Şimdi Ara

elektrikli bisiklet motoru, hub motor satış yeri (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
102
Cevap
0
Favori
199.408
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cenapcevli

    Motoru elle çevirirken kablo uçlarını osiloskopa bağladım ve maalesef inişlerde şarj sağlayabilecek bir akım oluşturacak potansiyel gözleyemedim. Dışardan şarja karar verdim. Kurşun-asit akülerin doğru şarjı içinwww.batteryunivercity.com çok iyi bilgi veriyor. 3 safhada şarj önemli: 12 amp/h. akü için önce 2.4 amper sabit akımla 3 akü 43.2 volta (3x14.4 volt) çıkana kadar şarj edilip sonra 43.2 volt sabit voltajda geçen akım 90 mA. in altına düşene kadar 2. safha sonra 40.5 voltta 2 saat süren son safhadan ibaret. Şarj aleti ise 150 watt gücünde 48 voltluk transformatörsüz "switch mode güç kaynağı" nı gittigidiyor.com dan 50 ytl. ye aldım ve akım sınırlama devresi ekleyerek akülerin üzerine sabitledim. Gittiğim heryerde bisikleti fişe takıp şarj edebiliyorum. Sabit akım devresinin de şemasını tatil sonrası ekleyeceğim. Sonuç: elektriğin KW/h. ücreti 15 Ykr. ve 5 kuruşluk şarjla eğime göre 35-50 km. arası yol gidilebiliyor! gidilebiliyor!


    Akülerin ömrünü de hesaba katalım. Çünkü 12Ah akülerin tanesi 100 YTL (en ucuzu). Toplam 300 YTL. Aküler sürekli yoruacağı için ömrü uzun olmayacak. O yüzden 5000 km sonra aküler daha kullanılamayacak hale gelir. Öyle ise 300/5000 =6 ykr eder km başına. Motosikletler(scooter tipi) de zaten o kadar ancak yakıyor. Tüplü arabalar 10 ykr yakıyor km de.

    Yani elektrikli bisikletlerin elektrik masrafı çok az ama akü sorunu var. O yüzden elektrikli taşıtlarda elektrik sarfiyatı hesaplanmaz akü fiyatı hesaplanır. Benzinle yada gaz ile rekabet edemiyor. Bu aküler ucuza maledilebilse ne güzel olurdu. Örneğin 200Ah lik kuru akü 10 YTL olsaydı ağırlığı da sadece 5 kilo olsaydı. O zaman 50 tane akü alır arabanın bagajına koyardım hiç benzin kullanmazdım.




  • Pardon jeton geç düştü. 48 voltluk SMPS (switch mode power supply) güç kaynağı ayarlanabilir olduğu için akü uçlarında 43.2 volt oluşturmak için ayrı bir regülatöre gerek kalmıyor. Sadece araya 2.4 amperlik akım sınırlama devresini koyuyoruz.
  • Linki yanlış yazmışım:www.batteryuniversity.com olacak.
  • Çok doğru keşke maliyetler daha düşük olsa veya verim ve güç benzinli motor gibi olsa. Gene de petrolün bittiği günlerde zorlanmadan pedal çevirmek ve belki evin tavanına konacak güneş panelleri ile şarj edip gidebilmek hoş olabilir.
  • bunu bilmiyordum
    quote:

    Orjinalden alıntı: cenapcevli

    Şarj aleti 50 ytl.=35$ olarak 330$a dahil. Regülatörle neyi kastettiniz? Güç düşmesi olmuyor kurşun akü neredeyse bitme anına kadar bu akımı verebiliyor. Prensip olarak kurşun aküler tam güç kaybı oluşmadan şarj edilmeli. Sandığınız gibi akü boşken sıfır volt vermiyor. Tam şarjlı 13.2 v. ise bitmiş hali 11.5 gibi oluyor. Düz yol mesafesi 50 km. kadar.
  • Resim eklemekte problem var açılan kutu resim boyutu uygun olduğu halde kendiliğinden hattı kapatıyor! Başka bir siteye yükleyip buradan referans gösterebilirmiyim?
  • resim yükleme sitelerinden birine atı ordan link verebilirsiniz...
  • işte fotoğraflar: devre şemalarını sonra yollarım. herkese iyi hafta sonları

    Otomatik sigorta 6 amper yetmiyor ve yokuşta ani yüklenmelerde atıyor 10 amperlikle değişecek sizleri yanıltmasın.

