Şimdi Ara

Enkaz Devralan Yeni Hükümet IMF'e Gitmeye Mahkum Olabilir Ancak...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
1
Favori
2.395
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Murat Muratoğluyoutube
    SIKI DURUN! SEÇİM SONRASI KRİZİN ROTASI | MURAT MURATOĞLU - REMZİ ÖZDEMİR Ülkeyi yepyeni bir sınav bekliyor. Fakirlikten sefilliğe kadar yolu var. Kendi yarattıkları enkazın altında kalacaklar diyeceğim ama hepimiz için geçerli olacak maalesef… Bir nevi kurunun yanında yanan yaş meselesi… Ekonominin içinden geçtikçe, ülkeyi mülteci kampına dönüştürdükçe üzerine bir beş yıl daha isteyince kadim halkımızın başka seçenek görememesi… Enteresan değil mi? Hani önceki gün açıklandı… Merkez Bankası rezervleri resmi olarak 21 yıldan sonra ilk defa eksiye düştü. Bakın resmisi diyorum çünkü bir de bunun gerçeği var. Gerçek nedir? Net rezervler eksiye geçeli tam 4 yıl oldu. Çok anlattık, yazıp çizdik ama sayılar pek bir şey ifade etmiyor halkımıza… Katar, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Güney Kore ile yapılan para değişimleri söz konusu… Buna swap deniliyor… Bankalar ile de yapılan var… Toplamı yaklaşık 60 milyar dolar… Onlar da bitti işin açıkçası… Hazinenin parası, o, şu, bu derken nedir gerçek bilanço? Eksi 76 milyar dolar… O kadar büyük bir meblağ ki, zahmet edip düşünmeyin… Kafanızda canlandıramazsınız işin vahametini… Merkez Bankası net döviz rezervi eksi 76 milyar dolarda olduğuna göre tükenmiş bir kıymetin rasyonel fiyatı olmaz… Dolar yarın 27’ye çıksa kimse şaşırmayacağı gibi talep de durmaz. Çok ihtiyacın olan fakat basamadığın bir para birimi… İsteyen herkese Kur Korumalı Mevduat ile sözde dolar ödeme garantisi de verildi. Hadi çık işin içinden… Cari açığı hiç katmayalım istersen… Peki rezerv nasıl buraya kadar eridi? Doların çıkmaması için satıldı. Nitekim ekonominin gerçek yüzü gösterilmemeliydi. Dolar halkımızın en net ekonomi barometresidir. Dolar artarsa hele seçimden önce kimseye inandıramazsın ekonominin iyi gittiğine… Kendisi de atı alıp Üsküdar’ı geçmek üzere… Bu tür suni piyasa oluşturma denemeleri daha önce defalarca tecrübe edildi ve sonuç değişmedi. Bir süre sonra hem faiz hem döviz ikisi de gerilmiş yaydan çıkan ok gibi fırladı gitti. Seçimden sonra da yaşanacak olan bu… Daha da kötüsü finansal göstergeler bu sefer sokağı çok fena vuracak. Şirket iflasları başlayacak. Sürprizi bozmayayım hepsini anlatmayayım. Filmin sonunda Titanik elbet batacak ama o süreçte yaşananlar tam bir drama… Yaktık gemileri, dönüş yok artık geri… Sonra konuşalım nasıl Türkiye ekonomisine ayırdığımız sürenin yavaş yavaş sonuna gelindiğini… Sözcü Gazetesi ekonomi köşe yazarı Murat Muratoğlu'nun yorumları ile bütün soruların cevapları... Ekonomi videoları ile gündem, son gelişmeler ve daha fazlası... Videoları “ Beğen”meyi, “Paylaş”mayı ve hakkında "Yorum" yapmayı ihmal etmeyin. "ABONE" olmayı ve bildirimlerin gelmesi için "ZİLİ" (🔔) açmayı unutmayın... ABONE OLMAK İÇİN https://www.youtube.com/c/muratmuratoğlu Murat Muratoğlu Sosyal Medya Hesapları: https://www.instagram.com/sozcumuratoglu https://www.twitter.com/sozcumuratoglu/ https://www.facebook.com/sozcumurat/ #MuratMuratoğlu #AboneOl​ #YorumYap
    https://www.youtube.com/live/Vt7H8DYhVSw?feature=share


