Şimdi Ara

evin muslukları çarpıyor(du)!!!!çözüldü

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
7.993
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaslar sabah mutfaktan su içmek için muslugu açıyodum tuttum elimi sarstı.sulara nerden elektrik bulasabilir.şartelleri tamamen kapattım.kontrol kalemi ile prize soktum 2 deliktede ısık çok fazla yanıyor.
    avometre yi ACV 750 konumuna alıp siyahı ağzıma kırmızıyı musluga degdirdigimde 47-50 arası bisey gösterdi.ölçümü dogrumu yaptım arkadaslar.pc nin kasasıda acayip carpıyor.önceden pc kasasında hiç elektrik yoktu.simdi bütün toprak hattında var

NOT:Sarteli kapattıktan sonra elektrik kalırmı?hani dedimya kapattıktan sora kontrol kalemi ile denedim.sarteli kapattıktan sora biraz beklemeli miydim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-EECFCE0DC -- 21 Kasım 2006; 22:56:53 >

• Dairede Kaçak Akım Rölesi Var mı?
    Muhtemelen yoktur...
    Bir ay içinde başıma benzer iki olay geldi.
    Birincisi: Bir okul binasının dış cephesine Kamera takarken matkap kullanırken çarptı. Matkap ucu Bina Kolanlarında bulunan demirlere değmişti... Kontrol ettim:
    Demir ile Bina nötr arasında 70-80 Volt civarı gerilim vardı.... Yine demir ile toprak arasında 40-50 volt gerilim değeri aldım... Şaşırmıştım..Daha sonra nedenini buldum... Çevre Aydınlatması için kolan üzerine bağlanan Projektör Lambasının trafo çıkışından sonra kablo çıkarılmış "Nedenini bilmiyorum"
    O da projektörü tutan mesnet demirine değiyor Mesnet demiride tabiiki bina demirleri ile irtibatlı...
    İkincisi: Öğretmen evinden şöyle bir şikayet geldi.. Binanın en üst katına Bir toplantı salonu yapılmış....
    Salondaki Amfi ye birisi değince veya mikrafonu bile tutsa Ya da demir ve PVC ile örülmüş duvara temas etse çarpılıyormuş.Salon Teras katına yapılmış ve demir kafes ile örülmüş... Daha sonra PVC ile kaplanmış...
    Bana danıştıklarında gittim ölçüm yaptım Hakikatten Amfi ve çevre demirlerde elektrik var... Teras yaklaşık 250 metrekare : Bende Siz 250 metrekarelik bir kondansatör benzeri bir cihaz üretmişsiniz.Dedim..Hatta
    "Bu bulutlu havalarda daha fazla mı çarpıyor" deyince "Evet ,Nerden bildin?" diye sordular...
    Çözüm olarak ta binanın 4 köşesine (Metal aksama) Fi 8 (8 mm çap) bakır ile Bahçeye 4 ayrı yerden topraklama yaptık... Ve %70-80 azaldı...
    Diyeceğim Şu ki "Sebep çok çeşitli olabilir" Çok farklı şeylerle karşılaşabiliyoruz. Örneğin bir yerden bir buvata su sızmış olabilir... Bu da kaçak yapabilir...
    Şunu bir yap:
    "Tüm alıcıları kapa -sigortaları Değil-" Bak bakalım sayaç dönüyormu?

• evet abi dönüyor sayaç.hemde deli gibi
  • kaçak akım rölesi kullan.

Topraklamana dikkat et
  • Tüm alıcıları kapattığın halde sayacın deli gibi dönmesi normal değil,ya farkında olmadığın bir cihaz var ya ciddi bir kaçak.Saati deli gibi döndüren kaçak bir yerleri ısıtır,bir şeyler yapar ben burdayım derdi.
    Bazı olur arıza için uğraşır sonrada faz-nötür değiştirir giderler...

Anlatımına göre,hiç uğraşma deneyimli bir tamirci çağır,ciddi ve kötü sonuçlar olmadan...

