Şimdi Ara

engelli raporu ile ötv indirimi ile araba almayı planlıyoruz acil yardım lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
0
Favori
47.668
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Babam yaklaşık 2 ay önce siroz Başlangıcından %50 ve sağ bacağında önceden geçirdiği amEliyattan dolayı deride oluşan şişmeden de %5 rapor aldı. Duyduğuma göre %40 ve üzeri özürü olanlar vergi indirimden yani ötv indiriminden yaralanabiliyormuş ama özel tertibat takılıyormuş araca benim babamın raporunun çoğunluğu iç hastalıklardan vergi indiriminden faydalanabilirimiyiz ne zamandır araştırıyorum bir türlü bilgi sahibi olamadım babamın toplam raporu %54 acil yardım ederseniz çok sevinirim



  • Hocam %90 engel sarti gerekiyor alabilmeniz icin. Bu oranda raporu aldiktan sonra uc seceneginiz var eger engel durumu araci kullanmasina izin veriyorsa tertibatsiz binebilir eger izin vermiyorsa h sinifi ehliyet ve tertibatla kullanabilir yada siz onu tasimak uzere alabilirsiniz. Her uc kosulda da 1 2 3 dereceden akrabalar araci kullanabilir. Alirken ötv ödemezsiniz ayrica yillik mtv odemezsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Özürlüler/Engelliler, belli şartların yerine getirilmesi halinde. “YENİ TAŞIT ALIMINDA” Özel Tüketim Vergisi Ödememektedirler.!!! 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununda 5228 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle, engellilere motorlu taşıt araçlarının yurt içinden satın alınması veya ithal edilmesi sırasında sağlanan Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) istisnasının kapsamı 31.07.2004 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere genişletilmiştir.

    1-) ÖTV istisnası için hangi tür sürücü belgesine sahip olunmalıdır?
    H sürücü belgesi sahibi olunması gereklidir.

    2-) H sürücü belgesi kimlere verilmektedir.?

    a-) 2918 SAYILI Karayolları Trafik Kanunu Uyarınca, özel tertibatlı olarak imal, tadil, veya teçhiz edilmiş, motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak hasta veya sakatlara verilmektedir.
    b-) 17 yaşını bitirmiş
    c-) ilkokul mezunu olmaları şartı getirilmiştir.

    Buna göre, sakatlık derecesi %90’ın altında olup özel tertibatlı bir taşıt aracını bizzat kendisi kullanmak üzere satın alan engellilerin yukarıda belirtilen yaş ve eğitim şartını yerine getirmeleri gerekmektedir.

    3-) ÖTV’den istisna taşıt araçları hangileridir?
    Özürlülerin özel tertibat/tesis yapılma şartı olsun veya olmasın ÖTV ödemeden iktisap edebilecekleri taşıt araçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

    - Motor silindir hacmi 1600 cm3 ü aşmayan binek otomobilleri,

    - esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (steyşın vagon,arazi taşıtı ve jeepler dahil),

    - motor silidir hacmi 2800 cm3’ü aşmayan eşya taşımaya mahsus taşıtlar,Motosikletler, mopedler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlar’ın Sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler veya bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından, beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere yetkili satıcı veya galeriden satın alınmasında ÖTV tahsil edilmeyecektir.

    4-) Araç satın alındığında faturalar nasıl düzenlenecektir.?
    ÖTV istisnası uygulanan araçlar için istisnadan yararlanan kişi (veya kişiler) adına düzenlenecek faturalarda ÖTV gösterilmeyecektir.Bu tür araçların kayıt ve tescilini yapanların, araç sahibinin faturada ve “ÖTV Ödeme Belgesi” nde alıcı olarak gösterilen kişi (veya kişiler) olduğunu tespit etmeleri gerekmektedir.

    -Sakatlık derecesi %90’nın üzerindeyse ÖTV’den nasıl yararlanılabilir?
    Engel derecesi % 90 nı aşanların herhangi bir mekanik ilave veya tadilat yapılması şartı olmaksızın yurt içinden veya yurt dışından iktisap ettikleri taşıt araçlarından ÖTV tahsil edilemez.. Bu durumda Özür/Engel sebebinin önemi bulunmamaktadır. Görme, şitme, konuşma veya ortopedik olabileceği gibi zihinsel engellilerde yasadan yararlanabilmektedir.

    -Sakatlık derecesi %90’ın üzerindeyse aracı kimler kullanabilecektir?
    Araç sahibinin üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından birisi veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü olacaktır.

