Şimdi Ara

Emekçi Support Rehberi ( %100 Tamamlandi )

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
316
Cevap
88
Favori
35.851
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
212 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  Emekçi Support Rehberi ( %100 Tamamlandi )


    IÇINDEKILER



    1-ÖNSÖZ

    2-DESTEK OYUNCUSUNUN BILMESI GEREKEN 100 MADDE ( Tamamlandi )

    3- TANITIM ( Tamamlandi )

    4-DETAYLI THRESH ÖZEL BÖLÜMÜ ( Tamamlandi )

    5-HER DESTEK SAMPIYONUNUN INCELENMESI ( Tamamlandi .... )

    6-DESTEK OYUNCUSU VE TOTEM ( Tamamlandi )

    7-SUPPORT OYUNCU EKIPMAN INCELEMESI ( Tamamlandi )

    8-SALDIRI GÜCÜ TASIYICISI DESTEK OYUNCUSU UYUMU ( Tamamlandi )

    9-DESTEK OYUNCUSUNUN TAKIM SAVASINDAKI YERI VE ÖNEMI ( Tamamlandi )

    10-SORU CEVAP BÖLÜMÜ ( Tamamlandi )


    ( Meta bilgi eksiklerimi tamamladiktan sonra bastan sona küçük bir güncelleme sunacagim)


    SON SÖZLER

    Öncelikle bu rehberi yazar iken bana destek olan ya da olmayan herkese tesekkürlerimi sunuyorum. Ve tabi ki bana bu rehberi hazirlama sevki saglayan kadim dostum threshe. Bu rehberi bu kadar detayli ve uzun bir emek sonucu hazirlama isine girdigimde kendimi issizlikle bile suçladigim oldu. Sonuçta sadece bir oyun benim yazdiklarim ya da önerilerimin insanliga ne faydasi olacak diye düsündüm. Ama zaman bana gösterdi ki akademik makale bile yazsam bundan asla 15000 kisinin haberi olamayacakti ve asla binlerce kisiye ne kadar ulvi bir amacim olsa bile ulasip kendimi ifade etme sansi bulamayacaktim. Bu rehber sayesinden yüzlerce degerli insani tanima firsatina ulastim. Kendimi degerli hissettiren yorumlar ve ayni sekilde verdigim emegin her çabasini silip atan övgülere mazhar oldum. Bunu hissedebilmek konu ne olursa olsun insanlara bir faydamin dokunabildigini görebilmek beni manevi anlamda tatmin noktasina ulastirdi. Hayatta emek verip de karsiligini alabildigim ve bana hep mutluluk olarak dönen ender seylerden biri oldu bu rehber. Belki abarttigim bilgi yanlislarimin oldugu bencillige kapildigim noktalar olmustur. Belki de istemeden de üzdügüm arkadaslar olmustur. Çok uzun sürede tamamlandi bu rehber araya askerligim ve bazi sikintilar dahil oldu. Beklettigim herkesten ve sorularina cevap veremedigim her arkadasima özür dilemeyi borç biliyorum . Bütün destek rolünü sevip gönül vermis yoldaslarima selam olsun. Sürçü lisan ettiysen kalp kirdiysam affola. Saglicakla kalin





    ( 1 )ÖNSÖZ






    Sözlerime baslamadan önce yakin zamanda kaybettigimiz Alistar'i saygi ve rahmetle aniyoruz. O bizim için caitlyn ultilerine kurban verdigimiz support dostlarimizdan biri olarak degil fedakarligin ve bagliligin sembolü olarak hafizalarimizin bir kösesinde her daim yer bulacaktir. Ne aci degil mi ugruna savastigin bir gaye için can vermek hemde ne için kimin için saldiri gücü oynayan Gangplank için. Eger destek rolü oynuyorsaniz ve bu yola çiktiysaniz karsilasacaginiz zorluklar karsisinda çok fazla seyi sorgulamadan dimdik durmasini bilmelisiniz. Üst ve orta koridordaki adamlar yalnizdir kendi seçimlerinin sonucunu yasar ektigini biçer hak ettigini alir . Ormanci kendi yalniz güzel ormaninda kurtlarla kuslarla huzurlu hayatina devam eder. Yaptigi her seçim bir vazgeçistir risk alir risk almaz yardima gider ya da gitmez kararlar ona aittir . Iste biz destek oyunculari olarak verdigimiz her kararda iki kisilik düsünmeliyiz. Bizim sorumluluklarimiz var yanimizda dayaniksiz kirilgan korunmaya muhtaç bir tasiyicimiz var. Ona farm yaptirmali altin kazandirmali ona güçlü esyalar aldirip kirilganligindan olusan zaaflarini baska bir sekilde dengelemesine destek olmaliyiz. Bir kere iyi bir destek olmanin yolu inanmaktan geçiyor asla yoldas diye ayni yola çiktiginiz dostunuzdan umudunuzu kesmeyin . Biz bir sorumlulukla oyuna basliyoruz yalniz degiliz fevri düsünemeyiz. Misyonumuz yememek yedirmek, giymemek giydirmek. Support oynamak fedakar insanlarin isidir basrol de asla bizler olmayiz canimizi disimize takip tasiyicimiz skor alsin diye elimizden ne gelirse yapariz Murat Kosava 2 de 2 diye bagirir, üst koridordaki renekton GJ Cait diye anirir . Spot isiklari asla bizim üstümüze patlamaz bizim yaptigimiz is de asla GJ olmaz. Hiç kimseden övgü beklemeyen yaptiklarinin göz ardi edilmesini takmayan , egolarinin degil fedakar yüreklerinin ekmegini yiyen support dostlarima selam olsun . Bizi Support rolüne en büyük çeken Nami nin yaptigi dalga, köpürtmesi . ANLAYAMAZSINIZ.

    ----------

    Bu kadar geyik yeter konumuza geçiyoruz . ( Tamamlanan %81 )
















    ( 2 )DESTEK OYUNCUSUNUN BILMESI GEREKEN 100 MADDE


    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    1-Support anlam olarak ne ifade ediyor öncelikle bunun bilincinde olun support destek demektir .
    Siz ne üst koridordaki renekton kadar hasari üstünüzde tutabilirsiniz ne de alt koridordaki vayne kadar hasar çikartabilirsiniz haddinizi bilerek oynayin . Siz tamamlayici rol desiniz bitirici degil, aklinizdan çikarmayin.


    2-Oyuna saçma sapan rünlerle girmeyin. Sadece ofansif rünlerle girmek ya da Orta koridor ya da adc için hazirlanmis rünlerle girmek oyunu çok büyük riske atabilir. Nasil sadece ap rünleriniz var iken beyler bende ad rün yok mid birakin diyorsaniz destek oyuncusunun da kendi mekanik rünleri vardir. Bunu hafife almayin .

    3-Rakibe göre sampiyon seçimi yapin counter sistemi supportlar içinde geçerlidir. Karsida Leona var Morgana aliyim demekle de yetinmeyin. Rakipteki adc yi ormanciyi daha dogrusu bütün takim kompozizyonlarini göz önüne alarak seçiminizi yapin.

    4-Bir sampiyonda kendinize çok güvenebilirsiniz koridorunuzda dominant olup skorlar çikarabileceginizi de düsünebilirsiniz fakat çok dik kafali olmayin. Karsi koridorunuzda Sivir ve Alistar oldugu halde baskin olacagim diye Thresh Blitzcrank Leona gibi asiri agresif supportlardan tam verim alamayabilirsiniz bu da sizi 1-0 yenik baslatir bunu hesaba katin .

    5-Bazi sampiyonlar az kullanilsa bile bazi takim kompozisyonlarin da ve takim savaslarinda en çok kullanilan destek sampiyonlarindan bile daha islevsel hale gelebilir . Rakipte Karthus varsa Soraka almayi düsünebilirsiniz ya da Fiddle Kennen gibi rakip sampiyonlara karsi Janna almayi düsünebilirsiniz. Bir önceki maddede söyledigim gibi rakip Sivir Alistar aldi Jungle etkisi olmadan o koridorda, en baskin dediginiz sampiyonlar bile islevselligini yitirecektir . Böyle durumlarda maçin sonlarini düsünün ona göre seçim yapin.

    6-Seçim ekraninda takiminizda ki adc ne oynayacak mutlaka sorun oyun stilinin de nasil oldugunu mutlaka ögrenmeye çalisin ona göre seçiminizi yapin.

    7-Rakip Caitlyn ve Lulu aldi sizin adc niz Vayne oynamak istiyor gidip de Thresh Leona Blitzcrank gibi asiri agresif support alacagim diye burnunuzun dikine gitmeyin. Agresif supportlar her zaman koridoru kazandirmaz Adc ya da sizin caniniz az iken agresif olamazsiniz agresif olamayan agresif bir supportla koridorda durmak bosa oksijen tüketmektir bunu unutmayin gidin bir Nami alin o koridorda tutunmaya çalisin.

    8-Koridoru kazanmak sadece skor almak degildir . Adc nize fazladan 13 minyon kazandirmis saniz o koridordan skor çikartmissiniz demektir bunu unutmayin.

    9-Rakibi adc niz farm yaparken kendi kulelerinin altina püskürte bilirseniz o koridordan hiçbir skor çikmasa bile alt koridor sizindir. Bir çok support oyuncusu farm yapmanin zorlugunu bilmez rakip yaninizda iken 10 minyondan 3 tane kaçiriyorsa tasiyiciniz , rakip etrafinda degilken sadece bir minyon kaçirir buna emin olun yaklasan Bes alti minyon dalgasinda bir skor aldirtmis kadar yarariniz dokunur. Support oynamak vasifsiz bir is degildir alt koridorunuzun reisi sizsiniz bir baba edasiyla adc nizi bütün tehlikelerden uzak tutmaya çalisin onun rahat olmasini saglayin.

    10-Alt koridorda takasa girecekseniz ilk hamleyi support olarak siz yapin. Takasa gireceginiz an rakip jungle in görüsünü mutlaka almis olun ya da en kötü ihtimalle bir tahmininiz olsun bir fikir sahibi olmadan asla riske girmeyin.

    11-Seviye olarak sizden önde olan ayni can seviyesinde rakibe karsi ormanciniz olmadan takasa girmeyin.

    12-Support minyona asla dokunmaz diye bir kural yok karsinizda ashe ve sona gibi iki kirilgan rakip var sizde support olarak agresif bir supportla oynuyorsunuz koridora geçtiginiz gibi son vurusu adc nize birakacak sekilde minyonlara vurun ilk önce 2. seviye olmaya çalisin bunu yaparken rakibin üstüne tiklayin zirh degerlerine can oranina bakin eger yeterince dayanikli olmadigini gördüyseniz 2. Seviyede direk takasa girin bütün yetenekleriniz isabet ederse en kötü ihtimalle siçrasini alirsiniz .

    13-Sürekli stream izleyin sadece Lcs ya da takim sampiyonalarini degil ünlü supportlarin bireysel maçlarini izleyin. Çünkü takim maçlarinda sadece alt koridoru göremezsiniz iyi bir support olmak için en önemli unsurlardan biri koridoru ne zaman ittireceginizi ne zaman donduracaginizi bilmenizdir. Bunu size adc niz hatirlatmadan yapabilecek tecrübede olun .

    14-Kule altiniza bir sürü minyon yigildi genelde öndeki minyonlar 2 kule hasari bir oto atakla arkadaki küçükler 1 kule hasari 1 bir oto atakla ölür .Ilk seviyelerde arkadaki büyücü minyonlara kule saldirisindan sonra adc nizin hasari yetmez . Eger siz yardimci olmazsaniz büyücü minyonlarin hepsi bosa gider .Adc niz öndeki minyonlarla ugrasirken sizde büyücü minyonlari adcnizin oto atakla alacagi konuma getirin . Ad hasariniz 50 nin altindaysa onlara bir kere basit atak yapin yok fazlaysa kule vurmadan öldürülecek hale kadar getirin . Eger thresh felan oynuyorsaniz E yeteneginizin pasifi ilk vurusta adc den bile fazla vurur oynadiginiz supportun mekaniklerine hakim olun .

    15-Koridorda savas baslatmak sizin inisiyatifiniz de fakat farm konusu da adc nin inisiyatifindedir. Koridor da baskin olmayi basardiniz rakip kule altinda beklemek zorunda size o anda koridoru pushlayip minyonlari rakip kuleye öldürtmek mantikli gelebilir böyle bir durumda adc niz hiçbir tepki vermiyor koridoru tamamen dondurdu bekleyip sadece son vurus yapiyor sakin onun kararinin disina çikmayin yaramaz çocuk edasiyla rakibe kosturmayin ya da farma dokunmayin . Bazen minyonu minyona öldürtmek daha yararlidir . Çünkü rakip hem farm kaybeder hem de minyon dalgasina yaklasamadigi için exp kaybedip seviye olarak geri düser. Yapilan her hamlenin ne sonuç doguracaginin bilinci içinde olun .Asla adc niz ile fikir ayriligina düsmeyin.

    16-Alt koridorda bir zafer kazandiniz . Ejderha alacaksiniz minyon dalgasina skill kullanabilirsiniz son vurusun kimin yaptigi önemli degil önceliginiz ejderhayi güvenli durumdayken alabilmek olsun . 2- 3 minyonun lafini kimse yapmaz size .

    17-Adc niz base atti sizde onunla birlikte base atin . FAKATt ;

    18-Baseden yeni geldiyseniz base atmak zorunda degilsiniz.

    19-Koridor sizin kulenize yakin caniniz full rakip base atmadi kalip kulenizi savunabilirsiniz. 6. seviyeye kadar rakip mid ya da jungle olmadan kule altinda güvenli olursunuz fakat minyon dalgasinin önüne çikmayin çünkü caniniz azalirsa adc niz gelince siz base atmak zorunda kalirsiniz bu da facia olur .

    20-Hem adc niz hem rakip bot lane ayni anda base attiysa sizde karsidaki supportun ne kadar birikmis parasi oldugunun tahmininde olun büyük bir fark olusturacak altini yoksa lanede kalabilirsiniz . Yok adam kesif tasi alip gelecekse asla o koridorda durmayin bir an önce sizde esyalarinizi almak için base gidin .

    21-Eger yukaridaki kosullardan biri geçerli ise koridorda kalabilirsiniz . Farmi ölesiye almaya çalismayin adc kaç saniye de gelecek bunu düsünün eger siz orada olmasaniz o koridorda kaç minyon bosa gidecekse o kadar minyon alin . Bunu yapabilecek kabiliyete ulastiginiz an çok iyi bir support oldunuz demektir.

    22-Adc nin kalbinin çalmanin en büyük yolu ona farm kazandirmaktir üzerinize bir kalkan atip 15- 20 minyonu kulenize yaklastirmadan hasar ala ala adc niz için önde tutuyorsaniz o adami 5 kisinin arasindan Thresh feneri atip 10 canla kurtarmaktan daha fazla sevindirirsiniz. Bunu yaparken de yari caninizi minyonlara birakmayin

    23-Ilk seviyelerde minyonlar fazlasiyla hasar verir rakibi dürtecekseniz ya kendi çalinizdan bunu yapin ya da dürttükten sonra hemen geri kaçin

    24- Oyuna girmeden Lol nexus ya da benzeri sitelerden rakip alt koridor oyuncularinin kda oranlarina ve seçtigi sampiyonla ne kadar maç yaptigina bakin az çok kafanizda bir fikir elde edin. Ben Türkiye serverinda oynarken botlaneden skor çikartmadigim ender maçlarda hep rakip bunu yapmisti 800 – 900 maç Thresh oynamis birine karsi güvende pozizyonlarda kalip riske girmeden sadece farm yapip koridorda durmayi basarmislardi bu size büyük faydalar saglayacaktir. 12 – 4 – 8 ortalamayla oynayan bir rakip adc ye karsi siradan bir oyunla dominant olamayacaginizi bilin ona saygi duyarak oynayin.


    25-Kendi adc nizi tanimiyorsaniz lol nexus dan onunda kda oranlarina bakin. En az 10 maç olmak kaydiyla aldigi kil sayisi ölümünün üç katiysa o adam çok saglam adc dir . iki katiysa iyi bir adc esit ya da ona yakinsa berbattir . 3 kosul içinde a- b- c planlariniz olsun .

    26-Yari cani gitmis bir support isportaci görmüs zabita gibi üstünüze kosuyorsa rakip ormanci gank atmaya gelmistir iste, dangalaklik yapmayin Sener sen gibi kule altiniza kosun.

    27-Rakip ormanci gank atmaya geldi kulenizden uzaktasiniz ormanci ile mesafeniz çok az hiç düsünmeden siçranizi atin bütün ormancilarin mesafe kapatma slow ve cc etkileri var bir skill yerseniz artik çok geç olabilir riske girmeyin .

    28-Ormanciniz gang atmaya geldi sizde isportaci görmüs zabita gibi üstüne kosturmayin karsida blitz thresh leona varsa caniniz çok az degilse ve ani hasarla ölmeyeceginize inaniyorsaniz size hamle yapmasi için bir seyler yapin. Bunu da çok belli etmeyin kazik gibi dikilmeyin salaga yatin .

    29-Yeni metayla birlikte supportlar ilk esya olarak genelde doran kalkani aliyor ve totem almaya para yetmiyor oyun basi ziynetinizi hemen kullanmaktan çekinmeyin koridordaki karsi rakibin çalisina atin nehire falan atmayin Zaten 5. dakikaya kadar %99 gang yemezsiniz . Ziynetinizi 2. defa da stratejik bir noktaya koyun ve en verimli zamanda koyun . Dakika 5 Jungle topta gang atmayi gitmis gidip de o an nehire atmayin . Sizin koridorunuza gelme zamanini onu topta gördügünüzde ne kadar cani oldugunu kirmizi ve mavi sürelerinin zamaninin gelip gelmediginin hepsinin hesabini yapin . Bu kosullardan sonrada en mantikli yere atin kule altiniza çekildiyseniz kendi üçlü çaliniza ya da kendi koridor çaliniza . Yok ittirmisseniz Nehire ya da kendi üçlü çaliniza atmaya gayret edin .


    30-Karsida Fiddle var ve koridoru ittirdiniz Fiddle %90 kendi kulesinin yanindaki 3 lü çalidan ulti atacak bu numarayi artik yemeyin mutlaka orada bir totem olsun .

    31-Botlane de Twitch var kefen paraniz gibi bir tane pembe toteminizi sadece o önemli an gelene kadar saklayin .


    32-Rakipte Ranger var Takim savasi esnasindasiniz pembe totem bulundurun diyecegim ama bulundurmayacaksiniz dakika zaten en az 20 felandir kirmizi ziynetinizi de 2. seviye yapmissinizdir bu zamana kadar hiç bir sey yokken rakipten biri üstünüze kosturmaya basladi bir hareketlenme oldu vladamir ultisi atar gibi takiminizin önüne atin
    arayici mercegi renger Diyarbakir karpuzu gibi önünüze çikacaktir iste o an adc nizin hayatini kurtardiniz

    33-Diger mevkilerde basladigin bir esyayi bitirmek önceligi buna vermek mantikli olandir ama support için bu geçerli degil. Koridor safhasinda 1000 altin biriktirniz ve base attiniz. Gidipde direk gezgin çizmesi almayin . Yada tek bir yakut kesif tasiyla dönemeyin her seyden bir az biraz çikmaya çalisin . Bir çizme bir yakut kristal ya da bir çizme bir kesif tasi alin ya da yeni gelen support itemlerinin ilk parçalarini alin her seyden biraz biraz olsun .

    34- Yadigar kalkan , eski para gibi saniye basina para veren itemleri ilk 15 dakika içinde çikmazsaniz o saatten sonra bir daha çikmayin pasiflerini çöpe atmis olursunuz .

    35-Support oynamaya kararliysaniz oyuna ne olursa olsun solo girmemeye çalisin mutlaka güvendiginiz bir adc ile maça girmeye gayret gösterin . Rakip alt koridorla kalite farki olarak geride bile olsaniz yaninda oldugunuz insani tanimak size koridoru kazandirabilir ,sesli iletisim içinde olmaniza gerek de yok 10 defa yaninda oynadiginiz kisinin aldigi nefesten verecegi tepkiyi az çok çözersiniz.

    36-Support oynamaya hevesli degilseniz utanmayin seçim ekraninda delikanlica söyleyin support oynamak istemiyorum bana support birakmayin diye belirtin . Eger bunu takiminizda baskasi dile getirdiyse support oynamayi seven biriyseniz o adama hiçbir sekilde destek rolünü birakmayin yoksa destek degil köstek olur en kötü ihtimal seçim ekranindan çikin o maçi %90 kaybederseniz.

    37-Mobafire dan build bakip oyuna girmeyin her oyun kendi içinde farklidir olaylara ve sartlara göre konum alin . Namiye W fullemisler diye sizde fullemeyin koridorda rahatsaniz e fulleyin agresif olun her sarta her kosula uyum saglayin.

