Şimdi Ara

Ev alırken kira çarpanına dikkat edin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
2
Favori
558
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bugün birkaç ev gezdim. Satın almak için , yatırımlık düşnüüyorum. Ulan evin içindeki kiracı 5.000 liraya oturuyor , mal sahibine soruyorum kaça satıyorsun diye 2 milyon istiyor. Ev kendini 40 yılda amorti ediyor. Böyle yatırım mı olur ?


    40 yıla ben yaşamam bile , verdiğim paranın geri dönüş süreleri artık mantık çerçevesini aşmış durumda. Birde kiracılar ile uğraşacağım kirayı aksatacak vss vss.


    Hep şişirme fiyatlar oltaya gelmeyin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aliveli90 -- 17 Mart 2023; 18:2:41 >



  • Kira çarpanı artık Türkiye'de tutmuyor maalesef.Eski kiracıların kiraları cok düşük kalıyor güncel rakamlarda vermenin tek yöntemi boş olarak yada ev sahibi ile satın almak olacaktır.Mevcut kira oranları son 1 yılda inanılmaz yükseldi.Kira getirisi ile hesap yaparsan o iş zor maalesef.

  • Antalya.Gayrimenkul kullanıcısına yanıt

    Doğru diyorsun ama boş evlerdede fiyatlar aşırı şişirme. Örneğin 10 lira kira getirecek yere 3 milyon isteniyor. Tamamen ölü yatırım.


    İyi bir yatırım bence evin kendini 10-15 yıl arasında amorti etmesidir. Bu sürede edemiyorsa eğer yatırımlık alacaksam almam.



    Kiracı geliyor parkenin içine ediyor kapıları mahvediyor ,mutfak dolapları yalan oluyor. Bina bir yandan eskiyor. Piyasası düşüyor. Masraf çıkartıyor. Dış cephe boya gerekiyor. Vss vSS. Bir sürü gider var.

  • aliveli90 kullanıcısına yanıt

    Hocam ülkemizde hiç bir şeyin fiyatı gerçek değil maalesef..Paramızın para etmediği bir dönem yaşıyoruz o yüzden bu tarz konular yıllardır sürüyor ve sürmeye devam de edecek.Bu gün ne alırsak kar olarak düşünüyorum.Ev araba çorap tşort ayakkabı.Ben yıllardır emlak sektöründe olan biris olarak hiç piyasanın düştüğünü görmedim diyebilirim.

  • Antalya.Gayrimenkul kullanıcısına yanıt

    Üstad siz antalyadaymışsınız piyasayı bilirsiniz. Bu konyaaltı arapsuyu mahallesinde ev kiralarına bakıyorum 30-40 bin tlye yazmışlar. Cidden bu fiyatlara kiracı bulabiliyormu ? Bütün sene dolu olurmu daireler.


    Çünkü satış fiyatlarıda 2-3 milyon civarındalar . Çok iyi yatırım gibime geldi kira geliri açısından siz ne dersiniz ?

  • aliveli90 kullanıcısına yanıt

    Evet üstadım Antalya'de yabancı müşterilere çalısıyorum.Bende o rakamlara cok fazla daireler verdim daha fazlalarına da cok verdim :) Evet o kiralar isteniyor veriliyor da ancak o dairelerin ortalama satış rakamları 10 milyon civarı diyebilirim.Yani 2-3 milyona alınan daireler ortalama olarak 10.000 13.000 tl arası getirir.Biz müşterilerimze yaz için ayrı kış için ayrı kiracı buluyoruz ve güncel olarak evin fiyatı piyasa değerinde oluyor.Boş verildiği zaman yerli kişiler tutuyor ve yıllarca kiracı cıkmıyor emsallerine göre cok düşük kalıyor.3-4 aylık verildiği zamanlar daha farklı fiyatlara gidebiliyor.


    Benim normalde hiç yerli müşterim yok ancak bu günlerde yabancılar ikametten dolayı sorun yaşıyorlar o yüzden ruslar piyasadan biraz çekildi doğrusu.Ancak yaz sezonu geliyor ve bu sene yabancı akını bekleniyor.


    Eğer daire almayı düşünürseniz bu konuda fikir alışverişi yapabiir mantıklı bulursanız ona göre bir yol izleyebiliriz.





