Şimdi Ara

Evleneceklere Özel Fırsatlar Buraya (157. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
5.768
Cevap
570
Favori
590.311
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
44 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 155156157158159
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Atesbaz

    Arkadaşlar 2 dandik koltuğa 4-5 bin paralar yüksek paralar değil mi ya? Gerçekten şaşırıyorum.

    Bu arada beyaz eşya bakacağız.Sormak istediğim bayiler yerine göre farklı fiyat veriyorlarmı? Mesela istanbul anadolu yakası beko bayisi ile avrupa yakasında herhangi bir beko bayi arasında fark olur mu?

    Veriyorlar hocam, biz mesela şaşırtıcı şekilde Beko buzdolabı için en uygun fiyatı İstinye Park bayiinden aldık (Kadıköy'de 200 lira daha fazla istediler)
  • Bu yaz ben de evleniyorum. Dış çekim çekim hakkında ne düşüyorsunuz? Çok pahalı değil mi? Yoksa bana mı öyle geliyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alistar

    Bu yaz ben de evleniyorum. Dış çekim çekim hakkında ne düşüyorsunuz? Çok pahalı değil mi? Yoksa bana mı öyle geliyor?

    Hayırlı olsun.Ne kadar istiyorlar?
  • Evlilik söz konusu olduğu zaman çoğu şey ederinin çok üstünde zaten arkadaşlar bunu kafaya takarsanız,takarsak işin içinden çıkamayız,çıkamıyoruz.araştırıp en uygununu bulacağız sadece. hazırlık yapan herkesin bildiği bir bindallı markası var mesela seyranlı diye katalog vs görmüşsünüzdür.bakın aynı ürün için aldığım fiyatlar şunlar 1800,1750,1500,1400,1200,1050,900. en yüksekten sıraladım ve en düşük ile en yüksek arasında tam 2 katı fiyat farkı var.sonuncu olan da dükkan kirası,çalışan ücreti vs veriyor kar ediyor yani.ama birisi kaşıkla kar etmek isterken diğeri kepçeyle etmek istiyor.düğün sektörü piyasası böyle maalesef.he bence 900 de çok.kına da 3-4 saatlik bir kıyafet ve bir daha giyilmeyecek bir şey. kiralayım diyorsun ama esnaf öyle çakal ki kiralama ile satın alma arasında %15-20 civarında fark var.100-200 lira için gerek yok deyip alıyorsun fark bu kadar düşük olunca.halbuki normalde kiralama satın alma arasında baya fark olması lazım ama yok.

    genelde her şey bir kere evleneceğim ile başlıyor ama iş eninde sonunda oraya geliyor yanlış yok.bazı konularda kadınlar çok hassas.30 yıl dırdırını çekmeye gerek yok o yüzden olacak ama aynı ürüne de iki katı vermeye gerek yok dolaşmak araştırmak sıkı pazarlık yapmak lazım.ben ankaradayım samanpazarı,and ve ulus çarşılarına,tunalıya vs gittik.fazla hevesli görünmemek lazım.mesleği soruyorlar mesela seni tartmak için sanırım bu.geçiştirin iyi bir şey gibi yansıtmayın.her ürün için ağızlarından çıkan bu çok özel bir tasarım lafı.sakın kanmayın insan psikolojisi hele kadın psikolojisi hemen ona gidiyor.özel tasarım falan değil.mümkünse imalatçılara ulaşmaya çalışın.aracılar fiyat farkı koyuyorlar haliyle.herkes de imalatçıyım diyor ama ufak atölyeleri var değişiklikleri orada yapıyorlar imalatçı değiller.

    dış çekimler haddinden fazla pahalı adamlar 1000-2000 liradan bahsediyorlar türkiye şartlarında uçuk rakamlar bunlar bence ister istemez. sonra salonda çekilen tüm fotoğrafları almak tekil almaktan daha karlı mesela ama ona da 750-1000 fiyat çekiyorlar.salonda jimmy jip ile çekim için ekstra 1000 istiyorlar.düğün hikayesi çekimi diyor 1000 diyor.alıyor başını gidiyor resmen sonu yok bunun.

