Şimdi Ara

Ekstrem peltierli sıvı soğutma projesi (üşümekten korkmayanlar içeri)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
3.907
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Daha önce de peltier ve sıvı soğutma üzerine bir proje yapmıştım. O dönem yaptığım projeyle liseler arası proje yarışmalarına katıldım. Üniversitede okurken yeterli vaktim olmadığı için projeyi duraklatmak zorunda kalmıştım. Bu gün yaklaşık 5 sene sonra projemi geliştirmeye karar verdim. Projenin 5 sene önceki durumunu öğrenmek isteyenlerhttp://forum.donanimhaber.com/m_50762515/tm.htm konusunu inceleyebilirler. Şimdilik soğutma sistemi için ihtiyacım olan birkaç malzemeyi topluyorum. Daha sonra fotoğraflar ile malzeme listesini paylaşacağım. Ama daha öncesi yapacağım sistem hakkında birkaç ipucu vermek istiyorum.

    Daha önce geliştirdiğim sitemden de elde ettiğim tecrübeler doğrultusunda peltierleri hava soğutma kullanarak soğutma işleminin uzun vadede işe yaramadığını öğrenmiştim. Sistem çalıştığında iyi bir performans verse de sıvı ısındıkça peltierlerin soğutması yetersiz kalıyor ve boğuluyorlar. Bu durumda peltierlerin bilgisayar yük altındayken 3-4 saat sonra sisteme bir katkısı kalmıyor. Bu sorunu çözebilmek için peltierleri soğutan ayrı bir sıvı soğutma sistemi kullanmayı düşünüyorum. Bu şekilde birbirinden bağımsız iki döngü kurmuş olacağım. Bir döngü peltierleri soğuturken, diğer döngüde peltierlerin soğuttuğu sıvı ile bilgisayarı soğutacak. Fakat herkesin bildiği gibi peltierler oldukça fazla enerji çekiyorlar. Bunun için peltierlerin her zaman çalışması istenmeyebilir. Peltierlerin çalışmadığı durumda radyatör devreye sokularak sistemin normal bir sıvı soğutma sistemine dönüşmesini sağlamayı planlıyorum. Bu işlemleri de otomatikleştirmek için bir yapay zeka geliştirerek, soğutma sistemim için bir uzman sistem tasarlamayı planlıyorum.

    Daha önceki konudaki resimler silinmiş bu yüzden resimleri tekrar bu konuya ekliyorum.

     Ekstrem peltierli sıvı soğutma projesi (üşümekten korkmayanlar içeri)  Ekstrem peltierli sıvı soğutma projesi (üşümekten korkmayanlar içeri)  Ekstrem peltierli sıvı soğutma projesi (üşümekten korkmayanlar içeri)  Ekstrem peltierli sıvı soğutma projesi (üşümekten korkmayanlar içeri)
     Ekstrem peltierli sıvı soğutma projesi (üşümekten korkmayanlar içeri)  Ekstrem peltierli sıvı soğutma projesi (üşümekten korkmayanlar içeri)  Ekstrem peltierli sıvı soğutma projesi (üşümekten korkmayanlar içeri)

    Bu hafta 1 mayısında tatil olmasını fırsat bilerek, soğutma ünitesini tamamladım. Aşağıda üniteye ait resimler mevcut. Yaptığım denemelerde 3-4 saatlik testlerde peltierin suyun sıcaklığını radyatörde fan olmamasına rağmen yalnızca 3 dere arttırdığını gördüm. Bu da peltierlerin soğutması için kullandığım birinci döngünün başarılı olduğunun bir göstergesi. Soğutma bloğunun sıcaklığı peltierler çalıştıktan 2dk sonra -10 dereceye düştü. Daha sonra üzerlerinde buzlanma oluştu. Bir sonraki aşamada peltier kontrol devresini tasarladığımda buzlanmaya karşı bir çözümde üretmiş olacağım. Ama projeye devam edebilmek için Çin' den sipariş verdiğim pompaların gelmesini bekleyeceğim.

     Ekstrem peltierli sıvı soğutma projesi (üşümekten korkmayanlar içeri)
     Ekstrem peltierli sıvı soğutma projesi (üşümekten korkmayanlar içeri)
     Ekstrem peltierli sıvı soğutma projesi (üşümekten korkmayanlar içeri)
     Ekstrem peltierli sıvı soğutma projesi (üşümekten korkmayanlar içeri)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bur_478 -- 2 Mayıs 2015; 0:42:10 >







  • Peltier ile sıvıyı soğutmak için iyi bir tasarım ve güçlü bir peltier lazım.(Maliyet)

    Amaç pc yi soğutmak ise balkona radyatör koyup işi daha zahmetsizce sıvı soğutma ile halledebilirsiniz.Peltiere göre daha ekonomik olur.