    Remzi Özdemir'e göre yeni hükümetin IMF'e gitmeye eli mahkum ve IMF'in ancak Erdoğan'ın ABD'yi ikna etmesiyle borç vereceğini belirtiyor. IMF bence kaynak tahsis etme konusunda Erdoğan hükümetine Erdoğanomics'i terk etme ve faiz artırma şartı koşacak. Israrla politik faizin indirilmeye devam edeceğinden söz eden, daha öncesinde politik faiz artıran Merkez Bankası başkanlarını görevden alan Erdoğan bir pragmatizm sergileyerek IMF talebine uyup ideolojik ekonomi anlayışından vazgeçebilir mi? Kaynak döviz yoksunluğu ve IMF'in şart koşması sonunda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın teknokratik bir kurum olma bazında bağımsızlığı Erdoğan'a dikte ettirilebilir mi? Üstünde düşünmeye değer, cevabı hep belirsiz sorular. Her halükarda Erdoğan ve yeni hükümetinin başı çok ağrıyacak. Faize karşı tabu sahibi gayri iktisadi ve müdahaleci ideolojik yaklaşımda bu denli ısrar, ilgili yaklaşımın ölümcül bir kur zafiyetine yol açarak beslediği, Muratoğlu'nun sözünü ettiği "döviz ve liyakat çölü" realitesiyle beraber Türkiye'de erken seçimleri veya sosyal huzursuzluğu tetikleyebilecek büyük bir ekonomik krize ve politik istikrarsızlığa yol açabilir. Gerçekte döviz mevduat, kur korumalı mevduat vb'nin faizleri bankaları, dövizin çıktığı Merkez Bankası rezervlerini, hazineyi zora sokacak kadar yükselmişken, mevduat faizlerini dengeleyecek yüksek faiz oranlarına sahip banka kredilerini çekmek fizibil değilken, haliyle bankalar vadesi geldiğinde faiziyle geri ödenemeyeceği için kredi vermeye yanaşmıyorken, yüksek bir peşin faiz uygulaması varken, hazinenin yurtdışından borçlanma faizine binen sigorta primi anlamındaki CDS primleri uçmuşken (ama ironik biçimde düşük faiz ve ekonomik büyümeye vurgu yapılıyorken) bu tarz bir anlayışta neden durmaksızın ısrar edilir, bir lider neden daha uzun vadeli siyasi bekasını neredeyse Pirus Zaferi'nden hallice bir seçim başarına kanarak bu denli baltalar ancak ideolojik koşullanmışlıkla açıklayabiliyorum.


    Bonus:


    Karar TVyoutube
    ➣Piyasalar neden sıkıştı? ➣Ekonomi ne durumda? ➣Seçimden sonra neler olacak? ➣Ekonomi nasıl düzeltilir? ➣Taha Akyol ve Mustafa Karaalioğlu Gündemi İYİ Parti Ekonomi politikaları Başkanı Bilge Yılmaz ile Değerlendiriyor ➣KARAR TV resmi YouTube kanalıdır. Ayrıştırma, ötekileştirme yapmadan toplumun bütün kesimlerine yer verir, adalet, hukuk, eşitlik gibi toplumun sorunlarını dile getirir. Hafta içi her gün canlı program yayınları, gündemi belirleyen tartışma programlarıyla kamuoyuna doğru ve tarafsız bir bakış sunan haber kanalıdır. ➣KARAR TV resmi YouTube kanalı: https://www.youtube.com/ @KararTV ➣KARAR Gazetesi resmi internet sitesi: https://www.karar.com/karar-tv Bizi izlemeye devam edin... ➣Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın: https://www.youtube.com/channel/UCoLyFzOzAzNG_-oR-O4relg/join ➣Facebook: https://www.facebook.com/KararHaber ➣Twitter: https://twitter.com/KararHaber ➣Instagram: https://www.instagram.com/KararHaber ➣Spotify: https://open.spotify.com/show/3rIrfVAOemeJJDrHU2AGgt #karartvcanli #28mayissecim #bilgeyilmaz
    https://www.youtube.com/live/ne86v1KMVEs?feature=share


