Şimdi Ara

Fakirleri kandırmanın yeni yolu:Kendini geliştir (13. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
285
Cevap
27
Favori
39.881
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
311 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Çoğunuzun kendini geliştirmekten kastı milyoner olmak. Daha çok yolunuz var bu hayatta .

  • Günümüzdeki en güzel şey insanlara umut satmak da ondan. Bunu AKP de çok güzel bir şekilde 20 seneye yakındır uyguluyor. Eğitim bütün dünyada sektör olmuş durumda en basitinden. İnsanların bireysel çabaları ile bütün toplumsal sorunların çözülebileceğine inanıyor insanlar. Çok büyük bir yalan bu. Açın Celal Şengör'ü dinleyin, adam açıkça söylemiş, kendisinin zengin bir aileden çıkmasından ötürü çok büyük bir avantaj sağlandığından, paranın hayattaki her şeye çok büyük derecede etki ettiğinden, hatta okumakla sınıf atlamanın bile mümkün olmadığından söz ediyor.


    İşiniz zor.

  • Siyasetçi umut satar aynen borsacı gibi ,kahin gibi. Ama insanlar asla gördüklerine inanmaz. Bu hep böyle olmuştur. Yıl 2021, hala insanlar örneğin deli gibi fal baktırıyor, inanılmaz büyük bir sektör. Kime sorsan ama fala inanmıyor  


    @Stand Alone

  • quote:

    Orijinalden alıntı: tenekekutu

    Siyasetçi umut satar aynen borsacı gibi ,kahin gibi. Ama insanlar asla gördüklerine inanmaz. Bu hep böyle olmuştur. Yıl 2021, hala insanlar örneğin deli gibi fal baktırıyor, inanılmaz büyük bir sektör. Kime sorsan ama fala inanmıyor  


    @Stand Alone

    Fal olayında haksızsın ama. Benim de dönem dönem gittiğim bir falcım var ve söyledikleri %80 oranında çıktı diyebilirim. Çoğunluğu sahtekar olsa da azınlığı biliyor.


    İstanbul'da isen özel mesaj at, yardımcı olabilirim.  

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Stand Alone

    Günümüzdeki en güzel şey insanlara umut satmak da ondan. Bunu AKP de çok güzel bir şekilde 20 seneye yakındır uyguluyor. Eğitim bütün dünyada sektör olmuş durumda en basitinden. İnsanların bireysel çabaları ile bütün toplumsal sorunların çözülebileceğine inanıyor insanlar. Çok büyük bir yalan bu. Açın Celal Şengör'ü dinleyin, adam açıkça söylemiş, kendisinin zengin bir aileden çıkmasından ötürü çok büyük bir avantaj sağlandığından, paranın hayattaki her şeye çok büyük derecede etki ettiğinden, hatta okumakla sınıf atlamanın bile mümkün olmadığından söz ediyor.


    İşiniz zor.

    Okumakla sınıf atlamak sosyal demokrat ülkelerde mümkün. Olaya devletler boyutunda bakınca bu ülkede boşa kürek çekildiği görülür. Burada medeniyet yok çünkü. Hakkın yenmesi durumu olacaktır. Bir kesim kazanırken diğer kesim kaybeder. Ülkede ya fakirsin ya zengin durum böyle. Doğru yanlışı belirleyecek orta sınıfta bitirildi siyasette politikalarla.

    Kişisel gelişim zırvası ancak farkındalığı artırmak için işe yarar. Fakir adamın yapması gereken çok birşey yok farkındalığını artırmaktan başka. Sahip olduğu işi yükümlülüğü olmuş oluyor. Çalışmasa da ayrı dert.

  • Son bir up

  • 38 yasindayim. Uzun yillardir cesitli forumlari takip ederim. Bu kadar zamandir forumlarda gördügüm en güzel ve mantikli anlamli konu. Bu anlamda konuyu acan genc kardesime de selamlar olsun tekrardan. Emegine saglik.