    Daha aykırı birşey istiyor iseniz waterchiller yapabilirsiniz.

    Ama illede peltier den yararlanmak istiyorum maliyeti yüksek olsun önemli değil diyor iseniz bende sonucu merak ediyorum.
  • Peltierin water chiller soğutma sistemlerine göre daha az maliyeti olacağını düşünüyorum. Sıvı soğutma sistemlerine göre de daha performanslı olacak. Burada amaç bir ara ürün oluşturmak ve peltierlerin yalnızca performans gerektiren durumlarda çalıştırılılarak water chillerdeki gibi kabarık elektrik faturalarının önüne geçebilmek.
  • Yani ben çok fazla bu işlerle uğraşılması taraftarı değilim. Termoelektrik soğutucuların verimleri çok düşük olduğu için bilgisayarın işlemci ve ekran kartından çıkan ısıyı soğutabilmek için sadece termoelektrik soğutucular kullanılacaksa hem çok fazla miktarda kullanılması gerekecek hem de elektrik sarfiyatı çok fazla olacak. O kadar ki, sırf termoelektrik soğutucuları çalıştırabilmek için ayrı bir 1000 ila 1500 wattlık bir DC güç kaynağı tahsis etmek gerekecek mesela. Ha keza 150 wattı soğutacağım derken ortaya çıkacak 1500 wattlık ısıyı da atmak için çok fazla radyatör alanına ihtiyaç var...

    Benim önerim ise şu şekilde olurdu, (Ne şiş yansın ne kebap, hem bir miktar daha soğutma kapasitemiz olsun hem de nispeten elektrik sarfiyatı da az olsun tarzında): Hali hazırda kurulmuş ve güzel çalışan bir su soğutma sistemine ek veya yardımcı olacak şekilde ve istendiği zaman devreye sokulabilinen belki 1 veya 2 tane 150şer wattlık TEC (Thermo-Electric Cooler/Peltier) ünitesi sayesinde su sıcaklığını birkaç derece daha düşürmek mümkün olur kanaatindeyim.

    Benim bahsettiğim öneri, TEC ünitesinin radyatörden çıkıp işlemci bloğuna giren su hortumuna seri olarak yerleştirilecek bir "yardımcı" soğutma ünitesi şeklinde.

    Ekstra çıkma bi işlemci su soğutma bloğu ile standart bir PC hava soğutucusu arasına TEC ünitesini yerleştirin, bu soğutma bloğunu da dediğim gibi bilgisayarı soğutan esas su soğutma sistemine seri olarak bağlayın. Böylelikle sıcaklıklar 3-4 santigrat daha düşecektir diye tahmin ediyorum. TEC ünitesinin ortaya çıkardığı 150watt'lık ısıyı da herhangi bir PC hava soğutma ünitesi yeterince tahliye etmeye muktedirdir kanaatindeyim.

    Şu videoda bahsettiğim yardımcı üniteyi kurmuş amca mesela:https://www.youtube.com/watch?v=tnKlIc6oCCg

    Fakat mesela benim bu bahsettiğim sistemde su sıcaklığı elbette en fazla oda/ortam sıcaklığına kadar düşer. Çünkü çok fazla soğutma yaparsa da bu sefer su soğutma radyatörleri "tersine" çalışmaya başlayarak ortam ısısını suya transfer etmeye başlarlar :)

    Yani aslında sıcaklıkları 10 derecenin altına düşürmeye de pek gayret etmeyin, bu durumda yoğunlaşma, karlanma, buzlanma hadiseleri başlıyor ondan sonra da bir sürü hortumların boruların anakartın ısı ve hava yalıtımının yapılması gerekliliği ortaya çıkıyor, bir ton dert.

    Ha bir fikir de şöyle olabilir: TECi falan unutun, yardımcı üniteyi TEC yerine mesela bir mini buzdolabı kompresörüyle soğutun, çok daha az elektrik sarfiyatı olacaktır.. Ama tabii bu durumda kurulacak yardımcı ünite boyutlarıyla ağırlığıyla maliyeti ve yapım meşakkatiyle ayrı bir problem teşkil edecek ..