  • Antalya.Gayrimenkul kullanıcısına yanıt

    Tamamen meraktan soruyorum, kirayı sittir et. Misafir sayılır. Satın alan yabancı çok mu?

  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt

    Evet cok fazla var.İlk etapta kiralıyorlar sonrasında satın alıyorlar

  • Antalya.Gayrimenkul kullanıcısına yanıt

    Anlamı ne o zaman? Standart betonarmenin ömrü zaten 40-60 yıl.


    Hisse senedi gibi alıp ilerde satarım desen, şu dönemlerde net gördüğümüz spekülasyon/manipülasyon (artık ne ararsan/dersen) gibi şeylerden etkileniveriyorlar.


    Rant potansiyeli olan yerler dışında, barınma ihtiyacının karşılanması için mecburuz, yatırım için akıl karı değil.

    Ama dediğim gibi, içeriden kuşlar bilgi getirirse, kanal islambok civarından gecekondu alınır helbet. 

  • rabitelli kullanıcısına yanıt

    Abi işte olay şu:


    Parası olmayan ölmüş zaten. Onu sittir et. Parası olan için, enflasyon %100 iken faizi %25-30 tutarsan olası alternatif yatırım araçlarına insanlar kayıyor. Bunlardan biri de enteresan şekilde konut.   Aptal bir fiyata almazsan ve yeni ev almazsan (veya tilkinin bakır sıçtığı yerden alıp"buralar değerlenir" dersen) değerini korur. O yüzden normalde ev aldırmayacak adama ev aldırır bu denyo düzen. Ev fiyatları da döviz artış oranından daha çok arttı dikkat edersen. Niye? Talep arttı. Niye? Faiz düşük, enflasyon yüksek.


    Dolayısıyla 2. el konut fiyatlarında çoğu yerde fiyatlar pompa. Faizler yükselince düşer. Ama o arada döviz de uçarsa (onu da yapay olarak tutuyorlar malum) TL bazında bir düşüş imkansız. Dolar bazında bir düşüş işe bence kesin.


    Yani, ekonominin tüm ayarları ile oynadıkları için öyle de mokoko, böyle de mokoko. Doğru zamanda alırsan alırsın. Ben o şanslılardan oldum. 1.5 yıl önce 97.000 dolara aldığım ev şu anda 200.000 dolar. Evin fiyatı çakılsın isterse. Düşsün 130.000 dolara... Tertemiz aga. 🙂 Ama bir de tersten düşünelim. Bana satan da 97.000 dolara sattı zavallı. Bana kâr, ona zarar...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt

    Doğru zaman diye bir şey yok ki... Beyaz eşya şans işi derler hep; aha bu da böyle. He hep söylediğim gibi: İhtiyaçsa kara zarara bakılmaz alınır. Marjinal fayda hesabı. Hani şu ilk alınan ekonomi dersinin 1. kitabının 2. ya da 3. sayfasındaki susamış adam ve yarım çay bardağı su örneği...


    12 yıl önce ev sattırdım anama. Senin şu 97bin dolarlık emice hesabı. Yaauw ben ordan kira alıyorum gak guk cak cuk diye kafamın etini yedi bitirdi anam. Ama sattırdım, o paraya gittim hiç de işlek yerde olmayan, sokak arası, zottirik ama giriş kotunda ve temiz 120m2 lik kat irtifaklı bi tükan aldım. Anam 400kaat kira alırken ben tükan için 1200 ödüyordum. Artı stopaş, ot bok püsür. Eder sana temiz 1500. 12 yıl öncenin parası.


    Almayaydım, neredeyse tükana vereceğim para kadar kira ödeyecektim bu zamana kadar.


    Teknoloji gelişti, bizim sektör ç*kü tuttu. Yeni gelen veletler piyasayı kırdı derken, şu an benim tükan kapalı. Ama tahminim 1 seneye kalmaz zati yıkılır, 99'da kabada imiş. 50/250 hisse ile 2 daire alırım.


    Tabi bu niş bir örnek. Dedim ya; şanslıydım... 1500kaat kira mesarifinin mabadta yarattığı acı ile kör b*ka dalar gibi daldım. Tuttu.



     




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rabitelli -- 21 Mayıs 2023; 14:41:32 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.