakat çoğu yerde fttc vdsl port kalmadığı için geçemiyorlar oluşan bu darboğazı atlatmak için ftth gerekiyor.

  • Arkadaş benden bahsediyor FİBERTAPARLAR HK. fttc fiberdir. (kabul etseniz de etmeseniz de!) 

    Uyduruk telefonlarımız bile 4g ile artık 150mbit hızlar alabiliyor. Kablosuz olarak çalışan telefonlarımızın 150mbit hız aldığı bu devirde evdeki Fiber kablo ile bağlı internetin 50mbit olması kabul edilemez.

    Fiber hızı benim için 200mbit üzerinde başlar, 50 mbiti alın siz kullanın, benim için yüksek bir hız değil o.

    Sizi nasıl alıştırmışlarsa düşük hızlara artık 50mbiti bile yüksek hissediyorsunuz.


    Diğer bir konu, 180 ülke arasında internet hızı olarak 101. sıradayız. Bizim aralarında bulunduğumuz ülkelerin çoğusu içmeye su bile bulamayan afrika ülkeleri.

    Gelişmiş ülkelerde hız ortalamaları 200mbiti bile buluyor, genelde çoğu avrupa ülkesi 100mbit veya üstü hızlar alıyor.

    Bizim ortalama hızımız 29mbit.


    Dünyada artık 100mbit üzerinde hızlar devri var. Şu an Almanyada olsan kolayca 500 indirme 50 yükleme hızına sahip bir internete sahip olabilirdin.

    Ama sen gelmişsin burada 50mbit indirme, 8mbit yükleme hızı olan VDSL interneti övüyorsun.

    Artık VDSL devri geçti bunu anlayın, adam gibi Fiber lazım bize.

    FİBERTAPARLAR HK. fttc fiberdir. (kabul etseniz de etmeseniz de!)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 6 Haziran 2022; 17:53:17 >




  • Yok artik

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Asimetrikte internette genelde %10 oranı korunmaya çalışılır sağlıklı çalışması için , %2-3 zaten her download için gereken doğrulama için elzem.


    Türkiyede TT bunu nasıl Download-Upload oranı nasıl


    100/8 %8

    200/10 %5

    500/20 %4

    1000/20 %2


    Kablonet yeni


    100-20 %20

    200-20 %10

    300-30 %10

    500-50 %10

    1000-100 %10

  • 90mbit ile Steamden oyun indirirken 2.66 mbit yükleme kullanılıyor. Bu da Steamde yaklaşık olarak %3 download-upload oranı olduğunu gösteriyor.

    1000 mbit hız için 30 mbit upload gerekecek. Yani Turk Telekom altyapısında Steam'de 1000mbit ile oyun indirmek mümkün değil, upload yetmeyecek

    FİBERTAPARLAR HK. fttc fiberdir. (kabul etseniz de etmeseniz de!)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 6 Haziran 2022; 18:10:30 >
  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    kısım kısım çürütelim.


    1- öncelikle 4g bağlantı ile 30 mbps'den fazla hız alabilen Türkiyede kaç kişi var 1000 kişi mi? düne kadar esamesi okunmuyordu 200 mbps'lerin ftth sırf adı yüzünden istendi bu forumda. mesela yerleşik altyapı sahibi en büyük operatör türk telekomda fttc ile alamadığın kaç paket/tarife var. 0 evet.


    2-bu 180 ülkede 101.olmamızla ilgili de bir paragraf yazmıştım başta konuya uzamasın diye sildim. o konuda da çok doluyum adam yazmış almanyada kuzenler 6 gigabit simetrik bağlanıyor diye öbürü abdde herkesin evi 500+ mbps diye okurken hayret ediyorum bu ülkeler uzay üssü falan sanılıyor forumda.


    hem almanyada hem abd'de sıradan kullanıcıların bağlantı hızları 50-200 mbps arasındadır türkiyedeki gibi 8-16 mbps hızları sadece şehrin merkezine çok uzak orman içi town yerleşkelerinde görülür. o yüzden bu ülkelerin ortalamaları 100 küsür mbps'ler çıkar ha almanyada oturursun bir starbucks'a avm giriş katına 4 gigabit internet o ayrı.


    oturduğum apartmanda 15 daire var muhtemelen 20 mbps'den fazla hız kullanan 5 kişi falanız şakasız.


    sorun fahiş fiyatlar ve türk telekomun daha fazla veri trafiği saturasyon vs olaylarını yaşamamak adına 50-100 mbps paketleri satmamak istemesi.


    ayrıca almanyada ve abd'de sanıldığı gibi her binada ftth yok bir alt yoruma ekliyorum birkaç bir şey. adamlar paşalar gibi dslam basıyor sokaklara.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • AMC A kullanıcısına yanıt

    bu tepkinizi ben de yurtdışında 6-8 gigabitin herkesin evindeki çok olağan bir bağlantı olduğuyla ilgili yorumları okurken veriyorum. aynen 500 mbps alti hiz kullanan pek yok abdde...


    yani diyor ki almanyada yaygın altyapı dsl ve kablonet benzeri, bazı bölgelerde alternatif olarak fttb ve ftth kullanılıyor.


    adamlara bir bakın adamlar 2013te g.vectoru açıp hız yükseltmiş sonra da g.fast'a geçip 500 mbps vdsl hızlarını mümkün kılmışlar şimdi de sdsl ile simetrik vdsl bağlantı için çabalıyorlar.