    Konuya girilmis yazilmis bütün entry leri üsenmedim bir bir okudum. Herkes bir sekilde fikrini, gözlemlerini ve deneyimlerini belirtmis ve konuya katki saglamis. ( Üslupsuz, seviyesiz, adabi muaseret, edep, ahlak kurallarindan haric sekilde hitaplarla ve üslupla yazanlar haric. Böylelerinin söz haklarinin oldugunu ya da adam yerine konulmayi hak ettiklerini düsünmüyorum. )


    Bu arada pesin hükümlerle arkadasa yüklenenler icin söyleyeyim. Kisisel gelisim önemli degildir dememis kardesimiz burada. Bilakis, bunun üzerinden umut ticareti yapan zihniyeti elestirmis. Sizde kendinizi gelistirin Elon Musk olun, Jeff Bezos olun algisi yapan zihniyeti elestirmis. Yerden göge de hakli  


    Ben bu yasima kadar dünyada 85 ten fazla ülke gördüm. Türkce ve Almanca cift ana dilliyim ve ileri düzeyde de ispanyolca fransizca ingilizce, üst orta düzeyde italyanca ve portekizce bilmekteyim. Öyle cok ucuk kacik varlikli bir aileden de gelmiyorum. Üniversite egitimi ispanyolca 4 sene, ABD MBA aldim egitim background anlaminda. Babam Almanya da belirli bir düzey para biriktirdi, sonrasinda kendi isini kurdu ancak cok büyük bir iflas yasadi. 10 milyon dolardan dahi fazla gibi korkunc bir para batirdi. Egitim dönemimde kendi kendimi finanse etmek durumunda kaldim, bir parca yurt disinda da yasadik esimle birlikte, birlikte calistik, tutumlu da davrandik ve de o dönem bize maddi anlamda olumlu katkilar sagladi. Sonrasinda babamin tekrar is kurmasina vesile oldum kazandigim paralarla, emekli olmasini sagladim primlerini yatirip, annem de calisti sonrasinda o da emekli oldu ve zamanla babamin isler toparladikca bir seyler sahibi de oldular. Bunlar elbette ileride bana ve kardesime kalacaklar ( normal kosullarda elbette yoksa hayat bu kimin kimden cok yasayacagini kimse bilemez.) Yoksa bende catir catir o kazandigim parayi yemesini bilirdim. Kendi evim var, borcum harcim yok ve esimde bende calisiyoruz ve TR sartlarinda iyi denecek bir rakam kazaniyoruz sükür. Ilk zamanlarimda ama ben de cok daha basit paralara calismak durumunda kaldim.


    Kisisel gelisim, egitim kültür anlaminda bana olumlu katkilar sagladi. Cevremde insanlar bir cok konuda bana danisirlar. Özellikle finansal konular, borsa, döviz, tarihteki olaylar vs gibi konularda cevremdeki insanlar epey saygi duyarlar sag olsun var olsunlar. Yurt disina is bulupta gitme konusu bir sanstir ve bunun kisisel gelisimle vs ile bir alakasi oldugunu düsünmüyorum ( kendisi de yurtdisina gidip calisma firsati bulmus biri olmama ragmen bunu belirtiyorum özellikle dikkatinizi cekerim. ) dogru zamanda, dogru yerde, dogru kisiye rast gelmis olmak ve onun refere etmis olmasi lazim. Ya da gercekten ama gercekten cok düses denk gelecek, ciddi anlamda cok prestijli bir isiniz olacak ki ( yine de ondan bile o isin en az %50-50 sinin sans oldugu kanaatindeyim. ) ya da Alman in, Ingiliz in vs angarya gördügü, yapmaktan imtina ettigi islerden birini yapacaksiniz ki ( yasli bakiciligi, hasta bakiciligi, lagam temizleme, tesisatci, insaat isciligi vs gibi. Iste o zaman sansla hicbir isiniz yok direk gidersiniz. Kimsenin bir kriter koydugu falan yok. ) Ingiltere de calistigim sirkete bir cocuk alindi ise Suriye li. Gayet vizyonu düzgün, Ingilizce ve Fransizca oldukca iyi düzeyde bilen, Harvard üniversitesinden derece ile mezun müthis bir profil. Böyle bir Suriye li mi olur dersiniz ama cocukla kimse dogru dürüst dostluk yapmadi. Yemege cocukla kimse gitmek istemedi, halini hatrini sorup arkadaslik yapmadi. Depodan ürünle ilgili hazirlanmasi gerekenleri depocuya söyledi, su yapilmasi gerekiyor bu yapilmasi gerekiyor diye gerekli isleri söyledi ise herkes adami salladi, kimse yardimci olmadi ve cocuga dik üsluplarla cevaplar verdiler ( sanki kendi sahsi isini buyuruyormus gibi )Kac kere dedim ya cocuk ne kadar liyakatli, ayrica size de is getirebilir isi geregi takip etmesi istenmistir, o da gelip burada elbette isini takip edecek ve yapilacak dedikleri. Verdikleri cevap " but he is not a British, not English ! We are superior than him because we are original and he is just a foreigner ! kafalara bakar misiniz ???? Almanya da Volkswagen fabrikasinda cok sevdigim bir arkadasim calisir Bogazici mezunu. Kendine ve bir tane de rus sef arkadasa kac kere benzeri laflari demisler. Biz Alman iz ama siz yabancisiniz biz sizden daha üstünüz diye !!! Kafalara gelin kafalara. Adamlarin deger yargisina ve vizyonuna bakar misiniz ? Adamin gözünde senin ne okudugunun, vizyonunun, bildigin dillerin, tecrübelerinin hicbir önemi yok. Onlarin gözünde pespaye bir Ortadogu lusun ! Bunlarla da karsilasilabiliyor ne yazik ki.


