Şimdi Ara

ERASMUS STAJ REHBERİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
8
Favori
2.012
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Erasmus Staj Nedir?

    Türkiye'de Erasmus denildiğinde genellikle Erasmus Öğrenci Değişim Hareketliliği akıllara gelmektedir, ancak Erasmus kapsamında bir de Erasmus Staj Hareketliliği mevcuttur. Erasmus Staj, yurt dışında staj yapabileceğiniz ve stajınız süresince hibe alabileceğiniz bir olanaktır. Mali açıdan bilinen Erasmus Öğrenci Değişimi programından farkı bulunmamaktadır.

    Teknik detaylara girmeden kısaca izah etmek gerekirse Erasmus Staj;

    *Türkiyede bulunan özel veya devlet üniversitelerinden birinde okumakta olan (uzaktan öğrenim hariç) öğrencilerin faydalanabilecekleri bir programdır.

    *Erasmus Staj ile Avrupada bulunan program kapsamındaki bir ülkede faaliyet gösteren bir işletmede, 3 aydan 12 aya kadar staj yapabilir ve bu stajınız için üniversiteniz aracılığıyla Avrupa Birliği Bakanlığından hibe (geri ödemesiz) alabilirsiniz.

    *Üniversitelerin Erasmus Staj kontenjanları, bir çok üniversitede dolmamaktadır. Yani şu ana kadar başvuru yapmış öğrencilerin büyük bir kısmı, Erasmus Staj programına kabul edilmişlerdir.

    Erasmus Staj Neden Çok Fazla Bilinmemektedir?

    Erasmus Staj, herkesin bildiği Erasmus Öğrenci Değişimine nazaran öğrenciler tarafından daha az bilinmektedir. Bunun sebebi, Erasmus Stajda staj yapılacak işletmenin öğrencinin kendisi tarafından bulunması ve gerek resmi yazışmalar gerekse vize işlemleri dahil olmak üzere bütün işlemleri öğrencinin bir başına yapması gerekliliğidir. Durum böyle olunca ve üniversitelerde öğrencileri yönlendirecek kimse olmayınca, Erasmus Staja giden öğrenci sayısı az olduğu gibi talep eden öğrenci sayısı da az olmuştur. Erasmus Staja dahil olmak isteyen öğrenciler de ne yapacaklarını, nasıl yapacaklarını, yurt dışından bir şirket ile nasıl anlaşacaklarını bilmediklerinden dolayı, Erasmus Staj bir çok kişi için yalnızca istek olarak kalmıştır.

    Bu sebeplerden ötürü, katılımı daha kolay olan, gidilecek yerin hazır olduğu (bölümler arasındaki anlaşmalar çerçevesince yapıldığı) Erasmus Öğrenci Değişim programı daha popüler bir hal almıştır ve daha çok yaygınlaşmıştır. Öyle ki; Erasmus denildiğinde birçok kişi yalnızca “Öğrenci Değişimi”ni algılamaktadır. Yani 1 dönem veya 2 dönem yurt dışına gidilerek oradaki üniversitede eğitim alınması…

    Erasmus Staj Nasıl Yapılır?

    Erasmus Staj yapabilmek için yukarıda da bahsettiğimiz üzere, öncelikle Staj yapacağınız yeri ayarlamanız gerekmektedir. Bunu ise nasıl yapacağınız konusunda verebileceğimiz net taktikler yok maalesef. Mesela İngilterede bulunan ve kendi işletmesi bulunan amcanız ya da dayınız var ise, bu konuda size yardımcı olabilir. Ancak bilmelisiniz ki iş yerini bulduğunuzda hiçbir şey hallolmuş değildir, hatta sürece yeni başlıyorsunuz demektir. Açıkçası, öğrenciler için Türkiyede staj yeri ayarlamak oldukça çetrefilli ve zor iken, yurt dışındaki bir şirket ile staj için anlaşmak! Gerçekten zor¦

    Staj yeri ayarlanmasının ardından doldurulacak formlar, kargolanacak belgeler, okulunuzdaki Erasmus Koordinatörlüğünce bu belgelerin kabul edilmesi, yanı sıra zorunlu staj yapacaksanız bölümünüzde bulunan staj koordinatörünüzün anlaşma yaptığınız iş yerini kabulü, sonrasındaki resmi süreç ve her ülkeye göre değişen vize süreci oldukça karmaşık süreçlerdir.