    -Aracı alırken bayi veya galeriniz size hangi işlemlerde yardımcı olacaktır?
    Yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporunun, araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapan yetkili bayi veya galeri tarafından vergi dairesine verilecek Özel Tüketim Beyannamesine eklenmesi suretiyle, beyannamede ÖTV hesaplanmayacaktır. Vergi dairesince kabul edilen beyanname ve ekleri incelenerek tahakkuk fişi ve istisna uygulandığını gösteren “ÖTV Ödeme Belgesi” düzenlenecek ve mükellefe verilecektir.

    -Aracın bizzat kullanmak maksadıyle ilk kez alınan araçlarda ÖTV koşulları nelerdir?

    Bu istisnadan yararlanan kişilerin istisna uygulanan ilk iktisaplarına ilişkin olarak mükellefler tarafından verilecek ÖTV beyannamesine;

    - Alıcının maluliyeti veya sakatlığı ile özel tertibat yaptırılan araçları kullanabileceğine dair,

    - Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporu,

    - Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği,

    - Alıcının “H” sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi,
    eklenecek ve beyannamede ÖTV hesaplanmayacaktır.

    5-) ÖTV istisnasının süresi ne kadardır?

    İstisnadan yararlanan malül ve engelliler 5 yıl süre ile ikinci bir defa bu istisnadan yararlanamayacaklardır. İstisnadan yararlanarak adlarına bir taşıt aracı tescil edilenlerin tescil tarihinden itibaren 5 yıl süresince ÖTV ödemeden taşıt aracı satın almaları veya ithal etmeleri mümkün değildir.

    6-) MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ

    -5035 sayılı Kanunun 22. maddesi ile Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun istisnalara ilişkin 4. maddesinin © bendi değiştirilerek “Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar.” için Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsil edilmemesi ilkesi getirilmiştir.

    -Yapılan düzenleme ile malûl ifadesine engelliler ifadesi eklenmiş, malûl ve engellilerin bu istisnadan yararlanma şartı olan “bizzat kullanmak” zorunluluğu uygulamadan kaldırılarak; sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı olan özel tertibatlı taşıtlar motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.

    -Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış olan sağlık kurulu raporu ile ilgili vergi dairelerine belgelendirmeleri halinde, söz konusu malûl ve engellilerin kendi adlarına kayıt ve tescil edilmiş olan taşıtları, motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmayacaktır. Bu istisnadan yararlanmak için, malûl ve engellilere ait taşıtın özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş olması şartı aranmayacaktır.

    -Sakatlık dereceleri % 90 dan az olan malûl ve engellilerin bu durumlarını; tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten “Motorlu Araç Tescil Belgesi”nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile “Araçlar İçin Teknik Belge” ve “Proje Raporu”nun aslı veya noter onaylı örneğini ilgili vergi dairelerine ibraz etmeleri halinde bu istisna hükmünden yararlanabileceklerdir.

    -İstisnadan yararlanacak olan malûl ve engelliler tarafından; “Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu” istisnadan yararlanmak için gerekli olan diğer belgeler ile birlikte ilgili vergi dairesine verilecektir.




  • dediğim gibi babamın özürü %54 oda iç hastalıklardan kafamızı karıştıran o
  • Aracı bayiden alacaksanız orada bilgili kişi vardır galeriden alacaksanız onlarda bilir prosedürü büyük ihtimal. Olmadı tüketici haklarından ya da engelli derneği varsa çevrenizde oradanda bilgi alabilirsiniz diye düşünüyorum. Ayrıca bir haber okumuştum ötv nin yanı sıra kdv de dava açılarak geri alınabiliyormuş bir kişi bu şekide dava kazanmış ancak emsal teşkil edermi bilemem. Dava kime açılıyordu hatırlamıyorum.
  • yani özel tertibat gerektirecek bir özürü yok
  • Benim anlamadigim %90 engelli bir vatandas nasil mercedes c180 kullanabiliyor? Sozum meclisten disari trafikte cok goruyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emryrgc -- 18 Ağustos 2012; 1:36:54 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: impossible is notting

    yani özel tertibat gerektirecek bir özürü yok


    Özel terbitalı araç kullanbilir raporu verilecek bir durum yoksa %54 ile ötv indiirmi alamazsınız.


    quote:

    Orijinalden alıntı: emryrgc

    Benim anlamadigim %90 engelli bir vatandas nasil mercedes c180 kullanabiliyor? Sozum meclisten disari trafikte cok goruyorum.


    Sorunuzn cevabı burda;

    1. Giriş

    197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında malul ve engelliler adına kayıt ve tescil edilmiş taşıtlar için uygulanan motorlu taşıtlar vergisi istisnası hakkında oluşan tereddütlerin giderilmesine yönelik açıklamalar bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.