    Konuyu cok uzattim basinizi ütüledim canlar kusura bakmayin. Suraya baglayacagim. En nihayetinde kisisel gelisim bireysel haz anlaminda iyi, kültürlü olmak, bilmek, kendini egitmek insana ciddi anlamda kendini iyi hissettiriyor ve nispeten birazcik daha iyi bir para kazandiriyor. Lakin yurtdisina gitme ya da gidebilme, gidebilmis olma imkaniniz olmadi ya da olamadi ise, olacak olan da o ! En fazla biraz daha fazla para kazanilir. Bunun icinde bu kadar esek gibi kafa patlatip yillarini heba etmeye deger mi yoksa degmez mi, onun da kararini bireyler kendileri verecek elbette. Onun yerine bu kadar egitime ona buna para harcamaktansa, erkenden hayata atilinip tecrübe kazanilipta yine iyi paralar kazanilabilir mi ? bu secenekte degerlendirilebilir mi ? pek tabi degerlendirilebilir neden olmasin. Oto sanayide bir arkadas var biliyorum genc 28-30 yaslarinda. Cocuk 16 yasinda cirak olarak baslamis simdi usta olmus ve aylik yaklasik 5-6 bin lira kazaniyorum abi diyor. Ilk baslarda üzülüyordum abi zoruma gidiyordu imkansizliklar yüzünden okuyamadim ama simdiki genclere esas ben üzülüyorum diyor hepsi ne umutlarla yillarca dirsek ve kafa patlatiyorlar, aileleri ne paralar harciyor okullari icin diyor. Sonra da iki kurus paraya ise baslamak zorunda kaliyorlar diyor. Bu da bir bakis acisi elbette. Yok Elon Musk, yok Jeff Bezos yok Warren Buffet leri millete örnek gösterip, allayip pulluyorlar ! Para sermaye kartopu hatta cig gibidir degerli dostlar. Benim hayattan anladigim nacizhane fikrim budur katilan katilir, katilmayan katilmaz. Ne kadar büyük ise sermaye, artis hizi da o kadar katlana katlana hizlana hizlana artiyor gidiyor. Ufak para ile hicbir sey olmuyor orasi kesin.

  • Lol

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lepton355 L kullanıcısına yanıt

    Niye güldün canım.

    Ben bile açtığım konuyu unutmuştum,nerden buldun.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C9F4BCB80

    Niye güldün canım.

    Ben bile açtığım konuyu unutmuştum,nerden buldun.

