Şimdi Ara

#Ekran Kartı Seçiminde Belleğin Önemi Hakkında Bilgilendirme#

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
2
Favori
864
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, son günlerde forumda kart almak isteyen arkadaşların özellikle yüksek bellek boyutuna odaklandığını görüyorum ve bu konuda bir bilgilendirme yapmak istedim. Kart seçiminde bellek miktarının öyle sandığınız gibi bir etkisi olmadığını testlerle size açıklayacağım.

Öncelikle konuya giriş bilgileri vereyim :

--> Bilindiği gibi Nvidia GTX690 çift gpu lu bir karttır, her ne kadar dışarıdan tek bir kart gibi görünsede kendi içerisinde 2 adet 2GB 256 Bit GTX680 in SLI tabanlı bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bir karttır.

--> SLI yapılmış 2 kartın toplam kullanılabilir grafik belleği , SLI yapılmış kartlar içerisinde en küçük bellek boyutuna sahip kartın bellek miktarı kadardır. Yani ; diyelimki 1GB ve 2GB bellekli 2 adet aynı gpu lu kartınız var bunları SLI yaptığınızda grafik belleğiniz 3GB mış gibi algılansada aslında kullanılabiliri 1GB olacaktır.Eğer SLI yaptığınız 2 kartda aynı bellek miktarına sahip ise o zaman toplam kullanılabilir grafik belleğiniz bu miktarların 1 tanesi kadardır, mesela 2 adet 2GB bellekli kartı SLI yaptığınızda toplam kullanılabilir grafik belleğiniz 2GB olacaktır.

--> Sonuç olarak yukarıdaki 2 maddeden şunu çıkarabiliriz; GTX690 ın toplam kullanılabilir grafik belleği 2GB dır.

--> Bunu HDD lerin Raid1 modu gibi düşünebilirsiniz yani grafik belleğini dolduracak verinin aynı kopyası SLI daki diğer kartın belleğine de yazılıyor yani verilerin yarısı bir kartın , diğer yarısı da diğer kartın belleğine yazılmıyor.Bu sebeple kullanılabilir bellek en küçük bellek boyutu kadar oluyor.

--> Peki aynı gpu ya sahip fakat belleği referansın 2 katı olan kartlar neden üretiliyor? bunun 2 sebebi var:

1. bellek boyutu ile performansın doğru orantılı olduğunu düşünen müşterilere hitap etmek
    2. Bu kartlarla SLI yapmak isteyen kullanıcılar için, dolayısıyla SLI yapınca 2 kata yakın perf. artışı olacak haliyle bu artan güç karşılığında bu gücü kullanacak grafiklerde daha fazla belleğe ihtiyaç duyacaktır.

Şimdi 2GB bellekli ama 5622 GFLOPS hesaplama gücü olan GTX690 ve 6GB bellekli ama 4494 GFLOPS hesaplama gücü olan GTX TİTAN ın performans değerlerini bir inceleyelim, bu arada çözünürlüğe dikkat edin Full HD nin üzerinde bir değer ve güncel denilebilecek oyunlar:

Testlerde de gördüğünüz gibi 2GB bellekli fakat gpu gücü fazla olan GTX690 , 6GB bellekli fakat daha düşük gpu gücü olan GTX TİTAN dan önde durumda, buradan çıkarabileceğimiz sonuç ise kart seçiminde bakacağınız en önemli kriter gpu gücü olmalı bellek ve bit miktarı değil.

• Güzel bir bilgilendirme yazısı olmuş Emre , eline sağlık.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Chris Brown

Güzel bir bilgilendirme yazısı olmuş Emre , eline sağlık.

Teşekkür ederim, umarım bellek konusuna takılan arkadaşlara karar vermeleri konusunda yardımcı olur bu yazı.
  • Güzel bilgiler.
  • tesekurler onemlı bı bılgı herkezın kafasını kurcalayan bı soruydu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elinize sağlık teşekkürler.

Peki çözünürlük hiç mi önemli değil ?

3 lü monitör kurulumları mesela, çözünürlük yükseliyor ya, 3xxx küsüre bilmemkaç, işte ne bileyim 5xxx e bilmemkaç.
  • quote:

Orijinalden alıntı: B.M.W

Testlerde de gördüğünüz gibi 2GB bellekli fakat gpu gücü fazla olan GTX690 , 6GB bellekli fakat daha düşük gpu gücü olan GTX TİTAN dan önde durumda, buradan çıkarabileceğimiz sonuç ise kart seçiminde bakacağınız en önemli kriter gpu gücü olmalı bellek ve bit miktarı değil.