    2. Yasal Düzenleme

    197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinde "Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi; trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir." hükmü yer almaktadır.

    Anılan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna olduğu belirtilmiştir.

    10/1/2004 tarihli ve 25342 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 21 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği'nin "II-İSTİSNALAR" başlıklı bölümünde,

    "1-Sakatlık Dereceleri % 90 ve Daha Fazla Olan Malûl ve Engellilere Ait Taşıtlarda İstisna Uygulaması

    Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış olan sağlık kurulu raporu ile ilgili vergi dairelerine belgelendirmeleri halinde, söz konusu malûl ve engellilerin kendi adlarına kayıt ve tescil edilmiş olan taşıtları, motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmayacaktır. Bu istisnadan yararlanmak için, söz konusu malûl ve engellilere ait taşıtın özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş olması şartı aranmayacaktır.

    2-Diğer Malûl ve Engellilere Ait Taşıtlarda İstisna Uygulaması

    Sakatlık dereceleri % 90 dan az olan malûl ve engellilerin bu durumlarını; tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten "Motorlu Araç Tescil Belgesi"nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile "Araçlar İçin Teknik Belge" ve "Proje Raporu"nun aslı veya noter onaylı örneğini ilgili vergi dairelerine ibraz etmeleri halinde bu istisna hükmünden yararlanabileceklerdir.

    3-Malûl ve Engelliler İstisnası İle İlgili Bildirim

    Malûl ve engelliler istisnasından yararlanacak olan malûl ve engelliler tarafından, "Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu" düzenlenerek (Bildirim Formu'nun internettekihttp://www.gib.gov.tr/ adresinde bulunan örneğinin düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.) istisnadan yararlanmak için gerekli olan diğer belgeler ile birlikte ilgili vergi dairesine verilecektir. "

    açıklamaları yer almaktadır.

    3. Otomatik Vitesli Taşıtlarda İstisna Uygulaması

    Anılan Kanun hükümleri ve Tebliğdeki açıklamalar uyarınca, sakatlık derecesi % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin, adlarına kayıt ve tescil ettirecekleri taşıtlarda özel tertibat yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak, sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engelliler adına kayıt ve tescil edilecek taşıtların, bizzat malul ve engelli kişinin sakatlığına uygun özel tertibatlı hale getirilmesi gerekmektedir.

    Sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engellilerin adlarına kayıt ve tescilli taşıtlarda sakatlıklarına uygun bir tertibat bulunmaması halinde bu taşıtlar için motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanmamaktadır. Buna göre, otomatik vitesli taşıtlar, sağ ayağında veya sağ bacağında sakatlığı bulunanların engellilik hallerine uygun özel tertibatlı olması halinde motorlu taşıtlar vergisinden istisna olacaktır.

    Ancak, anılan Kanun hükmünün malul ve engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından; sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması gerekmektedir.

    Duyurulur.



    Mehmet KİLCİ

    Gelir İdaresi Başkanı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Artemis_KaSTeL -- 18 Ağustos 2012; 1:45:01 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Artemis_KaSTeL

    quote:

    Orijinalden alıntı: impossible is notting

    yani özel tertibat gerektirecek bir özürü yok


    Özel terbitalı araç kullanbilir raporu verilecek bir durum yoksa %54 ile ötv indiirmi alamazsınız.

    öğrenmek istediğim bu işte babamın raporu iç hastalıklardan sadece %5 ayağından yani tertibat bişey gerektiğini sanmıyorum
  • www.engelliyiz.biz aradıgın her şeyı bulabılırısın

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Babanızın özürü ortopedik özür olsa idi, % 40 yeterliydi.
    Babanızın özürü ortopedik olmadığı için, % 90 özür şartı aranıyor. Kimde % 90 özür sayılabilir, mesela kalp pili varsa ek olarak kapakçıkları değişti ise vs..
    Bu kişilere bir nevi ailesinde bir araba olsun, gidip gelmesi kolay olsun diye bu hak veriliyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: impossible is notting

    quote:

    Orijinalden alıntı: Artemis_KaSTeL

    quote:

    Orijinalden alıntı: impossible is notting

    yani özel tertibat gerektirecek bir özürü yok


    Özel terbitalı araç kullanbilir raporu verilecek bir durum yoksa %54 ile ötv indiirmi alamazsınız.

    öğrenmek istediğim bu işte babamın raporu iç hastalıklardan sadece %5 ayağından yani tertibat bişey gerektiğini sanmıyorum

    %90 ın altında olunca yüzdesi önemli olmuyor.

