Şimdi Ara

El Yapımı Peltierli Soğutma Sistemi 3 dereceye kadar inildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
2
Favori
16.164
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle soğutma sisteminin son haline gelmeden önce yaklaşık geliştirilmiş olduğu 25 versiyondan kısaca bahsetmek isterim. Sıvı soğutma sisteminin ötesinde bir soğutma sistemi için peltier kullanıdım tabi öncelikle daha basit denemelerim oldu.
    Kısaca peltierden bahsedeyim bu konuda çok sayıda ve çeşitli dökümana ulaşmanız mümkün. Peltierin bir tarafı aşırı ısınan diğer tarafıda bi o kadar soğuyabilen elektronik bir alet olarak kısaca işlevini belirtebiliriz. Tabi enerji tüketimi bakımıdan çok verimli olmasada soğutma sistemlerinde farklı bir alternatif olarak düşündüm. Soğuk tarafından istifade etmek için de ısınan tarafını da soğutmamız gereken bu alet ile çoğu ilgili çeşitli deneyler yaptı fakat çoğu hüsranla karşılaştı beklentilerini karşılayamayan sonuçlara ulaştı. İlk etapta akıla gelen peltierin soğuk tarafını işlemcinin üzerine yapıştırmak ve sıcak tarafınıda yine işlemcinin soğutucusuyla soğutmaktı tabi. Bu fikir çok fazla denendi ve başarısızdı. Bende denemiş olduğum farklı uygulamarı resimler ile kısaca anlatıcağım. Projenin gelişmesi yaklaşık 3 sene sürdü ben sadece başlıca aşamalardan bahsediceğim.



    Bu sistemde peltierin ısınan yüzeyi bir ısı dağıtıcısı ve fan yardımıyla soğutulmuştur.Soğuk tarafı ise yine bir ısı dağıtıcısı ve fan yardımyla işlemci ısı dağıtıcısı üzerine monte edilmiştir.Peltierin soğuttuğu ısı dağıtıcısında düşürülen ısı fan yardımıyla CPU ısı dağıtıcısına iletilmek istenmiştir.Fakat sadece 5 derecelik bir fark oluşmuştur. Ayrıca bilgisayarın diğer donanımlarına uygulamak bu sistem için olanaksızdır.



    Peltier ile işlemci arasındaki iletkenin hava dışında bir madde olması gerektiği anlaşılınca sıvı ile deneylere devam edilmiştir. Sıvının peltier tarafında nasıl daha iyi şekilde soğutulabileceği konusunda deneyler yapılmıştır.



    Bu sistemde ilk sıvı soğutma ile peltierin birleşimi denenmiştir. Amatör işlemci bloğu kullanılmıştır. Sistemde radyatör blunmamaktadır. Peltierin üst tarafı yine islemci ısı dağıtıcısı ve fan ile soğutulmuştur. Soğuk yüzeyi ise köpük ile yalıtılmış demir bloklar ile suyu soğutmak üzere kullanılmıştır. Yüksek sıcaklıklarda peltierin yetersiz gelceği düşünülerek peltier ile soğutulmuş ısı dağıtıcısı delinerek yapraklarından bakır borular geçirilerek sıvının hava ile teması arttırılmak istenmiştir. Fakat bu sistemin daha sonraki sistemlerden daha az peformans göstermesi sonucunda yalıtılmış demir bloklardan vaz geçilmiştir.



    Bu sistemde haznenin içindeki sıvınında peltierle soğutulması denenmiştir. Fakat peltier bu konuda yetersiz kalmıştır. Sıvı ısınınca sıvı haznesinin içindeki peltier işlevini yitirmektedir. Bunun için daha sonraki sistemler için yalnızca ısı dağıtıcılarına bakır boruları takarak oluşturulmuş bloklar kullanılmıştır. Bu sistemle tübitak orta öğretimler arası proje yarışmasına katılmıştım ön elemelere kabul gördüm. 2010 yılı proje yarışmasında projemi bu haliyle sergilemiştim. Yalnızca işlemcinin soğutulduğu bu sistem sıvı soğutmanın ötesinde başatılı bir proje olmuştur fakat oldukça ilkeldi. Bu sene mevcut sistemimi geliştirdim ve son haline ulaştırdım. Artık asıl son halini anlatabilirim.



    Son sistemde ekran kartı ve anakart da soğutmaya dahil edilmiştir. İki adet peltierin soğuttuğu ısı dağıtıcısı ile sıvı ortam sıcaklığının altına indirilmiştir. Sistem biraz büyük olduğu için çift çıkışlı 30Wlık pompa kullanılmıştır. Ayriyetten yüksek sıcaklıklarda devreye sokmak üzere klarifer radyatörü kullanılmıştır.(ucuz olması nedeniyle :( )Bunun için iki adet vana kullanılmıştır. Vanalar ile radyatörü devre dışı bırakarak önce peltierler ile sıvıyı soğutup daha sonra pc açıldığında daha düşük sıcaklıklara inmekte mümkün oldu. Bilgisayarın daha uzun açık kalma ihtimaline karşın vanalarla radyatör devreye sokulup peltierlere binen yük azaltılmıştır. Sessizlik içinde kasanın ön paneline fan kontrolü için ayarlı direnç konulmuştur. Emir Abimin yapmış olduğu son derece kaliteli bloklar sayesindede sistemim tamamlanmış oldu. Peltierlerin beslemesini ayriyetten iki adet power ile sağladım buda enerji tüketimini bi hayli arttırdı. Soğutma sistemi toplamda 120wlık enerji tüketimiyle kompresörlü soğutmalara kafa tutabilir durumda.Sıra geldi sonuçlara.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bur_478 -- 15 Temmuz 2011; 17:17:24 >







  • Projeden bir kaç resim







    Sonuçlardan bahsetmeden önce sistemim özelliklerinden bahsedeyim.