    38-Support itemi almanin suyunu çikartmayin
    ------ Yakut Kesif Tasi – Mikeal Kazani – DemirSolarinin Brosu –Ikiz Gölge– Gezgin Çizmesi –Ulularin Tilsimi ----

    Böyle bir buildle ben tam bir supportun takimima ne kadar yararli sey varsa aldim diye düsünmeyin

    (Bir) ; ani bir anda focus yerseniz bu kadar islevsel esyayi kullanacak kadar vaktiniz olmaz
    (Iki) ; 5 tane aktif pasifi olan böyle bir build i faker bile hakkiyla kullanamaz . Aktifi olan esya sayiniz en fazla 3 ü geçmesin .

    39-Kimsenin aldiginiz esyalariniza laf etmesine izin vermeyin Supportun tek bir yapmasi gereken ana itemi vardir oda yakut kesif tasidir. Bunu alin yanina da Mikeal ya da Ulularin Tilsimi ya da o yeni çikan itemlerden birini tercih edebilirsiniz bence bu bile zorunlu degil . ( Takiminizin mobilligi düsük savasa giris çikis mekanizmasi çok dar ise ulularin tilsimi zorunlu ) Bir de çizme alacaksiniz duruma göre geriye kalan 4 iteme kimse karisamaz .Fakat gidipte Rabodon – Zhonya – Ölüm atesi pençesi – Lich Bogan almakta abi ben aslinda mid oynamak istiyorum ama cesaretim yok ya da bana birakmadilar bende kendimi böyle tatmin ediyorum demektir. Insana support kimligini kaybettirir bundan uzak durun .

    40-Her supportun kendine özel bir tane agresif itemi olabilir oyun çok uzarsa bunu yapin elestirilmekten korkmayin . Thresh e gidin 3lü kuvvet alin mahvolmus kralin kilicini çikin hatta hextech bile olabilir . Amssdasdajkhsk Threshe Üçlü kuvvet ne ulan diyenin lafina aldiris etmeyin . Gidin Luluya lanetli kadeh çikin lich bogan çikin ama bunlari 2. 3. Item olarak degil oyun 45 dakikayi geçerse paranizda varsa son item olarak çikin .

    41-Yeterli görüsünüz yoksa ve rakibiniz yakinlarda bir yerlerde oldugunu hissediyorsaniz pembe totem görseniz bile kirmaya çalismayin . Pembe totem kirmak çekirdek çitlemek gibi bir kere vurursaniz öleceginizi bilseniz bile o wardi kirmaya çalisirsiniz.

    42-Arayici Mercek ( Kirmizi Ziynet ) ikinci asamaya getirdiginizde bir stratejik çaliya atin ve yakindaki baska bir çaliya kosun birakin oradaki wardi arkadaslariniz kessin otuz goldun hesabini yapmayin sizde 7-8 saniyelik oracle etkisiyle baska çalilari kontrol edin.

    43-Arkadasini kurtarmak için atilmis Thresh fenerinin üstüne pembe totem atin .Eger pembe toteminiz yoksa Thresh arkadasini kurtarmak için fener attgii an eger o skoru almak takimniz için çok önemliyse thresh fenerinin üstünde siçra ile atlayin .

    44-Kill almaktan çekinmeyin rakiple takasa girdiniz eger siz tasiyiciniz skor alsin diye rakibi kaçirirsaniz ya karsilikli skorlar alinmasina sebep olduysaniz bu bütün oyunuzu olumsuz etkiyelecektir. %100 skor garanti degilse vurabildiginiz kadar vurun .Rakibin siçrasi yoksa son vurusa yakin birakin .

    45-Orman yaratiklarinin çikis sürelerini tutmak sizin vazifeniz degil tutabiliyorsaniz tutun fakat rakiplerinizin bariyer ve siçra sürelerini bilmek sizin vazifeniz önceliginiz hep bu olsun.

    46-Orta koridordan deli gibi rakip kayboldu sinyalleri geliyor direk geri çekilin mid oyunculari %80 bota gang gelir tehlikede olan sizsiniz..

    47-Alt koridor gözden kaybolursa direk rakip kayip diye pingleyin . Fakat rakibinizin item almaya gittiginden eminseniz sadece bir kere pingleyin milleti galeyana getirip alacagi skordan vazgeçmesine sebep olmayin .


    48-Ortada hiçbir sey yokken rakip koridordan uzaklasiyorsa ejderhaya gidiyorlardir bu numarayi yemeyin . Support bile nehire dogru gidip 5 saniye içinde dönmediyse ejderhanin etrafina takiminizi toplamaya çalisin

    49-30. dakikadan sonra hiçbir çaliya görüs olmadan kafa atmayin Thresh oynuyorsaniz fener atin nami iseniz q atin lulu isenz q atin yapacak hiçbir seyiniz yoksa ve haritada rakipten en az 2 kisi görünmüyorsa o çaliya girmeyin .

    50-Siz alt koridorda deli gibi savastiniz kulenizi savundunuz ve koridoru kaybetmediniz ama top ve mid feedledi bütün dis kuleler yikildi oyun mid game haline geldi toptaki middeki adamlar baronn ward drake ward diye aniriyor kulak asmayin. Asla yalniz baron wardlamaya gitmeyin . Bir kisi yaniniza alin ancak öyle gidin ve bunu yapmak için bile en az rakipten 3 kisinin nerede oldugunu görüdükten sonra yapin .

    51-Oynadiginiz oyun bile olsa sayginiz olsun bütün oyun boyunca hayatta kalmak tasiyiciniz i hayatta tutmak için kosturup durdunuz oyun sonunda gidip adamlarin çesmesinde pisi pisine ölmeyin .

    52-Kendinize belirli bir kda orani belirleyin ben 2—3---15 ortalamayla oynayacagim diye kendinizi sartlayin ölüm oranlarinizin çok sayida azaldigini göreceksiniz. Oyunculari da degerlendirirken liglerine degil oynadiklari sampiyonla yaptiklari skor ortalamasina göre degerlendirin sizin içinde önemli kistas bu olsun .

    53-Adc rolüne yatkin degilseniz bile bütün adclerin skil cd lerini tahminen aklinizda bulundurun sirf bunun için bile botlarla oyun açip test edin . Önce kendinizi taniyin sonra rakibi taniyin olay bundan ibaret.

    54-En az bir supportu diamond asamasinda oynayin . Ortalama 200 defa oynadiginiz bir sampiyonu biraz yeteneginiz varsa diamond asamasinda oynayabilirsiniz . Güvendiginiz ve çok iyi oynadiginiz en az üç tanede farkli support olsun .


    55-Bekleneni degil beklenmeyeni yapin her zaman Thresh Blitz gibi sampiyonlarla oynuyorsaniz q skilinizi rakibin kosu yoluna degil gerisine atin oltaniza bir baligin atladigini göreceksiniz .. Bronze asamasinda oynuyorsaniz kosu yoluna atin ama belli bir noktada artik yeteneklerin konustugu bir ortama geldiginizde rakibinizin ne düsündügünü bilecek noktada olun .

    56-Asla bir hatayi oyun içinde 2 kez yapmayin Ninja baskin yedin öldün olabilir adamlarin çalisinda totemin yoktu ama o saatten sonra o çalida totemin mutlaka olmali . Ward atmaya giderken sikistin olabilir ama bir daha asla sikisma bir oyunda ayni hatayi 2. Kez yaparsaniz o oyunu %90 kaybedersiniz..


    57-Kendinizi duruma göre ayarlayin bazen bütün oyun boyunca adc nizle yapisik ikiz gibi gezmeniz gerekirken baska bir oyun kasamamis adc nizi totemlerle güven altina alip onun fazladan exp kazanmasina olanak saglamak zorunda kalabilirsiniz kendinizi belirli bir sinira sokmayin .

    58-Kendinize mutlaka esya seti olusturun ve olabildigince hizli baseden çikin .

    59-Mor takimda basliyorsaniz Thresh Blitz gibi bir supportla girdiyseniz oyuna çikabildiginiz kadar hizli çikin baseden 16 -17 saniye arasi base duvarlarindan disariya çikmis olursaniz dragonun yanindaki 3 lü çaliya pusun ve takim arkadaslarinizi buraya getirmek için elinizden geleni yapin oraya genelde adc tek basina gider ve Challenger Diamond felan degilse o çaliya kafa atar 2 kisiyseniz siçrasini alirsiniz 3 kisiyseniz %90 ölür . Bu sekilde en az 200 defa ilk kani kazandirdim takimima bir umut bunu hep deneyin . Sonuçta sifir risk invade denemesi rakip takim daginik durdugu için yardima gelemezler.

    60-Mid kuleniz alindiysa karsidaki mid oyuncusu sizin için 2. Jungle dir. Bu konumda kule altinda bile güvende degilsiniz mutlaka 3 lü çalinizda ve ejdarhanin tam önünde toteminiz olsun

    61- Oyunu giris gelisme sonuç olarak degerlendirirsek oyunun koridor asamasi giris asamasidir. Koridoru kazanmaniz ya da kaybetmeniz size mutlak bir galibiyet ya da maglubiyet getirmez asla kazandim ya da kaybettim havasina bu asamada girmeyin.

    62- Koridor asamasinda kazanilmis bir zafer size büyük bir avantaj saglar. Fakat karsi takim içinde krizi firsata çevirme olanagi saglar. 7-0-0 koridordan çikmis saldiri gücü tasiyiciniz ve hiç ölmemis sizler için yapilmasi gereken ilk sey artik ölmemek için oynamaktir. 5 minyon kadar para edecek adamlari kesmek için karsi takima buraya kadar verdirtmeyin. Daha kontrollü oyuna geçin.

    63- Rakip kulesini aldiginiz zaman yapilabilecek 3 sey vardir. Birincisi ejder kesmek, ikincisi oyunu orta koridora yikmak, üçüncüsü koridoru dondurup geri kalmis rakibin üstünüze gelmesini saglayarak onlari risk almaya itmek. Dogru karari verdiginize emin olun.

    64- Takim savaslarinda nerede olmaniz gerektigini iyi kestirin. Saldiri gücü tasiyicinizin üstün bir kaçma mekanizmasi yoksa mutlaka onun yaninda olun. Onun kendi basinin çaresine bakacagina inaniyorsaniz rakip tasiyiciyi yakalamaya çalisin.

    65- Haritada stratejik noktalari totemlemeyi eksik etmeyin. Bu rakibin potansiyeline göre esneklik gösterir. Eger karsida fiddle gibi bir sampiyon varsa orman kamplarinin içine totem atin. Attiginiz her totem bir düsüncenin ürünü olsun. Totem atmak için totem atmayin.

    66- Pembe toteminiz adc niz ya da kazanacaginiz oyun kadar önemli bir unsur degil. Ölümüne onu korumaya çalismayin

    67- Biri size flame yaptigi anda onu chatte engelleyin. Oyundan ne kadar koparsaniz, hata ihtimaliniz o kadar artar.

    68- Koridorda üstünlük sagladiniz ve agresif oynamaya devam ediyorsunuz. Sizin ormancinizin düsüncesi bu koridoru kazandik diger koridorlarla ilgilenmeliyim olur. Rakip ormanciya ise sürekli yardim pingleri gider. Bir anda koridorunuz 3 vs 2 ye dönebilir. Bu saatten sonra çok daha detayli düsünmek ve çok daha fazla görüse sahip olmaniz gerekir.

    69- Yadigar kalkan ile oyuna basladiysaniz adc nize mutlaka ilk iki minyonu birak diye tembihleyin. Ne kadar erken pasifi devreye sokarsaniz o kadar yarariniza olacaktir. Ama ne yapip edip o istediginiz 2 minyonu kaçirmamaya çalisin. Menzilli bir support kullaniyorsaniz o minyonu almaniz çok zorlasacaktir. Zaten Thresh disinda menzilli hiçbir sampiyona bu item alinmiyor. Threshe aldiysaniz ad rünlemi girdiniz bu çok önemli eger 48 taban ad ile girdiyseniz o minyonlari almak gerçekten çok zor. Çünkü bu itemin pasifi menzilli sampiyonlara göre degil çok iyi konstante olup minyonlara son vurus yapin. Kaçirilsaniz hem adc nin güveninin kaybeder hem de kötü bir baslangiç yaparsiniz.

    70- 3 tane ana support baslangiç itemi var. Aslinda bu 3 ana item oyun basladigi anda sizin de oyunda ki oynayis tarzinizi belirler size uygun olan itemi almaya çalisin.

    71- Eski Para: Riski sevmiyorsaniz ve koridorda uslu uslu altin kazanmak istiyorsaniz bu itemi alin. Bu itemi aldiysaniz rün sayfanizda 10 saniyede 1 gold rünü kullanarak risk almadan gelismenize fazlasiyla imkan saglayacaktir. Can ya da yetenek gücü vermedigi için size direk katkisi çok kisitlidir. Ulularin tilsimina kadar getirinceye kadar çok az efektiftir. Tavsiye ettigim sampiyonlar 1- Blitzcrank 2- Janna 3- Soraka 4- Sona 5- Nami ----- Eger kaçis mekanigi sifir denilebilecek bir takima sahipseniz zorunlu item.

    72- Büyü Hirsizlarinin Marifeti : Karma ya da Morgana gibi ap skill damageleri yüksek sampiyonlar için biçilmis kaftan. Saniye basina gold vermesiyle size güzel bir avantaj saglar. Fakat asil avantaji rakibi dürtebildikçe elde edersiniz. Ve dürtme konusunda iyiyseniz sunu söyleyim en fazla altin gelirini elde etmenizi saglayacak support esyasi budur. Sürekli rakibi dürtün bunaltin güvenli bir sekilde küçük riskler almaya çalisin. Bu esyanin eksi yönü de son asamaya geldiginde aktifi skil shot olmasi. Bu skilli tutturmanizin garantisi yok ve diger iki iteme göre daha az efektif. Tavsiye ettigim sampiyonlar. 1- Karma 2- Morgana 3- Lulu 4- Annie 5- Zyra

    73- Yadigar Kalkan : Baslangiç olarak en efektif item. Verdigi 75 can gerçekten koridor asamasinda çok faydali. Ve kestiginiz minyon basina adc ve sizin caninizi yenilemeside çok güzel bir özellik. 2. Ve 3. asamalarina geldiginde de faydasi devam ediyor. Tam bir denge itemi. Bu itemle basladiginizda oyun sonu kendinizi 70-80 hatta 100 minyon kesmis olarak bulabiliyorsunuz. Bu esyanin eksi yönü ise takim arkadaslarinizin bu iteme sahip oldugunuzun farkindaligini kavrayamamasi. Itemin pasifi üstünüzdeyken son vuruslari size birakma düsüncesini gösterebilen kisi sayisi çok az. Hele bir de adc nizle duo degilseniz bu itemi almayin. Birbirinize düsman kesilirsiniz. Tavsiye ettigim sampiyonlar. 1- Braum 2- Leona 3- Taric 4- Alistar 5- Thresh

    74- Item alma konusunda düsünerek hareket edin Yadigar kalkanla basladiniz bir sonraki base dönüsünüzde 975 altininiz var. Sürekli baskin yiyorsaniz Kesif tasi + can potu pembe totem falan alin her sey yolunda gidiyorsa Targon – Yakut Kristal + ward alin. Bir daha döndünüz her sey yolunda gitmeye devam ediyorsa direk Dagin suretini bitirin 2 vs 2 savasta büyük ihtimal size fighti kazandirir. Aldiginiz her itemi girdiginiz fightlari size kazandirma yüzdesi vardir. Dogru seçimleri yaptiysaniz kazanilmayacak bir savasi bile kazanabilirsiniz.

    75- Koridor asamasinda her sey çok yolunda gitti. 2-0-7 falansiniz kusursuz bir performansiniz var ya tanklasirsiniz ya da daha fazla hasar çikartabilirsiniz bu asamada vereceginiz karar önemli. Thresh mi oynuyorsun kesif tasin bittiyse git agirkan al kimse size bir sey diyemez. Yada aktifiyle is yapabilecegin bir bilgewater al bu riskleri almaktan korkmayin.

    76- Üst koridorunda isinlanma var ise totemini onlarin kulesine en yakin çimene at üst koridor oyuncusunun o toteme isinlanmasini sagla. Ve fight baslatmadan ping ver o üst koridor oyuncusunun fark etmesini sagla .

    77- Baron ya da drake savaslarinda her zaman çepherin içine gömülmek iyi degildir. Rakip jungle yasiyorsa biraz disarda dur ve o jungle i oraya sokmamak için ölmek disinda elinden ne geliyorsa yap. Içeri de isende bir jinx ultisini tanklayacak ya da gelecek skilleri üzerine alabilecek mesafe ve konumlarda ol. Ejder ve baronu bir adc edasiyla korumaya çalis senin hasarinin belki onlari öldürmekte fazla bir faydasi olmayacak ama korumakta çok büyük bir önem tasiyabilirsin.

    78- Oyunun mekaniklerini kavramak için lcs ve uluslararasi maçlari takip edin. Ne zaman ittirilmeli baron ne zaman yapilmali. Bir kule alindiktan sonra nereye odaklanmali bir inb açikken ne taraftan istilaya devam edilmeli bunun bilincinde olun. Koridor asamasi içinse begendiginiz oyuncularin streamlarini takip edin.

    79- Oyundan asla umudunuzu kesmeyin. Herkes oyun kaybedildigi sur diye bagirirken siz evet’e ilk basan olmayin. Support rolü zaten emek isteyen fedakarlik gerektiren bir rol. En fazla sizin inançli en fazla sizin gayret göstermeye meyilli kisi olmaniz gerekir. En kötü ihtimal fazladan ip kazanirsiniz. Bosa geçen zaman olarak düsünmeyin. Yanlislarinizi idrak edin. Bitmis bir oyunun sonunda bile yapabileceginiz bir epik hareket size bir sonraki maçi kazandirir.

    80- Maksimum 3 toteminizi attiktan sonra haritada sizden baska totem atmis kimse yoksa bunu belirtin. Flame yapmadan onlarin yardimi olmadan yeterli görüsün asla saglanamayacagini belirtin.

    81- Aslaaaa flame yapmayin. Küfür edilipte fakeri dönüsen birini 2 senedir hiçbir zaman görmedim. Canin küfür mü etmek istiyor oyun sonu ne istiyorsan onu yap. Ama oyun içinde flame yapma.

    82- Koridor asamasinda rakip supportun üzerine tikla sahip olduklarina sürekli göz gezdir sizin ana rakibiniz o çünkü.

    83- Ilk 5 dakika dan sonra rakip supportun ve adc nin yeteneginin sinirini artik kestirebilme tecrübesinde olun

    84- Maininiz support dahi olsa bos bir vaktinizi haftalik bedava olan sampiyonlari oynayarak geçirin. Bunu isler kötü giderken kafa dagitmak ve her sampiyonu birazda olsa tanimak için yapin.

    85- Sürekli oynadiginiz bir adc arkadasiniz varsa onla rolleri degistirerek normal oyun oynayin. Bu sizin birbirinizi daha iyi anlamanizi ve hatalarinizi daha iyi kesfetmenizi saglayacaktir.

    86- Sürekli kaybetmeye basladiysaniz devam etmeyin bir dizi açin film açin kafa dagitin içinde oldugunuz psikolojiyle her seyin kötü gitmesine neden olmayin.

    87- Yeni bir skin aldiysaniz bunu hemen rankedda kullanmayin önce bir alisma süreci geçirin.

    88- Bir support karakterinde birden fazla skine sahipseniz totem yapin ve genelde kazandiginiz skinle oynamaya çalisin. Bu size psikolojik güven verir.

    89- Kda hesaplama sitelerinde sürekli kendinizi takip edin ve en iyi kda ya sahip olmak için çabalayin.

    90- Bunu söylemeyi hiç sevmiyorum ama ne yazik ki metaya uygun supportlar seçin ve daha önce hiç oynamadiginiz bir support çok öne çiktiysa onu ögrenmeye çalisin.

    91- Pick ekraninda kendinizi zayif hissedeceginiz seçimler yapmayin karsi support gözünüzü korkutacak seviyede olmasin.

    92- Lux , Nidale , Jarvan, Lee, Veigar, gibi uçuk kaçik seçimlerde bulunmaktan kaçinin tecrübeli bir support oyuncusu bunlari koridorda yasatmaz. Ve en kötüsü siz bu karakterlerle oynarken asla support psikolojisine giremezsiniz.

    93- Üst koridorda ya da mid de ilk kan falan döküldüyse görmeseniz bile wp gj falan yazin bu arkadaslarinizin gururunu oksayacaktir.