Not:Bir kaç kelime düzeltildi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musallim -- 19 Kasım 2006; 13:07:36 >
  • +1 bende sana hak veriyorum arkadas biraz elektrik elektronik konulardan uzak herhalde dunku avometrenin kullanimini sormasindan biraz birseylerin kendine katmasi gerektigi asikardi neyse soru sorarak ogrenecekte hocam sen en iyisi gelisim asamasindayken bu isin ehli kisilere cozdur bu sorununu yanlis birsey yaparsin sonra hepten icinden cikilmaz bir sorun haline donusur
    quote:

Orjinalden alıntı: musallim

Tüm alıcıları kapattığın halde sayacın deli gibi dönmesi normal değil,ya farkında olmadığın bir cihaz var ciddi bir kaçak.Sati deli gibi döndüren kaçak bir yerleri ısıtır,bir şeyler yapar ben burdayım derdi.
    Bazı olur arıza için uğraşır sonrada faz-nötür değiştirir giderler...

Anlatımına göre,hiç uğraşma deneyimli bir tamirci çağır,ciddi ve kötü sonuçlar olmadan...

• Sayacın dönmesi hayra alamet değil... Muhakkak ciddi bir kaçak var.... Gelecek elektrik faturası ile şok olabilirsin.... Işık -Priz linyelerini teker teker kontrol et... Neyden bahsettiğimi anlayamadıysan Ehil elektrikçi çağır bence... Daha önce bir imalathanede aynı şikayetle bana danışmışlardı... Priz linyesinin birinde kaçak tespit ettim...Fakat tebiiki gelen yüksek faturayı ödemek zorunda kaldılar...
  • "by*cambaz" kardeşim yanlış anlamadıysam ölçü aletinin bir ucunu ağzına değdirdiğini söylüyorsun.
    bu şekilde ölçme yapman yanlış.tehlikeli.
  • Hele bir de ölçü aleti amper kademesindeyse....
  • nasıl ölcmem gerekir.alet için mi tehlikeli beniim içinmi??
  • Tabi ki senin için tehlikeli..Düşünsene ölçü aleti amper de iken bi ucunu ağzına diğer ucunu kaçak olan yere değdirdiğini..direk kısa devre.Hem de ağız ıslaktır iyi iletir elektriği,beynine de yakın.eğer kaçak ayakların üzerinden akacaksa kalbinin üstünden de geçer akım...tam bir intihar denemesi.Aman dikkatli ol.

Akımı ölçmen bi fikir sahibi edebilir seni ama kaçak olan noktanın voltajını ölçmen pek bir işine yaramaz.Kaçak olan noktayı iç direnci yüksek bi kaynak olarak düşünürsen yüklenme miktarına göre voltaj çok faklı değerler alacaktır zaten..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzanGazi -- 19 Kasım 2006; 15:41:32 >
  • Abi saat deli gibi dönüyorsa biri senin elektriği çalıyo olmasın
  • quote:

Orjinalden alıntı: OzanGazi

Hele bir de ölçü aleti amper kademesindeyse....

Allah korusun aman diyeyim arkadaşım dikkat et ağızdan felan elektrik ölçme bari elinden kolundan ölç yaw.
    Eğer ampermetrede olaydı orda dişlerin ağzının ağrısından duramazdın.

Bence sen direkt elektrikçi çağır.Sayacın dönmesi çok ilginç.
    Hem de fırıl fırıl diyorsun ki bayağı bir kaçak var gibi.Aman dikkatli ol kardeşim.
  • Ağızdan avometre ile ölçüm yapılmaz.
    Toprak hattını basit bir yolla ölçmek için önce kontrol kalemi ile faz bulunur.Sonra avometre HV 750 volt AC kademesine alınır ve
    FAZ-NÖTR
    FAZ-TOPRAK
    NÖTR-TOPRAK
    arası ölçülür.

FAZ-NÖTR ile FAZ-TOPRAK arası birbirine çok yakın çıkmalıdır.Diyelim ki 220 V olsun.Arda bir kaç volt oynar.
    NÖTR-TOPRAK arası ise en fazla 2 V civarı olmalıdır.
    Ama FAZ-TOPRAK ve NÖTR-TOPRAK arası 50-70-90 gibi acayip değerler çıkarsa toprak hattı sağlam değildir.
    Bu basit bir yöntemdir.Esas olarak çok daha komplike aletler ile ölçülür.