    FİBERTAPARLAR HK. fttc fiberdir. (kabul etseniz de etmeseniz de!)
    FİBERTAPARLAR HK. fttc fiberdir. (kabul etseniz de etmeseniz de!)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2081240D1 -- 7 Haziran 2022; 2:13:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • hocam bu durum türk telekomun şark kurnazlığı sorun ne vdsl ve ftth

    türk telekom istemiyor upload yükselsin.


    türknet ceo'sunun bir röportajını izlemiştim. adam yüksek upload istiyor youtuber, işi o aslında kurumsal internet gerekiyor ama evi neticede o yüzden böyle bir sorun doğuyor gibi bir şeyler söylemişti.


    türk telekomda istemiyor ki kurumsal satışlar sıkıntıya girsin ev interneti uploadı kullanarak rahat rahat para kazanamasın insanlar


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam o sürekli dillendirilen ülkeler cayır cayır vdsl teknolojisi test ediyor şu an.


    evet haklısınız darboğaz konusunda ama o dolaplara yeni dslamlar takıp yeni fiber sonlandırmak her apartmanda tadilat yapıp ftth takmaktan emin olun daha kolaydır.


    türkiye yine bir şeyler yapmaya çalışıyor ama baskıyla, müşterinin gazını almaktan öte değil.


    türkiyede 5 bin kişi gigabit internet kullansa ne milyonlar 8-16-24 mbps. ftth yatırımıyla enerji boşa harcanıyor onun yerine sokakta bir günlük işle bir kabin kurulur o caddedeki insanlar full 80-100 mbps hız almaya başlar ellerindeki modemlerle bir de fiyat tarafından düzeltmelere gidip müşterilerin paketlerini yükseltmeye gitse direkt ortalama hızda 29 mbps olur 59 mbps


    ama nerede türkiye'de mantıklı iş.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1- Turkcell 4g hatlar ile rahat şekilde 200 mbit üzeri hızlar alabiliyor. Şu an Vodafone ile hız testi yaptım ve 130 mbit alıyorum.

    Ben kablosuz çalışan bir telefon ile bu 130 mbit hızı alabiliyorsam neden kablolu sistemler ile alamayayım??

    FİBERTAPARLAR HK. fttc fiberdir. (kabul etseniz de etmeseniz de!)


    2- Avrupada veya Amerika'da Kablo internet çok yaygın. Oradaki insanlar köy bile olsa kablo internet ile 100 indirme - 50 yükleme hızlarına kolay kolay erişiyorlar.

    (mesela benim avusturyada köyde yaşayan arkadaşımın 150 indirme 100 yükleme hızı var)

    Şehir merkezinde yaşayan insanlar da ufak bir başvuru ile evlerine kolaylıkla 1 gbit simetrik internet alabiliyorlar.


    Bizdeki durum ne peki ?? Biz köyde ADSL 10 mbit (799kbit upload) , Şehir merkezinde de VDSL 80-90 indirme 8 yükleme alıyoruz.

    Yani hem köy hem de şehir merkezi olarak gelişmiş ülkelerin hızlarından 10 kat az hız alıyoruz





  • 4g'de bu hızlar hayretler içerisindeyim.


    türkiyede ciddi altyapı sorunları var bu konuda hemfikiriz yukarıda @cat174 hocamın da dediği gibi.

    ama çok daha kolay ve kısa sürelerde çözülebilecek çözüm alternatifleri de var. ftth son çıkış gibi görülüyor ama değil.


    herkese ftth'dan önce herkese 50 mpbs üzeri daha sonra herkese 100 mbps, 200 mbps üzeri gibi hedefler konsa ftth'tan ziyade daha hoş olmaz mı? 4g'de 100 mbps alınabiliyor diye tüm türkiyeye ftth getirsen 500 mbps paket çıkarsan ne? benim fizik öğretmeni alt komşu 16 alacak yine.


    ha siz yüksek hız istiyorsunuz size ya ftth ile ya g.fast gibi teknolojilerle yüksek hız sağlanabilmeliydi ama dediğim gibi konu "ille de fiber olsun"a geliyor


    benim eleştirdiğim nokta 50 mbps kullanan adamın ftth'ta ftth demesiydi yüksek hız isteyene size sözüm yok, yukarıda fikir belirtenlere verdiğim cevaplara da bir göz atabilirseniz sevinirim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2081240D1 -- 6 Haziran 2022; 19:35:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kabinleri kurduk işte, alabildiğimiz hızlar belli, 80-100 mbit geliyor anca, az işte az. Her kullanıcı olmasa da bazı kullanıcıların ihtiyacı var, sürekli internet başında olanlar var.