    Yok ya hocam gülmedim. Telefondan giriyorum elim değmiş nasıl oldu anlamadım atmış mesaj. Güzel konu bu arada tebrik ederim. Çok doğru yerlere parmak basmışsın. Güzel yorumlar var baştan sona okudum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lepton355 L kullanıcısına yanıt

    Bu konu niye bu kadar tutmuştu anlamadım.Biri kopyala yapıştır yapıp ekşide açmıştı konuyu,2 bin civarı + alıp gündem olmuştu sonra konuyu çalan adam için farklı bir konu açıp 9-10 sayfa küfretmişlerdi o da gündem olmuştu.İlginç bir olaydı  

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C9F4BCB80

    Bu konu niye bu kadar tutmuştu anlamadım.Biri kopyala yapıştır yapıp ekşide açmıştı konuyu,2 bin civarı + alıp gündem olmuştu sonra konuyu çalan adam için farklı bir konu açıp 9-10 sayfa küfretmişlerdi o da gündem olmuştu.İlginç bir olaydı  

    Hocam çünkü insanın hayatına dokunuyor. Herkes rahat bir yaşam hayal ediyor ve istiyor. Ama malesef dünya o kadar adil değil. Kişisel gelişimciler hortladı bi de. Youtube, instagram gibi yerlerde binlerce var. Sürekli insanları motive etmeye çalışıyorlar. Ha iyi ben de bazen gaza gelmek için dinliyorum okuyorum ama her şey insanda bitiyor. Onlarınki de ekmek parası. Adamlar bir yöntem bulmuşlar insanların hoşuna gideceği şeyler söyleyip kendi hayallerindeki rahatı kovalıyorlar 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: perSNN

    Herkes eşit maaş alsa kimse sorumluluk almazdı, adam o kadar zeki olacak, iloklul-ortaokul-lise-üniversite-uzmanlık hayatı boyunca günde 10 saat ders çalışacak, sonra bekle ki elini ders kitabına sürmemiş biriyle aynı maaşı alsın, ya da 1 kere anlatınca anlayan aadamla 5 kere de anlatsan anlamayan adamı aynı işveren çalıştırsın,aynı koşulları sağlasın, adam risk alacak canını tehlikeye atacak ama masa başında oturan sekreterle aynı maaşı alsın, doktor olacak insan hayatı ile uğraşacak-aynı maaşı alsın.


    Evet yanlışlar var, mesela televizyonlarda laklak yapan adam deli gibi para kazanıyor, internette şaklabanlık yapan adam deli gibi videolar kazanıyor, 5 para etmz ama kendi geliştirdiğini iddia ediyor. Ama sorun onlarda değil, sorun bir topun peinde koşan adama milyonlar harcayıp da iş sağlığına geldiğinde her türlü cimriliği yapacak kadar cahil halkta. O yüzden kendini geliştir de deniyor, ülkenin refah seviyesi artsın diye.


    Mesela herkes Lüksemburg'ta aylık 2.142 Avro asgari ücret alan adamla kendini kıyaslıyor, Oysa Lüksemburg'ta bir doktor ayda 20bin avrodan aşağı almaz, kimse onu görmüyor. Ama gerçek şu ki, sen kendini geliştrip doktor olan biradama aylık 8bin lirayı layık görürsen kısıra bakma ama asgari ücretin 2835 lira olması çığır açmış olur. Önce ona 20bin avroyu layık göreceksin ki sen 2142 avro maaş alabilesin, sonra ülke için bu adam birşeyler yapsın, yurtdışına kaçmasın, araştırma yapsın, en çok doktor bizde, en çok tıp fakültesi-diş hekimliği bizde, ama özeller olmasa en kötü sağlık sistemi de bizde, oysa yurtdışında birşeyler araştırıp bulan birçok bilim adamı Türk. Ha unutmadan söyleyeyim, bizde insanların %62'si asgariücretle çalışıyorsa orada %36sı bu rakamla çalışıyordur(rakamları salladım, durum çok daha kötü de olabilir bizim açımızdan), çünkü gelişmişlik zenginlik lüksemburg gibi olur.

    Okuyan ve okumayan arasında çok küçük maaş farkları var. Doktor 5000 alıyorsa işçi 3000 alıyor o ülkelerde. Asgari ücret alan kişi sayısı %5'i geçmiyor. Bilmiyorum kafanızda nasıl kurguluyorsunuz yurtdışını?

