Şimdi Ara

f(f) neden eşittir f^2 ye

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
0
Favori
3.313
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

• Yapay Zekanın Yanıtı

F(f(x)) Neden F²ye Eşittir?

Giriş

Bir fonksiyonun kendisine uygulanması, f(f(x)) olarak gösterilir. Bu ifade, f fonksiyonunun iki kez x'e uygulandığını belirtir. Bazı durumlarda, f(f(x)) ifadesi f²(x) olarak basitleştirilebilir.

f²(x) Nedir?

f²(x), f fonksiyonunun kendisine uygulandığı bir fonksiyondur. Başka bir deyişle, f(f(x)) ifadesidir. f²(x) fonksiyonu, "f kare x" veya "f kare fonksiyonu" olarak da bilinir.

f(f(x)) = f²(x) Ne Zaman Geçerlidir?

f(f(x)) ifadesinin f²(x)'ye eşit olması için belirli koşulların karşılanması gerekir:

• f fonksiyonu birbirine bağlı olmalıdır.
    • f fonksiyonu injektif olmalıdır (her farklı giriş farklı bir çıktıya karşılık gelir).

Birbirine Bağlılık ve İnjektiflik

• Birbirine bağlılık: Bir fonksiyon, x değerleri kümesinin tamamı için tanımlıysa birbirine bağlı olarak kabul edilir.
    • İnjektiflik: Bir fonksiyon, farklı x değerlerinin farklı y değerlerine karşılık gelmesi halinde enjektif olarak kabul edilir.

Örnek

f(x) = x² fonksiyonunu ele alalım. Bu fonksiyon şunları karşılar:

• Birbirine bağlıdır: Tüm gerçek x değerleri için tanımlıdır.
    • İnjektiftir: Farklı x değerleri farklı y değerlerine karşılık gelir (örn. f(1) = 1 ve f(2) = 4).

Bu nedenle, f(f(x)) = f²(x) eşitliği f(x) = x² fonksiyonu için geçerlidir.

Sonuç

Bir fonksiyonun kendisine uygulandığı f(f(x)) ifadesi, f fonksiyonu birbirine bağlı ve enjektif olduğu sürece f²(x) olarak basitleştirilebilir. Bu eşitlik, f kare fonksiyonunu tanımlamak ve anlamak için önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Up
  • f(f) dediğin şey (fof)x ise bu f²(x) e her zaman eşit değildir
  • f(f) neden eşittir f^2 ye
  • f(f) neden eşittir f^2 ye

Link:  https://i.ibb.co/NSmd13J/fnx.jpg

Yani burada "f²x" derken f(x)'in karesini kastetmiyor,

f²(x) = (f∘f)(x) = f(f(x))'i kastediyor. Normalde bu sembol kullanıldığında bu iki anlamdan hangisi için kullanıldığının açıkça belirtilmesi lazım. Gerçi burada örneklerle bileşke anlamını kastettiği anlaşılabiliyor ama yine de karışıklığa sebep olmuş.

Bu sembolde n'in etrafında parantezler olduğunda da, "f'in n. dereceden türevi" anlamına geliyor, yani "f'in "n" kere türevini al".

• miGma M kullanıcısına yanıt
    Tamamdır hocam teşekkürler. Bir şey daha sormak istiyorum. f(f) aynı zamanda f(f(x)) midir ?
    bunu ilk defa duydum. en son dediğiniz parantezi de anlamadım fotoğrafı varsa atar mısınız
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    F/P Hangisi Mantıklı ?
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bu konuda kafanın karışması normal, videoda hoca sembolleri baya yanlış kullanıyor.

"f(x)=x³" e bakalım mesela, burada "f" fonksiyonun adıdır (yani bir değişken vs. değildir), "x"; f fonksiyonunun içine koyduğumuz değişkendir. Buna göre de kural belirlenmiş, yani f fonksiyonunun içine x değişkenini koyduğumuzda; sonuç olarak "x'in kübü olan sayı"yı veriyor demiş oluyoruz. Ama

"f = x³" dersek, bunun hiçbir anlamı yok, doğru bir kullanım değil bir kere. f bir değişken değil ki x³'e eşit olsun. f = fonksiyon adı.