    Bilge Yılmaz'a göre IMF'nin tahsis edebileceği borç bilhassa kur korumalı mevduatın rezerve ve hazineye bindirdiği yükü hesaba katınca tek başına ekonomiyi rehabilite etmeye yeterli gelmiyor. İlaveten Yılmaz'a göre Rus ve Körfez parası da Türkiye kadar büyük bir ülkenin döviz eritme üzerine kurulu para politikası çarklarını sürdürülebilir biçimde döndüremez. Türkiye döviz kıtlığı ve likiditesi sorunuyla beraber olası bir ödemeler dengesi krizi senaryosundan dolayı enerji, ilaç gibi kritik ithalat kalemleri arasında tercihler yapmaya zorlanabilir. Bu da zaten enflasyonla boğuşan halkı daha da sıkıntıya sokar.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • İmfye gidilmez körfez çin rusyadan para bulunur yüksek faiz yanında bişiyler hediye edilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • cokbaska kullanıcısına yanıt

    Onlar da ver ver nereye kadar verecek. Borç da biryere kadar. Elbet biryerden kopacak.

  • Rte simdi cikip cehapeden enkaz devaldik deyip imfye gitse kitlesi sorgusuz desteklemeye devam eder, chpyi yuhalar.

  • captain_turkiye kullanıcısına yanıt

    BUNA İNANAN MİLYONLAR VAR HACI.   

  • Vatanı gözümüzün önünde sattılar bitirdiler

  • İmf yıllar önce çıkarılan kanunla, artık yolsuzluk olan ülkelere borç vermiyor. Yani isteseler de gidemezler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-5B03C6EDC -- 30 Mayıs 2023; 3:4:16 >
  • Ya da sey olabilir, "bunca yildir cehape yuzunden imfden uzak kaldik, yeni donemde imf ile ortaklik yapip daha da buyuyecegiz" 

  • ben ekonomistim demeyle ekonomist olunmuyor , ekonomiyi ekonomi bilenler yönetirse çözüm bulunur. elbette bu çözüm artık acısız olamaz , her geçen zaman dahada acı çözümlere mahkum olucaz.

  • kemal bey 300 dolar getirebiliyorsa reisde 600 getirir. 

  • Yok bunlar IMF den borc almadik dememek icin gider %500 faizle baska bir kurumdan alirlar  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 30 Mayıs 2023; 10:33:51 >
  • _turbo_ kullanıcısına yanıt

    Tefeci ler ne ara kurum oldu ?  

  • Akp IMF ye gitmez. Çünkü alınan parayı iç edemezler IMF verdigi parayı denetlemek ister
    Ancak gitmek istede biz i.f ye gitmedik onlar geldi.
    Büyüyen Türkiye'de bizim de katkımız olsun dediler size 60 milyar dolar verelim dediler bizde bi düşünelim dedik derler millet halaya durur.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kendisine yaklaşılan eski maliye bakanı Mehmet Şimşek'in ortodoks ekonomiye dönüşü ve bağımsız bir merkez bankasını ekonominin idaresiyle ilgili yeni kabineye katılışı için şart koştuğu ve Erdoğan ile bu konuda çetin bir pazarlığa giriştiği iddiası var. Erdoğan'ın keyfini kaçıracak bir durum ama bir yandan Nebati gibi bir felaketten sonra Erdoğan Şimşek gibi görece çok daha fazla kredi sahibi birisine muhtaç.

    Şimşek gelse bile piyasalarda güven büyük ölçüde tesis edilemeyecek çünkü sorun şu ki Erdoğan ekonomiyi ters kurgulayan Erdoğanomics'i açıkça hatalı addedip reddetmeden kimse Erdoğan'ın sözünü bozup Şimşek'i görevinden almayacağından veya Şimşek'e zorla faiz indirtmeyeceğinden emin olamayacak. Şimşek faiz artırırken Erdoğan faizleri indirdiğini iddia edip sanki birbirlerinden habersizlermiş gibi davranarak ikili oynamaya kalkışabilirler ama böylesi tutarsız bir görünüm de pek güven yaratmaz. Her halükarda Erdoğan'ın iktisadi rasyonalite gösterebileceği çok şüpheli. Bu konuda dünyadaki itibarı sıfır. Ekonomi bilmez (economic illiterate) addediliyor. Çünkü iktisadın kurallarını reddediyor. Buna mukabil Şimşek Erdoğan'ın askine bilimsel iktisadi prensipleri kabul ediyor. En azından geçmiş yorum ve faaliyetlerinden dolayı buna inanılıyor.

