Şimdi Ara

Empati Yeteneğini Geliştirmek Mümkünmü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.770
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu konuyu açarken Empati kitabından etkilendiğimi açıkca belirtebilirim. Empati yeteneğine inanıyorum ve doğuştan gelen bir yetenek olduğunu düşünüyorum. (Kitapta bu yeteneğin fazla abartıldığını düşünüyorum.)

Allah hepimizi üstünlük görmeksizin yaratmışsa eğer hepimizin gizli kalmış böyle bir yeteneği vardır o zaman. Bilim şu andaki haliyle bile beynimizin tüm fonksiyonlarını bilmemekte. Benim aklıma takılan konu bundan ibaret. Empati yeteneğimizi geliştirebilirmiyiz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hannibal -- 22 Mayıs 2009; 22:07:08 >

• Şu an okuduğunuz kitabın etkisinde kaldığınızı düşünüyorum. Sizin yerinizde olsaydım... Sanırım ben de aynı duyguları hissederdim. Kelimelerle ifade etmek gerekirse empatinin bir insanı nasıl da zenginleştirdiğini donanımlı hale getirdiğini belirtmek istiyorum.

Yüzümde bir tebessüm oluştu. Acaba sizin de oluşur muydu?

:)

Orjinalden alıntı: Ömer

Şu an okuduğunuz kitabın etkisinde kaldığınızı düşünüyorum. Sizin yerinizde olsaydım... Sanırım ben de aynı duyguları hissederdim. Kelimelerle ifade etmek gerekirse empatinin bir insanı nasıl da zenginleştirdiğini donanımlı hale getirdiğini belirtmek istiyorum.

Yüzümde bir tebessüm oluştu. Acaba sizin de oluşur muydu?

:)

Evet haklısınız kitaptaki kadar abartı olmasada her insanda az veya çok empati var. Kitapta Empatinin farklı anlamını açıklamışlarda olabilirler. Benim bildiğim empati, kendini karşındaki insanın yerine koyarak karar verme. Yanlışmı biliyorum?
  • Çok derinlemesine inilemeyeceği kanaatindeyim. Çünkü karşıdaki insanın ne hakkında nasıl tepki vereceğini bilemeyiz, bizim için çok önemli olan birşey onun için hiç bir anlam ifade etmeyebilir. Empati'yi okumadım, en kısa sürede okuyacağım.
    Türkçede cümleler büyük harfle başlar, nokta ile biter.Bi, diil, ii, gelio, gelcem, ole Türkçe değildir; Bir, değil, iyi, geliyor, geleceğim, öyle denir. Türkçede q, w, x harfleri yoktur dolayısıyla we denmez ve denir. Soru ekleri kelimeden ayrı yazılır: Oldumu denmez oldu mu? denir. Dahi anlamındaki de ayrı yazılır. Bende denmez ben de denir. Yani "de" ekini cümleden attığınızda anlam bozulmuyorsa o zaman ayrı yazmanız gerekir. Ayrıca mesajlarınızdaki vurgular da ifadelerinizle hayat bulur, parmağınızın bir tuşa basılı kalmasıyla değil. Seviyoooommmmm yaaaaaaaaaaa denilmez, gerçekten çok seviyorum denir. Klavyeniz İngilizce ayarlı değilse i, o, s, g, u, c harfleri ı, ö, ş, ğ, ü, ç yerine kullanılmaz. Türkçede -bilite diye bir ek yoktur, bu tarz yazımlar Türkçeyi yozlaştırmaktan başka bir şeye yaramaz.
  • Empatinin tecrübelerle geliştiğini düşünüyorum. Zamanla gelişen bir yetenek olmasına rağmen bazı insanlarda herşeye rağmen empati yeteneğinin kısıtlı olduğunu, çok küçük yaştaki çocuklarda ise bazen inanılmaz empati yeteneği olduğunu gözlemledim. Duygusal zeka'nın bir parçasıdır bence...
  • Bir insanı iyi anladığınızı sanabilirsiniz. Beni çok iyi anladığını söyleyenlerle karşılaştım, ben ise sadece onların penceresiyle konuşmayı anlamaya çalışıyordum.

Orjinalden alıntı: SonOfPatriot
    Bir insanı iyi anladığınızı sanabilirsiniz. Beni çok iyi anladığını söyleyenlerle karşılaştım, ben ise sadece onların penceresiyle konuşmayı anlamaya çalışıyordum.

Ben senin pencerenle konuşmayı bir türlü anlayamıyorum
    The World is Yours
  • quote:

Orjinalden alıntı: neverlate

quote:

Bir insanı iyi anladığınızı sanabilirsiniz. Beni çok iyi anladığını söyleyenlerle karşılaştım, ben ise sadece onların penceresiyle konuşmayı anlamaya çalışıyordum.

Anlaşılır olmaya çalıştığımda anladığınızı sanacaktınız ki şuan anlaşılır olmaya çalıştım

Empati bu yüzden kişinin görünen yüzünü çıkartabilir, birde insanın gösteremediği yüzü vardır.

Ali, Ayşenin işini doğru yaptığını sanıyor olmasına karşılık onu bu konuda desdekledi.