    Ancak genede tabii yukarda deidiğim şeyi unutmayın: Hali hazırdaki bir su soğutma sistemine seri bağlanacak bir aktif soğutma sistemi su sıcaklığını en fazla ortam sıcaklığı civarlarına kadar düşürür... Su sıcaklığı ortam sıcaklığından daha az olmaya başladığında bu sefer su soğutma sisteminin radyatörü ortam ısısını suya aktarmaya başlayacak... Bu durumda da esas su soğutma sisteminin radyatörlerini belki servo destekli mekanik bir musluk düzeneği vasıtasıyla devreden çıkartıp sadece aktif soğutma sistemine ve onun radyatörlerine işi bırakmak gerekecek, bir sürü dert...

    Siz en iyisi benim dediğim gibi hali hazırdaki iyi çalışan bir su soğutmalı sisteme bu dediğim ek/yardımcı TEC ünitesi fikrini hayata geçirin, TEC destekli hibrit su soğutma sistemi diyorlar galiba buna, bu yaz haziran 15inden sonra benim yoğunluğum da azalacak ben de düşünmüyor değilim su soğutmalı bilgisayarıma bu yardımcı üniteyi kurmaya, motivasyonum olurda yaparsam gelişmelerden ben de haberdar ederim.




  • Yazdığınız cevaptan bir önceki konumu incelemediğinizi düşünüyorum. Zaten soğutma sisteminin bir önceki hali sizin tarif ettiğiniz üzereydi. Geçen sefer peltierleri işlemci soğutucularıyla soğutuyordum ve işlemci sıcaklığını 3 dereceye kadar indirebiliyordu. Fakat bu uzun sürmüyordu. Bloklar kısa süre sonra aşırı bir şekilde ısınarak peltierlerin sisteme bir katkısının kalmamasını sağlıyordu. 2 adet 72w'lık peltier kullanmıştım ve soğutma gücü oldukça yeterliydi. Sadece stabilite sorunu vardı. 2 adet vana ile sistemde kullandığım radyatörü baypas ediyordum. Peltierleri her zaman çalıştırmıyordum, istediğim zaman çalıştırıyor ve ona göre vanaları ayarlayarak radyatörü devre dışı bırakabiliyordum.

    Yeni kurduğum sistemde çift döngü bulunuyor. Birinci döngü peltierleri soğutuyor. İkinci döngü bilgisayarı soğutuyor. Böylece düşük enerji tüketimiyle verimli ve güvenli bir soğutma sistemi elde etmiş olacağım. Sizin de dediğiniz üzere vanaları step motorla kontrol edeceğim. Peltierlerin güç tüketimini, radyatörün devre alınmasını, peltierlerin kaç tanesinin çalışacağını, fanların hangi hızda döneceğini, sensörler yardımıyla girdileri alarak geliştireceğim bir yapay zeka ile kontrol etmeyi düşünüyorum. Toplamda 3 adet radyatör kullanmayı planlıyorum. Birinci radyatör peltierleri soğutan sıvıyı soğuturken diğer ikisini bilgisayarı soğutmak için kullanacağım. Bu haliyle ikinci döngü zaten tek başına bir sıvı soğutma sistemi oluyor. Duruma göre de peltierleri devreye alarak ekstra soğutma performansı kazandırmış olacağım. Projede hala eksik malzemeler var. Pompalar yurt dışından geliyor bu yüzden elime ulaşması biraz vakit alacaktır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Buzz Lightyear

    Yani ben çok fazla bu işlerle uğraşılması taraftarı değilim. Termoelektrik soğutucuların verimleri çok düşük olduğu için bilgisayarın işlemci ve ekran kartından çıkan ısıyı soğutabilmek için sadece termoelektrik soğutucular kullanılacaksa hem çok fazla miktarda kullanılması gerekecek hem de elektrik sarfiyatı çok fazla olacak. O kadar ki, sırf termoelektrik soğutucuları çalıştırabilmek için ayrı bir 1000 ila 1500 wattlık bir DC güç kaynağı tahsis etmek gerekecek mesela. Ha keza 150 wattı soğutacağım derken ortaya çıkacak 1500 wattlık ısıyı da atmak için çok fazla radyatör alanına ihtiyaç var...