    http://www.cenap.4t.com/photo_1.html
  • Akülerin üzerine takılan SMPS (switch mode power supply) transformatörsüz olmasından dolayı tercih sebebi. Koca bir trafo ile 220 V. u 48 V. 3 Amp. e indiren voltaj kaynağını evde bırakmamı sağladı ve gittiğim yerde de şarj yapabiliyorum. Ayarlı olduğu için akünün uçları arasını voltmetre ile ölçüp 43.2 V a (akü başına 14.4 V.) ayarlamak yetiyor.
  • Electric bicycle hub motor schematic including current limit with SMPS charger by cenapcevli@gmail.com (any questions will be responded)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Dikkat edilmesi gerekenler:
    1.) Devreye akım verildiğinde gate ve gate bağlantılı anahtarın çıplak uçlarına elle dokunmayınız. Fet yanıyor. Bu nedenle uçlar plastik kaplanmalı. Bu yanabilirlik 1K direncin değeri artarsa (giriş empedansı yükselir ve gürültüye hassasiyet artar) yükselir.
    2.) Devre tek noktadan bisiklet şasesine bağlanmalı ve bu Source bacağından en kısa yolla şaseye olmalı.
    3.) Anahtara giden koaksiyel kablo (mikrofon kablosu) devreye yakın taraftan şaselenmeli uzak uçları sadece 100 nF kondansatörlerle en kısa yoldan bisiklet şasesine bağlanmalı.
    4.) Şemada kalın kablo ile görülen yüksek akım geçen kısım en az 2.5 mm. çaplı yumuşak çoklu kablo ile olmalıdır. Direksiyon çevrilince gerilmeyecek gibi gerekli yerlere spiral şekil verilmelidir. Akü başlarına bağlantı soket pabuçlarıyla bile yapılsa lehimlenmeli ve plastikle kapatılmalıdır. Devrede mosfet transistör ayaklarına ek yeri lehimleri kuvvetli olmalı.
    5.) Transistör mutlaka şaseden yalıtılmış (transistör soğtma yüzeyi Drain ucu ile kendi kılıfı içinden bağlı olduğundan) bir soğutucuya vidalanmalı ve araya sıkılan silikon gres ile iyi bir ısı iletimi sağlanmalı.
    6.) Şarj sırasında sigortadan akım geçmemeli (açık devre).
    7.) Ani yüklenmeleri önlemek için sürüş sırasında eldeki anahtara tekerlek hafif dönerken basılmalı dururken basılmamalıdır. Gidondaki anahtar sadece basınca ileten ve bırakınca akımı kesen yaylı push button tarzında olmalı. Frene basarken buton bırakılmalıdır. (Butona seri bir anahtar fren sıkınca tetiklemeyi kesecek şekilde kullanılabilir. Bu durumda uzatma için gene koaksiyel kablo kullanılmalı ve kablonun dış katı sadece bir uçtan şaseye bağllanmalıdır.)
    8.) Şarj sırasında aküleri ve SMPS yi aşırı akımdan korumak için eklenen akım sınırlama devresinde Mosfet transistör gene şaseden ve diğer şemadaki Mosfet transistörün soğutucusundan yalıtılmış olarak soğutucuya vidalanmalı.
    9.) Şarj ederken akımı tekyönlü geçiren 7 amperlik diyot 220 V. besleme fişten çekilince akülerin deşarj olmasını engelliyor mutlaka kullanılmalı iptal edilmemelidir.
    10. Aküler birbirine ve SMPS ye ve şaseye sürüş sırasında oynamayacak şekilde hızlı kuruyan karıştırmalı yapıştırıcı ile yapıştırılmalı. Kablolar sabitlenmelidir.
    11.) Ayarlar: Sadece bir kez ve ilk şarjda ayar gerekiyor. Akü uçlarına voltmetre bağlamak yeterlidir. Merak eden seri ampermetre ile akımı da tarif edildiği gibi olduğunu görmek için bakabilirler ama gerekmez. Şarj başlangıcında aküler boşsa SMPS voltajı sonuna kadar açılsa dahi 43.2 V. hemen oluşamaz ve bir kaç saat alır. Bu dönem sabit akım dönemidir ve (seri bir ampermetre bağlanırsa 3 amper sabit akım gözlenir) akü uçlarındaki voltmetrede voltaj giderek yükselir. 2.5 saat gibi bir süre akü uçlarında 43.2 V. görülene kadar bekleyiniz, 43.2 V. u aşıyorsa buna müsade etmeden SMPS voltaj ayar yerinden kısılarak 43.2 V. a getirilmelidir. (Burada ampermetredeki akım hızla düşer.) Daha sonra 5 saat kadar bu sabit voltajda şarja devam edilmelidir. Bu safha dahil yaklaşık toplam 8 saatte şarj tamamlanır (ampermetreden geçen akım 60-70 mA lere kadar iner) ve son kontrolle tüm şarj sonunda 43.2 V. un aşılmadığına emin olunarak SMPS de son ayar kontrol edilir ve düzeltilir. Bundan sonraki şarjlarda SMPS voltaj ayarına dokunmuyoruz.
    Her yeni şarjda 220V. verildiğinde gene akım sınırlama devresi sayesinde 3 Amp. gibi bir akımla şarj başlar ve 43.2 V. a ulaşıldığında voltaj sabit kalır ve hızla akım düşer.
    Daha önce forumun başında bahsettiğim şarjın sadece 1 ve 2. safhasını gerçekleştiriyoruz. 3. safhayı ilave süre ile tamamlıyoruz ve yeni bir ayar yapılmamasını sağlıyoruz.
    12.) Aküler güneşte bırakılmamalı, az miktarda da bisiklet sürülse dahi şarj yapılmalıdır. Bu süre şöyle ayarlanmalıdır. Sabit voltaja geçilen 43.2 V. a ulaşıldığı andan itibaren 5 saat daha şarja takılı kalmalıdır. Bu safhada harcanacak elektrik sabit akım süresinde harcananın %15-20 si kadardır. Kurşun akülerin yıllarca uzun ömürlü olabilmesi için kullanım aralarında aküler hep şarjlı olarak bekletilmelidir. Kullanımda güç düşmeye başladıktan sonra tam olarak akü sıfırlanmadan yeniden şarj edilmelidir. Her şarj sonrası ve hatta öncesi mümkünse aküler bir süre dinlendirilmeli (tercihen 5 saat).
    13.) Kullanım sonrası veya şarj sonrası (şarj edilmezken ve akım çekilmezken) en az bir kaç saat dinlenmiş dinlenmiş bir aküde:
    12 V luk bir kurşun akü için akü uçları kullanım sonrası ölçüldüğünde doluluk yüzdesi:
    12.65V 100%
    12.45V 75%
    12.24V 50%
    12.06V 25%
    11.89V ve altında akü boştur.
    Bizim 3 seri bağlı akü kullanmamızdan dolayı bu değerler 3 le çarpılmalıdır.
    37.95 volt tam şarj
    37.35 volt=%75,
    36.72 volt=%50
    36.18 volt=%25
    35.67 volt ve altı akü boştur.