    94- Siz asagi koridorda çok iyi gidiyorsunuz fakat yukari koridor ya da orta koridor feedliyor. Sakin flame yapmayin moral bozmayin sizin çok iyi durumda oldugunuzu ve biraz güvenli bir sekilde hareket ederse oyunu tasima potansiyeliniz oldugunu belirtin.

    95- Asiri ezdiginiz bir koridora ormanciniz sürekli bana da buradan ekmek çikar mantigiyla geliyorsa kibar bir dille diger koridorlarin yardima ihtiyaci oldugunu söyleyin.

    96- Koridorunuzda çok büyük bir üstünlük kurdunuz ve artik rakip jungle , isinlanmaya sahip rakip üst koridor oyuncusu mid falan alayi size dadandiysa 2 vs 5 diye flame yapmaya baslamayin. Bosta kalan kulelerden 2 sini takim arkadaslariniza aldirmaya çalistirin. Ve sizin koridordan en azindan biriniz yasamaya çalisin.

    97- Koridorda gang yediyseniz ve ölmeniz kesinlestiyse farkli bir yöne kaçarak en azindan birinizin yasayabilmesi için yeterli zamani kazanmaya çalisin.

    98- Adc focus yediyse ve ne yaparsaniz yapin onu kurtaramayacaksaniz onu satmaktan çekinmeyin.

    99- Jungle larinza iyi davranin ilk orman yaratigina yardim ettiginiz anda ilk tesekkürü size eden takim arkadasiniz odur. Onun yeri sizin için hep farkli olsun ve o üslubu bozmayin.

    100- Thresh oynuyorsaniz su lanet olasi Morganayi banlatmak için elinizden gelen her seyi yapin. Süpermen için kripton neyse Thresh içinde Morgana o .




    ( 3 )TANITIM



    Merhaba arkadaslar adim Onur "Deâth Sentence" Turan. Ankara'da yasiyorum 26 yasindayim iki üniversite mezunuyum. Oyuna sezon 3'de Türkiye serverin da basladim. Sezon üçü Türkiye serverinda Platin 1 olarak bitirdim. Su anda West Serverinda oynuyorum 2 ay önce sifirdan oyuna yeniden basladim. 1 aylik süreç içinde Bronze 1 den Plat 5 e yükseldim. Çok iyi oynadigim tek bir sampiyon var oda Thresh. Diger sampiyonlarla oynadigim oyunlarin hakkini Thresh bazinda veremedigim için baska bir sampiyon yazmayacagim.

    Neden destek oyuncusu olarak oynamak ve neden Thresh . Bu sorulara da açiklik getirmek gerekir. Öncelikle Türk sunucusunda bu oyuna basladim. Ve oyuna ilk basladigim anda yeni çikan sampiyon Threshti. Herkesin oyuna basladiginda almak için heves duydugu bir sampiyon olur. Benim sampiyonum Threshdi. Ama hemen almak kismet olmadi. Bir çok kisi gibi oyuna orta koridor oynayarak basladim en çok oynadigim karakterde akali idi. 16 karakter yapip hemen duo olmadan ranked girdim. Bu tecrübesizlik beni bronze 4 e düsürdü ve bir batakligin içine sürüklenmis olduk. Akali ile mid oynamak istiyordum ama mid bendecileri biliyorsunuz bu beni sorun yasamadan oynayacagim baska bir role yönelti bu da destek rolüydü.

    Düsük ip ye sahip 16 karakterimle çikmaza düsmüstüm ve yaklasik 6500 ip ye sahiptim alacagim karakterle yoluma devam edecektim ve bir his beni Thresh e yöneltti gerçekten onu alabilmek benim için çok önemliydi. Threshle q atip bidaha q ya basamayacak kadar tecrübesizdim ve onu tanimaya çalisiyordum . Threshle q attigin rakibinin boynunu koyun gibi sana yöneltmesi 3 4 kisi tarafindan sikistirilmis adc ni bir fenerle kurtarabilmek kadar hiç bir karakterden zevk almamistim . Aylarca Threshin fenerinin ne ise yaradigini bilmeyen bronze adc lerle oynadim ve aylarca her oyun öncesi bunu onlara ikaz etmek zorunda kaldim .

    Thresh oynamak zordur sabir ister . Bir soraka bir taric bir sona kadar basit skill setine sahip degildir . Blitz kadar q tutturmaya dayali bir karakterde degildir . Thresh hem savunmadir hem hücumdur. Tamamen oynayanin elinde sekillenir . Support olarak Threshi seçmemin en büyük sebebi de budur . Oyunun gidisatina göre onlarca strateji gelistirebilirsiniz . Bir team fight sirasinda isterse saldiri gücü tasiyicisina yoldas olur isterse karsi adc ye cellat. Ve Threshle serüvenimde böyle baslamis oldu. Sezon 3 de Threshle toplam 970 ranked maç oynadim. Sezon 3 de toplamda oynadigim Thresh oyunu da 2000 den fazladir. Çok uzun bir süre dünyada en fazla Thresh oynayan oyuncuydum sonra oyundan kopmak zorunda kaldigim için 2.lige düstüm sanirim ve sezon 3 bitti. Ve benimde Türkiye serverin da misyonum tamamlandi.





    Sezon 4

    Sezon 4 de ranked serüvenim yaklasik 1 aydir devam ediyor. Sezon 4 e de her zamanki gibi duo girmeden bronz basladim. Bu durum birazda hosuma gidiyor. Her asamanin tozunu yutmak güzel ve tecrübe edinilmesi gereken bir nokta. En saglikli gelisim bu sekilde saglaniyor. West serverinin da hemen hemen her asamanin potansiyelini kavramis oldum.














    Eksi (-) Yönlerim

    1- Support rolü disinda hiç bir rolde gold seviyesinin üstünde oynayamam
    2- Support rolleri disinda hakim oldugum sampiyon sayisi çok az
    3- Oyundan kolay kopabiliyorum
    4- Asiri derecede agresifim bu iletisim içinde olmadigim birinin yaninda büyük sikinti çikartiyor.
    5- Risk yönetimim çok iyi degil
    6- Thresh disinda hiç bir supportu Thresh kadar üstün bir noktada halen oynayamiyorum.
    7- Asla Plat seviyesinden daha yukarida bir support oyuncusu degilim
    8- Adc koruma odakli degil adc yi kastirma odakli oynarim.
    9. Koridorda sadece farm yapacagim diyen adc yaninda asla oynayamam. ( Bkz: Vayne )
    10. Halen ölüm sayimi belirgin derecede düsüremedim. Biraz defans odakli oynasam çok rahat ölüm sayisini 3 ölüm altina düsürebilirim ama yapmiyorum.

    Arti (+) Yönlerim

    1- Türkiye de Thresh Mekaniklerine en hakim oyuncuyum.
    2- Threshin sinirlarini sonuna kadar kullanirim.
    3- Thresh reflekslerim çok gelismis bir noktada 1 saniye gibi bir sürede Threshin bütün skilllerini rakinbin üstüne bosaltabilirim.
    4- Iyi bir adc yanimda olduguna inanirsam ve Thresh oynuyorsam Aphromoo doublelift karsimda olsa bile onlari ezebilecegim konusunda kuskuya düsmem.
    5- %90 Koridoru kazandiririm. Gerisi muallak :)
    6- Thresh fenerini inanilmaz bir seviyede kullanirim su ana kadar youtube da bile olmayan çok farkli sekillerde sinirlari zorladim.
    7- Threshle gözle görülmeyen bir bagimiz oldugunu düsünüyorum eger Thresh oynuyorsam hep bir umudum olur.
    8- Karsimdaki adc den bile önce onun ne yapacagini düsünürüm. Siçra attigi ya da mesafe kat edecegi noktayi kestirir onu orada çekerim psikolojik olarak onu çökertirim.
    9- 5000 ne yakin Threshle oynadim ilk asamasindan son asamasina kadar yedigi nerflere ve durumlara göre kendime sekil olusturabildim.
    10- Eger günümdeysem rakip adc ye rage quit attiracak kadar sinir bozucu oynayabilirim.


    Dip Not : Havami yakaladiysam kontrolsüz bir güce dönüsürüm. Ama oyundan koptuysam çok geç toparlanirim.










    (4) THRESH REHBER





    Yetenekler

    Felaket : Thresh yakininda ölen rakiplerin ruhlarini toplayarak zirh ve yetenek gücü elde eder.

    Ön Görülerim

    1- Bu pasif Thresh ilk çiktiginda oynanan support sampiyonlar içinde en iyi support pasifiydi. Zaman içinde Threshe gelen, basi sonu gelmez nerflerden bu pasifde hakkini aldi ve toplanan ruh sayisinin bize geri dönüsümü sinirlandirildi. Su anda kalbur üstü bir support pasifi çok kötü degil ama asla mükemmel bir pasif konumunda da degil.
    - En iyi Support pasifi su anda Braum ve uzun süre bunu kaybedecegini de düsünmüyorum. Pasifleri her zaman oynandigi role göre degerlendirin. Thresh pasifi üst koridor oynayan ap bir sampiyon için gerçekten inanilmaz efektif bir pasif olabilirdi. Ayni zamanda braum pasifide üst koridorda oynanan bir sampiyonda olsaydi bu kadar efektif olmazdi. Bu açidan degerlendirildiginde en iyi 4 ya da 5. support pasifine sahibiz.

    2- Bu pasif artik eskisi kadar bizi tanklastirmiyor. Asla bir Braum , Leona , Alistar , Taric kadar tank bir sampiyon konumuna geçemeyeceginizin idrakin da olun.

    3- Mümkün oldugu kadar oyun basi koridorda kalip ruh toplamaya özen gösterin. Ama ruhlari toplarken güvenli mesafede ve minimum risk aldiginizdan da emin olun. Riotun Threshe attigi kaziklardan bir tanesi de bu. Eskiden bir miknatis edasiyla ruhlari güvenli mesafeden çekerken simdi neredeyse üstüne gelmemiz gerekiyor. Koridor asamasinda bu eskiye nazaran riske girmemek için kaybedilecek 10-15 arasi ruh demek.

    4- Kendinize bir dakika ve ruh sayisi hedefi koyun. Benim için hedef 24 . dakikada 100 ruh hedefidir. Sizinde kendinize koydugunuz bir hedefiniz olsun

    5- 20 - 30 minyonun bulundugu bir minyon dalgasi size dogru ittirildiginde oraya yaklasan takim arkadasinizdan çok uzakta degilseniz sizi beklemesini isteyin. Hydra almis bir riven sizin 10 larca ruhunuzu katletmesine müsade etmeyin. Tatli dille minyonlar da hatta exp de bile gözünüz olmadigini ruhlarin olusma yakinligina gelinceye kadar sizi beklemesini rica edin. Ancak bu sekilde 100 üstü ruh sayisina ulasabilirsiniz.

    6- Ruhlari toplar iken büyük bir risk olmayacagina inaniyorsaniz ruhlari kaçirmamak için fenerinizi kullanin. Ama koridor asamasinda feneriniz gerçekten hayati bir rol oynuyor bir ruhu almak için fener atip olasi bir jungle baskininda kendinizi savunmasiz bir hale getirmeyin.

    7- Oyun 50 dakikayi geçmedikçe ve asiri kasmadiysaniz pasifinize güvenip büyük bir hasari tanklayacaginiza inanmayin. Tank diye nitelenecek supportlar içinde 5 ya da 6 . siradayiz. Threshin kalibina bakip çok fazla gaza gelmeyin Riotun bu konuda da Threshe çok büyük yanlislari oldu.

    8- Iyi bir rakip adc sizin ruhlari toplar iken en savunmasiz halde oldugunuzu bilir. Bir ruh için 2 ya da 3 basit ataga maruz kalmayin. Çünkü bu yüzden caniniz azalir ve base gitmek zorunda kalirsiniz. Bu da bir ruh için onlarca ruhu çöpe atmak demek. Bir ruh için gidiyorsaniz da bunu o ruhu almak için gittiginizi belli etmeyin. Sanki basit atak yapacak konumda yapin zayifliginizi belli etmeyin.

    9- Oyun soguduysa ve herkes farm derdindeyse ve harita kontrolü yeterince sagladiysaniz minyon dalgalarinin çok oldugu yerlerde ruh toplama islemini yapmaktan çekinmeyin.

    10- Ne bir ruhu toplamak için çok fazla risk alin ne de base atarken önünüze 5-6 ruh düstü aman bos ver deyip onlari almadan gidin. Kendinizi stack yapan Nasus gibi düsünün ne kadar ruh stacklerseniz o kadar güçlü olursunuz unutmayin.

    Ölüm Cezasi: Thresh bir rakibi zinciriyle baglar ve kendine dogru çeker. Bu yetenegin ikinci kez etkinlestirilmesi, Thresh'in rakibe dogru çekilmesini saglar.
    Bir rakibi yakalar ve kendine dogru çeker ya da ona dogru siçrar. Tirpanini firlatarak, isabet alan ilk hedefe 80/120/160/200/240 (+50% Yetenek Gücü) büyü hasari verir ve onu 1,5 saniye boyunca kendine dogru çeker. Ölüm Cezasi bir rakibe isabet ederse bekleme süresi 3 saniye azalir.Thresh'i rakibe dogru çekmek için bu yetenegi tekrar gerçeklestir.

    Ön Görülerim

    1- Invade gitmiyorsaniz ilk q açmayin. Ilk e açin ki basit ataklarinizin daha fazla hasar vermesine sebep olun. Hem yadigar kalkan aldigimizi var sayarsak minyonlara son vurus yapmamizda da epey bir katkisi olacaktir.

    2-Ilk level adcniz ile aranizda mesafe varsa asla rakibe q atip bir kez daha q ya basmayin bu ölüm demektir %90 ölmüs ya da flashinizi harcamis olarak çikarsiniz.

    3- Q tutturdugunuz zaman panik yapip hemen bir kez daha basmayin bekleyin rakibi iki adim çekin bu onun arkasina geçmenize neden olacak e skili ile birlikte 2 yetenek
    vurusu ve 2 oto atack yapabilirsiniz tabi adc nizde bos kalmayacak.

    4. Threshin kaçma skili yok sadece siz yaratabilirsiniz belki ultisi kaçmaniza sebep olur ama 6 level olmadan kaçmaniza yarayacak bir skilde q . Bunu bir flash gibi kullanabilirsiniz baron ya da dragona q atarak mesafeyi açabilirsiniz . Bu ikisi genelde yerinde olacaktir olmadiginda da bilirsiniz zaten . Bunun disinda diger dostlariniz küçük golemler olacaktir. Onlarda sizi yaniltmaz . Ama blue ya da red için ayni seyi söyleyemem % 70 yerlerinde olmayacaklar ve çaresizce ölümü bekleyeceksiniz.

    5- Rakip q skilinizin maksimum uzakliginda ise bosa q kullanmayin. Çünkü mutlaka bir reaksiyon gösterip q skilinin olusma delayi süresinde yeterli uzakliga kaçmis olacaktir. q skiinizin maksimum uzunlugunun yarisinda q kullanin.

    6- Q sklinizi genis bir alanda iseniz rakibin kosu yoluna degil gerisine atin. Dar bir alanda iseniz saginda ya da solunda ne kadar kaçma alani varsa orayi hedef alarak atin. Artik bronzlar bile kendisine q atildiginda kosu yollarina kaçmaya çalismiyor.

    7- Koridorda sikistiniz ve ileri gitmek riskli iken bir minyona son vurus yapma ihtimaliniz varsa ve yadigar kalkana sahipseniz q ile o minyonu alin bu adc nizin çok hosuna gidecektir.

    8- Q attiginiz zaman yaklasik 1.5 saniye boyunca rakip size dogru çekilecektir. O saniyeyi mih gibi akliniza kaziyin . Q ya bir kez daha bastiginizda erken davranirsaniz q e kombonuz çok büyük hasar alir ve rakip kaçma skilli ya da flash kullanacak konuma gelmis olur ve her seyi mahvedersiniz. Threshte ustalasmanin 3-4 ana temeli vardir ve bir tanesi kesinlikle budur . Rakibe nefes alma sansi tanimamaniz gerekir.

    9- 0 cd ile oyuna baslarsak q nun olusma süresi 22 saniye. Neredeyse bir ulti süresi o yüzden bu skilli daga tasa atmamak için elinizden gelen her seyi yapin. Ve hatiri sayilir bir mana kaybedeceginizi unutmayin.


    10- Q atarken mana oraniniza dikkat edin Thresh çok komplike bir sampiyondur blitz gibi q tuttur kahraman ol mantigi yoktur. Mekanigi ve komboyu eksik yaparsaniz her sey mahvolur. Kombonuzu tamamlayacak manaya sahip degilseniz özel durumlar disinda kullanmayin birakin mana istenilen miktara gelsin.

    Karanlik Geçis: Thresh'in firlattigi fener, yakindaki dost sampiyonlari hasardan korur. Takim arkadaslari fenere tiklayarak Thresh'e dogru firlayabilir.
    Olusturdugun koruyucu fener, bir takim arkadasinin sana dogru firlamasina olanak tanir. Feneri bir noktaya at. Fenerin yakinina gelen dostlar, 4 saniyeligine 60/95/130/165/200 (+40% Yetenek Gücü) hasari emen bir kalkan elde eder. Takim arkadaslarin gerçeklestirme basina sadece bir kalkan elde edebilir. Yakina gelen bir takim arkadasin fenerin üzerine tiklarsa alir ve Thresh ikisini de kendine çeker.

    Ön Görülerim

    1- Bu skill Thresh > Blitzcrank skili ve oyundaki hiç bir karakterde buna yakin bir mekanizma bile yok. Çok yönlü olarak kullanin takasa girmis adc nize kalkan olmasi ve istenmeyen bir durumda yaniniza gelmesini saglamak için. Toteminiz olmadiginda killandiginiz bir duruma karsi çalida görüs saglayabilmek için . Ve ölüm cezasini kullandiginiz da arkanizda kalan adc nizi yaniniza getirebilmek için .

    2- Q attiginizda rakibi yakalayacaginiza inaniyorsaniz arkaniza fener atin ama bunu yapmak demek rakibe ben seni öldürmeye geliyorum q atacagim demektir rakip ayiktiginda bu komboyu yapabilmek gerçekten tecrübe istiyor . Sonuç hüsran olursa %40 mananizi çöpe atmis olursunuz buda yaklasik 1 dakika sizi pasif duruma düsürür.Threshle hiç bir zaman pasif duruma düsmeyin siz bir soraka bir taric degilsiniz pasif kaldiginiz anda hiç bir anlaminiz yok .

    3-Haritadan pingler geliyorsa lanede tekseniz hemen baska yere gidin ve zor durumda kalmis arkadasinizi kurtarmaya çalisin gezgin çizmesi kullanabilirsiniz bunun için.

    4-Çok baski altinda kaldiysaniz fenerle blöf yapin bos çaliya fener atin benim ormancim burada izlenimi verin.

    5-Cd süresi çok uzun dogru amaçla kullandiginiza emin olun

    6-Bronze hatta silver liginde iseniz mutlaka maçtan önce adc nize fenerin ne ise yaradigini söyleyin.

    7- Q yu tutturdugunuz anda arkaniza w atip e ile rakibinizi çekebilirseniz ve bunu kusursuz yaparsaniz Threshte ustalasmanin 2. noktasini da kavramis olursunuz kusursuz bir sekilde arkaya w atilmis komboyu gözünüz kapali yapmaya basladiginiz an Thresh üzerinde hak iddia etmeye baslayabilirsiniz.

    8- Diamond da bile oynasaniz ormanciniza 3 lü çalinizdan ya da kulenizden gank gelmesini söyleyin. Halen bunu kavrayamamis ormancilar mevcut

    9- Iki tarafli sikistirmalarda duvar arkasinda güvenli bir bölge varsa takim arkadasiniza Feneri atip siçrayarak duvarin arkasina geçin arkadasinizda fenere tikladiginda sizinle güvenli bölgeye geçecektir. Bunu yapan ve düsünen çok az Thresh oyuncusu var bu hareketi yaptiginiz anda Chat bölümünde Madlife - Best Tr Thresh , The King of Thresh gibi övgülere mazhar olursunuz. Duvar arkasinda Baron ya da Ejder ya da orman yaratigi varsa flash yerine q atip yine ayni komboyu yapabilirsiniz ama biraz daha uzun sürer ve canlariniz azsa ölme ihtimaliniz vardir. Ayni zamanda orman yaratiklarini skill sürelerini de bilmeniz gerekir. Fail olursaniz ikiniz birden ölürsünüz.

    10- Koridorda gang yeme riskiniz oldugunu düsünüyorsaniz bir soraka edasiyla adc nizin arkasinda bulunun fener ile onu kurtabilecek konumda olun. Eger feneri atsaniz bile aradaki mesafe kapatilacak bir konumdaysa ya da adc niz bitkinlik yediyse fenerle kapatilacak mesafe size yetmeyecekse adc niz fenere basmadan güvenli bölgeye flash atarak aradaki mesafeyi maksimum noktaya getirin. Bu son 2 yazdigim madde yine Threshte ustayim demek için mutlaka yapilabilmesi gereken hareketler bunu yapabilmeye özen gösterin.