    Benim önerim ise şu şekilde olurdu, (Ne şiş yansın ne kebap, hem bir miktar daha soğutma kapasitemiz olsun hem de nispeten elektrik sarfiyatı da az olsun tarzında): Hali hazırda kurulmuş ve güzel çalışan bir su soğutma sistemine ek veya yardımcı olacak şekilde ve istendiği zaman devreye sokulabilinen belki 1 veya 2 tane 150şer wattlık TEC (Thermo-Electric Cooler/Peltier) ünitesi sayesinde su sıcaklığını birkaç derece daha düşürmek mümkün olur kanaatindeyim.

    Benim bahsettiğim öneri, TEC ünitesinin radyatörden çıkıp işlemci bloğuna giren su hortumuna seri olarak yerleştirilecek bir "yardımcı" soğutma ünitesi şeklinde.

    Ekstra çıkma bi işlemci su soğutma bloğu ile standart bir PC hava soğutucusu arasına TEC ünitesini yerleştirin, bu soğutma bloğunu da dediğim gibi bilgisayarı soğutan esas su soğutma sistemine seri olarak bağlayın. Böylelikle sıcaklıklar 3-4 santigrat daha düşecektir diye tahmin ediyorum. TEC ünitesinin ortaya çıkardığı 150watt'lık ısıyı da herhangi bir PC hava soğutma ünitesi yeterince tahliye etmeye muktedirdir kanaatindeyim.

    Şu videoda bahsettiğim yardımcı üniteyi kurmuş amca mesela:https://www.youtube.com/watch?v=tnKlIc6oCCg

    Fakat mesela benim bu bahsettiğim sistemde su sıcaklığı elbette en fazla oda/ortam sıcaklığına kadar düşer. Çünkü çok fazla soğutma yaparsa da bu sefer su soğutma radyatörleri "tersine" çalışmaya başlayarak ortam ısısını suya transfer etmeye başlarlar :)

    Yani aslında sıcaklıkları 10 derecenin altına düşürmeye de pek gayret etmeyin, bu durumda yoğunlaşma, karlanma, buzlanma hadiseleri başlıyor ondan sonra da bir sürü hortumların boruların anakartın ısı ve hava yalıtımının yapılması gerekliliği ortaya çıkıyor, bir ton dert.

    Ha bir fikir de şöyle olabilir: TECi falan unutun, yardımcı üniteyi TEC yerine mesela bir mini buzdolabı kompresörüyle soğutun, çok daha az elektrik sarfiyatı olacaktır.. Ama tabii bu durumda kurulacak yardımcı ünite boyutlarıyla ağırlığıyla maliyeti ve yapım meşakkatiyle ayrı bir problem teşkil edecek ..

    Ancak genede tabii yukarda deidiğim şeyi unutmayın: Hali hazırdaki bir su soğutma sistemine seri bağlanacak bir aktif soğutma sistemi su sıcaklığını en fazla ortam sıcaklığı civarlarına kadar düşürür... Su sıcaklığı ortam sıcaklığından daha az olmaya başladığında bu sefer su soğutma sisteminin radyatörü ortam ısısını suya aktarmaya başlayacak... Bu durumda da esas su soğutma sisteminin radyatörlerini belki servo destekli mekanik bir musluk düzeneği vasıtasıyla devreden çıkartıp sadece aktif soğutma sistemine ve onun radyatörlerine işi bırakmak gerekecek, bir sürü dert...

    Siz en iyisi benim dediğim gibi hali hazırdaki iyi çalışan bir su soğutmalı sisteme bu dediğim ek/yardımcı TEC ünitesi fikrini hayata geçirin, TEC destekli hibrit su soğutma sistemi diyorlar galiba buna, bu yaz haziran 15inden sonra benim yoğunluğum da azalacak ben de düşünmüyor değilim su soğutmalı bilgisayarıma bu yardımcı üniteyi kurmaya, motivasyonum olurda yaparsam gelişmelerden ben de haberdar ederim.

    Ayrıca mini buz dolabının enerji tüketiminin daha az olacağını söylemişsiniz. Toplamda kullandığım peltierler 20 amper akım çekiyor mini buzdolabının enerji tüketimi çok daha fazla olur. Kompresörü çok gürültü çıkarabilir. Boyut konusu zaten en büyük dezavantaj. Bilgisayarı çalıştırmadan belli bir vakit önce komprösörü çalıştırarak sistemide soğutmasını beklemeniz gerekli amaç zaten minimum 5 derece. Su 4 derecede yoğunlaşmaya başlar.Mevcut soğutma sisteminize ekleyeceğiniz bir pompa bir radyatör ve bir tec ünitesi ile standartın üzerinde bir soğutma sistemi elde edilecek.Düşük enerji tüketimide cabası.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ya şimdi sensörleri, vanaları, yapayzekayı falan şimdilik geçelim:) Peltier teknolojisi transistörden bile daha eski bir teknoloji diye hatta biliyorum ben...

