Şimdi Ara

Elektrikli araçların ve teknolojinin garantisi: Koltan nedir? Ne işe yarıyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: drdexter Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 1 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.195
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Elektrikli araçların ve teknolojinin garantisi: Koltan nedir? Ne işe yarıyor?
    Elektronik aletlerin yapımında kullanılan mineraller ve bunların temin edilme yolları son aylarda sıkça gündeme gelmeye başladı. Bir yandan ABD'nin Ukrayna'daki mineral yataklarının peşine düşmesi, diğer yandan çocuk işçilerin çalıştırıldığı madenlerin Apple ve Google gibi şirketlerle olan ilişkisi derken, teknoloji dünyasının bu minerallere olan bağlılığı açıkça gözler önüne serilmiş oldu.



    Bu alandaki tartışmalar bugüne kadar daha çok kobalt üzerinde yoğunlaşmış olsa da özellikle batarya teknolojileri için hayati bir role sahip olan koltan da bugün artık kritik bir mineral hâline gelmiş durumda. Ne var ki kobalt gibi o da son derece tartışmalı şartlar altında çıkarılıyor.



    Koltan Teknoloji Dünyası İçin Neden Önemli?



    Koltan, akıllı telefonlardan oyun konsollarına kadar pek çok elektronik alette kullanılıyor. Güçlü bir iletken olan koltan yüksek sıcaklıklara dayanabiliyor ki bu da koltanı elektronik kapasitörler için ideal bir bileşene dönüştürüyor. Diğer yandan koltan mineralinden elde edilen tantal, yüsek kapasiteli bataryaların sağlıklı şekilde çalışması için kritik bir rol üstleniyor. Bu element kullanılarak geliştirilen tantalum kapasitörler, yüksek kapasiteli bataryalarda güç düzenleme sistemleri olarak işlev görüyorlar. Elektrikli araçlardaki lityum-iyon bataryalardan uzay araçlarına kadar pek çok farklı alanda kullanılan tantalum kapasitörler, hızlı şarj ve güvenilir güç dağıtımı sağlayabiliyorlar. Bununla birlikte son derece hafif de olmaları, tantalumu özellikle elektrikli araçlar için ideal bir bileşene dönüştürüyor.



    Ayrıca Bkz.Elektrikli araçlarda bulunan ısı pompası nedir, ne işe yarar?



    Elektrikli otomobil şirketleri, sadece lityum-iyon bataryalarda değil, otonom sürüş için kullanılan sensör ve radarlarda da tantaluma bel bağlıyorlar. Zira tantalum kapasitörler, yüksek hassasiyet gerektiren bu sistemlere güvenilir ve düşük kayıplı enerji depolama çözümleri sunuyorlar. Bu da tantalın, dolayısıyla da koltanın önümüzdeki dönemde elektrikli araç üreticileri için daha da önemli hâle geleceği anlamına geliyor..



    Kobalt Gibi Koltan da "Kanlı Mineraller" Arasında Sayılıyor



    Elektrikli araçların ve teknolojinin garantisi: Koltan nedir? Ne işe yarıyor?
    Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Rwanda gibi Afrika ülkeleri, koltan bakımından en zengin ülkeler arasında yer alıyorlar. Ne var ki bu yeraltı zenginliği ülkenin refahına pek katkıda bulumuyor. Hatta aksine bölgede daha büyük sorunlara sebep olduğu bile söylenebilir. Zira bu bölgelerdeki koltan madenleri; yasa dışı madencilik, çocuk işçiliği, hatta kölelik gibi endişe verici konularla gündeme geliyorlar. ​​​​​Ayrıca silahlı gruplar da bu madenlerin kontrolü için birbirleriyle çatışıyorlar ki bu da bölgeyi istikrarsızlığa sürklüyor. Ne var ki kobalt madenlerinde olduğu gibi koltan madenlerinde de bu durum minerallerin teknoloji şirketlerine ulaşmasına engel olmuyor. Tam da bu sebepten ötürü, kobalt gibi koltan da "kanlı mineraller" arasında sayılıyor



    Elbette koltan madenciliğinin daha insani şartlarda yürütüldüğü ülkeler de var. Dünyanın en büyük koltan rezervlerinden biri Brezilya'da bulunuyor. Nitekim Brezilya son dönemde Çinli şirketlerin başlıca koltan kaynaklarından birine dönüşmüş durumda. Çin, Brezilya'daki koltan madenlerine yatırım yapıp buralarda hisse alarak, bu alandaki tedarik zincirini kayda değer ölçüde güçlendirdi. Tabii bu Çin'in koltan tedariği konusunda Batılı rakiplerinden daha temiz bir karnesi olduğu anlamına gelmiyor. Aksine Çin de Kongo Demokratik Cumhuriyeti'inden en çok koltan alan ülkeler arasında yer alıyor.



    Katı hâl piller ve grafen kapasitörler gibi alternatifler zamanla tantalum kapasitörlere olan ihtiyacı azaltabilirler. Ancak bu yakın bir gelecekte gerçekleşecek gibi görünmüyor. Bu yüzden koltan, önümüzdeki yıllarda başta elektrikli araç üreticileri olmak üzere yarı-iletkenlerle bağlantılı tüm sektörlerde hayati bir rol oynamaya devam edecek gibi görünüyor.




    Kaynak:https://www.nasdaq.com/articles/what-coltan-5-facts-know-about-conflict-mineral-updated-2024
    Kaynak:https://www.youtube.com/watch?v=japfUdlcNvY
    Kaynak:https://en.unav.edu/web/global-affairs/brasil-incrementa-su-extraccion-de-coltan-empujado-por-la-inversion-china







  • joven kullanıcısına yanıt
    Türkiye’den Afrika’ya gidenlerin okul ve yardım faaliyetleri aracılığıyla fetöyle ilişkilerini de anlatır mısınız? Yetkili bi abiye benziyorsunuz.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • joven kullanıcısına yanıt
    Döküm sahasının kaymasıyla gündeme gelen erzincan iliçdeki maden sahasının yabancı baron ve yerli uşaklarına da aynı tepkiyi gösterdiniz mi? 5 10 tane yotuberin verdiği vergiye eşit vergi veren bu madenlerden çıkan altın ve nadir elementler kimlere gitmektedir?

    Bu kadar az kazanç sağlarken fıratı, bununla tüm güney anadolu suriye ırakdaki insanları kanser yapan siyanürle zehirleyen havuzlar dolmasın diye siyanuru buharlaştıran ve tüm bölge halkının canına kast eden bu madenlere şimdiye kadar bir söz söylediniz mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ccguven -- 10 Mart 2025; 21:17:41 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İzleyiniz, izletiniz:

    https://m.imdb.com/title/tt0450259/

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • tayaydin kullanıcısına yanıt

    Çok güzel filmdi. 4-5 defa izlemişimdir. Buradaki materyal elmas ama olsun temelde aynı.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.