Şimdi Ara

Ekranda Cikan Rastgele Sayi Uzerine Biraz Felsefe.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
357
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu konuyu acma amacim birseyleri kanitlamak veya birseyleri ogrenmek degildir. Sadece acmak istedim. Siz de kendi gorusunuzu belirtebilirsiniz.

    Varsayimlarim:

    1 - Bilgisayarlarda ki random sonuc ureten fonksiyonlar zamani kullanarak uretirler yani aslinda random diye birsey yok. zamanla alakasi var.

    Diyelimki basit bir program'i actiniz ve program size random sayiyi gormek icin herhangi bir tusa basin diyor ve sizde basiyorsunuz ve program size bir sayi gosteriyor. Rastgele bir sayi! fakat ekranda o sayinin gozukmesinin tek sebebi zaman yani sizin hangi zamanda bilgisayara o tusa basma sinyalini ilettiginiz ile alakali. Yani o sayinin orda olmasi tesadufi deil. Peki ozaman tesadufi degil ve zamana bagli ise buda demek oluyorki hangi sayiyi gosterecegini siz seciyorsunuz cunki nezaman tusa basacaginizi siz seciyorsunuz (burada o tusa basmaktan kastim bilgi sayara istediginiz anda, zamanda bilgisayara o tusa basilma sinyalini gondermek. tabikide insan eli mikro saniyeler kadar hizli olamaz.) Peki burada mantigin kirildigi bir nokta varmidir ? Yani eger irade diye birsey varsa evet yaptigimiz secimin sonucunu bilgisayarda gorebilirz fakat bu yine tesadufi oldugu anlamina gelmiyor cunki burada gerceklesen tek olay yaptigimiz secimin sonucunu gormek. Eger hangi zaman araliginda bastigimizda bize hangi sayiyi verecegini bilseydik ekranda istedigimiz sayinin cikmasini saglayabilirdik. Eger irade diye birsey yoksa ozaman bu olayin bir paranin yere dusmesinden hicbir farki yok. Surekli ozgur irade den bahsedilir ama irade diye birseyin varligindan bile emin olamazken bukadar ciddi konusmak ve yargilamak sadece cehaletten kaynakli diye dusunuyorum. Irade diye birsey varssa muhtemelen bu bizim kapasitemizin alabiecegi birsey deil ve suda bir gercek ki evrenin gidisatina meydan okuyoruz demektir cunki kelebek etkisi ile bizim o kucuk dedigimiz seyler cok buyuk sonuclara yol acabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi psikolojikSorunlu.insan -- 13 Mayıs 2018; 1:23:19 >







  • sadece zaman degil herhangi bir data input olarak kullanilabilir. burada onemli olan generator algoritmasinin kalitesi.

    detayli bilgi buradan:
    https://www.random.org/randomness/
  • "Eger hangi zaman araliginda bastigimizda bize hangi sayiyi verecegini bilseydik ekranda istedigimiz sayinin cikmasini saglayabilirdik" böyle bir dunya yok. Guid ile kariştiriyorsun. Pc "noise" kullanarak random bir değer üretiyor. bunun daha random olması için bir çok algoritma ve farklı keşifler mevcut. Evreni belki de fazla gözümüdzde büyürüyoruz. Belkide "bilmem kaç milyar gezegeni ile evren" sunucudaki bir sanal imaj kadar hatta belki docker container kadar değeri vardir.
  • Zamanın girdi olarak kullanılması zaten pseudo random diye geçer. Başka bir kaynağı da girdi olarak seçebilirsin farketmez. Burada felsefelik bir durum yok.

    Özellikle gömülü sistemlerde donanımsal rng'e sahip olan bolca işlemci var. Bunlar elektriksel gürültüyü girdi olarak alıp her cycle da bir rastgele sayı üretebiliyor. Ancak o mikro dünyadaki elektron hareketleri bile bazı etkilerin sonucu. Evrende hiçbirşey rastgele değildir.
  • mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    Benim burda demek istedigim sey: Determinizm