    Günümüzde buzdolaplarında ve klimalarda kullanılmaması sebebi ise verimlerinin bildiğimiz gazlı kompresörlü mekanik sistemlerden çok daha düşük olması.

    Dolayısıyla: HAYIR!. Eşit soğutma yapan peltier ve kompresör karşılaştırıldığında kompresör neredeyse her durumda peltierden daha az enerji sarfederek bu işi kotaracaktır. Ha ama gürültü ve boyutlar konusunda haklısın katılıyorum.
    Mini buzdolaplarının kompresörleri de hayli verimlidir... Peliterin 20 amper akım çekmesi demek eğer 12 voltla besleniyorsa 12x20 = 240 Watt manasına geliyor, Buzdolapları ve Mini buzdolaplarının motorları bundan çok daha az enerji çekiyorlar prizden... Ha ama genede overclocklu ve tam yüklenmede bir bilgisayarın işlemcisini ve ekran kartını sırf buzdolabı kompresörü de soğutmaya yetmez, daha kuvvetli klima kompresörü lazım...

    Şimdi Peltierlerin verimleri hakikaten çok düşük.
    Çok iyimser bir hesapla veriminin %10 olduğunu varsaydığımız bir Peltiere sahibiz diyelim.
    Verim %10 ne manaya geliyor ? Benim anladığım kadarıyla %10 verim, Peltierin soğuk kısmından sıcak kısmına transfer edilen her 1 watt enerji için sıcak kısımdan 11Watta yakın enerji çıkışı olacak demek değil mi ?

    E bu durumda mesela günümüz işlemcileri overclocklu ve maksimum yüklenme durumunda 150 Watta yakın ısı salıyorlar. Dolayısıyla bu 150 watt enerji peltierin (veya peltierlerin) soğuk kısmından sıcak kısmına transfer edildiğinde sıcak kısımda 1500 watta yakın bir ısının tahliye edilmesi gerekmeyecek mi ?

    Enerjinin korunumu prensibine göre yüzde10 verime sahip Peltier denklemini ben şöyle kurdum:

    (150Watt işlemciden Peltierin soğuk kısmına gelen ısı) + (1500Watt peltieri besleyen elektrik enerjisi) = 1650 Watt Peltierin sıcak kısmından tahliye olması gereken ısı

    şeklinde...

    Yani bu rakamlar tabii "sürdürülebilir" bir soğutma stratejisinin rakamları... Yani bilgisayarı overclockladık ve işlemci maksimum zorlanmada hiç durmadan günlerce çalışsa bile soğutma performansının aynı kalması için gereken değerler sanırım.

    Fakat şimdi bunları yazdım da, o 1650 watt hakkaten bana da çok fazla göründü, bende yanlış düşündüğümü ve dolayısıyla hesap hatası yaptığımı düşünmeye başladım.. Şu işleri açıklayan üniversite kütüphanelerinden bilimsel veya teknik bir yayına erişiminiz oldu mu ? yoksa bu değerleri deneme yanılma (göz kararı) ile mi yapıyorsunuz ? Ben şu aralar gayet meşgulüm ilgilenemem ama vaktim olursa ve öğrenirsem detaylı bir açıklama yazmaya çalışacağım...




  • Ben de soğutma üzerine teknik bir araştırma yapmadım. Daha önce mini buz dolaplarını da araştırmamıştım. Siz mini buzdolabı deyince benim aklıma derin dondurucular geldi. Mini buz dolaplarının güç tüketimleri derin donduruculara göre oldukça az gözüküyor. Fakat kullanılan kompresörlerin soğutma limitinin -5 derece olduğu söylenmiş. Birde orada gözüken güç tüketimleri cihazların ortalama güç tüketimleri. Bu tarz bir sistemde kompresörün devamlı olarak çalışacağı için güç tüketiminin 2 katının üzerine çıkacağı düşünülebilir.