    Derisini Yüz:Thresh'in saldirilari giderek güçlenerek, saldirilar arasinda bekledigi süre arttikça daha fazla hasar verir. Etkinlestirildiginde, Thresh zincirini sallayarak tüm rakipleri darbe yönünde savurur.
    Pasif: Saldirmazken biriken her vurus, büyü hasari verir.Bu deger, toplanan ruh sayisina arti Saldiri Gücü degerinin %80/110/140/170/200 kadarina çikabilen bir degere esittir (bu deger son saldiridan beri geçen süreye baglidir).
    Aktif: Yakindaki rakipleri seçtigin yöne savurmani saglar. Arkasinda baslayan bir hat üzerinde 65/95/125/155/185 (+40% Yetenek Gücü) büyü hasari verir. Isabet alan rakipler, savurma yönünde itilerek 1,5 saniyeligine %20/25/30/35/40 yavaslar.Itmek için ileri dogru gerçeklestir; çekmek için geri dogru gerçeklestir.

    Ön görülerim

    1- Q ile combolari bu skille yapacaksiniz. Dedigim gibi q yu atinca hemen aktif hale getirmeyin 1 sn gibi bir süre bekleyin ve e skili yönünü onu adc nize yaklastiracak sekilde kullanin. E nin normal yönü rakibi oldugunuz yönden itmeye yöneliktir . Tersi ise onu kendinize çekmeyi saglar. Eger rakibi ölüm cezasi ile çekip panikle hemen yanina gittiyseniz hatayi telafi edin ve ok yönünü arkaya döndürerek kullanin bu hatayi telefi edecektir. Yok rakibi çektiniz ve 1 sn süreyi bekleyerek ona ulastiysaniz herhangi birsey yapmaniza gerek yok standart hali onu adc nize yaklastiracaktir. Bu size kolaylik saglar.

    2- Karsi rakipte nunu katarina gibi rakip varsa asla q e combosunu yapmayin cd süreleri oldukça uzun bu tf sirasinda onlarin ultisini bozma sansinizi elinizden alir .

    3- Hecarim Volibear tarzi bir jungle varsa rakipte bunu mutlaka onun üstünde kullanin ve yavaslatin adc kurtarmanin en kolay yolu bu.

    4- Oyundaki en kötü yavaslatma skillerinden bir tanesi sadece buna güvenip kaçabileceginize inanmayin. Bununla birlikte flash kullanirsaniz kaçma sansiniz fazlasiyla artar ama bu bile yeterli degildir. Bu skil size sadece düsünmek ve kaçmak için zaman kazandirir.

    5- Ormanciniz geldiyse ve flash atacak kadar gözünüz karardiysa sakin flash q yapmayin flashla birlikte e atin ve rakibi önce yavaslatin sonra arkaniza fener atin. Kaçma mekanizmasi azalmis rakibe r ye basarak duvar içine alin ve q ile çekin. Bu panik aninda q yu tutturmak ve bütün bu komboyu 1 saniye gibi kisa bir sürede yapabilmeniz Threshte ustalasmasi en zor kisimlardan bir tanesi. Ve duvar içinde kalmis adc biraz tecrübeli bir oyuncuysa düz kosu yoluna flash atmaz saga ya da sola atar sizin iyi bir tecrübeye ve hislerinize güvenmeniz gerekir. Bana göre tamamlanmis support kombolari içinde kaçilmasinin mümkün olmadigi tek kombo budur. Çünkü rakibin flash ya da sifa basmasini da göz önüne alarak yapilmis bir kombodur. Bunu eksiksiz yaparsaniz olmussunuz demektir.

    6- Rakip sürekli minyon arkasi oynuyor ve hiç bir sekilde rakibi çekemiyorsunuz. Gidin onun en yakinindaki minyona q atin ve q nun tuttugu anda yapabildiginiz kadar hizli q ya basin ve e skilini farenizle onu çekebileceginiz konuma getirip ultinizi atin en kötü rakibini flashini alirsiniz. Ve rakip adc ye bu göz dagidir. Asla güvende degilsin baskaldirisidir. Bu da Threshin mekaniklerini zorlamak demek ve ustalasma konusunda çok büyük bir adim.

    7- Nidalenin kaplan formunda geçebildigi hemen hemen her yerden e skili ile rakibi bir anda blitzle q tutturmus gibi yaniniza çekebilirsiniz. Threshle yapilmasi en zor hareket budur. 5000 defa Thresh oynadiysam 50 defa anca yapmisimdir. Bunu yapmak Penta atmis hissiyati yaratir. Bazen deneyin.

    8- Kaçan rakip varsa ve mesafe kisaysa onu yakalamak için flash q degil her zaman flash e yapin artisligin lüzümu yok her zaman garantiye oynayin.

    9- Minyon dalgasi temizlerken minyonlari e ile temizleyecek konuma getirip e atin bu size zaman kazandirir.

    10- q e her zaman yapilacak diye bir durum yok. E skili bir çok mid sampiyonunun ultisini bozacak bir konumda bazen bu skili kullanmak için gereken ani bekleyin.


    Hücre: Yikilmasi halinde hasar veren ve yavaslatan duvarlardan olusan bir hapishane olusturur.
    Rakipleri içine hapsettigin duvarlar, yikilmalari halinde yavaslamalarina ve hasar almalarina yol açar. Etrafinda hayalet duvarlardan olusan bir hapishane olusturur. Bir duvardan geçen rakip Sampiyonlar 250/400/550 (+100% Yetenek Gücü) büyü hasari alir ve 2 saniyeligine %99 yavaslar; ancak o duvar yikilir. Bir duvar yikildiginda, kalan duvarlarin verdigi hasar ve yavaslatma süresi yariya iner. Bir rakip ayni anda birden fazla duvardan etkilenemez.

    Ön Görülerim

    1-Bulundugunuz koridorda ezilmediyseniz bu skill açildiginda 1 kill alacaksiniz demektir . Dogru sekilde kullanabilirseniz tabi.

    2-Rakiple karsi karsiya iken ulti attiginizda rakip hücrenin içinde kalicak ve hasar almayacaktir. Ultinin etki alanini kafanizda belirleyin hafif bir mesafe olmali aranizda rakibin duvara çarpmasi için rakip tecrübesiz degilse kacmaya calismayacak ve hasar almayacaktir ve en yüksek damage oranina sahip skiliniz bosa gidecektir dikkat edin

    3-Kendinize en kolay yapabildiginiz bir combo belirleyin Arkaya W-Q-R-E ---- E Arkaya W R Q gibi ---- Ya da R bir adim geriye çekilip q sonrasinda arkaya W son olarak E gibi . 10 larca kombo yapabilirsiniz en kusursuz yapabildiginizi yapin. Threshin sizi sinirlayan bir kombosu yok.

    4-Ultinizi tf de mutlaka karsi adc yi hedef alacak mumkunse tf nin ortasina atin.

    5- Her seyi bosa atin ama ultiyi bosa atmayin.

    6- Sizi kovalayan biri varsa ve çaliya girdiyseniz çikmadan r ye basin. Ultiyi göremeyecegi için kafa atacaktir. Ve güvenli bir bölgeye kaçmaniz mümkün olacaktir.

    7- Çok önemli bir baron yapiyorsaniz ultinizi rakip ormancinin geçecegi yere son saniyelerde atin sonuçta ultimizin adi Hücre ve o baron bize lazim. Gardiyanliginizi yapin.

    8- Eger istemediginiz bir Tf ye baslayacaksaniz bütün kosu yolunu kapatacak sekilde ultinizi atip Tf nin baslamasini engelleyin.

    9- Rakibinizde Morgana kalkani falan varsa bosa bu skilli kullanmayin adam akilli tek hasar verebildigimiz skil bu çünkü. Olabildigince efektif kullanin.

    10- Oyun bittiginde ultiniz mevcutsa basin gitsin :)







    Yetenek Dizilisi



    Ön görülerim

    1-Biraz aliskanlik oldu. Thresh pasifi q dan e ye getirildiginden beri bu sekilde gidiyorum. Inanin bu konuda herkesin düsüncesine saygiliyim. Bu kadar Thresh oynadim en dogrusu budur demiyorum belkide en yanlisi bu, ama ben bu sekilde oynarsam verim aliyorum. E skilinde ki pasif benim için çok önemli. Yadigar kalkan alan herkes için ilk e açilmali fullenmesine bir sey diyemem ama ilk e açilmali. Daha öncede belirttigim gibi invade atilacaksa q açilabilir.

    2- Ilk e fullenmesi konusunda damage benim için çok önemli ben her zaman ilk kani döktürmeye sartlarim kendimi ve ne kadar fazla hasar sahibiysem hedefime o kadar kolay ulasirim. Inanilmaz agresif oynuyorum ve pasif yeniden q ya geçmedikçe ne olursa olsun ilk e fullemeye devam edecegim

    3- Ikinci olarak hep q fullüyorum. Bütün profesyonel oyuncular genelde w tamamlar ama ben w nun sagladigi kalkani ileri ki seviyelerde de yeterli görmüyorum. Ve cd sininde yeterince kisaldigi kanisinda degilim. Bana bir Janna kalkani süresi vermiyor ya da direk olarak adc nin üzerine basilarak kullanilabilecek bir skill degil. O yüzden verim alamiyorum. Fakat pasif oynamayi seven ya da minumum risk alanlar varsa ilk ya da ikinci olarak w fullesin kesinlikle karsi çikmam.

    4- 2. olarak q tamamliyorum. Hem bu hasar artisi sagliyor hemde baslangiçta 22 saniye olan q skilini insani sürelere getirebiliyor. Benim için verimli olan bu yinede ilk ikinci ya da üçüncü olarak bunu tamamlayana karsi çikmam.

    5- Benim neyi yaptigimi önemsemeyin oyun tarziniza ne uygunsa o sekilde hareket edin gerisinin hiç bir önemi yok.

    Rün Sayfasi





    Ön Görülerim

    1- Ilk rün sayfam genelde janna gibi pasif supportlar için kullandigim sayfa. Sürekli bir altin geliriniz olur ve oyun kötüde gitse sizin çok fazla geri düsmemenizi saglar. Pasif Thresh oynayanlar için buna benzer bir sayfa uygun olur.

    2- Ikin rün sayfasi Defansif bir rün sayfasi. Genelde Leona Alistar Braum gibi sampiyonlarda kullaniyorum. Ölmemek üzerine ve hp regen sayesinde koridorda kalabildiginiz kadar kalma felsefesiyle oynuyorsaniz bu sayfa uygun olur.

    3- Genelde Thresh için kullandigim rün sayfam. Bazen ad yi azaltirim bazen yükseltirim. Bazen mana regen bazen hp regen sokarim aralara ama genelde bu temeldedir. Yüksek ad damagele baslamayi seviyorum. Bu agresif sayfam 10 maçin 9 . da ilk kani ya dökmeme ya da döktürmeme sebep oluyor. Ama o 10 maçin 1. de karsima iyi morgana geldiyse ya da çok pasif oynayan rakip alt koridor varsa beni bitiriyor. Fazladan altin kazanamiyorum. Skillerimi tutturamazsam mana sikintisi az da olsa yasayabiliyorum. Hp regen olmadigi için koridorda gang yediysem base gitmek zorunda kalabiliyorum. Zirh seviyem çok azami bir noktada olmadigi için ani bir hasarda ölme tehlikesiyle karsi karsiya kalabiliyorum. Ama o bir maçi ben riske atiyorum kimine tuhaf gelebilir ama benim verim aldigim rün sayfam bu ve buna benzer olanlar.

    4- Asla sürekli ayni rün sayfasinda oynamam. Abartisiz 300 farkli rün sayfasi kullanmisimdir. Bazen gün içinde 10 defa rün sayfamda oynama yapiyorum asla tek bir rün sayfasina hapis olmayin.

    5- Hepinizin 20 tane rün sayfasi her telden rünleri olmaya bilir. Oyun tarziniza karar verdikten sonra rün sayfasi dizmeye özen gösterin.

    6- Asla bir rün sayfasini kopyala yapistir yapip size uyumsuz olsa bile o rün sayfasinda israr etmeye devam etmeyin. Her oyunun kendi içinde ruhu vardir. Ayni oyuncular ve ayni sampiyonlarla toplam 100 maç yapsaniz bile her oyun mutlaka kendi içinde farklilik gösterir. Zaten bu yüzden ayni haritada ayni oyun kurgusuyla senelerdir bu oyunu oynuyoruz.

    7- Duruma ve kosullara göre rün sayfalarinizi sürekli güncelleyin. Ben eskiden ad yerine zirh delme kullanirdim. Fakat su anda yadigar kalkanla basliyorum ve son vurus için bana ad gerekli yadigar kalkanla basliyorsaniz ad eski para ile basliyorsaniz eger agresif olacaksaniz zirh delme kullanin.

    8- Aldiginiz esyalar yaptiginiz rün sayfasiyla tezat olmasin.

    9- Ne konuda eksik oldugunuzu düsünüyorsaniz o konuda ki eksiklerinizi rün sayfasinda tamamlayin. Ya da hangi konuda iyiyseniz o konuda daha da efektif olacaginiz sekilde rün sayfasi dizin.

    10- Thresh mainim diyorsaniz onun için en az ona özel 2. rün sayfasi bulundurun






    Esyalar






    --------------------------------------------------------------------





    Ön Görülerim

    1- Tireden önce koydugum bütün esyalar 2 senelik Thresh serüvenimde Threshe zaman zaman aldigim esyalar toplami ve su anki baslangiç item sayfamda bu sekilde her zaman söyledigim gibi her maçin bir ruhu var ve benim için o esyalarinin her birinin bir maç içinde kullanabilecek noktaya gelme ihtimali vardir o yüzden insanlarin düsüncelerine bu konuda özen gösteririm sizde bu sekilde düsünün. Her esya size ne kadar farkli gelsede oyunun kaderini etkileyebilecek konumdadir.

    2- Tireden sonra ise potansiyel Thresh buildlarimi koydum. Su kadarini söyleyim her maç gerekli paraya sahipsem ve oyunun gidisati etkileyebilecek bir esya ön görmediysem ilk buildle oynamayi isterim. Benim için support Thresh'in en üst potansiyeli o buildle çikar ama fikirlere de saygiliyim.

    3- Diger buildler ise daha standart daha garantici buildlar bunlari da kullanabilirsiniz.

    4- Çok asiri nerf yemedigi sürece Dagin Suretini alma taraftariyim. Benim ana itemim budur. Thresh range hero son vurus yapmak zor hemde Tf de Ulularin tilsimini basip q ile rahat adam yakaliyorum diyen onu alsin. Ya da takiminiz 0 mobilitiye sahipse Ulularin tilsimini alin.

    5- Mikeal taraftariydim ama aldigi nerf sonrasi verilen parayi asla hak etmiyor. Bir support için çok önemli bir item ve 1600 altin iken her supportun core itemi olmasi bana göre zorunluydu ama artik verilen paraya aciyorum karar sizin. Yinede durum ve kosullara göre alinma potansiyeli var

    6- Demir Solari Brosu da ayni sekilde verilen paranin hakkini vermiyor. Aktifi bana göre yeterli kalkani saglamiyor. Sezon 3 de oyuna baslayip Rünlü kalkan efsanesini yasadiktan sonra bu ne biçim aura item diyorsunuz benim içime sinmiyor. Ama karsida 2 den fazla ap sampiyon varsa mutlaka alinmali.

    7-Esyalari parça pinçik almamaya özen gösterin her çicekten bal almaktansa bir esyayi tam olarak bitirmek çok daha fazla avantaj saglayabilir. Bu yüzden basladiginiz esyayi bitirmeye özen gösterin.

    8- Çok sayida aktifi olan esyayi üzerinizde tasimayin hepsine gerektigi zamanda basamazsiniz

    9- Threshle support oynuyorsaniz Threshe ap kasmayin. Illa fantezi ariyorsaniz . Üçlü kuvvet ya da mahvolmus çikin size çok daha fazla fayda saglayacaktir. En uçuk fanteziniz Hexctech olabilir.

    10- Buildinize sahip çikin çok güzel bir lane asamasi çikardiniz ve koridor asamasinda bir bilgewater alacak altina sahip oldunuz ya da üçlü kuvvete gidiyorsaniz kimseye laf söyletmeyin eger bu itemlerle is yapabileceginize inaniyorsaniz inancinizdan vazgeçmeyin. Ama isler kötü gidiyorsa ve altin sikintisi yasiyorsaniz da asla çok pahali bir itemi gözünüze kestirmeyin sürekli takimi koruma odakli ve ucuz olan itemleri almaya çalisin.



    Kabiliyetler

    Bu konuda hiç lafi dolandirmayacagim çok kabiliyet denedim ama 2 senedir dönüp dolasip bunu kullaniyorum. Bir masteries sayfasi bana 10 oyunun 9 da ilk kani döktürüyorsa ben ondan vazgeçmem. Çok uçuk kaçik bir kabiliyet sayfasi ap vermenin mantigi ne diye düsünebilir insan ama bu kabiliyet sayfasina o kadar alistim ki her zaman tutusturun son piti ile 2.levelde ilk kani döküyorum ve kabiliyetlerden gelen o 7 ap sayesinde. Benim vazgeçemedigim kabiliyet sayfam bu. Bunun disinda pro oyuncularin önerdigi standart 0-21-9 ya da 0-9-21 lik kabiliyet sayfalari mevcut onlari kullanabilirsiniz.





    Büyüler

    Artik o kadar alistim ki Thresh oynar iken farkli bir büyü kullanamiyorum. Thresh disinda her supporta Bitkinlik alirim ama Thresh oynar iken hiç bir Allahin kulu bana siçra tutustur disinda bir sey aldiramaz. En bencil yanim bu. Karsida Zed- Vi - Akali - Vayne - Braum 5 lisi de olsa ben Threshe bitkinlik alsam da basmayi unutuyorum. Asla bitkinlik almam. Standart ve dengeli bir Thresh oyuncusu için tavsiyem bitkinlik


    FOREVER




    Threshin Güçlü Rakipleri

    1-
    Morgana : Thresten güçlü gördügüm hiç bir support asla olmadi. Çok büyük nerfler yemesine ragmen benim için her zaman en iyi support Threshti. Asla gücünü küçümsemedim ama simdiye kadar tam anlamiyla Threshe rakip olabilecek kalibrede olan tek support olarak Morganayi görüyorum. 3 Skilinizi de tamamen durdurabilir. Size karsi koridor asamasinda belki üstün çikamaz ama kendi açimdan baktigimda benim Threshe olan hakimiyetimin yarisina sahip bir Morgana oyuncusu beni koridor asamasinda tamamen pasif konuma düsürebilir. Thresh oynayacaksaniz bu sampiyonu banlayin ya da banlatmaya çalisin. Tabi ki bir jax - kayle - evelyn - le blanc - yasuo - braum banlamak daha mantikli gelebilir ama 2 kisilik bir koridorun pasif duruma düsmesi söz konusu bu sizin önceliginiz olsun .

    2-
    Sivir : Yine Morgana da oldugu gibi sizin skil setinizi ve kombonuzu bozacak bir kalkan skili var. Sizi Morgana kadar pasif duruma düsürmez ama fazlasiyla can sikar. Karsimda görmek istemeyecegim tek adc sivir.

    3-

    Braum : Koridor asamasinda sizi pasif duruma düsürecek bir konumda degil. Ama adc nize q tutturursa pasifiyle çok büyük sikinti yaratir. Ve sunu söylemeliyim ki Tf ler de Threshten çok daha efektif ve neredeyse ölümsüz denilecek kadar tank konumunda. Koridorda asla focuslandiginiz sampiyon olmamali.


    Threshin Yaninda Iyi Olan Tasiyicilar

    1-

    Lucian: Bana göre nefretten ask dogar sözünün karsiligi. Her ne kadar birbirimize düsman olsak da sanki birbirimiz için yaratilmisiz. Duo oynadigim arkadasimin main herosu ve en az benim Threshe olan bagliligim kadar Luciana bagli bu sayede en üst düzeyde performansi aliyoruz. Benim yanimda en çok görmek istedigim adc Lucian. Thresh ile uyumu çok yukari seviyelerde. Lucian her zaman diger adclerin bir adim üstündedir.

    2-

    Vayne disinda bütün adcler Threshle uyum içinde oynanabilir. Sadece Vayne istisnadir benim için. Vayne disinda her adc nin yaninda oynamaktan zevk alirim ama Vayne gördügüm zaman seçim ekranindan bile çikiyorum. Benimle duo oynamak isteyen herkese vayne oynayacaksan oynamam diyorum. Doublelift seviyesinde Vayne oynayabilen birinin yaninda oynamadikça asla Vayne'e karsi olan ön yargim degismeyecek.