    Peki Erdoğan neden birden Şimşek'e yönelmiş olabilir? Gidişatın çaresiz olduğunu fark ettiği ve üstüne yerel seçimlere olabildiğince iyi hazırlanması ve ekonomik anlamda nispeten sağlam girmesi gerektiği için olabilir. Bir yandan Erdoğan Kılıçdaroğlu gibi esasında potansiyel olarak en zayıf muhalif aday karşısında bile hayatının en parlak performansını sergiledi denemez. Bilakis geçmiş performanslarının altında performans sergiledi. Erdoğan birinci turda barajı aşamadı. Büyük şehirlerin neredeyse hepsinde Kılıçdaroğlu kadar zayıf bir aday iki turda da Erdoğan'ın önünde bitirdi. AKP önceki seçimlere göre oldukça oy kaybetti. Erdoğan kazanmak için harcadığı kaynaklar itibarıyla da neredeyse Pirus Zaferi'nden hallice denebilecek seçim zaferine rağmen bu siyasi kan kaybının ve bu kan kaybının ekonominin durumuyla ilişkisinin gayet farkında. O sebeple bir anda Mehmet Şimşek konuşulan isim oldu.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • İmf yol olmayan(yol-SUz) yere para bağlamaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Unutmayın şu kadarcık parayı bile erteletmek zorunda kaldılar

    https://sputniknews.com.tr/amp/20230510/rusya-turkiyenin-dogalgaz-borcunu-2024e-erteledi-1070910079.html

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Sadece Mehmet Şimşek değil, Lütfü Elvan ve Cevdet Yılmaz gibi AKP içerisinde geleneksel ekonomi politikalarından yana olan isimlerin Hazine ve Maliye bakanlığı ikiye ayrılarak bu kurumların başına getireleceği konuşuluyor.


    Yani bir ekip olarak Nebati takımı komple değiştirilip aykırı ekonomi politikalarının rafa kaldırılacağı beklentisi var.


    Tabiki şu an geldiğimiz noktada bunu bir anda gercekleştirmek olanaksız ancak Erdoğan'ın yeni döneminde başarısız deneyinde ısrar etmeyecekmiş gibi görünmesi ülkemizin geleceği açısından olumlu.


    Not: Tabiki bunun için Merkez Bankası başkanı Kavcıoğlu'nun da değişmesi zorunlu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 30 Mayıs 2023; 21:5:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En son kabinede bulunmayıp vakti zamanında önemli pozisyonlar işgal etmiş ve geleneksel ekonomi politikalarına dönülebilmesi için gizlice toplantı yaptıkları ve Erdoğan'a lobi yapacakları iddia edilen AKP kıdemlileri o zaman bu söz konusu şahısların tümü olabilir. Erdoğan'ın malum ekonomi deneyi meselesinde ne yapacağı konusunda çok büyük şüphelerim mevcut zira kendisinin yüksek politik faiz ve "faiz lobisi" tabusu aslında yaptığı deney sonucunda döviz kıtlığının ortaya çıkmadığı, kurun patlamadığı ve enflasyonun yanmadığı, piyasadaki faizlerin ve CDS primlerinin uçmadığı geçmiş yıllara kadar uzanıyor. Söylem bazında Erdoğan ortodoks politikaya dönüşe dair hiçbir işaret vermiyor. Geleneksel piyasa kurallarına bağlı Şimşek'in peşinde koşuyormuş gibi lanse edilse de Erdoğan Erdoğanomics'i hemen hemen her fırsatta övüyor. Bu arada anekdot olarak paylaşayım, hazine ve maliyeyi ayırmak aslında Millet ittifakı'nın bir planıydı. Eğer ana muhalefet bloğu genel seçimleri kazansaydı İYİP ekonomiyi, CHP ise hazineyi alacaktı. Sorumluluklar böyle paylaşılacaktı. @Periah

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Reis ipi komple bırakmadan hiç birşey değişmez yargının da bağımsızlığı gerekiyor
    yabancı sermaye sevmez bu işleri
    Belki geçici bir rahatlık verir sonra faiz lobisi der Şutingen şıtrayze
    Millet şak şak oooo reis faiz lobisini kırdı geçti

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.