  • ashlee vence in yazmış olduğu ELON MUSk biyografisini okudunuz mu bilmiyorum ama okuduğum bir bölümde tesla şirketinin bir dönem batma noktasına geldiğini şirket iflas ettiğini açıklayacağı hafta yüklü miktarda yatırım aldığını yazmıştı

    kim batan bir şirkete yatırım yapar ki bazen dalgaya vuruyoruz ama gerçekten de değişik oyunlar oynanıyor

  • quote:

    Orijinalden alıntı: benimkucukbebegim

    Okuyan ve okumayan arasında çok küçük maaş farkları var. Doktor 5000 alıyorsa işçi 3000 alıyor o ülkelerde. Asgari ücret alan kişi sayısı %5'i geçmiyor. Bilmiyorum kafanızda nasıl kurguluyorsunuz yurtdışını?



    Alıntıları Göster

    Lüksemburg asgari ücreti 2021 yılı itibariyle net 2.201 € olarak belirlendi(yalnız buradaki gibi zorunlu değil, tavsiye edilen yani olması gereken olarak belirleniyor diye biliyorum).


    • Lüksemburg’da ortalama maaş; 2677 €
    • Lüksemburg’da muhasebeci maaşı; 3641 € 
    • Lüksemburg’da sekreter maaşı; 2142 € 
    • Lüksemburg’da ofis asistanı maaşı; 2326 € 
    • Lüksemburg’da çiftçi maaşı; 1580 € 
    • Lüksemburg’da balıkçı maaşı; 2169 € 
    • Lüksemburg’da denizci maaşı; 2222 €
    • Lüksemburg’da veteriner hekim maaşı; 4980 €
    • Lüksemburg’da araba tamircisi maaşı; 3026 €
    • Lüksemburg’da oto elektrikçi maaşı; 3240 €
    • Lüksemburg’da finans danışmanı maaşı; 4980 €
    • Lüksemburg’da duvarcı maaşı; 2437 €
    • Lüksemburg’da inşaat işçisi maaşı; 2356 €    
    • Lüksemburg’da vinç operatörü maaşı; 3829 €
    • Lüksemburg’da mimar maaşı; 4338 € 
    • Lüksemburg’da mühendis maaşı; 5034 € 
    • Lüksemburg’da elektrik mühendisi maaşı; 5060 € 
    • Lüksemburg’da makine mühendisi maaşı; 4578 € 
    • Lüksemburg’da inşaat mühendisi maaşı; 4712 € 
    • Lüksemburg’da kaynakçı maaşı; 3400 € 
    • Lüksemburg’da çatı ustası maaşı; 2195 € 
    • Lüksemburg’da tamirci maaşı; 3240 € 
    • Lüksemburg’da resepsiyonist maaşı; 1981 € 
    • Lüksemburg’da İngilizce öğretmeni maaşı; 3454 € 
    • Lüksemburg’da öğretmen maaşı; 3721 € 
    • Lüksemburg’da tercüman maaşı; 3261 € 
    • Lüksemburg’da çevirmen maaşı; 3674 € 
    • Lüksemburg’da diş hekimi maaşı; 10.603 € 
    • Lüksemburg’da doktor maaşı; 8622 € 
    • Lüksemburg’da tıp asistanı maaşı; 2597 € 
    • Lüksemburg’da hemşire maaşı; 4391 € 
    • Lüksemburg’da aşçı maaşı; 2061 € 
    • Lüksemburg’da otel işçisi maaşı; 1928 € 
    • Lüksemburg’da avukat maaşı; 6480 € 
    • Lüksemburg’da garson maaşı; 1552 € 
    • Lüksemburg’da temizlik işçisi maaşı; 1794 € 
    • Lüksemburg’da hizmetçi maaşı; 1636 € 
    • Lüksemburg’da elektrikçi maaşı; 3374 € 
    • Lüksemburg’da makine operatörü maaşı; 3052 € 
    • Lüksemburg’da CNC operatörü maaşı; 2437 € 
    • Lüksemburg’da bebek bakıcısı maaşı; 1419 €
    • Lüksemburg’da çocuk bakıcısı maaşı; 2409 € 
    • Lüksemburg’da yaşlı bakıcısı maaşı; 1981 € 
    • Lüksemburg’da kasiyer maaşı; 1422 € 
    • Lüksemburg’da güvenlik görevlisi maaşı; 1981 € 
    • Lüksemburg’da gece bekçisi maaşı; 1285 € 
    • Lüksemburg’da kamyon şoförü maaşı; 3400 €


    Bu arada doktorlar ve diş hekimleri maaşlarına ek olarak yaptıkları işten de prim alıyorlar, aylık ellerine geçen 20bin euroyu geçiyor. Bu arada bizim kadar da pahalı değil, yani asgari ücretli biri aç kalmıyor.


