Şimdi Ara

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
488
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Enerji Kimlik Belgesi; bir binanın veya kapalı mekânın enerjiye karşı duyarlılığını ve enerji tüketim sınıflarını gösterecek olan bilgilerdir. Ayrıca bu belgede CO2 zararlı gazının bina içindeki salınımı da gösterilmektedir. Enerji Kimlik Belgesinde A,B,C,D,E,F,G olarak 7 farklı sınıflandırma bulunmaktadır. En tasarruflu ve verimli sınıf A sınıfı olup En kötü verim ve performans G sınıfında gösterilmektedir. 2011 yılından sonra ülkemizde yapılan yeni binalar için asgari C sınıfı en alt enerji verimlilik sınıfı olarak göze çarpmıştır.

    2011 yılından sonra yapılan bir binada eğer Enerji Kimlik Belgesi C sınıfı altında ise sınıfının yükseltmek içi İnşaat, Mekanik ve Elektrik projelerinde bir dizi değişiklikler ve önlemler alınacaktır. Ancak eski binalarda bazı yıkık dökük binalar G sınıfına kadar düşmekte olup 2017 yılına kadar mühlet verilmiş ve herhangi bir uygulama söz konusu olmamıştır.

    Enerji Kimlik Belgesi 5627 sayılı kanunda belirtilmiş ve 2008 yılı itibari ile binalarda mutlak ele alınması gereken bir konu olmuştur. Enerji Kimlik Belgesi bazı binalarda değerlendirilmeye tabi tutulmamıştır. Örneğim 50 metre kare altında kalan tüm binalar, sanayi işletmeleri, üretim alanları, sera yapıla tarım alanları ve atölye gibi imalat yerleri bu kapsamda olmamakla birlikte depolar, silah depoları, ahırlar ve soğuk hava depoları bu kapsam dışındadır.

    Enerji Kimlik Belgesi, bir binadaki hava sızıntılarını, ısı geçiş noktalarını ve miktarlarını, ekipmanların iç kazançlarını, malzemelerin detaylarını, bina formlarını, bina konfor koşullarını, gün ışığı etkilerini, güneş kazançlarını ve bina tipolojilerini ayrı ayrı inceleyen ve her bir veriyi bir arada değerlendiren bilgilerin yer aldığı belgelerdir.
    Enerji Kimlik Belgesinde, binanın enerji verimliliği açısından yapılan mimari tasarımları, binanın ısı ve ses yalıtım detayları, mekanik tesisatlarına yalıtım detayları, hava sirkülasyonları ve sızdırmazlıkları, bina için gerekli ısıtma ve soğutma işlemleri, sıcak su hatları ve elektrik tesisatı ile aydınlatma detayları bir arada incelenecek ve ortaya çıkan değerler harflerle kategorilendirilecektir.

    Dikkat edilirse Enerji Kimlik Belgesi sınıfları beyaz eşyalarda da bulunmaktadır. Standartlara yakın ve sütünde olan A sınıfı ve B sınıfı Kimlik belgesi bir enerji verimliliğini, daha az maliyet ve daha çok katkıyı sembolize etmektedir. Bir binada yeterli yalıtım bulunmuyor ise, bu içerden dışarıya ve dışardan içeriye bir ısı akışını ve enerji değişkenliğini göstermekte olup bu binalar verimsiz binalardır. Bu açıdan Enerji Kimlik Belgesi düzenlenirken binaların yalıtımlarının yapılması önemlidir.

    Bir bina 2011 tarihinden sonra yapılmış e kullanım izni alması gerekiyorsa mutlaka Enerji Kimlik Belgesi sınıfında asgari C sınıfı verilerini karşılamış olması gerekecektir. C sınıfı Enerji Kimlik Belgesine sahip olmayan tüm yeni binalara kullanım ve imar izni verilmemekte olup oturum gerçekleşmeyecektir. Ancak gerekli iyileştirme çalışmaları ile C sınıfı yakalanabilmektedir.







  • http://www.bilgiturkey.com/enerji-kimlik-belgesi-ekb/

    Burda belirtildiğine göre eski binaları yeni bina olarak çıkarıp milleti dolandırıyorlar. Dikkatli olalım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.