Sayacın dönmesi için ise,

-Kaçak olabilir.
    -Biri elektriğinizi alıyor olabilir.
    -Farketmediğiniz bir alet olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 19 Kasım 2006; 20:20:09 >

• arkadaslar musluktan kaçagı ölçme isini nasıl yapacagımı anlamadım.Ya simdi avometre DCV 200 de.kırmızı kabloyu musluga,siyah kabloyu nereye takacam.DCV 200 de siyah agzımda kırmızı muslukta iken 47-50 arası gösteriyor.bu dogrumu?yanı toprak hattında 50 v mu var

elimi bile yıkıyamıyorumhele bide tırnak yedigim için acayip sızlıyor
  • quote:

Orjinalden alıntı: by*cambaz

arkadaslar musluktan kaçagı ölçme isini nasıl yapacagımı anlamadım.Ya simdi avometre DCV 200 de.kırmızı kabloyu musluga,siyah kabloyu nereye takacam.DCV 200 de siyah agzımda kırmızı muslukta iken 47-50 arası gösteriyor.bu dogrumu?yanı toprak hattında 50 v mu var

elimi bile yıkıyamıyorumhele bide tırnak yedigim için acayip sızlıyor

AC 200 V kademesine al.
    Bir ucunu musluğa bir ucunu dışı metal olan bir alete mesela bulaşık makinasının iç yüzüne değdir.
    Bir ucu musluk bir ucu nötr dene.
    AC 750 V kademeye al.
    Bir ucu musluk bir ucu faz(dikkat et!) dene.
    Sonuçları buraya yaz.

• 1. Olarak Konunun en başında prizdeki 2 kutuptada (delikler) elektrik var demişsin. Öncelikli olarak bu hatayı keşfet. Evin bütün prizlerinde durum böylemi ?

2. Tüm alıcıları kapattığında sayacın döndüğünden bahsetmişsin. Sigortaları teker teker kapat ve her sigorta kapatışında sayacın dönmesini gözlemle. Alıcıların kapalı olduğununa emin ol. örneğin tv standby (kumandadan kapalı) olmasın. prizlerde olan alıcıları fişten çekerek teste başla. tabiiki hiç bir standby saati fırıl fırıl döndürmez ama ben örnek vermek istedim. Hangi sigortada saat normale dönerse o linyeyi yani o hattı önce kendin tekrar tekrar kontrol et bulamaz isen bilinçli bir elektrikçi bulana kadar bu hattı kapalı tut.

Son olarak bu tür şeyler AŞIRI dikkat gerektirir. probu ağzına alman gibi hataları KESİNLİKLE affetmez. Arkadaşlarda bahsetmişler ki şanslısın.

Çok bilinçli ve bilgili bir elektrikçi arkadaşımın askerlik görevini yaparken, birlikte elektrik kesilmesi sırasında sorunun şebekeden olduğuna inanmayan komutanına, şebekeden gelen 34.5KV (34500 Volt) luk yüksek gerilim direğine tırmanıp kabloya kontrol kalemini değdirerek "-Bakın Elektrik yok." dediğini duyunca şok olmuştum. (34.5KV ta değil kontrol kalemi 1mt mesafeden sıçradığını hatırlatmama gerek yok sanırım). Bilinçli bir elektrikçi bile bazen bunu yaptığına göre 2 düşünüp 1 hareket edilmeli diyerek altını çizmek istiyorum.

• Arkadaşlar yapmayın etmeyin.Siz şöyle yap böyle yap derken hoş sohbet bir arkadaşımızdan olacağız.
    Bak pazartesiye az kaldı sabah açılır her yer.
  • Şunlara bak.:
    1- Topraklama varmı ? Fazla toprak arası ölçtügünde voltaj okuyormusun okuyorsan topraklama çalışıyprdur..
    2- Nötr Hat klamensini kontrol et gevşek ise bunu yapar .
    3-Prizdeki gerilime bak 220 den fazlamı .
    4-Ana sigorta ve Kolon sigortasını kontrol megerle yalıtkanlık kontrolü yap ama enerji yokken..
  • Cambaz bey kardeşim,
    Arkadaşlar tüm iyi niyeti ile sana sorunun çözümü için yardımcı olmaya çalışıyorlar. Lakin senin sorularından öğrenebildiğim kadarıyla bu konuda çok iyi değilsin. Lütfen, kendine riske sokma. 40 V - 1 A bizleri yaşamdan koparabilecek değerdir. Demek istediğim, bu işi bir profesyonele bırak.
    Saygılar.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.