    Doluluk oranını gösteren bir voltmetre veya Vu metre şeklinde led barlar bisiklet üzerine yerleştirilip şarj doluluk oranı devamlı olarak görüntülenebilir. Bu çok kolay bir kullanım sağlar. Yani 43.2 Volta ulaşıldığında 5 saat daha şarj yapmak yeterlidir . Sürerken de 36 Voltun altına indiğinde motorsuz sadece pedalla sürmek önerilebilir.

    14.) Motor var diye pedal basmamazlık yani tembellik yapmayalım!!! Tam tersine benim yaptığım gibi vitesleri de kullanarak devamlı pedal basarak ama yorulduğumuzda veya belli gücün üzerinde pedal sertliği hissettiğimizde beraber kullanmalıyız. İnişlerde mutlaka düzlükte mümkünse sadece pedalla gidilmelidir. Motor sayesinde daha yüksek vitesleri daha az zorlanarak çevirebiliriz. Bu kullanım şekli kullanım mesafesini de hızı da 2 kat artıracaktır.

    15.) Sürat arttığından frenler kusursuz olmalı, helmet, dizlik, dirseklik mutlaka kullanılmalıdır.

    16.) Ön tekerde çatal motor ile aynıdır ama çatal genişletilerek 2. bir motor da arka tekere dişlilere ilaveten takılabilir. Bu durumda motorlar elektriksel olarak paralel bağlanmalıdır. Gücün 2 katına çıkacağı ama mesafenin yarıya düşeceği unutulmamalıdır.

    17.) Çok aşırı dik yokuşlarda dönü düştüğünden düşen torku düzeltecek PWM li hız kontrol devresini deneme sonrası önereceğim.

    18.) SMPS mutlaka 48V. 150 W gücünde olmalıdır.