    Lüksemburg’da gıda fiyatları:

    • Bir ekmek; 1.15 
    • Bir düzine yumurta; 3.8
    • 1 litre süt; 1.4
    • Peynir; 17
    • Domates; 1.83 
    • Marul; 1
    • Soğan; 2.83
    • Patates; 1.75
    • Elma; 2.62
    • Portakal; 2.9
    • Muz; 1.67
    • Bir buçuk litre su; 1.39
    • Yerli bira; 2.33
    • Yabancı bira; 2.58
    • Bir şişe alkolsüz şarap; 8.5


    Lüksemburg’da ulaşım fiyatları;

    • Tek seferlik toplu taşıma bileti; 2
    • Aylık toplu taşıma kartı; 25
    • Taksi açılış ücreti; 3
    • Taksiyle 1 saatlik yolculuk; 30
    • 1 kilometre standart taksi ücreti; 3
    • 1 litre benzin; 1.22


    gördüğünüz gibi ulaşım da bizden ucuz.


    Lüksemburg’da kira fiyatları;

    • Merkezde tek yatak odalı daire kirası; 1488
    • Şehir merkezine uzak semtlerde tek yatak odalı daire kirası; 1205
    • Merkezde 3 yatak odalı daire kirası; 2742
    • Şehir merkezine uzak semtlerde 3 yatak odalı daire kirası; 2111


    Hangi şehirde yaşıyorsunuz bilmiyorum ama kiralar da bizden az, en azından İstanbul'dan.


    Bu arada İsveç'ten falan hiç bahsetmiyorum bile.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi perSNN -- 18 Haziran 2021; 8:56:19 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 11 Kasım 2020

    Son zamanlarda forumda görüğüm en mantıklı tespit . Jeff Elon gibi adamların basit bir şekilde yükseldiklerini düşünmüyorum. Kaldıki son zamanlarda çıkardıkları produktivite diye bir şey var . Saçmalık . Fakirin para kazanabilceğine inandırıp daha da köle gibi çalıştırmak başka bi işe yaradığı yok .Yutturuyolar millete . Vietnamdan bi arkadaş esindim . Köpek gibi çalışıyo her dakka diyoki çok produktivim . Oyun büyük dicem dalga geçiceksiniz . Ama bu adamların işin görünmeyen kısımında her halta uğraştıklarını bir çok sıkıntılı şey planladıklarını düşünüyorum dünya için . Ve bunların süper başarıyla yükseldiklerini düşünmüyorum . Arada bikaç adam çıkıyo işte onlarıda bakın çabaladılar nasıl başarılı oldular diye milleti uyutmak için çıkarıyolar diye düşünüyorum . Kesinlikle bu heriflerin iyi şeylerle uğraştığını düşünmüyorum . Bana bok atıcak dalga geçicek adamlar elinde 200 milyar doları olsaydı nelerle uğraşabilceklerini az çok kestirebilirse anlıcaklardır ne demek istediğimi . Adam marsa 1 milyon insan götürücem diyo . Bence elysium filmi gibi bir şey kurucaklar . Soylular orda . Burda robotlar alt sınıfı irade ederken . Onlar orda sınırlı sayıda insanla medeniyet kurucak . Köle gibi çalıştırcaklar ileriji nesilleri . Bunlar sadece görüşlerim dalga geçmekte serbestsiniz . Ama hayırlı şeylerle uğraştıklarını çok düşünmüyorum

    Çok haklısınız hocam, fakirlikten gelen zenginlerle ilgili hikayeler çoğu zaman insanlara umut vermek onları gaza getirmek için uydurulmuş hikayeler, dünyada öyle ve Türkiyedede öyle hükümetin elinden tutup zengin ettiği kimse onu anlatmıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adnansetek -- 18 Haziran 2021; 9:3:2 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ara ara açıp bakıyorum. Cidden çok haklı ya. Up. :)

  • 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.