Hoca mesela f³ = (x-1)/(x+1) demiş, bu hiçbir anlamı olmayan bir ifade,

f³(x)=(x-1)/(x+1) denmesi gerekiyor. Ben tek başına "f(f)" diye bir şeyin kullanıldığını görmedim, bir anlamı da yok. "f∘f" tek başına olur, yani tek başına olurdan kastım: nasıl "f" bir fonksiyon adıysa, "f∘f" de fonksiyonun adıdır, hatta h=f∘f diyebiliriz, "h" da fonksiyon adı. Sonra da bu fonksiyonun içine bir x değeri koyarız, yani "f∘f" fonksiyonunun içine x değeri koyup kuralını ifade ederiz,

(f∘f)(x)=...

(f∘f)(x)=f(f(x))'tir, yani,

önce x'i f fonksiyonunun içine koyup, sonuç olarak yeni bir sayı elde edeceğiz, bu sayı da "f(x)" sayısıdır, (belli bir x sayısı için "f(x)" de bir sayıdır, örneğin bir f fonksiyonu için f(3)=5 olabilir, yani "f(3)" bir sayı). Sonra da bu "f(x)" sayısını da tekrar f fonksiyonunun içine koyup, bu şekilde de yeni bir sayı elde ediyoruz, bu sayı da "f(f(x))" sayısı.

Hocam yazdıklarınızı anladım ama hocanın çözümüne bakınca bir anlam çıkaramıyorum. Bu soruyu es geçeyim, kafama takmayım mı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fluuman -- 14 Mart 2021; 11:9:13 >
  • Kurtçu Restrop kullanıcısına yanıt

Rica ederim.

Çözüm şöyle:

önce (f∘f)(x)=f(f(x))'i bulalım, bu, f'in içine f(x)'i koymak demek,

(f∘f)(x) = f(f(x)) = (-1/x), sonra bir sonrakini bulalım yani 3 kere bileşke alınmış halini, bunun için de f'in içine f(f(x))'i koymuş oluyoruz, aşağıda kırmızıyla gösterdiğim gibi,

(f∘f∘f)(x) = f(f(f(x))) = (x-1)/(x+1), bir sonrakini de bulalım, şimdi f'in içine f(f(f(x))))'i koymuş oluyoruz,

(f∘f∘f∘f)(x) = f(f(f(f(x)))) = x. Şimdi bu sonuncusunun x gelmesi önemli, demek ki buradan sonra her şey başa dönecek, yani bir sonraki iterasyon olan

f^5(x)=(f∘f∘f∘f∘f)(x)'i bulmak için ne yapacağız, f'in içine dördüncüyü yani "f(f(f(f(x))))" i koyacağız, ama

f(f(f(f(x))))=x olduğu için, bu; f'in içine "x" koymak demek, yani

(f∘f∘f∘f∘f)(x)=f(f(f(f(f(x))))) = f(x), yani başa döndük, buradan sonra her şey ilk 4 taneyi yaparken nasıl gittiyse öyle gidecek, yani

f^5(x)=f(x),

f^6(x)=f^2(x),

f^7(x)=f^3(x),

f^8(x)=f^4(x)=x.

--------------------

f^9(x)=f(f^8(x))=f(x),

f^10(x) = f^2(x),

f^11(x) = f^3(x),

f^12(x) = f^4(x).

Kısacası 4 ile bölümünden kalan 1 olanlar f(x)'in kendisine,

4 ile bölümünden kalan 2 olanlar f^2(x)'e,

4 ile bölümünden kalan 3 olanlar f^3(x)'e,

4 ile bölümünden kalan 0 olanlar yani 4'e tam bölünenler, f^4(x)'e eşit.

2019'un 4 ile bölümünden kalan = 3 olduğu için

f^2019(x) = f^3(x) = (f∘f∘f)(x) = (x-1)/(x+1).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miGma -- 14 Mart 2021; 12:52:21 >

Süper anlatım hocam. Elinize sağlık 🙂 bildiğin temel kavramlarda ki gibi bir mod yakalıyorsun 🙂

Bir de şu soruda hocanın üst tarafta x ve y nin altına bir şeyler yazma formülündeki mantık neydi ? Daha önceden biliyordum ama unuttum. f(f) neden eşittir f^2 ye

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fluuman -- 14 Mart 2021; 11:58:43 >
  • Fluuman F kullanıcısına yanıt

Rica ederim. 👍 Aynen dediğin gibi mod olayı. mod 4'te 1'e denk olanlar f(x)'e, mod 4'te 2'ye denk olanlar f²(x)=(f∘f)(x)'e eşit, şeklinde.

