Şimdi Ara

Elektrik depolama sorununu çözecek dev proje

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
1
Favori
1.583
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Fosil yakıt türevlerinden kurtulmamız için hafta boyunca güneşin açmadığı ya da rüzgarın esmediği dönemlerde enerjiyi sağlamak gerekli veya uzun süreli elektrik depolama teknolojilerine ihtiyacımız var.



    Doğal olarak günlerce tükenmeden elektrik verebilen ama verimli ve dayanıklı ucuz batarya yapmak zor. Yine de en azından bildiğimiz teknolojileri kullanmak zorunda  değiliz zira bu bataryayı ağır ve büyük yapabiliriz ama nasıl?



    Teknik ve Avantajları



    Bataryalar aslında geri döndürülebilen bir çok kimyasal işlemi kullanılarak üretilebiliyor. Sorun bu işlem sırasında her seferinde oluşacak yan kimyasal reaksiyonları azaltmak ve tabii ki verdiğinizin en fazlasını geri almak yani yüksek şekilde verimliliğini sağlamak.



    Lityum tabanlı piller genelde olarak 4000 doldur boşalta kadar dayanabilirken, enerjinin %90’ından fazlasını geri verebiliyor. Ancak üretim süreci ve kullanılan nadir elementlere ihtiyaç duymaları nedeniyle oldukça pahalılar.



    Bu kullandığımız küçük cihazlar için sorun yaratmaz iken, şebekeyi dengeleyecek, gerektiğinde elektrik üretim fabrikası kadar günler boyunca elektrik sağlayacak,  yıllarca çalışacak ucuz bir sistem yapmak zor.



    6'da 1 maliyet



    Form Enerji ise bu sorunu çözmek için demirin paslanma sürecini kullanarak bir batarya geliştiriyor. Paslandırma için gerekli olan şeyler ise demir, hava ve su gibi en çok bulunan ve ucuz malzemeler. Üstelik saklanabilen enerji fazla ve süreç yavaş işlediği için şarjın tükenmesi 150 saatte kadar varabiliyor. Mesela firmanın ilk pilot projesi 1 MW güç veren ve 150 saat dayanan 150 MWh kapasiteli bir proje.



    Paslanma ve geri döndürme süreci aslında yıllardır bilinen bir batarya çeşidi. Gerek  verim gerek ağırlık ve anlık güç kapasitesi nedeniyle üzerine pek düşülmedi. Şimdilerde ise uzun dönem depolama teknolojilerine ihtiyaç arttığı için bu teknoloji rafine edildi ve fabrika kurulum aşamasına kadar gelindi.



    Elektrik depolama sorununu çözecek dev proje



    Uzun dönem depolama teknolojileri arasında, hava sıkıştırma, yer çekimi ile potansiyel enerji, çeşitli kimyasal reaksiyonlar gibi bir çok yöntem bulunmakla beraber esas sorun 1 kW/saat elektrik enerjisinin santral hayatı boyunca ne kadara şarj edilip deşarj edilebileceği. Bu rakam lityum tabanlı bataryalarda 120$ civarında iken demir metali tabanlı Form Enerji bunu 20$ gibi inanılmaz bir rakama düşürmeyi planlıyor.



    Doğal olarak bu kadar çekici bir firma 2017 yılından bu yana 850 milyon dolar yatırım aldı. Kurulacak fabrikanın konumu eski çelik endüstri merkezi Batı Virginya / ABD’de. Maliyeti 760 milyon dolar olacak fabrikada 750 kişi çalışacak. Fabrikayı kendi bölgesinde kurulmasını isteyen eyalet süreci 290 milyon dolar ile teşvik edecek. Bunun yanında 75 milyon dolar değerindeki arsanın kullanım hakkını da şirkete devredecek.




    Kaynak:https://www.canarymedia.com/articles/long-duration-energy-storage/form-energy-to-build-novel-iron-batteries-in-west-virginia-steel-town







  • benim yildizlarida mavi yapar misin hocam?

  • gun beyin sanırım elektrik konularına karşı bir ilgisi var.


    hep elektrik konularını açarken kendisini görüyorumElektrik depolama sorununu çözecek dev proje 

  • Elektrik depolama gelecekte tarih olabilir gibi ama çok uzak gelecekte füzyon reaktör leri kompakt boyutlarda olursa ki bu ütopik değil bence depolamaya gerek kalmaz portatif jeneratör gibi aç kullan depolama elektrik için çözüm olmayacak gibi elektrik ile çalışan ürun arttıkça hep daha fazlası gerekecek .

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Fosil yakıttan kurtulma ve enerji yedekleme arasındaki bağlantıyı pek anlamadığımı söylemeliyim hocam.

  • Klasik aylık yeni nesil pil konumuzu da okuduk.
    Yıllardır; aylık ,hatta haftalık periyotlarla birileri çıkıp "şöyle böyle pil ürettim " der ve haber olur. Devamı ise gelmez.
    Son 3 yıldaki pil gelişmeleri sadece çinli telefonların süper hızlı şarj olanakları oldu .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Umarım ki bir gün üretim fazlası olacak kadar yenilenebilir enerji kaynaklarımız olur da depolamayı düşünürüz.

  • Ay sonu yaklaşıyor maaş vermek gerek dimi arkadaşlar. Biraz reklam iyidir.
    Elektrik bahane para şahane.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rindaman kullanıcısına yanıt
    örneğin rüzgar eserken fazla elektriği depolayabilir isen teorik olarak fosil yakıta ihtiyaç kalmaz. şuan elektriği depolayamadığımız için rüzgar durunca fosil yakıtları kullanmak zorundayız.

  • sissil S kullanıcısına yanıt

    Ay sonu veya reklam ile ne alakası var bu haberin? Eğer alternatif enerji ile ilgileniyorsanız neden okuyorsunuz ki? Sizin hayatınızın veya yaşadığınız dönemin de bu haber ile ilgisi bulunmuyor. Geleceği ilgilendiren bir haber ve saçma yorumlar yapmak yerine neden hayatınıza dönüyorsunuz? Çocuklarınızın bu enerjiye ihtiyacı olduğunda geçmişe bakıp size iyi sövecektir. Emin olun.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Diktatör58 kullanıcısına yanıt
    Bu haber onlardan değil, habere göre fabrika kuruyorlar ve bu pil telefonlarda veya arabalarda kullanılmayacak. çünkü çok ağır.

  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

    Form Enerji diye bir firma ismi geçiyor hocam okudunuz mu?

  • 20 yıldır geliştirilen piller ve 10 TL ci (eski bir milyoncular haha asdfasdf) gibi yerlerde hayla satılan sıradan karbon piller. Gelişim "0"

  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

    İşte elektriği ne kadar süre depolayabiliriz ki?


    Bir de şu var yani 20 yıllık enerji depolayabilecek durumumuz yok.


    Bence en fazla iki günlük olur, bilen biri bizi aydınlatsın lütfen.


    Anca yerin altına konya kadar batarya tesisi kurarsın belki 1 aylık olur diye düşünüyorum.


    Hazıra dağ dayanır mı? Ben akü yedeklemeli güç sistemleriyle çok çalıştım çünkü.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rindaman -- 20 Ocak 2023; 14:53:22 >
  • Rindaman kullanıcısına yanıt
    Haberde zaten bahsetmiş, "firmanın ilk pilot projesi 1 MW güç veren ve 150 saat dayanan 150 MWh kapasiteli bir proje" demişler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 20 Ocak 2023; 16:04:22 >
  • gun bremın herhalde enerji şirketlerinden ve batarya şirketlerinden hisse aldı :) bize de mesaj veriyor.

  • Tuz bataryalar enerjiyi depolamada kullanılıyor.
    Güneş ışınları tuz depolarına yansıtılıp, tuzun ısısı artırılıyor.
    Akşam su boruları ısıtılıp buhar sayesinde elektrik üretiliyor.

    Teoride pil

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hidro elektrik santralleri yakınında kurulacak güneş santralleri ile fazla olan enerji ile salınan suyu tekrar yukarı basarak ciddi bir depolama döngüsü kurulur

  • Füzyon reaktörü nasıl kompakt olacak. İçine su tankı, kazan, boru, pervane, jeneratör koyup fuzyondan elde edilen işi ile suyu kaynatarak mı?

    Nükleer santral denilen şey kömür yakmak yerine bir nevi uranyum yakan termik santralden farksız. Bir nevi diyorum kalkıp ama uranyum yakılıyor demeyin ha


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt

    Bu çok daha mantıklı.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.