    Threshin Yaninda Uyumsuz Olan Tasiyici



    Birinci level Vayne benim gözümde minyondan farksizdir. Asiri derecede kirilgan ve atak uzunlugu en düsük adclerden birisi. Oyun basinda inanilmaz haraslaniyor. Güvenli mesafeden farm yapip hasar almamasi çok büyük bir tecrübe gerektiriyor. Onun yaninda oynamak bebek bakiciligi yapmaktan farksiz. Thresh oyundaki en agresif suportsa Vayne oyun basinda o kadar pasif kalmasi gereken bir sampiyon. Benim için Hiper ya da Süper tasiyici olmasi ya da gereken esyalari yaptiktan sonra Tank eritmesi ya da oyunu tasimasi zerre kadar önemli degil. Ben 20 dakika boyunca kanser olacagim sonra Vayne oyun tasiyacak benim için bunun hiç bir önemi yok. Vayne yaninda Nami oynayin hem Vayneden hem Namiden en üst seviyede potansiyel alin. Ama Thresh fazlasiyla uyumsuz. Hele bir de q attiginiz rakibe e basip güvenli bölgeye yolladiysa tam bir saç yolma sebebi. Threshden verim alinmak isteniyorsa asla pasif oynanamaz. Adc si dürtülmüs yari cana gelmis bir adc ye sahipsenizde agresif olamazsiniz. Pasif kalan bir Threshte tek anlamiyla çöptür. Vayne yaninda Thresh oynamayin gidin kendinize gicir gicir bir adc bulun.

    Bu arada bu Vayne'e olan kinim de ona karsi güçsüzlügümden meydana gelmiyor. Rakipte görmek istedigim ilk adc de ayni zamanda Vayne. Babysit yapmayan bir jungle varsa karsida benim ezemeyecegim bir Vayne oyuncusu yok. Kedinin fareyle oynadigi gibi oynarim onunla. Siz Thresh aldiktan sonra takim arkadasiniz Vayne aldiysa Lane Swap falan yapin bosa kanser olmayin. Bu arada dünya da Vayne oynayanlarin %90 ni çöptür. Geri kalan %10 luk Vayne oyunculari ise bana göre en iyi adc oynama potansiyeline sahip insanlardir.




    (5) HER DESTEK SAMPIYONUNUN INCELENMESI


    Benim tercih sirama göre bir inceleme yapacagim siralama sizin oyun tarziniza ve zevkinize göre degisiklik gösterebilir.





    1- Benim için her zaman en iyi Support yapabilceklerinin siniri yok. Ayni zamanda en özgür sekilde yönetilecek kombo seçimlerine sahip.

    2- Bir sampiyonla 5000 maç oynayacaksaniz bu ancak Thresh olabilir.

    3- Epik bir hareket yapabilmeniz için biçilmis kaftan. Her epic Lol videosunda Threshe rastlayabilirsiniz. Oynamasi en zevkli support sampiyonudur.

    4- Ortalama düzeyde oynayabilmesi en kolay sampiyonlardan biriyken profesyonel anlamda oynanabilecek en zor Support sampiyonudur. Ben oldum diyebilmek için yillarinizi vermeniz gerekir.

    5- W skili sayesinde oyunda esi benzeri olmayan bir konumdadir. O skill oldugu sürece Thresh ne kadar nerf yese de popülaritesini asla kaybetmeyecek.

    6- Bütün skillerinin iç içe oldugu ve komplike bir sekilde yapilmasi gereken kusursuz bir mekanizmaya sahiptir.

    7- Her daim karsinizdaki rakibi tedirgin edecek konumdadir. Tam bir ölüm melegi ve her zaman rakibe ölümü hatirlatir.

    8- Oyunun son saniyesine kadar oyunun kazanilmasini saglayabilecek potansiyele sahiptir.

    9- Ad tabanli bir range sampiyonu olmasi ve e den gelen pasifi sayesinde ilk vurusu dakikalarca rakip adc den bile daha fazla hasar çikartabilir. Male supportlarin hepsine belirgin bir üstünlük saglar.

    10- Bence kusursuz bir sampiyon ve eksi yönü yok. Ne kadar acimasizca Nerflere maruz kalsa da. O gerçek bir cellat.


    Güçlü Rakipleri

    Morgana - Alistar - Janna






    1- Oyundaki tartismasiz en iyi support pasifine sahip. Belkide bütün sampiyonlar içinde en iyi 3. pasiften bir tanesi.

    2- Free elo , Op ne derseniz degin su asamada gerçekten dengesiz. Onu alan takim oyuna 1-0 önde basliyor.

    3- Team Fightlardan en efektif support sampiyonu. Oyunun gidisatinin tamamen degistirebilme gücüne sahip. Ultisi takimina en yararli destek sampiyonu.

    4- Pasifinin 2 tane ana noktasi var bir tanesi 4 vurustan sonra sersemletme etkisi bu gerçekten olagan üstü bir pasif. Ve bunu ikili koridorda kullanabilme sansina sahip oldugunuz için 2 kat avantaj sagliyor. Ikinci nokta ise 4. vurusun yüksek bir hasar olusturmasi. Bence bir pasife bu kadar asiri ve etkili iki temel faktör konulmasi Braumun su anda haksiz rekabet yaratmasina neden oluyor. Riotu biraz taniyorsam Braumu en yakin zamanda bu noktadan nerfleyecekler. Asiri nerflere maruz kalmadan oynayabildiginiz kadar oynamaya çalisin.

    5- Simdiye kadar çikmis en dengesiz Support sampiyonu. Threshin ilk halini bilmiyorsaniz simdiki halinden Ultisinin çok daha efektif ruh toplamanin çok kolay,su anki halinden 2 kat daha tank, cd sürelerinin çok daha kisa ad - zirh - baslangiç caninin çok daha yüksek oldugunu akliniza getirin. Ve inanin ki Thresh bile ilk çiktiginda bu kadar Op bir halde çikmamisti.

    6- E skili yani kalkani çok farkli ve çok degerli bir skill özelligi tasiyor. Buna benzer bir mekanizma sadece Yasuo da mevcut buda Braumun üstün oldugu noktalardan bir tanesi.

    7- Oyundaki en iyi Tank support sampiyonu neredeyse ölmek istemiyorsaniz asla ölmüyorsunuz. Fazlasiyla sinir bozucu. Ve koridor asamasinda ve Tf lerde kimsenin focusuna maruz kalmiyorsunuz.

    8- Oynamasi zevkli sayilir asla bir Taric kadar sikici bir tank support degil ve çok daha genis özgürlük alanina sahip.

    9- Kaçma mekanizmasi sinirli. Halen herkeste kaçan bir lee ye yardimci olmak için ona yaklasma ön görüsü benimsenemedi. W nuzu arkadasinizin üstünde kullanmak için neredeyse içten içe yalvariyorsunuz.

    10- Pasifinizi devreye sokamazsaniz çok az bir hasara sahipsiniz. Ultiniz dahil olmak üzere asiri derecede hasar veren bir skiliniz yok. Tamamen birlikten kuvvet dogar anlayisinda bir sampiyon mutlaka takim arkadaslarinizla kordine gerektiriyor.

    Güçlü Rakipleri

    Morgana - Alistar - Leona





    1- Oyundaki hemen hemen bütün support sampiyonlarin counteri durumunda her supportun karsisina alinabilme potansiyeli mevcut

    2- Kara Kalkan skili belkide oyundaki en iyi support skili durumunda

    3- Mana sikintisi neredeyse yok ve taban ap oranlari fazlasiyla yüksek.

    4- Suan da bütün support karakterin karsisinda durabilme gücüne sahip. Orta koridordan devsirme bir support karakteri oldugu için nerf atilmasi da biraz zor. Çünkü orta koridor Morganasi su anki haliyle fazlasiyla dengeli ama support Morgana gerçekten dengesiz bir durumda. Ap oranlarina nerf atilirsa orta koridor morganasini bitirirler. Nerf atilmazsa da bir çok support karakterini etkisiz hale getirmesi söz konusu. Belki kara kalkandan nerf yiyebilir. Ama Zyra ya da Annie gibi devsirme supportlar gibi bir anda piyasadan silinmeyecek.

    5- Su anda Mainim support diyen herkesin az çok oynayabilmesi gereken bir karakter. Hiç bir support oyuncusu ben Morgana oynamiyorum diyebilme lüksüne sahip olamaz. Sezon 3 de firtina gibi esen Annie yi bir kez bile oynamadim. Midden devsirme özünde support ruhu olmayan karakterlerle oynamaktan nefret ediyorum. Fakat su anda bende haril haril Morgana konusunda uzmanlasmaya çalisyorum yapacak bir sey yok tam bir support trolü. Ya siz onu ögreneceksiniz ya da o sizi support oynayamayacak konuma getirecek. Onu etkisiz hale getirmek oldukça zor.

    6- Q nun ilerleyis hizi oldukça düsük ve tutturmasi zor bir skil bu konuda uzmanlasmak gerekiyor.

    7- Skill shot özellikli sampiyonlarla oynamaya aliskin kisiler için q tutturmak bir konudan sonra kolaylassa bile pozizyon alma rakibin içine girerken focusa maruz kalmama e skilini dogru kisiye dogru zamanda atma ultiyi baslatma zamani ve Zhonyayi dogru zamanda kullanma gibi çok sayida can alici noktasi mevcut. Uzmanlasmasi kolay bir sampiyon degil. Risk yönetiminiz , hizli düsünme seviyeniz , pozizyon alma koordinasyonuz üst düzeyde olmasi gerekir.

    8- Eksi yönlerinden biri kirilgan bir sampiyon q kaçarsa kaçma sansiniz çok az.

    9- Annie gibi 1 vs 1 adc kesecek konumda degil. Mutlaka kordine gerektiriyor.

    10- Ortalama bir Morgana oyuncusu bir çok support sampiyonu koridorda etkisiz hale getirebilir. Koridorda ezilmemeyi saglayabilir. Fakat koridoru kazanmak için Morganaya uzun zamanlarinizi vermeniz gerekir.


    Güçlü Rakipleri

    Karma - Lulu - Janna









    1- Cc krali bütün skill seti kombosuyla uyumlu rakibe kene gibi yapisiyor. En iyi kitle kontrol etkilerine sahip ilk 3 supporttan bir tanesi. Her daim is yapar.

    2- Gerçek anlamda tank olabilen bir support Braumla birlikte bu konuda en iyi iki supporttan bir tanesi belkide en iyisi.

    3- E yi tutturduktan sonra geri kalan skillerini tutturmak çok kolay. Zorluk seviyesi olarak, zor bir support degil fakat mental olarak sürekli güçlü olmak gerekiyor.

    4- Asiri agresif oldugu için risk analizi yapabilmek çok zor. Bir anda kendinizi kargasanin arasinda bulabiliyorsunuz. Kaçma mekanigi yakalama mekanigi kadar etkili degil. Isler kötü gidiyorsa , her seyi dahada kötü duruma sokabilecek bir skil sete sahip. Dogru kararlari vermeniz gerekiyor.

    5- Fight baslatmasi beklenen bir kaç supporttan bir tanesi . Bu unsur bütün maç boyunca üzerinizde bir baski olusturuyor. Team Fight ve maçin kaderini sizin kararlariniz belirliyor. Soguk kanli oynanmasi gereken bir sampiyon.

    6- Lane asamasinda simdiye kadar onu zorlayan Alistar ve Threshdi ama son dönemlerde düsman sayisi morgana ve braum ile birlikte dahada çogaldi. Eskisi kadar gözde degil.

    7- Güzel bir pasifi var isler bir anda ani hasar çikartip rakibi eritme sansi var. Isler yolunda giderken en faydali support.

    8- Eksi yönlerine gelirsek mele bir sampiyon lane asamasinda baski kuran rakibe karsi sikinti yasayabilir.

    9- W skilinin hasar verme delayi yüksek kombonuzun içine w hasarini eklemek tecrübe istiyor.

    10- Bütün skil seti birbiriyle mekanik halinde iç içe biri bile eksik kalirsa sonuç hüsran olabiliyor.


    Güçlü Rakipleri

    Morgana - Janna - Alistar






    1- Çok sevimli bir support her seyden biraz biraz var. Mekanizmasi az buçuk Sona ya benziyor ama oynamasi ondan çok daha zor ve zevkli bir support.

    2- Son zamanlarda Asya da üst düzey maçlarda çok sayida oynanmaya basladi. Suanda Krepo ve Aphromoo deli gibi nami çalisiyor. Önümüzdeki bir kaç aya damgasini vuracaktir. Asla useless bir support degil.

    3- Kolay bir skill set gibi geliyor ama oynamasi kolay bir support degil. Alt tusu hakimiyetiniz iyi olmali. E skilini kendinize mi arkadasiniza mi vereceginiz çok önemli.

    4- Q tutturmak ciddi bir yetenek istiyor. Her zaman kosu yoluna atilan q ise yaramiyor. Hizli karar verip rakibin aklini okuyabilmeniz çok önemli.

    5- Eger koridor süresince asiri ezilmediyseniz oyunun sonunda en fazla istenecek supportlardan bir tanesi. Eger defansif bir oyun anlayisiniz varsa safe pick.

    6- Nami için ne defansif bir support ne de ofansif diyemeyiz her seyden biraz var. Oyun anlayisiniza göre onu sekillendirmek sizin elinizde.

    7- Bir support için çok degerli alan etkili ultisi var. Takim savasinin kaderini bir anda degistirebilir.

    8- Eksik yönlerine gelirsek Janna ile birlikte en az hasar çikartan iki supporttan bir tanesi.

    9- Zyra ve Sona ile birlikte en kirilgan iki supporttan bir tanesi. Karsida tutusturu olan agresif bir support varsa en ufacik bir hatanizda 3. dakika da gri ekrana bakabilirsiniz.

    10- Tanimadiginiz bir adc yaninda oynanmasi en zor supportlardan bir tanesi. Eger kordineli hareket edemezseniz hiç bir ise yaramaz.


    Güçlü Rakipleri

    Lulu- Morgana - Leona







    1- Yine sevimli supportlarimizdan bir tanesi. Ilk seviyede pasifiyle belkide oyunda en fazla hasara sahip sampiyon bunu koridora geçer geçmez iyi degerlendirmek gerekir.

    2- Dogru pozizyon alinmasi ve oyunun en basinda bir seçim yapmasi gereken bir support. Biraz defansif biraz ofansif oluyum derseniz manayi asla yetistiremezseniz. Ya dürteceksiniz ya adc nizi sürekli kalkanlayip güvende kalmasini saglayacaksiniz. Skill shot yeteneginize güveniyorsaniz bence mutlaka agresif oynanmali. En iyi dürtme mekanizmasi olan iki supporttan bir tanesi.

    3- Çok güzel bir ultisi var soraka ultisinden daha efektif olan çok üstün bir ulti. 6. levele kadar koridoru kazandiysaniz 6 dan sonra her sey 2.3 kat daha da kolaylasacaktir.

    4- Bana göre Luluyu hakkiyla oynayan her support diger supportlarin hakkindan gelir. Tam anlamiyla oynanabilmesi en zor support. Mid ya da top Lulu oynamaktan 2.3 kat daha fazla yetenek istiyor. 6 skilini de hakkiyla kullanabilmek gerçekten çok zor. Ama bunu yapabilirseniz support oyuncusu olarak büyük bir kademe atlarsiniz.

    5- Item seçimlerinde biraz daha ap odakli gidilebilir. Bu konuda nami ya da janna kadar kisir degil. Bir supportdan beklenmeyecek hasari çikarabilme kapasitesine sahip

    6- Threshle birlikte hem defansif olarak hemde ofansif olarak dengeli iki supporttan bir tanesi.

    7- Eksik yanlarina gelirsek. Gerçek anlamda mana sikintisi çekebilen bir support.

    8- Asiri kirilgan olmasa da yine de kirilgan bir support yeterince agresif olamadiysaniz ve karsida agresif bir alt koridor ikilisi varsa büyük sikinti yasarsiniz.

    9- Skill kullanimda mutlaka hizli karar alabilme yetenegi istiyor.

    10- Takim savaslarinda ne en önde ne en arkada kalmalisiniz. Tf de dogru pozizyon almasi hayati önem teskil ediyor.



    Güçlü Rakipleri

    Soraka - Karma - Sona







    1- Oyun basinda skilleriyle en fazla hasari çikartan support . Bu konuda onunla sadece Annie kapisabilir.

    2- Mutlaka agresif oynanmasi gereken bir support. Hakkiyla oynayabilmek için risk analizlerinizin ve pozizyon alma bilginizin çok üst düzeyde olmasi gerekir.

    3- En riski support seçimlerinden bir tanesi. Eger isler yolunda gitmezse rakibi ciddi anlamda beslemeniz söz konusu

    4- Ciddi anlamda güçlü refleksler istiyor. Tohumlarla birlikte skillerinize hizli basmaniz kritik önem tasiyor.

    5- Supportlarin karthusu. Ölünüz bile is yapiyor. Güzel bir pasife sahip ve pasifi dogru kullanabilmek çok sayida oyun tecrübesi gerektiriyor.

    6- Tam bir kda makinasi. Öldürme sayiniz- ölüm sayiniz ve asist sayiniz diger supportlara göre yüksek seviyede olacaktir. Janna ile oyun içinde ortalama 2 defa ölüyorsaniz Zyra ile en az 6 defa ölürsünüz ama ayni oranda öldürme oranlariniz da artar.

    7- Eksik yönlerine gelirsek asiri derecede kirilgan. Bir anlik dalginlik gri ekrana bakmaniza neden olabilir. Zyra ile güvenli oynamak çok zor. Totem atmak bile bütün oyun boyunca yüksek seviyede risk unsuru tasiyor.

    8- Mana kullanimina dikkat etmek gerekiyor.

    9- En az kaliteli bir adc kadar pozizyon alma bilginiz yoksa Zyra ile asla verimli oynayamazsiniz.

    10- Yakalama mekanizmaniz çok kuvvetli olsa da kaçma mekanizmaniz o kadar kuvvetli degil.



    Güçlü Rakipleri

    Blitzcrank - Thresh - Leona







    1- Janna ile ortalama seviye de oynamaya basladiginizda kda oranlarinizin en yüksek oldugu supportun Janna oldugunu görecekseniz. Konsantre bir sekilde oynarsaniz ve gereksiz risk almazsaniz bir oyun boyunca ölmek istemezseniz neredeyse ölmezsiniz.

    2- Güzel bir pasife sahipsiniz bu faktör oyun basindaki kirilganliginizi ciddi anlamda pasifize ediyor mobil bir sampiyona sahip oldugunuz hissediyorsunuz.

    3- Adc sini bana göre en iyi anlamda koruyan support.

    4- Defansif yönü çok güçlü helvasi dagitilmaya baslanan takim arkadasinizi bile dogru item seçimlerinizle mezardan çikartabilirsiniz.

    5- Tek düze bir oynanisa sahip gibi gözükse de bir Taric bir Soraka ya göre epic bir hareket yapabilme sansiniz çok yüksek. Sikici bir support sayilmaz.

    6- Eksik yanlarina gelirsek genelde koridor asamasinda ilk hamleler supporttan beklenir ama janna oynar iken savasi bazen adc nizin baslatmasini beklemek zorunda kaliyorsunuz. Aksiyon basladiktan sonra devreye girecek nitelikte bir support . Jungle yardimlari gerçek anlamda önemli.

    7- Kordineli bir adc ile oynanmasi ve gereksiz kalkan kullanimindan kaçilmasi gerekiyor. Kalkan verdiginiz adc niz üzerindeki bu avantaji gerektigi gibi kullanamazsa bosa giden sizin mananiz olur

    8- Her ne kadar ölmek istemezse ölmez dediysekte agresif bir koridora karsi oyun basinda hep dogru pozizyonu almak zorunda .

    9- Hasar çikartabilme yetenegi neredeyse minimum. Kendi gücünüzü rakip üzerinde degil kendi gücünüzü adc niz üzerinde kullanp bitiriciligi ona birakmaniz gerekiyor.

    10- Q yeteneginiz aksiyonlar disinda neredeyse etkisiz. Rakibi dürtmek için hem yeterli ap oranlarina sahip degil hemde dodgelenmesi kolay bir skil. Oyun baslarinda sadece kalkan skilinizin size getirisiyle oynamaya mecbur kaliyorsunuz.


    Güçlü Rakipleri

    Soraka - Nami - Sona







    1- Tam bir Low elo kahramani. Düsük seviyelerde en fazla is yapan support. Support oynamaya baslanmasi ve ilk ustalasilmasi gereken bir karakter. Size getirisi çok fazla olacaktir.