O doğrunun denklemini bulmayı diyorsun değil mi, o formülü hiç ezberlemene ve kullanmana gerek yok, hem de o formülle daha yavaş olursun. Doğru denklemi nasıldır:

y=f(x)=mx+b (sorudaki f(x)'ten bahsetmiyorum, sorudan bağımsız; genel bir anlatım yapıyorum, f(x)'in grafiği bir doğru belirtiyor olsun).

x yerine 0 sıfır yazarsak y=f(0)=b geldiğini görürüz, yani "mx+b" formatında "b" sayısı, doğrunun y eksenini kestiği noktanın ordinatına eşittir. Şimdi mesele eğimi bulmak, bu da çok kolay. Doğruya baktığımızda görüyoruz ki bu fonksiyon azalan bir fonksiyon, yani x değerleri arttıkça f(x) azalıyor, grafikte sağa gittikçe doğru aşağıya gidiyor. Azalan fonksiyon olduğu için eğimi negatiftir, yani bu doğrunun eğimi öncelikle negatif bir sayı çıkacak. Eğim şudur:

y'deki değişimin x'deki değişime oranı, yani

eğim = y'deki değişim/x'deki değişim. Doğrunun üzerinde bildiğimiz 2 noktaya bakarak bu oranı buluruz; (0,3) ve (3,0) noktalarını biliyoruz, bu noktalara bakarsak y'deki değişimin sayısal değeri = 3, x'deki değişimin sayısal değeri de 3, bu yüzden 3/3=1, yani bu doğrunun eğimi ya 1'dir, ya da -1'dir, azalan fonksiyon olduğu için -1'dir, yani eğim=m=-1.

Doğrunun denklemi: y = mx+b = (-1)x+3 = -x+3.

Mesela aşağıdaki doğru için,

f(f) neden eşittir f^2 ye

Resim linki: https://i.ibb.co/B29z2Fd/do-ru-e-im.jpg

Eğim mx+b formatındadır, doğruya bakınca artan fonksiyon olduğunu görüyoruz, yani grafikte sağa gittikçe grafik yukarı gidiyor, bu yüzden; artan fonksiyon olduğu için eğimi pozitiftir. y'deki değişimin sayısal değeri/x'tek değişimin sayısal değeri = 5/2, azalan fonksiyon olsaydı eğim -5/2 olurdu, artan fonksiyon olduğu için

eğim=m=5/2. y eksenini kestiği noktanın ordinatı = b = -5, yani f(0)=-5, doğrunun eğimi:

y=(5/2)x+(-5) = (5/2)x-5.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miGma -- 14 Mart 2021; 15:57:32 >

Bu şekilde mantığı oturtmak daha iyi gibi hocam. Alttaki sizin örnek verdiğiniz grafigi anladım ama benim grafik için siz y=f(x)=mx+b dediniz ama hoca g'1(x) için yapıyor onu ve x'e 0 verince 3'ü kesmiyor ki, 1'i kesmiyor mu ? Neden böyle yaptınız ? Bu arada her zaman mx+b diye yapıyoruz demi ?
  • Fluuman F kullanıcısına yanıt

Kusura bakma, ben soruyu unutup kendim o doğruya f(x) ismini vermişim. Yani soruda olan f(x)'ten bahsetmiyorum, sadece doğruyu düşünelim, rastgele bir şekilde o doğruya f(x) diye isim verdim, genel bir anlatım yaptım. Rastgele bir doğru için, o doğruyu belirten fonksiyon f fonksiyonu ise,

y=f(x)=mx+b'dir,

f(0)=b olduğu için, "b" sayısı, doğrunun y eksenini kestiği noktanın ordinatını belirtir.

• Matematik okumadım, ama matematikle ilgiliyim. Burada takılmak da biraz alışkanlık oldu, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Özel ders vermeyi de planlıyorum ama hala başlayamadım f(f) neden eşittir f^2 ye 

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.