    Peltierin veriminin düşük olduğu konusunda da haklısınız. Ama bende teorik bir hesap yapacak kadar bilgiye sahip değilim. Burada birden fazla bilinmeyen bulunuyor. Kabaca bir tahmin yapmak için doğru veriler ve küçük hata payına ihtiyacımız var. Peltieri soğuttuğumuz sıvı soğutma sisteminin ne kadar bir soğutma gücüne sahip olduğunu da bilmiyoruz. Hali hazırda çalışacak olan ikinci döngünün sisteme etkisini de bilmiyoruz. Ama daha önceden kazanmış olduğum tecrübeler var. Ama yine de peltier devamlı çalışacak bir şey değil. Yapay zeka oluşturulurken girdi parametrelerinin biriside peltieri soğutan döngüdeki suyun sıcaklığı olmalı. Peltierler yeterince soğumuyor ise birinci döngü sistemden çıkartılarak, peltierler kapatılmalı. Amaç işlemci devamlı olarak stabil bir şekilde bir sıcaklıkta tutmak olmamalı. Amaç mevcut sıvı soğutma sistemine destek bir modül tasarlamak. Mevcut sıvı soğutma sistemine bunun bir zararı zaten olmayacak. Kompresörlü soğutma sistemi kadar iddalı olmayacak. İkisinin arasında istendiğinde sıvı soğutmanın ötesinde bir deneyim sunabilecek. Benim projede yola çıkış noktam bu olmuştu.

    Bence sistemi kurup gerçek değerleri görene kadar net bir şeyler söylemek oldukça zor. Peltierlerin ve ikinci döngünün bana ekstra 20$ gibi bir maliyeti oldu. Eğer bu şekilde sistem tamamen başarısız olsa bile bilgisayar çalışmadan önceden peltierleri belli bir süre çalıştırarak kısa süre de olsa bilgisayarı soğuk soğuk kullanabilirim . Bu buzdolabından buzları çıkartıp su haznesinin içene atmakla aynı etkiyi yaratacaktır. Böyle bir sistem için bile 20$ oldukça makul bir maliyet olduğunu düşünüyorum




  • Bir zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür.

    Sürdürülebilir soğutma stratejisi önemli, çünkü sürdürülebilinir soğutma performansına göre overclock yapılınıyor.

    Sadece 15~20 dakika boyunca elde edilebilinecek bir soğutma performansına göre overclock yapılınırsa ve eğer bilgisayarın mesela 1 saat boyunca tam yükte çalışması gerekiyorsa o bilgisayar çakılacaktır. Dolayısıyla çok uzun bir süre boyunca maksimum yük altında tutulabilen en düşük sıcaklığa göre overclock yapmak şart.

    Dediğim gibi aslında peltierler tam yük altında su sıcaklığını birkaç derece daha düşürebilse yeterli olacaktır. Bir 5 derece fark fevkalade olur kanısındayım. Çünkü yazın mesela hava sıcaklıkları çok arttığı için biz mesela su soğutma sistemlerinde overclockları bir miktar aşağı çekmek zorunda kalıyoruz çünkü o sıcaklık değerlerinde kıştaki gibi stabil kalmıyor sistem. Sırf kıştaki su sıcaklıklarını elde edebilse yeter.




  • Sistemi kurunca detaylı bir şekilde test yapabilirim. Zaten elektronik olarak kontrol edebileceğim için tüm olası durumlarda peltierin sisteme etkisini gözlemlememiz mümkün. Şimdilik tek yapabileceğimiz kargoların gelmesini beklemek olacak.
  • Aman yoğuşmaya dikkat!
  • terlemeyi tespit etmek için nem sensörü kullanmayı düşüyorum. Elimde zaten birkaç tane var eğer işe yaramazsa başka bir şeyler düşüneceğim. Malzemelerin hepsi hazır geriye sadece montaj işlemi kaldı. Bu hafta sonu montajı kabaca bitirip konuya eklemeyi düşünüyorum. işlemci kuzey köprüsü ve ekran kartını sıvı soğutmayla soğutmayı düşünüyorum. Bunun için iki tane kalorifer radyatörü kullanacağım. Ama yeterli olacağı konusunda çekincelerim var.
  • Iki tane 240'lik radyator NB ve ekran kartina yeter kanisindayim. Benim esas merak ettigim yogusma yada terlemeyi nasil yalitacagin, cunku kacinilmaz. TEC etrafini contalayabilirsin (kagit havlu saran bile var)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.