    19.) 36V. luk motorun 250W. gücünde olanları da var ama bence erişkinler için mutlaka 350W. olan motor seçilmeli, bu ancak yarım beygirlik güç ediyor.
    20.) Çok önemli bir konu da tekerlek çapı. Scooter gibi bir küçük çaplı tekerin dönüsü ve dolayısı ile torku yüksek olacak ve daha dik yokuşları çıkabilecektir.
     elektrikli bisiklet motoru, hub motor satış yeri

     elektrikli bisiklet motoru, hub motor satış yeri



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cenapcevli -- 22 Temmuz 2008; 22:17:26 >




  • Motor hariç malzemelerden bulamadığınız olursa hiçbir çıkar gözetmeden İzmir'den postalayabilirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cenapcevli -- 20 Temmuz 2008; 20:54:33 >
  • eline sağlık hocam benim merak ettiğim bir konu var bu sistemi takınca bisikletin motorsuz kullanımı çok zorlaştımı tabi göreceli bir kavram ama motorsuz olarakta çok rahat heryere giderim diyebilirmisiniz
    birde tek bir aküyle gerilimi yükselterek besleme yaparsak nasıl olur (http://www.powerstream.com/dc12-48.htm bu tarz dc to dc çeviriciler ile) bu gerilim yükseltmekte çok kayıp olurmu ah bide güneş pili taka bilsek buna işe git güneşe koy gelince full dolmuş olsun hatta yoldada dolar yavaş yavaş ama tabi bu sefer akü ömrü kısalır lityum iyon akumu kullansak ne yapsak :D
  • Normal kullanımı ağırlığın artması açısından az da olsa etkiledi ama gücün gerektiği zamanlarda fazlasıyla doyurduğundan uygulanabilir buluyorum. benim bisikletin eski model ve şasesi ağır olmasına rağman atak olduğu düşüncesindeyim. Çok hafif bir bisiklette mükemmel sonuç verecektir.
    DC-DC inverterda güç kaybı %20 ise (verim=%80) yol da o kadar kısalacaktır. Ayrıca bu inverter akü gibi çok yüksek ani akım gereksinimlerini karşılayarak öne fırlama isteği gibi hareketlerde aniden 16-20 amper gibi akımları veremeyebilir.
    Başka tür güç kaynaklarını denemek mümkün ve kurşun aküyle hem güç hem de maliyet açısından karşılaştırma iyi bir çalışma olabilir.
    İş yeri çatısına konacak büyük güneş panelleri 43.2V. 3 Amp. sağlayabilirse SMPS yerine kullanılabilir tabii ki. Bence işe gidip fişe takmak da iyi bir yöntem.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cenapcevli -- 21 Temmuz 2008; 9:36:54 >




  • Bisiklete PWM ile hız kontrolünü bugün ekledim. 2 adet 555 timer entegresinden oluşan PWM hız kontrol şemasını sonra vereceğim. Hız frekansla ve PWM darbe genişliğini artırılarak artırılıyor ve her ikisini azaltarak azalabiliyor. Frekansın sabit tutularak, PWM sinyal genişliğinin daraltılarak hızın güç kaybetmeden azaltıldığı en doğru ayar 12KHz lik bir sinyalin PWM %10 lara kadar daraltılması ile elde ediliyor. Frekans 3 KHz in altına indiğinde motordan ciddi rahatsız edici bir ıslık sesi gelmeye başlıyor. Tabii bu hız devresi girince önceki şemalar değişecek, ayrıca hepsini yükleyeceğim. Sağ gidona bir potansiyometre koyacağım ve onun pozisyonu sol elle basılan mikroswich den geçen akımın istediğim genişlikte kare dalga olmasını sağlayacak ve hız ayarlanabilecek. Amaç güç kaybı olmadan motoru yavaş çevirebilmek. Tabii akımın verildiği süre hız azaldıkça düşeceğinden akü ömrü artacaktır.
  • Merhaba arkadaşlar