    2- Rakipte çok büyük korku unsuru. Rakibin attigi adimi bile belirleyecek tehdit unsuruna sahip. Oyun basladigi anda çok büyük bir psikolojik baski olusturuyor.

    3- Güzel bir skil sete sahip oynamasi en zevkli supportlardan bir tanesi. Oynarken islerde iyi gidiyorsa keyfinizi hiç bir sey bozamaz.

    4- Supportlarin trolü. Bu özelligini mutlaka kullanmalisiniz. Eger mor takimda basliyorsaniz ejder tarafinda ki 3 lü çaliya invade atmaniz gerekir. Blitz oynarken takim arkadaslariniz base den bir an önce çikmali bunu saglamalisiniz. Mümkünse hazir esya seti yapip en erken siz çikmaya çalisin

    5- Skil shot yeteneginiz iyi degilse mümkün oldukça blitz almamaya çalisin. Q tutturamayan blitz çöptür hiç bir ise yaramaz.

    6- Eksik yanlarina gelirsek. Kda oranlarinda en az asiste sahip oldugunuz support genelde blitz olacaktir. Tek bir sampiyona ve tek bir komboya odakli bir sampiyon. Takim savaslarinda siçra+ ulti falan yapmiyorsaniz ezdiginiz rakip supporttan bile daha az asistle oyunu bitirirsiniz.

    7- High Eloya dogru çiktikça islevselligini kaybediyor. Q attigin rakip iyi bir refleksle siçra atip bütün kombonuzu bozabiliyor. Ya da artik kosu yoluna q atip rakibi çekememeye basliyorsunuz. Belli bir noktadan sonra karsida ki rakibin her adimini takip edip kaçis mekanizmasini akliniza kazimaniz gerekiyor.

    8- Team fightlarda takiminiza yeterince faydali olamiyorsunuz. Takiminiz için yapabileceginiz en büyük güzellik rakip adc ya da mid oyuncusunu q ile çekebilmenizden ibaret.

    9- Oyun ilerledikçe tehdit unsuru olma vasfiniz git gide azaliyor takimlar birlikte hareket edip dogru pozizyonda kaldiklari için islevsizlesiyorsunuz.

    10- Fail bir is yapilmasi en kolay sampiyon bir anda degil ölmek, bütün takiminizin bile ölümüne yol açacak kadar büyük bir hata yapmaniz her daim mevcut.


    Güçlü Rakipleri

    Alistar - Leona - Thresh






    1- Bir bakima snowball sampiyonudur, maksimum potansiyeline lanede öndeyken ulasilir

    2- Oyundaki en yüksek burst damage'e sahip support, özellikle 6 level'da ignite'li bir Annie girip rakip supportu tek basina öldürebilir

    3- Support olarak oynanmasini saglayan sey pasifi, pasifi sürekli hazir gezmek zorundasiniz, oyun basinda bile ilk w açip pasifinizi stackleyin

    4- Ap ratiolari çok yüksek oldugu için ofansif item tercihi mantiklidir ancak eger takiminizin ihtiyaci olan sey Mikael'in korumasiysa, Iron Solari'yse zorlamaya degmez, takimin ihtiyaci olani tercih edin

    5- Laning sirasindaki en büyük gücü oto atak range'idir. Bot lanede karsiniza gelecek sampiyonlardan Caitlyn ve roket modundaki Jinx hariç bütün sampiyonlardan daha uzun range'e sahipsiniz. Dogru anda ileri çikarak karsi taraftan ciddi bir hasar yemeden ufak ufak dürtebilirsiniz rakibi. Verdiginiz hasar çok fazla gibi gözükmeyebilir ama istisnai durumlar haricinde önünüze bir hayli fazla oto atak yapma firsati çikacak.

    6- Late gamede dogru build tercihi ile 12 saniyede 3 tane stun atabilirsiniz, ve bu stunlar tercihinize göre aoe'de olabilir, Annie'nin bir support olarak en iyi yönü bu, ayrica adc'nizi korumak içinde bu stunlari kullanacaksiniz.

    7- Flashsiz Annie çöptür, rakip takim bir hata yapmadigi sürece flashi olmayan bir Annie tehlike olusturamaz, bu yüzden mutlaka kabiliyetlerden mavi efsunu çikin botunuza.

    8- Pasifle birlikte kullanilan iyi bir ulti maçin kaderini degistirebilir, gecikmesi olmadigin için yeri geldiginde kötü yerlesmis bir takimin 5 adamini da stunlamaniz mümkün, ki bu size muhtemelen fighti getirecektir

    9- Çok zor bir support olmasa bile mid Annie'den daha zordur

    10- En önemli eksisiyse squishy olmasi, bu özelliginin üstüne skill rangeleride kisa olunca adc korumasi bir hayli zayifliyor. Yani Annie ofansif olarak oyunun en etkili supportlarindan biri olmasina ragmen koruma yönünden zayif sayilabilir.


    Güçlü Rakipleri

    Morgana - Karma - Zyra


    Tethark nickli arkadasa Annie üzerine katkilarindan dolayi tesekkürler






    1- Yeni güncellemesinden sonra herkesin kolay kolay oynayamayacagi, kesinlikle pozisyonunuzu iyi ayarlayamadiginiz takdirde çok kötü bozguna ugrayacaginiz ama oynamasi çok zevkli bir sampiyon. Asist oraninizin uçtugunu göreceksiniz.

    2- Mükemmel dürtmesi, genis alanli sustur/stunlamasi ve global iyilestirmesi iyi yönlerini olustururken; mobilliginin neredeyse hiç olmamasi, E ve Q’lari tutturamadiginizda hiçbir ise yaramayacak olmaniz kötü yönlerinin basinda geliyor.

    3- Oyuna basladiginida Q yerine W açarsaniz çok daha faydali olacaktir zira Q’nuz o kadar çok mana yiyecek ki ADC’nize yükten baska bir sey olmayacaksiniz. ADC’niz o an ölmüyorsa ve her sey normalse tüm caninizi basmaya kalkmayin. Neticede sizin de hayatta kalmaniz önemli, can basacagim diye karsi takimi feedlemeyin.

    4- Eger maçta öndeyseniz Soraka’nin pasifinden mümkün oldugunca yararlanin. Adaminiza can basip arkada yavas kalmaktansa o hizla arkaniza E Q atip pasifinizle kaçmak çok daha faydali olacaktir. Hem can çalmis, hem sustur atmis hem de adaminizin canini fulleyecek kadar can ve zaman kazanmis olursunuz. Pasif ayrica hizli kosarak wardlama isleminizi de hizlandiracaktir.

    5- Oyun baslangicinda wardlamaya kesinlikle ekstra dikkat gösterin çünkü Soraka’nin oldugu bir lane bolca gank yiyecektir. Mobility’niz olmadigi için erkenden kill vermeniz çok olasi.

    6- Rakibi Q ile dürtmekten çok, hedefiniz çaldiginiz can olsun. Böylece ADC’nize göstere göstere çaldiginiz cani basmis olursunuz. Bu hareket lane’i kesinlikle agresiflestirecektir ve anlik hatalara düsmelerine sebep olacaktir. Ormancinizla iletisiminiz bu yüzden iyi olmali, bu hatalarini degerlendirmeyi çok iyi bilmelisiniz.

    7- Tf’lerde kesinlikle en önde durmayin, ADC’nizin yani basinda olmalisiniz. Ona birisi yaklasirsa (özellikle assassin sampiyonlar) hemen ayaklarinin altina E atabilmelisiniz. Q atarak canlarini çalip sinirsiz can basabilmeli, bir yandan da dürtebilmelisiniz. Tanklardan da ölümüne can çalabileceginizi unutmayin, eger tanklarin kapistigini görürseniz ayaklarinin altina bir Q atmaniz size çok faydali olur. Zira tanklar o kadar hizli hareket etmediklerinden Q’ya yakalanmalari çok daha kolaydir.

    8- Global iyilestirmenizi sadece ADC’niz için degil tüm arkadaslariniz için kullanmaniz gerektigini unutmayin. Bir gözünüz hep sol tarafta, arkadaslarinizin can barlarinda olsun. Eger birisi ulti bastiginiz takdirde bile ölecekse, bosuna ulti harcamayin. Soraka olmak kesinlikle tüm haritada, tüm oyuncularda gözünüzün olmasini gerektirir.

    9- Oyun ilerledikçe W skillinizin bekleme süresi mükemmel sekilde azalacak ve durmadan birilerine can basip durdugunuzu fark edeceksiniz. Bunu yaparken lütfen kendi caninizin ne kadar olduguna bakmayi unutmayin. Çok gördüm can basip basip tek vurusla ölüp giden Soraka oyuncularini. Warmog veya Ruh Gömlegi çikmayi sakin ama sakin unutmayin.

    10- Son olarak ADC’leriniz karsilikli trade yapmaya basladiklarinda, karsidaki ADC’ye kesinlikle E atmalisiniz bu sizin kilit hamleniz. Q’yla mananizi bitireceginize, elinizin altinda E atmalik mananiz bulunmali özellikle oyunun baslarinda.

    Counter: Leona, Sona, Zyra

    undermine nickli arkadaşa Soraka üzerine katkilarindan dolayi tesekkürler


    Not : Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayi istemedigim için yeterli tecrübeye sahip oldugum supportlari degerlendirmekle yetindim. Geri kalanlar hakkinda yeterli tecrübeye sahip olan arkadaslar 10 madde halinde özel mesaj gönderirse bana geri kalanlari da ekleyebilirim.




    (6) DESTEK OYUNCUSU VE TOTEM







    Konu totem olunca dik açu kuralini eklememek olmazdi. Geometriye asina degilim pek sevmemde. Açiyla, trigonometri ile isi olmayanlar için basit resimlerle giris asamasindan totemlerle yapmaniz gereken seyleri anlatacagim. Yine de bu dik açu kurali surada bir yerde dursun.




    Basliyoruz


    1- Her oyuncu bir totemdir





    * Resimlere baktigimiz zaman bunun totemle ne alakasi var diye düsünebiliriz fakat her oyuncu sistematik olarak kendi dairesel alani içinde belirli bir görüs sunar. Bu da harita kontrolünün temel ögesidir. Her oyuncu base alanindan maksimum sürede çikmasi gerekir. Hiç bir sey almadan çikma süresi minimum 13 saniyedir. Gerekli itemleri alip çikma süresi de yaklasik 15-17 saniye arasidir. Bu süre içinde mutlaka baseden çikmamiz gerekir. Oyun basindaki harita kontrolü, eger gerçek anlamda bir noktaya gelmek istiyorsaniz son derece önemli. Eger sen yaklasik 15-17 saniye içinde baseden çikip minumum 35. saniyede ejder yaninda ki üçlü çalida bulunmazsan ben mor takimin support oyuncu olarak 38. saniyede seni o çalida bekliyor olacagim. En iyi ihtimalde siçran gidecek kötü ihtimalde yani ben o çaliya sen gelmeden iki kisi daha getirebilirsem öleceksin. Aslinda daha oyunun basi peki bunun sana geri dönüsü ne olacak ? Öncelikle daha bismillah demeden öldügün için psikolojik olarak çökeceksin. Exp den eksik kalip geri düseceksin. Sen tekrar gelene kadar ben adc ni farmda geri birakip canini yariya indiricem. Sen geldigin zaman bu yüzden agresif olamayacaksiniz. Ve büyük ihtimal koridoru kaybedeceksiniz. Sadece bir kaç saniyenin sana geri dönüsü bu olacak. O yüzden oyun baslama ekraninda her support 100 metre kosucusu gibi hazir olmali ve bir an önce harita kontrolünü eline geçirmek için çaba göstermelidir. Oyun baslamadan ben bir iseyim, içerden atistirmalik bir seyler aliyim ya da internette takilayim deme lüksüne sahip degilsin. Oyuna ne kadar saygin varsa o kadar basarili olursun. Bu söylediklerim mavi takim için savunma mor takim içinse invade olarak çok önemli bir unsur bunu unutmayin.


    2- Oyun baslangicinda totem






    * Ilk resime baktigimiz zaman agresif bir supporta karsi oynuyorsaniz karsi koridor çalisinin görüsünü elinizde tutmak gerçekten çok önemli. Eger pasif ve büyük tehdit unsuru tasimayacak bir support varsa karsinizda janna ya da soraka gibi ziynetinizi daha dogru zamanlarda kullanabilirsiniz. Hatta böyle bir durumda her zaman 4 pot + support itemi ile oyuna baslayin. Ikinci resimde ise ilk base atma zamaniniza göre iki tane kritik noktaya gösterdim. Adc ile kordineli bir sekilde bu iki noktaya ziynetlerinizi atmak yeterli olacaktir. Bakin arkadaslar ormancilar genelde alt koridor tarafindaki güçlendirmeden baslar. Yani çok büyük ihtimalle bütün orman temizleninceye kadar ilk 5 dakika boyunca güvende olacaksiniz. Zaten ikili koridora ilk seviyelerde bir ormancinin gank atmasi büyük risk olusturur. O yüzden ilk gank atilan koridor genelde üst koridordur. Ama tehlike 6 ve 8 . dakikalar arasinda basliyor. Ormanci ya ilk kestigi güçlendirme çikmadan ya da maviyi orta koridor oyuncusuna verdikten sonra büyük ihtimal alt koridora baskin yapacaktir. Bu dakikalar arasinda mutlaka yeterli görüs esyasina sahip olmaniz gerekmektedir. Bu dakikalarda genel olarak sizinde ilk base atma zamanlariniza denk gelir. Bu süre zaarfinda kesif tasini temin etmissinizdir zaten. Her zaman düsünerek oynayin ormancinin hangi dakikada baskinda bulunmasi mantikli su anda nerededir bunu her zaman tahmin edebilme noktasinda olun.


    3-Ittirilmis alt koridorda maksimum harita kontrolü






    * Koridor asamasinin son noktalarinda koridoru ittirdiysek maksimum görüs hakimiyeti budur. ( Kendi üçlü çalimiza pembe totem , rakip koridor çalisinin mümkünse en uç noktasina totem , ejder ve güçlendirme arasindaki nehir kismina totem ve rakip üçlü çalisina totem ) Kendi üçlü çalimizda ki pembe totem her zaman çok önemli mavi takim için burasi baskin atilmaya mor takima göre çok daha müsait. Oradaki pembe totemimiz asiri derecede ezilmediysek uzun süre kirilamayacaktir. Ayni zamanda rakibe de oraya totem attirmama olanagi saglayacaktir. Hem defansif hem de ofansif çok büyük öneme sahip. Oradan baskin yapmaya gelecek ormanicininda görüsünü verecegi için onuda kararsizliga düsürecektir. Mavi takimda iken mutlaka burada pembe totem bulundurun. Koridor çalisi ise zaten her zaman görüsüne sahip olmamiz gereken bir nokta. Rakibin üçlü çalisi ise koridoru ittirdigimiz için büyük bir risk unsuru. Rakip ormanci lee, vi ya da fiddlestick falansa büyük ihtimal buradan gank atar. Ayni zamanda rakip support thresh ise ormancisina buradan baskin yaptiracaktir. Koridorda geçen süre uzadikça görüsü her zaman dahada genisletmelisiniz. Ejder önündeki totemi ise sadece koridor asamasinda o noktada kullanin. Oyun mid game noktasina geldiginde o totemi ejderinde tam görüsünü alacak sekilde koyun. Totem noktalarini oyunun gidisati belirler belli noktalarda saplantida kalmayin.



    4-Baron yaparken olmasi gereken yeterli görüs








    * Baron oyundaki en can alici güçlendirmedir. Kagit üzerinde olmasa da en az 5k lik bir altin farkinin kapanmasina sebep olur. O yüzden fazlasiyla risklidir. Bir oyundan verilen kararlar içinde belkide en önemlisi barona dogru zamanda giris yapmaktir. Eger o baron size lazimsa ve inhibitör aldiysaniz saglanabilecek maksimum görüs ilk resimdeki gibidir. Rakibin barona dogru attigi her adimi gözlemleyebilme noktasinda olmaniz gerekir. Küçük çalida ki pembe totem ise karsida evelyn gibi bir ormanci ya da twitch gibi bir saldiri gücü tasiyici varsa daha da önem teskil eder. Ikinci resimde ise supportun baron dairesi içinde ki konumunu göstermek istedim. Baron dairesi içinde en az hasara sahip sampiyon sizsiniz ve bazen barona hasar vermektense baron güvenligini saglamak çok daha önemlidir. Ormanciniz barona konsantre olmak zorundadir. Siz ise rakip ormanciyi oraya sokmamak için elinizden ne geliyorsa yapmalisiniz. Buna ultiniz bile dahil olasi bir takim savasina ulti saklamaktansa baron güçlendirmesi üzerinizde iken takim savasina girmek çok daha avantajlidir. Baronu kaptirmamak için elinizden gelen her seyi yapin. Sadece kirmizi ziynetinizede güvenmeyin mutlaka baron dairesi içinde takiminiz tarafindan atilmis bir pembe totemde mevcut olsun.

    Not: Tr serverinda bu hata çok yapiliyor. Baron oyundaki en büyük risklerden biridir. Ihtiyaciniz yoksa ve ace falan almadiysaniz barona göz dikmeyin. En iyi oyun firlatma yöntemi yanlis bir baron girisimidir.


    5-Pembe totem noktalari









    * Riotun sezon 4 için aldigi en saçma kararlardan birisi pembe totemin görünebilir olmasi. Bu sebepten dolayi pembe totemleri her zaman küçük çalilara ve stratejik noktalara koymak gerekiyor. Sadece 1 tane pembe totem koymamiz mümkün oldugu için bunu takiminizla kordineli yapmalisiniz. Koridor asamasinda support pembe totemini kendi koridorunda ki 3 lü çaliya atar. Mid oyuncu nehirdeki tekli küçük çaliya pembe totem koymalidir. Ormanciniz ise kendi ormaninda kirmizi güüçlendirmesinin arkasina bu seçimlerinizi oyunun gidisatina göre kordineli bir sekilde ayarlamaniz gerekir. Eger bir oyunda haritada 4 tane pembe toteminiz mevcutsa lcs asamasinda oynuyorsunuz demektir. O oyunu %90 kazanirsiniz. Ayni zamanda rakipte evelyn , akali , renger , twitch gibi sampiyonlar varsa ve siz bütün tf lere kimsede pembe ward mevcut degilken giriyorsaniz o maçi da %90 kaybedersiniz. Bu arada bir tane pembe totem konulabiliyor ama bir taneden fazla pembe totem alinabiliyor. Support olarak oynarken benim pembe wardim dikili ikinciyi almamazlik etmeyin. Çantanizda yedek bir pembe totem daha her zaman bulundurun bu gerçekten de kritik önem teskil ediyor.


    6-Kirmizi ziynet













    * Birinci ve ikinci resimde eger totemin çalinin bize yakin uç noktasina atildigini gördüyseniz kirmizi ziyneti resimdeki açiyla atarak fazladan bir çaliyi daha kontrol edebilirsiniz. Üçüncü resimde ise ziynetinizi ikinci asamaya getirdikten sonra takiminizdan en az bir kisi yaninizda mevcutsa ziyneti oraya atip orada bulunan totemi de arkadasiniza kestirin. 15 altinin hesabini yapmayin. Sizde kirmizi ziynetin etkisi bitmeden bakabildiginiz kadar çaliya göz gezdirmeye çalisin. Son resimde ki nokta ise oyun kötü giderken görüsün en önemli oldugu can alici noktadir. O çalinin hakimiyetini rakibe verirseniz neredeyse haritada hiç bir stratejik görüsünüz kalmayacaktir. O nokta çok stratejik bir önem teskil ediyor. Hem orada görüsünüz olmali hemde o çalidan görüs vermemelisiniz.


    7-Isler kötü giderken harita kontrolü









    * Tabi ki bir support olarak iki resimdeki toplam alana ward atamayiz. Bir de bunun dragonu baronu yikilmis mid kuleleriniz oldugu yerler var. Iste kötü giden bir maçi çevirebilme potansiyeli burada basliyor. Sen support olarak alt koridor tarafini totemlersen mid ve ormanci üst koridor tarafini totemliyorsa adc ve top oyuncularinda totem almasa bile birisi ejderi biriside baronu ziynetiyle totemliyorsa sen o oyunda flame yapma arkadas. Sakin sur verildiginde evete basma çünkü bu yapilan toplu bir direnistir. O oyun için büyük umutlarin yesermesi sebebidir. Isler kötü giderken alinmis bir agresif esyadan çok gerekli görüse ihtiyaç duyarsin. Zaten o noktaya kadar sen eksik iteme sahip oldugun için oyunda geri düsmedin yeterli görüse sahip olmadigin için ve gereksiz aldigin riskler seni geri düsürdü. Her seyi geri çevirmeye çalisiyorsan en basta yaptigin hatayi yani görüs eksikligini telafi etmen gerekir. Bu asamaya gelindiginde gerekirse totem almalari konusunda arkadaslarina yalvar. Zaten olasi bir takim savasinda senden güçlü olan rakiple basa çikamayacaksin. Senin ihtiyacin olan sey rehavete kapilmis ve senin ormanini isgal edebilecek öz güveni kazanmis rakip oyunculari olmasi gereken görüsle tek tek avlamaktir. Ve her aldiginiz skoru da bir kule + ejder gibi objektif bir görevle tamamlamanizdir altin farki ve kaybedilmeye yakin bir oyun ancak böyle kazanilir.


