Şimdi Ara

Elon Musk’ın beyin çipi ALS hastalarının düşünce yolıyla konuşmasını sağlıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
384
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Elon Musk’ın beyin çipi ALS hastalarının düşünce yolıyla konuşmasını sağlıyor
    Elon Musk’ın Neuralink şirketi, beyin çipi teknolojisinde tarihi bir adım daha atıldığını gösterdi. ALS hastası Kenneth Shock üzerinde yapılan deneme, N1 implantının beyin sinyallerini doğrudan sözlü ifadeye çevirebildiğini gösterdi. Ocak ayında Shock’un beynine yerleştirilen çip, nörodejeneratif hastalık nedeniyle kaybolan konuşma yetisinin yeniden kazanılmasını sağladı.

Shock, yürüme ve konuşma yetisini kaybettiren nörodejeneratif bir hastalık olan ALS nedeniyle ciddi konuşma zorlukları yaşıyordu. Ancak Neuralink’in teknolojisi, Shock’un ağzını hiç hareket ettirmeden düşüncelerini bilgisayara aktarabilmesini sağladı. Beyin implantı, kullanıcının sinyallerini metne çeviriyor ve ardından bir bilgisayar programı aracılığıyla yüksek sesle konuşulmasını sağlıyor.

Yaygın kullanım sadece birkaç yıl uzakta

Neuralink, sistemin nasıl çalıştığına dair kısa bir açıklama da yaptı. Şirket, implantın kişinin içsel monoloğunu doğrudan okumadığını ancak beynin belirli bölgelerindeki sinyalleri sözcüklerle eşleştirdiğini belirtiyor. Shock’un beyin sinyalleri, ağız, dil ve ses tellerine gönderilen sinyallerle eşleştirilerek “fonemlere” dönüştürülüyor ve bu fonemler bir araya getirilerek konuşmaya çevriliyor.

Elon Musk’ın beyin çipi ALS hastalarının düşünce yolıyla konuşmasını sağlıyor
    Söz konusu sürecin ilk aşamasında kullanıcı örnek cümleleri sesli olarak telaffuz etti. İkinci aşamada aynı cümleleri yalnızca ağız hareketiyle, sessiz bir şekilde tekrar etti. Üçüncü ve son aşamada ise Shock hiçbir ağız hareketi yapmadan düşünce yoluyla konuştu. Neuralink yazılımı, beyin sinyallerini algılayıp fonemleri birleştirerek tam cümleler oluşturdu ve Shock’un kendi sesiyle bilgisayar tarafından okunmasını sağladı.

Ayrıca Bkz.“Mucize” ilaç Ozempic’i bırakmak ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Şirket, VOICE klinik denemesinin halen devam ettiğini ve teknolojinin geniş çapta kullanıma sunulmasının birkaç yıl alabileceğini belirtiyor. Yazılım halen beyin sinyallerini kelimelere dönüştürürken birkaç saniye gecikme yaşayabiliyor ancak sensör kalitesi ve sayısının artırılmasıyla gerçek zamanlı konuşma mümkün olacak.

Şirket, daha önce de N1 implantıyla felçli kullanıcıların fare imlecini veya robotik kolu kontrol etmesini sağlamıştı. Hatta kısa bir süre önce İngiliz ordusu gazisi Jon Noble, motor korteksine yerleştirilen N1 çipi sayesinde World of Warcraft’ı yalnızca düşünceleriyle oynamaya başladı.

Kaynak:https://www.pcmag.com/news/neuralinks-brain-chip-can-now-translate-brain-activity-into-audible-words
    Kaynak:https://www.techradar.com/ai-platforms-assistants/warcraft-with-pure-thought-control-100-days-with-neuralink-feels-like-science-fiction-to-early-brain-chip-pioneer

• Ya bu ne teknoloji. Bu nasıl zeka. Nasıl yaptınız bunu ya. Sinir hücrelerinin sinyallerini kelimelere dökmek. 😱 Bu düşünceleri de okur. Nerelere gidecek acaba 🤔

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • cok enteresan hastalik, kaslari yavas yavas devre disi birakiyor. once mesela sol ayak bilegi sonra diger ayak bilegi, bacak kollar sirayla devre disi birakiyor, boyun kaslari da devre disi kaliyor, en son bitki gibi oturtuyor iki adet gozden ibaret oluyorsun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 26 Mart 2026; 4:57:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Elon Musk’ın beyin çipi ALS hastalarının yeni umudu oldu

"ALS hastalarının yeni umudu" diye başlık atmışsınız, ister istemez hastalığın tedavisiyle ilgili bir gelişme oldu sandım.

Neden buna takıldım, açıklayayım. ALS hastalarının büyük bir bölümü (%60-70'i) 5 yılı göremeden vefat ediyor maalesef. Çevremde ALS hastası yok ama şu başlığı görünce click uğruna umut tacirliği yapılmış gibi hissettim.

• chip ile hastaligin ilerlemesi nasil durdurulacak? motor noronlar oluyor, motor noron olumu ancak ilacla durur. mantik yurutseydin, zaten oyle bir sey olamayacagini haberi okumadan anlardin.. elektronik chip en fazla ne yapabilir? adamlari ayaga kaldirip dolaştiracsk mi mesela? kaslara sinyal mi gonderecek motor noronlarin gorevini mi devralacak? her kas lifine beyinden kablo mu cekecekler mesela? 300 000 kablo cekmeleri gerekir belki.. cunku bu hastalikta, kaslar saglam ama onlari yoneten sinir hucreleri oluyor yani vucudun kendi kablolamasi devre disi kaliyor chip ile kaslara emir gondermek imkansiz olurdu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 26 Mart 2026; 9:42:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Katılıyorum. Ortada umut falan yok. Zaten ALS öyle çiple tedavi edilecek bir hastalık değil. Sanki hastalığa çare bulunmuş gibi başlık atılmış. Neyin umudu bu, hayatta kalmanın umudu olmadığına göre?

biraz daha artar. (Emil Michel Cioran)
    * Yearning for the past is usually just the lament of lost youth.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • CWaRRioR kullanıcısına yanıt
    Yorumunuzu anlıyorum ama başlıktaki amacım click almak değildi. ALS hastalarının çoğu bilişsel olarak her şeyin farkında olmalarına rağmen motor becerilerini kaybediyor. Bu nedenle kalan ömürlerinde sevdikleriyle iletişim kurabilmek çok büyük bir olay.

• Metin Yasir Akpınar kullanıcısına yanıt
    Suçlamak için yazmadım aslında hocam. Niyetinizden de şüphem yok, sadece bende oluşturduğu hissiyatı belirtmek istedim.

Başlık yanlış anlaşılmanıza neden oluyor bence, çünkü umut denince ister istemez tedaviye yönelik bir çalışmaya ile ilgili içerik okuyacağımı düşündüm. Durumun bu olmadığını görünce; haber başlığının, ALS hastaları/hasta yakınlarını umutlandırıp umutlarını ellerinden aldığını düşündüm. Çünkü zaten bu konuda tıp, dolayısıyla hastalar çaresiz durumda.

Gereğinden fazla duyar kasıyorsun diye düşünebilirsiniz belki ama çaresiz hastalıklar psikolojik olarak gerçekten çok zor. Yakın zamanda Erol Köse'yle ilgili haberleri de biliyorsunuzdur zaten. İnsanları o noktalara getiriyor maalesef.

• CWaRRioR kullanıcısına yanıt
    Estağfurullah hocam. Haklısınız, o şekilde anlaşılmış olabilir. Başlıkta değişikliğe gittim. Teşekkür ederim..

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.