Merhaba arkadaşlar, Engelli aracı satış işlemleri ile ilgili ciddi bir sorunla karşı karşıyayım ve bu konuda deneyimli veya bilgi sahibi olanlardan yardım bekliyorum. Durumu özetlemek gerekirse:
Sorularım:
Yardımcı olacak tüm bilgilere ve tecrübelere açığım. Bu süreçte nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda fikirlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DH Anonim -- 9 Temmuz 2024; 14:51:46 > |
Engelli Araç Satış Talebime Hakimden: 'Ben burda olduğum sürece satamazsınız!' tavrı

-
-
GPT ye sordum:
Merhaba,
Engelli bir kişi adına kayıtlı bir aracı satmak oldukça karmaşık bir süreç olabilir, özellikle de vasisi olan biri söz konusu olduğunda. Bu tür durumlar için dikkat edilmesi gereken bazı yasal prosedürler ve dikkate alınması gereken önemli hususlar vardır. İşte bu süreçte size yardımcı olabilecek bazı bilgiler ve adımlar:
### 1. Mahkeme Onayı Almak
Engelli bir kişinin mal varlığı üzerindeki işlemler, genellikle mahkeme onayına tabidir. Mahkemeden "satılabilir" yazısı almak zorunludur çünkü mahkeme, engelli kişinin menfaatlerini korumakla yükümlüdür. Bu yazıyı alabilmek için şunları yapabilirsiniz:
- **Dilekçe ile Başvuru**: Vasi olarak babanız, aracın satışı için bir dilekçe ile mahkemeye başvurmalıdır. Bu dilekçede aracın neden satılmak istendiği ve satıştan elde edilecek paranın nasıl kullanılacağı detaylı bir şekilde açıklanmalıdır.
- **Değer Tespiti**: Mahkeme genellikle aracın gerçek piyasa değerini belirlemek için bir bilirkişi raporu isteyebilir.
- **Mahkeme Kararı**: Mahkeme, başvuruyu değerlendirip uygun bulursa satışa onay verecektir.
### 2. Satış Gelirinin Kullanımı
Mahkeme, satıştan elde edilen paranın engelli kişinin ihtiyaçları için kullanılmasını şart koşabilir. Bu durumda, satış sonrası para babannenizin hesabına yatırılabilir ve bu paranın nasıl harcanacağına dair belgeler istenebilir.
### 3. Alternatif Yollar
Mahkeme onayı dışında bir yol aramak genellikle yasal olarak mümkün değildir, çünkü bu tür işlemler doğrudan kanunlarla düzenlenir ve engelli kişilerin haklarını korumak amacıyla sıkı denetim altındadır. Ancak bazı durumlarda, aşağıdaki yöntemler değerlendirilebilir:
- **Aracın Devri**: Eğer aracın devri, satıştan daha az kısıtlayıcı bir işlem olarak değerlendirilebilirse, bu yönde bir başvuru yapılabilir. Ancak yine de mahkeme onayı gerekecektir.
- **Vasi Değişikliği**: Eğer mevcut vasi ile ilgili bir sorun yaşanıyorsa, vasinin değiştirilmesi için başvuru yapılabilir. Yeni vasinin atanması, işlemlerin daha kolay ilerlemesini sağlayabilir.
### 4. Savcı İle İletişim
Savcının olumsuz tepkisi, işlemi daha da zorlaştırabilir. Bu durumda:
- **Hukuki Danışmanlık**: Bir avukat ile çalışmak, savcı ile iletişimi yönetmek ve sürecin hukuka uygun şekilde ilerlemesini sağlamak açısından faydalı olabilir.
- **Açıklamalar ve Belgeler**: Savcıya, aracın satışının neden gerekli olduğu, elde edilecek paranın nasıl kullanılacağı gibi detaylı açıklamalar ve belgeler sunulabilir.
### Deneyimler ve Öneriler
Benzer durumlarla karşılaşmış kişilerin deneyimleri ve önerileri, sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda değerli bilgiler sağlayabilir. Özellikle engelli araç satışında tecrübeli avukatlar veya danışmanlardan yardım almak bu süreci daha kolay yönetmenize yardımcı olabilir.
Umarım bu bilgiler size yardımcı olur. Daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa veya başka sorularınız varsa, lütfen çekinmeden sorun.
-
Bu işlere savcı değil hakim bakar.
Engelli ve vasi atanmış kişinin aracını mahkeme izni olmadan satamazsınız. Başka yolu yok. Satışa izin verseler bile size dendiği gibi paraya bloke koyarlar.
-
Yapılacak olan satışın engellinin menfaatine olacağını ve/veya zararına olmayacağını kanıtlamak zorundasınız.
Miras yoluyla intikal eden 6 hisseli bir daire satışı oldu. Hissedarlardan biri zihinsel engelli ve yine diğer hissedarlardan biri zamanında ona vasi olarak atandı.
Mahkemeden satılabilir raporu almak için başvuru yapıldı ve bilirkişi atandı. Gayrimenkul satışının engelliye bir zararı olmadığı (evsiz kalma, kiraya çıkma vs) gayrimenkulün fazlalık olduğu tespiti yapıldı. İkinci tespit ise değer üzerineydi ve mahkemenin belirlediği fiyatın altına inilemez kararı çıktı.
İki tespit sonrası satış gerçekleşti. Engelliye düşen hisse devletin kontrolünde bir banka hesabına yatırıldı. Sadece vasi olarak atanan kişi o hesaba erişebiliyor.
-
vasi olan kişi vasi lik belgesine bir ek karar çıkartsın içinde hani 2 senede bir yenilecek olayıda kalksın süre sınırı kalkar alım satım ödeme maaş resmi daire vs vs işler için yazdırın olsun bitsin ne alırken ne satarken tekrar mahkemelere gitmenize gerek kalmaz o vasi ve ek karar ile bir nebze daha engellerden kurtulabilirsiniz.
-
oncelikle belirteyim bir cok kisinin aksine engelli birinin akrabalari tarafindan araba alinip belki engellinin haberi bile olmadan (konu sahibi icin degil genel konusuyorum) kullanilmasina karsi degilim.
ancak bu sekilde hak kullanip menfaat saglayip is satisa gelince "Para benim, iyi niyet benim, mağduriyet yine benim." resmen iki yuzluluk. arabayi alip binerken magdur olsaydin o zaman.
En Beğenilen Yanıtlar

oncelikle belirteyim bir cok kisinin aksine engelli birinin akrabalari tarafindan araba alinip belki engellinin haberi bile olmadan (konu sahibi icin degil genel konusuyorum) kullanilmasina karsi degilim. ancak bu sekilde hak kullanip menfaat saglayip is satisa gelince "Para benim, iyi niyet benim, mağduriyet yine benim." resmen iki yuzluluk. arabayi alip binerken magdur olsaydin o zaman. |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X