    kızlarımız/annelerimiz abartıyorlar kusura bakmasınlar ama ana konudan şaşıyorlar. düğün,ritüel,adet,olması gereken diye diye ya biz evleneceğiz,ortak yaşam mutluluk aşk falan bunların esamesi okunmuyor. hele bu adetler beni yeyip bitirdi zaten.tamam kabul ediyorum biraz cinsimdir ama saçma sapan şeyler var bunların içinde gerçekten. sadece siz evlenmiyorsunuz ailelerde evleniyor en uyuz olduğum cümle oldu benim bu süreçte.kesinlikle katılmıyorum.ikisi farklı şeyler bana göre.

    isteklere saygı yok.kendi annem istediğim damatlığı kabul etmiyor,nişanlımın annesi gelinliği kabul etmiyor.ha takmıyoruz onları giyeceğiz o ayrı ama öyle olur muymuş lafı beni çıldırtıyor. illa şöyle olacak böyle olacak diye kalıp çiziyorlar.benim içinde mutlu olmadığım bir gelinlik/damatlığın bir önemi yok bana göre.birilerinin gönlü olsun diye olacak bir şey değil.tavsiyem sizde kabul etmeyin kırılan siz olamayın.çünkü onlar o düğünü unutacaklar ama siz unutmayacaksınız o yüzden kendiniz ne istiyorsanız öyle olsun. dans kursuna gidelim diyoruz çünkü bizim ülkede düğün dansı iki yana sallanmaktan öte gitmiyor.özel olsun videosuna baktıkça mutlu olalım hatıra olsun diyoruz.boşuna masraf deyip moralimizi bozuyorlar,kurs 500 lira.ama 10 tane bilezik kesin olacak, ertesin gün gidip bozdurup 1000 lira zarar edeceğimiz halde.niye? çünkü onun olması lazım.çok saçma.nişanlım nefret ediyor altından,takmaktan sarı renkli takılardan. istemiyor da.onun yerine zarif bir takı seti istiyor ömürlük kullanmak için kızı dinleyen yok.

    hiç bir alışverişe veya bakılacak edilecek şeylere ailelerle gitmeyin. karışıyor herkes karışıyor herkes fikir beyan ediyor o iş olmuyor.ne istiyorsanız o olsun. gelinlik bakıyoruz yanımızdaki çiftten gelin kaynana görümce birbirine girecek nerdeyse.kız diyor kuyruk olsun kaynana diyor yok olmasın.görümce diyor bırak nasıl istiyorsa öyle olsun.yok diyor kaynana. ya sanane ne istiyorsa giysin gelin o.illa her şeye karışılacak.mobilya bakıyoruz yine sülalecek gelmişler gördüğüm çiftler.adam oturacağı koltuğu annesiyle seçiyor gelinle renk konusunda ayrılık çıkıyor. bunlar hep sıkıntı stres daha en başta.artık bir noktada bitsin gitsin bu lanet süreç diyorsunuz maddiyatı bile bir kenara bırakıp.ya bugün hayret ettim, nikah başvurusu için kan verdik annesiyle kardeşiyle bilumum akrabasıyla kan vermeye gelen gelin/damat var.anlam veremedim.sen kendi başına kan veremezken nasıl bir ev geçindirip ortak yaşam idame ettirip,çocuk vs sorumluluğu alacaksın ki.

    annelerimiz kendi gelin oldukları dönemi unutup kaynanalık moduna geçiyorlar.onlar da abartıyorlar.kadınlarda bu konuda bir sıkıntı var.yada mesela ben gelinken vs diye saçma bir kıyaslamaya gidiyorlar.25 sene öncesi ile şuanın aynı olmasını bekliyorlar.ama değil yani her dönemin yetişen neslinde kendi içinde dinamizmi hareketleri fikirleri oluyor.onlarında kaynanaları onlara diyordur eminim zamanında.bu böyle kıyamete kadar devam edecek sanırım.baya uzun yazdım ama herkesin hislerine tercüman oldum sanıyorum üç aşağı beş yukarı herkeste veya çevrede aynı şeyleri görmek mümkün. gelin/damat anneleri sorunun büyük kaynağı, onları kendinizden uzak tutun .kendiniz her şeyi halledin.belki bunu bu kadar rahat yazmam kendimiz tüm masrafları üstleniyoruz,onlara bir kuruş harcatmıyoruz bunu özellikle yapıyoruz borç harç taksit vs de olsa,tavsiyem sizde öyle yapın.maddi olarak bağımlı olursanız bu konularda onlardan kopmak da zor olacak.senin tüm ev eşyanı ailen alırsa ister istemez alırken söz sahibi olmak isteyecek,fikir beyan edecek vs vs.