Fakat Ayşe doğrusunu toplumun paradigamsına göre belirlemeye çalışıyordu, onun doğru olana bakış açısı farklıydı.

• Kendinizi kaf dağının zirvesinde konumlandırmamışsanız gerisi gelir. O zirvenin hayali olduğunu anladığınız an diğerlerinin ne hissettiğini önemsemeye başlarsınız. Bu farkındalıktan sonrası empati duygusu, ancak yaşayarak gelişir. Bunun için özel bir çabaya ya da formüle de gerek kalmaz. Formüle edenler vardır elbette ama genellikle insanları birer av olarak gören ve gerçekte neler hissettiklerini hiçbir şekilde umursamayan, verimliliği/başarıyı hayatlarının merkezine koyanların formülleridir bunlar.
  • Bende empati ozelligi cok baskin sekilde mevcut , onceleri ne oldugunu tam adlandiramazdim, arastirdikca karsima empati kavrami cikti. Fakat bu ozellige sahip olmak demek herkesi anlamak demek, herkesi anlamak demek , herkesin pencerisinden bakabilmek, yasanmis acilari onlarin hissetikleri gibi hissedebilmek hic guzel degil, bazen kafam patliyacak gibi oluyor...... Bu sebeple ben kimseye sinirlenemiyorum, direk karsidakinin bakis acisi beynimde beliriyor, beyninizde surekli gereksiz bir mesguliyet.........

quote:

Felsefeekibi.com u takip et biraz

ya da felsefe üzerine biraz ilgilen gayet güzel biçimde anlarsın

sonof iyi konuşuyor ama bu konuda etuşu tek geçerim
    Türkçede cümleler büyük harfle başlar, nokta ile biter.Bi, diil, ii, gelio, gelcem, ole Türkçe değildir; Bir, değil, iyi, geliyor, geleceğim, öyle denir. Türkçede q, w, x harfleri yoktur dolayısıyla we denmez ve denir. Soru ekleri kelimeden ayrı yazılır: Oldumu denmez oldu mu? denir. Dahi anlamındaki de ayrı yazılır. Bende denmez ben de denir. Yani "de" ekini cümleden attığınızda anlam bozulmuyorsa o zaman ayrı yazmanız gerekir. Ayrıca mesajlarınızdaki vurgular da ifadelerinizle hayat bulur, parmağınızın bir tuşa basılı kalmasıyla değil. Seviyoooommmmm yaaaaaaaaaaa denilmez, gerçekten çok seviyorum denir. Klavyeniz İngilizce ayarlı değilse i, o, s, g, u, c harfleri ı, ö, ş, ğ, ü, ç yerine kullanılmaz. Türkçede -bilite diye bir ek yoktur, bu tarz yazımlar Türkçeyi yozlaştırmaktan başka bir şeye yaramaz.

• quote:

Orjinalden alıntı: döküntü
    quote:

Felsefeekibi.com u takip et biraz
    ya da felsefe üzerine biraz ilgilen gayet güzel biçimde anlarsın
    sonof iyi konuşuyor ama bu konuda etuşu tek geçerim

Tavisyen için sağol ama bunun felsefeyle bir alakası yok maalesef. Bu konuştuğumuz frekansların farklı olmasıyla alakalı. Ben bir konu tartışırken herşeyin beynimde açık bir şekilde yerine oturmasını yeğlerken, arkadaş bazı mesajların ucunun açık olmasını, herkesin kendi algısı dahilinde faydalanmasını tercih ediyor. Bu yazıları okurken daha çok bir "şiir" okuyormuşum gibi hissediyorum. Kendime göre anlamlar çıkarmama rağmen herkesin farklı algılamış olabilme ihtimali içime bir şüphe düşürüyor.

Oysa ki felsefede her şey açık ve nettir. Felsefe yapmak bilimsel bir makale yazmaktan farksızdır. Son of Patriot'un yazılarında ise tam tersi daha sanatsal bir hava var. Yine de forumdaki farklılıklar hoşumuza gidiyor. Belki biz de biraz empati yaparak birbirimizin ne dediğini anlamaya çalışırız bu sayede...

• quote:

Orjinalden alıntı: ßëệłžξЪцЪ

Bende empati ozelligi cok baskin sekilde mevcut , onceleri ne oldugunu tam adlandiramazdim, arastirdikca karsima empati kavrami cikti. Fakat bu ozellige sahip olmak demek herkesi anlamak demek, herkesi anlamak demek , herkesin pencerisinden bakabilmek, yasanmis acilari onlarin hissetikleri gibi hissedebilmek hic guzel degil, bazen kafam patliyacak gibi oluyor...... Bu sebeple ben kimseye sinirlenemiyorum, direk karsidakinin bakis acisi beynimde beliriyor, beyninizde surekli gereksiz bir mesguliyet.........

Evet işte bu noktada empatinin ne kadar gereksiz ve zararlı olduğunu görüyoruz.Aslında empati yapmayarak empati yeteniğimizi geliştirebiliriz demek istiyorum.Yani yapmamaya çalışarak.Çünkü yapmadığın oranda kendi varoluşunu yaşamaya başlarsın.Hatta empati yoktur demek istiyorum.Empati üzerine günlerce konuşabileceğim bir konu, fazlasıyla doluyum

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.