Söylüyoruz ama anlayan az bununla ilgili bir sürü test var üstelik, 2 gb'lık GTX 680'nin testlerde 3 gb'lık HD 7970'den üstün olduğu unutulmuş GE hariç. Forumda 2 gb'lık GTX 770 alınmaz diyenler var oyunlarda takılma olurmuş, NVIDIA boşuna çıkartmış o zaman bu kartları. 4K çözünürlükde 6 gb'lık Titan ve 3 gb'lık GTX 780 Ti'yi test etsinler, 780 Ti GPU gücünden dolayı önde olacaktır her zaman. Bellek miktarı yüksek çözünürlüklerde kendini belli edebilir, 1080p için ise 2 gb yeterlidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 10 Kasım 2013; 2:17:48 >

• İlgili bölümde o kadar fazla bilgi kirliliği vardı ki ona noktayı koymuşsunuz elinize sağlık.
  • Biraz da bitlere değinirseniz sabaha okumak için daha da güzel bir yazı olur. İyi geceler.

Hatta ASIC kavramını enine boyuna tartışın, kahvaltı ederken okuyayım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 10 Kasım 2013; 2:12:43 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: _Dominic_Toretto_

Elinize sağlık teşekkürler.

Peki çözünürlük hiç mi önemli değil ?

3 lü monitör kurulumları mesela, çözünürlük yükseliyor ya, 3xxx küsüre bilmemkaç, işte ne bileyim 5xxx e bilmemkaç.

Evet onemli fakat 2GB bellek ancak 5k li surround cozunurluklerinde yetersiz kalmaya basliyor ki zaten o cozunurluge gpu nun gucu yetmiyor dolayisyla fazladan olan belleginde bir anlami olmuyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

Biraz da bitlere değinirseniz sabaha okumak için daha da güzel bir yazı olur. İyi geceler.

Hatta ASIC kavramını enine boyuna tartışın, kahvaltı ederken okuyayım

Vaktim olursa onlara da deginmeyi dusunuyorum
  • Teşekkürler hocam, verdiğiniz bilgilerden ötürü Benim merak ettiğim konu, Bu oyunlar Konsol bağımlı çıktı (Yani Tamamen PC için geliştirilmedi), fakat yeni konsollar ile bu durum değişebilir mi? Örneğin Watch Dogs gibi oyunlarda durum değişir mi? Vram yetersizliği acaba ne zaman başlayacak. Özellikle sürekli Kart yenilemeyenler için bu durum önemli. BF4 konsol çıkışında yapıldığı için fazla Vram kullanmıyor, fakat konsollar platform açısından yavaş yavaş oturmaya başladığı zaman (6-9 ay sonrasını, ilk dönem olarak görüyorum) Vram kullanımı artar mı?
  • B.M.W kullanıcısına yanıt
    Gpu güçleri farklı kartlar yerine aynı kartın farklı belleğe sahip olanları arasında karşılaştırma yapsaydın daha sağlıklı bir sonuç verebilirdin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: S. Hawking

Gpu güçleri farklı kartlar yerine aynı kartın farklı belleğe sahip olanları arasında karşılaştırma yapsaydın daha sağlıklı bir sonuç verebilirdin.

Bu daha iyi iste cunku gpu gucu artica performans farki olusuyorsa demekki bellek limit olusturmuyor anlamina gelir
  • quote:

Orijinalden alıntı: buraoca2

Teşekkürler hocam, verdiğiniz bilgilerden ötürü Benim merak ettiğim konu, Bu oyunlar Konsol bağımlı çıktı (Yani Tamamen PC için geliştirilmedi), fakat yeni konsollar ile bu durum değişebilir mi? Örneğin Watch Dogs gibi oyunlarda durum değişir mi? Vram yetersizliği acaba ne zaman başlayacak. Özellikle sürekli Kart yenilemeyenler için bu durum önemli. BF4 konsol çıkışında yapıldığı için fazla Vram kullanmıyor, fakat konsollar platform açısından yavaş yavaş oturmaya başladığı zaman (6-9 ay sonrasını, ilk dönem olarak görüyorum) Vram kullanımı artar mı?