    biz yaptıklarımıza artık onları dahil etmiyoruz ve inanın kafa öyle rahat ki. nişanda bu hatayı yaptık aman anneler kırılmasın herkesin gönlü olsun şöyle olsun böyle olsun.herkesi memnun etmek mümkün değil.yine söyleniyor bir şeyler.zaten bizim istediğimiz yönde olmamış insanları dinlemişiz totalde elde var sıfır.o yüzden kendi istediğinizi yapın :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1ED2E7222 -- 13 Haziran 2017; 9:18:39 >




  • İğnesinden ipliğine kadar yazmışsın Termostat nedir ya kimin mutfağında termostatı var Bazı şeylerde eksik olsun önemli olan sıcak bir yuva kurmak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İSTANBUL için dış çekim fotoğrafçı tavsiyesi olan var mı ? Birde hazırlık süresince otelde oda tutup orada hazırlanalım diyoruz tavsiye otel tavsiyesi lan varsa çok sevinirim .
  • Valla hocam bir çırpıda okudum hepsini ağzına sağlık çok güzel konulara değinmiş sin. Ben normalde 32 yaşında bekar bir insanım ama bu konuyu uzun zamandır takip ediyorum. Yazını okudum da gerçektende toplumumuzda var olan birçok konuya parmak basmışsın. İnsan okudukça evlilikten korkuyor. İnsanların gençlere yardım etmesi gerekirken önlerine o kadar çok engel koyuyorlar ki insanın aklı mantığı almıyor. La bırakın işte geçler istedikleri gibi zevlerine göre alsınlar evlerini düzsünler yok illa birileri parmak sokacak o işe başka türlü rahat etmezler o yüzden en başta herşeyi her iki taraflada oturup konuşmak lazım başka türlü olmaz. bakalım bizede sıra bir gün gelecek inşallah biz ne yapacağız.
  • freedom1259 kullanıcısına yanıt
    aman hocam en baştan ipleri sıkı tutmak lazım tecrübeyle sabit.bizim isteklerimiz ön planda olacak fikrini çok iyi işlemek lazım.uzun süre nişan olmasın iyi olmaz dediler.biz dedik ki nişanlımla biz anlaşıyoruz bir sorun yaşamayız.gerçekten de öyle nazar değmesin güzel anlaşıyoruz ama seni var ya o süreçte sorun yaşar hale getiriyorlar.

    annesi bana emmisinin kızının dıdısının dıdısının cenazesine,düğününe bilmem ne özel gününe gitmedim katılmadım diye trip atıyor.ya ben kendi akrabama gitmiyorum senin dediğin adamı da tanımam etmem.neymiş onların damatları bayramda gelmiş .böyle var ya absürt saçma sapan şeyler.ben diyorum 20 gün yıllık iznimiz var alalım şöyle uzunca bir balayı tatili yapalım gezelim tozalım keyfimize bakalım.hiç kimse de o kadar uzun balayı görmemişler olmazmış hem düğünden sonra el öpmeye gelmeyecek miymişiz. ya 500 kere öptüm zaten.tanıştık öptük istedik öptük nişan da öptük bayramda öptük düğünde öpcez.ne bu fantazi mi anasını satayım ben düğünden sonra geliyorum el öpüyorum.

