|
Herkese merhabalar, Aracımla ilgili bir sıkıntı var. Bu konuda daha önce tecrübe edinmiş, bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim. Geçen sene 2017 model Fiat Egea Hb 1.3 Multijet Euro6 motora sahip bir araç satın aldım. (Adblue yok) Aldığımda aracın 109 bin idi. Aracı aldıktan sonra hemen bakım yaptırdım ve yazın 2000 km gittikten sonra araçta '' motor yağ basıncı düşük'' uyarısı verdi. Hemen Shell'e girip araca yağ eklediğimde fark ettim ki nerdeyse hiç yağ kalmamış. Bu gittiğim 2000 km de uzun yolda devirli kullandığım zamanlar da olmuştu. Yağı tamamladıktan sonra daha temkinli sürmeye başladım. 1500 km lik bir sürüşten sonra yaklaşık 500/750 ml. arası yağ eksiltti. Aracı aldığımda turboda ıslık sesi olduğu için eksper revizyon dedi ancak iki turbocuya gittiğimde turboda herhangi bir sorun olmadığını söylemişti. Tabi o zaman aracın yağ eksilttiğini bilmiyordum. 1 hafta önce İkitelli Organize de başka bir turbocuya daha gittim. Bu sefer hem ıslık sesi hem de yağ eksiltme şikayetiyle. Turboda herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Turbo tarafından ve manifold tarafından pcv valfinin hortumlarını söküp kontrol etti.PCV valfini değiştirirsem yağ eksiltme sorununun çözüleceğini söyledi. Valfin turbo tarafına bağlanan hortumu söküp kontrol ettiğinde bir miktar yağlanma vardı. Araç full yetkili servis bakımlı, mavi/gri/siyah/beyaz hiçbir şekilde duman yok, performansı iyi, ısınınca gayet titreşimsiz, egzosta yağ kalıntısına rastlamadım,motor alttan üstten kontrol edildi.Herhangi bir yağ/su kaçağı yok. Yalnızca egzozdan gelen tuhaf kokular var. Sahibi olduğum dizel araçlar arasında egzozundan kötü koku gelmeyen araç yoktu nerdeyse. Yağ dolum kapağını gevşetiyorum kapağı yukarı fırlatmıyor, rölantide yağ çubuğunu çektiğimde çıkan buhar, aracı 2000 devire sabitlediğimde çıkmıyor. Motor soğutma suyunun rengi ve miktarında herhangi bir sorun yok. Şimdi diyebilirsiniz ''Ee kardeşim arıza belliyse gidip valfi değiştirip sorunu çözsene, bize ne anlatıyorsun'' diye. :D Ustaları ikna edemedim arkadaşlar. Önüne gelen motor yapılması diyor.Yetkili servisler bile nerdeyse konudan habersiz. Hal böyle olunca kafam allak bullak oldu. Yağ seperatörü ve yağ havalandırma borusunu değiştirmenin maliyeti yaklaşık 10 bin lira. Yani ben bu arabaya motor yaptıracaksam daha önceki araçlarımın hespine motor yaptırmam gerekirdi. :D Buna benzer bir sorunla karşılaşan ve ilgili parçaları değiştirip sorunu çözen oldu mu? Tecrübelerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim. |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler