Şimdi Ara

Exynos 2600, tek çekirdek performansında Apple M5 seviyesine ulaştı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.008
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Habere bak mevzuya geli daha düne kadar bitti bu iş yine olmadı ısınma sorunu yine nüksetti bu nesil'de vasat olacak konulu haberlerden sonra bir anda tam tersi haberler okumaya başladık... rakamlar havada uçuşuyor.. öyle rakamlar verilmişki bu dönüşüme insanın inanası gelmiyor..
    Ne olup ne olmadığını her zaman olduğu gibi çıkana kadar görmemiz mümkün değil... M5'i geçmiş hem de %59 güç verimliliği farkıyla :)

• Tek boykotsuz işlemci.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    Haberi bulamadım şimdi ama normal ilk nesil n2 süreci değil de n2p süreci için tsmc n3p den %30 gelişmiş olacak diye bir haber okuduğuma eminim de bulamadım bir türlü doğru mu değil mi onu da bilmiyorum ama firmalar sadece buna bakmıyor doğru sonuçta kaç wafer alabiliyor bu da önemli yani üretim verimliliği de genel dengeyi çok etkiliyor samsung hala %50-55 bandını aşamamışsa eğer %70i geçmiş bir tsmc karşısında hiç şansı kalmıyor çünkü zaten müşteri orada senin onu çekmen için kar marjını kısıp ona yakın verim sunman lazım ki adam onu bırakıp sana gelsin. Yoksa iş sadece biz daha performanslı üretim yapıyoruz diye sallamayla elbette olmuyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

TSMC N2 durumuna dair basın bülteni, 2025 Nisan ayı paylaşılmış.

N3P, N3E ye kıyasla %5 performans sunuyor

Exynos 2600, tek çekirdek performansında Apple M5 seviyesine ulaştı
    Exynos 2600, tek çekirdek performansında Apple M5 seviyesine ulaştıtom's hardware
    TSMC's 3nm update: N3P in production, N3X on track
    https://www.tomshardware.com/tech-industry/tsmcs-3nm-update-n3p-in-production-n3x-on-track

N2P, N3E ye nazaran %18 artış sağlıyorsa? Hesabı yapın

Diğer arkadaşın attığı veriye de bakabilirsiniz burada N2 vs N3 kıyaslanmış

Gelelim “verimli çip oranı” konusuna, insanların anlatmayı en sevdiği başlıklardan biri.

Genel kural basit: Kalıp boyutu küçülürse verimli çip oranı artar, büyürse düşer.

Ama “wafer verimi” üzerinden tartışmak çoğu zaman anlamsız oluyor, çünkü kalıp boyutu verilmeden kusur oranını hesaplamak imkânsız. Wafer tarafında asıl önemli olan şey, defect (kusur) oranıdır.

Bak mesela TSMC ne diyor? “256 Mb SRAM’de %90’dan fazla verim elde ettik.”

5 nm sürecinde bu SRAM kalıbı 17.92 mm² imiş. Aynı kalıbı N2’de ürettiğini varsayarsak, yaklaşık 0.5 defect oranı çıkar; çünkü bu durumda %91 civarı verim elde ediliyor olur.

Şimdi bu defect oranıyla bir de Apple A18 Pro üretelim, kalıp alanı 105 mm².

Ne oluyor? Verim bir anda %60 civarına düşüyor.

Samsung tarafında ise genelde %55 civarında olduğu söyleniyor. Ama hangi çipten bahsediyoruz?

Eğer bu oran Exynos 2400 içinse ki o kalıp 137.4 mm² o zaman aslında Samsung, TSMC’ye göre daha avantajlı hale geliyor, çünkü daha büyük bir kalıpta benzer verimi koruyabiliyor.

Sızıntılar ne diyor? Samsung High NA kullanımına geçmek istiyor, hatta E2600 ertelenmesinin sebebi bu deniyor. High NA ile verimler kolayca artabilir.

• Galaxy S25 serisi çok güzel telefonlar. 7 yıl yazılım desteği + Snapdragon 8 Elite ile geliyor. Yalnız şunu farkettim tek rakamlı S serileri (21, 23, 25) Snapdragon'la gelip daha verimli çalışırken 22, 24, 26 serileri Exynos'la gelip çok verimsiz ve aşırı güç tüketimi sorunları oluyor

• "Exynos 2600, tek çekirdekte 4.217, çok çekirdekte 13.482"
    rakam doğruysa tek çekirdekte kral

• sepkov kullanıcısına yanıt
    Dandroid dediğin an notunu verdim otur sıfır. Block

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BursaliEfsane -- 8 Kasım 2025; 14:28:41 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.