    eşinizle aynı kafada olmanız çok önemli bu noktada.bunların hepsi beni boğuyor eğer eşim zevk alıyor olsa evlilik bana zulüm olacak ama allahtan öyle değil.çünkü belli bir yere kadar katlanabiliyorsunuz. ki bunlar evlilik hazırlığı süreci.öncesi var sonrası var. cem yılmaz bu evlilik konusunu işlemişti bir gösteride sonuna kadar haklı.bilmem ne yakınlıktaki akrabası hoşgeldin dememiş,görmemiş ne bileyim acayip sebeplerle surat asıp seninde tüm hevesini moralini bozanlar var.nişan alışverişi olacak mesela o zaman ailelerin istediği gibi olsun diyoruz arıza çıkmasın ama sonu yokki.onun annesi bana iç çamaşırı bakıyor benim annem nişanlıma.lan bu ne ya.aç mıyız açıkta mıyız çıplak mı geziyoruz bana niye iç çamaşırı bakıyorsun sen ya,ayıp bir şey bence.bunu deyince de suç oluyor :) bu süreçten geçen herkes yaşamıştır bunları yazsak yeminle kitap olur sabaha kadar yazarız :)

    bohçalar var evlerden ırak o bohçalar var ya. sıcak memleketteyiz, anneler teyzeler illa yün yorgan dikiyor diktiriyor.ya napcam ben hamama mı çevireyim evi.dantel yaptırıyorlar mesela bir dünya para verip,140 ekran 4k tv üzerine sermemizi istiyorlar,bekliyorlar.kendi çeyizinden çıkan 25 senelik danteli gümüşlüğe koymamızı istiyor.halbuki biz gümüşlük dahi istemiyoruz bırak danteli. dedeme pijama alıyorlar mesela.ya eskiden yokmuş önemliymiş hediye vs bi nebze anlıyorum da şu devirde aynı şeyi devam ettirmeye çalışmak saçma.kadınlar bohçayı açıyorlar biz onlara şunu koyduk bunu koyduk onlar şöyle yapmış muhabbeti başlıyor. yazdıkça yazıyorum ama bitmiyor gerçekten.

    eskiler işi biliyormuş hocam mümkünse kaçırın sonra kucaklarına torunu verince her şey düzeliyor.bizde torun verince düzelecek her şey ama bu süreçteki stres yanımıza kar kalacak.25 yaşındayım 3-4 tel saçım beyazladı bu süreçte :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1ED2E7222 -- 13 Haziran 2017; 9:17:35 >




  • hahah hocam fena dolmuşsun ya valla gece gece çok güldüm Allah cc seni güldürsün ama eşinin anlayışlı bir insan olmasına çok sevindim yoksa hiç çekilmez heralde evlilik. Neyse ki bu bahsettiğin dönem geride kalmış darısı bizim başımıza artık. Söylediklerinin hepsini aklıma yazdım kulağıma küpe yaptım bilesin bir gün çok lazım olur bana. Sana eşinle mutluluklar diliyorum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Atesbaz


    quote:

    Orijinalden alıntı: alistar

    Bu yaz ben de evleniyorum. Dış çekim çekim hakkında ne düşüyorsunuz? Çok pahalı değil mi? Yoksa bana mı öyle geliyor?

    Hayırlı olsun.Ne kadar istiyorlar?

    albümsüz sadece çekime 1000 liradan kapı açıyorlar İstanbul'da
    süre olarak 2 saat sürüyormuş.
  • 8 aylık evliyim düğün hazırlığı döneminde çoğu şeyde dediğiniz gibi kimseyi karıştırmadan bir şeyleri yapmaya çalıştım maddi olarak sadece takı işine dahil oldu ailem ama yine de bayan kısmına yaranamıyorsun o dönemde çektiğim zulmü bir tek Allah bilir ve hala daha arada bir çekiyorum bir şeyleri mesela düğünümde yağmur yağdı o biçim dış çekim yaptıramadık hala onu dinliyorum :) Zor iş gerçekten bayan kısmının kafası biz erkekler gibi değil hiçbir şey unutulmuyor. Anlattığınız gibi işin özü çok basit aslında eşinle aynı eve girip hayat birleştirip Allah'ın nasip ettiği kadar ömür geçireceksin ama bu olaylar konuşulanlar yapılanlar bunların önüne geçiyor zaten beni en çok sıkan en çok üzen o dönemlerde ve ara ara evlilikten sonrada bu konu oldu. 3-4 tel için şükret hocam benim saçın %25'i beyazladı 1,5 senede :) İnşallah bir gün herkes anlar ne kadar boş işler olduğunu önemli olanın hayat birleştirmek olduğunu.




  • freedom1259 kullanıcısına yanıt
    alex23644 A kullanıcısına yanıt
    @freedom1259 Doluyorsun hocam herkes bir şeyler atıyor çünkü sana sürekli.Akraba bitmiyor ve her nasılsa herkeste söz sahibi olduğunu düşünüyor senin üzerinde.Amin hocam.Evlilikten zor resmen evliliğe giden süreç.İnşallah bir faydam olmuştur hocam darısı başınıza.

    @alex23644 ah keşke anlasalar hocam ya.kadının kadınla olan ilişkisi hani bu kadar mı zor olur.ne kendimde ne çevremde mesela kayınpederiyle sorun yaşayan damat çok fazla görmedim.nadir oluyor olunca da ciddi meseleler oluyor. öyle eften püften değil. ama kadınlar var ya aman allahım.çok kırıldım diyor.ne oldu diyorum kandilde aramadı diyor.anneler gününde bir şey almadı diyor.resmen var ya ortada sorun yokken nerden sorun çıkar arayışı bence bu başka bir açıklama bulamıyorum.

    Lisede edebiyat hocamız kadınları çok uzun vagonlu trenlere erkekleri ise tek vagonlu trenlere benzetirdi.biz tek vagon doldukça boşaltırız,yükümüz o kadar. sorun da olsa unutur gideriz ama kadınlar çok vagonlu sürekli atıyorlar,yüklüyorlar yıllar sonra sen bana şurda şunu demiştin,burada bunu yapmıştın diye çıkarıp söylüyorlar diyordu.bugün görüyorum bunu çok net :) genç yaşta yaşlanıyoruz resmen hocam olacak gibi değil :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1ED2E7222 -- 13 Haziran 2017; 10:41:6 >




  • İşte ben yerli markaları tercih etmiyorum dediğimde bana kızıyorlar.Git eli zengin et diyorlar.Evet abi yalan mı söyleyeyim.Yabancı bir marka alternatifim varsa kesinlikle yerli marka tercih etmem.Farkediyorsanız yerli kelimesini kullanıyorum.Türk kelimesini kullanmıyorum.Çünkü inanmıyorum Türk olduklarına.Bir ülkenin esnafı bu kadar mı sahtekar olur.Bu kadar mı düzenbaz, üç kağıtçı, fırsatçı, dolandırıcı olur? Aklım almıyor ve utanıyorum.Bu zaten artık standartlaşmış.Müşteriye yardımcı olmak değilde nasıl geçiririm mantığıyla yaklaşılıyor hep.Eh işte birkaç tane dürüst esnafımız var o da denk gelirse bize.

    Diğer konuya gelirsek olaya şu şekilde yaklaşıldığından oluyor.Anneler yangından mal kaçırır gibi karşı tarafa zarar verme derdindeler.İyi de eskisi gibi değilki herşey.Aileler destek oluyorlar ama düğünde borçlandıgında o taksitleri evlendikten sonra sen ödüyorsun.Ben birileri mutlu olsun diye daha evliliğimin ilk yıllarında neden borçlanıp sıkıntıya gireyim ya.Giderim de o parayla tatile çıkarım eşimle rahat rahat yaşarım.Daha güzel hayatım olur.Hayatımı neden kabusa çevireyim.Yani mantıksız değil mi bu.

    Allah herkese kafa yapısı uyan aileleri idare edip seninle fikir birliği yapan insanlar nasip etsin.




  • Atesbaz A kullanıcısına yanıt
    esnaf konusunda haklısınız hocam.yani müşterim memnun olsun 10 yerine 5 kar edeyim demiyor.hele bir de düğün alışverişi mi.giydir giydirebilidğin kadar nasılsa alacak yaklaşımı var. bir tanesiyle muhabbet ediyoruz şu dolapta diyor gelinlikler var.mağazadan beğenen olmazsa diyoruz ki bir serimiz var ama çok özel çok pahalı özel tasarım.hemen diyor atlıyorlar onuda görmek için.halbuki aynıları bir farkı yok.genelde de ne yapıp edip alıyoarlar.kandırıyor yani alanen.esnaf böyle genel olarak insanımızda böyle. alınacak çok para kısıtlı.

    kesinlikle çok mantıksız hocam.kendi adıma mesela biz bir önem sırası yaptık ve bütçe ayırdık.şunlar şunlar şöyle diye.örneğin bizim için en önemlisi salon,organizasyon ve tatildi.bunlara ayırdık aslan payını.kiracı olacağımız, bir kaç defa taşınacağımız gibi sebeplerle en düşük bütçeyi ev eşyası,halı perde,kira vs ayırdık.bu eve aldığın başka eve uymuyor,taşırken zarar görüyor hiç biri olmasa hanımlar artık daha kısa sürede yenilik istiyor öyle bir eşya alayım 20 sene gitsin yok artık. beyaz eşya mesela 50 programlı çamaşır makinesi,20 programlı bulaşık makinesi 600 lt buzdolabı vs vs.2 kişiyiz ya ne yiyeceğiz ne giyeceğiz bu kadar özellik niye ne gerek var.tv alacağız.3d gerek yok ama en pahalısı en büyüğü olsun.niye.sebep yok öyle.halbuki hayatında 3d filme gitmemiş,olur da izlersek diye ekstra para. bunları iyi belirlemek,düşünmek lazım. biz prens/prenses değiliz arkadaşlar.şahsen ben ve eşim memur çocuğuyuz,kendimizde memuruz.gelir belli gidecek belli.3bin maaş alıp 5binlik yaşayıp 50binlik düğün olursa o iş olmaz.3bin alıyorsan yine 50binlik düğün yap ama 2binlik yaşa ki o geri kalanı ödeyebil sana dert olmasın.biraz gerçekçi olmak lazım. ama yeni nesil anneler kraliçe gelin damatlar da prens/prenses olduğumuz için :)




  • Çok güzel tespitler hocam.Eşya konusunu ben böyle düşünmemiştim.Ömürlük olsun diye çok bayılmamak lazım nasıl olsa değişecek doğru.

    Aynı benim kafadasın.Ben bunların hepsini yaparım istersem boğazın ortasında yat kiralar orda düğün yaparım.Ama dediğin gibi 3binlik yaşama şansım varken neden 2bine düşeyim.Giderim tatil yaparım.Sömestirde parise giderim.Gelirim yıl dönümümde eşime pırlanta alırım.Daha güzel yaşarım.O da mutlu olur ben de.
    Bunları yapmak varken düğüne para bayılmak...
    Neyse Allah kolaylık versin hepimize :)
  • Dert yakınan yakınana. Bekle yaz tatili bu dertler seni de bekliyor Allah cc yeni evlenecek lere sabır versin inşallah

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Atesbaz A kullanıcısına yanıt
    Amin hocam =) eşya konusunda son bir ekleme yapayım eskiden ürünler gerçekten sağlammış alınabiliyormuş bir maaşla. şuan ucuzladı diyoruz ama kalite çok yerlerde hepsi fabrikasyon. Benim annemlerin yatak odası takımı var 25-26 senelik kenarları masif ceviz agacı belki 50 kere kurulup sökülmüştür takım şuan hala ilk hali gibi sapasağlam. Şuan benzeri tek takımına 15-20 bin fiyat çekiyorlar. Ev için 3 4 takım ürün alınıyor. Bi tık altı var mdf yine pahalı tek takımına 7-10 bin arası fiyat istiyorlar. Ve dediğim gibi kısa sürede değişim isteği varr günümüzde. O yüzden pek ömürlük düşünmemek lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1ED2E7222 -- 13 Haziran 2017; 18:30:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ahbârî kullanıcısına yanıt
    hocam kullanmadım fiyat düştüğünü görünce paylaştım ama internetteki yorumlar iyi değil siz sorunca bi göz attım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 155156157158159
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.