merhaba, aklımda çok soru olduğundan kısa tutmaya çalışacağım. ben 11.sınıf EA öğrencisiyim, edebiyatta ve sosyal bilimlerde başarılıyım. Fakat istediğim bölüm veya bölümler -tam karar vermedim- sayısalda. Özel okuldayım ve çok iyi çalışırsam yaz tatilinde eksiklerimi kapatabileceğimi düşünüyorum, 11.sınıf fen konularının önemli ve zor olduğunu biliyorum. baştan hata yaptım, sayısal seçmeliydim ama yapacak bir şey yok. yaz tatilinde 11.sınıfı temelden olsa da halletsem sonra 12'de sayısala geçip sınava sayısaldan girsem sizce hata mı yapmış olurum? çünkü EA'da başarılıyım ve hedefim ilk 1000'e girmek ama sayısalda başarım düşer mi bilemiyorum. yazılım mühendisliği istiyorum, puanım yetmezse 2 yıllık bilgisayar programcılığı okuyarak dikey geçişle yazılım mühendisliğini tamamlarım diye düşündüm fakat birkaç yerde okuduğuma göre 2024'de sınavlarda değişikliğe gidilecekmiş ve DGS'nin kaldırılma ihtimali varmış. bu beni bir hayli korkuttu çünkü benim DGS'ye gireceğim sene 2025. sizce bu mantıklı bir karar mı -çünkü önümde iki seçenek var- yoksa EA'da kalıp derece mi yapmalıyım? lütfen düşüncenizi belirtin, teşekkürler. |
Eşit Ağırlıktan Sayısala Geçiş: DGS ile Yeni Bir Yol
Eşit ağırlık öğrencileri, 11. veya 12. sınıfta sayısal bölüme geçme seçeneğine sahiptirler. Bu geçiş, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile gerçekleştirilir.
Eşit Ağırlıktan Sayısala Geçilir mi?
Evet, eşit ağırlık öğrencileri, DGS'ye girerek sayısal bölüme geçiş yapabilirler. DGS, eşit ağırlık ve sözel öğrencileri için sayısal programa geçiş imkanı sunan bir sınavdır.
Nasıl Geçilir?
-
veya 12. sınıfta eşit ağırlıktan sayısala geçmek için şu adımları izlemelisin:
-
DGS'ye Kaydol: DGS'ye ÖSYM'nin belirlediği tarihlerde başvurmalısın.
- İlgili Dersleri Seç: DGS için sayısal bölümde Matematik, Geometri, Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerini seçmelisin.
- Sınava Hazırlan: DGS'ye özel hazırlanacak ders materyallerinden ve deneme sınavlarından yararlanmalısın.
- Sınavı Geç: DGS'de başarılı olmak için yeterli puanı almalısın.
Son Sene Sayısala Geçmek
- sınıfta eşit ağırlıktan sayısala geçiş yapmak mümkündür, ancak bu daha zorlu bir süreçtir. Çünkü hem DGS'ye hazırlanmalısın hem de üniversite sınavına. Bu nedenle, 11. sınıfta geçiş yapman daha avantajlı olacaktır.
Faydaları
Eşit ağırlıktan sayısala geçmenin bazı faydaları şunlardır:
- Mühendislik, tıp, bilgisayar bilimleri gibi sayısal alanlarda eğitim alma fırsatı,
- Kariyer seçeneklerini genişletme,
- Sayısal yeteneklerini geliştirme.