Şimdi Ara

Exynos 2600, tek çekirdek performansında Apple M5 seviyesine ulaştı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.008
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Exynos 2600, tek çekirdek performansında Apple M5 seviyesine ulaştı

Samsung’un 2 nanometre GAA (Gate-All-Around) mimarili ilk işlemcisi olacak Exynos 2600, mühendislik örneği aşamasında bile etkileyici performans sergilemeye devam ediyor. Geekbench 6’da ortaya çıkan yeni sonuçlar, işlemcinin tek çekirdek performansında Apple’ın M5 yongasıyla aynı seviyeye ulaştığını gösteriyor.

Exynos 2600 gümbür gümbür geliyor

Son testlerde Exynos 2600’ün en güçlü çekirdeği 4.20 GHz frekansta çalışırken, üç performans çekirdeği 3.56 GHz, altı verimlilik çekirdeği ise 2.76 GHz hızında kaydedildi. Bu yapı, 10 çekirdekli (1+3+6) üç küme düzenine sahip CPU tasarımını doğruluyor. Paylaşılan Geekbench 6 verilerine göre Exynos 2600, tek çekirdekte 4.217, çok çekirdekte 13.482 puan elde etti.

Bu skorlar, önceki test sonuçlarına kıyasla belirgin bir artışa işaret ediyor. Samsung’un önceki mühendislik örneğinde işlemci tek çekirdekte 3.455, çok çekirdekte 11.621 puan almıştı. Buna göre yeni sürüm, tek çekirdek performansında yüzde 22, çok çekirdekte ise yüzde 16 oranında iyileşme sağlamış durumda.

Apple M5 ise aynı testte tek çekirdekte 4.263, çok çekirdekte 17.862 puan alarak az bir farkla önde görünüyor.

Hem güçlü hem de verimli

Samsung’un 2nm üretim süreciyle geliştirdiği yeni yonganın güç verimliliğinde de iddialı olduğu belirtiliyor. Önceki raporlara göre Exynos 2600, Apple A19 Pro’ya kıyasla yüzde 59 daha az güç tüketiyor.

Ayrıca Bkz.Exynos 2600, Apple A19 Pro ile karşılaştırıldı: Daha verimli

Her ne kadar bu veriler bir mühendislik örneğine ait olsa da, Samsung’un çipi sınırlarına kadar test ettiği açıkça görülüyor. Şirketin 2nm GAA mimarisini ne kadar ileri taşıyabileceği, üretim sürecinin olgunlaşmasıyla birlikte daha net anlaşılacak.

Samsung’un Galaxy S26 serisini Şubat 2026’da tanıtması bekleniyor. Bu lansmandan önce Exynos 2600’ün nihai sürümünün performansına dair daha kesin sonuçlar ortaya çıkacak.

Kaynak:https://wccftech.com/exynos-2600-matches-m5-in-geekbench-6-single-core-leak/

• Sebep? Samsung kötü bir işlemci yaparsa alma, o ayrı bir konu, ama işlemci rakipleriyle benzer bir performans sıkıyor ve verimlilik düzeyi de iyiyse o işlemciyi satın almamak için teknik bir sebep olamaz.

Derseniz Exynos isminin itibarı zedelendi, o tamam. Ben Samsung'un yerinde olsam Exynos ismini değiştiririm.
    Fake olduğu bariz belli de neden bunu haber yaptınız onu anlamadım. Samsung fan sitelerinin paylaştığı geekbench'te olmayan, bir ekran görüntüsünden ibaret olan verilere itibar edilmez. AI ya da elle oluşturulmuş bile olabilir. Gerçek değerler paylaştığım linktedir. S26 serisinde komple Exynos kullanılacak, şimdiden yolu yapılıyor.
    https://browser.geekbench.com/v6/cpu/14725124
  • Şu hale bak birisi koca bilgisayarı çalıştırıyor, diğeri altı üstü bir telefonu çalıştırıyor.

Telefon dediğim de dandroid.

Not: Android kullanıcısıyım.

• Daha az tüketimle yakın performans. Samsung için önemli bir adım olmuş. Gerçekten başardılar mı piyasaya çıktığında göreceğiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCraxy -- 4 Kasım 2025; 13:42:5 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Galiba bu sefer çip tasarım ekibini fena tehdid etmişler

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Morgan Freeman
  • Haberdeki tutarsızlıklar:

1. Exynos 2600 ARM çekirdekleri kullanıyor, Dimensity 9500 de aynı şekilde aynı ARM çekirdeklerine sahip. Dimensity 9500, 4.21 GHz hızına rağmen Geekbench’te ortalama 3400 puan alıyor ve üstelik N3P sürecinde üretiliyor. Buna rağmen “Exynos 2600 %24 daha iyi skor alacak” iddiası mantıklı mı? Bir düşünün derim.
    2. Hesap ortada. “Geekbench de s5e9965 ERD” şeklinde ararsanız, GHz bazlı IPC ve uplift hesaplamalarıyla 4200 puana ulaşmanın mümkün olmadığını zaten görebilirsiniz. Hadi bunu da hesaplamaya üşendiniz.
    3. Ayrıca ortada hiçbir Geekbench bağlantısı yok. Linki olmayan bir skora neden inanıyorsunuz? Kaldı ki linki olan sonuçlara bile temkinli yaklaşmak gerekir, zira bazıları sıvı azotlu veya özel soğutmalı testlerden çıkıyor.