    Raporu olduğu için baban H sınıfıf ehliyet almak zorunda.Doktoruyla bir görüşsün,tertibatlı araç kullnıp kullanmaması gerektiğini onlar söyler zaten.Eğer gerekli derse rapora şu şekilde yazılmısa lazım(heyet raporu alacak) "Özel tertibatlı araç kullnabilir.H sınıfı ehliyet alabilir"Bu şekilde olursa yüzdeye bakılmaksızın ötv inirimindne yararlanır.Ama tertibatlık bir durumda yoksa sadece "H sınıfı ehliyet alabilir" yazarlar.Bunlada bişey olmuyor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Artemis_KaSTeL -- 18 Ağustos 2012; 1:52:51 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: aktuz

    Babanızın özürü ortopedik özür olsa idi, % 40 yeterliydi.
    Babanızın özürü ortopedik olmadığı için, % 90 özür şartı aranıyor. Kimde % 90 özür sayılabilir, mesela kalp pili varsa ek olarak kapakçıkları değişti ise vs..
    Bu kişilere bir nevi ailesinde bir araba olsun, gidip gelmesi kolay olsun diye bu hak veriliyor.



    İnsanları yanlış yönlendirmeyin.Mevzuatta %90 'ın dışında başka bir iş gücü kaybı değeri yok.İş gücü kaybınız %90'ın altında olduğunda bakılan tek şey kişi bu arabayı aparatsız kullanbilir mi kullanamaz mı? Eğer doktorlar özel tertibat lı araçtan başak araç kullnamazderse orana bakılmaksızın ötv muafiyetinden yararlanabilrisiniz.Bukadar net.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Artemis_KaSTeL

    quote:

    Orijinalden alıntı: aktuz

    Babanızın özürü ortopedik özür olsa idi, % 40 yeterliydi.
    Babanızın özürü ortopedik olmadığı için, % 90 özür şartı aranıyor. Kimde % 90 özür sayılabilir, mesela kalp pili varsa ek olarak kapakçıkları değişti ise vs..
    Bu kişilere bir nevi ailesinde bir araba olsun, gidip gelmesi kolay olsun diye bu hak veriliyor.



    İnsanları yanlış yönlendirmeyin.Mevzuatta %90 'ın dışında başka bir iş gücü kaybı değeri yok.İş gücü kaybınız %90'ın altında olduğunda bakılan tek şey kişi bu arabayı aparatsız kullanbilir mi kullanamaz mı? Eğer doktorlar özel tertibat lı araçtan başak araç kullnamazderse orana bakılmaksızın ötv muafiyetinden yararlanabilrisiniz.Bukadar net.

    Alıntıları Göster
    insanlar koşa koşa gitti ötvsiz araç sırasına girdi şimdi.

    İşin özü, ortopedik özür ile diğer özürlerin ayrı tutulmasıdır.
    Mevzu 2 satır yazıp bu kadar net denebilecek kadar basit olsaydı, mevzuat 1 sayfa olmazdı.

    Ortopedik özür olmadığı için % 90 engel şartına tabisiniz. % 90 engelde bulunmadığı için ötv indirimi veya muafiyeti alamazsınız.

    Tüm engellilerin miktara bakılmaksızın indirim almasıyla ilgili bir tasarı olduğunu gazetede okumuştum. Engel az ise az indirim, çok ise çok indirim alılabilecekmiş. Tabi öeclisten geçerse..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aktuz -- 18 Ağustos 2012; 2:17:09 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: aktuz

    quote:

    Orijinalden alıntı: Artemis_KaSTeL

    quote:

    Orijinalden alıntı: aktuz

    Babanızın özürü ortopedik özür olsa idi, % 40 yeterliydi.
    Babanızın özürü ortopedik olmadığı için, % 90 özür şartı aranıyor. Kimde % 90 özür sayılabilir, mesela kalp pili varsa ek olarak kapakçıkları değişti ise vs..
    Bu kişilere bir nevi ailesinde bir araba olsun, gidip gelmesi kolay olsun diye bu hak veriliyor.



    İnsanları yanlış yönlendirmeyin.Mevzuatta %90 'ın dışında başka bir iş gücü kaybı değeri yok.İş gücü kaybınız %90'ın altında olduğunda bakılan tek şey kişi bu arabayı aparatsız kullanbilir mi kullanamaz mı? Eğer doktorlar özel tertibat lı araçtan başak araç kullnamazderse orana bakılmaksızın ötv muafiyetinden yararlanabilrisiniz.Bukadar net.

    Haha, insanlar koşa koşa gitti ötvsiz araç sırasına girdi şimdi.