    forma henüz üye oldum. Bu elektrikli bisiklet tekerlegi aslında gunnumuzun modası olacak bir ürün olarak gozukuyor.
    bizler motor imal edemiyecegimize gore motoru getirtip bu bisikletlerin menzilini nasıl artırabilirz onu dusunsek daha mantıklı olacak. forumda bir arkadasımız bu motrlardan satmaya calısıyor set olarak ama sanırım garanti yok ve pek resmi ithalata benzemiyor yaklasımı. bende bundan esinlenerek su an spariş aşamasına gectim sizlere cok kısa zaman sonra bu motorlu jantı ve gaz pedalını 150-200 ytl den verme imkanımız olacak. forumda ürün satan arkadas piyasada olmayan bir urun oldugunu varsayarak bayagı heyecanlanmıs ve bayagı yuksek bir fiyat vermiş. bu arada aküler forumda yazan fiyatlarla alakasız akü cok ucuz bu konu hakkındada bilgi paylasırsak iyi olur. ben li on piller uzerinde yogunlasmaktan yanayım hafif kucuk ve verimli. bu arada tum akuler en fazla 500 sefer sarz olabilir. o yuzden pil konusu hepisinden daha onemli. bu arada li polymer piller yaygınlasıyor artık mesafe sınırlarımız 200 300 km leri bulabilir ihtiyacımız olmasada bu kadar sure dayanan pillerin yaygınlasması bu sektörün onunu acacaga benziyor
    12 volt 7 amper bakımsız akunun 15 ytl oldugu varsayılırsa 3 tanesi 45 ytl yapar ben 7 amper dedim ama 10 ve 15 amperlede bundan cok daha pahalı olmaz diye dusunuyorum aku konusunda birazdaha yogunlasmakta fayda var işin can damarı bu. motor uretilmiş yaygınlaşmış herkes menzil peşinde...




  • Selamlar;

    Scooter'ımdan söktüğüm MY1016 kodlu 250Watt 24Volt 14A motoru satıyorum. Projesinde ya da scooterında ihtiyacı olan bir arkadaşa 150YTL'ye verebilirim. Resimdekinin aynısıdır. Geçtiğimiz yaz bir heves alıp maksimum 5-10km yol yaptım. Kenarda duruyor... İlgilenen olursa ÖM atabilir.

  • quote:

    Orjinalden alıntı: edison_emre

    Selamlar;

    Scooter'ımdan söktüğüm MY1016 kodlu 250Watt 24Volt 14A motoru satıyorum. Projesinde ya da scooterında ihtiyacı olan bir arkadaşa 150YTL'ye verebilirim. Resimdekinin aynısıdır. Geçtiğimiz yaz bir heves alıp maksimum 5-10km yol yaptım. Kenarda duruyor... İlgilenen olursa ÖM atabilir.

    />




    sen scootırla beraber kaç ytl ye veriyon motoru?
  • merhaba beyler yanlıs yere yazmıs olabılırım ama k.bakmayın aranızda bılenler varsa benı bılgılerndırırse cok makbule gecer agac kesım motorlarını yhane hızar motorlarını herkes bılır bunların benzınlısınden buldum 52cc ortalma 2,5 hp yapıor ben bunla bısıklet yapmayı dusnuorum motor takarsak motrbısıklten ne farkı olur dıe sacma sapan dusuncelerınızı yazmayın bıler arkadaslrımız varsa yarımcı olsun yeter 52cc 2,5hp ben 60 kgyum goturumu kac km hız yapar yokusta cekıs gucu naısl olur ??? cunku mobılette 2,5 hp 50 cc ama 80 rahat goruyorlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abuzer can -- 13 Mayıs 2009; 16:25:33 >
  • yeni nesil çamaşır makinalarında böyle göbekten takrikli motorlar var hurdacıda arayıp bulunabilir türkiyedeki hurdacılarda herşey bulabiliriz :) bilgisayar dahil:)
  • Merhaba.

    kendimizce biseyler yaptik paylasmak istedim. Istedigimiz zaman pedalla istedigimizde motor ile gidebiliyoruz.Birbiri icin engel olusturmuyor. Vites sistemi yardimi ile 10 Kmh ile 25 Kmh arasi hizlarda kullanabiliyoruz. 90 Kg lik bir kisi :oops: Aku 18Ah 12 Volt 2 adet seri bagli. 3 cu aku aksam aydinlatma icin motor akuleri bosalmasin diye.aku uzerinde surucu ama kutu saklama kabi :oops: oldugundan buyuk gorunuyor
    [url=http://img371.imageshack.us/my.php?image=imag0003ap7.jpg]
     elektrikli bisiklet motoru, hub motor satış yeri
    [/URL

    [url=http://img123.imageshack.us/my.php?image=imag0002io9.jpg]
     elektrikli bisiklet motoru, hub motor satış yeri
    [/URL



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rahmifiliz -- 17 Mayıs 2009; 17:33:53 >




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.