    8-Isler iyi giderken harita kontrolü









    * Oyunlarin en fazla firlatildigi noktalardan bir tanesi de bu. Zaten yeteneek olarak kagit üzerinde seninle ayni seviyede insanlarla dereceli oyun oynuyorsun. Senin takimininda faker , piglet , insec falan yoktu kimsede o yetenekte degildi. Sadece daha toplu hareket ettiniz , daha yeterli görüse sahiptiniz ve risk analizlerini belirli bir süre dogru yaptiniz bu oyunu kazandiginiz anlamina gelmez. Oyun sonunda ayni seyleri rakipte size yapabilir ve dakikalar ilerledikçe yapilan hatalar daha telafi edilemez noktaya gelir. Sen oyunun basinda bu basariyi gösterirken karsidaki top jungle a sövüyordu rakip alt koridor ezildikleri halde halen önde yakalaniyordu ve defalarca sur için oylama yaptilar kabul edilmedi. Onlarin aradigi sadece küçücük bir umut kafa olarak psikolojik olarak ufacik bir kivilcim bekliyorlar. Tekrar kazanacaklarina olan inançlarinin güçlenmesi için senin hata yapmani bekliyorlar. Ve artik onlar sadece 5 minyon kadar altin veriyorlar. Sen ise 500 altin. Yani adam seni öldürdügü zaman 3 kill almis olacak. Sen bunu önlemelisin. Ilk resimdeki gibi gerekli rakip orman girislerinin görüsünü alarak ya rakip ormana zarar vermeli ya da koridorlari güvenli bir sekilde ittirmelisin objektiflere yogunlasmalisin. Aksi taktirde oyunu her daim firlatman mümkün. Eger karsi takim hadi beyler yapabiliriz diye bir umuda kapildiysa oyun yeniden baslar. Senin fazladan bir hasar esyasi almak yerine daha fazla görüs sunman gerekir. Zaten yeterli hasara sahipsin önemli olan bu noktada bitirici noktaya gelebilmektir. Ikinci resimdeki inhibitör alindiktan sonra atilan ward ise aliskanlik ya da show amaçli degildir. Büyük ihtimal o inhibitörü almak için takim olarak çok fazla hasar aldiniz ve çekileniz gerekiyor. Iste o totem senin nerede base atman gerektigini gösterir. Rakip pesinden geliyor mu , verdikleri karar ne olacak nasil hareket edecekler bunu görmek içindir . Gereksiz görme ve bir kaç saniye mutlaka rakibin hareketlerini kontrol et.


    9-Scarra Totemi









    * Bunu yapabilmek için yeterli tecrübe ve az da olsa çalismak gerekiyor. Panik aninda bunu yapmak zordur ama en güvenli ve zamansal açidan da en iyi noktadan totem atma islemidir. Dik açu kurali burada önemli toteminiz imleciniz dogrultusunda ki en yakin noktaya düsecektir. Bos bir haritada 5-6 tane totem alarak bunu deneyin. Su bos harita islemni zaman zaman yapin adcler ve mid oyuncular otursun farm çalissin supportlar dedigim gibi bu açidan scarra totemi atmaya çalissin. Akliniza ne kadar sey geliyorsa bos haritada bunlari deneyin. Yeni bir build ne kadar hasar çikartiyor. Bir support olarak kule vurmadan büyücü minyonlara vurursak kulenin vurusuyla birlikte adc nin o minyonu alacagi noktaya geliyor mu , hatta kaç vurusla yeni yaptiginiz rün sayfanizla kuleye ölüyorsunuz minyonlar ilk seviyelerde ne kadar hasar birakiyor her seye çalisin ancak böyle seylerle oyununuzu üst seviyeye tasirsiniz.


    10-Totem her zaman çaliya atilmaz









    * Aliskanlik haline gelmis bir sey var rakip çali içinde gözükmez o yüzden totemleri buraya atmak önemlidir. Evet önemlidir ama en az onun kadar yikilmis bir kulenin yerine totem atmakta o kadar önemlidir. Çünkü her kuleniz sizin için totemdir. Oyuna basladiginiz anda 11 tane totem ( Kule Sayiniz ) + 5 ( Sampiyon sayiniz ) olmak üzere 16 totemle baslarsiniz. Yani bir kulenizin gitmesi ayni zamanda bir totemin kaybolmasidir ve görüsün daha da sinirlanmasidir. O yüzden her yikilan kuleniz için kulenizin üstüne ya da biraz ilerisine ilk resimdeki gibi totem atmaya çalisin. Ikinci resimde ise rakibiniz sürekli kendi kuleleri çevresinde toparlanir. Koridor asamalarinda oldugu gibi o kuleler güvende kaldiklari sinirdir. Rakibin kulesini düsürmek çok büyük bir avantajdir ama bir de düsürdügünüz kule yerine bir totem dikiyorsaniz yaptiginiz bu hareket artik burasi benim topragim demektir. Rakibin sinirini çizersiniz. Bu da en az kendi görüsünüzü kaybetmemek kadar önemli bir unsur. Dota 2 Lol gibi oyunlar en stratejik oyun kurgusuna sahip oyunlardir. San ki Total War oynuyor gibi sistematik ve stratejik temellere dayali olarak oynamaniz gerekir.


    11- Pembe totem kirma






    * Bir ormanci için ejder ve ya baron çaldirmak ne kadar utanç verici bir durumsa bir support içinde pembe ward kirarken yakalanip ölmek o kadar utanç vericidir. Siz nasil baron çaldiran bir ormanciya içten içe sövüyorsaniz pembe kirarken ölürseniz de bütün takim size söver. Çünkü bu yaptiginiz gereksiz yere ölmektir . Pembe totem orada duruyor zaten, belki simdi degil ama 2 dakika sonra onu güvenli bir sekilde kirabilme ihtimalin var iken gidip de 30 gold için 300 gold vermek tam bir ahmakliktir. Pembe ward kirmak çekirdek çitlemek gibidir. Bir tane vurduktan sonra ölecegini bilsen de dayanamazsin onu kirmak istersin o yüzden pembe ward kirarken güvende oldugunuza emin olmaniz gerekir. Resimde görüldügü gibi kendi dairesel alaninizin görüsünü almaniz gerekir. Minumum iki totem + görüsünüzün olmadigi bir çaliya skill atarak kimsenin olmadigina emin olduktan sonra bu islemi yapin. Gizli sakli degilsiniz çünkü kirmaya çalistiginiz o totem karpuz gibi sizi gösteriyor tek basiniza oldugunuzu ve kolay bir av oldugunuzu da. O yüzden bu konuda çok dikkatli olun. Totemi kirarken sag tik yapip kazik gibi beklemeyin geri ileri hareketler yaparak refleks gösterin. Mümkünse de pembe totem kirmak için en dogru zamani kollayin. Sabirli olun zaten bütün oyun boyunca rakip o totem üzerinde nöbet beklemeyecek. Bu arada söyledigim seyler rakip takim pembe wardinizi arkadaslariyla birlikte kirmaya çalisirkende geçerli. Pembe toteminizi esiniz gibi can pahasina korumaya çalismayin.


    Harita Hakimiyetinde Temel Noktalar


    1- Haritadan görüs almak ne kadar önemliyse haritadan görüs vermemekte o kadar önemlidir. Mid de ya da topta gereksiz yere farm yapan bir rakip ormanci görürsem alt koridorda eger ezilmediysem rakip takiminin adc sinin üstüne ben binerim arkadas. O ormancinin görüsünü almak support olarak benim için çok önemli. Eger siz support olarak esya almaya gittiyseniz ve adc niz tek kaldiysa da bu seferde rakip ormanci sizin adc nizin tepesine biner. Yine ayni sekilde mid oyuncusu rakip ormanciyi gördüyse kuleyi almaya baslar açilmaktan korkmaz. Eger ormanci mid oyuncusunun olmadigini görürse bu seferde o ejder almak için takimini toplar. Ormanci rakip ormancinin görüsünü alirsa onun ormanini isgal eder.Eger ormanci rakip adc yi alt kordorda farm yaparken görürse bu seferde takimina hadi baron yapalim 4 vs 5 der. Iste bu kadar önemli görüsünüzü vermek.

    2- Herkes bir oyunu kazanmak için yetenek mi önemli sans mi diye tartisir. Bence bu oyunun %51 i haritada yeterli görüsü saglamaktir. Eger oyun boyunca takim olarak yeterli görüsü sagliyorsaniz mid oyuncunuz falan 2 ser 3 er totem aliyorsa o oyunu büyük ihtimalde kazanirsiniz umudunuzu asla kaybetmeyin. Görüsü kaybeden oyunu kaybeder.

    3- Bu oyunda önemli olan her sey daha fazla item daha fazla kill ve daha fazla asist diye düsünülebilir. Ama kazanacagimiz exp de en az digerleri kadar önemli. Bir çok totem esyasi seviyeye göre kazanç sagliyor ayni zamanda rünlerde ve daha bir çok faktör. En önemlisi de seviye basina güçleniyorsunuz. Totem atma zamanlarinizi istisnalar disinda koridor ittirmisse yapin. Kendinizi base atmaya hazir bir mid oyuncusu gibi sifatlandirin. Adc için nasil farm yapmak önemliyse support içinde exp kaçirmamak önemli koridor ittirildiginde çok fazla sayida minyon olmadigi zamanlarda totem atmaya gidin. Iyi bir support seviyede çok fazla geri kalmamasiyla belli olur. Istisna durumlar disinda maksimum iki seviye geride kalabilirsiniz daha fazlasi sizi tamamen oyundan düsürür.

    4- Totem hayat kurtarir.



    (7) SUPPPORT OYUNCUSU EKIPMAN INCELEMESI



    Merhaba arkadaslar bu konuda bir çok soru görüyorum az çok kendimden yola çikarak yüzeysel olarak fikirlerimi sunmak istiyorum. Bu konuyu harici bilesenlerde açmayip burada açmamim sebebi ben ekipmanlari lol oynama gayesiyle topladim ve hedefledigim kitlede bu amaçla ekipman toplamak isteyenlere yönelik.

    Öncelikle ekipmanlarimin neler oldugu söyleyerek incelemeye baslayim.







    Mouse : Corsair M65 Rgb
    Klavye: Corsair K95
    Kulaklik: Steelseries Siberia Elite Black
    Ssd: Kingston Hyperx 3k 120gb


    Öncelikle Mousedan baslarsak daha önce A4 X7 mouse kullanyordum. Zaten macro kullanan bir oyuncu degilim o konuda bana + bir deger katmadi. Ele oturmasi gayet iyi fakat bu birazda mouse tutus sekillerine göre degisiklik gösterir. Ellerim küçük oldugu halde fareyi kavramakta sorun yasamadim. Support olarak bana tek katkisi sniper tusundaki anlik dpi seviyesini düsürerek threshle ya da blitzle hook atmayi gayet rahat bir hale getirmesi. Bu tus genelde Cs go da sniper kullanirken daha çok rahatlik sagliyor ama lol de de degisik amaçlarda kullanilabilir. Sonuç olarak bana bir asama atlatmadi ama kendinden de pisman ettirmedi.

    Bu seviyedeki rakipleri olan Logitech G502 Razer Deathadder ya da Steelseries Rival den eksik kalan bir yani yok. Hatta malzeme kalitesi ile ön plana çiktigi da söylenebilir. Diger mouselari kullanmadigim için yüzeysel olarak geçiyorum ama bütçesi olana alinabilir bir ürün.

    Artilari

    + Malzeme kalitesi
    + Rahatligi ergonomisi

    Eksileri

    - Türkiye de satisinin olmamasi
    - Elleriniz terliyorsa yüzeyinin leke birakmasi ( Nemli bezle silince geçiyor )


    Sonuç= Bütçeniz fazla yoksa bir x7 almaniz ya da g300 almaniz çok daha mantikli olacaktir. 50 liralik bu ürünlerin yaninda 150 tl gibi bir fark açacak bir konumu yok asla size asama atlatmayacak. 200 tl bütçeye çikarsaniz da içinize sinecek bir ürün. Fakat dolarin bu kadar firladigi bir durumda mantiksiz bir yatirim


    Klavyeye gelirsek mekanik klavye bambaska bir olay. Ne kadar katkisi olabilir oyuna tam olarak kestiremiyorum ama tuslara basma hissi yag gibi akmasi tuslar arasinda ki geçislerde ki tepkime süresi illa ki bir seylerin degisimine yol açacaktir. Ama bu alet de oyunda size kesinlikle asama atlatmayacak sadece kolaylik saglayacak bunun bilincinde olun. Yine klavyenin makrolarini kullanmiyorum kullananlar için avantaj saglayabilir. Corsair deyince akla hemen malzeme kalitesi geliyor. Tam bir alman tanki gibi çok dayanikli ve kullanisli. Evet fiyat olarak biraz pahali. Bu parayi hak ediyor mu emin degilim. Evet bir blackwidow la kiyaslandiginda bu parayi hak ediyor. Fakat bir Steelseries 6gv2 almak daha mantikli bir seçim gibi duruyor.

    Artilari

    + Malzeme Kalitesi
    + Bileklik destegi

    Eksileri

    - Türkiye de satisinin olmamasi
    - Dolarin uçmasiyla fiyat araligi

    Sonuç= Mekanik klavye bence alinabilir bir ürün ama bir klavyeye 500 lira vermekte fazla akil kari degil. Kendinizi kaybettiniz ve bu bütçeye çiktiysaniz razere kiyasla malzeme kalitesi farkiyla bile tercih edilebilir. Ama söyledigim gibi mekanik klavye olmazsa olmaz degil ama çok güzel bir konfor. Daha düsük bütçeyle Steelseries 6gv2
    daha mantikli. Hatta bir G105 felan bile yeterli yine klavye tek basina hiç bir oyunu size kazandirmayacak çünkü.



    Kulakliga gelirsek belkide en fazla pismanligi yasadigim parça bu olabilir. Fiyati baz alindiginda beklenti büyük oluyor ama ayni performansi alamiyorsunuz. Sanirim bu kendinden ses kartli her türlü kulaklik için geçerli. Bu konuda fazla bilgi sahibi degilim ama bir g430 dan ya g930 dan ses kalitesi olarak çok büyük bir seviye farki oldugunu düsünmüyorum. Zaten Lol oynamak için kulakligin ne kadar gerekli oldugu da tartisilabilir bir konu.

    Artilari

    + Kulagi sikmiyor uzun süre kullanimda sikinti çikarmiyor
    + Görselligi gayet iyi
    + Her platformda kullanilabilmesi çok büyük bir arti telefonuza takip spora çikanlar için güzel bir özellik
    + Mikrofon kalitesi

    Eksileri

    - Bu paraya degmez fiyat performans tatmin edici degil


    Sonuç: G430 ya da Steelseries v2 falan alin hatta bunlar bile olmazsa olmaz degil. Lol ya da support mevkigi için asama atlamayi ummayin. G430 sanirim mikrofon kalitesi olarakta yeterli duo oynayan bot ikilileri için gayet yeterli olacaktir.


    Ve son olarak Ssd ye gelirsek. Bu parça iste fiyatini sonuna kadar hak ediyor. Yükleme ekraninda artik baskalarinin oyuna baglanmasini bekliyorsunuz. Hep oyuna en son baglanan beni ilk olarak oyuna girmeye hazir hale sokmasi gayet sevindirici. Ekibin en ucuz ama en faydali parçasi bence. Bu zamanda harici bilesen olarak en gerekli seylerden biri ssd. Fazla uçuk fiyatlari da yok. Imkaniniz varsa almaya çalisin

    Artilari

    + Hiz ve zaman kazandirmasi
    + Sessiz çalismasi
    + Fiyat performans karsiligi

    Eksileri

    - Oyun yükleme ekraninda artik balkona sigara içmeye çikamiyorum



    Kesin sonuç: Ne kadar üstün ve pahali ekipmanlariniz olursa olsun sizin oyun seviyenizi belirleyecek niteliikte degiller. Özenmeye ya da almak için bütçe zorlanmaya degen parçalar degiller. Stream izlemek oyun bilgisini gelistirmek bu pahali oyuncaklardan daha mantikli olacaktir.




    (8) SALDIRI GÜCÜ TASIYICISI DESTEK OYUNCUSU UYUMU




    Bu konuda en önemli sey iletisim. Öncelikle yaninizda oynadiginiz adc ile düsünce yapiniz farkliliklar göstermemeli. Biriniz çok agresif iken digeriniz çok pasif bir oyun anlayisini benimseyemezsiniz. Durum ve kosullara göre benzer tepkileri ayni anda vermeniz gerekir. Bunun içinde yaninizda ki kisiyi tanimak ve sesli bir iletisim kurmadan bile hareketlerini kestirebilecek deneyime sahip olmaniz gerekir. Bir support için yaninda oynadigi kisiye saygisi çok önemlidir. Güvenmediginiz bir adc yaninda oynar iken takim savaslarinda ona destek olmak yerine kendiniz bir seyler yapma arayisina girebilirsiniz. Ya da yaninizda ki kisiye güveniniz ve sayginiz üst noktadaysa esyalariniz ve skill setiniz ile sadece onu korumaya yönelik bir oyun anlayisi içinde olabilirsiniz. Bu tabi ki adc niz içinde geçerli. Koridor savasinda yanlis bir takas baslattiniz ve zor durumda kaldiniz eger adc niz sifa basip size yardimci olmazsa öleceksiniz. Böyle bir durumda adc nizin size karsi güveni yoksa o sifayi size basip kendini savunmasiz duruma düsürmeyi göze almaz. Dolayisiyla bu düsünce yapisi içine girilmis bir alt koridor ikilisinden hiç bir sekilde basari çikmaz. Çünkü support oyuncusu da böyle bir durumda farkli arayislara gider. Bu adamdan cacik olmaz deyip orta koridora roam atma çabasina girer. Sonuç olumlu olmazsa da hep support hemde koridorda tek kalmis adc için isler artik içinden çikilmaz bir noktaya gelir. Sözün özü bu supportla bu adc iyi gider demekten çok birbirlerine kalista bagi gibi duygusal bir bag olusturmus bir alt koridor ikilisi skill set olarak en uyumlu alt koridor ikilisinden bile daha iyidir. Ama tabi ki skill set ve yapi olarakta bir birleri ile uyumlu alt koridor ikilileri mevcut. Bu noktada söyle bir durum devreye giriyor.