    Yani ne olursa olsun determinizm'in otesine gecilebilirmi ? Istedigi kadar farkli deiskenleri onlari bunlari kullansin bunun otesine gecebilir mi ? Gecemezse dedigim gibi sadece bizim bilgisizligimiz pc'nin bize tesadufen bir sayiyi gostermis gibi bir algi olusturuyor. Eger bilgisizlik söz konusu olmasaydi biz o ekranda cikabilecek olan istedigimiz sayiyi cikartabilirdik. Cunki determinizm de sonucu ya deneyerek yada yeteri kadar bilgi sahibi olarak gorursun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi psikolojikSorunlu.insan -- 15 Mayıs 2018; 13:25:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • truealarm T kullanıcısına yanıt
    Evrende determinizm hakimse evet. Hicbirsey rastgele degil. Ve irade diye birsey yoktur. Yani insanin hayati bir yapragin yere dusmesinden ibarettir yaprak nereye dusecegini secemez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgisayarın ürettikleri rastgele değildir. Zorda olsa incelenebilir tahmin edilebilir. Tahmin edilemez sayı istiyorsanız Quantum Random Number Generator kullanmanız gerekir. bilgisayar en fazla hybrid ile tahmin yapabilir ki oda tahmin edilebilir.
  • Evren deterministik değildir. Einstein "tanrı zar atmaz" dedi, ama modern fizik bu konuda yanıldığını gösterdi.
    Buna aklınız yatmadıysa temel fizikten örnek vereyim.
    Modern atom modelinde elektronların belirli bir yörüngesi yoktur, elektronların bulunma ihtimâli olan yerler vardır. Biz bunları katman-orbital sistemiyle açıklamaya çalışırız, bunda da olasılık teorisinden faydalanılır. Bu basit bir örnek. Kuantum mekaniğine göz atarsanız göreceksiniz ki evrenin deterministik olması için hiçbir sebep yok. Tam tersine olmadığını gösteren bin tane deney var.

    Bilgisayardaki rastgelelik ise farklı bir mesele. Bilgisayarda rastgele sayı üretilirken mikrodünya seviyesinde çalışmayız.
    En azından quantum bilgisayar denen nane elimize geçene kadar bunu böyle kabul edebiliriz.
    O zaman biz hiç rastgele sayı üretemiyor muyuz?
    Rastgele sayıyı niye ürettiğimiz önemli. Bankacılık işleminde telefona 6 haneli "rastgele" sayı gönderiliyor, bu sayı rastgele mi? Değil. Ama 3 dk içerisinde tahmin edilebilir, ön görülebilir bir sayı mı, hayır, o zaman bu sayı teoride rastgele olmasa bile pratikte rastgeledir.
    Biz gerçek dünyada teoriyle değil, pratik sonuçlarla ilgileniriz.
    Atıyorum bir kriptografi algoritması oluşturduk, teoride hacklenmesi için 3 bin yıl gerekiyor. Ee teoride hacklenebiliyor diye kullanmayacak mıyız, tabii ki kullanacağız. 3 bin yıl pratik için yeterlinin de ötesinde mükemmel bir sonuç.

    Mikrodünya haricinde evrende rastgeleliğin olduğu başka bir alan keşfedilmedi. Mikrodünya rastgele olduğu için evrenin de rastgele olduğunu mu kabul edeceğiz, yoksa mikrodünyadaki sonuçlar makrodünyada bizi doğrudan etkilemediği için evren deterministik mi diyeceğiz o kadar bilgim yok. Ama bana göre evreni bir bütün olarak ele alırsak deterministik değildir, çünkü içinde tek bir deterministik olmayan nane bile olsa o şey artık deterministik özelliğini kaybetmiştir.

    Son olarak kuantum Allah senin belanı versin, 1 aydır okuyorum hâlâ anlamadım.




  • bombergranade B kullanıcısına yanıt
    Sanirsam Heisenberg'in belirsizlik ilkesinden bahsediyorsunuz. Bu arada ben evren deterministiktir demedim eger oyleyse dedim. Hesinberg'in belirsizlik ilkesi yalnis hatirlamiyorsam super determinizme giriyordu. yani yine deterministik.
  • bombergranade B kullanıcısına yanıt
    Quantum mekaniği fazla teorik ve false flag içeren bir çalışma. False flag derken tam Türkçesi yok, yani yanlış sonuçları doğru gösteren bir çalışma.



    Anthony Morris adında 20 yıldır finans işiyle uğraşan bir kişi, finans sektöründe birçok şeyin bir aritmetik temeli old fark etmiş ve sonra konuyu araştırınca tüm evrenin de aynı temellere sahip old görmüş. Numerical Universe isimli videosundan bir kare,

    Ekranda Cikan Rastgele Sayi Uzerine Biraz Felsefe.


    videosu youtube ta var.Videoda insan vücudundaki hücrelerin kendini kopyalayıp coğalması da aynı aritmetik temelde gerçekleştiği gösteriliyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • psikolojikSorunlu.insan P kullanıcısına yanıt
    nasıl
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.