Kısacası: Sahte, inanmayın.

Bu çipsetin göreceği en yüksek skor 3800 bandı olur oda iyi optimize edilirse hem donanımsal hem yazılımsal

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkthepro -- 4 Kasım 2025; 14:34:23 >

• TheCraxy kullanıcısına yanıt
    Sebep? Samsung kötü bir işlemci yaparsa alma, o ayrı bir konu, ama işlemci rakipleriyle benzer bir performans sıkıyor ve verimlilik düzeyi de iyiyse o işlemciyi satın almamak için teknik bir sebep olamaz.

Derseniz Exynos isminin itibarı zedelendi, o tamam. Ben Samsung'un yerinde olsam Exynos ismini değiştiririm.

• Fake olduğu bariz belli de neden bunu haber yaptınız onu anlamadım. Samsung fan sitelerinin paylaştığı geekbench'te olmayan, bir ekran görüntüsünden ibaret olan verilere itibar edilmez. AI ya da elle oluşturulmuş bile olabilir. Gerçek değerler paylaştığım linktedir. S26 serisinde komple Exynos kullanılacak, şimdiden yolu yapılıyor.
    browser.geekbench.com
    Samsung Electronics Co., Ltd. Full Android on S5E9965 ERD - Geekbench
    https://browser.geekbench.com/v6/cpu/14725124

• darkthepro D kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle katlıyorum. Varsayalım ki doğru, işlemciyi kullanacak Galaxy S26 cihazın asla bu değerlere ulaşamayacağına emin olabiliriz.

Samsung'un mevcut Arm çekirdekleriyle ulaşabileceği en yüksek seviye Dimensity 9500 civarı olabilir, bunu küçümsemek için yazmıyorum. Benim de temennim, Samsung'un iddialı çipler ve üretim teknolojisiyle pedere geri dönmesi.

Skorlar uydurma, haberin kaynağı olan site Samsung fanboyu değil. Samsung'un kendisi, ortada olmayan bir şey üzerinden şu durumda algı yapmanın riskini alamaz. Son zamanlarda teknoloji yayınları her sızıntı kaynağını ilgi görmek için süper başlıklarla haber yapıyor. Bizimkiler de bunu çeviriyor, bence yapmamaları gerekir.

Elbette FinFET ile MBCFET arasında PPA farkları var ama %24 performans artışı gibi bir durum hiç gerçekçi değil. Önceki haberde de A19 Pro’ya kıyasla %59 verim artışı deniyordu, bu nasıl toplu bir artış? Hem %24 performans hem %59 verim artış var, o zaman herkes niye TSMC’ye gidiyor? Açıkçası açıkça uydurma böyle bir şeyin mümkünatı yok.

Biraz forumu takip mi etseniz

Ve üstelik n3p süreciyle üretiliyor dediğiniz daha iyi gibi bahsetmişsiniz ama bu şuan 2nm üretim süreci ki zaten aynı mimariyle 3nmden %30 daha hızlı olacak. Muhtemelen mühendislik örneği olduğu için soğutması çok daha iyidir bundan kaynaklı da biraz daha iyi skor elde ediyordur da direkt yalan demek mümkün değil 2nm gaa süreci şuan çipset üretiminde rakipsiz. Bu kadar net önyargıya gerek yok.

Yine iyi puan almış. Snapdragon ile aynı puanlar ama snapdragon 8 çekirdek exynos 10 çekirdek

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

SF2 (2GAP — MBCFET) sürecinin N3P (FinFET)’ten %30 daha hızlı olduğuna dair iddianın kaynağını paylaşın bakalım, bu bilgi tam olarak nerede geçiyor?

TSMC bile kendi yol haritasında N3E (FinFET)’ten N2P (GAAFET) sürecine geçerken %30 performans artışı vaat etmiyor. Nereden geliyor sizin bu %30 hız iddiası?

Üstelik TSMC, A14 dâhil olmak üzere hâlâ 0.33 NA EUV (normal NA) sistemlerini kullanacağını açıkça belirtti. Buna karşılık Samsung, henüz SF2 düğümünde High-NA EUV (0.55 NA) sistemine geçtiğini söylüyor. Oysa bu cihazlar aslında yol haritasında SF1.4 gibi daha ileri düğümler için planlanmıştı.

Peki neden?

Bu, Samsung’un üretim sürecinde, performans ve verimlilikte geri kaldığını gösteriyor. Tesla ile yapılan anlaşmalar ve rekabet baskısı nedeniyle, Samsung planından önce High-NA EUV kullanımına geçti. Üstelik TSMC N2 sürecinde wafer fiyatı yaklaşık 30.000 dolar, Samsung tarafında ise yaklaşık 20.000 dolar civarında. Buna rağmen sen diyorsun ki “daha hızlı olacak.” Daha ucuz olanı ve daha hızlı olan niye tercih edilmiyor o zaman? Şirketler bunu bilmiyor mu sanıyorsun?

Firmalar böyle kararları tahminle değil, doğrudan test çipleri gönderip deneme üretimi yaparak verir. Her üretim sonucunda performans, verimlilik, yield (verimli çip oranı), wafer maliyeti ve geri dönüş analiz edilir. Bu veriler sonucunda hangi dökümhaneyle (foundry) çalışılacağına karar verilir.

• Mediatek görseli buldum 2nm %15 performans arttıracak diyorlar.

Exynos 2600, tek çekirdek performansında Apple M5 seviyesine ulaştı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.