    Oyun basinda kirilgan korunmaya muhtaç menzil avantaji olmayan adc -- Skill seti adc korumaya yönelik defansif agirlikli support. ( Vayne - Nami ** Vayne Janna )

    Ofansif oyun basinda dominant ama oyun sonuna dogru gücü düsen adc -- Yine ofansif oyun basinda poke yetenegi olan agresif özellikli support ( Caitlyn* Corki - Thresh)

    Skill ve pasifi baska bir supportla baglantili olan adc ---- Ayni sekilde pasif olarak uyumlu support. ( Braum* Lucian Jinx --- Leona* Graves )

    Kaçma mekanizmasi sinirli mobil olmayan adc --- Yanindaki adc ye mobilite kazandirabilen support ( Kog Maw - Thresh )



    (9) DESTEK OYUNCUSUNUN TAKIM SAVASINDAKI YERI VE ÖNEMI



    Bu önem her support için farkli nitelikler tasir. Genelde agresif olarak nitelendirilen supportlar takim savaslarinda agresif nitelik sergilemesi gerekirken , pasif suportlarin ise takim savaslari sirasinda hayat da kalarak daha fazla defansif niteliklerini uygulamasi gerekir. Bir supportun takim savasinda ki en önemli görevi kendi adc sini elinden geldigince hayatta tutmaya çalismasidir. Eger defansif bir support ile oynuyorsaniz bu öncelikle ve tek önemli kriteriniz olmalidir. Ama agresif supportlar için bu konu bir amaç daha tasir. Rakip adc yi saf disi birakarak takim savasini kazanmanin en önemli kriterini saglayabilmek. Rakibin hasar noktasini yok et savasi kazan. Örnegin bir blitzcrank oyuncusu için rakibin tasiyicilarindan birini takim savasinin basinda saf disi birakabilmesi adc sini korumaktan daha önemli bir görevlidir. Çünkü bu skill sete sahip bir supportun sihirdar vadisinde bulunma amaci bile budur. Bazi supportlar ise hasari üzerinde tutabilmesiyle arkadaslarina takim savasini kazandirabiliir. Tank bir sampiyon oynayip takim savasi baslangicinda oldukça fazla bir hasari emip ölmemeniz bile takiminiza çok büyük bir avantaj saglar. Çünkü skillerin belirli bekleme süreleri mevcuttur, böyle bir hasari tanklayip takiminizi eksik birakmadan sag çikabilmek takiminiza çok önemli bir zaman ve karsi atak firsati sunar. Janna oynuyorsaniz amaciniz takim savasini istemediginiz bir durumda kesebilmenizdir ultiniz bunun için vardir. Bir support janna oyuncusunun oyun sonunda biraktigi hasar çok büyük ihtimalle haritadaki hiç bir sampiyondan fazla olamayacaktir. Amaç dogru zamanlama ile kalkan kullanip adc nizi ölümsüzlügü sunmaktir. Annie oynuyorsaniz hep aklinizdaki büyük hayal siçra tibers kombosuyla en efektif ultiyi atmaktir. Morgana oynuyorsaniz kimseyi stunlatmayip kara kalkanin olabildigince dogru arkadasiniza hedefleyebilmenizdir. Lulu ile dogru kisiye ve en önemlisi dogru zamanda ultiyi atip hem rakibi yavaslatip hemde verdiginiz canla baitlemeyi basarabilmenizdir. Leona ile dogru ve en efektif ultiyi atip hedefinizde ki odaklanmak istediginiz tasiyiciyi seçebilme imkanini bulabilmenizdir. Support oyuncusunun takim savasinda ki önemi kadar takim savasi öncesindeki önemi de son derece can alici bir unsurdur. Savas alani ne kadar sizin alaniniz bu çok önemli bir unsur. Görüsünü alabildiginiz kadar alan sizindir ve insan sadece görmediginden korkar. Bu korkuyu arkadaslariniza yasatmamaniz ve öncesiyle ve sonrasinda takim savasinin kazanilmasina imkan saglayip oyunu kazandirmak sizin elinizde. Belki koridorda yaptiginiz hiç bir olumlu hareket göze batmaz ama savas alanlari, kahramanlarin ve fedakarliklarin hatirlandigi yerlerdir. Ancak böyle akilda kalabilir ve saygi duyulan bir kahraman olabilirsiniz.





    (10) SORU CEVAP BÖLÜMÜ



    Soru 1- League Of Legends'a yeni basladim ne yapmaliyim.

    Cevap: Öncelikle kostüm almak Rp çekmek gibi bir sikintiniz yoksa mutlaka West serverinda oyuna baslayin. Türkiye serverinin Westden tek artisi Rp fiyatlarinin ucuz olmasi. Oyuna ayirdiginiz zamanin kaliteli olmasini ve gerçek anlamda zevk almak istiyorsaniz West serverinda oyuna baslamaniz hem psikolojik açidan hemde kendinizi gelistirmeniz için faydali olacaktir. Ranked için öncelikle minumum 2 sayfa rün olusturmaniz gerekir. Oyunun size verdigi 3 tane iade hakki var bunlari dogru bir sekilde kullanmaniz için uygun zamani beklemelisiniz. Bir an önce 16 sampiyon yapmak için ucuz ip li ama hiç oynamayacaginiz sampiyonlar yerine, haftalik ücretsiz sampiyonlarla kendinizi test edip, oynama stilinize uygun sampiyonlari tercih etmeye çalisin. 16 sampiyondan en az 10 tanesi sizin tecrübeniz olan sampiyonlardan olussun geri kalan 6 taneyi de swap yapmak için metada öne çikmis sampiyonlara göre belirleyin. Ben size 16 sampiyon yetmez, 200 - 300 normal maç sonrasi ranked girin demiyorum. Çünkü bu biraz oynayan kisinin oynadigi maçlardan çikardigi tecrübeleri, kendine ders edinmesiyle alakali. 100 maçta da yeterli asamaya gelmis olabilirsiniz 500 maçta da. Bunu sadece düsünüp kendiniz belirleyebilirsiniz.

    Soru 2- Ilk 10 maç ne kadar önemli

    Cevap: Fazlasiyla önemli. Ilk 10 maç kötü sonuçlar alirsaniz bu sizi 100 lerce maç geriye atacaktir. Her zaman bir üst lige atlamak zordur. Ilk 10 maçta kaybettiginiz bir oyun bile sizin istediginiz yere ulasmaniz için aylarinizi çalabilir. Maç spamladikça Mmr ve Kda oranlariniz düsecektir. Her oynadiginiz fazladan bir maç kazansaniz da kaybetseniz de sizin durumunuzu olumsuz etkiler. Ilk 10 maç yeteneginizin bile üstünde bir lige kapak atmaniza ya da seviyenizin çok altinda bir ligde takili kalmaniza sebep olabilir. Bundan dolayi ilk 10 maçinizda güvendiginiz bir arkadasinizla , kendinizi oyuna tamamen vererek en iyi oyununuzu sergilemeye çalisin. Çok faydasini göreceksiniz.

    Soru 3- Main ( En iyi oldugunuz rol ) nasil belirlenir.

    Cevap: Ben buna biraz karakter yansimasi olarak bakiyorum. Yardimsever , fedakar , özverili bir yapiniz varsa support rolünde oynamaniz size psikolojik açidan fayda saglayacaktir. Liderlik vasfiniz yüksekse , ego patlamasi falan yasiyorsaniz , oyuna direk olarak etki edip , oyunun kaderini belirlemede ön plana çikmayi istiyorsaniz tasiyici olarak oynayin. Baba tavirlariniz , delikanli halleriniz , kursuna kafa atacak cesarette bir yapiniz varsa üst koridorda oynayin. Çözüm üretme konusunda iyiyseniz, , her zaman dakikseniz, risk analizi ve dogru zamanda dogru yerde olmak gibi bir düsünce sisteminiz varsa da ormanda oynamak size fayda saglayacaktir. Tabi ki bu söylediklerim herkes için geçerli degil ama ön plana çikmayi her zaman isteyen, baskalarina güvenmekten çok, belirleyici kisinin kendisi olmasini isteyen bir insana zevkle support oynatamazsiniz. Önce kendinizi taniyin sonra seçiminizi yapin. Ben bu oyuna orta koridor olarak basladim. O zamanlar oyuna bakis açimla su anda support olarak oynadigim oyunlarda ki bakis açim tamamen farkli. Sanki bir baska oyunu oynuyor gibiyim. Main dediginiz yerlerde usta diger yerlerde görev adami olun. Sadece ben su rolde oynamam diyebileceginiz tek bir lüksünüz var. Ben adc oynamam mesela ama surada da oynamam diyemem. Sadece tek bir lüks.

    Soru 4- Herkes hak ettigi yerde midir ?

    Cevap: Net olarak degildir. Bu bir takim oyunu ve yapilan dogru ve yanlis seçimler 5 e bölünür. Bir kisinin hatasi 4 kisiyi daha etkiler. çok iyi oynadiginiz bir oyunda yapilan hata sayisinin , hak etmediginiz sekilde size yansimasina sahit olabilirsiniz. Ayni sekilde mal gibi oynadiginiz oyunda takiminizin aldigi dogru kararlar size hak etmediginiz bir oyunu da kazandirabilir. Peki o zaman hak ettigimiz yer nasil tespit edilir. Bulundugunuz yerin maksimum 1 lig üstünü hak edebilirsiniz. Gold seviyesinde ki bir oyuncu Bronzdan peynir ekmek gibi çikar. Afk , Troll hiç bir sey etkileyemez. Ben Gold seviyesindeyim ama bronzdan çikamiyorum diye bir dünya yok. Ayni sekilde Platin seviyesindeyim ama gümüste takili kaldim diyemezsiniz. Goldda tikandim ama Diamond'im falanda olmaz. Gidin inanmiyorsaniz yeniden bir smurf kasin ben diamond seviyesindeyim diyen adam bu sefer isler yolunda giderse Plat olur. Fakat üstüne koyamazsa asla Diamond olamaz. Islerin yolunda gitmesi sadece sizi hak ettiginiz yere ulastirir. Kötü giderse de maksimum hak ettiginiz yerin bir alt seviyesinde kalirsiniz.

    Soru 5- West mi Tr mi ?

    Cevap: Ben size sunu söyleyim gerçekten harcadiginiz zaman sizin için degerliyse asla Tr de oynamayin. Tabi insanlarin seçimleri farkli farklidir. Uygun fiyatla skin almak için Tr de oynanabilir. Ya da küfür ederek stres atma amaciniz varsa , kaos ortamini seviyorsaniz, öfke kontrolünüzü , sag duyunuzu her zaman kullanamiyorsaniz Tr sizin için daha iyi bir seçenek olacaktir. Fakat Tr Diamond 1 Challenger seviyesine kadar size kaliteli oyun sunmaz. Kendinizi Tr de oynayarak gelistiremezsiniz. Isleri Tr de iyi giden bir insan Westde geçtigi anda sudan çikmis baliga dönebilir. Rakip support sizi harita boyunca kosturup takiminin içine sokabilir. Bunu Westdeki unrankedlar bile yapar. Fakat küfürden , flame yapan , küsüp oyunu birakan troller yüzünden hak ettiginiz yerin hep bir alt noktasinda kaldiysaniz bu sefer Westde kalitenizin uygun oldugu dogru konumda kendinizi bulursunuz. Bakin Türk insanini kötülemek istemem fakat Türk insani genelde sabirsiz, direk sonuç odakli, hatayi kabullenmeyen, bahaneler arkasina siginan, empati yoksunu, sag duyusu olmayan, bir takim oldugu duygusunu hissedemeyen, ben ya da sen diyen asla kolay kolay biz kavrami olmayan genis bir insan toplulugu. Egitim ve ahlak seviyemiz yaptigimiz isten zevk alma noktamiz yeterince düsük. Bunlari toplum olarak bize yaptiran yasadigimiz degersizlik duygusunu bizden farkli bireylere karsi ego tatmini olarak kullanmamizdir. Kimsenin fikirlere de farkliliklara da saygisi yok. Herkes karsisindakini kendi kafasindaki düsünce kalibina sokma çabasinda. Bu ülkede egemenlik kurma baskalarinin zihninde baslar. Ne yazik ki hatayi hep baskalarinda arayan bir insan topluluguyuz.

    Soru 6- Oyun kazanmak için ne yapmaliyim ?

    Cevap: Buna biraz uzun cevap verecegim. Çünkü biliyorum ki her oyuna baslarken amaciniz kazanmak olacaktir. Fakat sunu bilin her oyun kazanilmak için oynanmaz. Önce kaybetmemeyi cebinize koyup sonra kazanmanin pesine düsmelisiniz. Mutluluk ve mutsuz olmamak arasinda ki denge gibi bir sey bu. Sürekli mutlu olmaya çalisirsaniz mutlu olamadiginiz zamanlarda mutsuz olursunuz. Fakat mutsuz olmamaya razi olursaniz her zaman mutlu olamasaniz da en azindan mutsuz olmazsaniz. Bu olay biraz böyle. Sunu bilin ki oyunda 0 hata ve çok iyi bir oyun oynarsaniz o oyunu kesin kazanamazsiniz ama bir oyunda çok kötü oynayan bir takim arkadasiniz varsa ve oyun bilginiz zayifsa o maçi %90 kaybedersiniz. Çünkü bu oyunun sonucunu yapilan dogrulardan çok , yapilan yanlislar belirliyor. Bir yanlisin 100 dogruyu götürebilecegi seviyede bir oyun oynuyorsunuz.

    Sadece yetenegimiz bize oyun kazandirir mi ? Sadece yeteneginiz size oyun kazandirmaz. Adam öldürmeyi bilmeniz degil nexus u nasil yikacaginizi bilmeniz size oyun kazandirir. Bu oyunda skor almaniz size objektif bir görev yapabilmenize ve rakip nexusa yaklasmaniza kolaylik saglar. Skor almak sizin sadece yolunuzu açar, oyunu kazanmaniz, açilan yoldan ilerleye bilmekten geçer. Bu oyunu sirf kazanmak için ve sürekli skor odakli oynarsaniz bu sizin yanlis risk analizleri yapmaniza ve yanlis karar almaniza neden olacaktir. Kaybetmemek için oynadiginiz bir oyunda, rakibe skor vermeden harita görüsünü saglayarak ve minumum risk unsurlariyla çok daha kolay sonuç alabilirsiniz. Hiç birimizde faker refleksi falan yok. Oyun ve meta bilgisi, oyun felsefesi eksikligi, neden sonuç iliskilerinde dogru seçimleri yapmayi bilmeden sirf yetenekle asla üstün bir noktaya gelinemez. Kendimden örnek vereyim sezon 3 de kendimi Türkiye deki en iyi Thresh mekaniklerine sahip oyuncu olarak görüyordum. Kazanamayacagim bir alt koridor yoktu. Hiç support ya da adc yi kendime rakip olarak bile görmüyordum. %99 rakip koridoru alt üst ediyordum. Koridor kabadasiydim Threshle yapilabilecek ne kadar playz ne kadar inanilmaz bir hareket varsa hepsini süreklilik göstererek yapiyordum. Oyun basladigi an Alt koridordan burnuma kan kokusu geliyordu. Koridorlari kazanip oyunlarin yarisini kaybediyordum. Bunun sebebi Challenger seviyesinde Thresh mekaniklerine hakim olup Bronz seviyesinde oyun bilgisine sahip olmamdi. Görüse önem vermezdim. Adc mi köpek gibi kordiorda kastirip Tf de umursamazdim. Takim arkadaslarimi aldigim killerden sonra dogru objektiflere yönlendiremezdim. Kendimi asla dizginleyemezdim. Sürekli yetenegimi göz önüne sermek gibi kaygilarim vardi. Hakim oldugum sampiyon sayisi meta bilgim falan çok kisitliydi. Sezon 3 de 1000 küsür maçta gold 1 plat 5 seviyesinde kaldim. Çünkü Challenger seviyesinde yetenegim bronz seviyesinde oyun bilgim vardi bunun ortalamasi da 1000 oyunda ulasabildigim noktaydi. Sezon 4 de artik yavas yavas yaslandim. 27 yasima geldim. Refkleslerim ve reaksiyonlarin azaldi. Sunu biliyorum ki artik Challenger seviyesinde Thresh oynayamiyorum. Ama bu süre zarfinda yüzlerce stream izledim. Bütün önemli turnuvalari takip ettim her yaptigim seçimin ne sonuç doguracagini kavradim. Ve oyun zekam ve bilgim Diamond asamasina geldi. Bende bu sezon o asamalara geldim. Amaç sadece yetenek degil. Benim rehberlerimde herkes benim nasil Thresh oynadigimi görmek istiyor. Umarim bende Threshi bir gün senin gibi oynarim diyorlar. Fakat benim Emekçi support rehberimde paylastigim 100 maddeyi kavrarlarsa, sahip olduklari yetenekleri ile en kötü plat seviyesinde olacaklarini biliyorum. Isin teorik kismina hakim olmak, pratikte harikalar yaratmaktan çok daha etkili.


    Stream izleyin metaya ve oyun stratejilerine hakim olun hepiniz bulundugunuz noktanin en az 1 ya da 2 seviye üstüne çikarsiniz. Fabby olmak Hi am Gosu olmak Best Riven Na olmak yerine en kötü Lcs oyuncusunun oyun bilgisine sahip olun çok daha üstün noktalara gelirsiniz.

    Soru 7- Support oynuyorum takim arkadaslarim malsa oyunu nasil tasiyacagim ?

    Cevap : Hak ettiginiz yerin iki alt ligi tek basiniza tasirsiniz. Diamond seviyesinde bir oyuncuysan Gold da tek basiniza çok rahat support oynayarak oyunu tasiyabilirsiniz. Platda isen o zamanda biraz sans faktörü ve oyun bilgisi devreye girer. Sunu söyleyim kendimin Diamond asamasinda oldugunu düsünüyorum. Su anda gold seviyesindeki bir maça skype ile 6. oyuncu olarak yönlendirme yapiyim o takima mikrofonla bile oyun tasitirim. Çünkü rakibiniz zaten sizinle ayni seviyede. Karsida fakerlar , pigletler , bjergsenler falan yok. Sadece dogru kararlar , oyun bilgisi, hatali olmayan risk analizleri bir oyunda belirleyici faktör oluyor. Odak nokta asla yetenek degil.


    Soru 8- 1000 maç attim hala bronzdan gümüsten çikamiyorum.

    Cevap : O hesaba para dökmediyseniz sifirdan bir hesap açin. O hesap mindar olmus çünkü. Mmr altüst bir sekilde o hesabin belini dogrultamazsin. 1000 maçta bronzda gezen adama bile ben demek ki sen bronzluk oyuncusun demem. Belki de gold luk bir oyuncudur. Ama o mmr la hak ettigi noktaya gelmesi imkansiza yakindir. Ya bir sonraki sezonu beklemeli ya da kendine gicir gicir bir hesap açmalidir.

    Soru 9- Oyunuma sürekli feeder afk flamer troll geliyor benim suçum mu ?

    Cevap : Dostum matematikte olasilik diye bir sey söz konusu. Tabi ki Tr serverinda oynuyorsan ve toplam oyuncularin %50 sinde bu potansiyeller varsa karsilasma ihtimalin daha fazla olacaktir. Ve insanlar genelde mutlu oldugu anlardan çok mutsuz oldugu anlari hatirlarlar. O adamlar oyuncu havuzunda senin karsina da geliyor fakat bu yeterince dikkat çekmiyor. Olasilik olarak bu adamlarin senin karsina geldigi ya da ayni takimda oldugun maçlar üç asagi bes yukari esit sayidadir. Fakat bu nitelikteki insanlarin toplandigi havuz West deki gibi darsa çok az karsina ya da senin takimina gelecektir. Ve bunun psikolojik etkisi sana yansimayacaktir. Her seçim bir vazgeçistir beyler. Hepiniz 20 li yaslariniza gelmek üzeresiniz ve içinde bulundugunuz toplumu sosyolojik olarak az çok bilmeniz gerekir. Tr serverinda ki sorunlar Türk toplumun sorunlariyla benzer nitelikler gösteriyor. Bunu bile bile yaptiginiz seçimin sonucunu yasiyorsunuz. Ya kabullenin ya da farkli bir yerde oynayin seçimler yine size ait.

    Soru 10 - Her oyun döner mi ?

    Cevap: Kaybetmeye yakin taraftaki 5 oyuncununda kazanmaya inanabildigi her oyun döner. Fakat bunun için artik o ana kadar yapilmis hiç bir hatanin tekrarlanmamasi gerekir. Psikolojik olarak takim arkadaslarina destek olmak gerekir. O zaman kadar yapilmis seylerden farkli bir seyler yapmak gerekir. Sifir flame ve zeka unsuru tasiyacak kararlar gerekir . Dogru risk analizleri ve rakibi sabirsizliga itmek gerekir. Rakibinizi sonuna kadar hata yapmaya zorlamak gerekir. Full konstrasyon gerekir. 5 kisinin ayni amaç ugrunda sikica baglanmasi gerekir. Ve inanin bunlar saglanirsa dönmeyecek çok nadir oyun vardir. Flame yaptiginiz hiç bir oyun dönmez beyler. Milletin anasina bacisina saydirmaya basladiginizda , daha oyunun 10. dakikasinda 20 de sur diye yazip psikolojik olarak koptugunuz hiç bir maç dönmez. Takim arkadaslarinizi birlik olmaya , inancini kuvvetlendirmeye ve zafere inandirmaya çalisin en kötü fazladan ip kazanirsiniz. Ama küfür ettiginiz , kalp kirdiginiz bir oyunu hem kesin kaybeder hemde insanliginizi zedelemis olursunuz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Romanovich Raskolnikov -- 1 Mayıs 2016; 10:36:39 >







  • Onlerden yer alayim basarili

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • reklam alanı direk



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aelthalyste -- 3 Mart 2015; 20:21:33 >
  • Önlerden

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Faydalı bilgiler var, eline emeğine sağlık. Bekliyoruz.
  • Başarılı olacağa benziyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Takip.
  • Eline sağlık
  • ön söze koptum ya :D
  • gayet iyi
  • yerimizi alalım
  • başarılı bir rehber geliyor
  • Emek var, önlerden alalım yerimizi.
  • İlk defa önsöz okudum iyi ki okumuşum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pasam eline saglik devami gelir insallah.

    Okuyup ibret alanlar olur umarim..

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Naminin yaptığı dalga köpükleri
    Keşke kendinden bahsetseydin biraz ligin falan kimse düşük ligdeki birinden tavsiye istemez 100 maddeyi okumadım ama görsellik olarak iyi gidiyorsun
  • Eline saglik devamini bekliyoruz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Önlerden yerimizi alalım
  • ANLAYAMAZSINIZ :(
  • Çok ön olmadı ama dursun.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.