Şimdi Ara

Fakir olup liberalizmi savunan tip

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
441
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Youtubeda Besim Tibuk,Asrın Tok izleyip liberal,kapitalist olmuştur.Avrupa kapitalist olduğu için zengin Türkiye komünist olduğu için fakır olduğunu sanar.Babası günde 12 saat çalışıp asgari ücret alır ve babam yatırım yapmadığı için fakir bense aklımı kullanıp yatırım yapıp zengin olacağım der.

Ha fakirden kastım sadece asgari ücretle çalışan adamlar değil,maaşlı çalışan ve patron zengin eden mühendis,doktor,avukat da buna dahildir.Babadan zengin olup patronluk yapmayan ve liberalizmi savunan herkeste zeka düşüklüğü vardır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

senden fabrika kur zengin ol demeni beklerdim şaşırttın

zm sayesinde kalite artıyorFakir olup liberalizmi savunan tip 

Zengin olmakla liberal olmak farkli seyler. Liberalizm is yapanin veya calisanin devletce ozgur birakilmasi fiyat politikalarina karisilmamasi . Fabrikayla ne alakasi var?

Daha Fazla Göster
  • quote:

Liberalizm ne

köle sahibi olabilme sistemine liberalizm deniyor.

kapitalizm ile komünizm farkı şu:

- kapitalizm: kölelik sistemi
    - komünizm: daha da gaddar bi kölelik sistemi

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Kazandığın parayla kendine köle tutuyorsun
    10 saat sen kölesin
    1 saat köle tutuyorsun fakirsen

1 saat köle oluyorsun
    10 saat kölen oluyor zenginsin

Demisti adamin biri.

Zekaya ilişkin böyle genelemeler çok riskli. O belli olmaz.

En basitinden Adam Smith veya David Ricardo gibi liberalizmin önde gelen ve en çok tanınan kurucu fikir adamları oldukça zeki insanlardı.

Liberalizmin daha modern başka ünlü isimleri de (Mises, Hayek, Popper, Fukuyama vb) kesinlikle zekasız veya düşük kapasiteli kimseler değiller.

Bu kimselerin hatalı agümanları olabilir, nitekim kurucu babalarınki dahil hepsinde az çok mevcut. Paradigmalarını toptan veya kısmen yanlış buluyorsan mesela bu senin fikrindir ve yanlış bulman seni yanlış bulmayıp doğru bulandan daha zeki veya daha az zeki yapmaz.

Bana sorarsanız - zaten dünyanın daha ilkel formlarıyla asırlardır, daha modern formlarıyla geçen iki asırdır yaptığı şekilde - piyasa dinamiklerine alan açmak ve piyasacılığı modern iktisadi gelişimin, her türden olabilecek yeniliğin ve refahın vazgeçilmez bir yapısal niteliği şeklinde görmek oldukça mantıklıdır. Dünya ekonomisini artılarıyla ve eksileriyle şekillendirmiş iktisadi liberalizmin yanında politik liberalizm de fikir, ifade, toplanma hürriyetlerini öncelikli kılması bazında oldukça anlamlı. Bu hür bir entelektüel ve bilimsel tartışma ortamının muhafaza edilmesine ve serpilmesine yerleşik hale gelen bir kültür biçiminde olanak tanımakta.

Kapitalizmin ve esasında ciddi ölçüde de insanın evrimsel istismarcı karakterinin kronik veya içkin sorunlarına bakıp liberalizmin kapitalizm dahili ve kapitalizm harici teorik ve pratik katkılarını es geçmemek, bunlara düpedüz husumet besleyip düşman olmamak gerek.

Özellikle şunu da unutmamak lazım, emek ve sermaye sömürüsü liberalizmden çok daha önce mevcuttu ve bu saydıklarım gayri liberal olan başka paradigmalarda liberalizmden çok daha farklı - ve birçoğunda düpedüz gaddar - şekilde meşrulaştırılabilmekte. Yani sömürü sorunu daha evrensel olup türümüzün eğilimlerine içkin daha derin bir sorun olarak karşımıza çıkmakta, sadece liberalizmin ürettiği veya üretebileceği spesifik ve tarihsel bir sorun olarak görünmekten ziyade.

Bilakis liberalizm aynı sosyalizm gibi çağının pek çok sorununu (eğitim eksikliğini, despotizmini-mutlakiyetçiliğini, etkin ekonomi yönetimini vb'ini) çözmeye odaklı bir düşün geleneği ve akım olarak ortaya çıkmıştır. Modern dünyadaki birçok temel yapısal unsur ve öğe gibi liberalizm de aydınlanmacıların ve onların kendi dönemlerindeki toplumsal statükoya karşı yürüttükleri polemiklerin ürünüdür.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

Evet kapitalizm üretici güçleri geliştirdi ama aynı zamanda kitlesel yoksulluk, çevre felaketi, finans krizleri ve emperyalist savaşlar da üretti. Bir tarafıyla refah üretir diğer tarafıyla sefalet. Bu yüzden liberalizmin piyasa övgüsü gerçekliğin yarısını gizler.

Feodal bey köylüyü zorla çalıştırıyordu doğru, kapitalist daha kurnaz işçiyi özgür ilan ediyor sonra da açlık tehdidi altında emeğini satın alıyor. Hukuki sözleşme görüntüsü altında yapılan şey artı değere el koymaktır. Liberalizm sömürüyü ortadan kaldırmadı aksine onu gizleyerek çok daha etkili kıldı. Masum liberalizm diye bir şey yok.

Klasik liberaller işçilere sendika hakkı verilmesine, kadınların oy kullanmasına, işçi sınıfının politik katılımına karşıydılar. Yani özgürlük dediğiniz şey aslında mülk sahiplerinin devletten korunma özgürlüğü. Fakirin özgürlüğü? İş bulma özgürlüğünden ibaret. Yani liberalizmin özgürlük masalı tarihsel olarak hep seçici ve sınıfsal oldu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alfred hitchcock -- 18 Ağustos 2025; 9:26:6 >

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

Liberalizm yanlis veya kotu demedim. Turkiye sartlarinda liberalizm savunulacak birsey degil dedim. Bu gun devlet bugday fiuatlarindaki ekmek fiyatlarindaki en basitinden cay fiyatlarindaki fiyatlari belirlemese bu halk bu butceyle simit cay yiyeyez. Zeytine ihracat kisiti koymasa piyasayi serbest biraksa inzanlar zeytin yiyemez. Sut fiyatlarini serbest biraksa insanlar peynir yiyemez. O yuzden ulkede liberalizmi savunmak sacma. Hem de fakirse ekmek peynir zeytin yiyemez cay icemez onu demek istedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 18 Ağustos 2025; 6:59:54 >

KARŞIYAKA
    .##......
    .##İZMİR#
    .##......
    .########

(_¯_¯(¯(¯_¯¯_¯¯_¯¯_¯¯_¯¯(ด้้้้้็็็็็้้้้้็็็็
  • Hocam zeka düşüklüğü vardır Tabi.. Hele 'Türkiye' gibi bir ülkede..

• Liberal ülkelere git senin emeğinin karşılığını takır takır öderler. Ekstra mesaini de öderler. Her şey yazılıdır. Hakkını verirler. Liberal anlayışa göre devlete gereksiz vergi ödenmemesi gerekir. Devlet sadece ülkenin güvenliğini ve mülkiyet hakkını korumalıdır. Ama bizim gibi ülkelerde emeğin sömürülmesine, fazla vergilere ses çıkartmadığımız ve bundan zevk aldığımız için güzel sistemleri kötüleriz

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.