    Anakart: Asus 890GX USB3.0
    İşlemci : AMD Phenom II 1090T
    Ekran kartı: Asusu HD 5670 1GB

    Bu sistem ile OC'sisz işlemciyi 3 dereceye kadar indirdim. MaX OC ise 4.4 GHZ işlemci 925MHZ ekran kartıyla beraber anakart kuzey köprüsü frekansınıda arttırdım 1.6 V ile MAX 45 dereceyi gördüm.








    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bur_478 -- 15 Temmuz 2011; 17:16:37 >




  • üstadım bu kadar uğraşmışsın neden buzdolabında kullanılan tarzda bir soğutucuyu devreye sokmadın, mesela sistemin sıvı olan bölümünü dolabın içine koysan baya performans artışı olur diye düşünüyorum..
    Çalışmalarınız için tebrik ediyorum sizi..
  • dediğim gibi alternatif olarak düşündüğüm bir sistem bu zaten hali hazırda chiller sistemler var fakat bu sisteme göre daha masraflı ve tefaruatlı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: neo01470

    üstadım bu kadar uğraşmışsın neden buzdolabında kullanılan tarzda bir soğutucuyu devreye sokmadın, mesela sistemin sıvı olan bölümünü dolabın içine koysan baya performans artışı olur diye düşünüyorum..
    Çalışmalarınız için tebrik ediyorum sizi..


    bılgısayarını acmadan satler once dolabı calsıtırıp,bılgısayarını en fazla kac saat kullanacak?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ramazantc


    quote:

    Orijinalden alıntı: neo01470

    üstadım bu kadar uğraşmışsın neden buzdolabında kullanılan tarzda bir soğutucuyu devreye sokmadın, mesela sistemin sıvı olan bölümünü dolabın içine koysan baya performans artışı olur diye düşünüyorum..
    Çalışmalarınız için tebrik ediyorum sizi..


    bılgısayarını acmadan satler once dolabı calsıtırıp,bılgısayarını en fazla kac saat kullanacak?


    bunu denemeden bilemem, denemek lazım, şuan sadece bir fikir..
  • Orta öğretim mi dedin?
    Valla helal olsun. Bizim tek projemiz Call of turnuvasıydı zamanında. Umarım uzun süreçte daha da başarılı olursun.
  • Merhaba,
    Projen oldukça ilgimi çekti.
    Bir konuda çalışman hakkında sorum ve önerim olacak. Sizce nasıl olur merka ediyorum.
    Diyelimki 1 peltier işlemciyi soğutmaya çalışıyor. Sisteme 1 peltier daha eklesek ve soğutucu kısmını (içinde antifiriz gibi zor donan bir sıvı olabilir) bakır borular ile sıcak taraflarına (her 2 peltierinde) bağlasak. Netür bir performans alırız?
    Teşekkürler.
  • Bildiğimiz 2 derece mi tebrikler cidden ben olsam direkt buzdolabına atardım kasayı ordan kablo çekerdim iyi bir çalışma her ne kadar anlamasamda etkilendim
  • Oha boyle konunun tutmamasi ayip yahu :)

    Helal olsun adama :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • smyrne S kullanıcısına yanıt
    Projeyle uğraşmamın üzerinden yaklaşık 3 sene geçti. Fakat eski tecrübelerime dayanarak bu tür uygulamaların denenmeden performansı hakkında fikir sahibi olunamıyacağını söyleyebilirim. Daha güçlü bir sistem olarak peltierleri soğutma sistemide sıvı soğutma kullanılabilir. Bu şekilde çift döngülü bir sistem oluşacaktır. Maliyeti ve soğutma sisteminin kapladığı hacimde bir hayli artıcaktır.
  • bur_478 B kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

    Aradan 3 yıldan fazla geçmiş olmasına rağmen tesadüfen gördüm yazınızı ve dikkatimi çekti.
    Yaptığın çalışmayı yürekten kutluyorum.Senin gibi insanlar nadiren bulunuyor ülkemizde malesef.

    Çalışmalara ait fotoğrafları göremiyorum.Tekrar yüklemen mümkünmü?
    Bende laptoplar için soğutucu bir sistem üzerinde bazı denemeler yapıyorum.Peltier'ide düşündüm ancak sarfiyat yüzünden askıya almak durumunda kaldım.Amonyaklı yada viskozitesi yüksek bir yağla kapalı sistem üzerinde bazı düşüncelerim var.

    Görüşmek üzere.

    Teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Charmlander -- 12 Ekim 2014; 22:29:00 >
  • buz dolabina atarsa buzlanma yasanir ve pc yanar deepfreeze bile olsa yanma orani %95

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.