Yukaridaki testlere bskarsaniz hepsi 2k cozunurlukte ustelik bircogu aa acilarak yapilmis ve bu oyunlar en cok bellek tuketenlerden bazilari ve yine tablodan gordugunuz gibi bellek yetmesine ragmen gpu gucu yetersiz kaldigi icin bircok testde dusuk denilebilecek frameler alinmis yani ornek vermek gerekirse gtx770 gibi bir karta 4gb in ne denli gereksiz oldugunu buradan cikarabiliriz cunku zaten o bellegi dolduracak grafik oldugunda gpu bunu isleyecek kapasitede olmadigindan yine cok dusuk fps ler alacaksiniz ayni durum 760 670 680 gibi kartlarin 4gb liklari icin de gecerli

• Konu bilgilendirici gibi görünüyor ama yanıltıcı. Çünkü TPU'dan alınan tablolarda min FPS sonucuna dair bir detay yok. Halbuki şunu biliyoruz ki bellek yetersizliği min FPS'yi çok düşürür ve hatta oyun içinde takılmalara sebep olur; en azından bize takılma hissi yaşatır. _Dominic_Toretto_'nun da dediği gibi özellikle de çoklu monitörlerde yetersiz kalmaya mahkum. Hata bir GTX 690 kullanıcısı olan rezes, sırf bu sebeple 690'ı satıp 780 SLI aldı. "Neden böyle yaptın? Bellek gibi kartta mı yetersiz kalıyordu?" diye sordum. "Hayır. Kart yetiyordu ama bellek yetmiyordu." demişti.

Bu bir yana, daha yakın zamanda Crysis 3'ün ne kadar bellek kullandığına dair konu açılmıştı. Çok iyi hatırlıyorum; ayar kısmaksızın Hitman, Max Payne 3 gibi oyunlar da feci derecede yüksek bellek kullanıyordu. Bu ihtiyacın giderek arttığını ise söylememe gerek yok sanırım. Misal olarak nasıl ki PSU alacağımız zaman kaç wattlık bir PSU'ya ihtiyacımız varsa o kadarlık değil de tolerans payını da hesaplayıp asgarî % 25-30 üzerinde güçte PSU alıyorsak (hız aşırtmacılar bu payı asgarî % 50 gibi hesaplar), bellek konusunu da aynı şekilde değerlendirmemiz gerekir ki min FPS'miz düşmesin; oyun içinde takılma yaşamayalım. Malum ki oyunlarda max FPS önemsizken, ortalama FPS kadar min FPS de önemlidir.

Ha dersen ki "Kartınız ne kadar güçlü olursa olsun belleğin yetersiz kalmayacağı şekilde ayar kısarak oynayın." O zaman da üst seviye GPU kullanmanın ne anlamı kalıyor?" diye sorarım.

Ben GPU ve belleği, traktör ile arkasına takılı römorklara benzetiyorum. Güçlü traktöre 1 veya 2 römork takmak nasıl ki traktörün gücünden yeterince faydalanamama sebebi ise (GTX 670, 680 ve 690'a 2 GB, GTX 780ti'ye 3 GB bellek takmak gibi), tersi olarak da gücü az bir traktöre de 4 römork takmakta bir o kadar yanlıştır. Çünkü 4 römorku doldursanız traktör çekemeyeceği için, en fazla % 40-50'siyle yük çekebilirsiniz ve diğer römorklar da (bellekler) boş kalacağı için haybeye boş boş taşır; giriş veya orta seviye karta 4 GB bellek takmak gibi. Misal olarak GT 630 ve HD7750'nin 4 GB'lik versiyonları.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 10 Kasım 2013; 11:20:03 >

• quote:

Orijinalden alıntı: B.M.W

quote:

Orijinalden alıntı: buraoca2

Teşekkürler hocam, verdiğiniz bilgilerden ötürü Benim merak ettiğim konu, Bu oyunlar Konsol bağımlı çıktı (Yani Tamamen PC için geliştirilmedi), fakat yeni konsollar ile bu durum değişebilir mi? Örneğin Watch Dogs gibi oyunlarda durum değişir mi? Vram yetersizliği acaba ne zaman başlayacak. Özellikle sürekli Kart yenilemeyenler için bu durum önemli. BF4 konsol çıkışında yapıldığı için fazla Vram kullanmıyor, fakat konsollar platform açısından yavaş yavaş oturmaya başladığı zaman (6-9 ay sonrasını, ilk dönem olarak görüyorum) Vram kullanımı artar mı?