    Staj yeriniz ile ilgili resmi süreçlerin tamamını atlattığınızda ise, “staj yapacağınız ülkede konaklayacağınız yer, gideceğiniz şehir ve bölge ile ilgili oryantasyon, dikkat etmeniz gereken şeyler, mutlaka yapmanız gerekenler ya da kesinlikle yapmamanız gerekenler gibi konuları kapsayan oldukça uzun bir sorunsal listesine sahip oluyorsunuz.

    İş bulma ve diğer tüm noktalarda yardımcı olmaya hazırım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi José -- 19 Eylül 2014; 19:49:55 >







  • ünv. bitince araştırım anş. 5 sene sonra
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ALPOTEK

    ünv. bitince araştırım anş. 5 sene sonra

    Üniversite süresince oluyor erasmus staj yalnız
  • 2017 yazında ben de Erasmus stajı yapmayı planlıyorum. Mesajım bulunsun.
  • José kullanıcısına yanıt
    Merhaba. Yazınız için teşekkürler.

    Ben 9 Eylül Üniversitesi işletme 3. sınıf öğrencisiyim. Yazın avrupada staj yapmak istiyorum. Erasmus staj'ı ile ilgili araştırma yapıyorum ancak çok fazla bilgi kirliliği ve detay var. Rica etsem başvuru sürelerinin hangi dönemlerde olduğunu söyleyebilir misin, şubat ayının da bittiğini varsayarsak bu yaz için geç kalmış sayılır mıyım sizce?

    Erasmus stajı dışında avrupada staj olanakları sağlayan bir kuruluş var mı bildiğiniz?
  • Merhabalar, bilgisayar mühendisliği alanında staj yapmak istiyorum. Şirket arayışı içerisindeyim. Yardımlarınızı bekliyorum...
  • İyi çalışmalar

    Ben siyaset bilimi okuyorum ve yurt dışında staj hakkı kazandım ve yaz döneminde staja gitmeyi planlıyorum fakat gideceğim ülkeyi kendim belirlemem gerekiyormuş ve benim bu konu hakkında herhangi bir bilgim ve nasıl yapılacağı hakkında herhangi bir fikrim yok . internetten biraz baktım firmalarla iletişime geçip kabul almamız gerekiyormuş galiba ama onda da 100 firmaya mesaj atsak bile 1 2 tanesi belki geri dönüyormuş benim de zamanım kısıtlı o yüzden bir an önce halletmem lazım .bildiğiniz kurumlar programlar ülkeler hakkında ne olursa işime yarayabilir.lütfen en ufak bile olsa bilgilerinizi esirgemeyin.

    Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mrsmrc

    2017 yazında ben de Erasmus stajı yapmayı planlıyorum. Mesajım bulunsun.

    E hocam durum ne :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ortalamayı yeni doğrulttum hocam, kısmetse seneye ama erasmus stajı değil, onun için sınavı kaçırdım

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar alakasız belki ama benim de bir sorum olcak. Ben su an erasmus stajı yapiyorum ve eylul ortalarinda turkiye ye donmus olucam. Sorum ise şu ben yatay gecia yapmak istyorum başvurumu yaptim. Eğer kabul edilirsem bu durumda artik gonderen okulun ogrencisi olmuycam bu hibe konusunda sorun çıkartır mı? Yoksa en kötü geri dönüş hibesini mi alamam? Bilgisi olan varsa aydinlatirsa iyi olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.