    Yazdığımda yanlış birşey yok. 2. Satır kişinin sorusuna cevaptır. yukarıda bir sürü ıvır zıvır yazılmış, işin özünden bahseden yok.
    İşin özü, ortopedik özür ile diğer özürlerin ayrı tutulmasıdır.

    Mevzuat 2 satıra indirgenemez ama soran kişi mevzuyu anlamıştır sanırım.






    İnsanların ötv siz araç kuruna girmesi ne alaka? Bişey yazıyosunuz doğru yazın dedim.Mevzuatta engelniz ortapedik olsun,%40 yeterlidir gibi açıklama yok(Bunun,özet geçtim kısa olsunladad açıklaması yok)Ben sadece rapordaki %90 ın altındaki hiç bir değer önemli değidlir diyorum.

    Ek:

    Yanlış yönlendirmeyindin deyişim bu konuyu açan kişi için değil,genel olarak bu konuya girip okuyacak olan insanlar içindi ;)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Artemis_KaSTeL -- 18 Ağustos 2012; 2:20:08 >




  • kasıt insanları yanlış yönlendirmek olsa öyle bir mesaj girişini anlarım ama herkes bildiği kadarıyla birisine yardımcı olmaya çalışıyorsa o giriş biraz abes kaçıyor. -ki ben de geçenlerde bir yakınım için sayfalarca araştırdım. Böyle bir bilgi eskidir, değişmiştir, hurafedir, doktorların değerlendirdiği birşeydir vs.. ama böyle birşey var ve çok geçiyor. Mevzuatı yukarıda ben de okudum. % 90dan başka birşey yazmıyor. Fakat engelli sitelerinde bile %40 ifadesine sıksık rastlanıyor. Belki doktorların değerlendirirken kurul içinde aldıkları bir kriterdir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aktuz

    kasıt insanları yanlış yönlendirmek olsa öyle bir mesaj girişini anlarım ama herkes bildiği kadarıyla birisine yardımcı olmaya çalışıyorsa o giriş biraz abes kaçıyor. -ki ben de geçenlerde bir yakınım için sayfalarca araştırdım. Böyle bir bilgi eskidir, değişmiştir, hurafedir, doktorların değerlendirdiği birşeydir vs.. ama böyle birşey var ve çok geçiyor. Mevzuatı yukarıda ben de okudum. % 90dan başka birşey yazmıyor. Fakat engelli sitelerinde bile %40 ifadesine sıksık rastlanıyor. Belki doktorların değerlendirirken kurul içinde aldıkları bir kriterdir.

    Kırdımsa kusura bakma,kötü bir niyetle söylemdim o lafı.Bİraz agrefi olmuş sanırım :/ ama okdar çok yazan var ki bu konuda ve çoğuda hep yanlış oluyor.Bende ötv indiriminde araç aldım ve internette araştırıken bir sürü saçma sapan şey okudum.Sonunda böyle olmayacak deyip önce mevzuatı okdum,sonra emin olmak için vergi dairesini rayıp aklımdakileri tek tek sordum.Sağolsunlar onlarda yardımcı oldular.


    Ötv inidirimindne yararlanıp yararlanamayacaklarını merak edenlere tek tavsiyem önce açıp "Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu-4/2010-2" sayılı mevzuatı okusunlar.Emin olmadıkları,merek ettikleri bir husu varsada bölegelerindeki vergi dairesini arayıp-gidip ötv birimindne bilgi alsınlar.Yapılabilecek en mantıklı ve net iş budur.




  • ÖTV indirimi değil ÖTV ötelemesi var benim bildiğim 5 yıl veya 10 yıl sonra ödemek zorundasınız ötv'yi. H plaka almak zorundasınız ama gerek yoksa özel techizat falan olmasına gerek yok sadece plaka yetebiliyor duruma göre. Yeni düzenleme gelecekti meclisten geçti mi bilmiyorum H plakalarla ilgili onu bir araştırın hocam.
  • Benim babam %80 sanırım özürlü. kalça cikigi var ve tek bacağı diğerinden birkaç santim kısa. ilkokul mezunu ama ehliyeti yok.

    Aparat kullanmadan araç kullanabiliyor ama çok çok acemi ve trafiğe çıkmaktan çok korkuyor.

    Aparatsiz yada normal otomatik bi araç alma şansımız olur mu? bu aracı ben kullansam arabada babam olmadığı zaman polis problem çıkartır mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biz geçen yıl ötv indiriminden faydalandık. Ama ortopedik özür,
    Aracı kendisi kullanıyor, B sınıfı ehliyeti H sınıfına çevirdik. Ayrıca mtv de ödemiyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ismail hoca -- 18 Ağustos 2012; 10:54:25 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.