Yukaridaki testlere bskarsaniz hepsi 2k cozunurlukte ustelik bircogu aa acilarak yapilmis ve bu oyunlar en cok bellek tuketenlerden bazilari ve yine tablodan gordugunuz gibi bellek yetmesine ragmen gpu gucu yetersiz kaldigi icin bircok testde dusuk denilebilecek frameler alinmis yani ornek vermek gerekirse gtx770 gibi bir karta 4gb in ne denli gereksiz oldugunu buradan cikarabiliriz cunku zaten o bellegi dolduracak grafik oldugunda gpu bunu isleyecek kapasitede olmadigindan yine cok dusuk fps ler alacaksiniz ayni durum 760 670 680 gibi kartlarin 4gb liklari icin de gecerli

Açıkladığınız için teşekkürler hocam , fakat bende @bocekgrafik hocamın dediği gibi min. Fps. olayını merak ediyorum. Kendimde 2k monitör kullandığım için, özellikle 3 Gb bellekli bir ekran kartı seçtim. Benim içinde en önemli olan şey Min. FPS, çünkü önceki kullandığım kartlar ve şuanda kullanacağım kartta çok çok iyi bir kart olmayacak

• hocam sizce 280x mi 770 2gb mı
    ileride belki sli cf yapabilirim
  • quote:

Orijinalden alıntı: GuKaMa

hocam sizce 280x mi 770 2gb mı
    ileride belki sli cf yapabilirim

SLI gibi bir dusunceniz varsa 770 4gb alabilirsiniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: bocekgrafik

Konu bilgilendirici gibi görünüyor ama yanıltıcı. Çünkü TPU'dan alınan tablolar da min FPS sonucuna dair bir detay yok. Halbuki şunu biliyoruz ki bellek yetersizliği min FPS'yi çok düşürür ve hatta oyun içinde takılmalara sebep olur._Dominic_Toretto_'nun da dediği gibi özellikle de çoklu monitörlerde yetersiz kalmaya mahkum. Hata bir GTX 690 kullanıcısı olan rezes, sırf bu sebeple 690'ı satıp 780 SLI aldı. "Neden böyle yaptın? Bellek gibi kartta mı yetersiz kalıyordu?" diye sordum. "Hayır. Kart yetiyordu ama bellek yetmiyordu." demişti.

Bu bir yana, daha yakın zamanda Crysis 3'ün ne kadar bellek kullandığına dait konu açılmıştı. Çok iyi hatırlıyorum. Ayar kısmaksızın Hİtman, Max Payne 3 gibi oyunlar da feci derecede yüksek bellek kullanıyordu. Misal olarak nasıl ki PSU alacağımız zaman kaç wattlık bir PSU'ya ihtiyacımız varsa o kadarlık değil de tolerans payını da hesaplayıp asgarî % 25-30 üzerinde güçte PSU alıyorsak, bellek konusunu da aynı şekilde değerlendirmemiz gerekir ki min FPS'miz düşmesin; oyun içinde takılma yaşamayalım. Malum ki oyunlarda max FPS önemsizken, ortalama FPS kadar min FPS de önemlidir.

Ha dersen ki "Kartınız ne kadar güçlü olursa olsun belleğin yetersiz kalmayacağı şekilde ayar kısarak oynayın." O zaman da üst seviye GPU kullanmanın ne anlamı kalıyor?" diye sorarım.

Ben GPU ve belleği traktör ile arkasına takılı römorklara benzetiyorum. Güçlü traktöre 1 veya 2 römork takmak nasıl ki traktörün gücünden yeterince faydalanamama sebebi ise, tersi olarak da gücü az bir traktöre de 4 römork takmakta bir o kadar yanlıştır; GTX 670, 680 ve 690'a 2 GB, GTX 780ti'ye 3 GB bellek takmak gibi. Çünkü 4 römorku doldursanız traktör çekemeyeceği için, en fazla % 40-50'siyle yük çekebilirsiniz ve diğer römorklar da boş kalacağı için haybeye boş boş taşır; giriş veya orta seviye karta 4 GB bellek takmak gibi.

sonuç yine aynı bakınız Anantech in min. frame testlerini veriyorum, çözünürlüğe dikkat 5k :

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.