    Diğer bir konuda şu, altyapı yatırımları ileriye dönük yapılır, VDSL şuan çoğumuz için yeterli olabilir ama 5 sene sonra yetmeyecek. Siz sanıyorsunuz ki 5 sene içinde bizim saha dolaplarımız yeni nesil VDSL teknolojilerine geçecek ve bizler VDSL ile 300mbit hız alacağız. Hayır geçmeyecek. Bu ülkeye VDSL 17a dolaplar bir kere kuruldu ve değişmeyecek.

    5 sene geçse de 10 sene geçse de bizler 100mbit altında hızlar alacağız.


    Sen bugün VDSL interneti övüyor olabilirsin, ama 10 sene sonra buralarda olursak gene konuşuruz, o zaman VDSLden nefret ediyor olacaksın.

    Zamanında aynı şeyi ADSL için yaşamıştık, ilk çıktığında çok güzeldi ama çoğumuz için ADSL'de alabileceğimiz en yüksek hız 8mbit'ti. Yıllarca 8mbit hızda mahsur kaldık.

    Tekrar aynısı olacak, 100mbit hızda mahsur kalacağız.


    Hayal edin yıl 2030, oyunlar 900 GB büyüklüğe ulaşmış ama senin hala 100mbit VDSL'in var. O hızla 900 GB oyunu indirmen 21 saat sürecek.


    O gün diyeceksin ki '' keşke VDSL yerine gerçek Fiber döşeseydik, şimdi oyunumun inmesi için 1 gün beklemek zorunda kalmazdım ''





  • Ben neden ille de fiber olsun diyorum biliyor musunuz, çünkü Fiber kabloda hız sınırı yok, ucuna 10gbit ONT takıp 10gbit internet kullanabiliriz.

    Ama VDSLde hep bir sınır olacak. Bu sınır şuan için 100mbit, hadi VDSL dolapların hepsini değiştirdik ve g.fast VDSL35B kullandık, o zaman da bu sınır 300-400 mbit olacak. Yani her zaman bir sınır var.


    Ayrıca alt komşum VDSL ile 16mbit alacağına Fiber ile 16mbit alsın. Onun için kötü bir şey mi ?

  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    bu konuda çok haklısınız almanyaya bakın ftth döşüyor ama asıl altyapı vdsl'i ise 2013'ten beri sene sene geliştirip farklı farklı teknolojileri açmış ki vdsl hala gelişen bir teknoloji son standart 30a değil olmayacak da.


    ben düşünüyorum herkesin vdsl bitsin artık ftth gelsin demesini,


    hız konusunda haklılar 100 kullananlar 200 kullanmalı ha o bölgede yeni yapılaşma söz konusudur o 100 mbit vdsl'i de ftth'a çevirir 200-300-1000 mbps verirsin ama bu ftth yatırımı o kadar alakasız yapılıyor ki (elbette planlama ofisi ne kadar kâr getirir inceliyordur) bir anda sokakta kazı çalışması bekliyor kutu konuyor haftalarca aylarca bekliyor insanlar fiber aktif olsun diye her daireye tek tek buldukları deliklerden kablo çekiliyor falan


    bu kadar enerji çaba e ne oldu apartmanda 15 kişi fibere kavuştu o çabanın çeyreğine 1 haftada sokağa kabin konar almanyanın yaptığı gibi yüksek vdsl hızları verilirdi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    ben de çok isterim öyle ütopik bir hızda benim 16 kullanan alt komşuya varana kadar fiber döşensin evet çok para topladı telekom evet fiyatlar fahiş evet içi boşaltıldı ama geldiğimiz şu noktada herkesi her yeri ftth yapmak yıllar değil on yıllar alacak fiberliyoruz biz reklamıyla enerji boşa harcanıyor benim 16 kullanan komşu umarım fiberden alır hoş olur tabi ama her daireye tek tek fiber kablosu çekerek 4 öte mahalleye fiberin gelmesi 5 yıl falan alır herhalde


    uzun vadeli düşünelim ama 2022 yılında 29 mbps hız ortalamasını düzeltmek için bence daha akıllıca stratejiler izlenebilirdi. koskoca telekom düşünemiyor mu elbette düşünebiliyor ama gel gör ki fiber de fiber baskısı her gün yüzlerce yorum görüyorum


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fiber döşemek sizin düşündüğünüz kadar zor değil. GPON fiber teknolojisi pasif optik bir teknolojidir, yani sokaklardaki ek noktalarında sadece cam prizmalar bulunur. Bu prizmalar gelen tüm ışığı fiber kabloların arasında paylaştırır. Yani fiber döşemenin tek maliyeti kablonun maliyeti kadardır. Fiber kablo da çok pahalı bir şey değil zaten.


    Ama VDSL için aktif dolap gerekiyor. Her aboneye yetecek kadar bol miktarda DSLAM cihazı gerekiyor, ONT cihazı gerekiyor, VDSL saha kabini zaten sürekli elektrik yakıyor.


    Yani VDSL daha pahalıya geliyor

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.